Grafiek in Bewaerschole Rinus Roon Bandenservice nu bij Profile Tyrecenter Motorclub Zierikzee houdt weer ruilbeurs in Brogum Mevo 2 geheel onder de pannen Gift voor eerste team Delta Sport ROVZ-infobus ingezet te Zierikzee Wegrestaurant Blauwe Keet is in de prijzen gevallen Modern ondernemerschap in monumentenstad Zierikzee Praatje met consulente onderwijscentrum Horeca Uitbreiding assortiment en service Open dag Noordwal Kreatief Hulp gevraagd inwoners en oud-inwoners Colijnsplaat Oproep muziek Expositie in galerie Galerij Dinsdag 21 januari thema-avond over: WOENSDAG 15 JANUARI 1992 5 ZIERIKZEE - Rinus Roon Bandenservice uit Zierik zee sluit zich aan bij Profile Tyrecenter, een samen werkingsverband tussen een aantal betere onafhan kelijke bandenservicebedrijven in Nederland. Voor de klant betekent het meer service en een andere naam. Rinus Roon Bandenservice wordt Profile Ty recenter Rinus Roon. BURGH-HAAMSTEDE - Grafiek te kust en te keur in Zeeland. Dat beeld schept de expositie Gra fiek uit Zeeland die in De Bewaerschole in Burgh-Haamstede te zien is. Aan deze reizende tentoon stelling van het Zeeuws Steunpunt voor Kunstzinnige Vorming hebben in totaal tien Zeeuwse beel dend kunstenaars hun bijdrage geleverd. Deelnemers aan deze expositie die tot 1 februari in de Be waerschole te zien is zijn: Wim Hofman, Jan van Leeuwen, Sander Littel, Marinus Boezem, Joop Dam, Guido Eckhardt, Jan Haas, Jeltje Ratsma en Marinus van Dijke uit Burgh-Haamstede. Voor Van Dijke biedt het landschap een belangrijke inspiratiebron, waarbij vooral de ruimte in het landschap een belangrijke rol speelt. De indrukken die Van Dijke tijdens zijn tochten door het landschap verzameld heeft werkt hij via een schets uit in steen. Het werk van Van Dijke en de ne gen andere Zeeuwse kunstenaars is tot 1 februari dagelijks (met uitzondering van zondag) tussen 13.30 en 16.30 uur te zien in De Bewaerschole. Foto's en wetenswaardigheden COLIJNSPLAAT - Vele mensen hebben geno ten en genieten nog steeds van de twee boekjes Colijnsplaat in Oude Ansichten die nu al weer vele jaren geleden zijn uitgekomen. Gerard de Fouw wil medio 1992/1993 opnieuw een foto boekje samenstellen en uitgeven in samenwer king met een uitgever. Hij is daarom op zoek naar fotomateriaal en ansicht kaarten van het dorp Co lijnsplaat van de periode 1880 tot 1960, om te komen tot de samenstelling van voorlopig één fotoboekje en bij voldoende materiaal een deel II en III. Zijn vraag is nu: ,,Zou iedereen eens in fotoalbum(s), schoenen doosje, sigarenkistje of waar dan ook willen kijken voor foto's. Hij heeft mini maal honderd foto's en an sichtkaarten nodig die nog nooit zijn gepubliceerd. Wat zoekt Gerard de Fouw? Foto's en kaarten van: dorpsfeesten, straten, ramp 1953, oorlog 1914-1918 of 1940-1945, haven, dokters, veearts, dominees van alle kerken, kerkgebouwen, kerkeraden van alle ker ken, schoolfoto's, verenigin gen in alle vormen en kerke lijke richtingen, horeca, winkels, zowel gevels als in terieur, kooplieden/leur ders die vroeger langs kwa men, veerverbindingen, ijs- pret, politie/veldwachters, secretariepersoneel, burge meesters, boerderijen, kort om alles wat met het dorp of voormalige gemeente Co lijnsplaat te maken heeft. Bruikleen Het materiaal wordt een poosje in bruikleen geno men door Gerard de Fouw en met de grootst mogelijke zorg behandeld, waarna hij gaat uitzoeken wat het is, wie er opstaat en dergelijke om te komen tot een pas send onderschrift. Het fo to/kaartmateriaal is en blijft uw eigendom, tenzij de gever het toch wil weg gooien. Stuur het materiaal op naar: Gerard de Fouw, Del tastraat 19, 4486 BT Colijns plaat. Tfelefoon 