3I
3
O
O)
Delta Catering
gevraagd voor
wordt
party
wijd en zijd
en catering
Kerstconcert bij kaarslicht
GRATIS ADVERTENTIE
EEN GOED
VOORNEMEN
r
n
MEUBELSHOW BIJ DEURLOO
deurloo intermeubel
aanbiedingen
opruimkrant
10 tot 40%
korting
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE
4- -4
KRAMER
NIEUWE CLUBS
STARTEN
CLUBS VOOR:
DE EERSTE LES
GRATIS PROEFLES
WK KRAMER
Kunst in
nijverheid
<n
Van Amsterdam tot Antwerpen
In Lutherse kerk
LINGERIE
DIANE
Kerstmarkt op het Havenplein
MEDEDELING AAN ONZE
ADVERTEERDERS
drukkerij lakenman ochtman bv
JÊ, Fl
mM Kt
FOTO VERSCHOORE
I~
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 18 DECEMBER 1991
GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
Kom kijken
Haringvlietplein 4 - Zierikzee
DEN HAAG - Met terugwer
kende kracht tot 1 januari 1990
mogen werkgevers aan 'Vut
ters', pensioengerechtigden en
mensen die arbeidsongeschikt
worden maximaal drie maand
salarissen belastingvrij uitke
ren. Daarover zal ook geen so
ciale premie worden ingehou
den. Met ingang van 1 januari
1990 werd dat aantal belasting
vrije maandsalarissen terugge
schroefd van drie naar twee.
Advertentie
BIJ
in de week van
13 JANUARI
kinderen vanaf 7 jaar
paren
jongelui
alleenstaanden
55+ers
JÊM dans - en balletschool
01110-13132-17458
1
Advertentie
in de
van de Boerenbond
te Oude-Tonge
zijn geldig
vanaf 23-12-1991
Advertentie
AJessi
Vienna Collection
Arabia
Stelton
John Bergen Studio
D-Tec
Advertentie
MOL 9 - ZIERIKZEE
DREISCHOR - Met de naderende feestdagen is menig gezin al bezig met de voor
bereidingen van de feestelijkheden. Het inrichten van de kerstboom, het uitno
digen van gasten, het kiezen van het menu. Vooral dat laatste brengt af en toe
problemen met zich mee, want hoewel het heerlijk is om in de keuken te staan,
niet iedereen ziet het zitten om uren in de keuken te staan om het kerstmenu
voor de gasten piekfijn in orde te maken. Voor hen is er dan de uitkomst gevon
den, het cateringbedrijf. Deze bedrijvensektor maakt de laatste tijd een enorme
groei door. Ook op Schouwen-Duiveland zit zo'n catering bedrijf. Dat is Delta
Catering uit Dreischor.
Het nu vierjarig Delta Cate
ring heeft in die jaren een
naam opgebouwd in de volledi
ge verzorging van partijen, re
cepties, koude en warme buf
fetten, barbecues en mossel
avonden. Maar ook op het ge
bied van kleine bescheiden,
huiselijke diners heeft het be
drijf haar strepen verdiend. En
voor het koken van een maal
tijd voor vijfendertig personen
in een keukentje van twee bij
een wordt ook de hand niet om
gedraaid. Eigenaar van dit
goedlopende bedrijf is het
echtpaar E. W. J. van Leeuwen
en M. G. van Leeuwen-Braai.
Beiden waren al bekend in de
horecasector, voordat ze Delta
Catering starten. Van Leeuwen
heeft zijn ervaring hiervoor op
gedaan bij een groot catering
bedrijf uit Rotterdam en zijn
vrouw deed haar ervaring op
met haar eigen restaurant, de
Drie Schapen, wat nog steeds
in haar bezit is en van waaruit
Dëlta Catering wordt gerund.
Het catering/party-bedrijf uit
Dreischor heeft tijdens haar
bestaan een enorme groei door
gemaakt. Van Leeuwen vertelt
dat ieder jaar de omzet verdub
belt. ,,De groei is iets sneller
gegaan dan we hadden ver
wacht. Er komt steeds meer
vraag naar het catering-gebeu
ren door zowel bedrijven als
particulieren. Het is natuur
lijk hartstikke leuk om alles
thuis of op het bedrijf te laten
komen en daar je feest of recep
tie te houden. Door de vele din
gen die we sinds de start heb
ben gedaan zijn we met veel
verschillende dingen in aanra
king gekomen en daarom is er
momenteel niets meer wat we
niet kunnen realiseren. Alles
heeft natuurlijk zijn prijs,
maar het kan".
