OUD- EN NIEUWVIERING IN DEN VREEMDE
h
taJ'
- ehjte. &Aü -
X ff. v
F ELI 2 A NO
BONNE ANNEE
ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE Vrijdag 28 december 1979 Nr. 22632
Hollands oud en nieuw wordt geassocieerd met oliebollen en vuurwerk, maar slechts kort maar anderen vaak al heel wat jaren op Schou wen-Duiveland wó- verslaggeefster en fotograaf bezochten negen van hen, en werden zeer gastvrij
hoe gaat dat nu in ,,den vreemde"? Informatie daarover werd dichtbij ver- nen. Niet alle vertegenwoordigers van de dertig nationaliteiten, die deze om- ontvangen en mijmerden mee met oude of recente herinneringen, die werden
strekt, door inwoners afkomstig uit het buitenland, van wie sommigen geving telt, kunnen op slechts één pagina aan het woord komen. Een Z.N.- voorzien van een eigenhandig geschreven „gelukkig nieuwjaar".
Mevrouw K. Goudzwaard, Zierikzee
Uit de oud-en-nieuw viering van de Ieren blijkt hun mentaliteit: ze ontmoeten
elkaar graag en veel buiten de deur. Vooral de jonge mensen uit Dublin en om
geving stromen op oudejaarsavond in groten getale naar de brede O'Con-
nolstreet; kou en regen deren niet, er wordt daar de hele avond gefeest. Er
wordt daarbij graag een nieuwjaarsborreltje (Guinness) gedronken, maar de
sfeer verruwt daardoor geenszins. Integendeel: iedereen kan het in die paar
uur juist wonderwel met elkaar vinden, het is er oergezellig. Het is ook de ge
woonte geworden, dat er waspoeder in de spuitende fonteinen wordt gegooid,
misschien om het nieuwe jaar lekker schoon te beginnen... Na enen trekt men
in ploegjes naar eikaars huizen, ook de mensen die hebben gedineerd in
restaurants. Thuis wordt dan verdér gefeest met heel veel muziek en zang, zo
als om twaalf uur het traditionele „Old Aquintence" - met vuurwerk
begeleiding - uit aller kelen heeft geklonken.
Mevr. E. van Zanten-Mand, Renesse
De herinneringen van mevrouw E. van Zanten doen denken aan een „ouder
wetse" kerstkaart: onvoorstelbare bergen sneeuw, door paarden getrokken
sleeën (het gerinkel van belletjes), veel kerstversiering en grote houtvuren.
Zo was het in het toen nog zelfstandige Estland. De laatste week van het jaar
was een „eetfeest van Kerst tot Nieuwjaar, volop lekkernijen werden aan ta
fel gebracht." Bij de boerderijen werden varkens geslacht (voor warm'en
koud vlees); de kop werd gevuld en versierd. Er werd stevig geborreld, met -
daar geen bijzonderheid - kaviaar en zalm als hartige hapjes. Vanwege de bar
re koude speelde het nieuwjaarsfeest zich grotendeels huiselijk binnen af, er
werden veel spelletjes gedaan. Na twaalven - wanneer de geweersalvo's had
den geklonken - werd in ieders toekomst geblikt door vloeibaar tin van een
oude pollepel in koud water te gieten en voorspellingen af te lezen uit de weer
opgeviste grillige vormpjes.
N. Ayaz, Zierikzee
Tot een jaar of vijftien geleden werd, vooral in de Turkse dorpen, in het ge
heel geen oud en nieuw gevierd. Tegenwoordig gaat het in Tukije ongeveer op
dezelfde manier als in Nederland, met dien verstande dat middernacht een
uur vroeger valt dan hier, dan wordt het glas gevuld met Turkse jenever gehe
ven. Schapenvlees wordt er altijd al graag gegeten, maar met oudjaar wordt
tijdens ongedwongen maaltijden in de familiekring ook vaak kalkoen of kip
ter tafel gebracht. De „rijke mensen" (uit de stad) gaan op die avond vaak
naar bars of restaurants, om het nieuwjaar in te luiden. Het grootste feest in
Turkije blijf echter Ramadan, dat dagenlang duurt.
Kevin Palmer, Noordgouwe
De Australiërs gaan muzikaal het nieuwe jaar in. Met overgave klinkt uit zo'n
veertig tot zestig kelen het „Auld lang syne", een vaarwel aan het oude en een
„good luck-song" aan het nieuwe jaar. Oudejaarsavond wordt gevierd met
vrienden, in tegenstelling tot Kerstmis dat met de familie wordt doorge
bracht. De vrienden komen tezamen bij één van hen voor „just a big party",
een grootse barbecue-partij. De huizen in Australië zijn gewoonlijk omringd
met een 250 acre (ruim 100 ha) grond, dus ruimte in overvloed voor een (vaste)
barbecue en vele feestgangers. Een speciale nieuwjaarsdrank kent men daar
niet: om twaalf uur wordt geklonken met het drankje waar men toevallig mee
bezig is. De temperatuur is overdag en in het begin van de avond 30 tot 35°,
het regent er zelden! De eerste januari is een vakantiedag, ook voor de volwas
senen, en die wordt meestal doorgebracht aan het strand of besteed aan een rit
door de natuur. Kevin Palmer: „Of in bed, om te bekomen van de night -
before!"
