Week van het brood
Daar zit wat in
SP WEEKN1®
gjWHETM
HVANHETM
BROOD#
Combineren maar
«fWEEK^è
HVANHETM
BROOD J»
Serooskerke krijgt sinds
zes jaar bakkers winkelt je
fflweek^A
ZIERIKZEESUHE NIEUWSBODE v. •ijdag- 4 oktober 1985 Nr. 23806'
9
ZIERIKZEE - Uit het ste
nen tijdperk en in de Zwit
serse paalwoningen zijn bij
opgravingen maalstenen,
waartussen het koren ver
brijzeld werd, gevonden.
Vroeger werd het brood ge
maakt van zuurdeeg, waar
door het voedsel een gelij
ke smaak kreeg. De oude
Grieken kenden ook al
voorgangers van het brood,
die als bord dienst deden.
Het brood behoeft dus
blijkbaar geen introductie
meer. Toch organiseren de
gezamenlijke Nederlandse
bakkers jaarlijks een spe
ciale week voor het deeg-
produkt. Op allerlei ma
nieren proberen zij de con
sument te overtuigen van
de voedzaamheid en de fij
ne smaak van het brood.
Morgen, zaterdag, begint
de Week van het brood,
waarin de bakkers laten
zien, dat ons land maar
liefst 200 soorten kent,
waarvan een deel erg ge
wild is.
Het bekende halfje wit en het vol
koren bruin zijn overbekend, maar de
nieuwe rage, de zogenaamde 'Verwen-
broodjes' lijkt iets van de laatste tijd.
Nadat in Nederland gedurende 25
jaar steeds minder brood werd gege
ten vanwege de overvloed aan andere
levensmiddelen, is de belangstelling
voor ons basisvoedsel weer toegeno
men. Ter illustratie mag vermeld, dat
de bakkers vorig jaar al 3,5 procent
meer meel verwerkten. Het ziet er
naar uit, dat deze stijging zich de ko
mende tijd blijft voortzetten.
Populair
Uit onderzoeken van de Stichting
Voorlichting Brood blijkt, dat de
waardering voor het brood toeneemt.
Vooral de bruine soorten zijn popu
lair. Maar liefst 70 procent van de to
tale bakkerij-omzet in het land be
staat uit deze broodsoort. Opvallend
is dat steeds meer mensen brood eten
om zichzelf te verwennen: een lekker
broodje of sandwich tussendoor, een
broodsnack als borrelhapje, een ge
vulde croissant als hoogtepunt van
een broodmaaltijd en ga zo maar
door.
De bakkers benadrukken de ko-
de week ook het gemak van liet
brood. Iedereen kent de veelgemaak-
te opmerking „we hebben het zo
druk, laten we maar brood eten".
Maar bij een huwelijksfeest is het
bruidsbuffet in een restaurant ook
een ideale maaltijd. Door de zelfbe
diening mengen de gasten zich ge
makkelijk, waardoor de onderlinge
contacten toenemen. Waar brood al
niet goed voor kan zijn. In het
bruidsbuffet zijn soorten als wikkel
kindjes, pantoffelbrood en hartjes-
ZIERIKZEE - Geen voed-
selprodukt is zo veelzijdig
te combineren als het ge
wone dagelijkse brood.
Het is tevens één van de
weinige dingen, die zowel
's morgens, 's middags als
's avonds kan worden ge
nuttigd als maaltijd of
'tussendoortje'. En juist
van deze laatste vorm zijn
er voorbeelden ten over
vloede. Een paar handige,
maar vooral smaakvolle
tips.
Wat gedacht van een éénvoudig ont
bijt met bijvoorbeeld een croissantje
met chocoladeboter of een sneetje ro
zijnenbrood, besmeerd met honingen
besprenkeld met gehakte walnoten.
Ooit weieens een sneetje bruin brood,
belegd met achterham en een schepje
piccalilly en enkele schijfjes tomaat
gegeten? In ieder geval het proberen
waard.
