hoekje
Te huur:
NIEUWE LUXE AUTO'S
model 1957 -j( zonder chauffeur
Per uur, per dag, per km.
All-Risk verzekering
8-pers. Volkswagenbiisjes
Garage
Gebrs. de Jonge
telefoon 86 - Zierikzee
Vlees is kracht!
Woensdag weer 500 gram kwaliteitsgehakt voor 138 ct,
Weekreclame: 500 gram mooie magere lappen
500 gram dik vet spek samen 293 cent
Voor een smulboterham
200 gram gesneden rollade voor 76 cent
STOUTEN's paarden- en varkensslagerij
Telefoon 5 - Oosterland
ïc=j^) BOUWT GESTADIG VOORT
Hier ziet U het In aanbouw zijnde pand aan de voorzijde. We hopen
in dit nieuwe pand ook Uw drukwerk snel en smaakvol te mogen
vervaardigen.
•idc milde smaak
en de fijne geur
DOUWE EGBERTS KONINKLIJKE TABAKSFABRIEK JOURE (Fr.) - UTRECHT
De beste tabakken ter wereld
maken samen
DOUWE EGBERTS
Zilver-shag
Honderdduizenden fijnproever#
beschouwen D-E Zilvershag als de
lekkerste shag van Nederland.
Weet U hoe dat komt?
OMDAT D-E kosten noch moeite spaart
om zich van het beste van 's werelds
tabaksoogst te verzekeren!
OMDAT deze zuivere Virginia
geselecteerd wordt door eerste klas
vakmensen
OMDAT D-E reeds twee eeuwen lang
tabak importeert en verwerkt!
De Nederlander eet Oï|f||| f||*nm
gemiddeld £UUU IJl (till
brood per week
Aan de samenstelling wordt alle zorg besteed
De Nederlander eet gemiddeld
per week 2000 gram brood. Hij zal
zich daarbij wel niet realiseren wat
er komt kijken voor zijn boterham
op tafel staat.
De belangrijkste grondstof voor
de broodbereiding is tarwe. Nu zijn
er verschillende soorten tarwe. Het
beste produkt wordt verkregen
door deze soorten te mengen en
daarna te vermalen. Per jaar wordt
door de Nederlandse maalindustrie
ongeveer 1.000.000.000 kg. tarwe
verwerkt, een hoeveelheid waarvan
tweederde tot driekwart moet wor
den ingevoerd. Boeren in verrè lan
den en boeren in Nederland heb
ben voor uw brood moeten zaaien,
oogsten en dorsen. De tarwe die van
overzee komt - bijvoorbeeld uit
Amerika - is in zeeschepen gestort,
de Atlantische oceaan overgesto
ken om tenslotte in Europa's groot
ste graanhaven Rotterdam aan te
komen. Door middel van drijvende
pneumatische elevatoren, die wer
ken als een stofzuiger, wordt de
tarwe uit het ruim opgezogen, in
een lichter gestort en verder ge
transporteerd naar de verschillen
de fabrieken, waar ze in graansilo's
wordt opgeslagen.
Van tarwe tot bloem -
het reinigen
Bloem ontstaat door vermaling
van tarwe en verwijdering van alle
zemeldelen. Vroeger gebeurde dit
door de zg. plattelandsmolens. Daar
het niet mogelijk is dan bloem en
zemeldelen afdoende te scheiden,
wordt de tarwekorrel thans groten
deels door de meelfabriek bewerkt.
De tarwe in de opslagsilo gaat, al
naar gelang dit nodig is, naar de
mengsilo, waar drie verschillende
„stromen" worden gemaakt - har
de, middel en zachte tarwe - die
ieder een eigen behandeling krij
gen. Allereerst wordt elke stroom
ontdaan van grove verontreinigin
gen als touwtjes, stenen e.d., waar
na de vreemde zaden als boekweit
en koolzaad op kunstige wijze, na
tuurlijk machinaal, worden afge
scheiden. De tarwe wordt dan ver
warmd om daarna in een wasma
chine te vallen en grondig te wor
den gewassen. Nu treedt een rust
periode in, welke van 15 tot 72 uur
duurt. Daarna wordt een melange
gemaakt uit harde, middel en
zachte tarwe en deze wordt dan in
de nareiniging van stof en van de
loshangende bast ontdaan. Daarna
pas kunnen we aan malen gaan
denken. Aan het reinigen wordt dus
wel bijzonder veel aandacht be
steed.
Het malen
De korrels worden eerst door ge-
riffelde walsen opengebroken en ze
vallen dan in verschillende delen
uiteen. Men mag de korrels beslist
niet verpulveren, want dan zou er
nooit een goede scheiding mogelijk
zijn tussen bloem en zemeldelen.
