WEEKEND RECEPT Zelfreinigende inbouwoven brengt gemak in de keuken Grote en kleinere wonden vragen adequate verzorging Homeopathie vriendelijke oplossing voor jeuk Orgaanvlees: lekker en ook veelzijdig Cursus Informatica CD-recensie Slechte voeding funest voor nieren Soeppias uitgebreid met superieure vooraf-soep Door pyrolysesysteem zelfreinigend Tips voor wondverzorging Bij huisdieren Blinde levervinken y - v .WOENSDAG 18 SEPTEMBER 1991 13 LAREN - Koken is gezellig en dankbaar werk, zeker met gasten aan tafel. Praktische kookboeken zijn er met de meest fantastische uitheemse gerechten. En als er een oven aan te pas komt, is het helemaal ideaal omdat u na de voorbereidingen nauwelijks meer naar het gerecht hoeft om te kijken. Warmhou- den is zo evenmin een probleem. Maar dan na afloop! Dat vervelende reinigen van de oven! Een hele klus, vooral wanneer de oven is gebruikt om vlees te braden. Om dat probleem grondig aan te pak ken introduceert het Zweedse topmerk Electrolux zeer gea vanceerde inbouwovens met elektronische programmeer- klok, grill en braadspit, voor zien van een pyrolysesteem voor zelfreiniging. Daarmee is het schoonmaken nog slechts een kwestie van een knopje in stellen... Verfijnde vormgeving Bij het ontwerp is Electrolux afgegaan op de wensen van de consument. Het resultaat mag er zijn: stijlvolle apparatuur die past in een praktische le vensstijl. De inbouwoven type CO 1185, die deel uitmaakt van de nieuwe 'Europe Line', kan probleemloos op ooghoogte worden aangebracht. Door de combinatie van hete- luchtcirculatie en gerichte stra ling van de grill is de oven 'multifunctioneel': bij uitstek geschikt voor het braden van vlees en gevogelte. Men kan verschillende gerechten tegelij kertijd bereiden, zonder dat geuren of smaken zich met el kaar vermengen. Borden voor verwarmen? Diepvries ont dooien? Geen probleem! Door de warme-luchtcirculatie ge beurt dat mooi gelijkmatig. Voor vis, tussengerechten, ge bak, paté's of soufflé's alleen De zelfreinigende inbouwoven. de stralingswarmte gebruiken. Grilleren en gratineren kan dankzij een ingebouwd venti- latierooster met gesloten deur. Praktisch en veilig. De driedubbel gelaagde oven deur van warmtewerend glas is een waarborg voor minimaal warmteverlies en dus efficiënt energieverbruik. Het isolerend vermogen van de deur is ook van belang wanneer de oven met het pyrolysesysteem wordt gereinigd. De temperatuur wordt dan opgevoerd tot liefst 500°C. Door hitte verpulveren alle spatten, vuiltjes en vlek ken die zich op de ovenwanden hebben vastgezet. Het gebruik van (dure) spuitbussen en sop jes is daarmee verleden tijd. Tijdens het pyrolyseproces blijft de deur geblokkeerd, want in verband met de grote hitte wordt niets aan het toeval overgelaten. Bedieningscomfort De Elextrolux ovens uit de 'Eu rope Line' zijn voorzien van een elektronische program- meerklok (digitale besturing met 5 druktoetsen voor in to taal 10 functies), een tempera- tuurvoeler en systemen voor afkoeling van de wanden en voor afzuiging van dampen en geuren via een vetfilter. Tbt de uitrusting behoren verder een rooster, twee bakplaten, een opvangplaat en een vaste roosterhouder. Het bedienings comfort wordt gecompleteerd door verklikkerlichtjes en ver lichte functie-aanduidingen. De ovens zijn naar keuze lever baar in de kleuren prisma, bruin, metaalgrijs en wit. Werken met de oven is gezellig en ovengerechten zijn bijna al tijd een succes. Dankzij het py rolysesteem van Electrolux wordt het reinigen voortaan vergeten en dat maakt de oven extra aantrekkelijk. ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - In huis, op straat, tijdens het sporten, bij het klussen in de tuin, eigen lijk overal lopen mensen van die ogenschijnlijk on beduidende, alledaagse risico's op wondjes en won den. De oorzaken variëren van een uitgeschoten aardappelschilmesje tot onbedoelde aanvaringen met gereedschappen, scherpe en puntige uitsteek sels, ruwe oppervlakken, spijkers, metalen haken en nog zoveel andere onvriendelijke voorwerpen. En denk ook maar aan sport en recreatie: een iets te „stevige" tackle, een onbedoelde con frontatie met de doelpaal, een flinke uitglijder op kunstgras of op het gravel van de tennis baan. Ook verbranding kan tot pijnlijke en vervelende ver wondingen leiden. In eerste in stantie is de huid het slachtof fer en die vraagt om een ade quate wondverzorging. Open wonden - gesloten wonden Men onderscheidt in het alge meen open wonden en gesloten wonden. Het verschil is direct waarneembaar. Bij „open" wonden (prik-, snij-, steek-, bijt- en scheurwonden) is de sa menhang van alle weefsels van huid of slijmvlies in feite ver broken. Bij „gesloten" wonden (Zoals schaafwonden) zijn ge lukkig niet alle weefsellagen van huid of slijmvliezen ver broken, en dit soort wonden is dus in principe minder ernstig. Het eerste wat te doen staat is vooral ontstekingen te voorko men. De natuur helpt daar zelfs een handje bij, want door het bloe den komt er een stof vrij (fibri ne geheten), die het bloed doet stollen, zodat er een korstje ontstaat. Ook worden aan de wondrand anti-stoffen (waar neembaar als wondvocht) aan gemaakt tegen bacteriën en vi russen. Opkomende witte bloedlichaampjes zorgen bo vendien voor afbraak van cel- resten van bacteriën en houden op die manier schoonmaak in de wond. Het is een goed teken als het korstje op de wond er korrelig en rood uit gaat zien. Vanaf de rand van de wond vormt zich dan langzaam een nieuwe huid, totdat de hele wond daardoor bedekt is. Vraag: moet de natuur nog een handje geholpen worden? Dat is wel verstandig, want bij veel wonden staan de bacteriën in grote massa's te dringen om een infectie te veroorzaken. Goed schoonmaken Het is in ieder geval gewenst el ke wond, hoe klein ook, goed schoon te maken - dus in ieder geval afspoelen met schoon, stromend water. Daarnaast moet de wond worden ontsmet. Hiervoor zijn bij elke drogist tal van moderne ontsmet tingsmiddelen of, met een ge leerd woord „desinfectantia" te vinden. Veelgebruikte desin fectantia zijn huid-vriendelijk en snelwerkende jodiumhou- dende zalven, -pleisters, -poe dersprays, -zepen en -tincturen. De keuze tussen deze toepas singen is mede afhankelijk van het soort wond. Daarnaast heeft de drogist allerlei crè mes, alsook sprays en tinctu ren op basis van chloorverbin dingen. In tegenstelling tot vroeger zijn de jodiumtinctu- ren vandaag de dag overigens niet meer zo bijtend. Nadat de wond gedesinfecteerd is, is het meestal zaak de wond af te dekken, ter bescherming tegen nieuwe infecties en vuil van buiten. Eeuwen geleden al werd dit gedaan met genees krachtige bladeren van bomen of planten. Tegenwoordig ech ter zijn er vele tientallen uit stekende, kant-en-klare wond- bedekkingsprodukten. Varië rend van jodiumhoudende pleisters en poreuze, zelfkle vende gazen (goed te verdragen voor de gevoelige huid) tot al lerlei slimme gaascompressen - bijvoorbeeld meerlagen-vocht- opnemende („hydrofiele") gaascompressen, die het wond vocht verspreiden over een groot deel van het compres. Zo genaamde non-woven gazen hebben als voordeel dat ze het wondvocht snel absorberen. Advies van de drogist Welk soort wondbedekkings- materiaal het meest geschikt is hangt helemaal af van het soort wond. Voor oppervlakki ge wondjes met weinig wond vocht is een gaaspleisterver- bandje meestal meer dan vol