WEEKEND
RECEPT
Zelfreinigende inbouwoven
brengt gemak in de keuken
Grote en kleinere wonden
vragen adequate verzorging
Homeopathie vriendelijke
oplossing voor jeuk
Orgaanvlees: lekker
en ook veelzijdig
Cursus Informatica
CD-recensie
Slechte voeding
funest voor nieren
Soeppias uitgebreid met
superieure vooraf-soep
Door pyrolysesysteem zelfreinigend
Tips voor wondverzorging
Bij huisdieren
Blinde levervinken
y - v
.WOENSDAG 18 SEPTEMBER 1991
13
LAREN - Koken is gezellig en dankbaar werk, zeker
met gasten aan tafel. Praktische kookboeken zijn er
met de meest fantastische uitheemse gerechten. En
als er een oven aan te pas komt, is het helemaal
ideaal omdat u na de voorbereidingen nauwelijks
meer naar het gerecht hoeft om te kijken. Warmhou-
den is zo evenmin een probleem. Maar dan na afloop!
Dat vervelende reinigen van de
oven! Een hele klus, vooral
wanneer de oven is gebruikt
om vlees te braden. Om dat
probleem grondig aan te pak
ken introduceert het Zweedse
topmerk Electrolux zeer gea
vanceerde inbouwovens met
elektronische programmeer-
klok, grill en braadspit, voor
zien van een pyrolysesteem
voor zelfreiniging. Daarmee is
het schoonmaken nog slechts
een kwestie van een knopje in
stellen...
Verfijnde vormgeving
Bij het ontwerp is Electrolux
afgegaan op de wensen van de
consument. Het resultaat mag
er zijn: stijlvolle apparatuur
die past in een praktische le
vensstijl. De inbouwoven type
CO 1185, die deel uitmaakt van
de nieuwe 'Europe Line', kan
probleemloos op ooghoogte
worden aangebracht. Door de
combinatie van hete-
luchtcirculatie en gerichte stra
ling van de grill is de oven
'multifunctioneel': bij uitstek
geschikt voor het braden van
vlees en gevogelte. Men kan
verschillende gerechten tegelij
kertijd bereiden, zonder dat
geuren of smaken zich met el
kaar vermengen. Borden voor
verwarmen? Diepvries ont
dooien? Geen probleem! Door
de warme-luchtcirculatie ge
beurt dat mooi gelijkmatig.
Voor vis, tussengerechten, ge
bak, paté's of soufflé's alleen
De zelfreinigende inbouwoven.
de stralingswarmte gebruiken.
Grilleren en gratineren kan
dankzij een ingebouwd venti-
latierooster met gesloten deur.
Praktisch en veilig.
De driedubbel gelaagde oven
deur van warmtewerend glas is
een waarborg voor minimaal
warmteverlies en dus efficiënt
energieverbruik. Het isolerend
vermogen van de deur is ook
van belang wanneer de oven
met het pyrolysesysteem wordt
gereinigd. De temperatuur
wordt dan opgevoerd tot liefst
500°C. Door hitte verpulveren
alle spatten, vuiltjes en vlek
ken die zich op de ovenwanden
hebben vastgezet. Het gebruik
van (dure) spuitbussen en sop
jes is daarmee verleden tijd.
Tijdens het pyrolyseproces
blijft de deur geblokkeerd,
want in verband met de grote
hitte wordt niets aan het toeval
overgelaten.
Bedieningscomfort
De Elextrolux ovens uit de 'Eu
rope Line' zijn voorzien van
een elektronische program-
meerklok (digitale besturing
met 5 druktoetsen voor in to
taal 10 functies), een tempera-
tuurvoeler en systemen voor
afkoeling van de wanden en
voor afzuiging van dampen en
geuren via een vetfilter. Tbt de
uitrusting behoren verder een
rooster, twee bakplaten, een
opvangplaat en een vaste
roosterhouder. Het bedienings
comfort wordt gecompleteerd
door verklikkerlichtjes en ver
lichte functie-aanduidingen.
De ovens zijn naar keuze lever
baar in de kleuren prisma,
bruin, metaalgrijs en wit.
Werken met de oven is gezellig
en ovengerechten zijn bijna al
tijd een succes. Dankzij het py
rolysesteem van Electrolux
wordt het reinigen voortaan
vergeten en dat maakt de oven
extra aantrekkelijk.
ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - In huis, op straat,
tijdens het sporten, bij het klussen in de tuin, eigen
lijk overal lopen mensen van die ogenschijnlijk on
beduidende, alledaagse risico's op wondjes en won
den. De oorzaken variëren van een uitgeschoten
aardappelschilmesje tot onbedoelde aanvaringen
met gereedschappen, scherpe en puntige uitsteek
sels, ruwe oppervlakken, spijkers, metalen haken en
nog zoveel andere onvriendelijke voorwerpen.
En denk ook maar aan sport en
recreatie: een iets te „stevige"
tackle, een onbedoelde con
frontatie met de doelpaal, een
flinke uitglijder op kunstgras
of op het gravel van de tennis
baan. Ook verbranding kan tot
pijnlijke en vervelende ver
wondingen leiden. In eerste in
stantie is de huid het slachtof
fer en die vraagt om een ade
quate wondverzorging.
Open wonden -
gesloten wonden
Men onderscheidt in het alge
meen open wonden en gesloten
wonden. Het verschil is direct
waarneembaar. Bij „open"
wonden (prik-, snij-, steek-,
bijt- en scheurwonden) is de sa
menhang van alle weefsels van
huid of slijmvlies in feite ver
broken. Bij „gesloten" wonden
(Zoals schaafwonden) zijn ge
lukkig niet alle weefsellagen
van huid of slijmvliezen ver
broken, en dit soort wonden is
dus in principe minder ernstig.
Het eerste wat te doen staat is
vooral ontstekingen te voorko
men.
De natuur helpt daar zelfs een
handje bij, want door het bloe
den komt er een stof vrij (fibri
ne geheten), die het bloed doet
stollen, zodat er een korstje
ontstaat. Ook worden aan de
wondrand anti-stoffen (waar
neembaar als wondvocht) aan
gemaakt tegen bacteriën en vi
russen. Opkomende witte
bloedlichaampjes zorgen bo
vendien voor afbraak van cel-
resten van bacteriën en houden
op die manier schoonmaak in
de wond. Het is een goed teken
als het korstje op de wond er
korrelig en rood uit gaat zien.
Vanaf de rand van de wond
vormt zich dan langzaam een
nieuwe huid, totdat de hele
wond daardoor bedekt is.
Vraag: moet de natuur nog een
handje geholpen worden? Dat
is wel verstandig, want bij veel
wonden staan de bacteriën in
grote massa's te dringen om
een infectie te veroorzaken.
Goed schoonmaken
Het is in ieder geval gewenst el
ke wond, hoe klein ook, goed
schoon te maken - dus in ieder
geval afspoelen met schoon,
stromend water. Daarnaast
moet de wond worden ontsmet.
Hiervoor zijn bij elke drogist
tal van moderne ontsmet
tingsmiddelen of, met een ge
leerd woord „desinfectantia"
te vinden. Veelgebruikte desin
fectantia zijn huid-vriendelijk
en snelwerkende jodiumhou-
dende zalven, -pleisters, -poe
dersprays, -zepen en -tincturen.
De keuze tussen deze toepas
singen is mede afhankelijk van
het soort wond. Daarnaast
heeft de drogist allerlei crè
mes, alsook sprays en tinctu
ren op basis van chloorverbin
dingen. In tegenstelling tot
vroeger zijn de jodiumtinctu-
ren vandaag de dag overigens
niet meer zo bijtend.
Nadat de wond gedesinfecteerd
is, is het meestal zaak de wond
af te dekken, ter bescherming
tegen nieuwe infecties en vuil
van buiten. Eeuwen geleden al
werd dit gedaan met genees
krachtige bladeren van bomen
of planten. Tegenwoordig ech
ter zijn er vele tientallen uit
stekende, kant-en-klare wond-
bedekkingsprodukten. Varië
rend van jodiumhoudende
pleisters en poreuze, zelfkle
vende gazen (goed te verdragen
voor de gevoelige huid) tot al
lerlei slimme gaascompressen -
bijvoorbeeld meerlagen-vocht-
opnemende („hydrofiele")
gaascompressen, die het wond
vocht verspreiden over een
groot deel van het compres. Zo
genaamde non-woven gazen
hebben als voordeel dat ze het
wondvocht snel absorberen.