Van Leeuwen vertelt dat er
geen maximum aantal perso
nen zijn waarvoor iets kan
worden georganiseerd. ,,In fei
te kunnen we nog een diner or
ganiseren voor tienduizend
personen. Alles boven de dui
zend is gewoon een kwestie van
organiseren. Bij zulke grote
groepen zou het probleem dan
eerder liggen bij het personeel
en bij het materiaal, porselein
en bestek en dergelijke dan bij
het feitelijke diner".
Het bedienend personeel dat
voor Delta Catering werkt be
staat voornamelijk uit huis
vrouwen die na de opvoeding
van de kinderen weer lang
zaam willen terugkeren in de
werkmaatschappijVerder
heeft het bedrijf ook regelma
tig leerlingen van de Hotel
school onder haar personeel.
De ene keer zijn dat er echter
meer dan de andere. Het is
voor de leerlingen van de Ho
telschool erg leerzaam om bij
het bedrijf te werken omdat zij
daar met veel verschillende si
tuaties van keuken en bedie
ning te maken krijgen. De ene
keer een feest voor duizend
personen, de andere keer een
bescheiden diner aan huis met
bediening. ,,Het is voor de te
rugkerende huisvrouw heel
aantrekkelijk omdat ze maar
incidenteel hoeven te werken
en dan ook overal terecht ko
men. Het blijft leuk, geen
sleur, maar gevarieerd w£rk.
De ene keer alleen een bitter
garnituur of een paar salades,
de andere keer een heel buf
fet", aldus E. W. J. van Leeu-
Ook hoogseizoen
Net als een restaurant kent ook
het cateringbedrijf een soort
van hoogseizoen, Delta Cate
ring kent er zelfs drie. In de
maanden mei-juni, de maan
den september-oktober en de
cember en januari. ,,Dat zijn
maanden waarin we pieken in
opdrachten kunnen waarne
men. De eerste piek bestaat uit
de feesten die nog net voor de
zomerperiode afgehandeld
moeten worden, de tweede zijn
de dingen die voor kerst afge
handeld moeten worden en de
cember en begin januari is ge
vuld met kerst- en nieuwjaars
recepties. Jubilea en andere
feestelijkheden komen daar
natuurlijk gewoon tussendoor.
In de periode dat het minder
druk is met het catering/party-
werk is het meestal druk in het
restaurant, dus dat vult elkaar
prima aan", aldus Van Leeu
wen. Delta Catering heeft een
vijf man sterk koks-team; in
drukke tijden heeft zij ook nog
een ambulant team.
De koks werken niet alleen in
hun eigen keukens. Wanneer
particulieren of bedrijven een
diner aan huis willen geven ko
men zij al naar gelang de groot
te van de groep met hun mate
riaal en produkten naar de be
treffende plaats en maken daar
het diner klaar. „Het lukt om
in de kleinste keukens een di- Van Leeuwen-Braai niets te
bleem. Wanneer men geen keu
ken of andere lokatie heeft die
groot genoeg is om in te koken
brengen we onze eigen mobiele
keuken mee. Die staat in de
vrachtwagen. Voor alles is een
oplossing te vinden", aldus Van
Leeuwen.
Steeds meer mensen raken be
kend met het fenomeen cate
ring en partyservice. Tbch zijn
er nog steeds mensen die den
ken dat Delta Catering zich al
leen bezig houdt met het bezor
gen van slaatjes en dergelijke,
maar de waarheid is juist an
dersom. Natuurlijk kunnen
mensen bij het bedrijf ook te
recht voor bittergarnituur en
salades, maar ook voor het or
ganiseren van grote feesten
met artiesten of dieren als oli
fanten en kamelen draaien Van
Leeuwen en zijn vrouw de
hand niet om. En ook een ver
zoek om 120.000 maaltijden te
bereiden voor het ministerie
van defensie, zoals onlangs ge
beurde, wordt met enthousias
me ontvangen. „Het is alles
omvattend. Je kunt met hét
catering- en partygebeuren alle
kanten op".
