OUD- EN NIEUWVIERING IN DEN VREEMDE h taJ' - ehjte. &Aü - X ff. v F ELI 2 A NO BONNE ANNEE ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE Vrijdag 28 december 1979 Nr. 22632 Hollands oud en nieuw wordt geassocieerd met oliebollen en vuurwerk, maar slechts kort maar anderen vaak al heel wat jaren op Schou wen-Duiveland wó- verslaggeefster en fotograaf bezochten negen van hen, en werden zeer gastvrij hoe gaat dat nu in ,,den vreemde"? Informatie daarover werd dichtbij ver- nen. Niet alle vertegenwoordigers van de dertig nationaliteiten, die deze om- ontvangen en mijmerden mee met oude of recente herinneringen, die werden strekt, door inwoners afkomstig uit het buitenland, van wie sommigen geving telt, kunnen op slechts één pagina aan het woord komen. Een Z.N.- voorzien van een eigenhandig geschreven „gelukkig nieuwjaar". Mevrouw K. Goudzwaard, Zierikzee Uit de oud-en-nieuw viering van de Ieren blijkt hun mentaliteit: ze ontmoeten elkaar graag en veel buiten de deur. Vooral de jonge mensen uit Dublin en om geving stromen op oudejaarsavond in groten getale naar de brede O'Con- nolstreet; kou en regen deren niet, er wordt daar de hele avond gefeest. Er wordt daarbij graag een nieuwjaarsborreltje (Guinness) gedronken, maar de sfeer verruwt daardoor geenszins. Integendeel: iedereen kan het in die paar uur juist wonderwel met elkaar vinden, het is er oergezellig. Het is ook de ge woonte geworden, dat er waspoeder in de spuitende fonteinen wordt gegooid, misschien om het nieuwe jaar lekker schoon te beginnen... Na enen trekt men in ploegjes naar eikaars huizen, ook de mensen die hebben gedineerd in restaurants. Thuis wordt dan verdér gefeest met heel veel muziek en zang, zo als om twaalf uur het traditionele „Old Aquintence" - met vuurwerk begeleiding - uit aller kelen heeft geklonken. Mevr. E. van Zanten-Mand, Renesse De herinneringen van mevrouw E. van Zanten doen denken aan een „ouder wetse" kerstkaart: onvoorstelbare bergen sneeuw, door paarden getrokken sleeën (het gerinkel van belletjes), veel kerstversiering en grote houtvuren. Zo was het in het toen nog zelfstandige Estland. De laatste week van het jaar was een „eetfeest van Kerst tot Nieuwjaar, volop lekkernijen werden aan ta fel gebracht." Bij de boerderijen werden varkens geslacht (voor warm'en koud vlees); de kop werd gevuld en versierd. Er werd stevig geborreld, met - daar geen bijzonderheid - kaviaar en zalm als hartige hapjes. Vanwege de bar re koude speelde het nieuwjaarsfeest zich grotendeels huiselijk binnen af, er werden veel spelletjes gedaan. Na twaalven - wanneer de geweersalvo's had den geklonken - werd in ieders toekomst geblikt door vloeibaar tin van een oude pollepel in koud water te gieten en voorspellingen af te lezen uit de weer opgeviste grillige vormpjes. N. Ayaz, Zierikzee Tot een jaar of vijftien geleden werd, vooral in de Turkse dorpen, in het ge heel geen oud en nieuw gevierd. Tegenwoordig gaat het in Tukije ongeveer op dezelfde manier als in Nederland, met dien verstande dat middernacht een uur vroeger valt dan hier, dan wordt het glas gevuld met Turkse jenever gehe ven. Schapenvlees wordt er altijd al graag gegeten, maar met oudjaar wordt tijdens ongedwongen maaltijden in de familiekring ook vaak kalkoen of kip ter tafel gebracht. De „rijke mensen" (uit de stad) gaan op die avond vaak naar bars of restaurants, om het nieuwjaar in te luiden. Het grootste feest in Turkije blijf echter Ramadan, dat dagenlang duurt. Kevin Palmer, Noordgouwe De Australiërs gaan muzikaal het nieuwe jaar in. Met overgave klinkt uit zo'n veertig tot zestig kelen het „Auld lang syne", een vaarwel aan het oude en een „good luck-song" aan het nieuwe jaar. Oudejaarsavond wordt gevierd met vrienden, in tegenstelling tot Kerstmis dat met de familie wordt doorge bracht. De vrienden komen tezamen bij één van hen voor „just a big party", een grootse barbecue-partij. De huizen in Australië zijn gewoonlijk omringd met een 250 acre (ruim 100 ha) grond, dus ruimte in overvloed voor een (vaste) barbecue en vele feestgangers. Een speciale nieuwjaarsdrank kent men daar niet: om twaalf uur wordt geklonken met het drankje waar men toevallig mee bezig is. De temperatuur is overdag en in het begin van de avond 30 tot 35°, het regent er zelden! De eerste januari is een vakantiedag, ook voor de volwas senen, en die wordt meestal doorgebracht aan het strand of besteed aan een rit door de natuur. Kevin Palmer: „Of in bed, om te bekomen van de night - before!" Mevr. K. W. Dan-Fong, Scharendijke Het Chinees nieuwjaar valt op wisselende data, maar meestal in februari, in 1980 op de zestiende. Het is een uitgebreid feest, dat vier dagen duurt, ook in Maleisië waar mevrouw Dan heeft gewoond. Omdat die viering een aardige duit