doende. Compressen komen in aanmerking als er veel wond vocht is. Het ligt voor de hand dat, voor een juiste keus uit de beschikbare wondbedek- kingsmaterialen men het beste kan afgaan op het advies van de drogist, die juist op dit ter rein grote warenkennis bezit. Brandwonden vragen om een aparte behandeling. Het is; raadzaam om altijd eerst de verbrande huid minstens 10 minuten tot een kwartier on der de koude kraan te houden. Pas na afkoeling van de huid zijn verdere maatregelen te ne men. Bijvoorbeeld: het opbren gen van vette brandzalf (dit al leen bij oppervlakkige ver branding - een rode huid, zon der blaarvorming) en de wond luchtig afdekken met een ste riel gaasje. Wat brandblaren betreft: niet doorprikken, want dat geeft kans op infec ties. Bovendien: door de blaar wordt de wond al prima afge dekt. Bij duidelijk ernstige verbrandingen wordt men geadviseerd de arts op te zoe ken! DEN HAAG - Een keurmerk dat toeristen kwaliteit en ze kerheid moet garanderen is donderdag door de Stichting Recreatie en de Nederlandse Belangenvereniging voor Bui tensporters (NBVB) in het le ven geroepen. Dit is door beide organisaties bekendgemaakt. AMSTERDAM - Automobi listen ademen meer met kool- mohoxyde, benzeen, tolueen en xyleen vervuilde lucht in dan fietsers en voetgangers, hoewel met name fietsers door hun grotere inspanning twee keer zoveel lucht inademen dan au tomobilisten. ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Jeuk: niet alleen de mens wordt daar gek van, ook een huisdier weet vaak niet waar hij het zoeken moet. Krabbend en bijtend brengt de viervoeter de dag door. Om te voorkomen dat er wondjes en daardoor infecties ont staan, moet het probleem zo snel mogelijk worden opgelost. Kies daarvoor bij voorkeur een ge neesmiddel op natuurlijke basis: een diervriendelij ke en veilig produkt. Vooral in warme zomermaan den hebben veel huisdieren last van jeuk. Ze krabben, bij ten en schuren hun huid tot bloedens toe. Jeuk kan door verschillende oorzaken ont staan. Soms is ongedierte de boosdoener. Dan is het zaak de bond of kat zo snel mogelijk te verlossen van deze ongenode gasten. De bestrijding van vlooien moet niet alleen plaatsvinden op het dier, maar ook in de omgeving van het dier. Hiervoor kunnen poeders, sprays en vloeistoffen worden gebruikt. Herhalen Omdat alleen volwassen vlooi en worden gedood en de eitjes niet, is het belangrijk dat het geregeld gebeurt, bijvoorbeeld één keer per week. Ook huis dieren die ogenschijnlijk geen vlooien hebben, moeten wor den behandeld. Zuig dagelijks de plaatsen waar het huisdier vaak vertoeft. Was kleedjes en deken van de dieren regelma tig uit. Een andere oorzaak van jeuk kan zijn verkeerde voe ding. Verander het dieet van het huisdier. Krijgt de viervoe ter bijvoorbeeld veel vers vlees, geef dan eens volledig diervoeder uit blik of in droge vorm. Misschien weigert het huisdier het veranderde menu, maar zet dan toch door. Naast het zoeken naar de oor zaak, is het belangrijk het huisdier zo snel mogelijk te verlossen van de jeuk. Krab ben en bijten is niet alleen ver velend om te zien, maar daar door kan bijvoorbeeld ook chronisch eczeem ontstaan. Het homeopatisch dierge neesmiddel A. Vogcl's Biogena Jeuk kan hulp bieden bij alle dieren. Het middel is ontwik keld door de Zwitserse homeo- paat Alfred Vogel in samen werking met dierenartsen en andere deskundigen op het ge bied van dierverzorging. A. Vo- gel's Biogena helpt het huis dier binnen enkele dagen van de vervelende jeuk af. Dosering Geef het geneesmiddel twee keer per dag een half uur voor het eten. De dosering is een druppel per kilo lichaamsge wicht. Dat betekent ongeveer dertig druppels voor grote hon