A
"Vlieger
Rotisserie De Trouwe Herder
biedt klant veelzijdig menu
Schoencorrector Bloemendaal elke
maand bij Verton in Zierikzee
Relatiegeschenken
ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE
dt hunt uw sc/jommi - duiwiwd!
2
O
té
w
té
té
té
P
x/i
Word dit jaar
nog abonnee
en neem een
leuke surprise
mee
Vriendelijke klasse in een knusse omgeving
Goed schoeisel van groot belang voor groeiende kindervoet
EXTRA
21 NOVEMBER 1990
KWALITEITSKLEURENFOTO'S KLAAR
Verschijnt elke woensdag huis aan huis op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee
Totale oplage 27^00 ex. Redaktie, advertentie-afdeling en administratie: Jannewekken 11,
Zierikzee, Telefoon 01110-16551, Fax 01110-14315, Postadres: Postbus 1, 4300 AA Zierikzee
Uitgave:
Drukkerij Lakenman Ochtman bv, Zierikzee
EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
TERWIJL JE WINKELT!
jÉ
fotoerafie
fotografie »video
foto's in 1 uur klaar
FOTO VERSCHOORE
Middelharnis - Goes - Middelburg - Vlissingen - Hulst - Zierikzee - Etten-Leur
KODAK EXPRESS QUALITY CONTROL
Verrenieuwstraat 6
Zierikzee - 01110-17148
Geopend
van ma. t/m vrijdag van 13.00-17.30 uur.
Zaterdag van 9.00-12.00 uur.
Donderdag koopavond.
Allereerst moet er een goed model
in zitten, dan gaat het erom dat er een
goede leersoort wordt, gebruikt. Er
moeten nerven van binnen aan de zij
kant van de schoen zitten waardoor
de schoen goed kan 'ademen'. En er
moet een goed voetbed in de schoen
zitten.
Bloemendaal brengt niet alleen
correcties aan, maar adviseert ook.
Zo zijn er kindervoeten die niet ge
schikt zijn voor het dragen van schoe
nen met klitteband of gespen. Dit
omdat de versteviging van bovenaf
dan maar van één punt af komt ter
wijl bij een vcterschoen de verstevi
ging over de hele wreef van de voet
zit.
..Soms is het wel eens vervelend
om tegen moeders te moeten zeggen
dat een schoen niet geschikt is voor
de voeten van hun kind. Vooral als
een kind net het soort schoen heeft
Adres
Postcode:
Telefoon
Plaats:
Handtekening:
De ingevulde ondertekende bon, in een gesloten envelop, zonder postze
gel, sturen naar: Zierikzceschc Nieuwsbode, antwoordnummer 12,
4300 VB Zierikzee.
De snelle beslissers kunnen hun bon ook op ons kantoor afgeven.
Jannewekken 11 4301 HH Zierikzee Postbus 1 4300 AA Zicnkzee Tol 01110 16551
Naam
Normen
rfi
i
dat ook zij net zo welkom zijn. En wij
zorgen er dan voor dat zowel de ou
ders als de kinderen een avond uit
zijn".
Het restaurant heeft verschillende
kaarten. Zo is er een bar-kaart met
daarop onder meer kleine gerechten
zoals stokbrood gezond, koude vlees
soorten met salades en een uitsmijter.
Dan is er een kleine kaart waar men
een diner van kan kiezen en ook is er
een uitgebreidere diner-kaart. De
diner-kaarten zijn tweetalig. Het ge
recht staat er in het Frans op met
daaronder de Nederlandse vertaling.
Vragen
De chef en de maïtre hechten er gro
te waarde aan om het de klant zo ple
zierig mogelijk te maken. ,,Wij zijn
hier om een prettige invulling te ge
ven aan de avond van de klant. De
klanten kunnen alles aan ons vragen.
En als het in ons bereik ligt zullen we
aan die vraag voldoen".
