PANG Öumu de Cacüty De nieuwe RANG rol, méér dan een lekkernij, een exquise versnapering...-- ypsp® z. v. u. DE EEUW ingezonden mededeling wia a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a i a a a a a a a a a a a a a a a a o a a a a a a a a a a a a t a a na a a a a aa t i a a a a a a a a a a a t aa a a a a a aa a aa a o a a o o a o ag 2$mTrymrHTTmi)rrmTrmTmTmTnT»TmTiinrm"irrm nr rraxi'mTrgiTirrrymTmTTyrm^'ii'mrmTTYYTmTnTm'i^ een luchtige combinatie van cacao» chocolade en suiker. Bereid volgens een frans recept tot een unieke ver- snapering voor jong en oud. INVASIE VERWACHT Tegenregering: „Wij zetten Djakarta onder economische druk" Djakarta: „Leiders willen uitwijken naar het buitenland" DJAKARTA, 26-2. De legervoor- lichtingsdienst in Djakarta heeft woensdag medegedeeld, dat er aan wijzingen zijn dat de leiders van de „zogenaamde revolutionaire re gering" in midden-Sumatra naar het buitenland zouden kunnen vluchten. Het Indonesische persbureau „Antara" heeft gemeld, dat blijkens een bekendmaking van het leger, de Indonesische regering de Ne derlandse bankinstellingen en al hun agentschappen in Indonesië heeft uitgezonderd van het besluit tot overname van alle Nederlandse bedrijven, dat in januari jl. door de chef-staf van het leger, gene- raal-majoor Nasution werd uitge vaardigd. Militaire leiders uit Djakarta en de militaire autoriteiten van het regeringsgetrouwe noord-Sumatra voeren op hoog niveau besprekin gen over de opstandige beweging in midden-Sumatra. De militaire bestuurder van At- jeh heeft een delegatie naar Dja karta gezonden. Volgens de berichten die in Sin gapore zijn ontvangen, verwachten de opstandelingenleiders een inva sie vanaf de eilanden van de Ri- ouw-archipel, die tegenover de Weer verduistering bijna f 10.000) (bijii ROTTERDAM, 26-2. De 44-jarige expeditiechef A. V. uit Rotterdam en de 42-jarige Amsterdamse kan toorbediende Ph. A. E. zijn door de Rotterdamse politie gearresteerd verdacht van verduistering van bijna f 10.000, ten nadele van het expeditiebedrijf de N.V.S. te Rot terdam. Nederlandse petten voor V.N.-troepen TILBURG, 26-2. Een pettenfa- briek (N.V. Theo de Hoogen) te Tilburg heeft van de Ver. Naties te New York een order ontvangen voor het vervaardigen van tiendui zend petten voor de politietroepen van de U.N.O. in Egypte. handelswegen naar Singapore lig gen. Het hoofd van de voorlichtings dienst der rebellen in midden-Su matra, Des Alwi, heeft verklaard dat de „Garuda Indonesian Air ways" spoedig haar diensten op Borneo zou staken vanwege het te kort aan vliegtuigbenzine. „Onze controle op de olievoorraden heeft reeds resultaat. Wij zetten door economische middelen de regering te Djakarta onder druk". KORTE BERICHTEN UIT HET BINNENLAND AMSTERDAM. Op vrijdag 28 fe- bruari a.s. zal het m.s. „Oranje" van de N.V. Stoomvaart Maat schappij Nederland onder comman do van kapitein B. Zeilmaker naar Indonesië vertrekken. AMSTERDAM. Het eerste schip van de nieuwe nationale scheep vaartmaatschappij van de korte lings gestichte republiek Ghana ligt thans in de Amsterdamse ha ven. Het is het bijna 5000 brt. me tende m.s. „Volta River" en de naam van de nieuwe scheepvaart maatschappij die de jonge republiek Ghana heeft opgericht, is Black Star Line Ltd. MOERGESTEL. Brand brak uit in een blok van drie woningen aan het Rootven te Moergestel. Het vuur ontstond in het pand bewoond door het gezin L. Oerlemans. De heer Oerlemans ontdekte bij toeval de brand en slaagde er ternauwer nood in met zijn kinderen het huis te verlaten. (Zijn echtgenote be vond zich in het ziekenhuis). Van dit huis sloeg het vuur over naar de twee naastgelegen woningen, waarvan de bewoners eveneens on gedeerd naar buiten konden komen. Twee huizen brandden geheel uit en de inboedel daarvan ging ge heel verloren. 