PANG Öumu de Cacüty
De nieuwe RANG rol,
méér dan een lekkernij,
een exquise versnapering...-- ypsp®
z. v. u.
DE EEUW
ingezonden mededeling
wia a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a i a a a a a a a a a a a a a a a a o a a a a a a a a a a a a t a a na a a a a aa t i a a a a a a a a a a a t aa a a a a a aa a aa a o a a o o a o ag
2$mTrymrHTTmi)rrmTrmTmTmTnT»TmTiinrm"irrm nr rraxi'mTrgiTirrrymTmTTyrm^'ii'mrmTTYYTmTnTm'i^
een luchtige combinatie van cacao»
chocolade en suiker. Bereid volgens
een frans recept tot een unieke ver-
snapering voor jong en oud.
INVASIE VERWACHT
Tegenregering: „Wij zetten Djakarta onder
economische druk"
Djakarta: „Leiders willen uitwijken naar het buitenland"
DJAKARTA, 26-2. De legervoor-
lichtingsdienst in Djakarta heeft
woensdag medegedeeld, dat er aan
wijzingen zijn dat de leiders van
de „zogenaamde revolutionaire re
gering" in midden-Sumatra naar
het buitenland zouden kunnen
vluchten.
Het Indonesische persbureau
„Antara" heeft gemeld, dat blijkens
een bekendmaking van het leger,
de Indonesische regering de Ne
derlandse bankinstellingen en al
hun agentschappen in Indonesië
heeft uitgezonderd van het besluit
tot overname van alle Nederlandse
bedrijven, dat in januari jl. door
de chef-staf van het leger, gene-
raal-majoor Nasution werd uitge
vaardigd.
Militaire leiders uit Djakarta en
de militaire autoriteiten van het
regeringsgetrouwe noord-Sumatra
voeren op hoog niveau besprekin
gen over de opstandige beweging
in midden-Sumatra.
De militaire bestuurder van At-
jeh heeft een delegatie naar Dja
karta gezonden.
Volgens de berichten die in Sin
gapore zijn ontvangen, verwachten
de opstandelingenleiders een inva
sie vanaf de eilanden van de Ri-
ouw-archipel, die tegenover de
Weer verduistering
bijna f 10.000)
(bijii
ROTTERDAM, 26-2. De 44-jarige
expeditiechef A. V. uit Rotterdam
en de 42-jarige Amsterdamse kan
toorbediende Ph. A. E. zijn door
de Rotterdamse politie gearresteerd
verdacht van verduistering van
bijna f 10.000, ten nadele van het
expeditiebedrijf de N.V.S. te Rot
terdam.
Nederlandse petten
voor V.N.-troepen
TILBURG, 26-2. Een pettenfa-
briek (N.V. Theo de Hoogen) te
Tilburg heeft van de Ver. Naties te
New York een order ontvangen
voor het vervaardigen van tiendui
zend petten voor de politietroepen
van de U.N.O. in Egypte.
handelswegen naar Singapore lig
gen.
Het hoofd van de voorlichtings
dienst der rebellen in midden-Su
matra, Des Alwi, heeft verklaard
dat de „Garuda Indonesian Air
ways" spoedig haar diensten op
Borneo zou staken vanwege het te
kort aan vliegtuigbenzine. „Onze
controle op de olievoorraden heeft
reeds resultaat. Wij zetten door
economische middelen de regering
te Djakarta onder druk".
KORTE BERICHTEN
UIT HET BINNENLAND
AMSTERDAM. Op vrijdag 28 fe-
bruari a.s. zal het m.s. „Oranje"
van de N.V. Stoomvaart Maat
schappij Nederland onder comman
do van kapitein B. Zeilmaker naar
Indonesië vertrekken.
AMSTERDAM. Het eerste schip
van de nieuwe nationale scheep
vaartmaatschappij van de korte
lings gestichte republiek Ghana
ligt thans in de Amsterdamse ha
ven. Het is het bijna 5000 brt. me
tende m.s. „Volta River" en de
naam van de nieuwe scheepvaart
maatschappij die de jonge republiek
Ghana heeft opgericht, is Black
Star Line Ltd.