Nauwelijks bekomen van het ont
bijt staat bij de koffiepauze het vol
gende bijvoorbeeld te wachten. Een
tosti van twee sneetjes wit brood met
een vulling van amandelspijs, stuk
jes peer en rozijntjes. Een sneetje
licht geroosterd krentenbrood met
pindakaas valt waarschijnlijk niet
bij iedereen in de smaak, maar ieder
zijn keus. De in opmars komende
croissantjes met een eetlepel vanille-
vla en plakje kiwi sluiten de koffie
pauze waardig af.
Brood biedt ook uitkomst voor de
haastigen onder ons. Nooit tijd voor
een volledige maaltijd?, denk dan
eens na over een hard bolletje,
besmeerd met shoarmasauce, reepjes
kropsla, uiringetjes en gebakken sho
armavlees of twee sneetjes volkoren
brood met boter en coctailsauce.
Completeer het met garnalen, tuin
kers en plakjes Gruyere kaas. Laat de
lekkernij in de grill zo'n 5 minuten
knapperig worden, zodat de kaas
goed smelt.
Wie kent 's avonds bij de televisie
niet het onschuldige hongergevoel.
Laat de chips of de nootjes eens staan
en probeer eens een bruin bolletje,
waarvan de kap wordt afgesneden.
Bolletje uithollen en vullen met een
mengsel van uisnippers, blokjes ge
kookte ham en geraspte oude kaas.
Plaats het in een hete oven van 200
graden Celcius en laat het ongeveer
10 minuten bakken. Kapje erop en
smullen maar. Ook voor de late uur
tjes is een tosti van twee sneetjes wit
brood met een vulling van verse
roomkaas met tuinkruiden en reepjes
rode paprika.
De Nederlandse bakkers zeggen
blijkbaar niets teveel met de opmer
king: 'Brood daar zit wat in'. Zelfs de
meest simpele variatie op het feno
meen brood - een ovenverse boterham
met roomboter - is voor de meesten
een lekkernij om naar uit te kijken.
brood opgenomen. Ook de bekende
botcrkrakelingen horen erbij, die de
verbintenis van de twee ringen sym
boliseren. Tenslotte kent het bruids-
buffet natuurlijk ook de bruids-
vlecht, die herinnert aan het
afsnijden van de vleehten van de
bruid. Het brood diende als vervan
ging van het offer. En dan zijn er ui
teraard ook de onplezierige bijeen
komsten als begrafenissen, waarbij
een broodtafel haar eigen taak heeft.
Omdat de Week van het brood al
tijd gekoppeld wordt aan een thema
heeft de organisatie dit jaar gekozen
voor de sport. Vandaar dat morgen in
Den Bosch vele honderden trimlo-
pers en topatleten aan De Zeven
mijlen van Den Bosch meedoen. Het
spreekt voor zich, dat de stichting
juist sport heeft gekozen, vanwege
het voedingsrijke karakter van het
brood.
Radio
Chiel van Praag en Peter Tbekamp
besteden vannacht in hun radio
uitzending Nacht van het brood uit
voerig aandacht aan het sportevene
ment. Maar er staat op landelijk ni
veau nog méér te wachten.
NCRV-man Dick Passchier presen
teert 9 oktober een speciale kwis in
Hattem, waaraan een achttal huis
houdscholen meedoet. Ook organise
ren tal van bakkers in de eigen regio
activiteiten en zullen de Schouwen-
Duivelandse bakkers zeker geen ver
stek laten gaan.
Er is ondanks de lange historie van
het brood toch aan de zijde van de le
veranciers nog behoefte voor promo
tie. En met het gegeven, dat Neder
land 200 broodsoorten kent lijkt
deze jaarlijks terugkerende campag
ne zeker niet overbodig.
SERO OS KERKE - Na een periode van zes jaar krijgen de ruim 200 bewo
ners van Serooskerke weer een winkeltje in het dorp. Het kan haast niet
mooier, want het gaat om een bakkerszaakje, dat vandaag de deuren opent op
de eerste dag van de landelijke Week van het Brood. Uri en Mar ja Vinatur
hebben op verzoek van de plaatselijke bevolking de knoop doorgehakt en
hebben hun eigen woning aan de Dijkweg nummer twee geschikt gemaakt
voor de verkoop.
