een Grieks restaurateur Een dag op stap met Alleen de Grit se zon is niet meegekomen naar Zierikzee ZÏERIKZEESCHE NIEUWSBODE Maanda, augustus 1988 Nr. 24391 ZIERIKZEE - Hij is vierentwintig jaar, volgde ooit een studie aan de technisch hogeschool in Delft en houdt niet van Griekenland's bekendste gerecht Musaka. Pavlos Gialernios runt sinds maart van dit jaar samen met een compagnon het Grieks restaurant Delphi in Zierikzee. Deze jonge restaurateur opende op 21-jarige leeftijd zijn eerste restaurant aan de Haagse Javastraat. Daar is hij inmiddels vertrokken om zich volledig te richten op de Zierikzeese vestiging. En het bevalt hem prima. Een dag op stap met de eigenaar van een Grieks restaurant. Buitenlandse restaurantjes komen steeds vaker voor in Nederland. Na de oorlog werd het Indisch en Chinees eten geïntroduceerd en vele jaren later bleken de Pizzeria's met de typisch Italiaanse gerechten aan de weg te timmeren. Tot voor kort kende de Nederlandse bevolking Griekenland alleen via Demis Rousos, Vicky Leandros en Nana Moskouri. Daarin kwam een jaar of vijf geleden verandering. De Griekse restaurants kwamen in opmars en verwierven binnen zeer korte tijd grote populariteit. ,,Dat is in de grote steden begonnnen. Ik denk niet dat er nu nog steden met meer dan twintig of dertigduizend inwoners zijn zonder Grieks restaurant". Het Grieks restaurant is Pavlos Gialernios niet vreemd. In Griekenland hielp hij regelmatig bij zijn oom, die enkele restaurants had. Toen hij in augustus 1982 naar Nederland kwam voor zijn studie („hier heb je veel beter onderwijs") verdiende hij zijn zakgeld met het wassen van de borden. „Doordat ik bevriend raakte met de eigenaar van het Grieks restaurant in Delft, leerde ik meer over het bedrijf. Ik begon er steeds meer zin in te krijgen en voorzag ook een groei in de Griekse restaurants". In 1983 nam hij samen met drie landgenoten de stap en opende een restaurant in Den Haag. Zijn studie elektrotechniek aan de Delftse TH hield hij voor gezien. De Griekse ondernemer reisde heel .Nederland door om een geschikte lokatie voor zijn restaurant te vinden. Op een bepaald moment belandde hij in Zierikzee en het viel hem op dat er op de eilandelijke bevolking van 30.000 mensen nog geen Grieks restaurant was. Iets wat elders in het land ondenkbaar zou zijn. Dat met het gegeven, dat Zierikzee hem erg aansprak, deed hem besluiten naar Zierikzee te komen. Hij legt uit niet speciaal gekomen te zijn voor het toerisme. „Natuurlijk is het toerisme wel belangrijk. In de zomermaanden bepaalt die zo'n veertig procent van de omzet. Maar we richten ons in de eerste plaats toch op de bevolking van de regio. Dat kan ook niet anders. In een Grieks restaurant kun je niet met veel Nederlands personeel werken. We werken voornamelijk met Grieks personeel. Die kunnen niet voor twee maanden naar Nederland komen. Ze willen het gehele jaar werk. Dat betekent dat je 365 dagen van het jaar klanten moet hebben", aldus Gialernios. En hoewel hij de eerste winter nog moet meemaken, is hij tot nu toe erg tevreden over de gang van zaken. Alleen de eerste zaterdag, dat hij geopend was, was de zaak niet vol. Sindsdien is het op zaterdag en zondag altijd 'volle bak'. Een bewijs, dat er voor een restaurant met 140 zitplaatsen (en hiermee is Delphi een van de grote restaurants in de regio) een markt is. De bestaande restaurant-houders stonden in eerste instantie afwachtend tegenover de komst van het buitenlandse restaurant. In de visie van Gialernios niet terecht. „In Nederland