LEON T IS GOED WINKELEN OP SCHOUWEN DUIVELAND Koopgolf der zoetheid komt HOLTY MODE ÉJ] HOLTY MODE FA. WILBRINK UW BESTE MAAT IN DOE HET ZELF Wij strooien met aanbiedingen! Speciale St. Nicolaas intocht aktie DE TWAALF APOSTELEN Voor de borduursters!! DMC split zijde 1 gulden Coert Walhout UMi Closed for ever armband 169,- EEN AVONDJE UIT 't lange uus 1 ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE Zaterdag 19 november 1988 ZIERIKZEE - Snoepen mag dan slecht voor de tanden zijn en een stevige aanslag op die nog altijd felbegeerde slanke lijn zijn. Tegen Sint Nicolaas wanneer allerhande snoepgoed hoog opgetast ligt in de winkels wordt die wetenschap dat snoepen slecht is naar de achtergrond gedrongen. Een stukje marsepein, strooigoed of een dik stuk speculaas, dat gaat er tijdens die lange winteravonden altijd wel in. Ofschoon er geen aparte koekebakkersgilden meer rijn is en blijft het bak- ken van speculaas 'n kunst apart. ZIERIKZEE - November en december zijn bij uitstek de zoetmaanden. De omzetten in banket, speculaas, chocolade en suikerwerk stijgen dan vanouds naar ongekende toppen. Golven van marsepein en borstplaat spoelen dan door onze kelen. Dat was zelfs zo in de jaren dat wij minder welvaart kenden. Het begint zo half november wanneer de goede Sint voet aan land zet en zijn mysterieuze tochten over de daken begint. De gehele kinderwereld zet al vroeg de befaamde schoen, die naarmate wij naar 5 december schuiven meer gevuld wordt met suikerbeesten, chocoladeletters en -figuren of andere kleine surprises. De handel speelt er op in en probeert die schoenen steeds vaker maar vooral vroeger bij de kachel of open haard te krijgen. Voor korte tijd is dat wel gelukt maar toen de welvaart met emmers over de gezinnen werd uitgestrooid kwamen de gevulde schoenen en de strooi-avonden in de verdrukking. In veel gezinnen werden de kinderen het gehele jaar met snoepgoed overladen en dan vraag je je als pientere kleuter al gauw af waarom je daarvoor Sinterklaasversjes moet zingen of een schoen moet klaarzetten in een kamer waarin geen schoorsteen meer te vinden is. Bij die ontwikkeling heeft Sinterklaas het moeilijker gekregen op zijn hachelijke tochten over steeds hogere flatgebouwen. Het meeste succes boekte de Goedheiligman nog in die streken van het platteland waar de welvaartsklok wat minder hard tikte en waar de traditie en de folklore het sterkste leven. In dit voortschrijdend proces zijn er veel vragen aan Sinterklaas om minder gul met snoep te zijn. Daar waren ook veel brieven van tandartsen onder die er bij de bisschop op aandrongen om aan de gebitten van ons nageslacht te denken. Ook ontstond er een legioen van volwassenen die met hun consumptie van banket al dan niet gevulde speculaas in de loop van het jaar zo sterk op de decemberfeesten vooruit liepen, dat ze de snoepvloed rond de feestdagen voor hun gewicht niet meer konden verwerken. Sint, Kerst en oudejaarsviering zijn voor tallozen calorisch niet meer te verteren. Hun gezondheid wordt er direct door bedreigd. Zodra de snoeptrein met Sint- en Kerstspecialiteiten binnenrolt zien wij de verkoop van het normale assortiment in de chocolade en suikerwerken dan ook drastisch dalen. Volgens deskundige schattingen wel met zo'n 60 procent. Gelukkig is de snoeptafel in de kruideniers- en bakkerswereld niet verdwenen. Het assortiment dat wij daarop vinden is wel wat veranderd. Het eenvoudige snoepgoed raakt steeds meer op de achtergrond en wordt door specialiteiten vervangen. Een stabiel element temidden van het geheel wordt nog altijd gevormd door de chocoladeletters. Nu snoepen een alledaagse gewoonte is geworden wil de Sint in zijn cadeaudrift minimaal iets bijzonders geven. Het heeft wel een beetje de klad gebracht in de massa-aanbiedingen van veel gekleurd suikergoed en van suiker glinsterend borstplaat. Maar eerste klas chocoladeletters worden culinair nog flink gespeld door de kieskeurige huismoeders. Daar laat men de taai-taai en de pepernoten voor liggen. Soms lijkt het erop alsof het analfabetisme in de banketletters ook toeneemt maar dat komt ook omdat veel van dit soort banket die naam nog nauwelijks waardig is. Het hoort blijkbaar bij het Sint Nicolaasfeest, dat smikkelen en smullen van specifieke Sintlekkernijen als speculaas. We knabbelen van witte besuikerde speculaas, happen in een knapperige brok dik speculaas of bezondigen ons aan een stukje gevuld. Kortom Sinterklaastijd zonder speculaas is ondenkbaar. Al heel lang wordt er in die gure wintermaanden gesmuld van speculaas. Volgens de geschiedenisboeken hielden onze voorvaderen uit de zeventiende eeuw zich reeds bezig met het bakken van speculaas. Er waren in dat verre verleden ook speciale koekebakkersgilden die hoge eisen stelden aan hun leden. Deze moesten niet alleen lekkere speculaas kunnen maken maar moesten vaak ook in staat zijn om hun eigen koékplank te