Cor Boot: enthousiaste „wijnboer" in Renesse Kommissie adviseert krediet voor nader bodemonderzoek Krachtig pleidooi aanpassing Streekplan Vergadering- Landbouw Belang Bru Luc tor et Fermentor Vin de Bateau RENESSE - Cor Boot is een bekend „wijnboer" in Renesse. Op zyn „Chateau" achter de ouderlijke woning in de Zeeanemoonweg gisten zijn Viierbessenwijn, Ap pelwijn, Perenwijn, Kruidenwijn, Pasternaakwijn, To- matenwijn, Krotenwijn, Mintplantwijn, Sangria en nog vele andre soorten. Nu, in deze tijd van het jaar, gist er natuurlek niet zoveel, want de grondstoffen zijn dan beperkt De gebottelde wijn - „Vin de Bateau" komt dan tot rijpheid in de speciaal daarvoor bestemde garage, die vorstvrij is en weinig schommeling van temperatuur toestaat Cor Boot- dat zal inmiddels duidelijk zijn- is een fervent zelf wijnmaker, het enthousiasme waarmee hij over zijn hobby vertelt verraadt heel wat kennis op dit gebjed en werkt bovenal aanstekelijk om eens nader in te gaan op de nog wat mysterieuze materie van het zelf wijn maken. Cor kwam er door toedoen van zijn zwager in Ylissingen mee in aanra king. Samen volgden zij in 1980 een kursus van de op dit gebied reeds bekende Jan van Schaik, die zijn leerlingen opleidde op grond van de beginselen van de Engelse wijnma ker J. J. Berry. Aan het slot van die kursus werd een onderlinge wedstrijd met eigen ge maakte wijntjes gehouden. Coris en thousiasme was gewekt Hij wilde meerdere malen mee gaan doen aan dergelijke wedstrijden. Cor sloot zich aan bij de Vereniging voor Amateur Wijnmakers en Bierbrouwers in Zee land „Luctor et Fermento", die sinds twee jaar ook een eigen afdeling Schou- wen/Flakkee bezit Verder schafte hij zich een volkstuintje aan om zoveel mogelijk ook zelf voor de benodigde grondstoffen te kunnen zorgen. Geen beginner meer In 1981 nam hij deel aan een wed strijd in de beginnersklasse. Het hoog ste resultaat dat hij hier behaalde: een tweede prijs in de Roséwijnen bete kende direkt, dat hij beginner af was en voortaan mee diende te doen aan de wedstrijden voor gevorderden. Dat deed Cor ook. „Het wedstrijdelement is voor mij belangrijk. Ik zou elke wijn beoordeeld willen zien. Je kunt er de fouten door uithal< wijn nog beter te mee aan talloze ling verband, maar ook op provinciaal, landelijk en zelfs internationaal niveau. Het eerste internationale sukses, dat Cor behaalde was een vierde prijs voor een rode tafelwijn tijdens een wed strijd in Vleuten. Inmiddels blyken ook zijn dessert wijnen goed gewaardeerd te worden. Tijdens de internationale wedstrij den in oktober vorig jaar in Amers foort behaalde bij een vierde prijs voor zijn witte dessertwijn en een vijfde voor de rode dessertwijn. Voor de goede orde diént nog wel vermeld, dat er in totaal ruim twaalfhonderd flessen wijn werden ingeleverd door amateurwij nmakers. Grootste konkurrenten tijdens die internationale wedstrijden blijken de deelnemers uit Engeland, die met bus sen vol naar dergelijke evenementen komen. Het zelf wijnmaken is daar een reeds jaren lang bedreven hobby en uiteraard komt het bij deze hobby vooral op ervaring aan. Cor heeft een belangrijke steun aan het advies van zijn 2us, mevrouw Fonteine-Boot uit Vlissingen, die volgens haar broer een kei is in het proeven van wija Hij gaat vaak af op haar raad een bepaalde wijn wel of niet in te zenden voor een wed strijd. Normen Natuurlijk zijn er bepaalde normen voor de wedstrijdbeoordeling van de Cor ontwierp ook zijn eigen etiket voor zijn eigen gemaakte wijn. Zijn etiket geeft informatie over produkt, oogstjaar, smaak, inhoud en alcoholpercenta ge. ingezonden wijnen, maar voor een be langrijk deel komt die beoordeling uiteraard ook neer op het proeven ea .over smaak valt niet te twisten. De ter keuring aan te bieden wij nen, dienen gebotteld te zijn in de zo genaamde Bordeauxfles van 75 cc, afgesloten met een T-kurk. Het etiket