01199-5786. ZIERIKZEE - Parts party. Zo omschrijven Je le den van de motorclub Zierikzee de happening die op zondag 2 februari plaatsvindt in het jongerencen trum Brogum aan de Julianastraat te Zierikzee. Rinus Roon Bandenservice timmert in Zierikzee al zeven jaar aan de weg en is een flore rend bandenservicebedrijf. Het assortiment bestaat uit banden, accu's, uitlaten, schok dempers. Ook verzorgt Rinus Roon APK-keuringen en ver leent hij remmenservice. Met de aansluiting van het bedrijf bij Profile Tyrecenter wordt de service aan de klant nog een graadje opgeschroefd. Hoge normen Rinus Roon is trots dat hij zich ZIERIKZEE - In verband met een aantal nieuwe verkeersre gels dat in november '91 is in gevoerd heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) een speciale voorlichtingsbus ingezet. Deze bus staat woensdag 22 januari op het Havenplein van Zierik zee. Het nieuwe Reglement Ver keersregels en Verkeerstekens (RW) dat 1 november '91 is in gevoerd gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van de weggebruiker. Onder het mot to Geef je verstand eens voor rang is het nieuwe RVV dan ook in de publiciteit gebracht. In vergelijking met het oude RW dat sinds 1966 gold is er het nodige veranderd. De jury beoordeelde de twaalf routiersmenu's van de finalis ten op smaak, receptuur, calcu latie, originaliteit en voedings waarde. Het gepresenteerde winnende routiersmenu be stond uit drie gangen. Goed niveau Op het menu kippesoep met prei en bleekselderij, een scholfilet met warme groente mix en rijst. Het geheel werd afgesloten met een aardbeien- De avond bestaat uit enkele in leidingen, een diapresentatie door architect A. Verton van het buro voor ruimtelijke vormgeving Kort en Verton en een forumdiscussie onder lei ding van burgemeester mr J. J. P. M. Asselbergs van Zierikzee. In dit forum nemen verder plaats: A. P. den Reijer, archi tect W. J. Kraamer, een verte genwoordiger van de vereni ging Dorp, Stad en Land uit de welstandscommissie, architect A. Verton en L. J. Zondag, bin nen de dienst gemeentewerken van Zierikzee belast met bouw en woningtoezicht. Na de ope ning (20.00 uur) door ZOC- voorzitter T. Th. van Wijk zul len zijn voorganger A. P. den Reijer en een vertegenwoordi ger van de Vereniging Dorp, Stad en Land in de Zierikzeese welstandscommissie hun visie op dit thema toelichten. Het bevorderen van het recreatief bij Profile Tyrecenter heeft kunnen aansluiten. Hij ziet het als een erkenning van zijn be drijf. In het samenwerkings verband worden hoge eisen ge steld aan kwaliteit, service, personeel, openingstijden en huisstijl. Er worden hoge nor men gesteld om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn. Rinus Roon stelt in een persbe richt dat door de samenwer king binnen het Profile Tyre center de kracht en de persoon lijke inzet van het zelfstandige bedrijf in combinatie met de Over wat er nu precies veran derd is wil het ROVZ de Zeeuwse bevolking informe ren. Daarom heeft dit orgaan voor de verkeersveiligheid een voorlichtingsbus ingericht die de gehele maand januari door Zeeland toert. Een van de plaatsen die in het routesche ma van deze voorlichtingsbus is opgenomen is Zierikzee. Woensdag 22 januari staat de bus op het Havenplein. In de bus is voorlichtingsmateriaal voorradig en ook kan men er een videoband bekijken. Voor lichters van Veilig Verkeer Ne derland en de Stichting Ver- keers Educatie Zeeland zijn in de bus aanwezig voor het beantwoorden van eventuele vragen. bavarois op vruchtenbasis. De jury constateerde dat alle me nu's van goed niveau waren en dat met name aan de voedings waarde ruime aandacht was geschonken. Wegrestaurant