Hostellerie Schuddebeurs heeft
als eerste in Zeeland wijnmeester
^Vlieger
Door samenwerking met architect
bereikt Aad Moelker hoog niveau
Chef de restaurant, Eros Marazzi nu ook wijnmeester
hEtGEschEJitenhuis
EURO ACTIV VIDEOBANDEN nu zeer voordelig
Relatiegeschenken
Tweeëntwintigjarige hovenier begint eigen bedrijf in Ellemeet
NIEUWSBODE
EXTRA
Verschijnt elke woensdag huis aan huis op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee
Totale oplage 27.800 ex. Redaktie, advertentie-afdeling en administratie: Jannewekken 11,
Zierikzee, Telefoon 01110-16551, Fax 01110-14315, Postadres: Postbus 1, 4300 AA Zierikzee
Uitgave:
Drukkerij Lakenman Ochtman bv, Zierikzee
EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
28 NOVEMBER 1990
KWALITEITSKLEURENFOTO'S KLAAR
TERWIJL JE WINKELT!
mm
fotografie-video
foto's in 1 uur klaar
FOTO VERSCHOORE
Middelhamis - Goes - Middelburg - Vlissingen - Hulst - Zierikzee - Etten-Leur
KODAK EXPRESS QUALITY CONTROL
SCHUDDEBEURS - Na eerst een basisopleiding van
vinoloog te hebben gevolgd heeft Eros Marazzi als eerste
uit Zeeland het zware examen voor het wijnmeester
schap behaald. Hij mag zich nu officieel wijnmeester
noemen, een titel die hij kan voeren in de hostellerie
waar hij werkt, in Schuddebeurs.
De kersverse wijnmeester Eros Marazzi; een titel die hij dit jaar als enige ge
slaagde in Nederland mag voeren. (Foto: Joop van Houdt).
De opleiding van wijnmeester be
staat nog niet zolang in Nederland.
Het onderwijscentrum voor de Hore
ca in Zoetermeer voert deze opleiding
nog maar vijf jaar. Dit jaar waren er
negen examenkandidaten die meede
den aan het twee dagen durende exa
men. Van deze negen was Eros Maraz
zi de enige die slaagde. Hiermee is hij
tevens de enige wijnmeester in Zee
land. Een hele prestatie, vooral als
men rekent dat er in totaal maar ach-
tien andere in Nederland zijn.
gen. De eerste dag moest Eros Maraz
zi aan de hand van gegevens over de
spijskaart van de Hostellerie die hij
van te voren had opgestuurd een
wijncombinatie samenstellen. Het
ging hierbij om een wijncombinatie
bij een conventioneel menu, maar
ook moest hij een avontuurlijke com
binatie maken.
Men verstaat onder een avontuur
lijke combinatie een samengaan van
een spijs met een wijn die men daar
normaal niet bij zou drinken. Maraz
zi noemt hiervoor als voorbeeld rau
we oesters met een Saternwijn. ,,Als
gewoon wordt gezien rauwe oesters
met Chablies. Ik probeerde er een Sa-
tem bij en dat leverde een heerlijk re
sultaat op".
Explosie
Marazzi vertelt dat de combinatie
wijn en spijs, twee smaken, bij een
Advertentie
uitstekend land is om het wijn
meesterschap te beoefenen. „Hoewel
Nederland zelf geen wijn produceert
heeft zij uit bijna elk land wel wijn.
Uit de meest onbekende streken en
landen is in Nederland wijn te ver
krijgen. Dat komt in landen die zelf
wijn produceren zoals Frankrijk en
Italië niet voor. Wat dat betreft is het
dus een ideaal land", aldus Marazzi.
Het examen dat hij heeft gevolgd
bestond uit twee verschillende da-
FA. W J GOUDZWAARD ZN HQOGERHUIS B V.
NOORDSTRAAT 33-35 HQOGÉZOOM 194-200
«328 AK HAAMSTEDE 4325 8J RENESSE
TEL 01115 1331 T6L. 01116 1343
goede samenstelling een derde
smaak veroorzaakt. „Het is heel
moeilijk te omschrijven, maar als een
wijn wordt gedronken samen met een
spijs krijg je, wanneer het een goede
combinatie is, een smaakexplosie.