's-GRAVENHAGE. Dezer dagen is op zeventigjarige leeftijd over leden prof. mr. A. C. Josephus Jitta oud-buitengewoon hoogleraar in het staatsrecht aan detechnische hogeschool te Delft en oud-hoofd redacteur van de „Haagsche Cou rant". STAD EN PROVINCIE Lezing en operavoorstelling in maart Wij vernemen van de zijde van de Z.V.U. dat het bekende opera gezelschap „Forum" een voorstel ling zal geven van „De barbier van Sevilla" op vrijdag 28 maart a s. te Zierikzee. Op maandag 31 maart komt prof. dr. B. V. A. Röling spreken over het onderwerp: „Europees volken recht of wereldvolkenrecht?" NIEUWERKERK Filmavond Rode Kruis In „Ons Dorpshuis" werd de jaarlijkse filmavond van het Ned. Rode Kruis gegeven. De burge meester verwelkomde de vele aan wezigen, die trots het ongunstige weer, van hun belangstelling blijk gaven. Onwillekeurig komt de vraag naar boven „Wat doet het Rode Kruis in onze gemeente?" Dit is niet veel: slechts het organiseren van collecten, innen van contribu tie en ledenwerving. Het Rode Kruis heeft zeer veel taken, zoals het organiseren van E.H.B.O -cur sussen, bloedtransfusie, welfare- werk, Jeugd Rode Kruis en zovele andere. Aan dit welfarewerk wilde de burgemeester wat meer bekend heid geven. Verschillende personen hebben veel vrije tijd, is het dan niet mogelijk om iets van die vrije tijd beschikbaar te stellen voor zieken die lange tijd aan het ziek bed gekluisterd zijn? Het jeugd werk voor het Rode Kruis komt hier in de belangstelling. De leer lingen van de bijzondere school zijn reeds bezig allerlei plakalbums en handwerkjes te maken, welke te zijner tijd zullen worden opge zonden pan kinderen in andere landen waar men in moeilijke en in andere omstandigheden leeft dan wij hier. Hiermede hoopt men te bereiken dat een onderlinge vriend schapsband bij de jeugd gekweekt wordt. Het hoofdbestuur van het Rode Kruis kan veel geld gebrui ken om de nood te lenigen wan neer ons land of andere landen door natuurrampen worden getroffen en nu niet in het minst met de hulp aan de gerepatrieerden. Wij kun nen met elkander veel goeds doen, besloot de burgemeester zijn ope ningswoord. Hierna werd een twee tal kleine films gedraaid, betrek king hebbende op het welfarewerk. en het Jeugd Rode Kruis. De hoofd film, getiteld „Zwervers van de 20e eeuw" was, uit een oogpunt van de werkzaamheden van het Rode Kruis, min of meer een teleurstel ling. Men kon nergens enige ver- van het CONSERVENBLIKJE Waar zijn sfeer en genot gebleven van de voortreffelijke maaltijd Kan de moderne huisvrouw eigenlijk nog wel echt koken? Dat is ongetwijfeld een vraag die velen zich zullen stellen, wanneer we zien hoe techniek en industrie het uiterste doen om de vrouwen het werk zoveel mogelijk uit handen te nemen. En onder koken ver staan we dan niet alleen het ver hitten van de maaltijd, maar het echte ouderwetse bereiden er van met alles wat er bij hoort. Veel huisvrouwen werken niet meer met de zuivere grondstoffen, doch met gedeeltelijk reeds toebereide industrie-artikelen, zoals conser ven, diepvries en wat al niet meer. Werkt men wel met de rauwe grondstoffen, dan beperken velen zich tot de allereenvoudigste scho tels, waaraan zomin mogelijk moei ten en tijd besteed behoeft te wor den. Neen, de meeste jonge huisvrou wen wagen zich niet aan de oude voortreffelijke maaltijden, waar voor vakkennis, liefde voor de gas tronomie en tijd nodig zijn, het ont breekt hen hieraan, hetgeen in de hand gewerkt wordt door het feit dat het de dames wel erg gemak kelijk gemaakt wordt. De moderne maaltijden kunnen wat smaak betreft beslist niet con curreren tegen die van vroeger en het bewijs, dat de moderne mens toch van iets aparts en smakelijks houdt, moge blijken uit het enorme bezoek dat de duizenden Chinese en Indische restaurants te verwer ken hebben. De oorzaak hiervan is de smaak. In deze oosterse restau rants werkt men volgens recepten, die primair trachten het smaakge- voel te strelen. De ontwikkeling De oermens maakte