Week van het brood Daar zit wat in SP WEEKN1® gjWHETM HVANHETM BROOD# Combineren maar «fWEEK^è HVANHETM BROOD J» Serooskerke krijgt sinds zes jaar bakkers winkelt je fflweek^A ZIERIKZEESUHE NIEUWSBODE v. •ijdag- 4 oktober 1985 Nr. 23806' 9 ZIERIKZEE - Uit het ste nen tijdperk en in de Zwit serse paalwoningen zijn bij opgravingen maalstenen, waartussen het koren ver brijzeld werd, gevonden. Vroeger werd het brood ge maakt van zuurdeeg, waar door het voedsel een gelij ke smaak kreeg. De oude Grieken kenden ook al voorgangers van het brood, die als bord dienst deden. Het brood behoeft dus blijkbaar geen introductie meer. Toch organiseren de gezamenlijke Nederlandse bakkers jaarlijks een spe ciale week voor het deeg- produkt. Op allerlei ma nieren proberen zij de con sument te overtuigen van de voedzaamheid en de fij ne smaak van het brood. Morgen, zaterdag, begint de Week van het brood, waarin de bakkers laten zien, dat ons land maar liefst 200 soorten kent, waarvan een deel erg ge wild is. Het bekende halfje wit en het vol koren bruin zijn overbekend, maar de nieuwe rage, de zogenaamde 'Verwen- broodjes' lijkt iets van de laatste tijd. Nadat in Nederland gedurende 25 jaar steeds minder brood werd gege ten vanwege de overvloed aan andere levensmiddelen, is de belangstelling voor ons basisvoedsel weer toegeno men. Ter illustratie mag vermeld, dat de bakkers vorig jaar al 3,5 procent meer meel verwerkten. Het ziet er naar uit, dat deze stijging zich de ko mende tijd blijft voortzetten. Populair Uit onderzoeken van de Stichting Voorlichting Brood blijkt, dat de waardering voor het brood toeneemt. Vooral de bruine soorten zijn popu lair. Maar liefst 70 procent van de to tale bakkerij-omzet in het land be staat uit deze broodsoort. Opvallend is dat steeds meer mensen brood eten om zichzelf te verwennen: een lekker broodje of sandwich tussendoor, een broodsnack als borrelhapje, een ge vulde croissant als hoogtepunt van een broodmaaltijd en ga zo maar door. De bakkers benadrukken de ko- de week ook het gemak van liet brood. Iedereen kent de veelgemaak- te opmerking „we hebben het zo druk, laten we maar brood eten". Maar bij een huwelijksfeest is het bruidsbuffet in een restaurant ook een ideale maaltijd. Door de zelfbe diening mengen de gasten zich ge makkelijk, waardoor de onderlinge contacten toenemen. Waar brood al niet goed voor kan zijn. In het bruidsbuffet zijn soorten als wikkel kindjes, pantoffelbrood en hartjes- ZIERIKZEE - Geen voed- selprodukt is zo veelzijdig te combineren als het ge wone dagelijkse brood. Het is tevens één van de weinige dingen, die zowel 's morgens, 's middags als 's avonds kan worden ge nuttigd als maaltijd of 'tussendoortje'. En juist van deze laatste vorm zijn er voorbeelden ten over vloede. Een paar handige, maar vooral smaakvolle tips. Wat gedacht van een éénvoudig ont bijt met bijvoorbeeld een croissantje met chocoladeboter of een sneetje ro zijnenbrood, besmeerd met honingen besprenkeld met gehakte walnoten. Ooit weieens een sneetje bruin brood, belegd met achterham en een schepje piccalilly en enkele schijfjes tomaat gegeten? In ieder geval het proberen waard. Nauwelijks bekomen van het ont bijt staat bij de koffiepauze het vol gende bijvoorbeeld te wachten. Een tosti van twee sneetjes wit brood met een vulling van amandelspijs, stuk jes peer en rozijntjes. Een sneetje licht geroosterd krentenbrood met pindakaas valt waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak, maar ieder zijn keus. De in opmars komende croissantjes met een eetlepel vanille- vla en plakje kiwi sluiten de koffie pauze waardig af. Brood biedt ook uitkomst voor de haastigen onder ons. Nooit tijd voor een volledige maaltijd?, denk dan eens na over een hard bolletje, besmeerd met shoarmasauce, reepjes kropsla, uiringetjes en gebakken sho armavlees of twee sneetjes volkoren brood met boter en coctailsauce. Completeer het met garnalen, tuin kers en plakjes Gruyere kaas. Laat de lekkernij in de grill zo'n 5 minuten knapperig worden, zodat de kaas goed smelt. Wie kent 's avonds bij de televisie niet het onschuldige hongergevoel. Laat de chips of de nootjes eens staan en probeer eens een bruin bolletje, waarvan de kap wordt afgesneden. Bolletje uithollen en vullen met een mengsel van uisnippers, blokjes ge kookte ham en geraspte oude kaas. Plaats het in een hete oven van 200 graden Celcius en laat het ongeveer 10 minuten bakken. Kapje erop en smullen maar. Ook voor de late uur tjes is een tosti van twee sneetjes wit brood met een vulling van verse roomkaas met tuinkruiden en reepjes rode paprika. De Nederlandse bakkers zeggen blijkbaar niets teveel met de opmer king: 'Brood daar zit wat in'. Zelfs de meest simpele variatie op het feno meen brood - een ovenverse boterham met roomboter - is voor de meesten een lekkernij om naar uit te kijken. brood opgenomen. Ook de bekende botcrkrakelingen horen erbij, die de verbintenis van de twee ringen sym boliseren. Tenslotte kent het bruids- buffet natuurlijk ook de bruids- vlecht, die herinnert aan het afsnijden van de vleehten van de bruid. Het brood diende als vervan ging van het offer. En dan zijn er ui teraard ook de onplezierige bijeen komsten als begrafenissen, waarbij een broodtafel haar eigen taak heeft. Omdat de Week van het brood al tijd gekoppeld wordt aan een thema heeft de organisatie dit jaar gekozen voor de sport. Vandaar dat morgen in Den Bosch vele honderden trimlo- pers en topatleten aan De Zeven mijlen van Den Bosch meedoen. Het spreekt voor zich, dat de stichting juist sport heeft gekozen, vanwege het voedingsrijke karakter van het brood. Radio Chiel van Praag en Peter Tbekamp besteden vannacht in hun radio uitzending Nacht van het brood uit voerig aandacht aan het sportevene ment. Maar er staat op landelijk ni veau nog méér te wachten. NCRV-man Dick Passchier presen teert 9 oktober een speciale kwis in Hattem, waaraan een achttal huis houdscholen meedoet. Ook organise ren tal van bakkers in de eigen regio activiteiten en zullen de Schouwen- Duivelandse bakkers zeker geen ver stek laten gaan. Er is ondanks de lange historie van het brood toch aan de zijde van de le veranciers nog behoefte voor promo tie. En met het gegeven, dat Neder land 200 broodsoorten kent lijkt deze jaarlijks terugkerende campag ne zeker niet overbodig. SERO OS KERKE - Na een periode van zes jaar krijgen de ruim 200 bewo ners van Serooskerke weer een winkeltje in het dorp. Het kan haast niet mooier, want het gaat om een bakkerszaakje, dat vandaag de deuren opent op de eerste dag van de landelijke Week van het Brood. Uri en Mar ja Vinatur hebben op verzoek van de plaatselijke bevolking de knoop doorgehakt en hebben hun eigen woning aan de Dijkweg nummer twee geschikt gemaakt voor de verkoop. De realisatie van een bakkerswin keltje in een heel kleine gemeen schap heeft boüw-technisch niet echt veel