Advies van de drogist
Welk soort wondbedekkings-
materiaal het meest geschikt is
hangt helemaal af van het
soort wond. Voor oppervlakki
ge wondjes met weinig wond
vocht is een gaaspleisterver-
bandje meestal meer dan vol
doende. Compressen komen in
aanmerking als er veel wond
vocht is. Het ligt voor de hand
dat, voor een juiste keus uit de
beschikbare wondbedek-
kingsmaterialen men het beste
kan afgaan op het advies van
de drogist, die juist op dit ter
rein grote warenkennis bezit.
Brandwonden vragen om een
aparte behandeling. Het is;
raadzaam om altijd eerst de
verbrande huid minstens 10
minuten tot een kwartier on
der de koude kraan te houden.
Pas na afkoeling van de huid
zijn verdere maatregelen te ne
men. Bijvoorbeeld: het opbren
gen van vette brandzalf (dit al
leen bij oppervlakkige ver
branding - een rode huid, zon
der blaarvorming) en de wond
luchtig afdekken met een ste
riel gaasje. Wat brandblaren
betreft: niet doorprikken,
want dat geeft kans op infec
ties. Bovendien: door de blaar
wordt de wond al prima afge
dekt. Bij duidelijk ernstige
verbrandingen wordt men
geadviseerd de arts op te zoe
ken!
DEN HAAG - Een keurmerk
dat toeristen kwaliteit en ze
kerheid moet garanderen is
donderdag door de Stichting
Recreatie en de Nederlandse
Belangenvereniging voor Bui
tensporters (NBVB) in het le
ven geroepen. Dit is door beide
organisaties bekendgemaakt.
AMSTERDAM - Automobi
listen ademen meer met kool-
mohoxyde, benzeen, tolueen en
xyleen vervuilde lucht in dan
fietsers en voetgangers, hoewel
met name fietsers door hun
grotere inspanning twee keer
zoveel lucht inademen dan au
tomobilisten.
ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Jeuk: niet alleen
de mens wordt daar gek van, ook een huisdier weet
vaak niet waar hij het zoeken moet. Krabbend en
bijtend brengt de viervoeter de dag door. Om te
voorkomen dat er wondjes en daardoor infecties ont
staan, moet het probleem zo snel mogelijk worden
opgelost. Kies daarvoor bij voorkeur een ge
neesmiddel op natuurlijke basis: een diervriendelij
ke en veilig produkt.
Vooral in warme zomermaan
den hebben veel huisdieren
last van jeuk. Ze krabben, bij
ten en schuren hun huid tot
bloedens toe. Jeuk kan door
verschillende oorzaken ont
staan. Soms is ongedierte de
boosdoener. Dan is het zaak de
bond of kat zo snel mogelijk te
verlossen van deze ongenode
gasten. De bestrijding van
vlooien moet niet alleen
plaatsvinden op het dier, maar
ook in de omgeving van het
dier. Hiervoor kunnen poeders,
sprays en vloeistoffen worden
gebruikt.
Herhalen
Omdat alleen volwassen vlooi
en worden gedood en de eitjes
niet, is het belangrijk dat het
geregeld gebeurt, bijvoorbeeld
één keer per week. Ook huis
dieren die ogenschijnlijk geen
vlooien hebben, moeten wor
den behandeld. Zuig dagelijks
de plaatsen waar het huisdier
vaak vertoeft. Was kleedjes en
deken van de dieren regelma
tig uit. Een andere oorzaak van
jeuk kan zijn verkeerde voe
ding. Verander het dieet van
het huisdier. Krijgt de viervoe
ter bijvoorbeeld veel vers
vlees, geef dan eens volledig
diervoeder uit blik of in droge
vorm. Misschien weigert het
huisdier het veranderde menu,
maar zet dan toch door.
Naast het zoeken naar de oor
zaak, is het belangrijk het
huisdier zo snel mogelijk te
verlossen van de jeuk. Krab
ben en bijten is niet alleen ver
velend om te zien, maar daar
door kan bijvoorbeeld ook
chronisch eczeem ontstaan.
Het homeopatisch dierge
neesmiddel A. Vogcl's Biogena
Jeuk kan hulp bieden bij alle
dieren. Het middel is ontwik
keld door de Zwitserse homeo-
paat Alfred Vogel in samen
werking met dierenartsen en
andere deskundigen op het ge
bied van dierverzorging. A. Vo-
gel's Biogena helpt het huis
dier binnen enkele dagen van
de vervelende jeuk af.