den, vijftien voor middelgrote honden en voor kleine honden en katten vijf druppels. Het is verstandig een dierenarts te raadplegen wanneer de klach ten binnen een week niet zijn verdwenen. Wordt de jeuk veroorzaakt doorvlooien, dan is het belang rijk ook de vlooien zelf te be strijden. Zolang dat niet ge beurt zullen de vlooien voor jeuk blijven zorgen. Het be handelen van alleen het gevolg heeft geen zin als de oorzaak niet wordt aangepakt. Naast het middel Jeuk bestaan er nog eenentwintig andere homeopa- tische geneesmiddelen voor het huisdier onder de naam A. Vo gcl's Biogena. Verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Unox Superieur soep ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Nederland is bij uitstek een soepland. Soep is een gerecht dat ieder een kent en dat ontzettend veel gedaanten heeft. Het meest gebruikt is natuurlijk de warme soep, maar 's zomers zijn er ook koude soepen. In de winter kiezen we veelal een dikke soep en wie weinig tijd heeft om te koken en toch iets lekkers wil, maakt een maal tijdsoep. Unox vult dit lijstje aan met Unox Superieur soep. De naam geeft al helemaal aan, dat het een culinair hoogstandje is, dat bij uitstek geschikt is voor een dineetje. Soep staat in Nederland hoog aangeschreven. De totale soep consumptie in ons land is onge veer 450 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt iets meer dan de helft zelf klaar gemaakt. De vraag naar 'bereide soepen' (bliksoepen, soep uit een pak je/zakje of diepvriessoep) stijgt echter gestadig. Logisch Deze ontwikkeling is het logi sche gevolg van de kwaliteit van deze soep en het gemak waarmee wij ons willen omrin gen. Dat gemak moet ook terug te vinden zijn in het bereiden van onze maaltijd, want de be hoefte aan kant-en-klare ge rechten van goede kwaliteit is groot. De vraag naar 'speciale' gerechten houdt hiermee gelij ke tred. Met Unox Superieur soep gaat Unox in op beide wensen. Het is een nieuwe generatie soepen, die vooral gegeten zal worden als voorafje bij een dineetje, een speciale gelegenheid, of als heerlijk tussendoortje. Een verfijnde afwisseling op de meloen met ham, paté of sala de. De soep hoeft alleen maar verwarmd te worden en smaakt zeker zo lekker als zelf gemaakte soep. Vijf smaken Ook de vijf verschillende sma ken, die verkrijgbaar zijn, ge ven aan dat het om iets speci aals gaat: champignon-crème, tomaten-crème, goulash, os- sestaart en kerrie Stuk voor stuk extra gevuld met de beste ingrediënten, zoals stukjes to maat, champignon, rundvlees of kip. Uit een blik Unox Supe rieur soep gaan. twee borden. Verkrijgbaar in de super markt. ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Lever, niertjes, tong en zwezerik zijn niet alleen erg lekker, maar ook prima geschikt om op tal van manieren te berei den. Ze vragen een korte bereidingstijd en zijn goed te combineren met andere gerechten én met kruiden. In de traditionele Nederlandse keuken is orgaan vlees een oude bekende. Maar ook in de nieuwe culi naire stromingen is orgaanvlees niet weg te denken. Orgaanvlees is door zijn veel zijdigheid bij uitstek geschikt voor diverse verrassende varia ties. Een ragout van bijvoor beeld zwezerik, nier, tong of le ver is erg lekker als vulling voor pasteitjes of hartige broodjes. Maar ook bitterbal len en kroketten zijn met een ragoüt van orgaanvlees een wa re delicatesse. Salades en soepen Gekookte tong is lekker om te combineren met rauwkost in frisse salades. Een dergelijke salade aangemaakt met een kruidige dressing kan zowel als voorgerecht, als tussenge recht, of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd uitstekend dienst doen. Maar er zijn van zelfsprekend meer variaties