Een explosie die, wanneer je die zelf
niet ervaart, bijna niet te omschrij
ven is", aldus Marazzi.
Tijdens de tweede dag, een week la
ter, moest de wijnmeester zestien
wijnen proeven en deze plaatsen bij
twee menu's. De resultaten van dit
proeven moest hij op papier zetten en
later voor acht juryleden, waaronder
J. Klosse een bekendheid in de wijn
wereld. „Ik kan natuurlijk wel van
alles op papier zetten, maar ik moet
er ook achter staan. Daarom moest ik
'hetgeen ik op papier heb gezet verde
digen. Als onderdeel van het exa
men", aldus Marazzi.
Hij is deze opleiding gaan volgen
als aanvulling op zijn beroep van
chef de restaurant. Het wijnmeester
schap is de hoogste graad die men in
Nederland op het gebied van wijn- en
spijskennis kan behalen. „Als ik ver
der wil in de wijn moet ik naar het
buitenland. In Engeland en Frank
rijk zijn ze al veel verder op dit ge
bied. Maar, daar is geld voor nodig.
Dit examen kostte dertienhonderd
gulden, dat is een flink bedrag. Als
ik naar het buitenland zou willen
moet ik dat zelf bekostigen en dat is
niet op te brengen", vertelt Marazzi.
Naar aanleiding van het wijnmees
terschap heeft de Hostellerie een spe
ciaal menu samengesteld dat uit gaat
van de wijn en daar een gerecht aan
toevoegt. Iets wat eigenlijke het om-
•gekeerde is van wat gewoonlijk ge
beurt. Dan wordt de wijn gezien als
bijzaak en toegevoegd aan het geko
zen gerecht.
Met dit menu wil men aan de gas
ten duidelijk maken dat wijn niet als
bijhangend iets moet worden gezien,
maar als een zelfstandig iets dat een
maaltijd kan maken en breken. Het
menu bestaat uit vijf gangen waarbij
op de kaart alleen de wijnen staan.
Wat hqt menu qua spijs inhoudt is
voor d'e gasten een verrassing.
Tijdens het jaardiner van het on
derwijscentrum waar Marazzi zijn
opleiding heeft gevolgd, werd hij
aangewezen om de wijnen te kiezen
bij de spijzen. „Tijdens dit diner wa
ren er 150 gasten, bestaande uit be
kende wijnkaptains en bekende Ne-
derlanders", vertelt Marazzi. „De
gasten vonden de wijnkeuze perfect".
Advertentie
LET OP! LET OP!
V.H.S. E180 Extra H G. nu6,95
VHS E240 Extra H.G. nu10,95
Poloroid video banden V.H.S. E180 nu5,85
TEVENS ALLE SOORTEN TDK BANDEN NU ZEER VOORDELIG
combiFOJÖ
Weststraat 35 - Molenweg 4 - Ouddorp - Telefoon 01878-1612 en 2120
Filiaal Renesse-Printshop - Hogezoom 172 - Telefoon 01116-2400
West Krakeelstraat 8 - Sommelsdijk - Telefoon 01870-6841
Hij had weer de meer avontuurlij
ke kant gekozen en had onder meer
een witte wijn gekozen bij ree. Een
vleessoort waarbij meestal een rode
wijn wordt gedronken. Eén van de
gasten, Robert Leenaars, compli
menteerde Marazzi persoonlijk met
de keuze. Een geslaagde avond voor
de kersverse wijnmeester.
Marazzi vertelt dat hij erg blij is
met de mogelijkheden die men hem
gaf in de Hostellerie. „Ik mag wijnen
Advertentie
Verrenieuwstraat 6
Zierikzee - 01110-17148
Geopend
van ma. t/m vrijdag van 13.00-17.30 uur.
Zaterdag van 9.00-12.00 uur.
Donderdag koopavond.
en spijzen proeven. Al de combinaties
die ik hiervan maak en de resultaten
van die 'proefnemingen' schrijf ik op.
