Cor Boot: enthousiaste
„wijnboer" in Renesse
Kommissie adviseert krediet
voor nader bodemonderzoek
Krachtig
pleidooi
aanpassing
Streekplan
Vergadering-
Landbouw
Belang Bru
Luc tor et Fermentor Vin de Bateau
RENESSE - Cor Boot is een bekend „wijnboer" in
Renesse. Op zyn „Chateau" achter de ouderlijke woning
in de Zeeanemoonweg gisten zijn Viierbessenwijn, Ap
pelwijn, Perenwijn, Kruidenwijn, Pasternaakwijn, To-
matenwijn, Krotenwijn, Mintplantwijn, Sangria en nog
vele andre soorten. Nu, in deze tijd van het jaar, gist er
natuurlek niet zoveel, want de grondstoffen zijn dan
beperkt De gebottelde wijn - „Vin de Bateau" komt dan
tot rijpheid in de speciaal daarvoor bestemde garage, die
vorstvrij is en weinig schommeling van temperatuur
toestaat Cor Boot- dat zal inmiddels duidelijk zijn- is een
fervent zelf wijnmaker, het enthousiasme waarmee hij
over zijn hobby vertelt verraadt heel wat kennis op dit
gebjed en werkt bovenal aanstekelijk om eens nader in te
gaan op de nog wat mysterieuze materie van het zelf wijn
maken.
Cor kwam er door toedoen van zijn
zwager in Ylissingen mee in aanra
king. Samen volgden zij in 1980 een
kursus van de op dit gebied reeds
bekende Jan van Schaik, die zijn
leerlingen opleidde op grond van de
beginselen van de Engelse wijnma
ker J. J. Berry.
Aan het slot van die kursus werd een
onderlinge wedstrijd met eigen ge
maakte wijntjes gehouden. Coris en
thousiasme was gewekt Hij wilde
meerdere malen mee gaan doen aan
dergelijke wedstrijden. Cor sloot zich
aan bij de Vereniging voor Amateur
Wijnmakers en Bierbrouwers in Zee
land „Luctor et Fermento", die sinds
twee jaar ook een eigen afdeling Schou-
wen/Flakkee bezit Verder schafte hij
zich een volkstuintje aan om zoveel
mogelijk ook zelf voor de benodigde
grondstoffen te kunnen zorgen.
Geen beginner meer
In 1981 nam hij deel aan een wed
strijd in de beginnersklasse. Het hoog
ste resultaat dat hij hier behaalde: een
tweede prijs in de Roséwijnen bete
kende direkt, dat hij beginner af was
en voortaan mee diende te doen aan de
wedstrijden voor gevorderden. Dat
deed Cor ook. „Het wedstrijdelement
is voor mij belangrijk. Ik zou elke wijn
beoordeeld willen zien. Je kunt er de
fouten door uithal<
wijn nog beter te
mee aan talloze
ling verband, maar ook op provinciaal,
landelijk en zelfs internationaal niveau.
Het eerste internationale sukses, dat
Cor behaalde was een vierde prijs voor
een rode tafelwijn tijdens een wed
strijd in Vleuten.
Inmiddels blyken ook zijn dessert
wijnen goed gewaardeerd te worden.
Tijdens de internationale wedstrij
den in oktober vorig jaar in Amers
foort behaalde bij een vierde prijs
voor zijn witte dessertwijn en een
vijfde voor de rode dessertwijn. Voor
de goede orde diént nog wel vermeld,
dat er in totaal ruim twaalfhonderd
flessen wijn werden ingeleverd door
amateurwij nmakers.
Grootste konkurrenten tijdens die
internationale wedstrijden blijken de
deelnemers uit Engeland, die met bus
sen vol naar dergelijke evenementen
komen. Het zelf wijnmaken is daar een
reeds jaren lang bedreven hobby en
uiteraard komt het bij deze hobby
vooral op ervaring aan. Cor heeft een
belangrijke steun aan het advies van
zijn 2us, mevrouw Fonteine-Boot uit
Vlissingen, die volgens haar broer een
kei is in het proeven van wija Hij gaat
vaak af op haar raad een bepaalde wijn
wel of niet in te zenden voor een wed
strijd.
Normen
Natuurlijk zijn er bepaalde normen
voor de wedstrijdbeoordeling van de
Cor ontwierp ook zijn eigen etiket voor zijn eigen gemaakte wijn. Zijn etiket
geeft informatie over produkt, oogstjaar, smaak, inhoud en alcoholpercenta
ge.
ingezonden wijnen, maar voor een be
langrijk deel komt die beoordeling
uiteraard ook neer op het proeven
ea .over smaak valt niet te twisten.
