Het merkwaardig cafeetje van
Niek en Neele Troost
Veel animo op
Schouwen-Duiveland voor Ver.
tot Bevordering Bijenteelt
BEZORGERS
Eier-slukje
,,'t Kruusje" te Goedereede
Over een paar weken begint weer (bijen)-seizoen
Een Paasbrood
Voor de bezorging van de
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE vragen
wij op korte termijn
te
NOOKDGOUWE
ZIERIKZEE
Sollicitaties schriftelijk,
telefonisch of mondeling:
Zieriltzeesche Nieuwsbode,
t.a.y. de héér
J. /van Loon, JaAnewekken
11, Zierikzee,
Telefoon (01110) 2255,
(Telefoon privé 01119-660)
Voor de Pasen
ZIERIKZEE, april - Er zullen up Schouwen-Duive-
land wel altijd bijen gehouden zijn, maar sinds 192 1
de afdeling Schouwen-Duiveland van de Ned. Vereni
ging Ier bevordering van de Bijenteelt werd opgericht,
weten we ongeveer hoeveel, te weten 6,5 miljoen.
Dc nu zesentwintig leden tellende
vereniging met een totaal van 160
bijenvolken is vanaf de oprichting
aktief geweest met het populair ma
ken van hel bijenhouden.
In de beginperiode lag het accent
van het bijenhouden vooral op de
fruitteelt, vanwege de bestuiving
door de bijen en daardoor een grote
re fruitoogst. Later kwam meer het
aspekt van de (nuttige) vrijetijdsbe
steding om de hoek kijken, vooral
omdat de fruitteelt op Schouwen aan
belangrijkheid inboette.
Alle leden van dc bijenvereniging
zijn dan ook amateurs. De laatste
jaren organiseert de afdeling Schou
wen-Duiveland cursussen voor be
ginners en gevorderden en een jaar
lijkse bijententoonstelling.
Dit jaar worden 21 beginnende im
kers vertrouwd gemaakt met alles
wat met bijen te maken heeft, zodat
de aan het begin van het seizoen (dit
voorjaar) op een verantwoorde ma
nier met hun nieuwe hobby kunnen
beginnen. Elf cursisten ,die reeds de
begincursus gevolgd hebben wordt
de fijnere kneepjes van het imkers
vak bijgebracht op de cursus voor
gevorderden.
Veel animo
Kortom veel animo op Schouwen-
Duiveland voor de bijenhouderij, wat
niet zo verwonderlijk is omdat de
hier nog een tamelijk onbedorven
natuur hebben, die de bijen allerlei
honinggevende bloemen te bieden
heeft.
Over een paar weken gaal het
bfjenseizoen weer goed beginnen, het
fruit bloeit dan, en er is voor dc byen
genoeg honing en stuifmeel te halen.
De imkers brengen hun volken naar
de boomgaarden en daarna naar het
bloeiende koolzaad.
De oogsl
Soms kan al na de bloei van het
fruit de eerste honing van hel jaar
geoogst worden. Is dat niet het geval
dan wordt er gewacht op het kool
zaad. de klaver en andere dracht-
planten. De totale honingoogst per
volk per jaar is erg afhankelijk van
het weer, maar is gemiddeld 20 kilo
honing per volk. Gehoopt wordt dat
de Schouwen-Duivelandse imkers dit
jaar een goed seizoen tegemoet gaan
en dat dit jaar het ledenaantal van
de bijenvereniging weer zal groeien.
(Geïnteresseerden kunnen kontakt
opnemen met de secretaris van de
bijenvereniging, de heer J. Fluijt, St.
Domusstraat 23. Zierikzee, telefoon
(01110) 3515.
Geen Pasen zonder Goede Vrijdag. Als thema heeft dit laatste vele kunste
naars ge-inspireerd. Een beroemd voorbeeld is: Christus aan het kruis",
een vroeg 15e eeuws meesterwerk van Jan van Eyck.
Een welhaast grimmige devotie straalt ons uit het realistisch geschilderd
passielafreel tegen. Links slaat de Moeder, haar houding drukt een smarte
lijke berusting uit over het onafwendbaar kwaad dat is geschied, haar
handen verwrongen in een wanhopig gebed. Haar gezicht toont ons de rood-
omrande ogen, die bij al dit leed nog maar een enkele traan kunnen voort
brengen. Er zijn bijna geen tranen meer bij deze diep menselijke ellende. De
jonge Johannis kan het niet meer aanzien, hij wendt snikkend het hoofd af,
als gebroken.