De Blauwe Keet zag met de derde prijs weder om de kwaliteit van haar keu kenbrigade bevestigd. Ook in de afgelopen jaren deed men al aan deze finalewedstrijden mee. De Blauwe Keet doet ook mee aan de landelijke horeca- campagne L'Europe a table. winkelen in Zierikzee, het uit buiten van de aantrekkings kracht die Zierikzee als monu mentenstad én winkelcentrum heeft en de combinatie van cen trumgemeente en toeristisch centrum zijn zaken die hierbij aan de kaak worden gesteld. Daarnaast worden ook moge lijkheden aangegeven hoe on dernemers kunnen inspelen op de sterke kanten van Zierikzee als winkelcentrum. Eenduidig heid van betreft de openings tijden van de winkel is onge twijfeld een van de punten, die hierbij naar voren zullen ko men. Diapresentatie Architect A. Verton, de geeste lijk vader van het herinrich tingsplan voor het Havenkwar tier zal aan de hand van een diapresentatie een indruk ge- deskundigheid en de professio nele aanpak van een grote or ganisatie de klanten van de schaalvergroting profiteren. De grootste omschakeling voor de klant is volgens Rinus Roon de naamsverandering. Rinus Roon Bandenservice gaat zich in het vervolg presenteren als Profile Tyrecenter Rinus Roon. Het is de bedoeling dat ook de huisstijl wordt aangepast. ,,De voordelen voor de klant zullen echter dusdanig zijn dat dat snel zal wennen", aldus Rinus Roon. Andere eisen aan kwaliteit Onderzoek onder afnemers van zowel personenwagfenbanden, truckbanden, industriebanden als landbouwbanden heeft uit gewezen dat de professionele gebruikers steeds hogere eisen stellen aan kwaliteit, bedrijfs zekerheid en service. Vooral grote transporteurs en lease maatschappijen eisen service in hun volledig werkgebied. In een Europa zonder binnen grenzen gaat het daarbij niet alleen om Nederland, maar om bijna geheel Europa. Sommige fabrikanten proberen hier op Amerikaanse wijze op in te spelen door grote ketens op te zetten. Hun zwakte is echter dat zij de nadruk op het merk leggen en in deze tijd is het juist zo dat de consument de keuze wil uit een breed assorti ment. Will Stoof, voorzitter van Pro file Tyrecenter, stelt dat de klant veel meer baat heeft bij een onafhankelijk en deskun dig advies. Momenteel zijn er al ruim 55 vestigingen aan gesloten bij Profile Tyrecenter. Het streven is om op korte ter mijn vanuit 70 vestigingen in Nederland service te kunnen verlenen. Dan is Profile Tyré center de grootste keten van bandenservicebedrijven in Ne derland. De rode draad in deze campag ne is een maandelijks wisse lend menu, steeds ontleend aan de nationale keuken van een van de twaalf lidstaten van de Europese gemeenschap. In de maand januari wordt bijzonde re aandacht geschonken aan Frankrijk. Frans menu Zoals al aangestipt doet ook wegrestaurant De Blauwe Keet aan de campagne mee. In de maand januari wordt een com pleet Frans menu geserveerd in het wegrestaurant. Als voorge recht staat een salade van ge rookte kippeborst op het me nu. Het hoofdgerecht bestaat uit gegrilde rode poon en de maaltijd wordt afgesloten met sinaasappelflensjes. Uiteraard wordt bij het Franse menu Franse wijn geserveerd. ven over eigentijdse winkelge vels. In een modern winkelcen trum zijn winkelpuien veelal open over de volle breedte, waardoor het interieur van de winkel zonder enige visuele belemmering aan de winkelaar wordt getoond. Winkelgevels zijn dan in feite niet meer dan perceelbrede vouwwanden. Opmerkelijk is ook dat bij de ze winkels een bijbehorende gevel erboven ontbreekt. Haaks Deze open presentatie blijkt bij te dragen aan een grotere omzet. Uit onderzoek is im mers duidelijk geworden dat voorbijgangers hierdoor