Dosering
Geef het geneesmiddel twee
keer per dag een half uur voor
het eten. De dosering is een
druppel per kilo lichaamsge
wicht. Dat betekent ongeveer
dertig druppels voor grote hon
den, vijftien voor middelgrote
honden en voor kleine honden
en katten vijf druppels. Het is
verstandig een dierenarts te
raadplegen wanneer de klach
ten binnen een week niet zijn
verdwenen.
Wordt de jeuk veroorzaakt
doorvlooien, dan is het belang
rijk ook de vlooien zelf te be
strijden. Zolang dat niet ge
beurt zullen de vlooien voor
jeuk blijven zorgen. Het be
handelen van alleen het gevolg
heeft geen zin als de oorzaak
niet wordt aangepakt. Naast
het middel Jeuk bestaan er nog
eenentwintig andere homeopa-
tische geneesmiddelen voor het
huisdier onder de naam A. Vo
gcl's Biogena. Verkrijgbaar bij
de dierenspeciaalzaak.
Unox Superieur soep
ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Nederland is bij
uitstek een soepland. Soep is een gerecht dat ieder
een kent en dat ontzettend veel gedaanten heeft. Het
meest gebruikt is natuurlijk de warme soep, maar 's
zomers zijn er ook koude soepen. In de winter kiezen
we veelal een dikke soep en wie weinig tijd heeft om
te koken en toch iets lekkers wil, maakt een maal
tijdsoep.
Unox vult dit lijstje aan met
Unox Superieur soep. De naam
geeft al helemaal aan, dat het
een culinair hoogstandje is, dat
bij uitstek geschikt is voor een
dineetje.
Soep staat in Nederland hoog
aangeschreven. De totale soep
consumptie in ons land is onge
veer 450 miljoen liter per jaar.
Hiervan wordt iets meer dan
de helft zelf klaar gemaakt. De
vraag naar 'bereide soepen'
(bliksoepen, soep uit een pak
je/zakje of diepvriessoep)
stijgt echter gestadig.
Logisch
Deze ontwikkeling is het logi
sche gevolg van de kwaliteit
van deze soep en het gemak
waarmee wij ons willen omrin
gen. Dat gemak moet ook terug
te vinden zijn in het bereiden
van onze maaltijd, want de be
hoefte aan kant-en-klare ge
rechten van goede kwaliteit is
groot. De vraag naar 'speciale'
gerechten houdt hiermee gelij
ke tred.
Met Unox Superieur soep gaat
Unox in op beide wensen. Het
is een nieuwe generatie soepen,
die vooral gegeten zal worden
als voorafje bij een dineetje,
een speciale gelegenheid, of als
heerlijk tussendoortje. Een
verfijnde afwisseling op de
meloen met ham, paté of sala
de. De soep hoeft alleen maar
verwarmd te worden en
smaakt zeker zo lekker als zelf
gemaakte soep.
Vijf smaken
Ook de vijf verschillende sma
ken, die verkrijgbaar zijn, ge
ven aan dat het om iets speci
aals gaat: champignon-crème,
tomaten-crème, goulash, os-
sestaart en kerrie Stuk voor
stuk extra gevuld met de beste
ingrediënten, zoals stukjes to
maat, champignon, rundvlees
of kip. Uit een blik Unox Supe
rieur soep gaan. twee borden.
Verkrijgbaar in de super
markt.
ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - Lever, niertjes,
tong en zwezerik zijn niet alleen erg lekker, maar
ook prima geschikt om op tal van manieren te berei
den. Ze vragen een korte bereidingstijd en zijn goed
te combineren met andere gerechten én met kruiden.
In de traditionele Nederlandse keuken is orgaan
vlees een oude bekende. Maar ook in de nieuwe culi
naire stromingen is orgaanvlees niet weg te denken.
Orgaanvlees is door zijn veel
zijdigheid bij uitstek geschikt
voor diverse verrassende varia
ties. Een ragout van bijvoor
beeld zwezerik, nier, tong of le
ver is erg lekker als vulling
voor pasteitjes of hartige
broodjes. Maar ook bitterbal
len en kroketten zijn met een
ragoüt van orgaanvlees een wa
re delicatesse.
Salades en soepen
Gekookte tong is lekker om te
combineren met rauwkost in
frisse salades. Een dergelijke
salade aangemaakt met een
kruidige dressing kan zowel
als voorgerecht, als tussenge
recht, of als bijgerecht bij de
hoofdmaaltijd uitstekend
dienst doen. Maar er zijn van
zelfsprekend meer variaties
met tong mogelijk. Trek bij
voorbeeld eens een krachtige
bouillon van tong, of gebruik
het als ingrediënt voor een geu
rige soep. Ook dat is erg lek
ker.
