UW KRAKT VAK
i SCHOUWEK-DUIVELAKD
,,Als de vakantietijd voorbij is
komen de bijzondere verzoeken"
„Anywave is de toets voor ons om
te zien of we goed genoeg zijn"
deurloo intermeubel
ZIERIKZEESCHE
J NIEUWSBODE
60%
dé krant van schouwen - du weiand
Avondvierdaagse
boeketten
Maarten Sinjou uit Noordwelle: specialist in Italiaanse en Spaanse
levensmiddelen
Debuutoptreden Gear tijdens Anywave 1992
Anjercollecte
Kunst in
nijverheid
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
I een abonnement,
j JA, ik wil een
I kwartaalabonnement f 47,50
I kwartaalabonnement met autom. afschr. f 45,—
jaarabonnement f 179,
I jaarabonnement met autom. afschr. 1 169,—
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee
I weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
naam Dhr./mevr.
adres
postcode: plaats:..
telefoon bandtekening:
Bij automatische afschrijving uw
bank-/gironummer vermelden:......
«C Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
O Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie.
J CO Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee.
Advertentie:
jgrokaspflj)
MARCO DE RIJKE
Zandweg 22, Zierikzee
Telefoon 01110-13365
WOENSDAG 17 JUNI 1992 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
Haringvlietplein 4. Zierikzee. Tel. 01110-12946/12854. 's Maandags geslote:.. Donderdagavond koopavond
NIEUWSBODE EXTRA
re hotelvakschool, maar het
meeste leerde hij door veel
vakbladen te lezen, een enorme
interesse te hebben in alles wat
nieuw en lekker is en heel veel
uren door te brengen in biblio
theken waar hij veel leest over
de cultuur en eetgewoonten
van de Spaanse en Italiaanse
bevolking. Wie eenmaal in ge
sprek is met hem over de eetge
woonten van deze mensen
raakt niet uitgepraat en leert
telkens weer iets bij.
Ook de klanten weten dat en
wanneer ze terugkomen van
vakantie in Italië en Spanje en
daar iets hebben gegeten wat
ze in Nederland nog nooit heb
ben gezien kunnen met een ge
rust hart naar hem toe, want
negen van de tien produkten
heeft hij. Wanneer de mensen
terug komen van vakantie
krijg ik altijd weer nieuwe ver
zoeken binnen. Momenteel zijn
gedroogde tomaten in olie erg
in trek en nog niet zo lang gele
den kreeg ik een verzoek bin
nen van iemand die op zoek
was naar een speciale kaas uit
Cyprus".
„Omdat ik regelmatig kaas uit
Griekenland importeer werd
mij gevraagd of ik ook die kaas
niet kon overhalen naar Neder
land. Omdat ik de kaas zelf
nog niet kende ben ik er achter
aangegaan. Ik kwam erachter
dat ze deze kaas ook op de exo-
tenmarkt in Antwerpen heb
ben en daar heb ik hem van
daan gehaald. Een stuk voor de
klant, maar ook een voor me
zelf, want zo ben ik dan ook.
Als ik iets niet ken en ik moet
het voor iemand inkopen pro
beer ik het zelf ook uit. Mis
schien weer iets voor in de
kraam". Sinjou gaat niet zelf
naar de landen toe om zi5n pro
dukten in te kopen. „De
Spaanse en Italiaanse produ
centen zijn niet zo makkelijk
om mee te handelen. Daar
naast is het niet echt aantrek
kelijk om zelf de spullen te ha
len. Ik werk samen met een
commissionair uit Zwitserland
die de meeste dingen voor mij
inkoopt. Alleen gevulde pas
ta's importeer ik zelf recht
streeks uit de landen".
Grossier
Hoewel het zakelijk domicilie
van Maarten Sinjou in Rotter
dam ligt en hij daar ook een
deel van zijn tijd woont is zijn
magazijn te vinden in Noord
welle, achter het huis van zijn
vrouw. Het is ook hier waar
Sinjou te bereiken is wanneer
restaurants, winkels en parti
culieren hem kunnen bereiken.
„Jammergenoeg was er in deze
streek te weinig animo voor
mijn produkten. Ik heb een
tijdje in Goes gestaan op de
Eerste klas
showroommodellen
met kortingen tot
markt en dat liep aardig. Maar
de mensen hier hebben nog een
beetje het principe van 'Wat de
boer niet kent, dat eet hij niet'.
Toen ik dus de kans kreeg een
vaste standplaats in Dordrecht
te krijgen, waar de mensen wel
enthousiast waren; zowel bin
nen als buitenlanders, heb ik
die keus gemaakt". Ondanks
het feit dat Sinjou hier in de
buurt geen marktkraam meer
heeft zijn er nog veel mensen
die regelmatig een bezoek
brengen aan zijn magazijn,
waar de meest heerlijke dingen
liggen. Produkten waarbij het
zogenaamde 'echt' Italiaanse
en Spaanse voedsel uit super
markten in het niet valt.
