Hostellerie Schuddebeurs heeft als eerste in Zeeland wijnmeester ^Vlieger Door samenwerking met architect bereikt Aad Moelker hoog niveau Chef de restaurant, Eros Marazzi nu ook wijnmeester hEtGEschEJitenhuis EURO ACTIV VIDEOBANDEN nu zeer voordelig Relatiegeschenken Tweeëntwintigjarige hovenier begint eigen bedrijf in Ellemeet NIEUWSBODE EXTRA Verschijnt elke woensdag huis aan huis op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee Totale oplage 27.800 ex. Redaktie, advertentie-afdeling en administratie: Jannewekken 11, Zierikzee, Telefoon 01110-16551, Fax 01110-14315, Postadres: Postbus 1, 4300 AA Zierikzee Uitgave: Drukkerij Lakenman Ochtman bv, Zierikzee EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND 28 NOVEMBER 1990 KWALITEITSKLEURENFOTO'S KLAAR TERWIJL JE WINKELT! mm fotografie-video foto's in 1 uur klaar FOTO VERSCHOORE Middelhamis - Goes - Middelburg - Vlissingen - Hulst - Zierikzee - Etten-Leur KODAK EXPRESS QUALITY CONTROL SCHUDDEBEURS - Na eerst een basisopleiding van vinoloog te hebben gevolgd heeft Eros Marazzi als eerste uit Zeeland het zware examen voor het wijnmeester schap behaald. Hij mag zich nu officieel wijnmeester noemen, een titel die hij kan voeren in de hostellerie waar hij werkt, in Schuddebeurs. De kersverse wijnmeester Eros Marazzi; een titel die hij dit jaar als enige ge slaagde in Nederland mag voeren. (Foto: Joop van Houdt). De opleiding van wijnmeester be staat nog niet zolang in Nederland. Het onderwijscentrum voor de Hore ca in Zoetermeer voert deze opleiding nog maar vijf jaar. Dit jaar waren er negen examenkandidaten die meede den aan het twee dagen durende exa men. Van deze negen was Eros Maraz zi de enige die slaagde. Hiermee is hij tevens de enige wijnmeester in Zee land. Een hele prestatie, vooral als men rekent dat er in totaal maar ach- tien andere in Nederland zijn. gen. De eerste dag moest Eros Maraz zi aan de hand van gegevens over de spijskaart van de Hostellerie die hij van te voren had opgestuurd een wijncombinatie samenstellen. Het ging hierbij om een wijncombinatie bij een conventioneel menu, maar ook moest hij een avontuurlijke com binatie maken. Men verstaat onder een avontuur lijke combinatie een samengaan van een spijs met een wijn die men daar normaal niet bij zou drinken. Maraz zi noemt hiervoor als voorbeeld rau we oesters met een Saternwijn. ,,Als gewoon wordt gezien rauwe oesters met Chablies. Ik probeerde er een Sa- tem bij en dat leverde een heerlijk re sultaat op". Explosie Marazzi vertelt dat de combinatie wijn en spijs, twee smaken, bij een Advertentie uitstekend land is om het wijn meesterschap te beoefenen. „Hoewel Nederland zelf geen wijn produceert heeft zij uit bijna elk land wel wijn. Uit de meest onbekende streken en landen is in Nederland wijn te ver krijgen. Dat komt in landen die zelf wijn produceren zoals Frankrijk en Italië niet voor. Wat dat betreft is het dus een ideaal land", aldus Marazzi. Het examen dat hij heeft gevolgd bestond uit twee verschillende da- FA. W J GOUDZWAARD ZN HQOGERHUIS B V. NOORDSTRAAT 33-35 HQOGÉZOOM 194-200 «328 AK HAAMSTEDE 4325 8J RENESSE TEL 01115 1331 T6L. 01116 1343 goede samenstelling een derde smaak veroorzaakt. „Het is heel moeilijk te omschrijven, maar als een wijn wordt gedronken samen met een spijs krijg je, wanneer het een goede combinatie is, een