hoekje Te huur: NIEUWE LUXE AUTO'S model 1957 -j( zonder chauffeur Per uur, per dag, per km. All-Risk verzekering 8-pers. Volkswagenbiisjes Garage Gebrs. de Jonge telefoon 86 - Zierikzee Vlees is kracht! Woensdag weer 500 gram kwaliteitsgehakt voor 138 ct, Weekreclame: 500 gram mooie magere lappen 500 gram dik vet spek samen 293 cent Voor een smulboterham 200 gram gesneden rollade voor 76 cent STOUTEN's paarden- en varkensslagerij Telefoon 5 - Oosterland ïc=j^) BOUWT GESTADIG VOORT Hier ziet U het In aanbouw zijnde pand aan de voorzijde. We hopen in dit nieuwe pand ook Uw drukwerk snel en smaakvol te mogen vervaardigen. •idc milde smaak en de fijne geur DOUWE EGBERTS KONINKLIJKE TABAKSFABRIEK JOURE (Fr.) - UTRECHT De beste tabakken ter wereld maken samen DOUWE EGBERTS Zilver-shag Honderdduizenden fijnproever# beschouwen D-E Zilvershag als de lekkerste shag van Nederland. Weet U hoe dat komt? OMDAT D-E kosten noch moeite spaart om zich van het beste van 's werelds tabaksoogst te verzekeren! OMDAT deze zuivere Virginia geselecteerd wordt door eerste klas vakmensen OMDAT D-E reeds twee eeuwen lang tabak importeert en verwerkt! De Nederlander eet Oï|f||| f||*nm gemiddeld £UUU IJl (till brood per week Aan de samenstelling wordt alle zorg besteed De Nederlander eet gemiddeld per week 2000 gram brood. Hij zal zich daarbij wel niet realiseren wat er komt kijken voor zijn boterham op tafel staat. De belangrijkste grondstof voor de broodbereiding is tarwe. Nu zijn er verschillende soorten tarwe. Het beste produkt wordt verkregen door deze soorten te mengen en daarna te vermalen. Per jaar wordt door de Nederlandse maalindustrie ongeveer 1.000.000.000 kg. tarwe verwerkt, een hoeveelheid waarvan tweederde tot driekwart moet wor den ingevoerd. Boeren in verrè lan den en boeren in Nederland heb ben voor uw brood moeten zaaien, oogsten en dorsen. De tarwe die van overzee komt - bijvoorbeeld uit Amerika - is in zeeschepen gestort, de Atlantische oceaan overgesto ken om tenslotte in Europa's groot ste graanhaven Rotterdam aan te komen. Door middel van drijvende pneumatische elevatoren, die wer ken als een stofzuiger, wordt de tarwe uit het ruim opgezogen, in een lichter gestort en verder ge transporteerd naar de verschillen de fabrieken, waar ze in graansilo's wordt opgeslagen. Van tarwe tot bloem - het reinigen Bloem ontstaat door vermaling van tarwe en verwijdering van alle zemeldelen. Vroeger gebeurde dit door de zg. plattelandsmolens. Daar het niet mogelijk is dan bloem en zemeldelen afdoende te scheiden, wordt de tarwekorrel thans groten deels door de meelfabriek bewerkt. De tarwe in de opslagsilo gaat, al naar gelang dit nodig is, naar de mengsilo, waar drie verschillende „stromen" worden gemaakt - har de, middel en zachte tarwe - die ieder een eigen behandeling krij gen. Allereerst wordt elke stroom ontdaan van grove verontreinigin gen als touwtjes, stenen e.d., waar na de vreemde zaden als boekweit en koolzaad op kunstige wijze, na tuurlijk machinaal, worden afge scheiden. De tarwe wordt dan ver warmd om daarna in een wasma chine te vallen en grondig te wor den gewassen. Nu treedt een rust periode in, welke van 15 tot 72 uur duurt. Daarna wordt een melange gemaakt uit harde, middel en zachte tarwe en deze wordt dan in de nareiniging van stof en van de loshangende bast ontdaan. Daarna pas kunnen