kost, spreekt men daar ook wel van de „hoofdpijnmaand". Ouders geven namelijk hun kinderen „nieuwjaarsgeld", dat wordt gestopt in speciale rode zakjes, gratis verstrekt door de banken. Vooral de allerkleinsten genieten echter in die dagen, waarop veel wordt gesnoept: speciale cake, gebak en koekjes. Bij de borrel (franse cognac of whiskey) behoren pompoenzaad en pinda's te worden gepresenteerd. Vlees wordt er niet gegeten, dat verbiedt hun godsdienst, maar wel wordt een speciale mie bereid met verschillende groenten. Oudejaarsavond en nieuwjaarsdag worden in de familiekring ge vierd. Om twaalf uur geeft men elkaar de hand (er wordt niet gekust) en er wordt vuurwerk afgestoken. De tweede en derde dag van het nieuwe jaar wordt doorgebracht met vrienden en kennissen. Er wordt in die tijd veel ge gokt, bijvoorbeeld Mah Yong gespeeld, hoewel dat tegenwoordig verboden is. Dames Van Gilst en Giljam, Bruinisse Op Ilha Brava, één der Kaapverdische eilanden, wordt - vooral door de jonge lui - de gehele nacht doorgefeest. Na kerkbezoek in de vroege ochtend wordt de viering dan de volgende middag weer even enthousiast voortgezet. De jon ge, ongetrouwde meisjes komen, gekleed in nieuwe feestelijke japonnetjes, met z'n twintigen bijeen in een grote versierde kamer bij één van hen thuis, echter niet zonder begeleiding. Of vader óf moeder verliest dochterlief geen sekonde uit het oog, al houden de ouders zich wat op de achtergrond. De jonge mannen uit het dorp trekken, in ploegjes, de feestruimten langs. Zij kondigen hun komst al muzikaal aan, zingend bij gitaarmuziek. Het dorpsorkest trekt van huis tot huis. Ondertussen wordt onder andere catchupa (mais, bonen en vlees) genuttigd en grogo (een drank uit suikerzaad) gedronken. Met het vro lijke lied „Boas Festos e Boas Amos" begint het nieuwe jaar. Op 6 januari, driekoningen, wordt er weer uitgebreid gefeest. De dames denken met glan zende ogen aan die tijd terug. A/jr Ngo-Van-Duc, Zierikzee In Vietnam wordt soms tweemaal oud- en nieuw gevierd. Het is een klein beetje feest op de dag dat hier de dertigste december valt, maar het Vietname se nieuwjaar (in februari) duurt drie dagen! Het is er dan nog wel „een beetje koud", want het dragen van een vest is dan toch wel noodzakelijk om 's nachts buiten het vele en schitterende vuurwerk gade te slaan...! Tijdens de vele bezoeken in* die dagen, op de eerste dag van het nieuwe jaar aan familie, op de tweede en derde dag aan vrienden en kennissen, wordt zowel thuis als uit heerlijk gegeten, vooral vlees. Kip, vis en eend worden met veel toewij ding bereid waarbij dan vooral groene groenten worden gegeten. Er wordt „een beetje wijn" bij gedronken. De gelukwensen gaan gepaard met een wel gemeende handdruk. Drie dagen lang wordt er niet gewerkt, alleen maar ge feest. Ir. M. J. Loschacoff, Noordgouwe Toepasselijke Argentijnse muziek omlijst de vertelling van ir. M. J. Loscha coff. In zijn geboorteland is de nieuwjaarsviering een echt zomerfeest, dat midden dat seizoen valt. De Argentijnen vieren oudejaarsavond en -nacht meest buiten: in de tuin, op straat, op het strfend, waarbij de barbecue het middelpunt is. In de casino's zijn dansfestijnen. Traditioneel wordt appelci- der gedronken en pan dulce (cake) genuttigd. Het nieuwe jaar wordt met veel lawaai en geschreeuw ingeluid. Geweerschoten klinken (of dat nog geoor loofd is weet ir. Loschacoff niet), vuurwerk wordt afgestoken en op straat gaat iedereen naar iedereen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het is geen „bezinningsfeest", er worden na het middernachtelijk uur geen toespraken gehouden. Dat heeft ook geen zin, want niemand luistert, iedereen viert uitgelaten feest. Mevr. N. J. G. Villerius-Delaunay, Zierikzee In Frankrijk - hoe kan het anders - staat op oudejaarsavond (reveillon) het cu linaire voorop! Er bestaan daarvoor speciale menu's, waarop onder andere oesters, witte worst (boudin blanc) en kalkoen gevuld met kastanjes voorko men. Vooral de jonge mensen dineren en dansen dan in restaurants. Het mid dernachtelijk uur wordt geaccentueerd met het knallen van de champagne- kurken en het kussen-op-z'n-frans. Vuurwerk wordt er niet afgestoken, dat is uitsluitend gereserveerd voor de veertiende juli, de nationale feestdag. De ou dere generatie blijft die avond meestal thuis en past op de kleinkindertjes. De eerste januari is echter de familiedag. Dan worden over en weer cadeautjes (etrennes) uitgedeeld; aan familieleden, maar ook aan de bakker, de slager of de postbode. De oudejaarsviering is in Frankrijk een zeer ongedwongen feest. Het verheugt Mme Villerius zeer, dat ze dat (per toeval) dit jaar weer eens sinds lange tijd in haar geboorteland meemaakt.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1979 | | pagina 11