zich nog wei nig zorgen over de smakelijkheid van zijn maaltijd. Voor hem was het belangrijkste, dat hij eten had cn hij ging op jacht met zijn werp- stenen, doodde zijn prooi en at die dikwijls zelfs ter plaatse rauw op. Toen de mens de dieren leerde temmen en zich op een vaste plaats ging vestigen, werd dat anders. Het voedsel had hij nu grotendeels on der zijn bereik en nu kon hij meer aandacht gaan besteden aan de kwaliteit van zijn maaltijd. Hiermede begon de tijd van de gastronomie. Natuurlijk veroverde die niet op slag en stoot de gehele wereld. Het waren de meest ont wikkelde landen waar het het eerst begon. Daarom vinden we de oud ste kookboeken in Egypte, China en in het Italië der Romeinen In de tijden dat onze voorouders hier nog in dierenvellen rondlie pen, kenden de oude Chinezen al een uiterst voortreffelijke kook kunst. Toen de Hunnen nog het rauwe vlees onder hun zadels mals reden, kenden de Romeinen al luxe maaltijden met gevulde kapoenen en gegarneerde kreeften. Maar tenslotte drong de gastronomie ook in de andere delen van de wereld door. Men kreeg een uitwisseling van recepten, vreemde koks vestig den zich in andere landen en zo leerde men andere smaken kennen. Hier nam men dit en daar dat van over en experimenteerde zelf ver der. Van Romeinse tot Franse keuken Zo zijn peper, nootmuskaat, va nille, komijn, soepgroenten en pe permunt van Chinese oorsprong, evenals de meeste soorten fruit die wij kennen. Daarentegen kenden de Romeinen de banaan, de dadel en de kokosnoot als ingrediënten. Van hen zijn ook afkomstig de to- maten-ketchup en verschillende kruidensausen, zoals de bekende Engelse Worchester saus. Om re gelmatig over verse vis te kunnen beschikken hielden de Romeinen er speciale zoet- en zoutwater bas_ sins met vis op na, zodat ze zo voor het kiezen hadden. Een andere ijveraarster voor de gastronomie is Catharine de Medici geweest. Afkomstig uit Italië, doch door haar huwelijk met de Franse koning in Frankrijk verblijvende, werd zij de grondlegster van de verfijnde Franse keuken, die zo veel roem zou oogsten in de gehele wereld. De Fransen legden zich hoofdza kelijk toe op verbetering en verfij ning van de bestaande recepten door toevoeging van kleinigheden, doch zo geraffineerd en perfect, dat zij tot een geweldig succes in de gehele wereld groeiden. Merkwaardig is wel, dat waar het de echte fijne Franse kookkunst be treft altijd mannen zijn die het werk doen. Vroeger reeds aan de hoven en op de kastelen had men koks en tegenwoordig zijn het weer koks, dus mannen die de culinaire geneugten in de restaurants ver zorgen De vrouwen, de sirenen van het fornuis, kunnen het ook, waarom niet? Maar de hoofdzaak is, dat zij er plezier in moeten hebben, dooi de wens bezield moeten zijn, iets lekkers te willen maken, dan lukt het beslist. wantschap in de film vinden met het werk van het Rode Kruis. Na afloop dankte de burgemeester de aanwezigen voor hun opkomst en de filmoperateur Jumelet voor zijn werk op deze avond. ST. PHILIPSLAND Jaarvergadering Knapen- en Meisjesvereniging Door de Hervormde knapen- en meisjesverenigingen werd een ge combineerde jaarvergadering ge houden in het jeugdgebouw, wat met zang en spel een geanimeerd verloop had. Tijdens de pauze werd een gratis consumptie aan geboden. Ook werd nog een verlo ting gehouden. Deze avond, die voor de ouders werd gegeven, was druk bezocht. Vrijdagavond werd vrijwel hetzelfde programma afge werkt. Beide avonden stond het ge heel onder leiding van ds. van Dieren. DE UIENEXPORT Hollandse ui kan steeds minder concurreren Met een export van ruim 18 mil joen kg in de maand januari 1958, bereikte het totaal van de export in dit seizoen voor de uien meer dan 100 miljoen kg of, om juister te zijn: ruim 101 miljoen kg en de voorraad uien is overal al aardig geruimd. Wie zou hebben gedacht dat naarmate de voorraden minder werden, de prijs