dient 2 cm van de onderkant precies tussen de naden van de fles te zijn opgebracht De fles dient er goed vei> zorgd uit te zien en de wijn moet uiter aard helder zija Voor het bepalen van een beoordeling voor kleuren bouquet van de wijn zijn ook bepaalde normea Er wordt verschil gemaakt in de smaak- klassen droog, medium of zoet en ver der wordt bij het daadwerkelijke proe ven speciaal gelet op zoetgehalte, tan nine, zuurgehalte, alcoholpercentage. Tot slot volgt dan een eindbeoor deling met opmerkingen, waar de zelf- wijnmaker wat aan heeft om zijn produkt, indien gewenst, nog te ver beteren. De inzenders, die in de prij zen vallen worden meestal gehuldigd met een oorkonde en af en toe met een soort lauwerkrans. Cor heeft in middels een indrukwekkend stapel tje oorkonden bijeen weten te krij gen. Hij maakt wijn voor eigen gebruik en voor vrienden, familie en kennissen, maar de echte produktie komt, zoals gezegd, pas op gang als een wedstrijd rapport hem heeft overtuigd, dat hij op de goede weg zit „Geen sulfiet" Niet zonder enige trots benadrukt Cor, dat hij bij het zelf wijnmaken geen gebruik maakt van sulfiet „Daar krijg je pijn in je kop van". Hij zweert bij natuurlijke klaringen. Zodra hij - tij dens de gistingen soms al - ruikt dat het mis dreigt te gaan met de helderheid van de wijn, grijpt hij in met eiwit of vismeeL Als de wijn in wording met die middelen wordt vermengd, lukt het hieestal om zonder smaakaantastin- gen het bezinksel naar de bodem te laten zakken. De wijn wordt daarna overgebracht naar een schone fles en het fundament blijft achter. Voor het verkrijgen van een goed eindprodukt komt het er volgens de wijnboer uit Renesse op neer, dat in de eerste plaats goede grondstoffen worden gebruikt, dat heel nauwkeu rig het soortelijk gewicht van de sui ker in het sap wordt bepaald en dat van te voren is bepaald of er een droge, medium of zoete wijn zal wor den gemaakt Aan de hand van tabel len is te bepalen hoeveel suiker bij een zeker gewenst alcoholpercenta ge toegevoegd dient te worden. Ook de gistkeuze is bij het maken van een goede wijn van groot belang. Tot de toppers op „Chateau Bateau" behoren zeker de dessertwijnen. Met gebruikmaking van zogenaamde Sau- ternegist weet Cor van rozebottels een stevige dessertwijn van 13° alcohol te produceren. Het gebruik van een ste- rielfilter acht hij van belang om de wijn zo helder mogelijk te maken en om de achtergebleven gistcellen te verwijde ren, zodat een tweede gisting op de fles kan worden voorkomen. Champagne Op het ogenblik is hij bezig met een nieuw experiment eigen-gemaakte Champagne. Eerlijk gezegd is hij er nog niet helemaal uit Het zou te ver voeren om gedetailleerd in te gaan op de problemen, waar men bij de berei ding van Champagne mee te maken krijgt Belangrijkste hobbel, die hier genomen moeten worden, is het uit de Cor Boot: een zelf-wijnmaker, die al met vele oorkondeti.voor zijn produkten werd geëerd. fles verwijderen van het bezinksel, dat zich vormt tijdens de tweede gisting, die bij champagne nou eenmaal wel op de fles moet plaatsvinden, anders zou het geen champagne zijn. De druk in de fles kan echter op lopen tot ongeveer 5 atmosfeer en dan maak je zo'n fles dus nietzomaar even open om het depot te verwij deren. In de Champganestreek worden de flessen dartoe geruime tijd onderste boven opgeslagen, zodat het bezinksel zich in de flessenhals verzamelt Ver volgens worden in een speciale ma chine die flessenhalzen even bevro ren; de flessen worden geopend en het ijspropje met daarin het depot schiet door de kracht in de fles eruit zonder dat er veel van de overige inhoud van de fles verloren gaat Zo'n methode doe je als amateur natuurlijk niet zo maar na en ook Cor is er dus nog niet helemaal uit maat hij heeft de moed wat dit betreft nog niet opgegeven. Ook bier Verder is Cor zich de laatste tijd ook wat gaan toeleggen op het zelf bier- brouwen, maar dat staat naar zijn eigen zeggen, nog maar in de kinder schoenen. Hij heeft inmiddels een biertje gemaakt dat vergelijkbaar is met het Engelse Ale en volgens Cor is dat echt een smaakje waar je van moet houden. Hij is, zoals gezegd, een aktief lid van „Luctor et Fermento". Vanuit deze groep werd hem gevraagd dit najaar een kursus voor beginners in het wijn- maken te leiden. Hij heeft nog geen definitief „ja" laten horen, maai- het lijkt hem wel leuk om het te doen. On langs - vorige week vrijdag - werd in het U.V.V.