met tong mogelijk. Trek bij voorbeeld eens een krachtige bouillon van tong, of gebruik het als ingrediënt voor een geu rige soep. Ook dat is erg lek ker. Lever is een vleessoort die ou derwets klaargemaakt een ech te lekkernij is. Wie kent niet gebakken lever met gefruite uitjes, uitgebakken spek en een stukje appel? Of niertjes. Heerlijk om er eens een echte stoofschotel van te bereiden met een bouquet van pittige kruiden en groen ten. En dan tenslotte natuur lijk de zwezerik. Weliswaar iets hoger in prijs, maar werke lijk een delicatêsse. Gesmoord, gebakken of gefrituurd, maar ook als vink omwikkeld met een stukje mager spek een ge recht om bij te watertanden. Méér mogelijkheden Orgaanvlees kan op tal van an dere manieren heerlijk worden gegeten. Bijvoorbeeld als roer bakgerecht. Ieder soort or gaanvlees (behalve tong) is daarvoor prima te gebruiken. Men kan aan zo'n roerbakge recht een uitje, champignons of bijvoorbeeld wat paprika toe voegen. Nog een manier is om orgaanvlees mager te grillen in aluminumfolie. Ook dat is bij zonder lekker. En wil men het helemaal gemakkelijk doen, dan zijn vleeswaren als lever, leverkaas en tongeworst heer lijk op de boterham. Wil men andere ideeën opdoen om eens een stukje lever, tong, zwezerik of niertjes thuis ge makkelijk klaar te maken, vraag het dan aan de slager. Hij kan u precies vertellen wat allemaal met een veelzijdig produkt als orgaanvlees valt te doen! GOES - Over een aantal weken start Linea Recta met de oplei ding Praktijk Diploma Infor matica (PDI). Deze cursus op MBO-niveau wordt gegeven in Goes. De cursus is verdeeld in een aantal modulen. Op maandag 21 oktober wordt gestart met de eerste module: de techniche middelen. Iedere veertien da gen wordt een lesavond gehou den en wel van 19.00 tot 22.00 uur. Een informatica-docent gaat dan in op de theorie uit het bij de cursus behorende boek. Vervolgens gaat de cursist naar k huis met voldoende huiswerk om de volgende veertien dagen te overbruggen. In de eerste module staat de theorie cen traal. De lessen worden niet in een computer-lokaal gegeven. Wel zal er voldoende praktisch voorbeeldmateriaal aanwezig zijn. De in totaal 12 mondelinge les sen worden rond half april be sloten met een proefexamen. Voor serieuze cursisten is de kans van slagen zo'n 80 a 90 procent, zo blijkt uit cijfers van het eindexameninstituut. Voor meer informatie: Linea Recta (01100-31170). POLAR SHIFT - A BENEFIT FOR ANTARCTICA - PRI- VATE/BMG ARIOLA - Onlangs is er een CD uitgekomen op het Private label van Ariola getiteld Polar Shift. De op brengst hiervan komt ten goede aan het behoud van de Zuidpool. Verschillende muzikale talenten hebben hiervoor de koppen bij elkaar gestoken en dit album gemaakt. De bekendste hiervan is toch wel Vangelis die met 2 nummers hierop te vinden is namelijk Theme from Antarctica en An tarctic Echoes beiden afkomstig uit de film Antarctica. Twee rustige nummers waarin het Vangelis geluiclduidelijk te herkennen is. Ook drie nummer speciaal voor dit projekt geschreven en dat zijn titelsons Polar Schift van Yes-gitarist Steve Howe, Song for Antarctica van Yanni en Into Forever van Constance Demby. Verder (voor de leek althans) vrij on bekende namen zoals o.a. Kitaro met Light of the Spirit, Enya met Watermark, Suzanne Aani met Anthem, John Tesh met Day One en Jim Chappel met Lullaby. Alle nummers zijn instrumentaal en stralen een bepaalde rust uit, waarvan sommigen een spanningsopbouw weten te creëren waar je kippevel van krijgt. Verder zijn de num mers vrij klassiek georiënteerd. Voor de kenners en voor diegenen die van een muzikale uit daging houden is Polar Shift een must. Cinderella ZIERIKZEE/MIDDELHAR