om handen. Het halletje van de woning werd in korte tijd omgeto verd tot een zaakje, waar net voldoen de ruimte is voor een balie en een broodrek. Het biedt ruimte voor on geveer zes klanten tegelijk, maar heeft voor de plaatselijke bevolking het effect van een groot warenhuis in een middelgrote stad. Behoefte Marja vertelt, dat er grote behoefte bestond in het dorp, om een ontmoe tingspunt te hebben, waar mensen el kaar kunnen ontmoeten en gezellig bijpraten. En dat is er nu dus. Tot vandaag werden het brood en aanver wante produkten door het jonge echt paar huis-aan-huis bezorgd, nadat de klanten telefonisch hun boodschap penlijstje hadden doorgegeven. Dit ritueel voltrok zich dagelijks en al zo'n drie jaar lang. Marja en Uri wo nen momenteel ongeveer vijf jaar in Serooskerke en komen oorspronke lijk uit België en Israël. Bij zijn komst naar Zeeland vond Uri werk bij bakker Hoogenaar in Burgh-Haamstede, waar hij in de toe komst gewoon blijft werken, 's Nachts bakte hij zijn brood voor Se rooskerke, dat hij de volgende mor gen thuisbezorgde. Omdat het voor een klein dorp niet rendabel is om een echte bakkerij in te richten blijft hij bij Hoogenaar zijn brood bakken, maar werkt wel zelfstandig als ver koper aan de Dijkweg samen met zijn vrouw. Broodlijst Het gaat dus om een bijzonder klei ne onderneming. Dat is aan de uitge breide broodlijst niet te merken. Maar liefst 50 soorten broden, taar ten, gebak en kleine lekkernijen als appelpunten kunnen dagelijks bij het winkeltje worden gekocht. ..Om dat het hier over zeer kleine hoeveel heden gaat is het voor ons onmoge lijk, om ook de taarten en gebak klaar te hebben staan. Ze moeten een maal vers zijn natuurlijk. Vandaar dat we hiervoor op bestelling wer ken. Vandaag besteld, morgen in huis", vertelt Marja, die er zichtbaar zin in heeft. Bij haar op tafel ligt een wit vel, waarop zij inmiddels de eer ste klantenlokkende kreten opge schreven heeft. Aan de buitenzijde komt zelfs een heus 'bakkersbord' te hangen. Het idee om het winkeltje in Se rooskerke en zelfs in de eigen gang te vestigen is vanzelf gegroeid. Als moe der van drie kinderen met de vierde op komst leek het Marja van belang om constant thuis te zijn. Dat kan ze nu prima combineren met de ver koop, waarvan zijzelf de administra tie gaat voeren. Terwijl de lezer dit verhaal onder ogen heeft en de winkel nog maar en kele uren open is, liggen de plannen tot uitbreiding al op tafel. Het is Mar- ja's grote wens, om de voorkamer te betrekken bij het winkeltje, om zo iets beter uit de voeten te kunnen. Maar uitbreiding in een vrijwel ge heel monumentaal dorpje is niet makkelijk. Als echter alles naar wens verloopt, kan het breekijzer in januari of februari ter hand worden genomen. „Uiteraard willen we even afwachten hoe een en ander uitpakt. Het is te hopen, dat de totale bevol king van Serooskerke de weg hier naartoe weet te vinden", klinkt haar vanzelfsprekende wens. Boterham Met een bakkerij in een gemeen schap met 200 zielen ligt de spreek woordelijke dik belegde boterham niet voor het opgrijpen en daar is het echtpaar zich van bewust. Om een winkeltje in een kleine kern te begin nen is moed, maar vooral dorpsliefde nodig en daar bezit Marja een overdo sis van. Als haar bakkerijtje toeval lig ook een naam weet te vestigen op andere delen van Schouwen- Duive- land dan is dat mooi meegenomen.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1985 | | pagina 9