Mevr. K. W. Dan-Fong, Scharendijke
Het Chinees nieuwjaar valt op wisselende data, maar meestal in februari, in
1980 op de zestiende. Het is een uitgebreid feest, dat vier dagen duurt, ook in
Maleisië waar mevrouw Dan heeft gewoond. Omdat die viering een aardige
duit kost, spreekt men daar ook wel van de „hoofdpijnmaand". Ouders geven
namelijk hun kinderen „nieuwjaarsgeld", dat wordt gestopt in speciale rode
zakjes, gratis verstrekt door de banken. Vooral de allerkleinsten genieten
echter in die dagen, waarop veel wordt gesnoept: speciale cake, gebak en
koekjes. Bij de borrel (franse cognac of whiskey) behoren pompoenzaad en
pinda's te worden gepresenteerd. Vlees wordt er niet gegeten, dat verbiedt
hun godsdienst, maar wel wordt een speciale mie bereid met verschillende
groenten. Oudejaarsavond en nieuwjaarsdag worden in de familiekring ge
vierd. Om twaalf uur geeft men elkaar de hand (er wordt niet gekust) en er
wordt vuurwerk afgestoken. De tweede en derde dag van het nieuwe jaar
wordt doorgebracht met vrienden en kennissen. Er wordt in die tijd veel ge
gokt, bijvoorbeeld Mah Yong gespeeld, hoewel dat tegenwoordig verboden is.
Dames Van Gilst en Giljam, Bruinisse
Op Ilha Brava, één der Kaapverdische eilanden, wordt - vooral door de jonge
lui - de gehele nacht doorgefeest. Na kerkbezoek in de vroege ochtend wordt
de viering dan de volgende middag weer even enthousiast voortgezet. De jon
ge, ongetrouwde meisjes komen, gekleed in nieuwe feestelijke japonnetjes,
met z'n twintigen bijeen in een grote versierde kamer bij één van hen thuis,
echter niet zonder begeleiding. Of vader óf moeder verliest dochterlief geen
sekonde uit het oog, al houden de ouders zich wat op de achtergrond. De jonge
mannen uit het dorp trekken, in ploegjes, de feestruimten langs. Zij kondigen
hun komst al muzikaal aan, zingend bij gitaarmuziek. Het dorpsorkest trekt
van huis tot huis. Ondertussen wordt onder andere catchupa (mais, bonen en
vlees) genuttigd en grogo (een drank uit suikerzaad) gedronken. Met het vro
lijke lied „Boas Festos e Boas Amos" begint het nieuwe jaar. Op 6 januari,
driekoningen, wordt er weer uitgebreid gefeest. De dames denken met glan
zende ogen aan die tijd terug.
A/jr
Ngo-Van-Duc, Zierikzee
In Vietnam wordt soms tweemaal oud- en nieuw gevierd. Het is een klein
beetje feest op de dag dat hier de dertigste december valt, maar het Vietname
se nieuwjaar (in februari) duurt drie dagen! Het is er dan nog wel „een beetje
koud", want het dragen van een vest is dan toch wel noodzakelijk om 's
nachts buiten het vele en schitterende vuurwerk gade te slaan...! Tijdens de
vele bezoeken in* die dagen, op de eerste dag van het nieuwe jaar aan familie,
op de tweede en derde dag aan vrienden en kennissen, wordt zowel thuis als
uit heerlijk gegeten, vooral vlees. Kip, vis en eend worden met veel toewij
ding bereid waarbij dan vooral groene groenten worden gegeten. Er wordt
„een beetje wijn" bij gedronken. De gelukwensen gaan gepaard met een wel
gemeende handdruk. Drie dagen lang wordt er niet gewerkt, alleen maar ge
feest.
Ir. M. J. Loschacoff, Noordgouwe
Toepasselijke Argentijnse muziek omlijst de vertelling van ir. M. J. Loscha
coff. In zijn geboorteland is de nieuwjaarsviering een echt zomerfeest, dat
midden dat seizoen valt. De Argentijnen vieren oudejaarsavond en -nacht
meest buiten: in de tuin, op straat, op het strfend, waarbij de barbecue het
middelpunt is. In de casino's zijn dansfestijnen. Traditioneel wordt appelci-
der gedronken en pan dulce (cake) genuttigd. Het nieuwe jaar wordt met veel
lawaai en geschreeuw ingeluid. Geweerschoten klinken (of dat nog geoor
loofd is weet ir. Loschacoff niet), vuurwerk wordt afgestoken en op straat
gaat iedereen naar iedereen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het
is geen „bezinningsfeest", er worden na het middernachtelijk uur geen
toespraken gehouden. Dat heeft ook geen zin, want niemand luistert, iedereen
viert uitgelaten feest.
Mevr. N. J. G. Villerius-Delaunay, Zierikzee
In Frankrijk - hoe kan het anders - staat op oudejaarsavond (reveillon) het cu
linaire voorop! Er bestaan daarvoor speciale menu's, waarop onder andere
oesters, witte worst (boudin blanc) en kalkoen gevuld met kastanjes voorko
men. Vooral de jonge mensen dineren en dansen dan in restaurants. Het mid
dernachtelijk uur wordt geaccentueerd met het knallen van de champagne-
kurken en het kussen-op-z'n-frans. Vuurwerk wordt er niet afgestoken, dat is
uitsluitend gereserveerd voor de veertiende juli, de nationale feestdag. De ou
dere generatie blijft die avond meestal thuis en past op de kleinkindertjes. De
eerste januari is echter de familiedag. Dan worden over en weer cadeautjes
(etrennes) uitgedeeld; aan familieleden, maar ook aan de bakker, de slager of
de postbode. De oudejaarsviering is in Frankrijk een zeer ongedwongen feest.
Het verheugt Mme Villerius zeer, dat ze dat (per toeval) dit jaar weer eens
sinds lange tijd in haar geboorteland meemaakt.