Het merkwaardig cafeetje van Niek en Neele Troost Veel animo op Schouwen-Duiveland voor Ver. tot Bevordering Bijenteelt BEZORGERS Eier-slukje ,,'t Kruusje" te Goedereede Over een paar weken begint weer (bijen)-seizoen Een Paasbrood Voor de bezorging van de ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE vragen wij op korte termijn te NOOKDGOUWE ZIERIKZEE Sollicitaties schriftelijk, telefonisch of mondeling: Zieriltzeesche Nieuwsbode, t.a.y. de héér J. /van Loon, JaAnewekken 11, Zierikzee, Telefoon (01110) 2255, (Telefoon privé 01119-660) Voor de Pasen ZIERIKZEE, april - Er zullen up Schouwen-Duive- land wel altijd bijen gehouden zijn, maar sinds 192 1 de afdeling Schouwen-Duiveland van de Ned. Vereni ging Ier bevordering van de Bijenteelt werd opgericht, weten we ongeveer hoeveel, te weten 6,5 miljoen. Dc nu zesentwintig leden tellende vereniging met een totaal van 160 bijenvolken is vanaf de oprichting aktief geweest met het populair ma ken van hel bijenhouden. In de beginperiode lag het accent van het bijenhouden vooral op de fruitteelt, vanwege de bestuiving door de bijen en daardoor een grote re fruitoogst. Later kwam meer het aspekt van de (nuttige) vrijetijdsbe steding om de hoek kijken, vooral omdat de fruitteelt op Schouwen aan belangrijkheid inboette. Alle leden van dc bijenvereniging zijn dan ook amateurs. De laatste jaren organiseert de afdeling Schou wen-Duiveland cursussen voor be ginners en gevorderden en een jaar lijkse bijententoonstelling. Dit jaar worden 21 beginnende im kers vertrouwd gemaakt met alles wat met bijen te maken heeft, zodat de aan het begin van het seizoen (dit voorjaar) op een verantwoorde ma nier met hun nieuwe hobby kunnen beginnen. Elf cursisten ,die reeds de begincursus gevolgd hebben wordt de fijnere kneepjes van het imkers vak bijgebracht op de cursus voor gevorderden. Veel animo Kortom veel animo op Schouwen- Duiveland voor de bijenhouderij, wat niet zo verwonderlijk is omdat de hier nog een tamelijk onbedorven natuur hebben, die de bijen allerlei honinggevende bloemen te bieden heeft. Over een paar weken gaal het bfjenseizoen weer goed beginnen, het fruit bloeit dan, en er is voor dc byen genoeg honing en stuifmeel te halen. De imkers brengen hun volken naar de boomgaarden en daarna naar het bloeiende koolzaad. De oogsl Soms kan al na de bloei van het fruit de eerste honing van hel jaar geoogst worden. Is dat niet het geval dan wordt er gewacht op het kool zaad. de klaver en andere dracht- planten. De totale honingoogst per volk per jaar is erg afhankelijk van het weer, maar is gemiddeld 20 kilo honing per volk. Gehoopt wordt dat de Schouwen-Duivelandse imkers dit jaar een goed seizoen tegemoet gaan en dat dit jaar het ledenaantal van de bijenvereniging weer zal groeien. (Geïnteresseerden kunnen kontakt opnemen met de secretaris van de bijenvereniging, de heer J. Fluijt, St. Domusstraat 23. Zierikzee, telefoon (01110) 3515. Geen Pasen zonder Goede Vrijdag. Als thema heeft dit laatste vele kunste naars ge-inspireerd. Een beroemd voorbeeld is: Christus aan het kruis", een vroeg 15e eeuws meesterwerk van Jan van Eyck. Een welhaast grimmige devotie straalt ons uit het realistisch geschilderd passielafreel tegen. Links slaat de Moeder, haar houding drukt een smarte lijke berusting uit over het onafwendbaar kwaad dat is geschied, haar handen verwrongen in een wanhopig gebed. Haar gezicht toont ons de rood- omrande ogen, die bij al dit leed nog maar een enkele traan kunnen voort brengen. Er zijn bijna geen tranen meer bij deze diep menselijke ellende. De jonge Johannis kan het niet meer aanzien, hij wendt snikkend het hoofd af, als gebroken. De edele vormen van deze twee treurenden, die beiden echter nog zo intens levend zijn afgebeeld, contrasteren zeer navrant met het van al zijn luister beroofde, stukgebeukte en deerniswekkende lichaam van Christus. Links op de achtergrond vliegen enige macabere kraaien, al op uit hun boom, een bijkan s onopvallend detail, dat echter aan duidelijkheid niets te wensen over laat. Een Osterse fantasiestad, wellicht de vrucht van Van Eycks „lange en geheime reizenin opdracht van hertog Philip van Bourgondië, (voor wie hij o.a. de hand van Isabella van Portugal moest zien te verwerven en haar en passant portretteren!) vormt het vredig decor voor de gruwelijke handeling, waarbij we als markant motief van „dicht bij huis" de molen op de heuvel voteren. Om hel geheel nog eens extra op te fleuren kunt u een eier-stukje maken, dat heeft in ieder geval het grote voordeel dat men de met zorg geschilderde eieren, eens op een leu ke manier ten toon kan stellen. Neem een grote glazen schaal, zo dat men er door kan kijken, en maak een bodem van mandarijntjes, dat geeft direkt al een fleurig begin. Be gin daarop de eieren te schikken, u ziet zelf welke eieren met hun neus naar binnen of naar buiten moeten staan. Door de mandarijntjes blijven de eieren ook beter op hun plaats liggen dan het geval zou zijn op de gladde bodem van de schaal. Ook kunt u wat appels of sinaas appels in folie wikkelen en tussen de eieren schikken. Dit geeft altijd een leuk lichteffekt. Ook wat verse bloemen staan er reuze leuk in, zorg wel dat u de steeltjes van de bloemen met wat natte watten omwikkelt, daarna een stukje folie er omheen en uw bloe metjes gaan uren langer mee. Let er echter wel op dat het op de eerste plaats om de versierde eieren gaat en dat die niet in de verdrukking komen. MYRA TUYNMAN GOEDEREEDE, maart. - ,,'t Kruusje", aan liet begin van <le Goereese Oosldijk. „Gij wandelaar vermoeid van gaan, rust wat in de Halve Maan" staat boven de ingang van liet cafeetje van Niek en Neele Troost. Een gezellige poes ligt op het matje voor de deur te rollen van genoegen. Hjj laat zich het eerste warme voorjaarszonnete helemaal welgevallen. Neele slaat aan het hek, zc maakt een praatje met de buren. Haar gebloemde schort maakt het geheel tot een plaatje uit een tyd die niet veel mensen zich kunnen herinneren. De poes gaat er vandoor als we het hek binnengaan. „Hij is zeker bang van je", zegt Neele lachend, „kom maar binnen". We hangen onze jassen in de ge lagkamer en zoeken een plaatsje rond de tafel in de huiskamer. Op de kachel staat een kannetje pruttelkof- fie, waarvan Neele ons een lekker bakje inschenkt. „Niek is aan 't sche ren" zegt ze. Als we genoeglijk van de koffie zitten te genieten vertelt Neele van „de Halve Maan". „Wc zijn deze zomer 60 jaar ge trouwd en het wordt 66 jaar dat we hier de zaak drijven. Daarvoor was het café al 50 jaar in handen van myn opa en opoe. Niek is nu 92 en zelf ben ik 88. ..We zijn allebei nog gezond en we willen de Halve Maan niet aan de kant doen. Daarvoor zijn we al te lang hier. Het is niet zo erg druk en de vaste klanten pakken zelf hun biertje of schenken zich een borrel in. Ik hoef alleen maar op te schrij ven en af te rekenen". Niek is intussen klaar met scheren en gaat op een stoel bi.^ het kastje naast de kachel zitten. Hij is zwijg zaam. Neele doel voornamelijk het woord. Geslegen prijzen Ze vertelt van haar 20 kleinkinders en 30 overkleinkinders, van de tij den die veranderd zijn en de geste gen prijzen. „Toen we begopnen kostte een bor rel een stuiver en voor diezelfde stuiver kon je ook drie sigaren ko pen. Nu betaal je voor een borrel gauw f 1,15. Een gulden is veel min der waard dan vroeger". „Maar je krijgt ook veel meer gul dens" gooit Niek er opeens tussen door. „Ik kreeg in dienst een dubbel tje per dag, dan had ik drie gulden in de maand. Nu krijgen de soldaten er zeshonderd". „Dat is waar", zegt Neele. „Maar 't was toen wel gezelliger. De men sen hadden "méér voor elkaar over en ze waren tevredener. Myn moe der zei'altyd: „Klagers hebben geen nood en roemers geen brood". Terwijl Neele genoeglijk zit te babbelen in haar leunstoel en Niek van zijn doorrokertje geniet, gaat de deur van de gelagkamer open. „Ja, nu