MELK KAN GEEN DAGLICHT ZIEN
Melk^
ROOM
BOTER
IEDER
ZIJN
KAAS!
™as
EEN
WAARHEID
ALS
EEN
KOE:
Is lekkerste,
't gezondste,
puur natuur
dus
nooit te duur!
Hoe onvriendelijk het ook mag klinken:
J2iicve/e
muzrksid/eé—
SEPTEMBER: een béste
kaas-maand
Doek helpt al, maar
koelkast is ideaal
Helderse M-Brigadiers
bezochten Rijswijk
Zeventig kaashapjes
in nieuwe brochure
mï NOG
ADVERTENTIE
door Alexander Pola
Goede molk behoeft
geen krans
Oud Neder l. Spreekwoord)
■k
Als er melk is in de
kan, is er wijsheid in
<le man
Oeroude Wijiheid)
Melk: de juiste kan
op de juiste plaats
(Bekende Zegswijze)
•k
Wie lllnk is staat
zijn kannetje
(Zegswijze bij do Melk
Brigade
Ken pakje van mijn
kart
(tenminste als liet
roomboter is)
Opvallend was, dat tijdens
do jongste Vierdaagse melk
boven andere dranken als dorst-
lesser werd verkozen. Vele wan
delaars droegen melk met zich
mee in veldflessen.
Nu de maand september YFöer
is aangebroken zullen o.m.
op de 2500 kaasboerderijen
«lie ons land nog rUk is door
«Ie boerinnen cn liun nijvere
dochters worden begonnen
met ket opzetten van de be
faamde septemberkaas.
Binds de grijze oudheid geniet
©peciaal deze Nederlandse
kaassoort de grootste ver-'
aflaardheld. In tegenstelling
tot een „consumptie-kaas" -
een kaas die vijf A zes weken
"wordt bewaard - is de septem
berkaas, zoals dit in vakkrin-
genheet, een uitstekende „be
waar- of oplegkaa3'
Er zijn van nature, zoals vak
mensen uit jarenlago ervaring
weten, vooral in deze periode
Vele omstandigheden, die tot
fle kwaliteit en smaak van fle
septemberkaas bijdragen.
Het wezenlijke kenmerk, waar
door de septemberkaas. zich
van de andere kaassoorten on
derscheidt is vooral het romi
ge en pittige aroma bij hogere
Mag ik een boterham
met roomboter?
Op z'n vroegst komen de sep-
temb'erkazen in december op
de markt. Maar pas nó. Nieuw
jaar komen volgens de lief
hebbers de specifieke eigen
schappen van deze „bedaar-
kaas" goed tot hun recht.
Alleen om de melk al
yowELvoor,
*-* losse als
voorflessen-
melk (en na
tuurlijk ook
voor melkpro
ducten) geldt
de regel „donker bewaard,
koel gedronken: melk op z'n
lekkerst'Daarom is dit een
gulden, regel voor iedere
huisvrouw.
Beter dan waar ook, be
houdt melk, ons belangrijk
ste levensmiddel, in een
koelkast zijn volle rijkdom
aan voedingsstoffen (koste
lijke vitaminen, eiwitten,
voedingszouten) êndaar-
door zijn volle heerlijke
smaak. Zo onmisbaar als
melk is in de verstandige
voeding, zo nuttig is de
koelkast in de verstan
dige" keuken.
TK GELOOF dat de melk Vanmorgen lekkerder was
dan nu en toch heb lk zo echt "diet. In de zon gezet,"
Dit ls een - zeker In de zomermaanden - veel geslaakte
verzuchting in koelkastloze huishoudens.
Niet «lleen van melk- en melkprodukten, doch ook Van
andere voedingsmiddelen constateert men soms korte
tjjd nadat deze in huis zjjn gehaald, al minder prettig
aandoende smaakverschillen. De oorzaak hiervan ligt
vaak in de „belichting". Wat betreft de melk en melk
produkten: niet alleen direct zonlicht maar zelfs diffuus
daglicht moét worden vermeden..
Indien een fles consumptiemelk 's zomers aan direct'zon-
licht wordt blootgesteld, kan reeds na een kwartier een
oxydatiesmaak aan de melk worden waargenomen en is het
vitamine C-gehalte soms na een half uur al nagenoeg ver
dwenen. In diffuus daglicht zal deze achteruitgang in smaak
niet zó snel verlopen, maar het is altijd van belang de melk
niet alleen koel maar ook donker te bewaren.
