Nieuwe campagne wijst op nut
van snelheidsbeperking
Rookworst, lekker tussendoor
of bij de warme maaltijd
31e Dag van de
Aerofilatelie
Nieuw magazine voor
dagelijkse recepten
Recepten verzamelen
voor de magnetron
Ski-happ '92: een wereld
van wintervakantie-ideeën
Een haag, als groene muur;
wat voor soorten zijn er?
Perfect
driving
wedstrijd
Beroep kiezen
Koor- en
samenzang-
avond
Goed verkeerd
Minder hard rijden spaart geld en milieu
WOENSDAG 14 OKTOBER 1992
19
ROTTERDAM - De internationale wintervakantie-
beurs Ski-Happ presenteert zich dit jaar - van 15 tot
en met 18 oktober in Ahoy' Rotterdam onder het
motto 'Een wereld van wintervakantie-ideeën'.
Daarmee is geen woord te veel gezegd: niet alleen al
le Europese skilanden, inclusief Rusland, zijn op de
beurs vertegenwoordigd, maar er zijn zelfs verdere
sneeuwbestemmingen, tot in de Verenigde Staten
toe. De beurs, die bovendien een compleet beeld
biedt van het actuele aanbod in ski-uitrusting en
wintersportmode, is met een oppervlakte van ruim
10.000 m2 - en vorig jaar meer dan 42.000 bezoekers in
vier dagen, het grootste wintersportevenement van
ons land.
Bijna alle bezoekers van Ski-
Happ (95 procent) gaan ook in
derdaad op wintersportvakan
tie, een kwart van hen zelfs va
ker dan eens per jaar, zo heeft
een publieksonderzoek tijdens
de vorige editie van de beurs
uitgewezen. Het merendeel van
de bezoekers komt om zich te
oriënteren over hun vakantie-
lokatie. Zij worden op Ski-
Happ op hun wenken bediend:
landelijke verkeersbureas, lo
kale VVV's en tal van reisbu-
reas en touroperators presente
ren op de beurs honderden
sneeuwbestemmingen.
Dit aanbod aan vakantieloka-
ties komt uiteraard vooral uit
de traditionele wintersportlan-
den, maar er zijn ook dit jaar
weer meer nieuwe bestemmin
gen in landen die tot voor kort
- financieel of politiek - letter
lijk 'onbereikbaar' waren, zo
als die van het voormalige
Oostblok. Ook op de
beursstands van organisaties
als de ANWB, de KNAC, de Ne
derlandse Skivereniging en de
Nederlandse Spoorwegen ne
men op Ski-Happ veel winter-
vakantieplannen vastere vor
men aan.
Komen de meeste bezoekers
naar de beurs om zich serieus
op hun skivakantie voor te be
reiden, voor velen - zo blijkt uit
het publieksonderzoek - bete
kent een dagje Ski-Happ een
gezellig dagje uit, een voor
proefje op hun sneeuwplezier.
Diverse attracties zorgen er
voor dat men in Rotterdam al
helemaal in de wintersport-
sfeer kan raken.
Er zijn demonstraties op Ne
derlandse grootste indoór ski
helling, gezellige café's en au
thentieke restaurantjes uit be
kende wintersportgebieden,
flitsende shows van de nieuw
ste wintersportmode en zelfs
kunnen bezoekers - in de super
X ski-stimulator - zelf de sen
satie van de duizelingwekken
de afdeling ondergaan.
De internationale winterva-
kantiebeurs Ski-Happ '92 is
donderdag 15 en vrijdag 16 ok
tober open van 14.00 tot 22.00
uur, zaterdag 17 oktober en
zondag 18 oktober van 10.00 tot
18.00 uur. De entreeprijs voor
volwassenen is 13,50 per per
soon, voor kinderen tot 12 jaar
9,-; er zijn gezinskaarten a
30,- geldig voor twee volwas
senen en de kinderen.
Planttijd in oktober en november
ZIERIKZEE - Een tuin is een kamer buiten, waar
het goed toeven is. Vooral bij het terras is behoefte
aan beslotenheid. Eén van de mogelijkheden is 'om
muren' met groen. Hagen van heester- of boomsoor
ten zijn heel mooi. De beste planttijd is oktober en
november.