MOERGESTEL. Brand brak uit
in een blok van drie woningen aan
het Rootven te Moergestel. Het
vuur ontstond in het pand bewoond
door het gezin L. Oerlemans. De
heer Oerlemans ontdekte bij toeval
de brand en slaagde er ternauwer
nood in met zijn kinderen het huis
te verlaten. (Zijn echtgenote be
vond zich in het ziekenhuis). Van
dit huis sloeg het vuur over naar
de twee naastgelegen woningen,
waarvan de bewoners eveneens on
gedeerd naar buiten konden komen.
Twee huizen brandden geheel uit
en de inboedel daarvan ging ge
heel verloren.
's-GRAVENHAGE. Dezer dagen
is op zeventigjarige leeftijd over
leden prof. mr. A. C. Josephus Jitta
oud-buitengewoon hoogleraar in
het staatsrecht aan detechnische
hogeschool te Delft en oud-hoofd
redacteur van de „Haagsche Cou
rant".
STAD EN PROVINCIE
Lezing en operavoorstelling
in maart
Wij vernemen van de zijde van
de Z.V.U. dat het bekende opera
gezelschap „Forum" een voorstel
ling zal geven van „De barbier van
Sevilla" op vrijdag 28 maart a s. te
Zierikzee.
Op maandag 31 maart komt prof.
dr. B. V. A. Röling spreken over
het onderwerp: „Europees volken
recht of wereldvolkenrecht?"
NIEUWERKERK
Filmavond Rode Kruis
In „Ons Dorpshuis" werd de
jaarlijkse filmavond van het Ned.
Rode Kruis gegeven. De burge
meester verwelkomde de vele aan
wezigen, die trots het ongunstige
weer, van hun belangstelling blijk
gaven. Onwillekeurig komt de
vraag naar boven „Wat doet het
Rode Kruis in onze gemeente?" Dit
is niet veel: slechts het organiseren
van collecten, innen van contribu
tie en ledenwerving. Het Rode
Kruis heeft zeer veel taken, zoals
het organiseren van E.H.B.O -cur
sussen, bloedtransfusie, welfare-
werk, Jeugd Rode Kruis en zovele
andere. Aan dit welfarewerk wilde
de burgemeester wat meer bekend
heid geven. Verschillende personen
hebben veel vrije tijd, is het dan
niet mogelijk om iets van die vrije
tijd beschikbaar te stellen voor
zieken die lange tijd aan het ziek
bed gekluisterd zijn? Het jeugd
werk voor het Rode Kruis komt
hier in de belangstelling. De leer
lingen van de bijzondere school
zijn reeds bezig allerlei plakalbums
en handwerkjes te maken, welke
te zijner tijd zullen worden opge
zonden pan kinderen in andere
landen waar men in moeilijke en
in andere omstandigheden leeft dan
wij hier. Hiermede hoopt men te
bereiken dat een onderlinge vriend
schapsband bij de jeugd gekweekt
wordt. Het hoofdbestuur van het
Rode Kruis kan veel geld gebrui
ken om de nood te lenigen wan
neer ons land of andere landen door
natuurrampen worden getroffen en
nu niet in het minst met de hulp
aan de gerepatrieerden. Wij kun
nen met elkander veel goeds doen,
besloot de burgemeester zijn ope
ningswoord. Hierna werd een twee
tal kleine films gedraaid, betrek
king hebbende op het welfarewerk.
en het Jeugd Rode Kruis. De hoofd
film, getiteld „Zwervers van de 20e
eeuw" was, uit een oogpunt van de
werkzaamheden van het Rode
Kruis, min of meer een teleurstel
ling. Men kon nergens enige ver-
van het CONSERVENBLIKJE
Waar zijn sfeer en genot gebleven van
de voortreffelijke maaltijd
Kan de moderne huisvrouw
eigenlijk nog wel echt koken? Dat
is ongetwijfeld een vraag die velen
zich zullen stellen, wanneer we
zien hoe techniek en industrie het
uiterste doen om de vrouwen het
werk zoveel mogelijk uit handen
te nemen. En onder koken ver
staan we dan niet alleen het ver
hitten van de maaltijd, maar het
echte ouderwetse bereiden er van
met alles wat er bij hoort. Veel
huisvrouwen werken niet meer
met de zuivere grondstoffen, doch
met gedeeltelijk reeds toebereide
industrie-artikelen, zoals conser
ven, diepvries en wat al niet meer.