we aan malen gaan denken. Aan het reinigen wordt dus wel bijzonder veel aandacht be steed. Het malen De korrels worden eerst door ge- riffelde walsen opengebroken en ze vallen dan in verschillende delen uiteen. Men mag de korrels beslist niet verpulveren, want dan zou er nooit een goede scheiding mogelijk zijn tussen bloem en zemeldelen. Bij dit openbreken krijgt men ver schillende produkten: 1. een stukje van de wand van de korrel, waar aan deeltjes van het binnenste zijn gehecht; 2. stukjes van het binnen ste van de korrel - de griezen - vermengd met stukjes zemel wand; 3. fijnere bloem en 4. bloem. Al de ze produkten worden naar plan- ziften gevoerd, welke deze fijne deeltjes uit elkaar zeven. Door van 7 tot 25 maal te zeven en te malen haalt men de mooie witte bloem er geheel uit, terwijl de zemelen over blijven voor veevoeder. De bloem komt, na automatisch te zijn gewogen, door middel van vulmachines in zakken, die machi naal worden dichtgenaaid. Dan gaat de bloem op weg naar ons dagelijks brood de bakkerij en kan worden begon nen aan het maken van dat dage lijkse broodje voor onze tafels. Een zeer modern, geheel geauto matiseerd fabricageproces dus. Denkt u nu niet, dat zal wat kos ten, want de kosten vanaf het mo ment van aanvoer van het graan in de fabriek totdat dit de bakkerij bereikt, zijn maar een derde deel van die verbonden aan het moment dat de bloem bij de bakker komt totdat het brood bij de klant thuis is afgeleverd. De Nederlandse huisvrouw mag tevreden zijn met de Nederlandse maalindustrie, die tot de modern ste van de wereld kan worden ge rekend - veel moderner bijvoor beeld dan de Amerikaanse - en die in staat stelt brood van de bakker te betrekken dat van een uitsteken de kwaliteit is, tegen een prijs die lager is dan in welk land ook. ANNA-JACOBAPOLDER N.C.L.B. Vergaderde 9 mei hield de afdeling Anna Ja- cobapolder van de N.C.L.B. een le denvergadering in café Quist onder leiding van haar voorzitter de heer J. Quist Az. Als hoofdbestuurder was aanwezig de heer R, van Wen sen, welke de loonaktie besprak. Aan een vijftal leden werd een gouden speldje uitgereikt voor 25 jarig lidmaatschap. De gehouden collecte voor sa natorium „Sonnevanck" bracht op f 33,50. grkwerve Uitslagen veekeuringen Vrijdagmorgen werden te Kerk- werve de door de Provinciale Com missie ter bevordering van Rijks wege der veefokkerijen in Zeeland georganiseerde premiekeuringen voor stieren en vrouwelijk fokvee gehouden. De uitslagen hiervan luiden als volgt: le Kalfskoeien: la. Tip, M. M. Hanse; lb. Aaltje, J. Boot Nz.; lc. Aaltje 16, P. L. Bij de Vaate; ld. Bontje, M. M. Hanse; le. Wietske, wed. L. de Kok; 2a. Iebeltje, J. der Weduwen; 2b. Nora, D. van der Wekken; 2c. Alida 12, C. P. de Vlie ger; 2d. Jeltje 13, J. Boot Nz.; 2e. Jans, H. Bevelander; 2f. B. Klaske 47, K. A. v. Langeraad; 2g. Truus, B. Bolkenbaas; 3a. Saartje, B. Bol kenbaas; 3b. Jollie, M. den Boer L. Nz.; 3c. Nora, M. den Boer L.Nz.; 3d. Naatje 6, J. der Weduwen; 3e. Aaltje, L. den Boer L.Nz.; 3f. Koba, H. Bevelander. 2e Kalfskoeien: la. Keetje 55, J. Boot Nz.; lb. Bertha, B. Viergever; lc. Sjoerdje, B. J. Bij de Vaate; ld. Hannie, H. Bevelander; 2a. Baarda 16, wed. L. de Kok; 2b. Kee, P. L. Bij de Vaate; 2c. Jannie, B. J. Bij de Vaate; 2d. Trijntje, B. Vier gever; 3a. Wytske, M. de Ruijter; 3b. Hoekster Bertha 24, Gebr. Boot; 3c. Agniet, M. de Ruijter; 3d. Bonte, H. J. Bevelander. 