MELK KAN GEEN DAGLICHT ZIEN Melk^ ROOM BOTER IEDER ZIJN KAAS! ™as EEN WAARHEID ALS EEN KOE: Is lekkerste, 't gezondste, puur natuur dus nooit te duur! Hoe onvriendelijk het ook mag klinken: J2iicve/e muzrksid/eé— SEPTEMBER: een béste kaas-maand Doek helpt al, maar koelkast is ideaal Helderse M-Brigadiers bezochten Rijswijk Zeventig kaashapjes in nieuwe brochure mï NOG ADVERTENTIE door Alexander Pola Goede molk behoeft geen krans Oud Neder l. Spreekwoord) ■k Als er melk is in de kan, is er wijsheid in <le man Oeroude Wijiheid) Melk: de juiste kan op de juiste plaats (Bekende Zegswijze) •k Wie lllnk is staat zijn kannetje (Zegswijze bij do Melk Brigade Ken pakje van mijn kart (tenminste als liet roomboter is) Opvallend was, dat tijdens do jongste Vierdaagse melk boven andere dranken als dorst- lesser werd verkozen. Vele wan delaars droegen melk met zich mee in veldflessen. Nu de maand september YFöer is aangebroken zullen o.m. op de 2500 kaasboerderijen «lie ons land nog rUk is door «Ie boerinnen cn liun nijvere dochters worden begonnen met ket opzetten van de be faamde septemberkaas. Binds de grijze oudheid geniet ©peciaal deze Nederlandse kaassoort de grootste ver-' aflaardheld. In tegenstelling tot een „consumptie-kaas" - een kaas die vijf A zes weken "wordt bewaard - is de septem berkaas, zoals dit in vakkrin- genheet, een uitstekende „be waar- of oplegkaa3' Er zijn van nature, zoals vak mensen uit jarenlago ervaring weten, vooral in deze periode Vele omstandigheden, die tot fle kwaliteit en smaak van fle septemberkaas bijdragen. Het wezenlijke kenmerk, waar door de septemberkaas. zich van de andere kaassoorten on derscheidt is vooral het romi ge en pittige aroma bij hogere Mag ik een boterham met roomboter? Op z'n vroegst komen de sep- temb'erkazen in december op de markt. Maar pas nó. Nieuw jaar komen volgens de lief hebbers de specifieke eigen schappen van deze „bedaar- kaas" goed tot hun recht. Alleen om de melk al yowELvoor, *-* losse als voorflessen- melk (en na tuurlijk ook voor melkpro ducten) geldt de regel „donker bewaard, koel gedronken: melk op z'n lekkerst'Daarom is dit een gulden, regel voor iedere huisvrouw. Beter dan waar ook, be houdt melk, ons belangrijk ste levensmiddel, in een koelkast zijn volle rijkdom aan voedingsstoffen (koste lijke vitaminen, eiwitten, voedingszouten) êndaar- door zijn volle heerlijke smaak. Zo onmisbaar als melk is in de verstandige voeding, zo nuttig is de koelkast in de verstan dige" keuken. TK GELOOF dat de melk Vanmorgen lekkerder was dan nu en toch heb lk zo echt "diet. In de zon gezet," Dit ls een - zeker In de zomermaanden - veel geslaakte verzuchting in koelkastloze huishoudens. Niet «lleen van melk- en melkprodukten, doch ook Van andere voedingsmiddelen constateert men soms korte tjjd nadat deze in huis zjjn gehaald, al minder prettig aandoende smaakverschillen. De oorzaak hiervan ligt vaak in de „belichting". Wat betreft de melk en melk produkten: niet alleen direct zonlicht maar zelfs diffuus daglicht moét worden vermeden.. Indien een fles consumptiemelk 's zomers aan direct'zon- licht wordt blootgesteld, kan reeds na een kwartier een oxydatiesmaak aan de melk worden waargenomen en is het vitamine C-gehalte soms na een half uur al nagenoeg ver dwenen. In diffuus daglicht zal deze achteruitgang in smaak niet zó snel verlopen, maar het is altijd van belang de melk niet alleen koel maar ook donker te bewaren. Op het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (N.I.Z.O.) te Ede heeft men divers© proe ven genomen die duidelijk de ongunstige Invloed van licht op de emaalr van melk- en melk produkten hebben aangetoond. De