Werkt men wel met de rauwe
grondstoffen, dan beperken velen
zich tot de allereenvoudigste scho
tels, waaraan zomin mogelijk moei
ten en tijd besteed behoeft te wor
den.
Neen, de meeste jonge huisvrou
wen wagen zich niet aan de oude
voortreffelijke maaltijden, waar
voor vakkennis, liefde voor de gas
tronomie en tijd nodig zijn, het ont
breekt hen hieraan, hetgeen in de
hand gewerkt wordt door het feit
dat het de dames wel erg gemak
kelijk gemaakt wordt.
De moderne maaltijden kunnen
wat smaak betreft beslist niet con
curreren tegen die van vroeger en
het bewijs, dat de moderne mens
toch van iets aparts en smakelijks
houdt, moge blijken uit het enorme
bezoek dat de duizenden Chinese
en Indische restaurants te verwer
ken hebben. De oorzaak hiervan is
de smaak. In deze oosterse restau
rants werkt men volgens recepten,
die primair trachten het smaakge-
voel te strelen.
De ontwikkeling
De oermens maakte zich nog wei
nig zorgen over de smakelijkheid
van zijn maaltijd. Voor hem was
het belangrijkste, dat hij eten had
cn hij ging op jacht met zijn werp-
stenen, doodde zijn prooi en at die
dikwijls zelfs ter plaatse rauw op.
Toen de mens de dieren leerde
temmen en zich op een vaste plaats
ging vestigen, werd dat anders. Het
voedsel had hij nu grotendeels on
der zijn bereik en nu kon hij meer
aandacht gaan besteden aan de
kwaliteit van zijn maaltijd.
Hiermede begon de tijd van de
gastronomie. Natuurlijk veroverde
die niet op slag en stoot de gehele
wereld. Het waren de meest ont
wikkelde landen waar het het eerst
begon. Daarom vinden we de oud
ste kookboeken in Egypte, China
en in het Italië der Romeinen
In de tijden dat onze voorouders
hier nog in dierenvellen rondlie
pen, kenden de oude Chinezen al
een uiterst voortreffelijke kook
kunst. Toen de Hunnen nog het
rauwe vlees onder hun zadels mals
reden, kenden de Romeinen al luxe
maaltijden met gevulde kapoenen
en gegarneerde kreeften. Maar
tenslotte drong de gastronomie ook
in de andere delen van de wereld
door. Men kreeg een uitwisseling
van recepten, vreemde koks vestig
den zich in andere landen en zo
leerde men andere smaken kennen.
Hier nam men dit en daar dat van
over en experimenteerde zelf ver
der.
Van Romeinse tot Franse
keuken
Zo zijn peper, nootmuskaat, va
nille, komijn, soepgroenten en pe
permunt van Chinese oorsprong,
evenals de meeste soorten fruit die
wij kennen. Daarentegen kenden
de Romeinen de banaan, de dadel
en de kokosnoot als ingrediënten.
Van hen zijn ook afkomstig de to-
maten-ketchup en verschillende
kruidensausen, zoals de bekende
Engelse Worchester saus. Om re
gelmatig over verse vis te kunnen
beschikken hielden de Romeinen
er speciale zoet- en zoutwater bas_
sins met vis op na, zodat ze zo voor
het kiezen hadden.
Een andere ijveraarster voor de
gastronomie is Catharine de Medici
geweest. Afkomstig uit Italië, doch
door haar huwelijk met de Franse
koning in Frankrijk verblijvende,
werd zij de grondlegster van de
verfijnde Franse keuken, die zo
veel roem zou oogsten in de gehele
wereld.
