DINEREN OP DE TECHNISCHE SCHOOL 14 ZIERIKZEE - Op de Technische School Schouwen-Duiveland wordt te genwoordig gedineerd. Iedere vrijdag zet zich daar een klas aan de keurig ge dekte tafels, waarvan de leerlingen op en top worden hediend door hun mede scholieren van de afdeling comsump- tieve techniek. De helft van eenklas bedient, de andere helft maakt de drie gangen maaltijd gereed. Deze aardige onderbreking van het gewone school leven is mogelijk geworden doordat de school daar sinds de verhuizing naar het gloednieuwe ruime ge bouw in Poortambacht de faciliteiten voor heeft, plus dat de brood- en banketbakkersafdeling sinds dien is uitgebouwd tot consumptieve techniek, dus tot alles wat met comsumptie te maken heeft, waar door de afdeling horeca kon worden toegevoegd. In de voormalige oude bakkerschool aan het Kerk hof NZ was dat totaal onmogelijk geweest. Geen ruimte, te weinig kookpitten, afwassen in een mi niem keukentje, een berghok dat wegens vochtigheid gedurig schoonhouden behoefde. Een bovendien: waar had er toen gegeten moeten worden Toen was er ook alleen nog maar de banket- en broodbakkersopleiding En nu: een schitterende keuken waar met z'n twaal ven ruimschoots voorbereid en gekookt kan worden. Met alles wat daar maar bij hoort: pitten genoeg, lan ge warmhoud-platen, afwasmachines, alles naar de allernieuwste arbeidsnormen, ook wat de ventilatie betreft. In aanmerking nemend dat er in de voormalige bakkkersschool 84 vierkante meter ruimte was en er nu 240 vierkante meter plus magazijn is, valt wel af te leiden hoe groot de geboekte vooruitgang is. Bitter nodig- Direkteur F.G. Scherjon vertelt dat de toewijzing ver boven het landelijk standaardgemiddelde ligt, omdat er bij de aanvraag op was gewezen hoe bitter nodig een horeca-afdeling was in deze recreactieve omgeving, met horeca als zeer belangrijke vorm van bestaan. Een jaar zijn ze nu bezig in die speciale afdeling en het loopt allemaal gesmeerd, dat spreekt. Onder lei ding van de leraren J. Kooman en (oud-leerling) W. de Jonge. Ditmaal wordt er onder leiding van leraar Kooman gekookt, voor de tussen de twintig en dertig gasten onder wie vaak ook enige leraren tegen kostprijs mee-eten. De smakelijke huzarensalade met toast staat al ge reed en er wordt had gewerkt aan de varkensragoüt met rijstrand van pilaw-rijst en erwtjes. Het nage recht van fruitcompote met likeur en slagroom noopt direkteur Scherjon tot het nemen van een tweede portie Kooman instrueert de twaalf koks (en de ene kok kin) voorlopig uitsluitend in het Nederlands. Frans komt later, bij de theorie-lessen, vertelt hij. Tafelmanieren In het serveerlokaal, waarheen een dubbele deur met "schopplaten" (als in een echt horecabedrijf) leidt, plegen de serveerders (en de ene serveerster) de laatste toebereidselen voor het diner. Schuin in de hoek staat een overhead-projector opgesteld, die ser veerleraar De Jonge voor de maaltijd gebruikt bij zijn uitleg over tafelmanieren, dus een klein beetje les wordt er nog wel gegeven: over de volgorde van gebruik van bestek, het vasthouden van het glas, over het gebruik van het servet en beleefdheidsvor men. In tenue Intussen staan de obers in spé, die de week erop weer koks in spé zijn, keurig in gelid gereed om de eerste spijzen en dranken aan te dragen. Gekleed in gelijkgestemd te,nue: donkere pantalon, wit over hemd, zwart strikje en bordeaux-rode spencer. Het bedienen gaat geheel volgens de normen, tot en met het moeijlijke opscheppen met lepel en vork. Best knap, na zo'n korte tijd. Bovendien houden ze nauw keurig in de gaten of iemand aan de tafels nog wel een schepje lust. Ook tevoren betoonden ze zich reeds goed geïn strueerde gastheren. De gasten werden namelijk bij een toegangsdeur tegenover de keuken, waar zij zich hadden verza meld, opgevangen en naar de plaatsen geleid. Tafelspeech Fotograaf Joh.D.C. Berrevoets toonde zich zo tevre den over spijs en bediening, dat hij daarvan in een waarderend toespraakje gewag maakte! En dat was nu even iets, dat het diner van deze keer tot uitzon derlijk verhief, want een tafelspeech was kennelijk nog niet eerder gehouden De gecombineerde horeca- en brood- en banket bakkersopleiding duurt vier jaar. De leerlingen kun nen zich na het behalen van hun diploma C-niveau eventueel verder ontwikkelen in hun vak via Mid delbare Bakkersschool in Wageningen of Breda bij voorbeeld. Met diploma B-niveau kan dat gebeuren via de Streekschool. Velen hebben al kenbaar ge maakt zeker door te gaan. In februari zal het zover zijn, dat alle klassen van de Technische School Schouwen-Duiveland een keertje aan tafel hebben gezeten. Wie er daarna aan het vrijdagse diner aan zullen zitten, daarover gaat directeur Scherjon nog eens goed nadenken Tbkst: Joke van der Klooster Foto's: Joh. D. C. Berrevoets

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1984 | | pagina 14