Op het Nederlands Instituut
voor Zuivelonderzoek (N.I.Z.O.)
te Ede heeft men divers© proe
ven genomen die duidelijk de
ongunstige Invloed van licht op
de emaalr van melk- en melk
produkten hebben aangetoond.
De proeven werden als volgt
uitgevoerd:
Literflessen met de te onder
zoeken produkten werden in di
rect zonlicht geplaatst. Dit ge
beurde op eenzonnige dagin juni,
omstreeks twee uur 'smiddags.
Van elk produkt werd ook een
controleportie in" het donker
bewaard. Na een bepaalde tijd
werd nagegaan of er vêrscbil in
smaak tussen heb in het licht
geplaatste produkt'en het in het
donker bewaarde kon worden
waargenomen.
Deze keuringen, waaraan tien
keurders deelnamen, vonden
plaats na belichtingstijden van
30, 60, 90,120 en 150 min. Hierbij
kwam o.m. vast te staan, dat
yoghurt sterk; maar karnemelk,
minder gevoelig voor directe be
lichting is. Het verschil in
smaak deed zich bij yoghurt na
één uur aan heb licht te zijn
blootgesteld reeds voor; bij melk
na anderhalf um- en bij karne
melk na twee uur.
Zonder 'koelkast
Ook wanneer u geen koel
kast bezit kunt u melk gocd-
houden; Hoe Hier züu enkele
adviezen, die u btf goede op
volging wel wat extra moeite
kosten, maar u geld en erger
nis zullen besparen.
Losse melk onmiddellijk na
ontvangst koken en vervol
gens snel koelen (met de
melkkoker in een teiltje met
stromend koud water) cn
daarna op de koelste en don
kerste plck die hct huis rijk is
bewaren. Indien u van een
dubbelwandige melkkoker
gebruikmaakt, dient de vloei
stof na het koken in een ander
vaatwerk te worden overge
daan, want in zo'n kookappa-
raat blijft de melk veel te lang
warm.
■In een lauwwarme omgeving
wordt de melk snel zuur. Daar
om ook moeten melk en andere
melkprodukten op een koele en
donkere plaats worden bewaard.
Men kan de flessen gewoon op
een koele donkere plaats zetten
of naast-elkaar in een emmer
koud water en er een schone
theedoek overhéén hangen. De
punten van de doek moeten in
het water hangen, want die
vochtige doek werkt ook alweer
als warmte-onttrekker.
Roomboter kunt u het best op
een donkere en koele plaats be
waren. Het is niet nodig om,
zoals in sommige huishoudens
wel wordt gedaan, do boter in
een vochtige doek te wikkelen.
Ook hier geldt: hoedt de boter
voorlicht.
t Wat de kaas aangaat, natuurlijk
is het geen prettig gezicht als ze
tè droog wordt of als de plakjes
omkrullen. En dat gevaar bestaat
door onjuiste bewaring. Als men
een koelkast heeft, loopthetmethet
uitdrogen en hardworden van de
kaas zo'n vaart niet, zorg er alleen
voor dat ze niet tè koud op tafel
komt. Maar ook zonder koelkast
is er een eenvoudige manier om de
kaas vers te houden. Als u b.v.
voorverpakte kaas koopt doet u
het bestede - meestal plastic-ver
pakking direct bij thuiskomst te
vcrivijderen. Men wikkelt de kaas
dan in een vochtige, liefst linnen
doek. Dat is alles. Uzult eens zien
hoelekker vers ze dan blijftl
Op 1 augustus Jl. hebben
ongeveer honderd M-brJga-
diers uit Den Helder, vere
nigd in ileK.A.D.A.-club, ccn
bezoek gebracht aan het
hoofdkwartier van de M-brl-
gadc, het Nederlands Zuivcl-
bureau te RUswJJk.
Nadat de kinderen liet al
lied hadden gezongen, heette
de directeur van het N.Z.B., do
heer F. Baart, hen welkom.
In zijn toespraak memoreerde
bij o.m. de medewerking die de
club sinds zijn oprichting had
verleend bij het inzamelen van
gelden voor liefdadige doelein
den, zoals b.v. voor het polio
fonds. Erkenning voor het vele
goede werk ondervond men ook
bij het gemeentebestuur van
Den Helder, die do K.A.D.A.-
club een clublokaal beschikbaar
stelde, dat officieel door de bur
gemeester geopend werd.
V orvolgensbood de heer Baart,
de leidster, mevrouw J. A. van
der Voort-Van Drunick, 'de M-
clubvlag en een oorkonde aan,
waarbij de Helderse jongens en
meisjes het recht werd verleend
zich de eerste club van M-briga-
diers in Nederland te noemen.