Zelfs zonder dat de klant er om
hoeft te vragen wordt hen al verschil
lende dingen uit handen genomen en
probeert men het hen zo plezierig mo
gelijk te maken. Een voorbeeld hier
van zijn leesbrilletjes. Deze brilletjes
worden, in verschillende sterkten, in
dien gewenst, aan de gasten aangebo
den bij het lezen van de kaart. „Een
extra service", zo zegt maïtre Mein
dersma.
Nadat de gasten zijn vergast op een
uitstekend maal, wordt er ook aan
dacht besteed aan de andere innerlij
ke mens door middel van een uitge
breide verzameling Nederlandse en
Sumatraanse sigaren. Prachtig ge
draaide sigaren in alle lengten en
dikten. Aan te steken met een lucifer
of op de klasieke wijze via het ge
bruik van een stukje eikenhout.
De keuken van de rotisserie werkt
met vijf koks. Een chef, een sous
chef, een chef-de-partie en twee leer
lingen. Samen bereiden zij alle maal
tijden. Alles wordt zo veel mogelijk
door hen zelf gemaakt en bereid. Iets
waarbij de chef zijn fantasie ten
volste gebruikt. Iets wat naar voren
komt in de opdiening van de gerech
ten, daarmee wijzend naar de kleur
combinaties op het bord.
Uitleg
Chef Lieverse is dol op zijn werk en
vindt het erg belangrijk dat de men
sen een goede maaltijd krijgen geser
veerd. Als gasten vragen hebben over
een bepaald gerecht gaat hij zelfs zo
ver dat hij het de betreffende gast
zelf komt uitleggen. „Er wordt wel
eens gezegd dat ik de klanten te veel
vertel. Maar waarom? De gasten mo
gen best weten wat ze te eten krijgen.
Ik ga echter niet zo ver dat ik hen ook
vertel hoe het precies bereid wordt",
aldus chef Lieverse.
Maïtre Meindersma vertelt dat men
het restaurant ook wil gebruiken om
partijen in te houden. Hij verteld dat
er al enkele besprekingen zijn om een
bruiloft te vieren in het restaurant.
En vanaf eind november begint men
met het houden van champagne-
brunches op de zondagmorgen.
„Plannen zijn er genoeg", aldus maï
tre Meindersma. „Maar zoals ieder
nieuw restaurant hebben ook wij een
aanloopperiode, maar we geloven er
vast in dat dit een succes wordt".
Er is volop keuze in goede kinder
schoenen, zo blijkt. Er is soms meer
keuze in kinderschoenen dan in
schoenen voor volwassenen. De prijs
van de schoenen varieert. „Een goede
kinderschoen moet aan een paar din
gen voldoen", vertelt Bloemendaal.
JVf. Bloemendaal aan het werk met één van de bezoekers van hetvoetenspreekuurop de spiegelplaat. waarop hij
elke afwijking goed kan zien. (Foto: Marijke Folkertsma).
JA: Voor maar 43,— willen wij de Zierikzeesche Nieuwsbode
de krant met al het nieuws van Schouwen-Duiveland tot 1
maart 1991 ontvangen.
HAAMSTEDE - Na een jaar g-esloten te zijn geweest
heeft Bohemen Resorts in Haamstede haar restaurant
weer geopend. Met een heel nieuwe naam, Rotisserie De
Trouwe Herder. Een restaurant waar zowel de visliefheb-
ber, de vleesliefhebber als de vegetariër naar hartelust
kan genieten van een uitstekend maal.
ger één grote ruimte die de mensen
niet echt de herinnering aan wat het
eens was,' een schuur, ontnam, zo is
het nu een in gezellig afgeschermde
gedeelten geworden restaurant, Hoe
wel de ruimte nog steeds heel groot
is, heeft men het nu zo ingedeeld en
aangekleed dat de gasten het idee
krijgen dat ze meer privé zitten.