Bij dit openbreken krijgt men ver
schillende produkten: 1. een stukje
van de wand van de korrel, waar
aan deeltjes van het binnenste zijn
gehecht; 2. stukjes van het binnen
ste van de korrel - de griezen -
vermengd met stukjes zemel wand;
3. fijnere bloem en 4. bloem. Al de
ze produkten worden naar plan-
ziften gevoerd, welke deze fijne
deeltjes uit elkaar zeven. Door van
7 tot 25 maal te zeven en te malen
haalt men de mooie witte bloem er
geheel uit, terwijl de zemelen over
blijven voor veevoeder.
De bloem komt, na automatisch
te zijn gewogen, door middel van
vulmachines in zakken, die machi
naal worden dichtgenaaid.
Dan gaat de bloem op weg naar
ons dagelijks brood
de bakkerij en kan worden begon
nen aan het maken van dat dage
lijkse broodje voor onze tafels.
Een zeer modern, geheel geauto
matiseerd fabricageproces dus.
Denkt u nu niet, dat zal wat kos
ten, want de kosten vanaf het mo
ment van aanvoer van het graan
in de fabriek totdat dit de bakkerij
bereikt, zijn maar een derde deel
van die verbonden aan het moment
dat de bloem bij de bakker komt
totdat het brood bij de klant thuis
is afgeleverd.
De Nederlandse huisvrouw mag
tevreden zijn met de Nederlandse
maalindustrie, die tot de modern
ste van de wereld kan worden ge
rekend - veel moderner bijvoor
beeld dan de Amerikaanse - en die
in staat stelt brood van de bakker
te betrekken dat van een uitsteken
de kwaliteit is, tegen een prijs die
lager is dan in welk land ook.
ANNA-JACOBAPOLDER
N.C.L.B. Vergaderde
9 mei hield de afdeling Anna Ja-
cobapolder van de N.C.L.B. een le
denvergadering in café Quist onder
leiding van haar voorzitter de heer
J. Quist Az. Als hoofdbestuurder
was aanwezig de heer R, van Wen
sen, welke de loonaktie besprak.
Aan een vijftal leden werd een
gouden speldje uitgereikt voor 25
jarig lidmaatschap.
De gehouden collecte voor sa
natorium „Sonnevanck" bracht op
f 33,50.
grkwerve
Uitslagen veekeuringen
Vrijdagmorgen werden te Kerk-
werve de door de Provinciale Com
missie ter bevordering van Rijks
wege der veefokkerijen in Zeeland
georganiseerde premiekeuringen
voor stieren en vrouwelijk fokvee
gehouden. De uitslagen hiervan
luiden als volgt:
le Kalfskoeien: la. Tip, M. M.
Hanse; lb. Aaltje, J. Boot Nz.; lc.
Aaltje 16, P. L. Bij de Vaate; ld.
Bontje, M. M. Hanse; le. Wietske,
wed. L. de Kok; 2a. Iebeltje, J. der
Weduwen; 2b. Nora, D. van der
Wekken; 2c. Alida 12, C. P. de Vlie
ger; 2d. Jeltje 13, J. Boot Nz.; 2e.
Jans, H. Bevelander; 2f. B. Klaske
47, K. A. v. Langeraad; 2g. Truus,
B. Bolkenbaas; 3a. Saartje, B. Bol
kenbaas; 3b. Jollie, M. den Boer L.
Nz.; 3c. Nora, M. den Boer L.Nz.;
3d. Naatje 6, J. der Weduwen; 3e.
Aaltje, L. den Boer L.Nz.; 3f. Koba,
H. Bevelander.
2e Kalfskoeien: la. Keetje 55, J.
Boot Nz.; lb. Bertha, B. Viergever;
lc. Sjoerdje, B. J. Bij de Vaate; ld.
Hannie, H. Bevelander; 2a. Baarda
16, wed. L. de Kok; 2b. Kee, P. L.
Bij de Vaate; 2c. Jannie, B. J. Bij
de Vaate; 2d. Trijntje, B. Vier
gever; 3a. Wytske, M. de Ruijter;
3b. Hoekster Bertha 24, Gebr. Boot;
3c. Agniet, M. de Ruijter; 3d. Bonte,
H. J. Bevelander.
3e Kalfskoeien: la. Klazina 8, B.
Viergever; lb. Van der Goot 53, C.
P. de Vlieger; lc. Nette 59, B. Vier
gever; ld. Mina, B. Viergever; 2a.
Pietje 42, C. P. de Vlieger; 2b. Mina
H. J. Bevelander; 2c. Hilda, J.
Boot Nz.