Lever is een vleessoort die ou
derwets klaargemaakt een ech
te lekkernij is. Wie kent niet
gebakken lever met gefruite
uitjes, uitgebakken spek en
een stukje appel?
Of niertjes. Heerlijk om er
eens een echte stoofschotel van
te bereiden met een bouquet
van pittige kruiden en groen
ten. En dan tenslotte natuur
lijk de zwezerik. Weliswaar
iets hoger in prijs, maar werke
lijk een delicatêsse. Gesmoord,
gebakken of gefrituurd, maar
ook als vink omwikkeld met
een stukje mager spek een ge
recht om bij te watertanden.
Méér mogelijkheden
Orgaanvlees kan op tal van an
dere manieren heerlijk worden
gegeten. Bijvoorbeeld als roer
bakgerecht. Ieder soort or
gaanvlees (behalve tong) is
daarvoor prima te gebruiken.
Men kan aan zo'n roerbakge
recht een uitje, champignons of
bijvoorbeeld wat paprika toe
voegen. Nog een manier is om
orgaanvlees mager te grillen in
aluminumfolie. Ook dat is bij
zonder lekker. En wil men het
helemaal gemakkelijk doen,
dan zijn vleeswaren als lever,
leverkaas en tongeworst heer
lijk op de boterham.
Wil men andere ideeën opdoen
om eens een stukje lever, tong,
zwezerik of niertjes thuis ge
makkelijk klaar te maken,
vraag het dan aan de slager.
Hij kan u precies vertellen wat
allemaal met een veelzijdig
produkt als orgaanvlees valt te
doen!
GOES - Over een aantal weken
start Linea Recta met de oplei
ding Praktijk Diploma Infor
matica (PDI). Deze cursus op
MBO-niveau wordt gegeven in
Goes.
De cursus is verdeeld in een
aantal modulen. Op maandag
21 oktober wordt gestart met
de eerste module: de techniche
middelen. Iedere veertien da
gen wordt een lesavond gehou
den en wel van 19.00 tot 22.00
uur. Een informatica-docent
gaat dan in op de theorie uit
het bij de cursus behorende
boek.
Vervolgens gaat de cursist naar
k
huis met voldoende huiswerk
om de volgende veertien dagen
te overbruggen. In de eerste
module staat de theorie cen
traal. De lessen worden niet in
een computer-lokaal gegeven.
Wel zal er voldoende praktisch
voorbeeldmateriaal aanwezig
zijn.
De in totaal 12 mondelinge les
sen worden rond half april be
sloten met een proefexamen.
Voor serieuze cursisten is de
kans van slagen zo'n 80 a 90
procent, zo blijkt uit cijfers
van het eindexameninstituut.
Voor meer informatie: Linea
Recta (01100-31170).
POLAR SHIFT - A BENEFIT FOR ANTARCTICA - PRI-
VATE/BMG ARIOLA - Onlangs is er een CD uitgekomen
op het Private label van Ariola getiteld Polar Shift. De op
brengst hiervan komt ten goede aan het behoud van de
Zuidpool. Verschillende muzikale talenten hebben hiervoor
de koppen bij elkaar gestoken en dit album gemaakt. De
bekendste hiervan is toch wel Vangelis die met 2 nummers
hierop te vinden is namelijk Theme from Antarctica en An
tarctic Echoes beiden afkomstig uit de film Antarctica.
Twee rustige nummers waarin het Vangelis geluiclduidelijk
te herkennen is. Ook drie nummer speciaal voor dit projekt
geschreven en dat zijn titelsons Polar Schift van Yes-gitarist
Steve Howe, Song for Antarctica van Yanni en Into Forever
van Constance Demby. Verder (voor de leek althans) vrij on
bekende namen zoals o.a. Kitaro met Light of the Spirit,
Enya met Watermark, Suzanne Aani met Anthem, John
Tesh met Day One en Jim Chappel met Lullaby.
Alle nummers zijn instrumentaal en stralen een bepaalde
rust uit, waarvan sommigen een spanningsopbouw weten
te creëren waar je kippevel van krijgt. Verder zijn de num
mers vrij klassiek georiënteerd.
Voor de kenners en voor diegenen die van een muzikale uit
daging houden is Polar Shift een must.