Gewoon gebleven
Hoewel het Dreischorse bedrijf
tot een van de succesvolste van
haar sector in Nederland be-
I hoort, is er aan het echtpaar
ner te bereiden. We hebben wei-
in garages en schuurtjes ge
kookt. Dat is niet het pro-
merken van overmoed en op
schepperij. „We zijn gewoon
onszelf gebleven. Ik zie geen re
den om mezelf anders te gaan
gedragen nu het ons goed gaat.
We hebben het tenslotte niet al
leen gedaan. We hebben een
team van extreem goede werk
nemers. We kunnen bouwen op
ons personeel. Sommige men
sen zijn al bij ons vanaf het be
gin en zijn dan ook helemaal
met het bedrijf meegegroeid.
Neem onze chef-kok. Hij is bij
ons begonnen als gewoon kok
en heeft zich door hard werken
weten op te werken tot onze
chef-kok. Hij is dan ook hele
maal op de hoogte met het rei
len en zeilen van Delta Cate
ring". Van Leeuwen zelf houdt
zich naast het koken voorna
melijk bezig met het financiële
gedeelte van de zaak terwijl
zijn vrouw zich richt op het
persoonlijk contact met de
klanten. „Persoonlijk contact
met je klanten is het halve
werk. Als je weet wat je klan
ten willen en als je klanten we
ten wat ze aan je hebben werk
je veel prettiger. Er zijn som
mige klanten die zo vaak door
ons een buffet, diner of andere
feestelijkheid laten organise
ren dat je al weet wat zij wil
len, maar bij nieuwe klanten is
het prettig om elkaar eerst be
ter te leren kennen. Vandaar
dat we iedere (nieuwe) klant al
tijd eerst bezoeken", aldus Van
Leeuwen.
Van een klein bedrijf dat ooit
begon met een paar adverten
ties in een regionale krant is
Delta Catering intussen uitge
groeid tot een multi-bedrijf dat
actief is van Amsterdam tot
Antwerpen en alles wat daar
tussenin zit. Voor de bereiding
van diners, buffetten en andere
feestelijkheden maakt zij op
verzoek een vrijblijvende of
ferte. In'prijzen variërend van
vijfendertig gulden per per
soon tot het uiterst luxe diner
van tweehonderdvijftig gulden
persoon. Want zoals Van Leeu
wen en zijn vrouw zeggen: „Al
les heeft een prijs, maar ailes is
mogelijk".
Chefkok Nico Schouwenaar (l.) en kok Marcel Willemse zijn hier bezig met het maken van een zivanenfiguur uit vet, als decoratie
voor een buffet. (Foto: Joop van Houdt).
ZIERIKZEE - De Stichting Ars Musica verzorgt op
21 december traditiegetrouw het kerstconcert. Het
concert wordt gehouden in de Lutherse kerk te Zie
rikzee. Uitvoerenden zijn het Zeeuws Vocaal Ensem
ble onder leiding van Kees van Eersel, die ook de or-
gelsoli verzorgt. Het concert begint óm 20.00 uur.
De orgelbegeleiding van het
koor is in handen van Willie
Bil. Het Zeeuws Vocaal Ensem
ble werd in het begin van 1988
opgericht door Kees van Eer
sel. Het kamerkoor telt vijf
tien leden en zingt intussen een
groot scala van wereldlijke en
geestelijke koormuziek van de
Middeleeuwen tot nu.
Kees van Eersel (Vlaardingen,
1944) ontving in de zestiger ja
ren een breed geschakeerde op
leiding aan de conservatoria
van Rotterdam en Utrecht, als
mede aan de Schola Cantorum
te Parijs. Naast orgel, zijn
hoofdvak, studeerde hij koor
directie, kerkmuziek, piano en
beiaard. Daarnaast ontving hij
lessen in vioolspel, zang en
compositie. Naast praktijkdi
ploma's voor koordirectie en
beiaard behaalde hij solisten
diploma's voor orgel en bei
aard. In 1971 ontving hij de
Prix d'Excellence voor orgel.
