DINEREN OP DE TECHNISCHE SCHOOL
14
ZIERIKZEE - Op de Technische
School Schouwen-Duiveland wordt te
genwoordig gedineerd. Iedere vrijdag
zet zich daar een klas aan de keurig ge
dekte tafels, waarvan de leerlingen op
en top worden hediend door hun mede
scholieren van de afdeling comsump-
tieve techniek. De helft van eenklas
bedient, de andere helft maakt de drie
gangen maaltijd gereed.
Deze aardige onderbreking van het gewone school
leven is mogelijk geworden doordat de school daar
sinds de verhuizing naar het gloednieuwe ruime ge
bouw in Poortambacht de faciliteiten voor heeft,
plus dat de brood- en banketbakkersafdeling sinds
dien is uitgebouwd tot consumptieve techniek, dus
tot alles wat met comsumptie te maken heeft, waar
door de afdeling horeca kon worden toegevoegd.
In de voormalige oude bakkerschool aan het Kerk
hof NZ was dat totaal onmogelijk geweest. Geen
ruimte, te weinig kookpitten, afwassen in een mi
niem keukentje, een berghok dat wegens vochtigheid
gedurig schoonhouden behoefde. Een bovendien:
waar had er toen gegeten moeten worden Toen was
er ook alleen nog maar de banket- en
broodbakkersopleiding
En nu: een schitterende keuken waar met z'n twaal
ven ruimschoots voorbereid en gekookt kan worden.
Met alles wat daar maar bij hoort: pitten genoeg, lan
ge warmhoud-platen, afwasmachines, alles naar de
allernieuwste arbeidsnormen, ook wat de ventilatie
betreft.
In aanmerking nemend dat er in de voormalige
bakkkersschool 84 vierkante meter ruimte was en er
nu 240 vierkante meter plus magazijn is, valt wel af
te leiden hoe groot de geboekte vooruitgang is.
Bitter nodig-
Direkteur F.G. Scherjon vertelt dat de toewijzing
ver boven het landelijk standaardgemiddelde ligt,
omdat er bij de aanvraag op was gewezen hoe bitter
nodig een horeca-afdeling was in deze recreactieve
omgeving, met horeca als zeer belangrijke vorm van
bestaan.
Een jaar zijn ze nu bezig in die speciale afdeling en
het loopt allemaal gesmeerd, dat spreekt. Onder lei
ding van de leraren J. Kooman en (oud-leerling) W. de
Jonge.
Ditmaal wordt er onder leiding van leraar Kooman
gekookt, voor de tussen de twintig en dertig gasten
onder wie vaak ook enige leraren tegen kostprijs
mee-eten.
De smakelijke huzarensalade met toast staat al ge
reed en er wordt had gewerkt aan de varkensragoüt
met rijstrand van pilaw-rijst en erwtjes. Het nage
recht van fruitcompote met likeur en slagroom noopt
direkteur Scherjon tot het nemen van een tweede
portie
Kooman instrueert de twaalf koks (en de ene kok
kin) voorlopig uitsluitend in het Nederlands. Frans
komt later, bij de theorie-lessen, vertelt hij.
Tafelmanieren
In het serveerlokaal, waarheen een dubbele deur
met "schopplaten" (als in een echt horecabedrijf)
leidt, plegen de serveerders (en de ene serveerster) de
laatste toebereidselen voor het diner. Schuin in de
hoek staat een overhead-projector opgesteld, die ser
veerleraar De Jonge voor de maaltijd gebruikt bij
zijn uitleg over tafelmanieren, dus een klein beetje
les wordt er nog wel gegeven: over de volgorde van
gebruik van bestek, het vasthouden van het glas,
over het gebruik van het servet en beleefdheidsvor
men.
In tenue
Intussen staan de obers in spé, die de week erop
weer koks in spé zijn, keurig in gelid gereed om de
eerste spijzen en dranken aan te dragen. Gekleed in
gelijkgestemd te,nue: donkere pantalon, wit over
hemd, zwart strikje en bordeaux-rode spencer. Het
bedienen gaat geheel volgens de normen, tot en met
het moeijlijke opscheppen met lepel en vork. Best
knap, na zo'n korte tijd. Bovendien houden ze nauw
keurig in de gaten of iemand aan de tafels nog wel
een schepje lust.
Ook tevoren betoonden ze zich reeds goed geïn
strueerde gastheren.
De gasten werden namelijk bij een toegangsdeur
tegenover de keuken, waar zij zich hadden verza
meld, opgevangen en naar de plaatsen geleid.
Tafelspeech
Fotograaf Joh.D.C. Berrevoets toonde zich zo tevre
den over spijs en bediening, dat hij daarvan in een
waarderend toespraakje gewag maakte! En dat was
nu even iets, dat het diner van deze keer tot uitzon
derlijk verhief, want een tafelspeech was kennelijk
nog niet eerder gehouden
De gecombineerde horeca- en brood- en banket
bakkersopleiding duurt vier jaar. De leerlingen kun
nen zich na het behalen van hun diploma C-niveau
eventueel verder ontwikkelen in hun vak via Mid
delbare Bakkersschool in Wageningen of Breda bij
voorbeeld. Met diploma B-niveau kan dat gebeuren
via de Streekschool. Velen hebben al kenbaar ge
maakt zeker door te gaan.
In februari zal het zover zijn, dat alle klassen van
de Technische School Schouwen-Duiveland een
keertje aan tafel hebben gezeten. Wie er daarna aan
het vrijdagse diner aan zullen zitten, daarover gaat
directeur Scherjon nog eens goed nadenken
Tbkst: Joke van der Klooster
Foto's: Joh. D. C. Berrevoets