De edele vormen van deze twee treurenden, die beiden echter nog zo intens
levend zijn afgebeeld, contrasteren zeer navrant met het van al zijn luister
beroofde, stukgebeukte en deerniswekkende lichaam van Christus. Links op
de achtergrond vliegen enige macabere kraaien, al op uit hun boom, een
bijkan s onopvallend detail, dat echter aan duidelijkheid niets te wensen over
laat. Een Osterse fantasiestad, wellicht de vrucht van Van Eycks „lange en
geheime reizenin opdracht van hertog Philip van Bourgondië, (voor wie hij
o.a. de hand van Isabella van Portugal moest zien te verwerven en haar en
passant portretteren!) vormt het vredig decor voor de gruwelijke handeling,
waarbij we als markant motief van „dicht bij huis" de molen op de heuvel
voteren.
Om hel geheel nog eens extra op
te fleuren kunt u een eier-stukje
maken, dat heeft in ieder geval het
grote voordeel dat men de met zorg
geschilderde eieren, eens op een leu
ke manier ten toon kan stellen.
Neem een grote glazen schaal, zo
dat men er door kan kijken, en maak
een bodem van mandarijntjes, dat
geeft direkt al een fleurig begin. Be
gin daarop de eieren te schikken, u
ziet zelf welke eieren met hun neus
naar binnen of naar buiten moeten
staan. Door de mandarijntjes blijven
de eieren ook beter op hun plaats
liggen dan het geval zou zijn op de
gladde bodem van de schaal.
Ook kunt u wat appels of sinaas
appels in folie wikkelen en tussen
de eieren schikken. Dit geeft altijd
een leuk lichteffekt.
Ook wat verse bloemen staan er
reuze leuk in, zorg wel dat u de
steeltjes van de bloemen met wat
natte watten omwikkelt, daarna een
stukje folie er omheen en uw bloe
metjes gaan uren langer mee. Let er
echter wel op dat het op de eerste
plaats om de versierde eieren gaat
en dat die niet in de verdrukking
komen.
MYRA TUYNMAN
GOEDEREEDE, maart. - ,,'t Kruusje", aan liet begin
van <le Goereese Oosldijk. „Gij wandelaar vermoeid
van gaan, rust wat in de Halve Maan" staat boven de
ingang van liet cafeetje van Niek en Neele Troost.
Een gezellige poes ligt op het matje voor de deur te rollen van genoegen.
Hjj laat zich het eerste warme voorjaarszonnete helemaal welgevallen. Neele
slaat aan het hek, zc maakt een praatje met de buren. Haar gebloemde
schort maakt het geheel tot een plaatje uit een tyd die niet veel mensen
zich kunnen herinneren. De poes gaat er vandoor als we het hek binnengaan.
„Hij is zeker bang van je", zegt Neele lachend, „kom maar binnen".
We hangen onze jassen in de ge
lagkamer en zoeken een plaatsje rond
de tafel in de huiskamer. Op de
kachel staat een kannetje pruttelkof-
fie, waarvan Neele ons een lekker
bakje inschenkt. „Niek is aan 't sche
ren" zegt ze.
Als we genoeglijk van de koffie
zitten te genieten vertelt Neele van
„de Halve Maan".
„Wc zijn deze zomer 60 jaar ge
trouwd en het wordt 66 jaar dat we
hier de zaak drijven. Daarvoor was
het café al 50 jaar in handen van
myn opa en opoe.
Niek is nu 92 en zelf ben ik 88.
..We zijn allebei nog gezond en we
willen de Halve Maan niet aan de
kant doen. Daarvoor zijn we al te
lang hier. Het is niet zo erg druk en
de vaste klanten pakken zelf hun
biertje of schenken zich een borrel
in. Ik hoef alleen maar op te schrij
ven en af te rekenen".
Niek is intussen klaar met scheren
en gaat op een stoel bi.^ het kastje
naast de kachel zitten. Hij is zwijg
zaam. Neele doel voornamelijk het
woord.
Geslegen prijzen
Ze vertelt van haar 20 kleinkinders
en 30 overkleinkinders, van de tij
den die veranderd zijn en de geste
gen prijzen.
„Toen we begopnen kostte een bor
rel een stuiver en voor diezelfde
stuiver kon je ook drie sigaren ko
pen. Nu betaal je voor een borrel
gauw f 1,15. Een gulden is veel min
der waard dan vroeger".
„Maar je krijgt ook veel meer gul
dens" gooit Niek er opeens tussen
door. „Ik kreeg in dienst een dubbel
tje per dag, dan had ik drie gulden
in de maand. Nu krijgen de soldaten
er zeshonderd".
„Dat is waar", zegt Neele. „Maar
't was toen wel gezelliger. De men
sen hadden "méér voor elkaar over
en ze waren tevredener. Myn moe
der zei'altyd: „Klagers hebben geen
nood en roemers geen brood".
Terwijl Neele genoeglijk zit te
babbelen in haar leunstoel en Niek
van zijn doorrokertje geniet, gaat de
deur van de gelagkamer open.