maken. Die hoge eisen zorgden voor ware kunststukjes van speculaas en taaitaai en met de nodige symboliek ook. Want die kunstig uitgesneden planken dateren van voor onze jaartelling. Toen werden die planken niet gebruikt voor het maken van speculaaspoppen maar voor offerbroden. In plaats van-het offeren van een deel van de veestapel werd een dier van brooddeeg geofferd in de hoop dat de goeden daarmee genoegen zouden nemen. Die dierenfiguren hadden ook een diepere betekenis. Wie aan iemand een vos gaf wilde daarmee zeggen dat de ontvanger een wijs en slim persoon was. Ook de zogenaamde vrijers zijn meer dan een lekkere hap. Ze doen terugdenken aan de tijd dat heel wat paartjes zich rond Nieuwjaar verloofden, 'n Gebeurtenis die een zoete koek dubbel en dwars waard is. Dat vakmanschap van de koekebakker die in de laatste weken van het jaar dag in dag uit bezig was met zijn geesteskinderen van speculaas is door de intrede van de machine grotendeels verdwenen. Een vlijtige moeder wil zich wellicht nog wel uitleven op de speculaasmakerij maar verder is het maken van speculaas een zaak die zich binnen de fabrieksmuren afspeelt. De fraaie speculaas en taaitaaifiguren hebben plaats moeten maken voor vrij vormloze standaardfiguren, zonder symboliek maar nog steeds de moeite van het proeven waard. Het echte amandelspijsbanket is voor vele beurzen een zwaar offer. Veel goede bakkers zijn er door produktie van hoge kwaliteit in geslaagd de Sint blijvend te overtuigen van de slagzin: 'Niet zoveel snoepen maar wel uitermate lekker'. Koopgolf Een blijvend vermaak wordt ook altijd gevonden in chocolade- en marsepeinfiguren, die zo'n gewilde introductie zijn voor de gelukkig in trek gebleven Sinterklaasgedichten. Zij vormen een onmisbare begeleiding van een ouderwets Sinterklaasfeest. In marsepeinfiguren kunnen vele vakmensen in de banketbakkerswereld zich uitleven en daarmee nieuwe glorie toevoegen aan het ambacht. Zo heeft de voorbereiding voor de decemberfeesten zich ontwikkeld als een nieuw forum voor de specialisatie in een reeks van branches. Het scheppen van nieuwe figuren voor de Sint, het presenteren van originele kerstdecoraties in chocolade of vruchten, of het trekken van nieuwe groepen klanten voor oudejaarsprodukten. In deze gedachte voortbouwend is het een verheugende ontwikkeling dat wij in de consumptie van gebak en zoetwaren niet zijn opgeslokt door het massa-artikel maar dat de feestelijkheden aan kleur en verrassing winnen door de manier waarop het scheppend ambacht daarop inspeelt. De nieuwe koopgolf voor de geschenkenfeesten, die afgesloten worden door oud- en nieuwviering, is inmiddels ingezet. De verzadiging van de markt en van de verbruikers met spijs, drank en een oneindige reeks van meer duurzame consumptiemiddelen verflauwt de begeerte, prikkelt het bedrijfsleven om tot de beste prestatie te komen en de hoogste commerciële inspanning. Voor de betrokkenen is het beleven daarvan niet altijd zoet. Des te meer is het dat voor ons, die er van moeten lusten. Met minder suikergoed en marsepein. Volgens de statistieken zullen wij er minder van nemen. Gaan wij voor onze feestdagen inkopen op mars dan zal de uitkomst altijd weer anders zijn. Sinterklaas slaat zijn slag Handgereedschap HALVE PRIJS Skandia kwaliteits gereedschap (zie onze folder). Tip 1: Laat door ons uw kadootje inblikken. Tip 2: Bij aankoop van een Houtland kadobon gratis GOUDEN SPIJKER Weststraat 5 - Zierikzee - Tel. 01110-15977 's Maandags gesloten De grootste sortering van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee in Compact Disc platen SPECIAALZAAK voor C.D. en M.C. VISSTRAAT 12 4301 CC ZIERIKZEE TEL. 01110-14699 Ruime keus in: - CD TOP 100 - POPULAIR - COUNTRY - HARDROCK - RÈGGEA - KLASSIEK - GOSPEL -JAZZ - GEESTELIJK Alle soorten opbergsystemen voor CD en MC Schoonmaak artikelen voor CD en MC Onderstellen, kasten en meubelen voor Audio en Video Audio cassettes - KINDER- REPERT0IR van -JBtMStr® - FILMMUZIEK - VERZAMEL CD'S m „O, kom er eens kijken...." Appelmarkt 18, Zierikzee, tel. 01110-16525 Een 14 krt. gouden 3 gram Nu (normale prijs 210,-) (Zolang de voorraad strekt). Havenplein 6, Zierikzee Telefoon 01110-12738 Sinds 1825 een vertrouwd adres N PERSOONLIJK begint bij Een mooie collectie feestelijke kleding hangt voor u klaar! Komt u maar eens kijken! Deelnemer St. Nicolaas-actie DAM 17-19 - ZIERIKZEE 's Maandags geopend van 13.00-17.30 uur Vul nu nog voordelig uw ontbreken de kleuren DMC Mouliné aan! in alle 360 kleuren, ook gemeleerd. Per strengetje van 1,20 Nu voor per strengetje Tot 30 november. Melkmarkt 3 Zierikzee Tel. 01110-12782 BORA BORA De Bora Bora combineert een verfijnde belijning met een hoog komfort Leverbaar als fauteuil. 2-zits- 2'/2-zits- en 3-zits bank. binnenhuisadviseurs havenpark 28 4301 CD zierikzee 01110-13727

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1988 | | pagina 3