UW KRAKT VAK i SCHOUWEK-DUIVELAKD ,,Als de vakantietijd voorbij is komen de bijzondere verzoeken" „Anywave is de toets voor ons om te zien of we goed genoeg zijn" deurloo intermeubel ZIERIKZEESCHE J NIEUWSBODE 60% dé krant van schouwen - du weiand Avondvierdaagse boeketten Maarten Sinjou uit Noordwelle: specialist in Italiaanse en Spaanse levensmiddelen Debuutoptreden Gear tijdens Anywave 1992 Anjercollecte Kunst in nijverheid Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen- Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem I een abonnement, j JA, ik wil een I kwartaalabonnement f 47,50 I kwartaalabonnement met autom. afschr. f 45,— jaarabonnement f 179, I jaarabonnement met autom. afschr. 1 169,— en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee I weken gratis. Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af. naam Dhr./mevr. adres postcode: plaats:.. telefoon bandtekening: Bij automatische afschrijving uw bank-/gironummer vermelden:...... «C Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar O Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie. J CO Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee. Advertentie: jgrokaspflj) MARCO DE RIJKE Zandweg 22, Zierikzee Telefoon 01110-13365 WOENSDAG 17 JUNI 1992 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND Haringvlietplein 4. Zierikzee. Tel. 01110-12946/12854. 's Maandags geslote:.. Donderdagavond koopavond NIEUWSBODE EXTRA re hotelvakschool, maar het meeste leerde hij door veel vakbladen te lezen, een enorme interesse te hebben in alles wat nieuw en lekker is en heel veel uren door te brengen in biblio theken waar hij veel leest over de cultuur en eetgewoonten van de Spaanse en Italiaanse bevolking. Wie eenmaal in ge sprek is met hem over de eetge woonten van deze mensen raakt niet uitgepraat en leert telkens weer iets bij. Ook de klanten weten dat en wanneer ze terugkomen van vakantie in Italië en Spanje en daar iets hebben gegeten wat ze in Nederland nog nooit heb ben gezien kunnen met een ge rust hart naar hem toe, want negen van de tien produkten heeft hij. Wanneer de mensen terug komen van vakantie krijg ik altijd weer nieuwe ver zoeken binnen. Momenteel zijn gedroogde tomaten in olie erg in trek en nog niet zo lang gele den kreeg ik een verzoek bin nen van iemand die op zoek was naar een speciale kaas uit Cyprus". „Omdat ik regelmatig kaas uit Griekenland importeer werd mij gevraagd of ik ook die kaas niet kon overhalen naar Neder land. Omdat ik de kaas zelf nog niet kende ben ik er achter aangegaan. Ik kwam erachter dat ze deze kaas ook op de exo- tenmarkt in Antwerpen heb ben en daar heb ik hem van daan gehaald. Een stuk voor de klant, maar ook een voor me zelf, want zo ben ik dan ook. Als ik iets niet ken en ik moet het voor iemand inkopen pro beer ik het zelf ook uit. Mis schien weer iets voor in de kraam". Sinjou gaat niet zelf naar de landen toe om zi5n pro dukten in te kopen. „De Spaanse en Italiaanse produ centen zijn niet zo makkelijk om mee te handelen. Daar naast is het niet echt aantrek kelijk om zelf de spullen te ha len. Ik werk samen met een commissionair uit Zwitserland die de meeste dingen voor mij inkoopt. Alleen gevulde pas ta's importeer ik zelf recht streeks uit de landen". Grossier Hoewel het zakelijk domicilie van Maarten Sinjou in Rotter dam ligt en hij daar ook een deel van zijn tijd woont is zijn magazijn te vinden in Noord welle, achter het huis van zijn vrouw. Het is ook hier waar Sinjou te bereiken is wanneer restaurants, winkels en parti culieren hem kunnen bereiken. „Jammergenoeg was er in deze streek te weinig animo voor mijn produkten. Ik heb een tijdje in Goes gestaan op de Eerste klas showroommodellen met kortingen tot markt en dat liep aardig. Maar de mensen hier hebben nog een beetje het principe van 'Wat de boer niet kent, dat eet hij niet'. Toen ik dus de kans kreeg een vaste standplaats in Dordrecht te krijgen, waar de mensen wel enthousiast