Wanneer ik iets wil weten, zoals wel
ke spijs goed bij welke wijn past zoek
ik dat op. Het is namelijk bijna on
mogelijk dat iets wat bij mij goed
smaakt veel afwijkt bij anderen.
Laat het dan iets anders smaken,
maar veel kan het niet zijn", aldus de
wijnmeester.
Wanneer men Eros Marazzi over
zijn wijnmeesterschap hoort praten
is het moeilijk om zijn kennis niet
eens van dichtbij te willen ervaren.
„Weet u wat voor mij het belangrijk
ste is? Ik wil zo graag dat de mensen
wijn leren kennen in al haar glorie.
Een perfecte combinatie van wijn en
spijs veroorzaakt een smaakexplosie
die iedereen een keer zou moeten er
varen. Want uitleggen aan iemand die
nooit wijn drinkt is een bijna onmo
gelijke zaak". Mensen kunnen nog tot
23 december van het speciale wijnme
nu genieten dat Marazzi heeft samen
gesteld.
Advertentie
Verenigde Spaarbank
dagelijks tot 17.00 uur
GEOPEND
Kennis
Eros Marazzi vertelt dat iedereen
aan deze opleiding deel kan nemen.
Wel wordt er van de kandidaten ver
wacht dat zij enige kennis hebben
van wijn. Hijzelf heeft als basisoplei
ding vinologie. Een basisopleiding
waarbij het meer gaat om de oor
sprong en de historie van de wijn.
Onder meer he^ soort druif dat wordt
gebruikt, welke temperatuur nodig
is, welke grondsoort, waar welke
wijn vandaan komt en welke wijn
huizen er zijn.
Marazzi vertelt dat Nederland een
Advertentie
Seb. van Dongen Verf en Behang verkoopt
uitsluitend kwalitatief uitstekende verfproduk-
ten, gereedschappen en de, uit meer dan
250 soorten bestaande, schitterende behang-
kollekties van Rath Doodeheefver en
SanderslEijffinger. Geen artikelen die u zo
een, twee, drie aan de goede Sint zult vragen
maar zou het niet een leuke surprise zijn om
moeder voor de feestdagen eens te verras
sen met een nieuw behangetje. U kunt dat
natuurlijk leuk-inpakken met een gedichtje er
bij "Hier heb jé behang met lijm en schaar,
veel plezier en plakken maar"...
Nee heren, we willen u niet de Zwarte Piet
toespelen maar als u hel zeil even tegen de
muur plakt is het pas echt een surprise. Kom
maar snel eens kijken, wij vertellen u ook
nog hoe u hel handigst te werk kunt gaan.
ELLEMEET - Nadat Aad Moelker uit Ellemeet uit
dienst kwam kreeg hij eindelijk de kans om zijn jongens
droom te verwezenlijken. Hij had nu alle tijd om een ei
gen hoveniersbedrijf te beginnen. Na jaren in vakanties
te hebben gewerkt en stages te hebben gelopen bij ver
schillende hoveniersbedrijven en de lagere en de middel
bare tuinbouwschool te hebben gevolgd vond hij zichzelf
ervaren genoeg om het zelf eens te proberen. En zoals het
er naar uit ziet gaat het hem zeker lukken.
Oostdijk 1 Sommelsdijk
Tel. 01870-2381-2878
Op«nlnqstl|den m«-vr 6 00-1300 a
en 13 00-18.00 u Zat«rd»g 9 00-12.00 u
en 13 00-16.00 u.
Hoewel Aad pas tweeëntwintig is,
is hij toch zelf de eigenaar van het be
drijf Moelker Hoveniers. Hij werkt
nauw samen met een architect uit
Dordrecht die de tuinen uittekent zo
dat de klanten precies kunnen zien
hoe hun jungle-achtige achtertuin,
omgebouwd gaat worden tot een pa
radijs van goed bij elkaar passende
bomen, planten en struiken.
Ervaring
De opleiding die hij heeft gevolgd
bestaat uit de lagere tuinbouwschool,
die hij volgde in Sommelsdijk en de
middelbare tuinbouwschool in Bos
koop. Deze laatste opleiding was he
lemaal gericht op de aanleg en het on
derhoud van tuinen. Tijdens zijn
opleiding liep Aad bij vele hoveniers
bedrijven stage zodat hij veel erva
ring op kon doen.
