R
■k
Kerstgebraad
RENTMEESTERSKANTOOR VAN OOSTRÜM
fitTm
Een goedgekeurde
spuit is beter.
GEBR.
WESTSTRATE B.V.
TE KOOP:
TE KOOP GEVRAAGD:
Fijne Feestdagen en een voorspoedig 1994
voor: het milieu
het gewas
uw
portemonnee!
DONDERDAG 23 DECEMBER 1993
Na een periode van
bijna 13 jaar maan
delijks deze kookru-
briek verzorgd te
hebben, komt hier
aan, in verband met
de fusie, een eind. Ik
hoop dat deze ru
briek een leidraad
mocht zijn bij uw cu
linaire inspiraties en
vaardigheden. Hoe
dan ook, mij heeft
het altijd veel plezier
verschaft u in de
loop der jaren vele
gerechten en eetge
woonten door middel
van deze rubriek te
helpen verzorgen.
Daarom leg ik met
iets van weemoed
mijn pen neer en
wens u, trouwe le
zers, het allerbeste
toe, plus bijzonder
veel kookplezier bij
het onderstaande
feestfkerstjgebraad
toe.
Het is een goede gewoonte om
in de donkere dagen als de kaar
sen zijn ingekocht met Kerst of
jaarwisseling welkome gasten
ten dis te nodigen en ze daarbij
te verrassen op een heerlijke
kerstmaaltijd. Alhoewel we in
Nederland geen echt duidelijk
omschreven nationaal kerstge
recht kennen, zoals dat in de
door ons omringende landen wel
het geval is, wordt er bij ons
meestal een keuze gemaakt uit
r
(filet de porc en croüte)
groot braadvlees of allerlei soor
ten wild en gevogelte. In de
Scandinavische landen echter
eet men specifiek varkensge
braad of worden ganzen opge
diend in gesmoorde rode kool.
Ook een op speciale manier be
reide stokvis ontbreekt niet op
het kerstdiner en daar voegt men
nog een rijstgerecht met veel
room en amandelen aan toe.
Frankrijk dweept met zijn "Büch
de Noël" plus veel vliegend wild
met kastanjes. Duitsland veror
bert kilometers gebak en allerlei
luxe brood (o.a. Weihnachtstol).
Daarbij vergeet men zeker niet
de wat groot uitgevallen var
kensgebraad (Schweinebraten).
In Italië daarentegen vieren de
speciale - hoe kan het ook an
ders - pasta's hoogtij en wordt er
een speciaal rozijnenbrood met
veel geconfijte vruchten gecon
sumeerd. Maar om dicht bij huis
te blijven gaat onze keuze uit
naar een varkensgebraad in een
jasje, dat naar wij hopen een
streling is voor de tong en waar
bij uw geest op een prettige ma
nier wordt beziggehouden.
Dit is wat we nodig hebben
(voor 6 personen):
2 mooie geschoonde var
kenshazen;
2 pakken korst(fonceer)
deeg, verkrijgbaar in super
markten of speciaalzaken;
2 doosjes niet te fijngesne
den champignons;
300 gram in reepjes ge
sneden gekookte ham;
1 ragfijn gesneden ui;
50 gram roomboter 1
ei;
2 eetl. Sherry (medium);
1 theel. bieslook, 1 theel. ba
silicum, 2 theel. kipkruiden, 2
theel. strooi-aroma, peper,
mosterd, bloem en 1 eetl.
maïsolia
De bereiding:
maak een mix van de peper,
strooi-aroma, 1/2. eetl. bloem
en de kipkruiden;
wrijf hiermee de varkens
haasjes goed in;
verhit de boter samen met de
maïsolie tot ze licht kleurt;
bak hierin de varkenshaasjes
snel aan alle kanten mooi
bruin, haal ze uit de pan (laat
ze afkoelen);
zet vervolgens de champig
nons, ham en uitjes aan in de
achtergebleven braadboter
tot het enigszins begint te
kleuren;
voeg er de sherry, bieslook en
de basilicum aan toe;
werk dit goed door elkaar,
schep de garnituur uit de pan
(schuimspaan) en laat het af
koelen;
rol nu van het korstdeeg 2
mooie grote vierkante plak1 j
ken uit (af en toe bestuiven
met bloem);
is de korst uitgerold en overal
even dik (diktè van een gul
den) veeg er dan de overtolli
ge bloem af (even laten
rusten);
smeer intussen de varkens
haasjes goed in met de
mosterd;
maak aan de bovenzijde een
forse insnijding, leg ze op de
uitgerolde korst en vul de in
snijding op met de garnituur;
maak de randen nat met een
kwastje water, vouw nu de
korst eerst links en dan
rechts naar elkaar toe, doe
hetzelfde met de andere
twee kanten;
druk de korst goed aan en leg
de varkenshaasjes met de
vouw naar beneden op een
goed ingevette bakplaat;
bestrijk de bovenkant rijkelijk
met (losgeklopt) ei en laat
het 20 30 min. rusten;
bestrijk de bovenkant nog
maals met wat ei, prik er een
paar gaatjes in en bak de var
kenshaasjes (voorverwarmde
oven)-in 35 a 40 min. op
200°C af.