De ter keuring aan te bieden wij
nen, dienen gebotteld te zijn in de zo
genaamde Bordeauxfles van 75 cc,
afgesloten met een T-kurk. Het etiket
dient 2 cm van de onderkant precies
tussen de naden van de fles te zijn
opgebracht De fles dient er goed vei>
zorgd uit te zien en de wijn moet uiter
aard helder zija Voor het bepalen van
een beoordeling voor kleuren bouquet
van de wijn zijn ook bepaalde normea
Er wordt verschil gemaakt in de smaak-
klassen droog, medium of zoet en ver
der wordt bij het daadwerkelijke proe
ven speciaal gelet op zoetgehalte, tan
nine, zuurgehalte, alcoholpercentage.
Tot slot volgt dan een eindbeoor
deling met opmerkingen, waar de zelf-
wijnmaker wat aan heeft om zijn
produkt, indien gewenst, nog te ver
beteren. De inzenders, die in de prij
zen vallen worden meestal gehuldigd
met een oorkonde en af en toe met
een soort lauwerkrans. Cor heeft in
middels een indrukwekkend stapel
tje oorkonden bijeen weten te krij
gen.
Hij maakt wijn voor eigen gebruik
en voor vrienden, familie en kennissen,
maar de echte produktie komt, zoals
gezegd, pas op gang als een wedstrijd
rapport hem heeft overtuigd, dat hij op
de goede weg zit
„Geen sulfiet"
Niet zonder enige trots benadrukt
Cor, dat hij bij het zelf wijnmaken geen
gebruik maakt van sulfiet „Daar krijg
je pijn in je kop van". Hij zweert bij
natuurlijke klaringen. Zodra hij - tij
dens de gistingen soms al - ruikt dat het
mis dreigt te gaan met de helderheid
van de wijn, grijpt hij in met eiwit of
vismeeL Als de wijn in wording met die
middelen wordt vermengd, lukt het
hieestal om zonder smaakaantastin-
gen het bezinksel naar de bodem te
laten zakken. De wijn wordt daarna
overgebracht naar een schone fles en
het fundament blijft achter.
Voor het verkrijgen van een goed
eindprodukt komt het er volgens de
wijnboer uit Renesse op neer, dat in
de eerste plaats goede grondstoffen
worden gebruikt, dat heel nauwkeu
rig het soortelijk gewicht van de sui
ker in het sap wordt bepaald en dat
van te voren is bepaald of er een
droge, medium of zoete wijn zal wor
den gemaakt Aan de hand van tabel
len is te bepalen hoeveel suiker bij
een zeker gewenst alcoholpercenta
ge toegevoegd dient te worden. Ook
de gistkeuze is bij het maken van een
goede wijn van groot belang.
Tot de toppers op „Chateau Bateau"
behoren zeker de dessertwijnen. Met
gebruikmaking van zogenaamde Sau-
ternegist weet Cor van rozebottels een
stevige dessertwijn van 13° alcohol te
produceren. Het gebruik van een ste-
rielfilter acht hij van belang om de wijn
zo helder mogelijk te maken en om de
achtergebleven gistcellen te verwijde
ren, zodat een tweede gisting op de fles
kan worden voorkomen.
Champagne
Op het ogenblik is hij bezig met een
nieuw experiment eigen-gemaakte
Champagne. Eerlijk gezegd is hij er
nog niet helemaal uit Het zou te ver
voeren om gedetailleerd in te gaan op
de problemen, waar men bij de berei
ding van Champagne mee te maken
krijgt Belangrijkste hobbel, die hier
genomen moeten worden, is het uit de
Cor Boot: een zelf-wijnmaker, die al met vele oorkondeti.voor zijn produkten
werd geëerd.
fles verwijderen van het bezinksel, dat
zich vormt tijdens de tweede gisting,
die bij champagne nou eenmaal wel op
de fles moet plaatsvinden, anders zou
het geen champagne zijn.
De druk in de fles kan echter op
lopen tot ongeveer 5 atmosfeer en
dan maak je zo'n fles dus nietzomaar
even open om het depot te verwij
deren.
In de Champganestreek worden de
flessen dartoe geruime tijd onderste
boven opgeslagen, zodat het bezinksel
zich in de flessenhals verzamelt Ver
volgens worden in een speciale ma
chine die flessenhalzen even bevro
ren; de flessen worden geopend en het
ijspropje met daarin het depot schiet
door de kracht in de fles eruit zonder
dat er veel van de overige inhoud van
de fles verloren gaat Zo'n methode
doe je als amateur natuurlijk niet zo
maar na en ook Cor is er dus nog niet
helemaal uit maat hij heeft de moed
wat dit betreft nog niet opgegeven.