De Fransen legden zich hoofdza
kelijk toe op verbetering en verfij
ning van de bestaande recepten
door toevoeging van kleinigheden,
doch zo geraffineerd en perfect,
dat zij tot een geweldig succes in de
gehele wereld groeiden.
Merkwaardig is wel, dat waar het
de echte fijne Franse kookkunst be
treft altijd mannen zijn die het
werk doen. Vroeger reeds aan de
hoven en op de kastelen had men
koks en tegenwoordig zijn het weer
koks, dus mannen die de culinaire
geneugten in de restaurants ver
zorgen
De vrouwen, de sirenen van het
fornuis, kunnen het ook, waarom
niet? Maar de hoofdzaak is, dat zij
er plezier in moeten hebben, dooi
de wens bezield moeten zijn, iets
lekkers te willen maken, dan lukt
het beslist.
wantschap in de film vinden met
het werk van het Rode Kruis. Na
afloop dankte de burgemeester de
aanwezigen voor hun opkomst en
de filmoperateur Jumelet voor zijn
werk op deze avond.
ST. PHILIPSLAND
Jaarvergadering
Knapen- en Meisjesvereniging
Door de Hervormde knapen- en
meisjesverenigingen werd een ge
combineerde jaarvergadering ge
houden in het jeugdgebouw, wat
met zang en spel een geanimeerd
verloop had. Tijdens de pauze
werd een gratis consumptie aan
geboden. Ook werd nog een verlo
ting gehouden. Deze avond, die
voor de ouders werd gegeven, was
druk bezocht. Vrijdagavond werd
vrijwel hetzelfde programma afge
werkt. Beide avonden stond het ge
heel onder leiding van ds. van
Dieren.
DE UIENEXPORT
Hollandse ui kan steeds minder
concurreren
Met een export van ruim 18 mil
joen kg in de maand januari 1958,
bereikte het totaal van de export
in dit seizoen voor de uien meer
dan 100 miljoen kg of, om juister
te zijn: ruim 101 miljoen kg en de
voorraad uien is overal al aardig
geruimd.
Wie zou hebben gedacht dat
naarmate de voorraden minder
werden, de prijs zou oplopen, kwam
bedrogen uit. Het is met de uien-
prijzen een uiterst slappe situatie.
De prijzen bewegen zich rond 10 en
12 cent per kg telersprijs en gere
kend met een groot percentage uit-
zal dat men in iedere partij heeft,
betekent dit verlies. Alleen wan
neer het weer eens flink had ge
vroren was er wellicht een prijs
verhoging geweest. Nu moeien de
meeste uien naar Engeland (in jan.
NEDERLANDSE FRUITTELERS ORGANISATIE
Appelen van liet zuidelijk halfrond
pi-oot p-evaar voor eigen export
Alles doen om plaats op Belgische markt te houden
Na afhandeling van de huishou
delijke agenda in de door de voor
zitter, de heer C. Boudewijn, ge
opende jaarvergadering van de Ne
derlandse Fruittelers Organisatie,
was de middagvergadering gewijd
aan de bespreking van afzetvraag-
stukken van het Nederlandse fruit.
Prof. Stuyvenberg, drs. W. H.
Kemmers en de secretaris van de
N.F.O., ir. A. Groot, hebben een uit
gebreid onderzoek gedaan naar de
ontwikkeling van produktie en af
zet van appelen en peren in de
Westeuropese landen, alsmede naar
de wijze van afzet in die landen.
Over dia onderzoek is een rapport
verschenen. De samenstellers van
dit rapport hebben daarvan in de
middagvergadering enkele vraag
stukken behandeld.
Ir. Groot, die eerst een overzicht
gaf van de ontwikkeling van onze
fruitexport na de oorlog, besprak
vervolgens de concurrentie ten
aanzien van de hoeveelheden, van
de rassen, van de produktie- en
verhandelingskosten, en van de
sortering en verpakking.