Als garnituur: kleine gebakken
aardappeltjes, (gevulde) tomaten
met gestoofde maïs of spercie-
boontjes (haricots verts), bloem
kool, bleekselderij. Het gaat ook
goed samen met compote (di
verse vruchten) of halve peren
(perziken) gevuld met bessenge
lei of cranberry's (veenbessen).
Wijn: Petit Chablis.
Prettige (kook)feestdagen.
M.A. van der Vliet
S Ctt «S ÜQS «S E« «S £<S Eflt «S
FULMEN ACCU'S Stootvast
en onderhoudsvrij voor alle
merken Traktoren. Auto's,
Kranen, Combines, enz. P.
Slabbekoorn, Bredero-
destraat 36, 4481 AE Kloetin-
ge. Tel. 01100 - 13602.
KIPPEMEST te koop in
soorten en garantie, 01155 -
61875 650#. C. Steendijk,
Axel.V
TE KOOP: hefmasten 2 T.,
4.5 m. h.; Veenhuiskiper 8,5
t.; balenklem 8 balen; balen
klem 48 balen; tandensleep
eggen; houtensleep eg. L.P.
melis 01189 - 1227.
UW VERTROUWDE adres
voor: aan- en verkoop van
melk- en mestquotum,
akkerbouw- en veeteeltbedrij
ven. Marcel Obels O.G. b.v.
taxateur, Wouw tel.: 01658 -
1570.
GEBRUIKTE BETONKLIN-
KERS, gebakken klinkerkei
en, w.f. klinkers en natuur
steenkeien. Pekaar Bestra
tingsmaterialen b.v., tel.
01131 - 2069.
SLACHTKUIKENS,
STROOISELMEST met ge
garandeerde gehaltes! De ge
wasbeschermer van der Wal
B.V., 01877 - 1200 - 2935.
TELECOMMUNICATIE.
Draadloze telefoons, telefax,
beantwoorders, telefooncen
trales, nummerkiezers, door
kiezers, personen-
zoekinstallaties, bewa-
kings/observatieapp. d.m.v.
camera/monitor. Bel voor
doc. Becotex, tel. 01131 -
2406.
WARMTEKANONNEN,
60.000 kcal. Splinternieuw in
doos, met garantie, wegens
partijvoordeel slechts
1.500,per stuk, excl.
BTW. Bekend merk. Tel.
01103 - 2186.
H.H. DRAINAGEBEZIT-
TERS. Laat tijdig uw draina
ge doorspuiten. Meer dan 30
jaar ervaring. Beleefd aanbe
volen. J. Fierloos, Zuidweg
10, Nisse. Tel. 01194 - 9254.
TE KOOP: boerderij met 3 ha
grond in nabijheid van dorp
in 't eiland Tholen. Inl.:
01130 - 82373.
ro r<=> r<a> r<s rc. r<sj
Uit de bij ons in verkoop zijnde objecten noemen wij:
In Midden- en Oost-Brabant: een paar mooie goed verkavelde
melkveehouderijbedrijven.
In West-Brabant: enige akkerbouwbedrijven met bietenquotum en
goede gebouwen.
Van een uitstekend verkaveld akkerbouwbedrijf ter grootte van ca. 42 ha
kan 40 ha in erfpacht verkregen worden.
Een modern fruitteeltbedrijf met 11,3 ha en fraaie gebouwen.
Schouwen-Duiveland: akkerbouwbedrijf met nieuwe gebouwen en 24
ha of meer goede klei.
Walcheren: Voormalig melkveehouderijbedrijf met prachtige gebouwen
en 26 ha goed land. Voor vele doeleiden geschikt.
Kavel goede zavel van ca. 9 ha met bietenquotum nabij Nieuw- en Joos-
land.
Zuid-Beveland: percelen met bietenquotum groot 1, 7 en 12 ha.
Zeeuws-Vlaanderen: akkerbouwbedrijf met 22,32,40 ha of meer zavel
en klei met goede verkaveling en bietenquotum.
Akkerboy "net 34, 35 en 60 ha.
Enige percelen goed bouwland met bietenquotum en gunstige prijzen.
Voor enige serieuze kandidaten: mooie akkerbouwbedrijven of kavels of uit
te ruilen kavels voor nieuwbouw.
Alle aanbiedingen worden vertrouwelijk behandeld.
Ook in het nieuwe jaar zijn wij u weer graag van dienst
Ook uw adres voor taxatiesonteigeningen en kavelruil
NVR
Hillewerfweg 1, 4421 PH Kapelle
Tel. (01102) 43917, b.g.g. (04255) 4346 fax (01102) 44360
Joh. van der Slikke, tel. (01117) 1735, fax (01117) 1897
DE IDEALE SHOVEL VOOR HET BOERENWERK
Laat daarom Uw
spuit keuren door
ons SKL
goedgekeurd
keuringsstation.
Wij werken
uitsluitend volgens
SKL-normen en
met SKL
gediplomeerde
keurmeesters.
Voor inlichtingen:
Zuidweg 13-15, 4413 NL
KRABBENDIJKE
Tel 01134-2610
Filialen te: Goes,
tel 01100-30112
Koudekerke,
tel 01180-11213
wmm