'KAN IK ALVAST
BOEKEN VOOR
VOLGEND JAAR?'
len
stukken
ZIERIKZEESCHE NIEUWSRODE Ui„.s(u,B is .muirt im Nr. mini
5
Derde aflevering van de Nieuwsbodereis
is opnieuw een groot succes gebleken
veraangenaamd, en de basis voor
succes is kennelijk geschapen.
De donderdagmiddag wordt voor
een deel doorgebracht in het beziens
waardige plaatsje Soest, dat een ver-
teruggaande geschiedenis kent. Vol
op valt er te genieten van de vele
schitterende vakwerkhuizen en -
huisjes. Voor de meer modern geo
riënteerde vakantieganger is er in het
centrum een keur van grote en kleine
winkels, waar het prettig toeven is.
Na zo'n anderhalf uur wordt het
tijd om do bus weer op te zoeken ten
einde het laatste stukje van de reis
naar het hotel af te leggen. Tegen vier
uur wordt het reisdoel, na een schitte
rende rit door een gedeelte van het
Sauerland, bereikt. En dat tijdstip
zal die dag en dag erna een gouden
tijdstip blijken te zijn om te stoppen.
Het diner wordt pas oni zeven uur
's avonds opgediend en derhalve is er
nog meer dan voldoende tijd om je op
te frissen middels een douche, een
bad of een duik in het zwembad van
het hotel. Velen maken tevens ge
bruik van de gelegenheid om even
Het kost wel wat moeite om op de En als je er eindelijk op staat, dan
sneeuwlaag te klimmen voxtr een zak je er weer door.
groepsfoto.
ZIERIKZEE - „Kan ik nu alvast boeken voor de reis
van volgend jaar. Het maakt niet uit waar die naar toe
gaat, want als die reis weer op deze basis wordt gemaakt
wil ik er zeker van zijn dat ik mee kan." Zomaar een uit
spraak, die viel te noteren tijdens de eerste aflevering
van de derde lezersreis van de Zierikzeesche Nieuwsbo
de, die dit jaar een groot aantal lezers naar het Sauer
land voert.
Jong en oud ver maakten zich met het sneeuwhallengooien op de Knhler Asten.
Vanaf de eerste keer wordt tijdens
de lezersreis van de Zierikzeesche
Nieuwsbode gebruik gemaakt van
een hotel uit de Dorint-keten. En één
van de ervaringen, die alle deelne
mers aan de reis tot nu toe bij zijn ge
bleven, wordt gevormd door het
"droom-ontbijt". Niet weinigen gaan
zich voor hun doen te buiten aan de
overvloed van etens- en drinkwaren,
die op het ontbijtbuffet staan uit
gestald. Je moet het gezien hebben
om het te geloven.
Rondrit
De tweede dag van de reis wordt
grotendeels doorgebracht met een
rondrit door het aan natuur- en land-
schapschoon zo rijke Sauerland,
waarin talrijke grotere en kleinere
plaatsen opduiken die een keur van
bezienswaardigheden bieden. Daar
bij wordt duidelijk de boventoon ge
voerd door de vele huizen, die in va
kwerkstijl zijn uitgevoerd en die de
doorsnee Nederlander oogstrelend
voorkomen.
Een aantal uren van de dag wordt
doorgebracht in het wintersportccn-
Tja, en dan krijg je wel eens een
sneeuwbal in je nek.
De oudste boerderij in vakwerkstijl van Sauerland in het plaatsje Sans Sou-
sneeuwballengevecht, waarbij zelfs
een echte inpeperpartij niet ontbrak.
De terugreis naar het hotel werd
ondernomen door weer een ander ge
deelte van het bergachtige Sauer
land, via de kuurplaats Fredeburg en
Wenholthausen. Evenals de dag er
voor arriveerde het gezelschap rond
de klok van vier uur bij het hotel, zo
dat opnieuw drie uur naar believen
kon worden doorgebracht, alvorens
men aan het al genoemde excellente
diner kon beginnen.