Ook waren de tafels voorheen ge
dekt met place-mats. Nu heeft men de
tafels voorzien van vlekkeloos wit ta
fellinnen en glaswerk. Het geheel een
warm uiterlijk gevend. Het geeft nu
meer de indruk van een echt restau
rant en niet een plaats waar men even
snel een uitsmijter naar binnen kan
werken. Het nodigt uit om daar nu
eens gezellig te gaan zitten.
Geen doelgroep
Op de vraag of men een bepaalde
doelgroep op het oog heeft antwoordt
maïtre Meindersma: „Absoluut niet.
Iedereen kan hier naar toe komen. We
vinden niet dat we iemand op kle
ding mogen beoordelen of die per
soon wel of niet in ons restaurant
mag komen eten. We hopen dat de
mensen het idee krijgen dat ze hier
kunnen komen wanneer ze daar zin
in'hebben. We zijn hier om het de
mensen naar de zin te maken en dat
proberen we bij iedereen, ongeacht
kleding of uiterlijk".
Ook kinderen worden warm ont
haald bij De Trouwe Herder. Zij mo
gen zelf aan de chef de cuisine vertel
len wat ze lekker vinden en aan het
einde van de maaltijd mogen ze ook
zelf hun ijsje uitzoeken in de keuken.
Chef de cuisine, J. Th. M. Lieverse
zegt hierover;,,We willen ook naar
voren komen als een kindvriendelijk
restaurant. Soms denken mensen dat
ze hun kinderen niet mee kunnen ne
men naar een restaurant, maar wij
hopen de mensen ervan te overtuigen
Dit blijkt uit de teksten die in het
gastenboek staan. Reacties als:,,Ver
anderd, maar zeker niet verminderd;
Het eten was in één woord grandioos;
Beslist tot een volgende keer; Be
dankt voor een fijne service", duiden
op de tevredenheid van de klanten.
Het interieur van het restaurant is De medewerkers van rotisserie De Trouwe Herder. Van Links naar rechts: Edwin Berrevoets, Edwin ten Haas, Mark
heel gezellig geworden. Was het vroe- Claesens, Wilma Speelman en Linda van Cranenbroek. (Foto: Joop van Houdt).
ZIERIKZEE - De voet van een opgroeiend kind veran
dert heel snel. Een misvorming is zo gevormd. Om dit
soort zaken tijdig op te vangen komt er elke maand bij
Verton Schoenen in Zierikzee een man die dat soort din
gen met allerlei aanpassingen aan de schoenen weet op
te vangen. Dit is M. Bloemendaal. En elke maand zit de
kinderschoenenafdeling bij Verton helemaal vol met
kinderen en moeders die voor hun tweemaandelijkse
controle langs komen.
M. Bloemendaal doet dit werk al lang werkzaam bij Verton, maar toch vertelt dat zij in beide voeten bijna
zeker dertig jaar. Hij is nog niet zo- wordt hij al een soort bekendheid bij een maat verschil heeft. Voordat zij
de kinderen uit Zierikzee en omge
ving. Eén telkens terugkerende me
vrouw is L. P. Kuzee. Zij komt al bij
na vijftien jaar bij Bloemendaal. Zij
'vertelt: „Mijn beide zoons zijn al van
af kindsbeen bij meneer Bloemen
daal. En hoewel ze nu toch al tegen de
18 lopen komen ze nog steeds eerst bij
hem voordat ze schoenen kopen".
Correcties
Mevrouw zelf laat haar voeten ook
corrigeren door Bloemendaal'. Zij
bij Bloemendaal kwam moest ze al
tijd zoals ze zelf zegt 'tutschoenen'
dragen. „Ik kon alleen maar trim-
schoenen aan, omdat ik in andere
schoenen altijd pijn in mijn rug
kreeg. Door de correcties, aanpassin
gen die hij in mijn schoenen heeft ge
plaatst kan ik nu weer leuke vlotte
schoenen aan. Ik ga dus nooit weer
weg bij die man", aldus mevrouw Ku
zee.