snel ler geneigd zijn tot impulsaan kopen. In steden met een histo risch centrum kunnen deze open winkelgevels echter wei eens haaks staan op de moge lijkheden die de gevels van on der meer monumentenpanden bieden. Schaalvergroting en moderne winkelconcepten kunnen daar dan ook botsen met bestaande en historisch ge groeide situaties. Het kardina le punt in dergelijke situaties is of het adequaat inspelen op het koopgedrag van de consu ment in een dergelijk centrum ook met een andere winkelpre sentatie mogelijk is. A B—S langstelling. Jong en oud toog naar het Zierikzeese restau rant. Wie serieus geïnteres seerd was kon een praatje ma ken met Machteld de Smit- Spelier, consulente van het On derwijscentrum Horeca. Zij functioneert als tussenpersoon tijdens de opleiding tussen leerling en bedrijf en anders om. Veel animo ook, was er voor Rotisserie De Trouwe Herder in Burgh-Haamstede, Be-i drijfsleider Roy Meindersma had zijn handen vol aan het ge ven van rondleidingen aan de belangstellenden die naar het restaurant waren getogen met het oog op een Kijk in de keu ken. Ze kregen echter veel meer dan alleen een kijkje in de keuken. Meindersma toonde hen alle kanten van het horeca- gëbeuren. Van het ontvangen van de gasten tot het dekken van de tafel en het serveren van een maaltijd. Hoe moet wor den geserveerd, hoe moet wor den gereageerd op de'klanten? „Soms gaan mensen uit eten omdat het een feestelijke dag is, soms gaan ze uit eten omdat ze ruzie hebben gehad, Daar moet je allemaal rekening mee houden. Maak het de klant naar de zin". Chefkok John Ra makers werkte intussen in de keuken aan wat de bezoekers zelf mochten maken, maar ook werd al druk gewerkt aan de voorbereidingen van een feest je dat die avond in de rotisserie zou worden gehouden verge zeld van een maaltijd. Op die manier kon men gelijk zien wat er allemaal aan voorberei dingen zijn. De 'Kijkers in de Keuken' mochten zelf een ge vuld flensje maken. De flens jes waren van tevoren al ge maakt door één van de twee leerlingen die de keuken telt, maar de 'kijkers' mochten ze zelf vullen met een vanille vul- ling met krenten en rozijnen en voorzien van een rijke laag Ita liaans schuim. Hoewel de animo voor de keu ken het grootst was bij alle deelnemende horecabedrijven zegt John Ramakers dat er re latief weinig meisjes in de keu ken gaan werken. „Misschien komt dat omdat zij wat stress- gevoeliger zijn. In stressvolle situaties wanneer er heel veel op ze af komt blijkt het dat vrouwen zich zulk soort dingen veel meer aantrekken. Toch zou ik zelf graag zien dat er C "N ZIERIKZEE - Enkele ja ren geleden is het Jan Zwart-project geweest. Zo start nu het Mattheus Passion-project. Ieder die graag zingt, kent de lijdensweg van J. S. Bach. Belangstellenden wordt verzocht contact op te nemen met J. de Bruine. 01110 - 12176 of met Willie Bil, 01115- 2539. Aanmelden voor 31 januari, repetities vin den plaats op maandag van 20.00 tot 22.00 uur. Uitvoering vindt plaats op 11 april 1992. meer vrouwen in de keuken van het restaurant zouden ko men. Qua zwaarte op het ge bied van apparatuur zou het geen probleem moeten zijn aangezien de voorzieningen te genwoordig van dien aard zijn dat er weinig lichamelijk werk bij komt kijken", aldus Rama kers. Zelf koos hij voor de op leiding tot kok nadat hij een keer mee was geweest naar de opleidingsschool waar zijn moeder ook de opleiding tot kok volgde. Omdat zijn leraren op de middelbare school tegen hem zeiden dat hij beter wat kon gaan doen met zijn handen koos hij ook voor deze oplei ding en daar heeft hij, naar ei gen zeggen nog steeds geen spijt van. „Je moet het wel in je hebben. Je moet