Naast een concertpraktijk als
organist en beiaardier is hij di
rigent van het Roosendaals Ka-
iwerkoor, het Zeeuws Vocaal
Ensemble en de Maria Magda-
lenacantorij van de Grote Kerk
te Goes, waar hij sinds 1974
cantor-organist is.
Hij is stadsbeiaardier van Zie
rikzee en Veere.
Van Eersel behaalde een groot
aantal prijzen en onderschei
dingen op internationale orgel
concoursen. Van zijn spel zijn
een tiental grammofoonplaten
en twee compactdiscs versche
nen.
Gevarieerd
Het programma is zeer geva
rieerd. Naast kerstliederen
staan er ook enkele adventmo-
tetten op. Het koor begint met
oude muziek die voortgezet
wordt op het orgel.
Vervolgens klinkt er een aantal
koralen van Johann Sebastian
Bach met aansluitend op het
orgel muziek van dezelfde com
ponist. Via Joh. Bapt. Schie-
dermayr zingt het ensemble
een motet van Anton Bruckner
en twee liedbewerkingen van
Joh. Brahms.
Het concert wordt besloten met
muziek van hedendaagse com
ponisten, onder meer drie oud-
Nederlandse kerstliederen van
de dirigent.
Omdat dit concert altijd uit
verkocht is, wordt geadviseerd
vooraf plaatsen te reserveren.
Dit is mogelijk op vrijdag 20
december tussen 10.00 en 11.00
uur in de muziekschool, tele
foonnummer (01110) 12169.
AMSTELVEEN - In de negen
gebieden waarin Nederland is
verdeeld, is inmiddels een be
gin gemaakt met het bevol
kingsonderzoek op borstkan
ker voor vrouwen tussen de 50
en 70 jaar. De belangstelling
overtreft de verwachtingen:
aan de eerste ronde doet 80 in
plaats van de geranmde 70 pro
cent van de doelgroep mee.
Advertentie
DECEMBER!
LINGERIE MAAND?
Dam 21 - Zierikzee
Tel. 01II0-12471
ZIERIKZEE - Op donderdag 19 december wordt de wekelijkse
warenmarkt op het Havenplein uitgebreid tot een Kerstmarkt.
Dat houdt in dat de markt duurt van 8.00 tot 21.00 uur. Er worden
waren verkocht die zijn toegespitst op het kerstfeest. Vanwege het
evenement kan de hele dag niet worden geparkeerd op het Haven
plein. In de week van kerstmis is de weekmarkt op dinsdag 24 de
cember.
Advertentie
De Nieuwsbode Extra zal in verband met de feestdagen
op woensdag 25 december 1991 en woensdag
1 januari 1992 niet verschijnen.
Adverteerders kunnen wel hun advertentie opgeven voor
plaatsing in de Zierikzeesche Nieuwsbode.
Voor nadere informatie, bel: 01110-16551 en vraag
naar de advertentie-afdeling.
Met vriendelijke groet,
Th. OIRBANS
VERKOOPLEIDER UITGEVERIJ
Advertentie
wat '92
ons brengen gaat
Advertentie
GEBOORTE. HUWELIJK, JUBILEUM?
Maak dan nu uw keuze uit onze grote kollektie leuke,
originele en moderne kaarten.
Kaarten bij ons besteld en gedrukt geven recht op een
gratis plaatsing van uw advertentie in de
Zierikzeesche Nieuwsbode.
(aanbod geldt van september tot 31 december 1991)
Jannewekken 11 Zierikzee Tel. 01110-16551
Advertentie
FOTO
KUUR
SM] terwijl'u
winkelt!
m
fotografie »video
foto's in 1 uur klaar
ZIERIKZEE - DAM 5 - TELEFOON 01110-12796
Advertentie
Blijf in 1992 ook op de hoogte van al het nieuws op
Schouwen-Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode
JA, ik wil een
kwartaalabonnement f 47,50
Kwartaalabonnement met autom. afschr. f 45,—
D Jaarabonnement f 179,—
Jaarabonnement met autom. afschr. k f 169,—
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee
weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
naam
adres
postcode
telefoon
plaats:
handtekening:
•y Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie.
CO Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee.
-4
I