De realisatie van een bakkerswin
keltje in een heel kleine gemeen
schap heeft boüw-technisch niet echt
veel om handen. Het halletje van de
woning werd in korte tijd omgeto
verd tot een zaakje, waar net voldoen
de ruimte is voor een balie en een
broodrek. Het biedt ruimte voor on
geveer zes klanten tegelijk, maar
heeft voor de plaatselijke bevolking
het effect van een groot warenhuis in
een middelgrote stad.
Behoefte
Marja vertelt, dat er grote behoefte
bestond in het dorp, om een ontmoe
tingspunt te hebben, waar mensen el
kaar kunnen ontmoeten en gezellig
bijpraten. En dat is er nu dus. Tot
vandaag werden het brood en aanver
wante produkten door het jonge echt
paar huis-aan-huis bezorgd, nadat de
klanten telefonisch hun boodschap
penlijstje hadden doorgegeven. Dit
ritueel voltrok zich dagelijks en al
zo'n drie jaar lang. Marja en Uri wo
nen momenteel ongeveer vijf jaar in
Serooskerke en komen oorspronke
lijk uit België en Israël.
Bij zijn komst naar Zeeland vond
Uri werk bij bakker Hoogenaar in
Burgh-Haamstede, waar hij in de toe
komst gewoon blijft werken, 's
Nachts bakte hij zijn brood voor Se
rooskerke, dat hij de volgende mor
gen thuisbezorgde. Omdat het voor
een klein dorp niet rendabel is om
een echte bakkerij in te richten blijft
hij bij Hoogenaar zijn brood bakken,
maar werkt wel zelfstandig als ver
koper aan de Dijkweg samen met zijn
vrouw.
Broodlijst
Het gaat dus om een bijzonder klei
ne onderneming. Dat is aan de uitge
breide broodlijst niet te merken.
Maar liefst 50 soorten broden, taar
ten, gebak en kleine lekkernijen als
appelpunten kunnen dagelijks bij
het winkeltje worden gekocht. ..Om
dat het hier over zeer kleine hoeveel
heden gaat is het voor ons onmoge
lijk, om ook de taarten en gebak
klaar te hebben staan. Ze moeten een
maal vers zijn natuurlijk. Vandaar
dat we hiervoor op bestelling wer
ken. Vandaag besteld, morgen in
huis", vertelt Marja, die er zichtbaar
zin in heeft. Bij haar op tafel ligt een
wit vel, waarop zij inmiddels de eer
ste klantenlokkende kreten opge
schreven heeft. Aan de buitenzijde
komt zelfs een heus 'bakkersbord' te
hangen.
Het idee om het winkeltje in Se
rooskerke en zelfs in de eigen gang te
vestigen is vanzelf gegroeid. Als moe
der van drie kinderen met de vierde
op komst leek het Marja van belang
om constant thuis te zijn. Dat kan ze
nu prima combineren met de ver
koop, waarvan zijzelf de administra
tie gaat voeren.
Terwijl de lezer dit verhaal onder
ogen heeft en de winkel nog maar en
kele uren open is, liggen de plannen
tot uitbreiding al op tafel. Het is Mar-
ja's grote wens, om de voorkamer te
betrekken bij het winkeltje, om zo
iets beter uit de voeten te kunnen.
Maar uitbreiding in een vrijwel ge
heel monumentaal dorpje is niet
makkelijk. Als echter alles naar
wens verloopt, kan het breekijzer in
januari of februari ter hand worden
genomen. „Uiteraard willen we even
afwachten hoe een en ander uitpakt.
Het is te hopen, dat de totale bevol
king van Serooskerke de weg hier
naartoe weet te vinden", klinkt haar
vanzelfsprekende wens.
Boterham
Met een bakkerij in een gemeen
schap met 200 zielen ligt de spreek
woordelijke dik belegde boterham
niet voor het opgrijpen en daar is het
echtpaar zich van bewust. Om een
winkeltje in een kleine kern te begin
nen is moed, maar vooral dorpsliefde
nodig en daar bezit Marja een overdo
sis van. Als haar bakkerijtje toeval
lig ook een naam weet te vestigen op
andere delen van Schouwen- Duive-
land dan is dat mooi meegenomen.