waren; zowel bin nen als buitenlanders, heb ik die keus gemaakt". Ondanks het feit dat Sinjou hier in de buurt geen marktkraam meer heeft zijn er nog veel mensen die regelmatig een bezoek brengen aan zijn magazijn, waar de meest heerlijke dingen liggen. Produkten waarbij het zogenaamde 'echt' Italiaanse en Spaanse voedsel uit super markten in het niet valt. „Mensen in Nederland willen vaak graag 'buitenlands' eten, maar het mag niet te veel kos ten. Ik kies ervoor kwaliteits- produkten te verkopen. Dat kost meer, maar het verschil is overduidelijk; het is veel beter. Om maar een voorbeeld te noe men. Wie macaroni in de super markt koopt en op het pak staat acht minuten koken en men kookt het twaalf minuten, is het prut. Tferwijl Italianen hun pasta graag 'al dente' heb ben, met een beet. Wie de uit Italië geïmporteerde pasta's langer kookt dan de gestelde tijd behoudt toch nog de beet. Dat komt omdat zij ervoor kie zen om hun pasta te maken van een harde tarwekorrel, terwijl de Nederlandse producent ze meestal maakt van een zachte tarwekorrel". Ook de eetge woonten van de Nederlanders zijn Maarten Sinjou een doorn in het oog. „De Nederlander is veel te gehaast. Zij willen als ze om half zes aan tafel gaan het liefst om kwart over zes klaar zijn. In Italië en Spanje hebben ze een hele andere eet- tendens. Daar gaan ze om half acht aan tafel en beginnen met een drankje en enkele kleine hapjes. Daar wordt pasta ei genlijk alleen maar gegeten als 'antipasta', als voorgerecht. Daar wordt ook geen grote hoe veelheid saus over de pasta heen gegooid, maar slechts een heel klein beetje, voor de smaak. Eten wij in Nederland per keer een heel pak macaroni of spaghetti, daar doen ze er meerdere keren mee". De meeste produkten die Maarten Sinjou verkoopt heeft hij zelf een keer geprobeerd. „Ik wil niet zeggen dat ik alles zelf lekker vind wat ik in de kraam verkoop. Ook ben ik niet zo dat alles wat uit Spanje, Italië en Griekenland komt au tomatisch goed vind. Het komt ook wel voor dat ik dingen uit die landen niet verkoop omdat ik de kwaliteit niet goed ge noeg vindt. Ook de prijzen zijn ven, spelen nu al vaak mee met nummers die op de radio te ho ren zijn". De band heeft vol gens Poot geen ambities om te gaan spelen als bruiloften- en partijenband. „We spelen na Any wave wel op een groot feest, maar dat wordt gehou den door een paar vrienden van ons en die vroegen of we voor de muziek wilden zorgen. Meer voor de gezelligheid". Hoewel de band voorlopig dus meer als hobby dient voor de vier bandleden is Jan Poot al wel druk bezig met de pr. Spe ciaal voor het optreden van za terdag liet hij T-shirts en base ballpetten bedrukken met het logo van de band. En ook de bus waarmee de apparatuur van de bandleden vervoerd wordt en het drumstel van Jan Poot zijn voorzien van de naam van de band. Aardig wat in vesteringen voor een band die nog niet zo lang bestaat. „Kijk, ik weet dat we pas in het be ginstadium zitten, maar ik heb het volste vertrouwen in het feit dat we door gaan. En pro motie is gewoon een onderdeel van het bekend maken van het bestaan van de band", zo ver klaart Poot. Nog een paar dagen en dan is het zover. Er wordt nog elke avond hard geoefend op het de buutrepertoire, maar ondanks de klap van het uitvallen van de vorige bassist heeft Jan Poot er alle vertrouwen in. „Wat er daarna gaat gebeuren? Misschien dat we op een dag nog eens een demootje maken of een CD laten maken, maar do orgaan met muziek blijven we. Ik ben nu zesendertig jaar, maar ik hoop dat als ik vijftig ben en ik mezelf nog net zo voel als nu ik nog steeds achter mijn drumstel zal zitten. Welis waar met grijze haren, maar niet met minde^ gedreven heid". Die gedrevenheid is tij dens Anywave te beluisteren en te zien vanaf 21.00 uur in de zaal. NOORDWELLE - In 1975 voor zichzelf begonnen met het verkopen van grammo foonplaten hield hij dit na enige tijd voor gezien en koos voor een hele andere kant. Het