smaakexplosie. Een explosie die, wanneer je die zelf niet ervaart, bijna niet te omschrij ven is", aldus Marazzi. Tijdens de tweede dag, een week la ter, moest de wijnmeester zestien wijnen proeven en deze plaatsen bij twee menu's. De resultaten van dit proeven moest hij op papier zetten en later voor acht juryleden, waaronder J. Klosse een bekendheid in de wijn wereld. „Ik kan natuurlijk wel van alles op papier zetten, maar ik moet er ook achter staan. Daarom moest ik 'hetgeen ik op papier heb gezet verde digen. Als onderdeel van het exa men", aldus Marazzi. Hij is deze opleiding gaan volgen als aanvulling op zijn beroep van chef de restaurant. Het wijnmeester schap is de hoogste graad die men in Nederland op het gebied van wijn- en spijskennis kan behalen. „Als ik ver der wil in de wijn moet ik naar het buitenland. In Engeland en Frank rijk zijn ze al veel verder op dit ge bied. Maar, daar is geld voor nodig. Dit examen kostte dertienhonderd gulden, dat is een flink bedrag. Als ik naar het buitenland zou willen moet ik dat zelf bekostigen en dat is niet op te brengen", vertelt Marazzi. Naar aanleiding van het wijnmees terschap heeft de Hostellerie een spe ciaal menu samengesteld dat uit gaat van de wijn en daar een gerecht aan toevoegt. Iets wat eigenlijke het om- •gekeerde is van wat gewoonlijk ge beurt. Dan wordt de wijn gezien als bijzaak en toegevoegd aan het geko zen gerecht. Met dit menu wil men aan de gas ten duidelijk maken dat wijn niet als bijhangend iets moet worden gezien, maar als een zelfstandig iets dat een maaltijd kan maken en breken. Het menu bestaat uit vijf gangen waarbij op de kaart alleen de wijnen staan. Wat hqt menu qua spijs inhoudt is voor d'e gasten een verrassing. Tijdens het jaardiner van het on derwijscentrum waar Marazzi zijn opleiding heeft gevolgd, werd hij aangewezen om de wijnen te kiezen bij de spijzen. „Tijdens dit diner wa ren er 150 gasten, bestaande uit be kende wijnkaptains en bekende Ne- derlanders", vertelt Marazzi. „De gasten vonden de wijnkeuze perfect". Advertentie LET OP! LET OP! V.H.S. E180 Extra H G. nu6,95 VHS E240 Extra H.G. nu10,95 Poloroid video banden V.H.S. E180 nu5,85 TEVENS ALLE SOORTEN TDK BANDEN NU ZEER VOORDELIG combiFOJÖ Weststraat 35 - Molenweg 4 - Ouddorp - Telefoon 01878-1612 en 2120 Filiaal Renesse-Printshop - Hogezoom 172 - Telefoon 01116-2400 West Krakeelstraat 8 - Sommelsdijk - Telefoon 01870-6841 Hij had weer de meer avontuurlij ke kant gekozen en had onder meer een witte wijn gekozen bij ree. Een vleessoort waarbij meestal een rode wijn wordt gedronken. Eén van de gasten, Robert Leenaars, compli menteerde Marazzi persoonlijk met de keuze. Een geslaagde avond voor de kersverse wijnmeester. Marazzi vertelt dat hij erg blij is met de mogelijkheden die men hem gaf in de Hostellerie. „Ik mag wijnen Advertentie Verrenieuwstraat 6 Zierikzee - 01110-17148 Geopend van ma. t/m vrijdag van 13.00-17.30 uur. Zaterdag van 9.00-12.00 uur. Donderdag koopavond. en spijzen proeven. Al de combinaties die ik hiervan maak en de resultaten van die 'proefnemingen' schrijf ik op. Wanneer ik iets wil weten, zoals wel ke spijs goed bij welke wijn past zoek ik dat op. Het is namelijk bijna on mogelijk dat iets wat bij mij goed smaakt veel afwijkt bij anderen. Laat het dan iets anders smaken, maar veel kan het niet zijn", aldus de