In veel gevallen zal voor een
haag worden gekozen, die kan
worden gesnoeid. Door snoeien
kan de breedte en hoogte goed
in de hand worden gehouden.
Dat is vooral in kleine tuinen
belangrijk. De keus aan plan
ten die snoeien verdragen is
groot. De ligusterhaag van
vroeger heeft plaats gemaakt
voor fraaie wintergroene coni
feren of bijvoorbeeld haag-
beuk.
Haagplanten die hun blad hou
den, geven ook 's winters pri
vacy en structuur aan de tuin.
Dat is een groot voordeel. Een
snelle groeier is de conifeer x
Cupressocyparis leilandii. Al
in drie jaar ontstaat een mans
hoge haag, zelfs op slechte
grond en ondanks snoeien. Al
leen door kort te snoeien is zo'n
haag dan ook in de hand te
houden, de groeikracht is
enorm. Het is een van de weini
ge haagconiferen die zeewind
verdraagt. Voor niet te droge
grond zijn de blauwnaaldige
Chamaecyparis lawsoniana
Alumii geschikt en de donker
groene Columnaris.
Thuja occidentalis is bruik
baar op een zonnige plek, op
droge en vochtige grond. Bra
bant wordt niet zo snel bruin
van binnen, een bekend euvel
bij Thuja. Ook onderaan kaal
worden is lelijk. Thuja plicata
Dura heeft hiervan weinig last.
Een langzame groeier voor
mooie, dichte hagen is Taxus
baccata, Overeynderi voor bre
de hagen en Raket voor smalle.
De smalste haag geeft Thxus x
media Hicksii, diep donker
groen. Thxus is giftig voor
vooral hoefdieren. Hulst (Ilex)
geeft ook een mooie haag, plus
bessen!
Tip. Het aantal planten va
rieert van drie tot vijf per
strekkende meter. Vraag bij
aankoop advies.
Bladverliezend
Van haagbeuk, Carpinus betu-
lus, kunnen smalle (30 cm) ha
gen worden geknipt, maximaal
zes meter hoog. Groeit op elke
grondsoort, is een beetje wind
gevoelig. Dor blad blijft lang
zitten. Per meter: vijf stuks.
Ook veldesdoorn, Acer cam-
pestre, groeit overal. De gele
herfstkleur is extra aantrekke
lijk. Rode of groene beuk, Fa-
gus sylvatica, is vooral ge
schikt voor vochthoudende
grond. Per meter: drie stuks.
Planttips
Verwijder bij coniferen de
gaaslap rond de wortels (in het
plantgat).
Geef alle planten potgrond
in de plantgeul, geef direct wa
ter.
Geef coniferen met een slap
pe top (leilandii) een tonik
stok; verbindt ze onderling
met groen bindgaren.
Het planten van Taxus als haag kan het beste in oktober en no
vember worden gedaan.
DEN HAAG - Koningin Bea
trix zal op vrijdag 23 oktober
in de Grote of St. Jacobskerk te
Den Haag de viering van het
60-jarig bestaan van de Neder
landse organisatie toegepast-
natuurwetenschappelijk on
derzoek (TNO) bijwonen. TNO
werd in 1932 opgericht en heeft
momenteel ruim 4800 mede
werkers en een omzet van ruim
700 miljoen gulden per jaar.
Onderzoek wordt o.m. verricht
op het gebied van milieu en
energie, bouw, industrie, voe
ding, gezondheid en defensie.
GOES - Op initiatief van het
Regionaal Orgaan Verkeers
veiligheid wordt op zaterdag
24 oktober in Goes een perfect
driving competition gehouden
voor jongeren van achttien tot
23 jaar.
Het gaat om een wedstrijd
goed autorijden waarmee men
de houding en het gedrag van
jonge automobilisten wil ver
beteren. In plaats van snel en
stoer moet goed autorijden ver
taald worden naar zorgvuldig,
geconcentreerd en beheerst au
torijden. Men wordt getest op
de onderdelen theorie, voer-
tuigbeheersing en verkeersvei
ligheid via een rit op de open
bare weg. Het evenement
maakt onderdeel uit van een
landelijke competitie en wordt
gehouden tijden de gezins-
beurs Wonen en Werken die van
23 tot 26 oktober wordt gehou
den in de Zeelandhallen. De
winnaar van de wedstrijd
krijgt gratis een beraepstrai-
ning verkeersveiligheid op het
circuit in Lelystad.