NIS - De moderne leefwijze vindt zijn weerslag in de toe name van hart- en vaatziekten. Maar ook de nieren hebben het zwaar te verduren: door slech te voedingsgewoonten en door milieuvervuiling. De nieren vervullen als uitscheidingsor gaan een zeer belangrijke functie in het lichaam. Het is daarom zaak de nierfunctie optimaal te ondersteunen. Buiten het hart en de lever wordt geen enkel* orgaan zo sterk belast door de moderne levenswijze en de gevolgen van het 'welvaartsvoedsel' als de nier. Zout belast de nieren zwaar, het is daarom goed om het gebruik van keukenzout tot het minimum te beperken. Metaalvergiften, in het bijzon der lood, vormen een ander groot gevaar voor de nieren. Door infectieziekten als maze len, roodvonk, difterie en angi na kunnen de nieren behoor lijk aangetast worden. Tijdens en na deze ziekte moeten de nieren extra aandacht krijgen. Verder moeten de nieren be schermd worden tegen koude. Ijskoude dranken mogen, hoe warm het ook is, slechts heel langzaam gedronken worden. Wie bibbert van de kou na doornat te zijn geworden of na zwemmen in te koud water, moet zo snel mogelijk een warm bad of warme omslagen toepassen. Een nierstoomis gaatmiet al tijd met pijn gepaard.' Een an dere indicatie die op éen stoor nis wijst, is het minder urine ren. Als dat het geval is, dan is het de hoogste tijd de urine te laten onderzoeken. Dit geldt ook wanneer de urine enige tijd sterk verkleurd is, of juist nagenoeg kleurloos-wordt Ook de vorming vqn bezinksel, witte wolkjes, sl-iërten óf bloed mogen niet over het hoofd wor den gezien. Zijn de nieren inderdaad over belast dan is naast aanpassing van de voeding en eventueel leefgewoontes verd.ere behan deling noodzakelijk.- Daarbij kan gekozen worden voor na tuurlijke middelen. Soligado (guldenroede) werd al in de Middeleeuwen gebruikt tegen blaasstenen en bed wateren. De Zwitser Alfred Vogel verwerk te guldenroede in het natuurlij ke geneesmiddel Solidago complex. Dit middel wordt toe gepast ter bevordering van de nierwerking bij onder meer in fectieziekten, gewrichtsklach ten (jicht) en hoge bloeddruk; blaasontsteking en waterzucht (oedeem) als gevolg van een nieraandoening. Basisbereiding bakken: Laat in een passende pan boter uitbruisen en licht bruinen. Het formaat van de pan afstemmen op de hoeveelheid vlees die wordt bereid. In een te grote pan verbrandt de boter, in een te kleine pan wordt het vlees niet gelijkmatig gebakken. Schroei het vlees aan weers zijden dicht en temper het vuur. Blijf met het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regel matig. Vervolgens verder bakken tot het vereiste gaartepunt. Het vlees uit de pan nemen en de braadbo ter eventueel afblussen met water of ander vocht. U heeft nodig voor 4 personen: 350 gram varkenslever 8 plakken ontbijtspek zout vers gemalen zwarte peper sap van 1 citroen verse of vriesgedroogde thijm en/of marjolein 60 gram boter 2 vleestomaten, ontveld en in blokjes gesneden 1 deciliter bouillon 1 eetle pel honing 4 eetlepels rozebottelsiroop Bereiding: Snijd de lever in 8 gelijke plakjes en leg op elk plakje een plakje bacon. Kruid het met wat zout, peper, iets ci troensap en thijm en/of marjolein. Rol de plakjes lever op met het spek naar buiten. Steek het eventueel vast met een cocktailprik ker. Schroei de levervinken in hete boter dicht. Voeg dan de blokjes tomaat, bouil lon, honing en rozebottelsi roop toe en laat de vinken in 12 15 minuten zachtjes gaar worden op laag vuur. Lekker met gekookte rijst en doperwten. Voedingswaarde per portie: Energie: 1845 kJ (440 kcal) Eiwit: 22 gram Vet: 32 gram Koolhydraten: 17 gram

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1991 | | pagina 13