„Ja, nu moet ik naar voren" zegt
Neele, „want er is iemand."
„Ik kom eraan" roept ze. Ze staal
op en gaat naar de gelagkamer. Daar
zit al iemand achter zijn zelfgepakte
pilsje. Het geld ligt al klaar.
Terwijl ze gezellig doorpraat gaat.
Neele achter de toog staan, haar ar
men leunend op het houten blad. Het
witte haar, keurig opgestoken in een
knotje bovenop haar hoofd, weer
spiegelt in het buffet achter haar. De
antieke bierkraan op de oude tap
kast blinkt als een spiegel. Voor de
toog staat een houten bank. Er staan
verschillende bruine tafeltjes en
stoeltjes. Over de tafeltjes liggen
keurige kleedjes. De plantjes koeste
ren zich in de zonnestralen die de
gelagkamer verwarmen.
Neele schenkt ondanks haar hoge
leeftijd nog met vaste hand de bor
rels in.
Gezellig
Op dit uur is het niet zo druk,
maar zaterdagsmiddags komen er
steevast een paar een dobbelsteentje
gooien. Dan gaat het er gezellig aan
toe en zolang Niek en Neele het café
blijven beheren zal het zo blijven.
Als ze er mee stoppen is het echter
gebeurd, want dan moet de hele boel
verbouwd worden. Het café voldoet
op geen stukken na aan de moderne
wettelijke eisen.
Een nieuwe eigenaar zal trouwens
de hele zaak wel moderniseren ten
einde dc omzet te bevorderen. Het is
dan echter wel de grote vraag of de
vermoeide wandelaar nog „rust"
vindt in dc „Halve Maan".
Met Pasen hoort er een paasbrood
op de dis en hoewel we het kant en
klaar kunnen kopen, zal menig huis
vrouw voor dc verandering dit
brood zélf wel eens willen klaarma
ken. Over het algemeen is eigen ge
bakken brood lekkerder dan brood
uit dc handel. Het werk dat er aan
zelf bakken verbonden is, weerhoudt
ons er echter van, maar wie dc slag
eenmaal „te pakken" heeft, heelt
niet langer dan een half uur nodig.
Indien u van plan bent een kg
bloem te verwerken, dan hebt u
daarbij nodig: 7' dl melk, 20 gram
gist, 20 gram zout, 150 gram kren
ten, 150 gram rozijnen, 2 eieren, 50
grain boter.
Het beslag
Voor het maken van gistbeslug
hebben we nodig de bloem, de melk,
de gist, de eieren en de boter, plus
het zout.
In de bloem, die we in een kom
doen, maken we een kuiltje. De met
lauwe melk vloeibaar gemaakte gist
doen we in dat kuiltje, daarbij gie
ten we vervolgens nog een weinig
melk. Vervolgens mengen we met
een flinke lepel al roerende bloem
en gist door elkaar, door telkens in
het midden kleine beetjes melk bij
te gieten, tot het beslag goed samen
hangt. Dan gaan we over tot het „be
slaan". Hiervoor plaatsen we de kom
een beetje schuin op tafel (of op de
schoot) slaan we de achterkant van
de lepel op het deeg en halen dit met
de lepel omhoog. Op deze wijze moe
ten we het gehele beslag doorwer
ken.
Het rijzen
Daarna maken we de lepel en de
rand van de kom vrij van deeg, dek
ken de kom goed dicht met een dek
sel of bord, een schone, witte doek en
een wollen kleedje en laten het deeg
op een warme plaats rijzen. Moet het
meel snel rijzen, dan kunnen we de
pot in warm, doch vooral niet ko
kend. water zetten. Na het rijzen
worden zout, krenten, rozijnen toe
gevoegd. De eieren en de boter wor
den er tegelijk met de gist en de
melk doorgeklopt.
Nu is hét deeg (na ongeveer een
half uur) klaar en kunnen we er het
broodblik of de broodvorm mee vul
len. Het verdient aanbeveling het
deeg, nadat het in de vorm is ge
daan, nog even te laten rijzen, waar
na het in een gelijkmatig verwarmde
oven in ongeveer 3,'.\ uur gaar gebak
ken kan worden.
MIDDELHARNIS. Aan hel eind van de altijd weer druk belopenen
gezellige „winkeldijk" van Middelharnis pronkt al bijna 275 jaar de monu
mentale korenmolen „De Korenbloem". De molen is nog altijd in gebruik als
graanmolen en gaal wellicht ook een goede toekomst tegemoet omdat er aan
het behoud in elk geval wordt gewerkt. Op de foto is immers duidelijk te
zien dat de kap van de molen is weggenomen in verband met restauratie
werkzaamheden.
(Folo: Zierikzeesche Nieuwsbode)