GOES - Kiezen voor het beroep
dat bij je past. Dat is de titel
van een cursus die op initiatief
van het Zeeuws Buro Onder
wijs- en Arbeidsadvies (Avan-
ti) wordt gehouden in Goes.
De cursus is bedoeld voor vrou
wen onder de 25 jaar die niet
weten wat voor beroep ze moe
ten kiezen. De cursus begint op
4 november en wordt groten
deels gehouden in jongerencen
trum 't Beest in Goes. Belang
stellenden kunnen voor nadere
informatie of aanmelding op
woensdag tussen 9.00 en 16.00
uur bellen via 01150-15675. Op
woensdag 28 oktober wordt in
't Beest een informatièmiddag
gehouden over de cursus, aan
vang 13.30 uur.
MIDDELBURG - Op vrijdag 6
november wordt in de Nieuwe
Kerk te Middelburg een koor-
en samenzangavond gehouden
ten bate van de stichting Ont
moeting. Aan de bijeenkomst
wordt meegewerkt door de di
rigent M. Mans uit Oude-Tonge
en het gemengd koor Sursum
Corda uit Middelburg.
De begeleiding en de samen
zang is in handen van organist
J. Beider uit Ridderkerk en de
trompettist A. Brouwer uit Ka-
pelle presenteert enkele soli en
begeleidt het koor. Ds Korving
uit Kerkwerve verzorgt de ope
ning en de sluiting van de
avond. De stichting Ontmoe
ting waarvoor de avond wordt
gehouden verricht veel werk
voor zwervers en drugs
verslaafden in de grote steden
van Nederland. De' avond be
gint om 19.45 uur.
MIDDELBURG - Onder de ti
tel Goed verkeerd wordt tot en
met 7 november in de hal van
de Zeeuwse Bibliotheek te
Middelburg een tentoonstel
ling gehouden over de geschie
denis van homosexuele man
nen en lesbische vrouwen in
Nederland.
De tentoonstelling was van
eind 1989 tot begin 1990 te zien
in het Amsterdams Historisch
Museum. Het was de eerste
keer dat in Nederland een ten
toonstelling aan dit onderwerp
werd gewijd. Goed verkeerd
werd naar Zeeland gehaald op
initiatief van de Zeeuwse Bi
bliotheek en COC, de Neder
landse vereniging tot integra
tie van homoseksualiteit. De
tentoonstelling is op maandag
te zien van 17.30 tot 21.00 uur
en van dinsdag tot en met vrij
dag van 10.00 tot 21.00 uur. Op
zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
DEN HAAG - De plannen om
van het Circustheater in Sche-
veningen weer iets van allure
te maken, wordt door mede
initiatiefnemer Joop van den
Ende „groot, hachelijk en een
gigantisch risico" genoemd.
Samen met zijn compagnons
Henk van der Meyden en Be-
noit Wesly heeft hij het theater
gekocht. Het drietal steekt 22
miljoen gulden in eên groot
scheepse verbouwing die vol
gend jaar augustus klaar moet
zijn. Ze vinden het ,,een kick".
ZIERIKZEE - Met de slogan: 'Te hard rijden kost te
veel', legt de overheid al een paar jaar de nadruk op
het grote belang van 'snelheidsbewust' gedrag. Je
houden aan de limiet geeft minder geluidsoverlast
en vermindert de kans op ongelukken. Ook het mi
lieu is erbij gebaat. Een dezer dagen krijgt de over
heidscampagne een vervolg. Er komen nieuwe bor
den langs de weg waarop deze argumenten aandacht
krijgen en we horen spotjes op de radio.
Vorig jaar is in het kader van
het Nationaal Milieubeleids
plan onderzoek gedaan naar
het brandstofverbruik en de
uitstoot van schadelijke stof
fen, telkens bij uiteenlopende
snelheden. Daarbij werd voor
al gekeken naar de uitstoot van
stikstofoxiden en kooldioxide.