moet ik naar voren" zegt Neele, „want er is iemand." „Ik kom eraan" roept ze. Ze staal op en gaat naar de gelagkamer. Daar zit al iemand achter zijn zelfgepakte pilsje. Het geld ligt al klaar. Terwijl ze gezellig doorpraat gaat. Neele achter de toog staan, haar ar men leunend op het houten blad. Het witte haar, keurig opgestoken in een knotje bovenop haar hoofd, weer spiegelt in het buffet achter haar. De antieke bierkraan op de oude tap kast blinkt als een spiegel. Voor de toog staat een houten bank. Er staan verschillende bruine tafeltjes en stoeltjes. Over de tafeltjes liggen keurige kleedjes. De plantjes koeste ren zich in de zonnestralen die de gelagkamer verwarmen. Neele schenkt ondanks haar hoge leeftijd nog met vaste hand de bor rels in. Gezellig Op dit uur is het niet zo druk, maar zaterdagsmiddags komen er steevast een paar een dobbelsteentje gooien. Dan gaat het er gezellig aan toe en zolang Niek en Neele het café blijven beheren zal het zo blijven. Als ze er mee stoppen is het echter gebeurd, want dan moet de hele boel verbouwd worden. Het café voldoet op geen stukken na aan de moderne wettelijke eisen. Een nieuwe eigenaar zal trouwens de hele zaak wel moderniseren ten einde dc omzet te bevorderen. Het is dan echter wel de grote vraag of de vermoeide wandelaar nog „rust" vindt in dc „Halve Maan". Met Pasen hoort er een paasbrood op de dis en hoewel we het kant en klaar kunnen kopen, zal menig huis vrouw voor dc verandering dit brood zélf wel eens willen klaarma ken. Over het algemeen is eigen ge bakken brood lekkerder dan brood uit dc handel. Het werk dat er aan zelf bakken verbonden is, weerhoudt ons er echter van, maar wie dc slag eenmaal „te pakken" heeft, heelt niet langer dan een half uur nodig. Indien u van plan bent een kg bloem te verwerken, dan hebt u daarbij nodig: 7' dl melk, 20 gram gist, 20 gram zout, 150 gram kren ten, 150 gram rozijnen, 2 eieren, 50 grain boter. Het beslag Voor het maken van gistbeslug hebben we nodig de bloem, de melk, de gist, de eieren en de boter, plus het zout. In de bloem, die we in een kom doen, maken we een kuiltje. De met lauwe melk vloeibaar gemaakte gist doen we in dat kuiltje, daarbij gie ten we vervolgens nog een weinig melk. Vervolgens mengen we met een flinke lepel al roerende bloem en gist door elkaar, door telkens in het midden kleine beetjes melk bij te gieten, tot het beslag goed samen hangt. Dan gaan we over tot het „be slaan". Hiervoor plaatsen we de kom een beetje schuin op tafel (of op de schoot) slaan we de achterkant van de lepel op het deeg en halen dit met de lepel omhoog. Op deze wijze moe ten we het gehele beslag doorwer ken. Het rijzen Daarna maken we de lepel en de rand van de kom vrij van deeg, dek ken de kom goed dicht met een dek sel of bord, een schone, witte doek en een wollen kleedje en laten het deeg op een warme plaats rijzen. Moet het meel snel rijzen, dan kunnen we de pot in warm, doch vooral niet ko kend. water zetten. Na het rijzen worden zout, krenten, rozijnen toe gevoegd. De eieren en de boter wor den er tegelijk met de gist en de melk doorgeklopt. Nu is hét deeg (na ongeveer een half uur) klaar en kunnen we er het broodblik of de broodvorm mee vul len. Het verdient aanbeveling het deeg, nadat het in de vorm is ge daan, nog even te laten rijzen, waar na het in een gelijkmatig verwarmde oven in ongeveer 3,'.\ uur gaar gebak ken kan worden. MIDDELHARNIS. Aan hel eind van de altijd weer druk belopenen gezellige „winkeldijk" van Middelharnis pronkt al bijna 275 jaar de monu mentale korenmolen „De Korenbloem". De molen is nog altijd in gebruik als graanmolen en gaal wellicht ook een goede toekomst tegemoet omdat er aan het behoud in elk geval wordt gewerkt. Op de foto is immers duidelijk te zien dat de kap van de molen is weggenomen in verband met restauratie werkzaamheden. (Folo: Zierikzeesche Nieuwsbode)

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1977 | | pagina 5