Terugreis
Op de ochtend van de derde dag
vvor-U de terugreis aanvaard. Op het
alleszins redelijke tijdstip van 09.30
uur zat het hele gezelschap in de bus
om, opnieuw langs een schilderachti
ge route, op weg te gaan naar Keulen,
's Ochtends werd het westelijk deel
van het Sauerland bezocht met een
stop bij de dam van het stuwmeer
Biggesee. De reizigers werden daar in
de gelegenheid gesteld om de stuw
dam van dit 140 miljoen liter grote
meer te beklimmen: een bezig luid
die niet iedereen vanwege de steilte
van de weg voltooide.
De volgende stop werd gedaan in Ol-
pe. waar de lunch werd gebruikt in
"Altes Olpc". Voldaan vervolgde men
de route, nu via de autobaan, naar
Keulen, waar een uurtje tijd werd ge
De redactie behoudt zich hel recht voor ingekomen
stukken in te korten. Plaatsing betekent niet dal de
inhoud door de redactie wordt onderschreven. Inge
zonden stukken zijn buiten verantwoordelijkheid van
de redactie en uitsluitend voor rekening van de brief
schrijver. waarvan naam en adres bi| de redactie
bekend moeten zijn.
Eer ingelegd
Wc waren met zijn vijven voor de
derde keer opstap en het was weer af,
een heerlijke bus met onze onover
trefbare „chauffeur Rinus". we heb
ben weer erg genoten, de Iste dag was
al mooi, de 2de dag een pracht excur
sie met veel uitleg en de terugreis
was ook weer enorm gezellig. De Zie
rikzeesche Nieuwsbode heeft weer
eer ingelegd met deze mooie 3-daagse
reis, want dit vinden we allen al een
geweldig idee en Van Oeveren vanzelf
met zijn comfortabele bus, waar je op
je stoel zit als thuis, alles bij elkaar
weer fantastisch mooi.
Fam. Van Dongen
Fam. Schoonaard
Mevrouw v. d Klooster
In Winterberg waren grote sneeuwbuiten de laatste resten van een sneeuwrij-
ke winter.
Eenheid
Elk jaar weer blijkt het mogelijk We waren er echt: op de Kahler Asten van 842 meter hoog.
een uiltje te knappen, teneinde fris
aan het diner te verschijnen.
Luxe
Het hotel zal gedurencle twee dagen
een ideaal verblijfsoord blijken te
zijn. Ruime kamers, van alle gemak
ken voorzien, bieden de gasten een
comfortabel verblijf. Ook de andere
mogelijkheden: zwembad, sauna, so
larium, bierkelder, hotelbar, lounche,
biljart en kegelbaan dragen bij aan
een prettig verblijf in een ruime mate
van luxe. Een kleine dissonant ont
stond tijdens het diner van de eerste
dag. Door een plotselinge ziekte van
de chef-kok moest die dag een andere
kok invallen in die functie en dat re
sulteerde in een maaltijd, waarbij
niet iedereen een even gaar stuk vlees
kreeg voorgeschoteld. Maar de vol
gende dag bleek dat de hoteldirectie,
nadat zij achteraf op deze "onvolko
menheid buiten haar schuld" was ge
wezen, meer dan bereid om de teleur
stelling om te zetten in grote
tevredenheid: De inmiddels weer ge
nezen chefkok zorgde voor een culi
nair hoogstandje tijdens het diner
van de tweede dag.
trum van het Sauerland: de plaats
Winterberg. Allereerst wordt de gele
genheid geboden om op eigen houtje
kennis te maken met dat idyllische
plaatsje, dat nog volop in de sneeuw
verkeert. In het gezellige restaurant
je: "Skihütte" wordt vervolgens* fèfep
uitstekende lunch gebruikt.
63 cm sneeuw
Na de lunch kwam één van de hoog
tepunten van de reis naar Sauerland:
een bezoek aan het hoogste gedeelte
van het Sauer-land, met als hoogste
top de berg Kahler Asten, waar nog
63 cm sneeuw lag. De grote mate van
eenheid binnen de groep bleek al
spoedig toen iemand begon met het
gooien van een sneeuwbal. Binnen de
kortste keren waren zo'n twintig
Schouwen-Duivelanders op de hoog
ste berg van het Sauerland verwik
keld in een origineel en ouderwets
geven om de Dom van Keulen te be
zichtigen.