Die twee zijn voor een groot
deel verantwoordelijk voor
achtereenvolgens de zure regen
en het broeikaseffect.
Minder uitstoot
In het onderzoek kwam hèt
wegverkeer naar voren als een
van de belangrijkste lucht ver
vuilers: ongeveer de helft van
alle uitstoot van stikstofoxi
den in ons land komt voor re
kening van het autoverkeer. Bij
kooldioxide is dat globaal zo'n
15 procent. Het zal niet verba
zen dat de rijsnelheid grote in
vloed heeft op de uitstoot van
schadelijke gassen. Om de
schade aan het milieu zoveel
mogelijk te beperken, zouden
alle vrachtwagens eigenlijk 60
en alle personenauto's 70 kilo
meter per uur moeten rijden.
Dan zijn de uitlaatgassen het
'schoonst'. Dit is echter niet al
tijd mogelijk of wenselijk.
Hoe harder men rijdt, des te
hoger wordt de uitstoot van
stikstofoxide en kooldioxide.
Bij een snelheid van boven de
honderd, schiet de uitstoot let
terlijk als een vuurpijl om
hoog. Wanneer iemand zich
niet aan de limietaanduidin
gen houdt en 140- rijdt, produ
ceert hij zo'n anderhalf keer zo
veel stikstofoxide als iemand
die zich netjes aan de 120 kilo
meter per uur houdt.
Vergeleken met zijn rustige
medeweggebruiker levert de
hardrijder dus een aanzienlijk
grotere 'bijdrage' aan het
broeikaseffect en de zure re
gen.
Geld besparen
'Snelheidsbewust' rijden heeft
zo zijn voordelen: je krijgt geen
Porsche van de Rijkspolitie
achter je broek, je belast het
milieu stukken minder en je
bent ook nog vriendelijker
voor je eigen beurs. Wat dat
laatste betreft: de cijfers spre
ken echt boekdelen. Want 140
rijden in plaats van 120 kost ge
middeld 20% meer brandstof.
Wanneer men bijvoorbeeld van
Den Bosch naar Zwolle rijdt le
vert dat een te verwaarlozen
tijdswinst op van zes of zeven
minuten, maar het kost wel al
gauw vijf gulden meer brand
stof. Wie zich houdt aan de
maximumsnelheid, doet lan
ger met zijn volle tank en
bespaart zo energie, materiaal
en geld.
Rustig rijgedrag levert ook een
belangrijke bijdrage aan de be
perking van het brandstofver
bruik en de uitstoot van scha
delijke gassen. Langzaam weg
rijden bij een verkeerslicht,
langzaam en gelijkmatig gas-
geven en rustig afremmen
bespaart brandstof en dus
geld. Maar een erg belangrijk
voordeel op de lange termijn is
dat bij een rustige rijstijl de
uitstoot van schadelijke stof
fen 35 tot 85 procent lager is.
Bewust rijden
Bewust gebruikmaken van de
auto kan ook brandstof sparen.
De auto verbruikt bij korte rit
ten meer brandstof dan bij lan
gere ritten. Dit kan oplopen tot
40 procent. Dat komt doordat
het zo'n 15 tot 20 minuten duurt
voordat de motor warm is en de
auto zuinig rijdt. Ook het 'sta
tionair' laten draaien van de
motor zorgt voor extra
brandstofverbruik. Drie minu
ten de motor laten draaien kost
net zoveel brandstof als één ki
lometer rijden.
Het is dus niet moeilijk om re
kening te houden met het mi
lieu. Wie zich houdt aan de
snelheidslimieten, een rustige
rijstijl heeft en zijn auto be
wust gebruikt, beperkt niet al
leen de schade aan het milieu
maar ook aan zijn eigen porte
monnee.
Het rookworstseizoen is weer begonnen!
ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Oorspronkelijk
heette het Gelderse rookworst. Tegenwoordig- wordt
de rookworst overal in ons land gegeten. Als war ine
hap tussendoor, bij diverse stampotten en natuur
lijk als ingrediënt in een stevige maaltijdsoep. Hoe
dan ook, het rookworstseizoen is weer geopend!