verkopen van Italiaanse en Spaanse levensmiddelen. In die tijd een gat in de markt door de stroom van buitenlanders naar Nederland. Nu, in 1992, heeft Maarten Sinjou nog steeds een goedlopende zaak in deze buitenlandse le vensmiddelen, maar bestaat zijn klantenkring voor tachtig procent uit Neder landers. Klanten die weten wanneer ze iets bijzonders en specifiek Italiaans of Spaans zoeken, ze met een gerust hart naar Maarten toe kunnen gaan. En heeft hij het niet op voorraad, gaat hij net zo lang op zoek tot hij het heeft. op kwaliteit boven kwantiteit. Om aan die kwaliteit te blijven voldoen reist Sinjou regelma tig af naar Brussel en Antwer pen om daar op de markten exotische groenten en fruit te kopen die in Nederland weinig of niet te verkrijgen zijn. Een extra service aan zijn klanten. Warenkennis Maarten Sinjou heeft geen winkel. Wel staat hij wekelijks op de markt in Dordrecht, tesa- men met zijn medewerker, Jo sé. Maarten gaat er prat op dat een goedgevulde kraam doet kopen en wie dan ook een kijk je neemt bij zijn marktkraam wordt overrompeld door de grote verscheidenheid van le vensmiddelen. Zo af en toe wijkt hij af naar Griekse le vensmiddelen die hij net als het Italiaanse en Spaanse voedsel zorgvuldig selecteert In de loop v^n de jaren heeft Maarten Sinjou flink wat wa renkennis opgedaan. Een deel hiervan kreeg hij al mee tij dens zijn opleiding aan de lage- Advertentie Gear maakt haar muziek niet voor een specifiek publiek. „We maken muziek die we zelf leuk vinden. Als het publiek het leuk vindt is dat mooi mee genomen. We maken muziek dat tussen blues en stevige rock beweegt. Ook zitten er een paar ballads tussen. Het is na tuurlijk afhankelijk van de reactie van het publiek hoe een optreden loopt. Het is natuur lijk altijd maar de vraag of de vonk tussen jezelf en het pu bliek overspringt. Voor Any wave hébben we gekozen voor nummers die we allemaal al een beetje kennen. In de toe komst zullen we ook wel num mers uit de top 40 gaan spelen. De beide gitaristen, Pim de Jonge en Martin van de Hoe- Jan Poot heeft voordat hij met Gear startte al tien jaar in een andere band gedrumd maar was hier om persoonlijke rede nen uitgestapt. Omdat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan wilde hij al snel weer in een band gaan spelen. Toen hij gitarist Pim de Jonge van zijn voornemen vertelde was deze direct enthousiast en sa men gingen ze aan de slag om een geheel nieuwe band te ont wikkelen. De Jonge speelt ook al jaren, maar heeft nooit eer der in een band zijn muzikale gaven tentoongespreid. Op aandringen van Jan Poot heeft hij daar verandering in ge bracht. Een stap die volgens Poot zeker ten goede komt aan de band Gear. Krachtig Op de vraag waarom de band de naam Gear heeft gekozen antwoord Jan: „We waren op zoek naar een krachtige, korte naam met spirit. De naam Gear leek ons wel leuk". De af gelopen maanden heeft de band haar uiterste best gedaan een flink repertoire op te bou wen, Zaterdag hebben zij vijf enveertig minuten om te laten zien of dat is gelukt. In die tijd spelen zij ongeveer tien num mers, waarvan drie door de bandleden zelf geschreven. Die nummers zijn wat blues-rock- achtig. De overige zes num mers zijn covers van Steve Mil ler, The Free, Lynyrd Skynyrd, Wishbone Ash en The Cream. „De bedoeling is om in de toe komst meer eigen nummers te spelen, maar daar hebben we in die negen maanden eigen lijk nog geen tijd voor gehad om die goed uit te werken", al dus drummer/leadzanger Jan Poot. Even nog zag het er naar uit dat Gear haar optreden voor Anywave moest afzeggen. „Tbt begin vorige week hadden we een andere bassist. Maar door wat interhe strubbelingen is hij op het laatste nippertje ver vangen door Jan de Waal. Deze jongen had al eerder belang- Genr: v. l.n r Martin van dor Hoeven. Jan Poot, (zittend) Pim de Jonge en Jan de Waal hebben zater dag hun debuut optreden. (Foto: Marijke Folkerlsma). Maarten Sinjou, specialist in Italiaanse en