-gebouw te Zierikzee nog een onderlinge wedstrijd voor leden van de afdeling Schouwen/Flakkee ge houden. Prijzen De prijzen werden hier als volgt toegekend: 3e prijs Rood: zoet J. J. v. Westen- brugge; Rood medium: B. M. Ferran; Rood droog C. Hendrikse. 3e prijs Wit: zoet G. Schipper, Wit medium: J. Tanis; Wit droog S. v. d. Laan. 2e prijs Rood: zoet C. Boot; Rood medium: J. J. v. Westenbrugge; Rood droog J. J. v. Westenbrugge. 2e prijs Wit: zoet B. M. Ferron; Wit medium: B. M. Ferron; Wit droog C. Boot 3e prijs Rosé: J. Luijendijk. 2e prijs Rosé: M. de Pijper. Ie prijs Wit: zoet C. Boot; Wit me dium: B. M. Ferron; Wit droog S. v. d. Laan. Ie prijs Rood: zoet J. J. v. Westen brugge; Rood medium: A. J. Timmer mans; Rood droog. A. J. Timmermans. Ie prijs Rosé: droog B. Schipper. Wie meer wil weten over de Vereni ging voor Amateur Wijnmakers en Bierbrouwers op Schouwen/Flakke kan zich wenden tot de voorzitter, de heer F. Teeuw, Burghseweg 45, Haamstede, tel. (01115)-1462. een ingenieursbureau, is gericht op de omvang en de verspreiding van de verontreiniging. Daarnaast zal in dit onderzoek aandacht worden besteed aan mogelijke saneringsmaatrege len. Woningen 1 Het kollege van Westerschouwen heeft aan transportbedrijf Radema ker een aanbod gedaan inzake de ver plaatsing van het bedrijf naar het be drijfsterrein in Haamstede. De on derhandelingen tussen de gemeente en Rademaker zijn nog niet afge rond. Op het vrijgekomen terrein zullen in de toekomst woningen wor den neergezet. Voorwaarde daarvoor is wel dat de grond dan helemaal schoon is. De kommissie grond- en pachtzaken vond het bedrag van 36.000,— wel erg hoog voor het rela tief kleine stukje grond. Voorzitter J. C. de Feiter vertelde dat de kosten voor het nader onderzoek beslist niet op de grondkosten voor de toe komstige woningbouw mogen druk ken. Dorpshuis Haamstede De verhuurovereenkomst van het dorpshuis Haamstede is in grote lij nen opgesteld op basis van de huuro vereenkomst voor het dorpshuis Re- nesse. Sekretaris J. W. de Jonge deel de tijdens de vergadering mee dat voor Haamstede wel een hogere huurprijs staat, namelijk 12.000,— (vervolg van pagina 1) ken. „Als je dat verkeer via Kray- esteinweg en Lage Zoom zou afvoe ren, zou je in de toekomst gigantische problemen krijgen", aldus Henne- keij. Hij vreesde dat het grond en geld zal kosten als toch deze verbin ding de voorkeur zal krijgen boven het nieuwe tracé, zoals dat in de re cente struktuurschets Westerschou- per jaar. Het restant van de vroegere school De Schutse, dat waarschijn lijk zal worden bestemd tot biblio theek, gaat voorlopig in de overeen komst mee. Als de bibliotheek er eenmaal is dan wordt de verhoging van de huurprijs voor dit deel van het totale komplex aan de orde gesteld. De sekretaris verwoordde de mening van het kollege dat het restant tot zolang beter onder beheer van de Stichting Dorpshuis Haamstede kan vallen. De statuten zijn inmiddels aan het kollege toegestuurd. De rasul zal bin nenkort een raadslid benoemen in het Stichtingsbestuur. De heer J. W. Geleijnse (CDA) was van mening dat de prijzen van de konsumpties in het dorpshuis parallel moeten gaan lo pen met de prijzen van de horecaza ken in Haamstede. ,,De konsumpties mogen niet voor dumpprijzen wor den weggegeven", aldus Geleijnse. Volkstuintjes De