wijnmeester. Wanneer men Eros Marazzi over zijn wijnmeesterschap hoort praten is het moeilijk om zijn kennis niet eens van dichtbij te willen ervaren. „Weet u wat voor mij het belangrijk ste is? Ik wil zo graag dat de mensen wijn leren kennen in al haar glorie. Een perfecte combinatie van wijn en spijs veroorzaakt een smaakexplosie die iedereen een keer zou moeten er varen. Want uitleggen aan iemand die nooit wijn drinkt is een bijna onmo gelijke zaak". Mensen kunnen nog tot 23 december van het speciale wijnme nu genieten dat Marazzi heeft samen gesteld. Advertentie Verenigde Spaarbank dagelijks tot 17.00 uur GEOPEND Kennis Eros Marazzi vertelt dat iedereen aan deze opleiding deel kan nemen. Wel wordt er van de kandidaten ver wacht dat zij enige kennis hebben van wijn. Hijzelf heeft als basisoplei ding vinologie. Een basisopleiding waarbij het meer gaat om de oor sprong en de historie van de wijn. Onder meer he^ soort druif dat wordt gebruikt, welke temperatuur nodig is, welke grondsoort, waar welke wijn vandaan komt en welke wijn huizen er zijn. Marazzi vertelt dat Nederland een Advertentie Seb. van Dongen Verf en Behang verkoopt uitsluitend kwalitatief uitstekende verfproduk- ten, gereedschappen en de, uit meer dan 250 soorten bestaande, schitterende behang- kollekties van Rath Doodeheefver en SanderslEijffinger. Geen artikelen die u zo een, twee, drie aan de goede Sint zult vragen maar zou het niet een leuke surprise zijn om moeder voor de feestdagen eens te verras sen met een nieuw behangetje. U kunt dat natuurlijk leuk-inpakken met een gedichtje er bij "Hier heb jé behang met lijm en schaar, veel plezier en plakken maar"... Nee heren, we willen u niet de Zwarte Piet toespelen maar als u hel zeil even tegen de muur plakt is het pas echt een surprise. Kom maar snel eens kijken, wij vertellen u ook nog hoe u hel handigst te werk kunt gaan. ELLEMEET - Nadat Aad Moelker uit Ellemeet uit dienst kwam kreeg hij eindelijk de kans om zijn jongens droom te verwezenlijken. Hij had nu alle tijd om een ei gen hoveniersbedrijf te beginnen. Na jaren in vakanties te hebben gewerkt en stages te hebben gelopen bij ver schillende hoveniersbedrijven en de lagere en de middel bare tuinbouwschool te hebben gevolgd vond hij zichzelf ervaren genoeg om het zelf eens te proberen. En zoals het er naar uit ziet gaat het hem zeker lukken. Oostdijk 1 Sommelsdijk Tel. 01870-2381-2878 Op«nlnqstl|den m«-vr 6 00-1300 a en 13 00-18.00 u Zat«rd»g 9 00-12.00 u en 13 00-16.00 u. Hoewel Aad pas tweeëntwintig is, is hij toch zelf de eigenaar van het be drijf Moelker Hoveniers. Hij werkt nauw samen met een architect uit Dordrecht die de tuinen uittekent zo dat de klanten precies kunnen zien hoe hun jungle-achtige achtertuin, omgebouwd gaat worden tot een pa radijs van goed bij elkaar passende bomen, planten en struiken. Ervaring De opleiding die hij heeft gevolgd bestaat uit de lagere tuinbouwschool, die hij volgde in Sommelsdijk en de middelbare tuinbouwschool in Bos koop. Deze laatste opleiding was he lemaal gericht op de aanleg en het on derhoud van tuinen. Tijdens zijn opleiding liep Aad bij vele hoveniers bedrijven stage zodat hij veel erva ring op kon doen. Deze ervaring komt nu goed van pas bij de realisatie van zijn eigen be drijf. „Ik heb heel wat kunnen leren bij deze bedrijven. Ook van de fouten die er werden