Spaanse levensmiddelen met op schoot kater Joost. (Foto: Joop van Houdt). dingen waar ik op let. Zo had ik eens een kant en klare lasag-' ne die men alleen maar hoefde op te warmen. Vrij goedkoop. Maar toen dacht ik na over het feit dat iedereen die meewerkt aan het tot stand komen van zo'n produkt er ook aan moet verdienen. De fabriek, de per soon die de grondstoffen le vert, de maker van de verpak king, de leverancier, de verko per. Als je dan nagaat wat er nog aan waarde overblijft voor het produkt dat in dat zakje zit, kan dat niet veel zijn", al dus een doordachte Sinjou. De verscheidenheid van produk ten die deze specialist in zijn pakket heeft is groot. Pasta's, olijven, olijfolie, Italiaanse- en Spaanse vleeswaren, origineel Griekse Feta en nog veel en veel meer. Om zijn klanten op de hoogte te houden van de mogelijkhe den die de specifieke keukens te bieden hebben deelt Maar ten Sinjou ook regelmatig re cepten uit. Recepten voor: saus voor macaroni en spaghetti, ti- ramisou (een overheerlijk toet je), tortellini prosciutto crudo, agnolotti met salami alia carne tricolori, ravioli, agnolini (allo spek) met broccoli; recepten waarvan de namen een ieder al doen watertanden. Hoewel de meeste produkten voorverpakt zijn staat Maarten Sinjou ook regelmatig zelf in de keuken om dingen klaar te maken die hij dan weer verkoopt in de kraam. Wanneer een klant pri vé bestellingen doet van vers klaargemaakte produkten draait hij daar ook zijn hand niet voor om. In Burgh-Haam- stede is er een supermarkt die haar gorgonzola kaas alleen bij Maarten Sinjou koopt vanwege de goede kwaliteit. Ook andere inwoners en ondernemers van Schouwen-Duiveland hebben intussen de keuze van kwanti teit naar kwaliteit gemaakt. Geen wonder, want wie een maal een bezoekje heeft 'ge bracht aan het magazijn in Noordwelle en daar de over heerlijke luchten heeft opge snoven van de vele etenswaren die daar te vinden zijn kiest niet langer voor de 'Pasta di Mama' uit de supermarkt, maar voor de 'Pasta di Maar ten' uit Noordwelle. Wie nader kennis wil maken kan telefo nisch een afspraak maken. Dit in verband met het drukke werkschema van Maarten Sin jou, van marktkoopdag tot in kopen in het buitenland. Het telefoonnummer is 01116-1468. VLISSINGEN - In het Stede lijk Museum te Vlissingen kunt u tot en met 21 juni de ten toonstelling: „Voor veertig cent de zee in" bezoeken. BURGH-HAAMSTEDE - Col lectanten van de zangvereni ging Nu met Hope en het Inter kerkelijk Kerkkoor uit Haam stede zullen samen met de mu ziekvereniging Witte van Haemstede 's avonds door de straten komen. Op maandag 22 juni in Burgh met het muziek korps, op woensdag 24 jiini in Haamstede met de drumband. SIRJANSLAND/ZIERKZEE - Nog een paar dagen en dan is het zover; dan geeft de nieuwe Duivelandse bands Gear haar debuut-concert tijdens het jaarlijk se muziekevenement Anywave in Zierikzee. Negen maanden geleden werd de band opgericht door Jan Poot en Pim de Jonge. Intussen zijn er twee andere leden bijgekomen. Samen met gitarist Martin van de Hoeven en bassist Jan de Waal zetten zij zaterdag Brogum op zijn kop. Want zoals ze zelf zeggen: „Any wave is de toets voor ons om te zien of we goed ge noeg zijn". stelling getoond voor onze band, maar toen waren we nog voorzien. Ik ben hartstikke blij dat we hem achter de hand hadden, want anders hadden we Anywave moeten afzeggen. En daar hebben we juist zo naar uitgekeken", aldus Jan Poot. „Toen we negen maanden geleden begonnen zeiden we te gen elkaar: „Wat er ook ge beurt, met Anywave geven we ons eerste optreden. Dat. ge beurt nu gelukkig dus ook, maar het is een hele zware taak voor Jan de Waal, want die moest in tien dagen alle num mers leren spelen. Ik weet dan ook al van te voren dat het niet helemaal vlekkeloos zal verlo pen, maar we zijn er in ieder geval". Advertentie Aiessi Vienna Collection Arabia Stelton en Studio John B

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1992 | | pagina 1