„Mensen in Nederland willen
vaak graag 'buitenlands' eten,
maar het mag niet te veel kos
ten. Ik kies ervoor kwaliteits-
produkten te verkopen. Dat
kost meer, maar het verschil is
overduidelijk; het is veel beter.
Om maar een voorbeeld te noe
men.
Wie macaroni in de super
markt koopt en op het pak
staat acht minuten koken en
men kookt het twaalf minuten,
is het prut. Tferwijl Italianen
hun pasta graag 'al dente' heb
ben, met een beet. Wie de uit
Italië geïmporteerde pasta's
langer kookt dan de gestelde
tijd behoudt toch nog de beet.
Dat komt omdat zij ervoor kie
zen om hun pasta te maken van
een harde tarwekorrel, terwijl
de Nederlandse producent ze
meestal maakt van een zachte
tarwekorrel". Ook de eetge
woonten van de Nederlanders
zijn Maarten Sinjou een doorn
in het oog. „De Nederlander is
veel te gehaast. Zij willen als
ze om half zes aan tafel gaan
het liefst om kwart over zes
klaar zijn. In Italië en Spanje
hebben ze een hele andere eet-
tendens. Daar gaan ze om half
acht aan tafel en beginnen met
een drankje en enkele kleine
hapjes. Daar wordt pasta ei
genlijk alleen maar gegeten als
'antipasta', als voorgerecht.
Daar wordt ook geen grote hoe
veelheid saus over de pasta
heen gegooid, maar slechts een
heel klein beetje, voor de
smaak. Eten wij in Nederland
per keer een heel pak macaroni
of spaghetti, daar doen ze er
meerdere keren mee".
De meeste produkten die
Maarten Sinjou verkoopt heeft
hij zelf een keer geprobeerd.
„Ik wil niet zeggen dat ik alles
zelf lekker vind wat ik in de
kraam verkoop. Ook ben ik
niet zo dat alles wat uit Spanje,
Italië en Griekenland komt au
tomatisch goed vind. Het komt
ook wel voor dat ik dingen uit
die landen niet verkoop omdat
ik de kwaliteit niet goed ge
noeg vindt. Ook de prijzen zijn
ven, spelen nu al vaak mee met
nummers die op de radio te ho
ren zijn". De band heeft vol
gens Poot geen ambities om te
gaan spelen als bruiloften- en
partijenband. „We spelen na
Any wave wel op een groot
feest, maar dat wordt gehou
den door een paar vrienden
van ons en die vroegen of we
voor de muziek wilden zorgen.
Meer voor de gezelligheid".
Hoewel de band voorlopig dus
meer als hobby dient voor de
vier bandleden is Jan Poot al
wel druk bezig met de pr. Spe
ciaal voor het optreden van za
terdag liet hij T-shirts en base
ballpetten bedrukken met het
logo van de band. En ook de
bus waarmee de apparatuur
van de bandleden vervoerd
wordt en het drumstel van Jan
Poot zijn voorzien van de naam
van de band. Aardig wat in
vesteringen voor een band die
nog niet zo lang bestaat. „Kijk,
ik weet dat we pas in het be
ginstadium zitten, maar ik heb
het volste vertrouwen in het
feit dat we door gaan. En pro
motie is gewoon een onderdeel
van het bekend maken van het
bestaan van de band", zo ver
klaart Poot.
Nog een paar dagen en dan is
het zover. Er wordt nog elke
avond hard geoefend op het de
buutrepertoire, maar ondanks
de klap van het uitvallen van
de vorige bassist heeft Jan
Poot er alle vertrouwen in.
„Wat er daarna gaat gebeuren?
Misschien dat we op een dag
nog eens een demootje maken
of een CD laten maken, maar
do orgaan met muziek blijven
we. Ik ben nu zesendertig jaar,
maar ik hoop dat als ik vijftig
ben en ik mezelf nog net zo voel
als nu ik nog steeds achter
mijn drumstel zal zitten. Welis
waar met grijze haren, maar
niet met minde^ gedreven
heid". Die gedrevenheid is tij
dens Anywave te beluisteren
en te zien vanaf 21.00 uur in de
zaal.