Ook bier
Verder is Cor zich de laatste tijd ook
wat gaan toeleggen op het zelf bier-
brouwen, maar dat staat naar zijn
eigen zeggen, nog maar in de kinder
schoenen. Hij heeft inmiddels een
biertje gemaakt dat vergelijkbaar is
met het Engelse Ale en volgens Cor is
dat echt een smaakje waar je van moet
houden.
Hij is, zoals gezegd, een aktief lid
van „Luctor et Fermento". Vanuit deze
groep werd hem gevraagd dit najaar
een kursus voor beginners in het wijn-
maken te leiden. Hij heeft nog geen
definitief „ja" laten horen, maai- het
lijkt hem wel leuk om het te doen. On
langs - vorige week vrijdag - werd in
het U.V.V.-gebouw te Zierikzee nog
een onderlinge wedstrijd voor leden
van de afdeling Schouwen/Flakkee ge
houden.
Prijzen
De prijzen werden hier als volgt
toegekend:
3e prijs Rood: zoet J. J. v. Westen-
brugge; Rood medium: B. M. Ferran;
Rood droog C. Hendrikse.
3e prijs Wit: zoet G. Schipper, Wit
medium: J. Tanis; Wit droog S. v. d.
Laan.
2e prijs Rood: zoet C. Boot; Rood
medium: J. J. v. Westenbrugge; Rood
droog J. J. v. Westenbrugge.
2e prijs Wit: zoet B. M. Ferron; Wit
medium: B. M. Ferron; Wit droog C.
Boot
3e prijs Rosé: J. Luijendijk.
2e prijs Rosé: M. de Pijper.
Ie prijs Wit: zoet C. Boot; Wit me
dium: B. M. Ferron; Wit droog S. v. d.
Laan.
Ie prijs Rood: zoet J. J. v. Westen
brugge; Rood medium: A. J. Timmer
mans; Rood droog. A. J. Timmermans.
Ie prijs Rosé: droog B. Schipper.
Wie meer wil weten over de Vereni
ging voor Amateur Wijnmakers en
Bierbrouwers op Schouwen/Flakke
kan zich wenden tot de voorzitter, de
heer F. Teeuw, Burghseweg 45,
Haamstede, tel. (01115)-1462.
een ingenieursbureau, is gericht op
de omvang en de verspreiding van de
verontreiniging. Daarnaast zal in dit
onderzoek aandacht worden besteed
aan mogelijke saneringsmaatrege
len.
Woningen 1
Het kollege van Westerschouwen
heeft aan transportbedrijf Radema
ker een aanbod gedaan inzake de ver
plaatsing van het bedrijf naar het be
drijfsterrein in Haamstede. De on
derhandelingen tussen de gemeente
en Rademaker zijn nog niet afge
rond. Op het vrijgekomen terrein
zullen in de toekomst woningen wor
den neergezet. Voorwaarde daarvoor
is wel dat de grond dan helemaal
schoon is. De kommissie grond- en
pachtzaken vond het bedrag van
36.000,— wel erg hoog voor het rela
tief kleine stukje grond. Voorzitter J.
C. de Feiter vertelde dat de kosten
voor het nader onderzoek beslist niet
op de grondkosten voor de toe
komstige woningbouw mogen druk
ken.
Dorpshuis Haamstede
De verhuurovereenkomst van het
dorpshuis Haamstede is in grote lij
nen opgesteld op basis van de huuro
vereenkomst voor het dorpshuis Re-
nesse. Sekretaris J. W. de Jonge deel
de tijdens de vergadering mee dat
voor Haamstede wel een hogere
huurprijs staat, namelijk 12.000,—
(vervolg van pagina 1)
ken. „Als je dat verkeer via Kray-
esteinweg en Lage Zoom zou afvoe
ren, zou je in de toekomst gigantische
problemen krijgen", aldus Henne-
keij. Hij vreesde dat het grond en
geld zal kosten als toch deze verbin
ding de voorkeur zal krijgen boven
het nieuwe tracé, zoals dat in de re
cente struktuurschets Westerschou-
per jaar. Het restant van de vroegere
school De Schutse, dat waarschijn
lijk zal worden bestemd tot biblio
theek, gaat voorlopig in de overeen
komst mee. Als de bibliotheek er
eenmaal is dan wordt de verhoging
van de huurprijs voor dit deel van
het totale komplex aan de orde
gesteld. De sekretaris verwoordde de
mening van het kollege dat het
restant tot zolang beter onder beheer
van de Stichting Dorpshuis
Haamstede kan vallen.
De statuten zijn inmiddels aan het
kollege toegestuurd. De rasul zal bin
nenkort een raadslid benoemen in
het Stichtingsbestuur. De heer J. W.