bijvoorbeeld veel fantasie hebben, vinding rijk zijn en creatief". Minder belangstelling Kunnen dfe eerstgenoemde restaurants terugkijken op een goedbezochte dag, de drie ove rige deelnemers van Schou- wen-Duiveland kregen maar een beperkt aantal bezoekers. Zowel restaurant Grevelingen als café-restaurant De Blauwe Keet kregen een bezoekersaan tal dat op een hand te tellen was. Tbch gaven de respectieve lijke chefkoks Henk Eppenga en Ben Snethorst met veel,en thousiasme een rondleiding aan degenen die toch kwamen. Ook Grand Dorado Port Zélan- de kreeg minder bezoekers dan verwacht. Dit terwijl dit con cern in feite meer verschillen de horecabedrijven bijeen heeft dan welke gelegenheid ook. Zowel vis, vlees, pizza, pannekoeken als fast food is vertegenwoordigd. De bezoe kers die toch de weg naar het park wisten te vinden kregen een rondleiding van chef de cuisine Rinus Kloet door de verschillende keukens en kre gen meer achtergrondinforma tie over de verschillende oplei dingen die er zijn via een ge toonde video en een stand met informatie. Ook mochten ze in het Steakhouse een kipfiletje grillen en in het Visrestaurant flensje gevuld met frambozen maken. Niet alleen educatief, maar dus ook vermaak. Hoe wel het park zelf had gerekend op meer bezoekers was de afde ling horeca uiterst tevreden met het zestigtal bezoekers, be staande uit belangstellenden met hun ouders. Chef de cuisine Kloet zei op de ze manier meer aandacht en tijd voor de bezoekers te heb ben, aangezien het aantal in verschillende groepjes ver deeld kwam. Sales representa tive van Gran Dorado port Zé- lande, Dean van der Wekke ver telt dat er zaterdag ook ver schillende herintredende vrou wen zijn wezen kijken bij de horeca-afdelingen van het park en dat hij maandag al de eerste sollicitatie-formulieren heeft verzonden. Op verzoek kregen ook enkele parkbezoekers (be woners) een rondleiding. Ook landelijk was de aandacht voor het horeca gebeuren per streek en bedrijf verschillend. Wie niet de kans heeft gekregen een van de restaurants te bezoeken, maar toch graag de horeca in zou willen kan bellen voor bro chures en informatie naar On derwijscentrum Horeca. 079- 711711 of naar het SVH Leer lingstelsel, eveneens in Zoeter- meer via nummer 079-711633. BROUWERSHAVEN - Zater dag 18 januari houdt Noordwal Kreatief in Brouwershaven open huis. Belangstellenden kunnen van 10.00 uur tot 16.00 uur terecht op het adres Noordwal 1 in de smalstad. Een jaar geleden, op 19 januari 1991, ging Noordwal Kreatief van start. Dat veel mensen in het afgelopen jaar de weg naar de Noordwal hebben gevonden geeft aan dat er zeker behoefte is aan een dergelijk centrum. Cursussen Noordwal Kreatief is een crea tiviteitscentrum in Brouwers haven dat een keur van cursus sen biedt. Zo wordt onder meer les gegeven in kantklossen, cal- ligrafie, zijde schilderen, stro vlechten, patchwork en origa mi. Voor de jeugd is er eenmaal per week de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. De eerste keer kan dat op woensdagmid dag 29 januari van 13.30 tot 15.30 uur. Tevens kan men bij Noordwal Kreatief terecht voor opdrach ten op het gebied van weven, calligrafie en kantklossen. Be halve door de eigenaresse van Noordwal Kreatief wordt ook les gegeven door gastdocenten. Voor het calligraferen zorgt Margret van der Braak uit Mi- delharnis. Els van Baarle uit Dreischor geeft les in zijde schilderen. ZIERIKZEE - In de maanden januari en februari toont gale rie Galerij het mail-artproject „Ko de Jonge meets....?" van de Middelburgse kunstenaar Ko de Jonge. Voor het project met de titel „Ko de Jonge meets...?" maak te Ko een posterontwerp. Tien tallen