NOORDWELLE - In 1975 voor zichzelf begonnen met het verkopen van grammo
foonplaten hield hij dit na enige tijd voor gezien en koos voor een hele andere
kant. Het verkopen van Italiaanse en Spaanse levensmiddelen. In die tijd een
gat in de markt door de stroom van buitenlanders naar Nederland. Nu, in 1992,
heeft Maarten Sinjou nog steeds een goedlopende zaak in deze buitenlandse le
vensmiddelen, maar bestaat zijn klantenkring voor tachtig procent uit Neder
landers. Klanten die weten wanneer ze iets bijzonders en specifiek Italiaans of
Spaans zoeken, ze met een gerust hart naar Maarten toe kunnen gaan. En heeft
hij het niet op voorraad, gaat hij net zo lang op zoek tot hij het heeft.
op kwaliteit boven kwantiteit.
Om aan die kwaliteit te blijven
voldoen reist Sinjou regelma
tig af naar Brussel en Antwer
pen om daar op de markten
exotische groenten en fruit te
kopen die in Nederland weinig
of niet te verkrijgen zijn. Een
extra service aan zijn klanten.
Warenkennis
Maarten Sinjou heeft geen
winkel. Wel staat hij wekelijks
op de markt in Dordrecht, tesa-
men met zijn medewerker, Jo
sé. Maarten gaat er prat op dat
een goedgevulde kraam doet
kopen en wie dan ook een kijk
je neemt bij zijn marktkraam
wordt overrompeld door de
grote verscheidenheid van le
vensmiddelen. Zo af en toe
wijkt hij af naar Griekse le
vensmiddelen die hij net als
het Italiaanse en Spaanse
voedsel zorgvuldig selecteert
In de loop v^n de jaren heeft
Maarten Sinjou flink wat wa
renkennis opgedaan. Een deel
hiervan kreeg hij al mee tij
dens zijn opleiding aan de lage-
Advertentie
Gear maakt haar muziek niet
voor een specifiek publiek.
„We maken muziek die we zelf
leuk vinden. Als het publiek
het leuk vindt is dat mooi mee
genomen. We maken muziek
dat tussen blues en stevige
rock beweegt. Ook zitten er een
paar ballads tussen. Het is na
tuurlijk afhankelijk van de
reactie van het publiek hoe een
optreden loopt. Het is natuur
lijk altijd maar de vraag of de
vonk tussen jezelf en het pu
bliek overspringt. Voor Any
wave hébben we gekozen voor
nummers die we allemaal al
een beetje kennen. In de toe
komst zullen we ook wel num
mers uit de top 40 gaan spelen.
De beide gitaristen, Pim de
Jonge en Martin van de Hoe-
Jan Poot heeft voordat hij met
Gear startte al tien jaar in een
andere band gedrumd maar
was hier om persoonlijke rede
nen uitgestapt. Omdat het
bloed toch kruipt waar het niet
gaan kan wilde hij al snel weer
in een band gaan spelen. Toen
hij gitarist Pim de Jonge van
zijn voornemen vertelde was
deze direct enthousiast en sa
men gingen ze aan de slag om
een geheel nieuwe band te ont
wikkelen. De Jonge speelt ook
al jaren, maar heeft nooit eer
der in een band zijn muzikale
gaven tentoongespreid. Op
aandringen van Jan Poot heeft
hij daar verandering in ge
bracht. Een stap die volgens
Poot zeker ten goede komt aan
de band Gear.
Krachtig
Op de vraag waarom de band
de naam Gear heeft gekozen
antwoord Jan: „We waren op
zoek naar een krachtige, korte
naam met spirit. De naam
Gear leek ons wel leuk". De af
gelopen maanden heeft de
band haar uiterste best gedaan
een flink repertoire op te bou
wen, Zaterdag hebben zij vijf
enveertig minuten om te laten
zien of dat is gelukt. In die tijd
spelen zij ongeveer tien num
mers, waarvan drie door de
bandleden zelf geschreven. Die
nummers zijn wat blues-rock-
achtig. De overige zes num
mers zijn covers van Steve Mil
ler, The Free, Lynyrd Skynyrd,
Wishbone Ash en The Cream.
„De bedoeling is om in de toe
komst meer eigen nummers te
spelen, maar daar hebben we
in die negen maanden eigen
lijk nog geen tijd voor gehad
om die goed uit te werken", al
dus drummer/leadzanger Jan
Poot.
Even nog zag het er naar uit
dat Gear haar optreden voor
Anywave moest afzeggen. „Tbt
begin vorige week hadden we
een andere bassist. Maar door
wat interhe strubbelingen is
hij op het laatste nippertje ver
vangen door Jan de Waal. Deze
jongen had al eerder belang-
Genr: v. l.n r Martin van dor Hoeven. Jan Poot, (zittend) Pim de Jonge en Jan de Waal hebben zater
dag hun debuut optreden. (Foto: Marijke Folkerlsma).
