ROOM
BOTER
MODERNE MELKHAL OP DE PIER
M-Brigadiers: flinke kinderen, flinke melkdrinkers
J2uóve/e
muzrk&id/eé--
Dikke Betsie
Karton verving de
koe als verpakking
Yoghurt, fruit, room:
ideaal zomermaal
Twêetal M-Brigadiers onderhoudt
veerdienst
op Giessen
Dubbele gezondheid aan het strand
WMÊÈKHÊÊÊÊÊ
ADVERTENTIE
door Alexander Pol a
Het kazenpad kiezen
(Hoogste Nederlaruhe
wijsheid)
•k
Het is nimmer te laat
om je leren te boteren
Oudhollandse zegswijze)
Beboter de -wereld,
maar begin bty jezelf
(Zeer oude wijsheid)
•k
Z^jn ziel aan de zuivel
verkopen
(Wijze Oudnederlandse
traditie)
■k
Er is altijd kaas boven
kaas
(Oudnederlands beleg
gingsvoorschrift)
SMAKELIJKE
SCHOTEL
Tip voor een heerlijke schotel:
een ei bakken, na een minuut
gas lager draaien, plak jong
belegen kaas er over, deksel op
de pan en binnen 4 minuten
hebt u de lekkerste uitsmijter,
die u ooit hebt geproefd.
KARELTJE
Met roomboter
Dan kraag I
Tulpenkoningin
voor een week
gast van Anja
Lieftallig waszij en achttien
jaar: Betty Conelly, de tulpen
koningin uit Birmingham, waar
eind april, begin mei het Tulip
Festival werd gehouden. Betty,
secretaresse bij een autoverhuur
bedrijf, kwam daar als eerste uit
debus en dat hield ook iti dat zij
een week naar Nederland - tulpen
land mocht komen.
Midden juli is dat ervan ge
komen. Betty was de gast van
kaasambassadrice Anja Rutten,
die haar in een week van Neder
land heeft laten zien wat er maar
in een week kan worden gezien.
Daarvan zal Betty een goede
indruk naar huis hebben mee
genomen; vooral natuurlijk van
ons land alszuivelland-bij-uitstek.
Voor tulpen was het trouwens
tóch te laat in het seizoen. Voor
kaas is er evenwel geen seizoen,
of, beter gezegd: voor kaas is het
alle seizoenen tijd. Door die
wetenschap gesterkt is Betty naar
Birmingham teruggegaan, waar
zij wellicht vertelt, hoe tulpen
naarkaaskunnen leiden... .1
Betsie is dik. Waarom is Betsie
dik? Gaan we eens de gangen
van'dat meisje na.
Iedere keer als dikke Betsie
uit school komt, is haar eerste
gangnaar de patates-frites
kraam op de hoek. Daarin staat
Tante Mien. U begrijpt het al:
ook Tante Mien is dik. Waar
om? Om dezelfde redenen als
Betsie. Zij eet ook verschrikke
lijk veel „patat". Wat doen ze
dus verkeerd? Zij eten veel te
veel zetmeel en vet, waarvan
ze op den duur zo rond als een
tonnetje worden.
Na haar „patat" fietst Betsie
naar huis. Haar moeder doet
de deur open. .We schrikken al
niet eens meer. Haar moeder is
ook dik.
Laten we eens zien, hoe het
verder gaat. Het eten staat op
tafel. Waaruit bestaat hun
warme maaltijd? Voornamelijk
alweer uit aardappelen en
vette jus, dus uit zetmeel en
vet. Groenten zijn duur, dus
maar mondjesmaat voor elk
gezinslid. Vruchten komen er
deze maand al helemaal be
kaaid af. Er wordt namelijk
drastischbezuinigd, omdat men
zoveel andere dingen voor be
langrijker houdt dan een ver
standige en góede 'voeding.
Daarom eet men van het goed
koopste voedsel teveel en daar
om wordt men dik.
Wat is beter?
We beledigen niemand, als
we zeggen: beter is niet alléén
dikmakende voedingsmiddelen.