Deze ervaring komt nu goed van
pas bij de realisatie van zijn eigen be
drijf. „Ik heb heel wat kunnen leren
bij deze bedrijven. Ook van de fouten
die er werden gemaakt. Door bij ver
schillende hoveniers stage te hebben
gelopen leerde ik verschillende aan
pak wijzen en kan deze nu toepassen
of aanpassen in mijn eigen bedrijf",
aldus Aad Moelker.
Hij vertelt dat hij het heel belang
rijk vindt dat er een nauwe samen
werking bestaat tussen hem en de ar
chitect uit Dordrecht. „Ik heb eerst
een voorgesprek met een (toekomsti
ge) klant. Daarin vertel ik hoe mijn
aanpak is en wat er allemaal bij
komt kijken. Ik vertel dat ik altijd
eerst een tekening laat maken van de
tuin van de mensen zodat zij een
goed beeld krijgen van hetgeen zij
willen. En van hetgeen mogelijk is
met het door hen vastgestelde bud
get".
Als voorbeeld van deze werkwijze
laat Aad een tekening zien van een
tuin waar hij. mee bezig is. De teke-'
ningen zijn er in verschillende stij
len. Zo Iaat hij de tekening van de be
treffende tuin zien in perspectief, met
kleurtjes en gedetailleerde informa
tie en een tekening die alleen een ba
sisidee geeft van de tuin. Deze laatste
is meer iets voor mensen die kaarten
kunnen lezen.
De perspectief-tekening geeft een
heel mooi beeld hoe een totaal ver
wilderde of verwaarloosde tuin heel
mooi gemaakt kan worden met ge
bruik van het juiste materiaal. Moel
ker hoopt door middel van deze gede
tailleerde tekeningen een hoger
niveau van het eindresultaat te berei
ken. „Mijn aanpak is niet de goed
koopste", zo vertelt hij. „Maar de
klanten hoeven niet na een paar jaar
met de motorzaag in de aanslag om
alles te rooien omdat het harder
groeit dan men verwachtte. Iets wat
wel nodig is als men zomaar lukraak
een lading coniferen neerzet zonder
eerst duidelijk van te voren te bepa
len waar men deze neerzet".
Mensen met een grote tuin die deze
niet in één keer kunnen laten aanleg
gen kunnen deze in stukken door
Moelker Hoveniers aan laten leggen.
De tekening die door de architect
wordt gemaakt gaat namelijk uit van
de bestaande situatie van de tuin. De
tekening blijft dus jaren te gebrui
ken.
Aad Moelker aehter de informatiemap die hij samen met zijn architect heeft
samengesteld om de klant zo goed mogelijk te informeren over hetgeen hij
doet De map geeft hierbij een gedetailleerd beeld. (Foto: Joop van Iioudl).
Mensen die een tuin door Aad heb
ben laten aanleggen kunnen deze
ook door hem laten onderhouden.
„Het is belangrijk dat een pas aange
legde tuin de eerste,drie tot vier jaar
heel goed wordt bijgehouden. Soms
groeit een struik of plantesoort har
der dan gedacht en dat kan dan het
hele evenwicht in de tuin verstoren.
„Het hangt natuurlijk ook af van
de weersomstandigheden. Als het een
nat voorjaar is groeit het ene harder
dan verwacht. Dus dat vergt dan bij
houden. Als klanten dat een te kost
bare zaak vinden geven ik ze een on-
derhoudsschema waar precies per
maand (per seizoen) op staat wat er
moet gebeuren in het desbetreffende
tuingedeelte", zo vertelt hij.
Waardevol
De architect gaat op de tekening uit
van een tuin zoals die na ongeveer
tien jaar eruit zal zien. „We kunnen
natuurlijk wel een tuin ontwerpen
die sneller tot zijn recht komt, maar
ik wil de mensen voor hun geld wel
iets waardevols geven. Ik wil de tuin
niet volgooien met coniferen en afri-
kaantjes, want na een jaar zijn de
afrikaantjes dood en na een paar jaar
is al het licht verdwenen uit de tuin
door overwoekering door de conife
ren", aldus Aad.