Maarten Sinjou, specialist in Italiaanse en Spaanse levensmiddelen met op schoot kater Joost. (Foto: Joop van Houdt).
dingen waar ik op let. Zo had
ik eens een kant en klare lasag-'
ne die men alleen maar hoefde
op te warmen. Vrij goedkoop.
Maar toen dacht ik na over het
feit dat iedereen die meewerkt
aan het tot stand komen van
zo'n produkt er ook aan moet
verdienen. De fabriek, de per
soon die de grondstoffen le
vert, de maker van de verpak
king, de leverancier, de verko
per. Als je dan nagaat wat er
nog aan waarde overblijft voor
het produkt dat in dat zakje
zit, kan dat niet veel zijn", al
dus een doordachte Sinjou. De
verscheidenheid van produk
ten die deze specialist in zijn
pakket heeft is groot. Pasta's,
olijven, olijfolie, Italiaanse- en
Spaanse vleeswaren, origineel
Griekse Feta en nog veel en
veel meer.
Om zijn klanten op de hoogte
te houden van de mogelijkhe
den die de specifieke keukens
te bieden hebben deelt Maar
ten Sinjou ook regelmatig re
cepten uit. Recepten voor: saus
voor macaroni en spaghetti, ti-
ramisou (een overheerlijk toet
je), tortellini prosciutto crudo,
agnolotti met salami alia carne
tricolori, ravioli, agnolini (allo
spek) met broccoli; recepten
waarvan de namen een ieder al
doen watertanden. Hoewel de
meeste produkten voorverpakt
zijn staat Maarten Sinjou ook
regelmatig zelf in de keuken
om dingen klaar te maken die
hij dan weer verkoopt in de
kraam. Wanneer een klant pri
vé bestellingen doet van vers
klaargemaakte produkten
draait hij daar ook zijn hand
niet voor om. In Burgh-Haam-
stede is er een supermarkt die
haar gorgonzola kaas alleen bij
Maarten Sinjou koopt vanwege
de goede kwaliteit. Ook andere
inwoners en ondernemers van
Schouwen-Duiveland hebben
intussen de keuze van kwanti
teit naar kwaliteit gemaakt.
Geen wonder, want wie een
maal een bezoekje heeft 'ge
bracht aan het magazijn in
Noordwelle en daar de over
heerlijke luchten heeft opge
snoven van de vele etenswaren
die daar te vinden zijn kiest
niet langer voor de 'Pasta di
Mama' uit de supermarkt,
maar voor de 'Pasta di Maar
ten' uit Noordwelle. Wie nader
kennis wil maken kan telefo
nisch een afspraak maken. Dit
in verband met het drukke
werkschema van Maarten Sin
jou, van marktkoopdag tot in
kopen in het buitenland. Het
telefoonnummer is 01116-1468.
VLISSINGEN - In het Stede
lijk Museum te Vlissingen
kunt u tot en met 21 juni de ten
toonstelling: „Voor veertig cent
de zee in" bezoeken.
BURGH-HAAMSTEDE - Col
lectanten van de zangvereni
ging Nu met Hope en het Inter
kerkelijk Kerkkoor uit Haam
stede zullen samen met de mu
ziekvereniging Witte van
Haemstede 's avonds door de
straten komen. Op maandag 22
juni in Burgh met het muziek
korps, op woensdag 24 jiini in
Haamstede met de drumband.
SIRJANSLAND/ZIERKZEE - Nog een paar dagen
en dan is het zover; dan geeft de nieuwe Duivelandse
bands Gear haar debuut-concert tijdens het jaarlijk
se muziekevenement Anywave in Zierikzee. Negen
maanden geleden werd de band opgericht door Jan
Poot en Pim de Jonge. Intussen zijn er twee andere
leden bijgekomen. Samen met gitarist Martin van
de Hoeven en bassist Jan de Waal zetten zij zaterdag
Brogum op zijn kop. Want zoals ze zelf zeggen: „Any
wave is de toets voor ons om te zien of we goed ge
noeg zijn".
stelling getoond voor onze
band, maar toen waren we nog
voorzien. Ik ben hartstikke
blij dat we hem achter de hand
hadden, want anders hadden
we Anywave moeten afzeggen.
En daar hebben we juist zo
naar uitgekeken", aldus Jan
Poot. „Toen we negen maanden
geleden begonnen zeiden we te
gen elkaar: „Wat er ook ge
beurt, met Anywave geven we
ons eerste optreden. Dat. ge
beurt nu gelukkig dus ook,
maar het is een hele zware taak
voor Jan de Waal, want die
moest in tien dagen alle num
mers leren spelen. Ik weet dan
ook al van te voren dat het niet
helemaal vlekkeloos zal verlo
pen, maar we zijn er in ieder
geval".
Advertentie
Aiessi
Vienna Collection
Arabia
Stelton
en Studio
John B