gemaakt. Door bij ver schillende hoveniers stage te hebben gelopen leerde ik verschillende aan pak wijzen en kan deze nu toepassen of aanpassen in mijn eigen bedrijf", aldus Aad Moelker. Hij vertelt dat hij het heel belang rijk vindt dat er een nauwe samen werking bestaat tussen hem en de ar chitect uit Dordrecht. „Ik heb eerst een voorgesprek met een (toekomsti ge) klant. Daarin vertel ik hoe mijn aanpak is en wat er allemaal bij komt kijken. Ik vertel dat ik altijd eerst een tekening laat maken van de tuin van de mensen zodat zij een goed beeld krijgen van hetgeen zij willen. En van hetgeen mogelijk is met het door hen vastgestelde bud get". Als voorbeeld van deze werkwijze laat Aad een tekening zien van een tuin waar hij. mee bezig is. De teke-' ningen zijn er in verschillende stij len. Zo Iaat hij de tekening van de be treffende tuin zien in perspectief, met kleurtjes en gedetailleerde informa tie en een tekening die alleen een ba sisidee geeft van de tuin. Deze laatste is meer iets voor mensen die kaarten kunnen lezen. De perspectief-tekening geeft een heel mooi beeld hoe een totaal ver wilderde of verwaarloosde tuin heel mooi gemaakt kan worden met ge bruik van het juiste materiaal. Moel ker hoopt door middel van deze gede tailleerde tekeningen een hoger niveau van het eindresultaat te berei ken. „Mijn aanpak is niet de goed koopste", zo vertelt hij. „Maar de klanten hoeven niet na een paar jaar met de motorzaag in de aanslag om alles te rooien omdat het harder groeit dan men verwachtte. Iets wat wel nodig is als men zomaar lukraak een lading coniferen neerzet zonder eerst duidelijk van te voren te bepa len waar men deze neerzet". Mensen met een grote tuin die deze niet in één keer kunnen laten aanleg gen kunnen deze in stukken door Moelker Hoveniers aan laten leggen. De tekening die door de architect wordt gemaakt gaat namelijk uit van de bestaande situatie van de tuin. De tekening blijft dus jaren te gebrui ken. Aad Moelker aehter de informatiemap die hij samen met zijn architect heeft samengesteld om de klant zo goed mogelijk te informeren over hetgeen hij doet De map geeft hierbij een gedetailleerd beeld. (Foto: Joop van Iioudl). Mensen die een tuin door Aad heb ben laten aanleggen kunnen deze ook door hem laten onderhouden. „Het is belangrijk dat een pas aange legde tuin de eerste,drie tot vier jaar heel goed wordt bijgehouden. Soms groeit een struik of plantesoort har der dan gedacht en dat kan dan het hele evenwicht in de tuin verstoren. „Het hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden. Als het een nat voorjaar is groeit het ene harder dan verwacht. Dus dat vergt dan bij houden. Als klanten dat een te kost bare zaak vinden geven ik ze een on- derhoudsschema waar precies per maand (per seizoen) op staat wat er moet gebeuren in het desbetreffende tuingedeelte", zo vertelt hij. Waardevol De architect gaat op de tekening uit van een tuin zoals die na ongeveer tien jaar eruit zal zien. „We kunnen natuurlijk wel een tuin ontwerpen die sneller tot zijn recht komt, maar ik wil de mensen voor hun geld wel iets waardevols geven. Ik wil de tuin niet volgooien met coniferen en afri- kaantjes, want na een jaar zijn de afrikaantjes dood en na een paar jaar is al het licht verdwenen uit de tuin door overwoekering door de conife ren", aldus Aad. Hij vertelt dat hij