De laatste stop werd vervolgens ge
daan in Moergestel, waar in het
restaurant "Breda's Welvaren" een
voortreffelijk afscheidsdiner werd
genuttigd. De wat langer durende rit
van Keulen naar Moergestel werd
verlicht met behulp van een quiz met
een aantal vragen over de reis. Wina-
res van de beschikbaar gestelde fles
wijn werd daarbij mevrouw Van
Dongen uit Westenschouwen. Ander
half uur later werden de eerste
Sauerland-gangers afgezet op de
plaats waar zij drie dagen eerder wa
ren opgestapt: meer dan voldaan en
met drie erg plezierige en ontspan
nende dagen achter de rug.
Tekst en foto's
Marien Kaat
Het afgelopen weekeinde hebben
bijna vijftig Schouwen-Duivelan
ders de - voor het eerst driedaagse -
busreis meegemaakt, die de Zierik
zeesche Nieuwsbode in samenwer
king met het touringearbedrijf Van
Oeveren samenstelde en die de deel
nemers meer dan in staat stelde om
kennis te maken met het Westduitse
middelgebergte van het Sauerland.
Het komende weekeinde, van 20 tot
22 maart, zal een tweede en laatste
groep van maar liefst bijna honderd
personen dezelfde reis maken, ver
deeld over twee bussen.
Gestoeld op een ervaring van twee
voorgaande reizen werd dit jaar be
sloten om de lezersreis uit te smeren
over drie in plaats van twee dagen.
Het bleek opnieuw een schot in de
roos: was het de beide voorgaande ja
ren al duidelijk dat de gekozen for
mule heel goed in de smaak viel, toch
viel er nog iets te verbeteren. En dat
had dan betrekking op de duur van
de reis. Gebleken was namelijk dat
een busreis van twee dagen toch een
wat grote belasting betekende. De
ene dag heen en de volgende dag te
rug bleek de reislustigen te weinig
ruimte te bieden om zich voldoende
te kunnen ontspannen.
De nieuwe opzet: drie dagen op weg
als Schouwen-Duivelanders onder el
kaar en ondergebracht in één van de
voortreffelijke hotels van de keten
van Dorint-hotels, gekoppeld aan het
vervoer door middel van een zeer
luxe touringcar naar een zeer be
zienswaardig gebied, heeft al onmid
dellijk bewezen opnieuw een goede
keuze te zijn. Als het mogelijk zou
zijn geweest dan had menig deelne
mer het afgelopen weekeinde alvast
weer geboekt voor de reis van vol
gend jaar. Maar ja, daar was het nog
wat te vroeg voor.
om een groep deelnemers aan een
reis, die elkaar niet of slechts opper
vlakkig kent, binnen de kortste ke
ren om te smeden tot een reisgezel
schap dat uitzonderlijk goed met
elkaar kan opschieten. Wanneer in de
vroege ochtenduurtjes van de don
derdagochtend, na het vertrek van
Schouwen-Duiveland de slaap uit de
oogjes is verdwenen en er in de bus
enig leven in de brouwerij ontstaat
begint, aanvankelijk schuchter, de
eerste kennismaking onderling. Wan
neer men in Kesteren heeft genoten
van twee koppen van Neerlands
volksdrank nummer één en de reis
wordt voortgezet, is het ijs al volop
gebroken. Tegen de tijd dat de lunch
wordt genuttigd in het restaurant
"Hemmer" in het plaatsje Werl in het
voorland van het Sauerland, ziet men
al duidelijk dat zich een eenheid ma-
En dit waren ze allemaal.
nifesteert. Men is in het buitenland,
samen op weg om te gaan genieten
van drie heerlijke dagen. En drie
heerlijke dagen zijn het geworden.
Debet daaraan zijn verschillende
zaken. Alereerst en als voornaamste
reden moet worden genoemd de on
vermoeibare inzet van chauffeur/
reisleider Rinus van der Voorden.
Geen moeite zal de man gedurende
drie dagen teveel blijken te zijn om
het zijn gasten naar de zin te maken.
Voeg daarbij de voortdurende
stroom van informatie en wetens
waardigheden, die tijdens de ritten
wordt gepresenteerd en waarmee het
reizen - voor zover nodig - zeer wordt