3e Kalfskoeien: la. Klazina 8, B. Viergever; lb. Van der Goot 53, C. P. de Vlieger; lc. Nette 59, B. Vier gever; ld. Mina, B. Viergever; 2a. Pietje 42, C. P. de Vlieger; 2b. Mina H. J. Bevelander; 2c. Hilda, J. Boot Nz. 4e Kalfskoeien: la. Polle, M. de Ruijter; lb. Maaike, J. der Wedu wen. Oudere koeien: la. Mattie 4, B. Legemate; lb. Tjirkje 28, B. Vier gever; lc. Fietje, M. den Boer L.Nz. ld. Derkje, M. de Ruijter; 2a. Neel- tje, M. de Ruijter. Kalfvaarzen: 1. Ada, J. Boot Nz.; 2. Klaske 3, B. Legemate; 3. Johan na, Gebr. Boot. Vaarzen: 1. Pietje 36, J. der We duwen; 2. Boukje 4, J. der Wedu wen; 3. Sjoukje Johanna 12, J. der Weduwen; 4. Emma, H. J. Beve lander. Jonge vaarzen: 1. Maaike 15, J. der Weduwen; 2. Zwartje, M. M. Hanse. Stieren: 1. Jantje Eduard, L. van der Wekken Cz. Ingeschreven werden in het Keur Stamboek: Tjirkje 28, met 81 pun ten, van B. Viergever; Nette 59, 80 pnt., B. Viergever; v. d. Goot 53, 79 pnt., C. P. de Vlieger. Ingeschreven werden in het Stamboek: Bertha, met 79 punten, van B. Viergever; Iebeltje 2, 78 pnt., J. der Weduwen; Jannie 6, 78 pnt., B. J. Bij de Vaate; Aaltje 16, 77 pnt., P. L. Bij de Vaate; B. Klas ke 47, 77 pnt., K. A. van Langeraad; Jeltje 13, 76 pnt., J. Boot Nz.; Ag niet 70, 76 pnt., M. de Ruijter; Pietje 42, 76 pnt., C. P. de Vlieger; Kee 23, 76 pnt., P. L. Bij de Vaate. Ingeschreven werden in het Re gister: Tip, met 78 punten, van M. M. Hanse; Hannie, 78 pnt., H. Be velander; Polle, 77 pnt., M. de Ruij ter; Aaltje 11, 77 pnt., J. Boot Nz.; Jans, 77 pnt., H. Bevelander; Nora, 77 pnt., D. van der Wekken; Bontje, 76 pnt., M. M. Hanse; Sjoerdje, 76 pnt., B. J. Bij de Vaate. De stier Jantje Eduard van L. van der Wekken Cz. werd met 78 punten ingeschreven in het Stam boek. TERUGKEER VAN MORGHAN DE MAGIËR 53. Aram en zijn manschappen zijn afgestegen en behoedzaam loopt de jonge ridder naar de poort van de kliptoren. De deur wijkt krakend onder de druk van zijn hand. „De ezels", snuift Jonker Tobias minachtend, „ze hebben in hun angst vergeten de grendels dicht te schuiven 1" - „Kom mee", zegt Aram grimmig, „we zullen Morghan eens een gevoelig lesje lezen!" Het is doodstil op de bin nenplaats. De jonker kijkt onrustig om zich heen. „Hm, dit bevalt me niets", moppert hij „als die oude schurk maar niet met zijn ontploffingspoeder gaat spelen, want daar is zelfs een jonker van Plauderstein niet tegen opgewassen!" - „Doorzoek de beneden vertrekken", gelast Aram zijn krijgers, „ik ga naar de toren kamers!" Als hij de smalle wenteltrap bestegen heeft en de deur van de torenkamer openduwt, staat hij opeens oog in oog met Morghan de Magiër. „Geen stap verder", grauwt de oude met tril lende stem. „Waag het niet mij te naderen of ik breng met deze fakkel de vaten met mijn toverpoeder tot ontploffing! En dan, mijn vriend, gaan wij tezamen de dood in!" TE MENPHiS (tun) E£N /lèAEKi* for X OtiTXKK'HG t>»f "U *'J OPEN£N VO" £HHH0kasr M»r een LfSMfifwac. farans x uooD UPD naarteetiaNOMCH IN MMS S£LX llNOHDX KH.iT* OP £HOBT~ 7'NNiA/ra* Nf66£lOPlU Hertel. WEBO IN mt- oxRPGeaov*/ rEC3U6&£VOnD£*/ MEN HEEFT J-u £/ua £BNsri6 PHNGEBOPEN BETER OJ'U xasreu re posseu.. cu raeacir U/F)VT BENOi VE BtJ£ POS/TEa S£2/T W'J UCXr EEN LEEUW EU ffV StPUG-...

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1957 | | pagina 6