zou oplopen, kwam bedrogen uit. Het is met de uien- prijzen een uiterst slappe situatie. De prijzen bewegen zich rond 10 en 12 cent per kg telersprijs en gere kend met een groot percentage uit- zal dat men in iedere partij heeft, betekent dit verlies. Alleen wan neer het weer eens flink had ge vroren was er wellicht een prijs verhoging geweest. Nu moeien de meeste uien naar Engeland (in jan. NEDERLANDSE FRUITTELERS ORGANISATIE Appelen van liet zuidelijk halfrond pi-oot p-evaar voor eigen export Alles doen om plaats op Belgische markt te houden Na afhandeling van de huishou delijke agenda in de door de voor zitter, de heer C. Boudewijn, ge opende jaarvergadering van de Ne derlandse Fruittelers Organisatie, was de middagvergadering gewijd aan de bespreking van afzetvraag- stukken van het Nederlandse fruit. Prof. Stuyvenberg, drs. W. H. Kemmers en de secretaris van de N.F.O., ir. A. Groot, hebben een uit gebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van produktie en af zet van appelen en peren in de Westeuropese landen, alsmede naar de wijze van afzet in die landen. Over dia onderzoek is een rapport verschenen. De samenstellers van dit rapport hebben daarvan in de middagvergadering enkele vraag stukken behandeld. Ir. Groot, die eerst een overzicht gaf van de ontwikkeling van onze fruitexport na de oorlog, besprak vervolgens de concurrentie ten aanzien van de hoeveelheden, van de rassen, van de produktie- en verhandelingskosten, en van de sortering en verpakking. Sprekende over de concurrentie uit andere landen, zei ir. Groot, dat van de Westeuropese landen in Italië en Nederland de toeneming van de appelproduktie het sterkst is geweest. Sedert 1953 is in Italië een veel sterkere toename van het appelaanbod dan in Nederland. Deze oogstverbetering in Italië is groter dan de toeneming van het binnenlandse verbruik in Italië, waarvoor een uitlaat is gvonden in de Duitse bondsrepubliek. De vraag naar Italiaanse appelen in west- Duitsland is zelfs sterker toegeno men dan de Italiaanse appelproduk tie. Ook de appelen van het zuide lijk halfrond zullen volgens ir. Groot, naar het schijnt, in de toe komst een groot gevaar gaan be tekenen voor de Nederlandse afzet. De Belgische markt Ir. Groot verwacht, dat de om vang van de afzet van de Neder landse kwaliteitsappelen naar Bel gië zich voorlopig om het huidige peil zal blijven bewegen. Als Ne derland echter zijn voorrang op de Belgische markt zou moeten prijs geven en als ook op de Belgische markt de concurrentiestrijd met het buitenlandse fruit zou losbreken, dan zou vooral de invoer van ap pelen uit overzeese landen de ex port van Nederlandse appelen naar België sterk kunnen benadelen. Daarom zal, naar de mening van ir. Groot, het tot nu toe gevoerde be leid moeten worden doorgetrokken. Dat wil zeggen, Nederland moet een kwaliteitsprodukt uitvoeren. Hij concludeerde, dat wij er voor moeten zorgen, onze binnenlandse markt zo sterk mogelijk te maken. Op de buitenlandse markt, waar we in het defensief zijn en waarop we zelfs al aanzienlijke terugtoch ten hebben moeten maken, moeten we komen met produkten die voor de concurrent onaantastbaar zijn. We moeten een produkt exporteren dat goedkoop geteeld kan worden, maar dat door zijn waarde, en dan dacht de inleider vooral ook aan de smaak en de verpakking, tegen een hogere prijs kan worden ver kocht dan de massa van het Itali aanse fruit, „daarom heb ik ver trouwen in de toekomst van het goede fruitbedrijf", aldus ir. Groot. ruim 12.5 miljoen kg) tegen ge noemde lage prijzen, terwijl Italië en Spanje aan de markt komen met betere kwaliteit Ook Tsjecho-Slo- wakije en Hongarije, alsmede Egypte, leveren een betere kwali teit, 2odat Nederland wat kwaliteit betreft eerst op de zesde plaats komt. Kwaliteitsverbetering, door be tere rassenkeuze, c.q. het kweken van een geheel nieuw ras, dat beter houdbaar is dan de