heeft een Grieks restaurant alleen concurrentie van andere buitenlandse restaurants. Dat komt omdat Nederland niet echt een eigen keuken heeft. Anders in ieder geval dan in bijvoorbeeld Frankrijk". Daar moet je als Grieks restaurateur opboksen tegen de Franse keuken. De Griekse restauranthouder ziet zichzelf dan ook niet als concurrent voor de Nederlandse restaurants op Schouwen-Duiveland. Het eten binnen de muren van het Griekse restaurant is voornamelijk samengesteld uit gegrild varkens- en lamsvlees. Voor de Nederlandse bezoeker is dit het hoofdgerecht van de dag. In Griekenland ligt dat anders. Pavlos Gialernios legt uit, dat Griekenland in féite twee warme maaltijden kent. De eerste en tevens de belangrijkste wordt 's middags tussen één en twee uur geserveerd. Ook dan is vlees een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, maar wordt het vaker gekookt. „Ook gebruiken de Grieken graag veel olie en vet vlees. Als je in Griekenland vlees zonder vet voorgeschoteld krijgt, don geef je het terug. Anders dan hier dus". Na het middagmaal volgt het middagslaapje. Dat heeft alles te maken met de zomerse temperaturen, die het werken vrijwel onmogelijk maken. Tégen de avond beginnen de Grieken weer te werken en 's avonds omstreeks een uur of tien volgt de tweede hoofdmaaltijd. En juist die maaltijd (iets minder belangrijk dan de eerste) is wat de Nederlandse bezoeker gepresenteerd krijgt. Veel gegrild vlees, zonder vet en gekruid met peper, zout en oregano. Eten is voor dc Grieken van groot belang. De maaltijd duurt al snel enkele uren en dat is aanzienlijk langer dan bij het gemiddelde Nederlandse gezin. Maar als de Nederlander buitenshuis de maaltijd wil nuttigen is het een gezellige eter. „De meeste Nederlanders gaan echt uit als ze binnen komen. Dat is wel anders met de Duitsers. Die komen nooit voor de gezelligheid. Die willen alleen maar snel eten'.'. Gialernios legt uit, dat Nederlanders in eerste instantie wel de kat uit de boom kijken. Maar als ze éénmaal bekend zijn met de Griekse keuken dan willen ze er alles van weten én eten. Het 'kassucces' in het Griekse restaurant is Giros. Het doet denken aan Shoarma, geen lamsvlees, maar varkensvlees. Het wordt wel op dezelfde manier gegrild. Ook populair is de Suflaki; vlees aan het spies. Voor de trouwe bezoeker van restaurant Delphi zijn gerechten als Zorba speciaal, de Retsina-schotel, Fetta en Zaziki al lang niet meer onbekend. „Mensen die hier vaker komen laten zich door ons ook adviseren. Dat vinden we leuk". In vergelijking met andere Griekse restaurants is die in Zierikzee behoorlijk groot. Het heeft de omvang en inrichting van Griekse restaurants in de grote steden. In kleinere plaatsen zoals Zierikzee zijn meestal eenvoudiger eetgelegenheden te vinden. Gialernios en zijn compagnon hebben behoorlijk wat geïnvesteerd in de inrichting, die warm en sfeervol aandoet. En dat is eigenlijk gedaan voor de vrij zakelijk ingestelde Nederlander. Die zijn - zo ziet de eigenaar het - niet zo vrij als bijvoorbeeld de Grieken. Een goede sfeer, gezellige muziek en goed eten kunnen de Nederlander vrijer maken. „Nederlanders zijn eigenlijk te geprogrammeerd". In de zomermaanden hebben de medewerkers in Delphi hun handen vol aan de grote toestroom van klanten. De ruimte op de tweede verdieping - in de winter bedoeld voor groepen tot vijftig personen - draait dan gewoon mee. Het bedrijf is zeven dagen per week geopend en iedere dag komt de eerste medewerker omstreeks een uur of tien al binnenlopen. De