exemplaren van dit ont werp stuurde hij de wereld rond. Mailarters uit onder meer Europa, Noord- en Zuid- Amerika en Japan werden uit genodigd om het ontwerp van uit eigen invalshoek te bewer ken en het resultaat hiervan te rug te sturen. „Actie en reactie, dat is het kenmerk van mai- lart. Het door middel van een idee en beeld in samenwerking met andere kunstenaars ko men tot mondiale werken via de post. En dat zit vol verras singen. Iedere dag een nieuwe en andere wereld in de post bus. Het geeft een kick en de noodzaak om te blijven reage ren De resultaten van de visie van al deze kunstenaars op het posterontwerp is te zien in ga lerie Galerij in de RSG Profes sor Zeeman te Zierikzee. De tentoonstelling duurt van 13 ja nuari tot 26 februari. Voor het publiek is de expositie toegan kelijk op maandagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur en verder na telefonische afspraak (01112- 2017). Het gaat om een ruilbeurs voor onderdelen van alle merken motoren. Maar tevens om een feest waarbij ook allerlei ande re artikelen worden tentoon gesteld en verkocht de die be trekking hebben op motorrij den. Hoogtepunt van de beurs is het bij opbod verkopen van een Harley Davidson motor. Een evenement dat gepland is om 16.00 uur. Behalve motorartikelen is op de beurs ook drank en winter- kost als soep en vette worsten te koop. Men kan zich op de En gelse manier laten tatoeëren en er is de hele dag door muziek* De dag wordt besloten met een live optreden van Dee the Disciples. De leden van de mo torclub beginnen het feest al op zaterdagavond in hun clubhuis aan de Deltastraat met het op treden van een band. Er zijn nog stands beschikbaar voor mensen die met koopwaar aan het evenement willen deel nemen. Informatie via 01110- 12095. UTRECHT - Onder ambtena ren van opsporingsdiensten en andere buitendiensten van mi nisteries is opnieuw onrust ontstaan rond het gebruik van de privé-auto. ZIERIKZEE - De reserves van Mevo zijn door het aantrekken van diverse sponsors nu geheel voorzien van materiaal en kle ding. Het c&mpleet nieuwe elftal, dat tot nu toe nog immer de on geslagen status bezit, heeft van café De Banjaard onder meer shirts, broekjes en kousen mogen ontvangen. Autoschade Kort zorgde voor de benodigde sporttassen, terwijl recentelijk het plaatselijke schildersbedrijf Schults nog eens twintig fraaie trai ningspakken schonk. (Eigen foto). ZIERIKZEE - Niet als sponsor maar zomaar als aardigheidje, heeft de plaatselijke middenstander van Evertse Sportprijzcn het eerste herenteam van handbalvereniging Delta Spbrt keuri ge sweaters geschonken, in de blauwe clubkleur. Ook vaste bus- j chauffeur Toon van der Wekken werd niet vergeten en werd in I een fraai sportief jack gehesen. (Eigen foto). t 1 OOSTERLAND - Wegrestaurant De Blauwe Keet bij Oosterland heeft onlangs op de internationale vak beurs Horecava '92 in de Rai in Amsterdam de derde prijs in de wacht gesleept bij de landelijke wedstrijd voor het beste routiersmenu. De 28-jarige John van Hoorn, sous-chefkok, kreeg de prijs onlangs uit han den van adjudant Th. Dellebeke, hoofd voorlichting van de Algemene Verkeersdienst in Driebergen. ZIERIKZEE - Als ondernemer met je tijd meegaan en wel zodanig dat je binnen de beperkingen blijft die een historisch stadje als Zierikzee met zich mee brengt. Rond dit thema Modern ondernemerschap in monumentenstad Zierikzee wordt dinsdag 21 janua ri in de foyer van de Concertzaal een thema-avond gehouden. Deze avond die om 20.00 uur begint is een initiatief van de Zierikzeese Ondernemers Centrale maar staat open voor iedereen.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1992 | | pagina 5