Rookworst is een lekkernij
met een oude historie. De origi
nele Gelderse rookworst vindt
zijn oorsprong in het oosten
van ons land. Het was een gro
ve worst die als proviand dien
de voor de koude wintermaan
den. Niet alleen op het platte
land werd hij zelf gemaakt en
pittig gerookt, ook de slager
behaalde begin deze eeüw veel
eer met dit ambachtelijk vlees
waar. Want hoewel veel mensen
dat niet weten, rookworst is
een van de weinige vleeswaren
die nog warm worden gegeten.
Maar ook koud is hij zeker de
moete waard, als borrelhapje
of in een salade.
Extra kwaliteit
Kwam oorspronkelijk de (Gel
derse) rookworst puur ambach
telijk tot stand, tegenwoordig
wordt hij ook fabrieksmatig
bereid. De vacuüm verpakte
rookworst is een vertrouwd
beeld geworden de laatste de
cennia.
Vergeleken met de originele
Gelderse rookworst, die grof
van structuur was, zijn zowel
de ambachtelijke als fabrieks-
rookworsten van nu veel fijner
van samenstelling. Iets dat
overigens niet ten koste gaat
van de smaak. Sterker nog: die
is zelfs verbeterd.
Rookworsten met het Rijks
keurmerk 'extra kwaliteit'
worden niet alleen op smaak
getest, maar ook op kleur en
reuk, en op vetgehalte. Dat
laatste is overigens sterk ver
minderd. Lag dit twintig jaar
geleden nog gemiddeld op
veertig procent, tegenwoordig
is het dertig procent of lager.
Naast het Rijkskeurmerk han
teren vaak zowel ambachtelij
ke slagers als industriële pro
ducenten ook nog eigen kwali
teitsnonnen voor hun produk-
ten.
Het hele jaar door
Rookworst kan het hele jaar
door worden gegeten. Het is
een lekker hartig hapje tussen
door, dat altijd prima smaakt.
Bij de borrel, op de boterham,
uit het vuistje, of als pittige
smaakmaker in salades. En is
het weer voor een stevige maal
tijd dan mag de rookworst niet
ontbreken bij een lekkere
stampot. Boerenkool, zuur
kool, andijviestampot, een
warme rookworst smaakt er
heerlijk bij. Dat geldt natuur
lijk ook voor een goed gevulde
maaltijdsoep. Want wat is nu
erwtensoep of een aardappel
soep zonder een sappige rook
worst? Daarin mag hij abso
luut niet ontbreken!
SCHIPHOL - De Nederlandse Vereniging van Aero-
Philatelisten De Vliegende Hollander houdt tijdens
de 31e Dag van de Aerofilatelie een luchtpostten
toonstelling op de 3e verdieping van Schiphol-
centrum nabij het zelfbedieningsrestaurant Touch
Down.
geplaatst op alle post, die za
terdag 31 oktober en zondag 1
november 1992 wordt bezorgd
in de tentoonstellingsruimte.
De tentoonstelling wordt ge
houden op 31 oktober en 1 no
vember 1992 en is geopend op
zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
en op zondag van 10.00 uur tot
17.00 uur. Op verzoek van de
Vliegende Hollander heeft dc
PTT een fraai poststempel ont
worpen. hetwelk zal worden
Enveloppen
Bovendien zijn er gedurend0 de
tijd dat de tentoonstelling is
geopend speciale enveloppen
beschikbaar van verschillend
formaat (FDC en klein kabi
net) met afbeelding, gewijd
aan het feit dat 40 jaar geleden
de van Riebeeckvlucht plaats
vond en wel op 25 maart 1952
van Amsterdam naar Kaap
stad. Deze enveloppen worden
voorzien van het bijzondere
ééndagsstempel van dc PTT.
Verzamelaars, die verhinderd
zijn Schiphol-centrum zelf te
bezoeken, kunnen deze
poststukken - voorzien van
postzegels en bijzonder
poststempel - bestellen door
storting van 5,- op postgiro
402628 ten name van Stichting
Tbntoonstelling De Vliegende
Hollander, Dintel 22. 2991 RC
Barendrecht. Voor dit bedrag
worden twee verschillende en
veloppen, compleet verzorgd,
onder couvert toegezonden.
Een keuze uit makkelijk te bereiden
recepten
Een nieuw tijdschrift voor 'lekkerbekken' met weinig tijd.