thans bestaande rassen, is dan ook een probleem dat urgent wordt naarmate de Hol landse uien jaarlijks meer terrein op de buitenlandse markten ver liezen. MARKTBERICHTEN Veemarkt ROTTERDAM, 25 febr. Aanvoer: 4222 stuks vee (weektotaal: 6026), t.w.: 420 vette koeien en ossen, 884 stuks gebruiksvee, 330 vette kalve ren, 200 graskalveren, 1888 nuch tere kalveren, 121 varkens, 104 big gen, 51 paarden, 4 veulens, 209 schapen en 11 bokken en geiten. Prijzen per kilogr.: vette koeien en ossen f 3,00-3,35, f 2,70-3,00, f 2,50-2,70, vette kalveren f 2,20- 2,40, f 2,10-2,20, f 2,00-2,10, slacht- paarden f 2,60-2,20-2,05. Prijzen per stuk: graskalveren f 425-300-250, nuchtere kalveren f 48-40-35, biggen f 40-30-25, scha pen f 90-80-70, lammeren f 80-70- 60, kalf- en melkkoeien f 1250- 1000-800, vare koeien f 875-700-600, vaarzen f 880-780-580, pinken f 575- 475-375. De „Kasimbar4* van de K.P.M., die door de Nederlandse onderzee bootjager „Drenthe" is Straat Ma kassar werd aangehouden, is 26 februari te zeven uur 's morgens te Manokwari op Ned. Nieuw Guinea aangekomen. Alle opvarenden zijn Indonesiërs: bemanning van 65 kop pen, 14 militairen en 22 passagiers. Zij blijven voorlopig onder bewa king aan boord van de Kasimbar. Belangrijke hoeveelheden Ame rikaanse wapens die Frankrijk wa ren verstrekt krachtens de hulp van de V.S. aan het buitenland, zijn naar Noord-Afrika overgebracht. Dit staat in een dinsdagavond aan de pers verstrekt uittreksel uit een geheim rapport dat de vorige week door Amerikaanse ambtenaren aan het Congres was voorgelegd. KERKWERVE Melkcontrólevereniging „Streven naar beter" Op de jongste vergadering van de Melkcontrólevereniging „Streven naar beter" alhier zijn de prijzen uitgereikt aan de eigenaren van de hoogste produktiekoeien in de aangegeven leeftijdsgroepen. Totaal Gem. Totaal dagen Gem. 2 jaar tot 2 jaar en 11 maanden: ra«lk k9- veto/0 vet kg. mei* p. d. kg. Sientje, Gebrs. Steenland 6282 3.58 225 349 18. Trijntje 29, J. Boot Pz4058 5.26 213 351 11.56 Jarinkje 36, Voorbeeldbedrijf 5023 4.22 212 356 14 11 3 jaar tot 3 jaar en 11 maanden: Ninke, J. Kuiper 7050 4.01 283 318 22.17 Bijkertje 3. H. de Vlieger6685 4.12 275 339 19.72 Jeitje 3, L. C. Hanse6089 4.42 269 354 17,20 4 jaar tot 4 jaar en 11 maanden: Doortje, C. L. Kommer 6429 '4.29 276 328 19.60 Cora, Chr. Bil6551 3.86 253 337 19.44 Nora, B. Kloet4888 4.54 222 308 15.87 5 jaar tot 5 jaar en 11 maanden: Annie, C. van den Hoek6345 4,254 319 19 89 Dora, L. Bolijn .7020 3.62 254 325 21 60 Nellie, D. van der Wekken 6177 4.08 252 349 17.70 Oudere koeien: Witkop, M. Fierens 7069 4.37 309 316 22.37 Hannie, B. Bolkenbaas6458 4.47 289 328 19.69 Flatsche 7, M. Vis 7097 4.04 287 329 21 57 DE VORST VAN SUPRANIA 79. De eerste, die Aram uit de rooknevels ziet opduiken, is Sal- ladin, de vorst van Suprania. Dan naderen achter hem Juan, de verraderlijke gids, en de andere hoofdmannen van Salladins troepen. Op Salladins gezicht, bezweet en vuil van de zwarte rook wolken, komt een wrede glimlach als hij Aram in het oog krijgt. .Ararn, jij ellendige hond", sist hij woedend, „jij bent het die het Messeria-dorp in de as legde, die mijn paleis deed verwoesten door het vuyr. Het helse vuur, dat mijn krijgers op de vlucht dreef, dat mijn troepen reddeloos uiteen sloeg! Kom hier en je zult Salladins wraak ondergaan!" Aram heeft bliksemsnel de omgeving opgenomen, zij zijn vlak bij do rivier en op korte afstand buigt zich een grillige, kale boomstam vanaf dc oever over het water. Met een snelle sprong is hij op dc stam. „Kom mij maar halen, Salladin', snauwt hij. En Salladin aarzelt geen ogenblik. Met het zwaard in de vuist stormt hij naar voren. Aram springt lenig achterwaarts over de boom lot boven het water. Salladin volgt onbevreesd en dan ketsen de zwaarden met volle kracht op elkaar!

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1958 | | pagina 6