rest komt tegen twaalven, zodat om één a twee uur de eerste tafel gedekt kan worden. Nederlanders laten zich op dat tijdstip nog niet zien. Duitsers, Engelsen en Belgen wel. Die lijken minder gebonden aan de biologische klok. „Ik verwacht dat we in de wintermaanden later opengaan. Daarnaast willen we ook meer organiseren met muziek bijvoorbeeld. Als we muziek in huis halen dan is dat niet om op die avond geld te verdienen. Je moet het zien als een vorm van reclame. Gerechten duurder maken omdat er muziek is, vind ik niet juist". Dus ook met een levende cirtaki op de achtergrond blijven de klanten a la carte eten. „Ik sluit niet uit, dat we een speciaal menu samenstellen voor dergelijke avonden. Maar dan nog is de keuze aan de bezoeker". Geen keuze heeft de klant wat betreft het aperitiefje. Ongevraagd "krijgt de bezoeker een glaasje Ouzo voorgezet. Wordt het hier puur en ijskoud geserveerd, in Griekenland zelf wordt er water toegevoegd en slechts gekoeld. Terwijl de nog wat onwennige bezoeker aan zijn Grieks drankje nipt, wordt de menukaart gepresenteerd en krijgt hij of zij de Griekse keuken onder ogen. Ook na de maaltijd zijn er Griekse drankjes. Voorbeelden zijn Koumkoit, een oranjelikeür en het wereldvermaarde Metaxa, een Griekse brandy. Een ander geeft de voorkeur aan een kopje Griekse koffie, vergelijkbaar met die in Arabië. Een aanzienlijk steviger bakje dan die uit het Nederlandse koffiezet-apparaat komt. In een buitenlands restaurant ontmoeten twee culturen elkaar. Volgens Pavlos Gialernios wennen de Nederlandse bezoekers erg snel aan de Griekse specialiteiten. Maar andersom ook. Op de bewuste zaterdag dat Nederland op zijn kop stond door de overwinning van Oranje op de Russen, waren de Griekse medewerkers met oranje accessoires uitgedost. Ook het Oranje bitter-ogende Koumkoit vloeide rijkelijk. Dat juist in Griekenland als een van de armere landen van de Europese Gemeenschap veel (duur) vlees wordt gegeten, verbaast Gialernios niet. Volgens hem is het juist gesteld, dat Griekenland een vrij arm land is, maar dat geldt niet voor de meeste inwoners. Die hebben volgens de Griekse restaurateur dezelfde levensstandaard als in West-Europa. Daarnaast is al gesteld, dat de Grieken hoge prioriteit stellen aan het eten. „Als een Griek zin heeft om een avondje te gaan drinken, dan gaat hij niet naar een discotheek, maar naar een restaurantje in de buurt. Daar worden de drankjes afgewisseld met gegrilde gerechten. En die avonden kunnen erg lang duren". Pavlos Gialernios is een soort manusje van alles. Hoewel hij zich meestal als de gastheer langs de tafeltjes beweegt om vragen te beantwoorden, staat hij soms ook in de keuken. Bij de inrichting heeft hij gekozen voor een open keuken. Alle gasten zijn getuige van de bereidingswijze. De sterke afzuig installatie voorkomt, dat de gasten teveel met de bereidingsluchtjes worden geconfronteerd. Desalniettemin 'ruikt' het Grieks bij binnenkomst. Tbsamen met de wat moeilijk in het Westerse gehoor liggende Griekse muziek, waant de gast zich enige tijd in Zuid-Europa. Wel moet dan even vergeten worden, dat het buiten ouderwets pijpestelen regent. Want Gialernios en de zijnen proberen weliswaar met succes Griekenland naar Zierikzee te halen, maar zijn er nog steeds niet in geslaagd om de Griekse zon ook buiten het restaurant te laten schijnen. Maar dat zal de Nederlandse gast tijdens zijn Grieks uitstapje eventjes een zorg zijn. Foto.Johan Junior

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1988 | | pagina 5