proeven werden als volgt uitgevoerd: Literflessen met de te onder zoeken produkten werden in di rect zonlicht geplaatst. Dit ge beurde op eenzonnige dagin juni, omstreeks twee uur 'smiddags. Van elk produkt werd ook een controleportie in" het donker bewaard. Na een bepaalde tijd werd nagegaan of er vêrscbil in smaak tussen heb in het licht geplaatste produkt'en het in het donker bewaarde kon worden waargenomen. Deze keuringen, waaraan tien keurders deelnamen, vonden plaats na belichtingstijden van 30, 60, 90,120 en 150 min. Hierbij kwam o.m. vast te staan, dat yoghurt sterk; maar karnemelk, minder gevoelig voor directe be lichting is. Het verschil in smaak deed zich bij yoghurt na één uur aan heb licht te zijn blootgesteld reeds voor; bij melk na anderhalf um- en bij karne melk na twee uur. Zonder 'koelkast Ook wanneer u geen koel kast bezit kunt u melk gocd- houden; Hoe Hier züu enkele adviezen, die u btf goede op volging wel wat extra moeite kosten, maar u geld en erger nis zullen besparen. Losse melk onmiddellijk na ontvangst koken en vervol gens snel koelen (met de melkkoker in een teiltje met stromend koud water) cn daarna op de koelste en don kerste plck die hct huis rijk is bewaren. Indien u van een dubbelwandige melkkoker gebruikmaakt, dient de vloei stof na het koken in een ander vaatwerk te worden overge daan, want in zo'n kookappa- raat blijft de melk veel te lang warm. ■In een lauwwarme omgeving wordt de melk snel zuur. Daar om ook moeten melk en andere melkprodukten op een koele en donkere plaats worden bewaard. Men kan de flessen gewoon op een koele donkere plaats zetten of naast-elkaar in een emmer koud water en er een schone theedoek overhéén hangen. De punten van de doek moeten in het water hangen, want die vochtige doek werkt ook alweer als warmte-onttrekker. Roomboter kunt u het best op een donkere en koele plaats be waren. Het is niet nodig om, zoals in sommige huishoudens wel wordt gedaan, do boter in een vochtige doek te wikkelen. Ook hier geldt: hoedt de boter voorlicht. t Wat de kaas aangaat, natuurlijk is het geen prettig gezicht als ze tè droog wordt of als de plakjes omkrullen. En dat gevaar bestaat door onjuiste bewaring. Als men een koelkast heeft, loopthetmethet uitdrogen en hardworden van de kaas zo'n vaart niet, zorg er alleen voor dat ze niet tè koud op tafel komt. Maar ook zonder koelkast is er een eenvoudige manier om de kaas vers te houden. Als u b.v. voorverpakte kaas koopt doet u het bestede - meestal plastic-ver pakking direct bij thuiskomst te vcrivijderen. Men wikkelt de kaas dan in een vochtige, liefst linnen doek. Dat is alles. Uzult eens zien hoelekker vers ze dan blijftl Op 1 augustus Jl. hebben ongeveer honderd M-brJga- diers uit Den Helder, vere nigd in ileK.A.D.A.-club, ccn bezoek gebracht aan het hoofdkwartier van de M-brl- gadc, het Nederlands Zuivcl- bureau te RUswJJk. Nadat de kinderen liet al lied hadden gezongen, heette de directeur van het N.Z.B., do heer F. Baart, hen welkom. In zijn toespraak memoreerde bij o.m. de medewerking die de club sinds zijn oprichting had verleend bij het inzamelen van gelden voor liefdadige doelein den, zoals b.v. voor het polio fonds. Erkenning voor het vele goede werk ondervond men ook bij het gemeentebestuur van Den Helder, die do K.A.D.A.