Beter is het ook een door en
door gezond, weerstandverho-
gend voedingsmiddel niet te
vergeten. Zoals melk. Daar
worden we niet dik, maar wel
heel gezond van.
Dat is beter voor de kleuter.
Dat is beter voor het school
kind.
Dat is beter voor de teenager..
Dat is beter voor de hele
familie.
HUISARTS
Corr.Betsie tèA.: Als je èn van je
honger èn van je dikte afwilt,
probeer dan het zevendaags melk-
diëet eens. Je kunt het je moeder
trouwens ook van harte aanraden.
En natuurlijk ook Tante Mien.
T)E PIER in Scheveningen - ultramodern recreatie- en
vermaakcentrum van onze eerste badplaats - telt naast
vele winkels ook een kleine hal waar melk, chocolademelk
en andere melkdranken, gekoeld en in kartonnen verpak
king, verkocht worden.
De geschiedenis herhaalt zich. Zo'n jaar of zestig geleden
konden de Scheveningse badgasten ook al genieten van
melk in detailverpakking, al was dat toen per glas en
allerminst gekoeld.
Omtrent de eeuwwisseling had
Scheveningen n.l. de primeur
van een melkkiosk, waaronder
in dit geval een soort tempel-'
achtig gebouw moest worden
verstaan en die werd geëxploi
teerd door.een. grote Haagse
melkinrichting. Men kon er
melk direct van de koe krijgen
voor een dubbeltje per glas.
Wat de dierenbescherming daar
over zei dat het arme dier voor
deze kleine hoeveelheden tel
kens een heel klein beetje werd
gemolken, vertellen de annalen
niet.
Misschien kon het ze Diet
eèns wat schelen. De melk,
zó van de koe was het ge
zondste dat er was (dacht
men) en voor 'g mensen
gezondheid moest de koe,
figuurlijk gesproken, wij
ken. In die tijd had men zo
zijn opvattingen over wat
gezond was.
Wij hebben gelukkig andere
opvattingen gekregen Over hoe de
melk aan de man gebracht moet
worden. Er ligt echter ook meer
dan een halve eeuw tussen de
tijd van de kiosk en nu.
Wie in deze dagen verstrooiing
en gezondheid zoekt aan zee en
dat op de pier doet, ongehinderd
door motorgeknal en benzine-
dampen, ontdekt daar plotseling
de melkhal. Wat men daar ver
koopt, is al evenzeer een combi
natie van het aangename en het
nuttige, van het lekkere en het
gezonde.-
Proficiat op de pier!
TN DEZE ZOMERMAANDEN hebben wij nog recht op
vele warme dagen, waarop dé dorst vaak groter is dan de
honger, zoals de ervaring heeft geléerd.
Wie op deze dagen - hoe vaak komt dat niet voor - werkelijk
geen zin heeft in een volledige maaltUd en toch goed gevoed
wil gaan, wUzcn wU op de mogelijkheden die vooral yoghurt
en slagroom in combinatie met verse zomervruchten bieden,
mogelijkheden vpor een frisse.en licht te verteren, ideale
maaltijd.
Laten wij, voor wat de slag
room betreft, erbij zeggen.dat
deze zo koel mogelijk bewaard
en geslagen moet worden. In
het algemeen geldt: hoe kouder
de slagroom is, des te stijver u
hem kunt. kloppen. Hebt u
geen koelkast, maak dan ge
bruik van een om'het flesje
geslagen natte doek of bedenk
dat stromend water ook een
goede koelmethode is." -
Hiernaast laten wij nu een
aantal recepten met yoghurt
volgen: stuk voor stuk zijn zij
met slagroom te vervolmaken.
Yoghurtdranken
100 gr- vers kersenmoes of
kersensap, 20 gr basterdsuiker,
een scheutje kirschwasser, 1 ei,
2 dl yoghurt in de mixer
vermengen.