Later in de ochtend vertrok
ken zij naar Wassenaar voor een
bezoek aan een melkinrichting,
's Middags trok de hele club
naar een uitspanning en als slot
van dit M-uitje in Den Haag en
omgeving stond een bezoek aan
Madurodam op het programma.
Voor do liefhebbers van
aas is er goed nieuws. Het
Nederlands Zuivelbureau
heeft in zijn jongste uitgave
niet minder dan zeventig lek
kere hapjes opgenomen, alle
maal met behulp van kaas.
Zowel voor de uitgesproken
fijnproevers als voor degenen
die variatie willen brengen
in het gewone, dagelijkse
menu, heeft het zijn nut, eens
kennis van dit boekje te
nemen.
Wellicht dat deze bron van
culinaire ideeën u'de nodige
inspiratie kan geven om in
voorkomende gevallen vlug,
voedzaam en voordelig een
complimenten oogstend
etentje samen te stellen.
U zult dan kunnen vaststellen
dat onze Nederlandse kaassoor
ten zich niet alleen goed lenen
voor broodbelegging, doch dat
zij zich ook smakelijk laten ver
werken. Ter illustratie volgen
hier enige recepten, berekend
voor vier personen.
SCAMPI
Vijftig gram bloem en iets
zout in een kom zeven en een los
geklopte eierdooier, 25 gram
kaas en een halve deciliter melk
er doorheen roeren. Het eiwit
stijf slaan en er voorzichtig door
heen scheppen. Honderd gram
grote garnalen stuk voor stuk in
dit deeg onderdompelen en in
heet frituurvet bakken. Met
cocktailprikkers serveren.
PREISOEP
25 gram griesmeel in veertig
gram boter fruiten, 250 gram in
fijne ringen gesneden prei erbij
doen en kort meesmoren, drie
kwart liter bouillon toevoegen
en het geheel ongeveer twintig
minuten laten koken. De pan
van het vuur nemen. Honderd
gram geraspte kaas erdoor klop
pen en de soep met een scheutje
room of koffiemelk, wat citroen
sap, zout en paprikapoeder op
smaak afmaken.
Bent u benieuwd naar dit
boekje? Rechts onderaan op
deze pagina Btaat, hoe u het in
uw bezit kunt krijgen.
Wat gebeurt er als u voor het slapen
gaan een glas mellc drinkt? Allereerst
verricht de melk zijn taak van „beste
body-bouwer". Maar dezelfde melk
schenkt bovendien kalmte aan hart
en zenuwen, waardoor u dieper slaapt,
monter opstaat, beter werkt, meer
presteert. Daarom: melk voor 't slapen
gaan (of yoghurt of karnemelk) om met
PEP op te staan, met PEP aan 't werk
te gaan!
PAGINA VAN TIKT
NEDERLANDS ZUIVELBUREAXT
RIJSWIJK (Z.U.)
Boter - wat een inooi woord is
dat eigenlijk. Een woord dat
al romig smelt op je tong wan
neer je het uitspreekt. Maar
kom, laten we niet poëtisch
worden, daar zijn de dichters
voor. Wij willen U op onze
manier de lof zingen van dit
édele produkt, waarom ons land
bekend is van Toronto tot
Tokio. Dit zuivere natuur-
produkt, bereid uit verse, pure
room, van kerngezonde koeienf.
- is niet alleen een van de
allerlekkerste maar ook een van
de allergezondste voedings
middelen die de mensheid kent.
Als U roomboter koopt, geeft
U Uw gezin de rijkdom der
natuur.
ledereen houdt van kaas.
Maar iedereen heeft ook zijr
voorkeur. En dat is goed zo.
Want Neeriands kaas is
waard gekeurd en gekozen
te worden. Het proeven en
uitzoeken is al een plezier
op zichzelf.
Wat een rijkdom aan soorten
en smaken biedt ons dit
wereldberoemde
Nederlandse zuivelprodukt!
Wie „jonge" wil,
wie „belegen" wil,
wie „oude" verkiest..,
hij vindt altijd de kaas
naar zijn gading...
zacht en romig of heerlijk
pikant. Kaas om het hart
aan op te halen!
rniIPOM 'nvu"en met b,ok'etters en onder bijsluiting van post-
VyUr wil zegels ter waarde van 25 cent als brief in te zenden aan:
Het Nederlands Zuiveibureau, Cort van der Lirtdenstraat 7, Rijswijk.
Verzoeke mij een' exemplaar te zenden van Uw nieuwste bundel
„70 Kaasrecepten".
«01