M. Bloemendaal maakt onder meer
gebruik van een zogenaamde spiegel
plaat. Een grote glasplaat met daar
onder een spiegel waarmee hij even
tuele afwijkingen in de voeten goed
kan zien. „Er is niets zo eerlijk als
een spiegel", vertelt hij. „Als er een
afwijking in een voet zit zie ik dat di
rect op die plaat". Tegelijkertijd met
de afwijkingen in de voetzool meet
Bloemendaal ook de spierfunctie en
de reflexen van de voet.
Bloemendaal vertelt dat hét
uiterst belangrijk is dat kindervoe
ten regelmatig worden nagekeken
als ze nog in de groei zijn. „Alle kin
deren zijn verschillend in ontwikke
ling. De ene kindervoet groeit snel
ler dan de andere. Het is daarom erg
belangrijk dat moeders de voeten
van hun kinderen elke twee a drie
maanden laten opmeten", aldus
Bloemendaal.
uitgezocht dat eigenlijk niet voor
zijn voeten geschikt is", vertelt Bloe
mendaal. „Maar ja, ik ben er om het
beste te doen voor de kindervoeten
en dan moet ik dat ook goed doen.
Als moeders toch de schoen nemen
die niet geschikt is, is dat op eigen ri
sico en kunnen ze later niets zeggen
als het niet goed gaat".
Bloemendaal heeft het door heel
Nederland erg druk. Mensen die van
zijn diensten, gebruik willen maken
moeten anderhalf jaar van te voren al
bespreken. Aan belangstellenden
geen gebrek dus. De laatste 'correc
tie-middag' van dit jaar is op donder
dag 13 december van 13.30 tot 20.00
uur. Voor meer informatie kan men
bellen naar Verton Schoenen, 01110-
12488.
De Zierikzeesche Nieuwsbode
heeft voor iedereen die nu abon
nee wordt, een surprise klaarlig
gen. Dus aarzel niet en vul on
derstaande bon zo snel mogelijk
in.
Een jaar geleden besloot Bohemen
Resorts haar restaurant dat tot die
tijd in pacht was, in eigen beheer te
gaan runnen. Na een algehele verbou
wing werd het restaurant weer ge
opend. Voorzien van een nieuwe
naam, nieuwe aankleding en eeii ge
heel andere leiding en personeel. Men
hoopt met deze nieuwe aanpak zowel
mensen van het park als mensen van
'buitenaf' er toe te bewegen om in het
restaurant hun maaltijd of drankje te
nuttigen.
Wie zich niet op zijn/haar gemak
voelt in het grote gedeelte van het res
taurant kan zich terugtrekken in een
ander deel van het restaurant dat ook
wordt gebruikt als aperitief-ruimte.
Met kleine zitjes is daar een gezellige
afscheiding gemaakt waar men met
een paar vrienden wat kan drinken
en ook een kleine maaltijd kan ge
bruiken.
Gevelsteen
Rotisse'rie De Trouwe Herder dankt
zijn naam aan de bijzondere ge
velsteen die in de schouw van het res
taurant is ingemetseld. Het bijzonde
re van deze gevelsteen is dat er met
grote letters op staat De Trouwe Her-
de. Wie echter dichterbij kijkt ziet in
de rechterbovenhoek van de steen een
kleine 'r' staan. De steen dateert uit
1635, of de 'r' er later aan toe is ge
voegd of dat het een fout was van de
maker van de steen is iets wat altijd
een vraag zal blijven.
Advertentie
Tijdens een gesprek met de Maïtre;
R. P. Meindersma en de Chef de Cuisi
ne, J. Th. M. Lieverse probeerden de
ze hun nieuwe beleid in het restau
rant wat duidelijker te maken. Uit
hun woorden wordt duidelijk dat ze
De Trouwe Herder tot een eerste klas
restaurant willen maken dat toegan
kelijk is voor iedereen. Ongeacht
rang of stand. En één ding is zeker,
een ieder die naar dit restaurant toe
gaat komt er voldaan en met een pret
tig gevoel vandaan.