4e Kalfskoeien: la. Polle, M. de
Ruijter; lb. Maaike, J. der Wedu
wen.
Oudere koeien: la. Mattie 4, B.
Legemate; lb. Tjirkje 28, B. Vier
gever; lc. Fietje, M. den Boer L.Nz.
ld. Derkje, M. de Ruijter; 2a. Neel-
tje, M. de Ruijter.
Kalfvaarzen: 1. Ada, J. Boot Nz.;
2. Klaske 3, B. Legemate; 3. Johan
na, Gebr. Boot.
Vaarzen: 1. Pietje 36, J. der We
duwen; 2. Boukje 4, J. der Wedu
wen; 3. Sjoukje Johanna 12, J. der
Weduwen; 4. Emma, H. J. Beve
lander.
Jonge vaarzen: 1. Maaike 15, J.
der Weduwen; 2. Zwartje, M. M.
Hanse.
Stieren: 1. Jantje Eduard, L. van
der Wekken Cz.
Ingeschreven werden in het Keur
Stamboek: Tjirkje 28, met 81 pun
ten, van B. Viergever; Nette 59, 80
pnt., B. Viergever; v. d. Goot 53,
79 pnt., C. P. de Vlieger.
Ingeschreven werden in het
Stamboek: Bertha, met 79 punten,
van B. Viergever; Iebeltje 2, 78
pnt., J. der Weduwen; Jannie 6, 78
pnt., B. J. Bij de Vaate; Aaltje 16,
77 pnt., P. L. Bij de Vaate; B. Klas
ke 47, 77 pnt., K. A. van Langeraad;
Jeltje 13, 76 pnt., J. Boot Nz.; Ag
niet 70, 76 pnt., M. de Ruijter;
Pietje 42, 76 pnt., C. P. de Vlieger;
Kee 23, 76 pnt., P. L. Bij de Vaate.
Ingeschreven werden in het Re
gister: Tip, met 78 punten, van M.
M. Hanse; Hannie, 78 pnt., H. Be
velander; Polle, 77 pnt., M. de Ruij
ter; Aaltje 11, 77 pnt., J. Boot Nz.;
Jans, 77 pnt., H. Bevelander; Nora,
77 pnt., D. van der Wekken; Bontje,
76 pnt., M. M. Hanse; Sjoerdje, 76
pnt., B. J. Bij de Vaate.
De stier Jantje Eduard van L.
van der Wekken Cz. werd met 78
punten ingeschreven in het Stam
boek.
TERUGKEER VAN MORGHAN DE MAGIËR
53. Aram en zijn manschappen zijn afgestegen en behoedzaam
loopt de jonge ridder naar de poort van de kliptoren. De deur wijkt
krakend onder de druk van zijn hand. „De ezels", snuift Jonker
Tobias minachtend, „ze hebben in hun angst vergeten de grendels
dicht te schuiven 1" - „Kom mee", zegt Aram grimmig, „we zullen
Morghan eens een gevoelig lesje lezen!" Het is doodstil op de bin
nenplaats. De jonker kijkt onrustig om zich heen. „Hm, dit bevalt
me niets", moppert hij „als die oude schurk maar niet met zijn
ontploffingspoeder gaat spelen, want daar is zelfs een jonker van
Plauderstein niet tegen opgewassen!" - „Doorzoek de beneden
vertrekken", gelast Aram zijn krijgers, „ik ga naar de toren
kamers!" Als hij de smalle wenteltrap bestegen heeft en de deur
van de torenkamer openduwt, staat hij opeens oog in oog met
Morghan de Magiër. „Geen stap verder", grauwt de oude met tril
lende stem. „Waag het niet mij te naderen of ik breng met deze
fakkel de vaten met mijn toverpoeder tot ontploffing! En dan, mijn
vriend, gaan wij tezamen de dood in!"
TE MENPHiS (tun) E£N /lèAEKi*
for X OtiTXKK'HG t>»f "U *'J
OPEN£N VO" £HHH0kasr M»r
een LfSMfifwac. farans x
uooD UPD naarteetiaNOMCH
IN MMS S£LX llNOHDX KH.iT* OP
£HOBT~ 7'NNiA/ra* Nf66£lOPlU
Hertel. WEBO IN mt- oxRPGeaov*/
rEC3U6&£VOnD£*/ MEN HEEFT J-u £/ua
£BNsri6 PHNGEBOPEN BETER OJ'U
xasreu re posseu.. cu raeacir
U/F)VT BENOi VE BtJ£ POS/TEa S£2/T W'J
UCXr EEN LEEUW EU ffV StPUG-...