ZIERIKZEE - Vanaf half oktober verschijnt iedere
veertien dagen een uniek magazine: Menu. Het nieu
we blad op TROS-Kompas formaat wordt een recep
tenmagazine, dat dagelijks antwoord geeft op de
vraag: Wat zullen we nu weer eens eten? In iedere
uitgave wordt een keuze geboden uit zeven hoofdge
rechten, vier voorgerechten, vier bijgerechten en
vier nagerechten.
Men kan kiezen tussen een snel
en gemakkelijk te bereiden
eenvoudige maaltijd of een iets
bewerkelijker menu. In princi
pe is het de bedoeling, dat ie
dereen zo'n complete maaltijd
in 20 a 40 minuten op tafel kan
zetten. Menu geeft bij ieder ge
recht alle ingrediënten, de voe
dingswaarde, aantal minuten
voor de voorbereiding en het
klaarmaken zelf en zelfs een
wijnsuggestie. Menu is vooral
bedoeld voor mensen die wei
nig tijd hebben om te koken,
maar toch lekker en een beetje
origineel willen eten.
Allerhande tips
Stap voor stap geeft Menu de
nodige aanwijzingen, die ook
voor een volkomen leek begrij
pelijk zijn. Menu is echter
meer dan alleen een praktische
kookgids. Elke veertien dagen
wordt boeiende informatie ge
geven in vaste rubrieken en
speciale artikelen. Daarin
besteedt de redactie aandacht
aan allerlei kooktechnieken,
trends, speciale recepten, typi
sche seizoensgerechten, nieuwe
produkten', voedingswaarden,
kookboekrecensies, berei
dingswijzen, binnen- en bui
tenlandse eetgewoonten en
geeft allerhande tips.
Achterin het blad bevindt zich
bovendien een handige bood
schappenlijst voor alle ingre
diënten van de genoemde re
cepten. Omdat Menu iedere
twee weken verschijnt, kan het
inspelen i op actuele sei-
zoensprijzen voor groenten en
dergelijke. Voor 1,45 te koop
bij vrijwel alle supermarkten,
tijdschriftenwinkels, tabaks
zaken etcetera.
ZIERIKZEE - Dit najaar brengt De Agostini uitge
vers een heel bijzondere serie op de markt; iedere
twee weken verschijnt er een aflevering van een ver
zamelwerk. De uitgave van De Agostini heet Smake
lijk koken met de magnetron. Iedere twee weken
kan men een nieuwe aflevering van de serie kopen
zodat men een heel kookboek bij elkaar kan verza
melen.
Wist men dat er nog veel meer
mogelijkheden zijn met de
magnetron dan alleen opwar
men en ontdooien? In Neder
land zijn er 1,7 miljoen huis
houdens met een magnetron.
Een magnetron is een tijd- en
geldbesparend apparaat in de
keuken en dat er heerlijk mee
gekookt kan worden bewijst
Smakelijk koken met de mag
netron.
Van Hollands
naar exotisch
De recepten in het verzamel
werk lopen nogal uiteen. Een
keur van internationale recep
ten vindt haar plaats in de afle
veringen maar ook Nederland
se en Indonesische gerechten.
Stel eens voor: Babi Pangang
met rijst, notenpudding, anso-
vistaart, hutspot en mousse au
chocolat; allemaal snel en sma
kelijk bereid met de magne
tron. Als men maar weet hoe
het moet. Smakelijk koken
met de magnetron geeft een
zetje in een goede en vooral
lekkere richting.
Smakelijk koken met de mag
netron telt 52 afleveringen. El
ke twee weken verschijnt er
een nieuwe aflevering die te
koop is bij de supermarkt, de
kiosk, warenhuis of bij de
boekhandel. Men kan ook een
abonnement nemen op het ver
zamelwerk. De afleveringen
zijn te bewaren in handige ver
zamelbanden. De eerste verza
melband is gratis bij de eerste
twee afleveringen. De foto's bij
de recepten zijn duidelijk en in
kleur en een aflevering in de
losse verkoop kost 6,50. In
oktober zijn de eerste afleve
ringen overal te koop. Eet sma
kelijk!
De serie Koken met de magnetron.
*1