Cinderella
ZIERIKZEE/MIDDELHAR
NIS - De moderne leefwijze
vindt zijn weerslag in de toe
name van hart- en vaatziekten.
Maar ook de nieren hebben het
zwaar te verduren: door slech
te voedingsgewoonten en door
milieuvervuiling. De nieren
vervullen als uitscheidingsor
gaan een zeer belangrijke
functie in het lichaam. Het is
daarom zaak de nierfunctie
optimaal te ondersteunen.
Buiten het hart en de lever
wordt geen enkel* orgaan zo
sterk belast door de moderne
levenswijze en de gevolgen van
het 'welvaartsvoedsel' als de
nier. Zout belast de nieren
zwaar, het is daarom goed om
het gebruik van keukenzout tot
het minimum te beperken.
Metaalvergiften, in het bijzon
der lood, vormen een ander
groot gevaar voor de nieren.
Door infectieziekten als maze
len, roodvonk, difterie en angi
na kunnen de nieren behoor
lijk aangetast worden. Tijdens
en na deze ziekte moeten de
nieren extra aandacht krijgen.
Verder moeten de nieren be
schermd worden tegen koude.
Ijskoude dranken mogen, hoe
warm het ook is, slechts heel
langzaam gedronken worden.
Wie bibbert van de kou na
doornat te zijn geworden of na
zwemmen in te koud water,
moet zo snel mogelijk een
warm bad of warme omslagen
toepassen.
Een nierstoomis gaatmiet al
tijd met pijn gepaard.' Een an
dere indicatie die op éen stoor
nis wijst, is het minder urine
ren. Als dat het geval is, dan is
het de hoogste tijd de urine te
laten onderzoeken. Dit geldt
ook wanneer de urine enige
tijd sterk verkleurd is, of juist
nagenoeg kleurloos-wordt
Ook de vorming vqn bezinksel,
witte wolkjes, sl-iërten óf bloed
mogen niet over het hoofd wor
den gezien.
Zijn de nieren inderdaad over
belast dan is naast aanpassing
van de voeding en eventueel
leefgewoontes verd.ere behan
deling noodzakelijk.- Daarbij
kan gekozen worden voor na
tuurlijke middelen. Soligado
(guldenroede) werd al in de
Middeleeuwen gebruikt tegen
blaasstenen en bed wateren. De
Zwitser Alfred Vogel verwerk
te guldenroede in het natuurlij
ke geneesmiddel Solidago
complex. Dit middel wordt toe
gepast ter bevordering van de
nierwerking bij onder meer in
fectieziekten, gewrichtsklach
ten (jicht) en hoge bloeddruk;
blaasontsteking en waterzucht
(oedeem) als gevolg van een
nieraandoening.
Basisbereiding bakken:
Laat in een passende pan
boter uitbruisen en licht
bruinen. Het formaat van
de pan afstemmen op de
hoeveelheid vlees die wordt
bereid. In een te grote pan
verbrandt de boter, in een te
kleine pan wordt het vlees
niet gelijkmatig gebakken.
Schroei het vlees aan weers
zijden dicht en temper het
vuur. Blijf met het vlees
over de bodem van de pan
schuiven en keer het regel
matig. Vervolgens verder
bakken tot het vereiste
gaartepunt. Het vlees uit de
pan nemen en de braadbo
ter eventueel afblussen met
water of ander vocht.
U heeft nodig voor
4 personen:
350 gram varkenslever
8 plakken ontbijtspek
zout
vers gemalen zwarte peper
sap van 1 citroen
verse of vriesgedroogde
thijm en/of marjolein
60 gram boter
2 vleestomaten, ontveld en
in blokjes gesneden
1 deciliter bouillon 1 eetle
pel honing
4 eetlepels rozebottelsiroop
Bereiding:
Snijd de lever in 8 gelijke
plakjes en leg op elk plakje
een plakje bacon. Kruid het
met wat zout, peper, iets ci
troensap en thijm en/of
marjolein. Rol de plakjes
lever op met het spek naar
buiten. Steek het eventueel
vast met een cocktailprik
ker.
Schroei de levervinken in
hete boter dicht. Voeg dan
de blokjes tomaat, bouil
lon, honing en rozebottelsi
roop toe en laat de vinken
in 12 15 minuten zachtjes
gaar worden op laag vuur.
Lekker met gekookte rijst
en doperwten.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 1845 kJ (440 kcal)
Eiwit: 22 gram
Vet: 32 gram
Koolhydraten: 17 gram