Door 2 dl yoghurt, 2 eetlepels
honing, wat citroensap en een
scheutje sodawajter kloppen,
i banaan (tot moes gewreve:
i dl sinaasappel-, ananas-, of
citroensap, een scheutje room
en wat cognac of rum ver
mengen met 2 dl yoghurt.
TEUS Loevè, (12) en zijn broer
Jan (9), Buitendams 149, Giessen-
dam, zouden de jongste semi-
professionals te water kunnen
worden genoemd. Of, voor wie die
term wat raadselachtig vindt, de
jongste bijnq-beroepsschippers van
ons land
Langs Giessendam stroomt de
Giessen en dat betekent voor de
schooljeugd, die de school aan de
andere kant van deze rivier heeft
staan, een lelijke omweg. Sommige
scholieren moeten meer dan een
half uur naar school lopen, maar
sinds september van het vorig jaar
is die tijd tot een minuut of vijf
bekort dank zij Teus en Jan en een
.beetje.dank zij vader Loeve die de
boot beschikbaar stelde; de roei
boot die viermaal per dag onder
de kundige en langzamerhand
zeer ervaren leiding van de- ge
broeders heen en weer vaart met
een tiental scholieren.
In de zomer is dat een gezonde
ontspanning, maar in de winter
is het een koud karwei dat niet
tot -de aangename dingen.des
levens mag worden gerekend,. En
als het regent moeten Teus en Jan
de boot uithozen ook.
Waarom zij dat allemaal doen?
Waarschijnlijk omdat zij leden
zijn van de M-Brigade en wel
heel kranige, zoals dit verhaal u
zal hebben duidelijk gemankt
WEES NI ET
KARIG MET
KAAS
PAGINA VAN HET
NEDERLANDS ZUIVELBÜREAU,
RIJSWIJK (Z.H.)
Melk
Bij zon en bij zomer hoort melk. Want
een koel glas melk is de beste verkwik»
king. Omdat melk (of yoghurt, karne
melk, vla of pudding) geeft wat uw
lichaam nodig heeft. Extra energie,
waar loomheid dreigt. Nieuwe fitheid;
nieuwe kracht. Waardoor u "bijkomt",
'Waardoor u- zich weer fris en monter
v.oelt. Bij zon en bij zomer hoort melk.
Door 2' dl yoghurt, geraópte
appel, 1 eetlepel honing en 1
eetlepel suiker roeren.
2 eetlepels aardbeien, fram
bozen, pruimen, bramen of bos
bessen vermengen met 1 eet
lepel suiker, een scheutje room
en wat apricot brandy,. IJ dl
yoghurt en} dl bronwater.
Appelyoghurt
1 -liter yoghurt, 2 appelen,
suiker naar smaak.
De yoghurt met de suiker in
een kom doen. Op de kom een
rauwkostraBp leggen en de goed
schoongemaakte appels (goud-
reinetten lenen zich hiervoor 't
best) met schil en al raspen en
door de yoghurt roeren. Des
gewenst nog wat citroensap,
2 eetlepels havermout en ge
malen noten toevoegen,
Yoghurt-grapefrult-cocktall
Grapefruit inpartjes over glazen
verdelen, met wat suiker be
strooien, met 'wat kirsoh be
sprenkelen en1 de opgeklopte
yoghurt erop schenken.
Vanlllevla 4- yoghurt
Gelijke delen yoghurt met wat
basterdsuiker en vanlllevla
dooreenmengen, in glazen
schaaltjes overbrengen en be
strooien met gehakte noten.
Gemarmerde yoghurt
Gelijke hoeveelheden chocolade
vla en yoghurt met wat basterd
suiker niet helemaal dooreen-
roeren, in een vlaschaal over
brengen en garneren met schijf
jes banaan.
Dit is een beeld Van het Gevers'
Deynootpleinomstreeks de
eeuwwisseling. Links op- de
foto ziet u het spitse, kwasl-
Byzantijnse dak van wat toen
melkkiosk genoemdwerd. De
paardentram- reed nog en ook
het wonder van die dagen, de
accu-tram, is op de foto te zien.
FLINK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA M-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING