LEON
T IS GOED WINKELEN OP SCHOUWEN DUIVELAND
Koopgolf der zoetheid komt
HOLTY MODE
ÉJ]
HOLTY MODE
FA. WILBRINK
UW BESTE MAAT IN DOE HET ZELF
Wij strooien
met
aanbiedingen!
Speciale St. Nicolaas
intocht aktie
DE TWAALF
APOSTELEN
Voor de borduursters!!
DMC split zijde
1 gulden
Coert Walhout
UMi
Closed for ever
armband
169,-
EEN AVONDJE UIT
't lange uus
1
ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE Zaterdag 19 november 1988
ZIERIKZEE - Snoepen mag dan slecht voor de tanden
zijn en een stevige aanslag op die nog altijd
felbegeerde slanke lijn zijn. Tegen Sint Nicolaas
wanneer allerhande snoepgoed hoog opgetast ligt in de
winkels wordt die wetenschap dat snoepen slecht is
naar de achtergrond gedrongen. Een stukje marsepein,
strooigoed of een dik stuk speculaas, dat gaat er
tijdens die lange winteravonden altijd wel in.
Ofschoon er geen aparte koekebakkersgilden meer rijn is en blijft het bak-
ken van speculaas 'n kunst apart.
ZIERIKZEE - November en december zijn bij uitstek
de zoetmaanden. De omzetten in banket, speculaas,
chocolade en suikerwerk stijgen dan vanouds naar
ongekende toppen. Golven van marsepein en
borstplaat spoelen dan door onze kelen. Dat was zelfs
zo in de jaren dat wij minder welvaart kenden. Het
begint zo half november wanneer de goede Sint voet
aan land zet en zijn mysterieuze tochten over de daken
begint. De gehele kinderwereld zet al vroeg de
befaamde schoen, die naarmate wij naar 5 december
schuiven meer gevuld wordt met suikerbeesten,
chocoladeletters en -figuren of andere kleine surprises.
De handel speelt er op in en probeert die schoenen
steeds vaker maar vooral vroeger bij de kachel of open
haard te krijgen.
Voor korte tijd is dat wel gelukt
maar toen de welvaart met emmers
over de gezinnen werd uitgestrooid
kwamen de gevulde schoenen en de
strooi-avonden in de verdrukking.
In veel gezinnen werden de
kinderen het gehele jaar met
snoepgoed overladen en dan vraag
je je als pientere kleuter al gauw af
waarom je daarvoor
Sinterklaasversjes moet zingen of
een schoen moet klaarzetten in een
kamer waarin geen schoorsteen
meer te vinden is.
Bij die ontwikkeling heeft
Sinterklaas het moeilijker gekregen
op zijn hachelijke tochten over
steeds hogere flatgebouwen. Het
meeste succes boekte de
Goedheiligman nog in die streken
van het platteland waar de
welvaartsklok wat minder hard
tikte en waar de traditie en de
folklore het sterkste leven. In dit
voortschrijdend proces zijn er veel
vragen aan Sinterklaas om minder
gul met snoep te zijn. Daar waren
ook veel brieven van tandartsen
onder die er bij de bisschop op
aandrongen om aan de gebitten van
ons nageslacht te denken. Ook
ontstond er een legioen van
volwassenen die met hun
consumptie van banket al dan niet
gevulde speculaas in de loop van
het jaar zo sterk op de
decemberfeesten vooruit liepen, dat
ze de snoepvloed rond de feestdagen
voor hun gewicht niet meer konden
verwerken.
Sint, Kerst en oudejaarsviering zijn
voor tallozen calorisch niet meer te
verteren. Hun gezondheid wordt er
direct door bedreigd. Zodra de
snoeptrein met Sint- en
Kerstspecialiteiten binnenrolt zien
wij de verkoop van het normale
assortiment in de chocolade en
suikerwerken dan ook drastisch
dalen. Volgens deskundige
schattingen wel met zo'n 60 procent.
Gelukkig is de snoeptafel in de
kruideniers- en bakkerswereld niet
verdwenen. Het assortiment dat wij
daarop vinden is wel wat
veranderd. Het eenvoudige
snoepgoed raakt steeds meer op de
achtergrond en wordt door
specialiteiten vervangen. Een
stabiel element temidden van het
geheel wordt nog altijd gevormd
door de chocoladeletters. Nu
snoepen een alledaagse gewoonte is
geworden wil de Sint in zijn
cadeaudrift minimaal iets
bijzonders geven. Het heeft wel een
beetje de klad gebracht in de
massa-aanbiedingen van veel
gekleurd suikergoed en van suiker
glinsterend borstplaat. Maar eerste
klas chocoladeletters worden
culinair nog flink gespeld door de
kieskeurige huismoeders. Daar laat
men de taai-taai en de pepernoten
voor liggen. Soms lijkt het erop
alsof het analfabetisme in de
banketletters ook toeneemt maar
dat komt ook omdat veel van dit
soort banket die naam nog
nauwelijks waardig is.
Het hoort blijkbaar bij het Sint
Nicolaasfeest, dat smikkelen en
smullen van specifieke
Sintlekkernijen als speculaas. We
knabbelen van witte besuikerde
speculaas, happen in een
knapperige brok dik speculaas of
bezondigen ons aan een stukje
gevuld. Kortom Sinterklaastijd
zonder speculaas is ondenkbaar.
Al heel lang wordt er in die gure
wintermaanden gesmuld van
speculaas. Volgens de
geschiedenisboeken hielden onze
voorvaderen uit de zeventiende
eeuw zich reeds bezig met het
bakken van speculaas. Er waren in
dat verre verleden ook speciale
koekebakkersgilden die hoge eisen
stelden aan hun leden. Deze
moesten niet alleen lekkere
speculaas kunnen maken maar
moesten vaak ook in staat zijn om
hun eigen koékplank te maken.
Die hoge eisen zorgden voor ware
kunststukjes van speculaas en
taaitaai en met de nodige
symboliek ook. Want die kunstig
uitgesneden planken dateren van
voor onze jaartelling. Toen werden
die planken niet gebruikt voor het
maken van speculaaspoppen maar
voor offerbroden. In plaats van-het
offeren van een deel van de
veestapel werd een dier van
brooddeeg geofferd in de hoop dat
de goeden daarmee genoegen
zouden nemen.
Die dierenfiguren hadden ook een
diepere betekenis. Wie aan iemand
een vos gaf wilde daarmee zeggen
dat de ontvanger een wijs en slim
persoon was. Ook de zogenaamde
vrijers zijn meer dan een lekkere
hap. Ze doen terugdenken aan de
tijd dat heel wat paartjes zich rond
Nieuwjaar verloofden, 'n
Gebeurtenis die een zoete koek
dubbel en dwars waard is.
Dat vakmanschap van de
koekebakker die in de laatste
weken van het jaar dag in dag uit
bezig was met zijn geesteskinderen
van speculaas is door de intrede van
de machine grotendeels verdwenen.
Een vlijtige moeder wil zich
wellicht nog wel uitleven op de
speculaasmakerij maar verder is het
maken van speculaas een zaak die
zich binnen de fabrieksmuren
afspeelt. De fraaie speculaas en
taaitaaifiguren hebben plaats
moeten maken voor vrij vormloze
standaardfiguren, zonder symboliek
maar nog steeds de moeite van het
proeven waard.
Het echte amandelspijsbanket is
voor vele beurzen een zwaar offer.
Veel goede bakkers zijn er door
produktie van hoge kwaliteit in
geslaagd de Sint blijvend te
overtuigen van de slagzin: 'Niet
zoveel snoepen maar wel uitermate
lekker'.
Koopgolf
Een blijvend vermaak wordt ook
altijd gevonden in chocolade- en
marsepeinfiguren, die zo'n gewilde
introductie zijn voor de gelukkig in
trek gebleven Sinterklaasgedichten.
Zij vormen een onmisbare
begeleiding van een ouderwets
Sinterklaasfeest. In
marsepeinfiguren kunnen vele
vakmensen in de
banketbakkerswereld zich uitleven
en daarmee nieuwe glorie toevoegen
aan het ambacht. Zo heeft de
voorbereiding voor de
decemberfeesten zich ontwikkeld
als een nieuw forum voor de
specialisatie in een reeks van
branches. Het scheppen van nieuwe
figuren voor de Sint, het
presenteren van originele
kerstdecoraties in chocolade of
vruchten, of het trekken van nieuwe
groepen klanten voor
oudejaarsprodukten. In deze
gedachte voortbouwend is het een
verheugende ontwikkeling dat wij
in de consumptie van gebak en
zoetwaren niet zijn opgeslokt door
het massa-artikel maar dat de
feestelijkheden aan kleur en
verrassing winnen door de manier
waarop het scheppend ambacht
daarop inspeelt.
De nieuwe koopgolf voor de
geschenkenfeesten, die afgesloten
worden door oud- en nieuwviering,
is inmiddels ingezet. De
verzadiging van de markt en van de
verbruikers met spijs, drank en een
oneindige reeks van meer duurzame
consumptiemiddelen verflauwt de
begeerte, prikkelt het bedrijfsleven
om tot de beste prestatie te komen
en de hoogste commerciële
inspanning. Voor de betrokkenen is
het beleven daarvan niet altijd
zoet. Des te meer is het dat voor
ons, die er van moeten lusten. Met
minder suikergoed en marsepein.
Volgens de statistieken zullen wij
er minder van nemen. Gaan wij
voor onze feestdagen inkopen op
mars dan zal de uitkomst altijd
weer anders zijn.
Sinterklaas slaat zijn slag
Handgereedschap
HALVE PRIJS
Skandia kwaliteits
gereedschap (zie onze folder).
Tip 1: Laat door ons uw
kadootje inblikken.
Tip 2: Bij aankoop van een
Houtland kadobon gratis
GOUDEN SPIJKER
Weststraat 5 - Zierikzee - Tel. 01110-15977
's Maandags gesloten
De grootste sortering
van Schouwen-Duiveland
en Goeree-Overflakkee
in Compact Disc platen
SPECIAALZAAK voor C.D. en M.C.
VISSTRAAT 12 4301 CC ZIERIKZEE TEL. 01110-14699
Ruime keus in:
- CD TOP 100
- POPULAIR
- COUNTRY
- HARDROCK
- RÈGGEA
- KLASSIEK
- GOSPEL
-JAZZ
- GEESTELIJK
Alle soorten opbergsystemen
voor CD en MC
Schoonmaak artikelen
voor CD en MC
Onderstellen, kasten en
meubelen voor Audio
en Video
Audio cassettes
- KINDER-
REPERT0IR
van -JBtMStr®
- FILMMUZIEK
- VERZAMEL CD'S
m
„O, kom er eens kijken...."
Appelmarkt 18, Zierikzee, tel. 01110-16525
Een 14 krt. gouden
3 gram
Nu
(normale prijs 210,-)
(Zolang de voorraad strekt).
Havenplein 6, Zierikzee
Telefoon 01110-12738
Sinds 1825 een vertrouwd adres
N PERSOONLIJK
begint bij
Een mooie collectie feestelijke kleding
hangt voor u klaar!
Komt u maar eens kijken!
Deelnemer St. Nicolaas-actie
DAM 17-19 - ZIERIKZEE
's Maandags geopend van 13.00-17.30 uur
Vul nu nog voordelig uw ontbreken
de kleuren DMC Mouliné aan!
in alle 360 kleuren, ook gemeleerd.
Per strengetje van 1,20
Nu voor
per strengetje
Tot 30 november.
Melkmarkt 3
Zierikzee
Tel. 01110-12782
BORA BORA
De Bora Bora combineert een verfijnde
belijning met een hoog komfort
Leverbaar als fauteuil. 2-zits-
2'/2-zits- en 3-zits bank.
binnenhuisadviseurs
havenpark 28
4301 CD zierikzee
01110-13727