Geleijnse (CDA) was van mening dat
de prijzen van de konsumpties in het
dorpshuis parallel moeten gaan lo
pen met de prijzen van de horecaza
ken in Haamstede. ,,De konsumpties
mogen niet voor dumpprijzen wor
den weggegeven", aldus Geleijnse.
Volkstuintjes
De kommissie gaf een positief ad
vies met betrekking tot de uitgifte
van volkstuintjes in Noordwelle. Het
gaat om vier grote stukjes grond en
één klein stukje. De gemeente heeft
de grond aangekocht en wil het ge
bruiken voor volkstuinen. Vanuit de
zijde van de bevolking bestaat er be
langstelling voor. De kommissie ad
viseerde 0,30 huur per m3 grond te
vragen.
wen is aangegeven. Hij sprak de
hoop uit, dat de betrokken overhe
den, in de eerste plaats de gemeente
Westerschouwen, het naar zijn me
ning noodzakelijke overleg daarover
zullen beginnen.
In dit verband wees het statenlid
op de noodzaak van wijziging van
het streekplan en van vigerende
bestemmingsplannen als de keus in
derdaad zal vallen op het nieuwe tra
cé. Een procedure, die zoals bekend,
lange tijd in beslag kan nemen.
Het statenlid gaf aan, waarom een
nieuwe verbinding naar zijn mening
goedkoper zal uitvallen dan de aan
sluiting op een bestaande verbin
ding. Als gekozen zou worden voor
aansluiting op Krayesteinweg en La
ge Zoom, zullen deze in de toekomst
BRUINISSE - De landbouwvereni-
ging „landbouw Belang" uit Bruinis-
se houdt op dinsdag 14 februari haar
algemene vergadering in het Dorps
huis van Bruinisse. Aanvang half
acht. Naast de normale agendapun
ten als notulen en bestuursverkie
zing houdt ing. Eerkens, bedrijfs-
voorlichter, een korte inleiding over
organische mest, m.n. drijfmest, de
toepassing en mogelijkheden hier
van op de bedrijven. Na het officiële
programma zal Ries v.d. Velde een
diaserie vertonen over Zuid-en
Midden-Amerika.
toch uitgebouwd moeten worden tot
autoweg. Verder zouden aanzienlijke
voorzieningen getroffen moeten wor
den in het kader van de wet geluids
hinder, zoals het aanleggen van ge
luidswallen, die landschappelijk
vaak niet al te fraai zijn. Verder wees
hij op het feit, dat de Krayesteinweg
en Lage Zoom in de huidige vorm een
overgang vormen tussen de bebou
wing en de Vroongronden. Hij achtte
het dan ook beter te kiezen voor een
definitieve oplossing, dan voor de in
het streekplan vastgelegde verbin
ding, die in de toekomst wellicht
moeilijk te verteren zal blijken te
zijn.
„Ver van Middelburg"
Burgemeester W. den Boer van
Middenschouwen liet het statenlid
weten, dat de kolleges op Schouwen-
Duiveland enige tijd geleden al tot de
konklusie waren gekomen, dat het
hoog tijd werd om planologische
maatregelen op dit gebied te treffen.
Via de gemeente Westerschouwen
zijn namens de regio-gemeenten in
dit verband al brieven uitgegaan
naar alle betrokken instanties. Wet
houder Padmos van Westerschouwen
toonde zich niet zo verbaasd over het
feit, dat dit blijkbaar nog niet was
doorgedrongen op provinciaal ni
veau. „We hebben al eerder ge-
konstateerd, dat Schouwcn-
Duiveland soms heel ver van Middel
burg af ligt", aldus Padmos
Op bedrijfsterrein Rademaker in Haamstede
BURGH-HAAMSTEDE - De kommissie grond- en pachtzaken van de ge
meente Westerschouwen heeft dinsdagavond aan het kollege geadviseerd een
krediet van 36.000,— te voteren voor een nader onderzoek naar de bodemve
rontreiniging op het terrein van transportbedrijf Rademaker te Burgh-
Haamstede. Het vorige jaar kwam uit een oriënterend onderzoek naar voren
dat de grond en het grondwater verontreinigd zijn met oliehoudende produk
ten.
De heer H. B. Veerman, technisch
ambtenaar van Westerschouwen
deelde telefonisch mee dat de kon-
centratie olie in het betreffende ter
rein wat aan de hoge kant is, maar
dat de zaak echt niet urgent is. Dit
nader onderzoek, dat waarschijnlijk
dit jaar zal worden uitgevoerd door
Dit houten huisje bij het parkeerterrein aan de Jan van Renesseweg te Renesse is geen lang leven meer beschoren. De
kommissie grond- en pachtzaken van de gemeente Westerschouwen adviseerde dinsdagavond het huisje, dat vroeger
als parkeerwachtershokje dienst deed te laten slopen.