Sprekende over de concurrentie
uit andere landen, zei ir. Groot, dat
van de Westeuropese landen in
Italië en Nederland de toeneming
van de appelproduktie het sterkst
is geweest. Sedert 1953 is in Italië
een veel sterkere toename van het
appelaanbod dan in Nederland.
Deze oogstverbetering in Italië is
groter dan de toeneming van het
binnenlandse verbruik in Italië,
waarvoor een uitlaat is gvonden in
de Duitse bondsrepubliek. De vraag
naar Italiaanse appelen in west-
Duitsland is zelfs sterker toegeno
men dan de Italiaanse appelproduk
tie. Ook de appelen van het zuide
lijk halfrond zullen volgens ir.
Groot, naar het schijnt, in de toe
komst een groot gevaar gaan be
tekenen voor de Nederlandse afzet.
De Belgische markt
Ir. Groot verwacht, dat de om
vang van de afzet van de Neder
landse kwaliteitsappelen naar Bel
gië zich voorlopig om het huidige
peil zal blijven bewegen. Als Ne
derland echter zijn voorrang op de
Belgische markt zou moeten prijs
geven en als ook op de Belgische
markt de concurrentiestrijd met het
buitenlandse fruit zou losbreken,
dan zou vooral de invoer van ap
pelen uit overzeese landen de ex
port van Nederlandse appelen naar
België sterk kunnen benadelen.
Daarom zal, naar de mening van ir.
Groot, het tot nu toe gevoerde be
leid moeten worden doorgetrokken.
Dat wil zeggen, Nederland moet
een kwaliteitsprodukt uitvoeren.
Hij concludeerde, dat wij er voor
moeten zorgen, onze binnenlandse
markt zo sterk mogelijk te maken.
Op de buitenlandse markt, waar
we in het defensief zijn en waarop
we zelfs al aanzienlijke terugtoch
ten hebben moeten maken, moeten
we komen met produkten die voor
de concurrent onaantastbaar zijn.
We moeten een produkt exporteren
dat goedkoop geteeld kan worden,
maar dat door zijn waarde, en dan
dacht de inleider vooral ook aan
de smaak en de verpakking, tegen
een hogere prijs kan worden ver
kocht dan de massa van het Itali
aanse fruit, „daarom heb ik ver
trouwen in de toekomst van het
goede fruitbedrijf", aldus ir. Groot.
ruim 12.5 miljoen kg) tegen ge
noemde lage prijzen, terwijl Italië
en Spanje aan de markt komen met
betere kwaliteit Ook Tsjecho-Slo-
wakije en Hongarije, alsmede
Egypte, leveren een betere kwali
teit, 2odat Nederland wat kwaliteit
betreft eerst op de zesde plaats
komt.
Kwaliteitsverbetering, door be
tere rassenkeuze, c.q. het kweken
van een geheel nieuw ras, dat beter
houdbaar is dan de thans bestaande
rassen, is dan ook een probleem dat
urgent wordt naarmate de Hol
landse uien jaarlijks meer terrein
op de buitenlandse markten ver
liezen.
MARKTBERICHTEN
Veemarkt
ROTTERDAM, 25 febr. Aanvoer:
4222 stuks vee (weektotaal: 6026),
t.w.: 420 vette koeien en ossen, 884
stuks gebruiksvee, 330 vette kalve
ren, 200 graskalveren, 1888 nuch
tere kalveren, 121 varkens, 104 big
gen, 51 paarden, 4 veulens, 209
schapen en 11 bokken en geiten.
Prijzen per kilogr.: vette koeien
en ossen f 3,00-3,35, f 2,70-3,00,
f 2,50-2,70, vette kalveren f 2,20-
2,40, f 2,10-2,20, f 2,00-2,10, slacht-
paarden f 2,60-2,20-2,05.
Prijzen per stuk: graskalveren
f 425-300-250, nuchtere kalveren
f 48-40-35, biggen f 40-30-25, scha
pen f 90-80-70, lammeren f 80-70-
60, kalf- en melkkoeien f 1250-
1000-800, vare koeien f 875-700-600,
vaarzen f 880-780-580, pinken f 575-
475-375.