- club een clublokaal beschikbaar stelde, dat officieel door de bur gemeester geopend werd. V orvolgensbood de heer Baart, de leidster, mevrouw J. A. van der Voort-Van Drunick, 'de M- clubvlag en een oorkonde aan, waarbij de Helderse jongens en meisjes het recht werd verleend zich de eerste club van M-briga- diers in Nederland te noemen. Later in de ochtend vertrok ken zij naar Wassenaar voor een bezoek aan een melkinrichting, 's Middags trok de hele club naar een uitspanning en als slot van dit M-uitje in Den Haag en omgeving stond een bezoek aan Madurodam op het programma. Voor do liefhebbers van aas is er goed nieuws. Het Nederlands Zuivelbureau heeft in zijn jongste uitgave niet minder dan zeventig lek kere hapjes opgenomen, alle maal met behulp van kaas. Zowel voor de uitgesproken fijnproevers als voor degenen die variatie willen brengen in het gewone, dagelijkse menu, heeft het zijn nut, eens kennis van dit boekje te nemen. Wellicht dat deze bron van culinaire ideeën u'de nodige inspiratie kan geven om in voorkomende gevallen vlug, voedzaam en voordelig een complimenten oogstend etentje samen te stellen. U zult dan kunnen vaststellen dat onze Nederlandse kaassoor ten zich niet alleen goed lenen voor broodbelegging, doch dat zij zich ook smakelijk laten ver werken. Ter illustratie volgen hier enige recepten, berekend voor vier personen. SCAMPI Vijftig gram bloem en iets zout in een kom zeven en een los geklopte eierdooier, 25 gram kaas en een halve deciliter melk er doorheen roeren. Het eiwit stijf slaan en er voorzichtig door heen scheppen. Honderd gram grote garnalen stuk voor stuk in dit deeg onderdompelen en in heet frituurvet bakken. Met cocktailprikkers serveren. PREISOEP 25 gram griesmeel in veertig gram boter fruiten, 250 gram in fijne ringen gesneden prei erbij doen en kort meesmoren, drie kwart liter bouillon toevoegen en het geheel ongeveer twintig minuten laten koken. De pan van het vuur nemen. Honderd gram geraspte kaas erdoor klop pen en de soep met een scheutje room of koffiemelk, wat citroen sap, zout en paprikapoeder op smaak afmaken. Bent u benieuwd naar dit boekje? Rechts onderaan op deze pagina Btaat, hoe u het in uw bezit kunt krijgen. Wat gebeurt er als u voor het slapen gaan een glas mellc drinkt? Allereerst verricht de melk zijn taak van „beste body-bouwer". Maar dezelfde melk schenkt bovendien kalmte aan hart en zenuwen, waardoor u dieper slaapt, monter opstaat, beter werkt, meer presteert. Daarom: melk voor 't slapen gaan (of yoghurt of karnemelk) om met PEP op te staan, met PEP aan 't werk te gaan! PAGINA VAN TIKT NEDERLANDS ZUIVELBUREAXT RIJSWIJK (Z.U.) Boter - wat een inooi woord is dat eigenlijk. Een woord dat al romig smelt op je tong wan neer je het uitspreekt. Maar kom, laten we niet poëtisch worden, daar zijn de dichters voor. Wij willen U op onze manier de lof zingen van dit édele produkt, waarom ons land bekend is van Toronto tot Tokio. Dit zuivere natuur- produkt, bereid uit verse, pure room, van kerngezonde koeienf. - is niet alleen een van de allerlekkerste maar ook een van de allergezondste voedings middelen die de mensheid kent. Als U roomboter koopt, geeft U Uw gezin de rijkdom der natuur. ledereen houdt van kaas. Maar iedereen heeft ook zijr voorkeur. En dat is goed zo. Want Neeriands kaas is waard gekeurd en gekozen te worden. Het proeven en uitzoeken is al een plezier op zichzelf. Wat een rijkdom aan soorten en smaken biedt ons dit wereldberoemde Nederlandse zuivelprodukt! Wie „jonge" wil, wie „belegen" wil, wie „oude" verkiest.., hij vindt altijd de kaas naar zijn gading... zacht en romig of heerlijk pikant. Kaas om het hart aan op te halen! rniIPOM 'nvu"en met b,ok'etters en onder bijsluiting van post- VyUr wil zegels ter waarde van 25 cent als brief in te zenden aan: Het Nederlands Zuiveibureau, Cort van der Lirtdenstraat 7, Rijswijk. Verzoeke mij een' exemplaar te zenden van Uw nieuwste bundel „70 Kaasrecepten". «01

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1961 | | pagina 4