Hij vertelt dat hij mensen die bij
hem komen tot op zekere hoogte zelf
laat beslissen wat zij van hun tuin
willen'maken. Wel vertelt hij daarbij
dat hij alleen een tuin wil maken
waarbij hij een gevoel van voldoe
ning krijgt. „Ik wil een tuin niet af
raffelen met grond bedek kers of afri
kaantjes, om maar iets te noemen".
„Ik moet het gevoel hebben dat ik
de mensen iets goeds geef voor hun
geld. Willen ze dat niet en blijven ze
bij hun standpunt van afrikaantjes
wijs ik ze vriendelijk door naar een
andere hovenier. Daarmee niets af
doende van hun werk, maar ik wil
een tuin die ik aanleg iets van mezelf
meegeven en daar horen deze plant
jes niet bij", aldus dc hovenier.
Moelker vertelt dat hij al vanaf
kindsbeen bezig is met tuinieren. Hij
bezoekt regelmatig de Zeeuwse tui
nen en probeert van het echtpaar dat
deze schitterende tuinen zelf heeft
aangelegd veel tc leren. De hovenier
komt erg leergierig over en schijnt
zich terdege bewust tc zijn van zijn
werk. Hij werkt nog steeds twee da
gen per week bij een Rotterdams ho
veniersbedrijf om nog meer ervaring
op te doen.
„Ik heb natuurlijk zat plannen,
maar om ze alle te verwezenlijken,
daar gaat een hoop geld in zitten.
Omdat ik nog maar pas ben begon
nen heb ik een startperiode en hoewel
ik al verschillende klanten heb zou ik
het liefst tien uur per dag bezig zijn
met het werken aan tuinen van men
sen. Dat is nu eenmaal mijn lust en
mijn leven", aldus een enthousiaste
Aad Moelker.
Aad Moelker houdt ook tuinen van
mensen die al een aangelegde tuin
hebben bij. Het is nu de tijd van
snoeien en dergelijke. Tbch maakt
Aad duidelijk dat hij niet is geïnte
resseerd in werk als het maaien en
snoeien van bijvoorbeeld campings.
Hij wil wel de V2"ije hand in de tuinen
die hij moet bijhouden, uiteraard
binnen het budget van de klant.
„Ik geniet van mijn werk. je werkt
met levend materiaal en als dat ma
teriaal zich gaat ontwikkelen en in
bloei staat is dat iets wat je een goed
gevoel geeft. Je steekt er iets van je
zelf in. En als je er van uit gaat dat
zoiets wel vijfentwintig tot dertig
jaar blijft bestaan is dat een overwe
ging die je nog meer je best laat
doen", zo zegt Moelker.
De prijs van het aanleggen van een
tuin is iets wat niet in een boekje
staat. „Er is nu eenmaal niet een vas
te prijs per vierkante meter grond.
Wel kunnen we de mensen vertellen
hoeveel hun betreffende tuin gaat
kosten. De prijs hangt af van de om
standigheden en de ligging van een
tuin, pas dan kun je een prijsopgave
maken. Een tekening van een tuin la
ten maken kost zo tussen de vijfhon
derd en de duizend gulden. Maar dan
is elk detail in de tuin duidelijk", al
dus Aad.
Naam
„Ik weet dat ik misschien niet één
van de goedkoopste ben, maar ik le
ver een goed eindresultaat af, iets
waar de mensen jarenlang plezier
van hebben en jarenlang van kunnen
genieten", vertelt hij. „Ik hoop dat de
mensen over een tijdje als ze de naam
Aad Moelker horen zullen zeggen:
„Aad Moelker is wel wat aan de prijs,
maar hij maakt er iets moois van".
En dat is toch ook belangrijk?".
Wie meer informatie wil over het
aanleggen van een tuin kan bellen
naar Moelker Hoveniers, 01117-2345.
Het is echter zuiver en alleen een ho
veniersbedrijf en geen tuincentrum.
Mensen kunnen er dus geen mate
riaal voor hun tuin kopen dat ze zelf
willen planten.