De „Kasimbar4* van de K.P.M.,
die door de Nederlandse onderzee
bootjager „Drenthe" is Straat Ma
kassar werd aangehouden, is 26
februari te zeven uur 's morgens te
Manokwari op Ned. Nieuw Guinea
aangekomen. Alle opvarenden zijn
Indonesiërs: bemanning van 65 kop
pen, 14 militairen en 22 passagiers.
Zij blijven voorlopig onder bewa
king aan boord van de Kasimbar.
Belangrijke hoeveelheden Ame
rikaanse wapens die Frankrijk wa
ren verstrekt krachtens de hulp
van de V.S. aan het buitenland, zijn
naar Noord-Afrika overgebracht.
Dit staat in een dinsdagavond aan
de pers verstrekt uittreksel uit een
geheim rapport dat de vorige week
door Amerikaanse ambtenaren aan
het Congres was voorgelegd.
KERKWERVE
Melkcontrólevereniging „Streven naar beter"
Op de jongste vergadering van de Melkcontrólevereniging „Streven
naar beter" alhier zijn de prijzen uitgereikt aan de eigenaren van de
hoogste produktiekoeien in de aangegeven leeftijdsgroepen.
Totaal Gem. Totaal dagen Gem.
2 jaar tot 2 jaar en 11 maanden: ra«lk k9- veto/0 vet kg. mei*
p. d. kg.
Sientje, Gebrs. Steenland 6282 3.58 225 349 18.
Trijntje 29, J. Boot Pz4058 5.26 213 351 11.56
Jarinkje 36, Voorbeeldbedrijf 5023 4.22 212 356 14 11
3 jaar tot 3 jaar en 11 maanden:
Ninke, J. Kuiper 7050 4.01 283 318 22.17
Bijkertje 3. H. de Vlieger6685 4.12 275 339 19.72
Jeitje 3, L. C. Hanse6089 4.42 269 354 17,20
4 jaar tot 4 jaar en 11 maanden:
Doortje, C. L. Kommer 6429 '4.29 276 328 19.60
Cora, Chr. Bil6551 3.86 253 337 19.44
Nora, B. Kloet4888 4.54 222 308 15.87
5 jaar tot 5 jaar en 11 maanden:
Annie, C. van den Hoek6345 4,254 319 19 89
Dora, L. Bolijn .7020 3.62 254 325 21 60
Nellie, D. van der Wekken 6177 4.08 252 349 17.70
Oudere koeien:
Witkop, M. Fierens 7069 4.37 309 316 22.37
Hannie, B. Bolkenbaas6458 4.47 289 328 19.69
Flatsche 7, M. Vis 7097 4.04 287 329 21 57
DE VORST VAN SUPRANIA
79. De eerste, die Aram uit de rooknevels ziet opduiken, is Sal-
ladin, de vorst van Suprania. Dan naderen achter hem Juan, de
verraderlijke gids, en de andere hoofdmannen van Salladins
troepen. Op Salladins gezicht, bezweet en vuil van de zwarte rook
wolken, komt een wrede glimlach als hij Aram in het oog krijgt.
.Ararn, jij ellendige hond", sist hij woedend, „jij bent het die het
Messeria-dorp in de as legde, die mijn paleis deed verwoesten door
het vuyr. Het helse vuur, dat mijn krijgers op de vlucht dreef, dat
mijn troepen reddeloos uiteen sloeg! Kom hier en je zult Salladins
wraak ondergaan!"
Aram heeft bliksemsnel de omgeving opgenomen, zij zijn vlak bij
do rivier en op korte afstand buigt zich een grillige, kale boomstam
vanaf dc oever over het water. Met een snelle sprong is hij op dc
stam. „Kom mij maar halen, Salladin', snauwt hij. En Salladin
aarzelt geen ogenblik. Met het zwaard in de vuist stormt hij naar
voren. Aram springt lenig achterwaarts over de boom lot boven
het water. Salladin volgt onbevreesd en dan ketsen de zwaarden
met volle kracht op elkaar!