kommissie gaf een positief ad vies met betrekking tot de uitgifte van volkstuintjes in Noordwelle. Het gaat om vier grote stukjes grond en één klein stukje. De gemeente heeft de grond aangekocht en wil het ge bruiken voor volkstuinen. Vanuit de zijde van de bevolking bestaat er be langstelling voor. De kommissie ad viseerde 0,30 huur per m3 grond te vragen. wen is aangegeven. Hij sprak de hoop uit, dat de betrokken overhe den, in de eerste plaats de gemeente Westerschouwen, het naar zijn me ning noodzakelijke overleg daarover zullen beginnen. In dit verband wees het statenlid op de noodzaak van wijziging van het streekplan en van vigerende bestemmingsplannen als de keus in derdaad zal vallen op het nieuwe tra cé. Een procedure, die zoals bekend, lange tijd in beslag kan nemen. Het statenlid gaf aan, waarom een nieuwe verbinding naar zijn mening goedkoper zal uitvallen dan de aan sluiting op een bestaande verbin ding. Als gekozen zou worden voor aansluiting op Krayesteinweg en La ge Zoom, zullen deze in de toekomst BRUINISSE - De landbouwvereni- ging „landbouw Belang" uit Bruinis- se houdt op dinsdag 14 februari haar algemene vergadering in het Dorps huis van Bruinisse. Aanvang half acht. Naast de normale agendapun ten als notulen en bestuursverkie zing houdt ing. Eerkens, bedrijfs- voorlichter, een korte inleiding over organische mest, m.n. drijfmest, de toepassing en mogelijkheden hier van op de bedrijven. Na het officiële programma zal Ries v.d. Velde een diaserie vertonen over Zuid-en Midden-Amerika. toch uitgebouwd moeten worden tot autoweg. Verder zouden aanzienlijke voorzieningen getroffen moeten wor den in het kader van de wet geluids hinder, zoals het aanleggen van ge luidswallen, die landschappelijk vaak niet al te fraai zijn. Verder wees hij op het feit, dat de Krayesteinweg en Lage Zoom in de huidige vorm een overgang vormen tussen de bebou wing en de Vroongronden. Hij achtte het dan ook beter te kiezen voor een definitieve oplossing, dan voor de in het streekplan vastgelegde verbin ding, die in de toekomst wellicht moeilijk te verteren zal blijken te zijn. „Ver van Middelburg" Burgemeester W. den Boer van Middenschouwen liet het statenlid weten, dat de kolleges op Schouwen- Duiveland enige tijd geleden al tot de konklusie waren gekomen, dat het hoog tijd werd om planologische maatregelen op dit gebied te treffen. Via de gemeente Westerschouwen zijn namens de regio-gemeenten in dit verband al brieven uitgegaan naar alle betrokken instanties. Wet houder Padmos van Westerschouwen toonde zich niet zo verbaasd over het feit, dat dit blijkbaar nog niet was doorgedrongen op provinciaal ni veau. „We hebben al eerder ge- konstateerd, dat Schouwcn- Duiveland soms heel ver van Middel burg af ligt", aldus Padmos Op bedrijfsterrein Rademaker in Haamstede BURGH-HAAMSTEDE - De kommissie grond- en pachtzaken van de ge meente Westerschouwen heeft dinsdagavond aan het kollege geadviseerd een krediet van 36.000,— te voteren voor een nader onderzoek naar de bodemve rontreiniging op het terrein van transportbedrijf Rademaker te Burgh- Haamstede. Het vorige jaar kwam uit een oriënterend onderzoek naar voren dat de grond en het grondwater verontreinigd zijn met oliehoudende produk ten. De heer H. B. Veerman, technisch ambtenaar van Westerschouwen deelde telefonisch mee dat de kon- centratie olie in het betreffende ter rein wat aan de hoge kant is, maar dat de zaak echt niet urgent is. Dit nader onderzoek, dat waarschijnlijk dit jaar zal worden uitgevoerd door Dit houten huisje bij het parkeerterrein aan de Jan van Renesseweg te Renesse is geen lang leven meer beschoren. De kommissie grond- en pachtzaken van de gemeente Westerschouwen adviseerde dinsdagavond het huisje, dat vroeger als parkeerwachtershokje dienst deed te laten slopen.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1984 | | pagina 5