mensen die bij hem komen tot op zekere hoogte zelf laat beslissen wat zij van hun tuin willen'maken. Wel vertelt hij daarbij dat hij alleen een tuin wil maken waarbij hij een gevoel van voldoe ning krijgt. „Ik wil een tuin niet af raffelen met grond bedek kers of afri kaantjes, om maar iets te noemen". „Ik moet het gevoel hebben dat ik de mensen iets goeds geef voor hun geld. Willen ze dat niet en blijven ze bij hun standpunt van afrikaantjes wijs ik ze vriendelijk door naar een andere hovenier. Daarmee niets af doende van hun werk, maar ik wil een tuin die ik aanleg iets van mezelf meegeven en daar horen deze plant jes niet bij", aldus dc hovenier. Moelker vertelt dat hij al vanaf kindsbeen bezig is met tuinieren. Hij bezoekt regelmatig de Zeeuwse tui nen en probeert van het echtpaar dat deze schitterende tuinen zelf heeft aangelegd veel tc leren. De hovenier komt erg leergierig over en schijnt zich terdege bewust tc zijn van zijn werk. Hij werkt nog steeds twee da gen per week bij een Rotterdams ho veniersbedrijf om nog meer ervaring op te doen. „Ik heb natuurlijk zat plannen, maar om ze alle te verwezenlijken, daar gaat een hoop geld in zitten. Omdat ik nog maar pas ben begon nen heb ik een startperiode en hoewel ik al verschillende klanten heb zou ik het liefst tien uur per dag bezig zijn met het werken aan tuinen van men sen. Dat is nu eenmaal mijn lust en mijn leven", aldus een enthousiaste Aad Moelker. Aad Moelker houdt ook tuinen van mensen die al een aangelegde tuin hebben bij. Het is nu de tijd van snoeien en dergelijke. Tbch maakt Aad duidelijk dat hij niet is geïnte resseerd in werk als het maaien en snoeien van bijvoorbeeld campings. Hij wil wel de V2"ije hand in de tuinen die hij moet bijhouden, uiteraard binnen het budget van de klant. „Ik geniet van mijn werk. je werkt met levend materiaal en als dat ma teriaal zich gaat ontwikkelen en in bloei staat is dat iets wat je een goed gevoel geeft. Je steekt er iets van je zelf in. En als je er van uit gaat dat zoiets wel vijfentwintig tot dertig jaar blijft bestaan is dat een overwe ging die je nog meer je best laat doen", zo zegt Moelker. De prijs van het aanleggen van een tuin is iets wat niet in een boekje staat. „Er is nu eenmaal niet een vas te prijs per vierkante meter grond. Wel kunnen we de mensen vertellen hoeveel hun betreffende tuin gaat kosten. De prijs hangt af van de om standigheden en de ligging van een tuin, pas dan kun je een prijsopgave maken. Een tekening van een tuin la ten maken kost zo tussen de vijfhon derd en de duizend gulden. Maar dan is elk detail in de tuin duidelijk", al dus Aad. Naam „Ik weet dat ik misschien niet één van de goedkoopste ben, maar ik le ver een goed eindresultaat af, iets waar de mensen jarenlang plezier van hebben en jarenlang van kunnen genieten", vertelt hij. „Ik hoop dat de mensen over een tijdje als ze de naam Aad Moelker horen zullen zeggen: „Aad Moelker is wel wat aan de prijs, maar hij maakt er iets moois van". En dat is toch ook belangrijk?". Wie meer informatie wil over het aanleggen van een tuin kan bellen naar Moelker Hoveniers, 01117-2345. Het is echter zuiver en alleen een ho veniersbedrijf en geen tuincentrum. Mensen kunnen er dus geen mate riaal voor hun tuin kopen dat ze zelf willen planten.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1990 | | pagina 1