R ■k Kerstgebraad RENTMEESTERSKANTOOR VAN OOSTRÜM fitTm Een goedgekeurde spuit is beter. GEBR. WESTSTRATE B.V. TE KOOP: TE KOOP GEVRAAGD: Fijne Feestdagen en een voorspoedig 1994 voor: het milieu het gewas uw portemonnee! DONDERDAG 23 DECEMBER 1993 Na een periode van bijna 13 jaar maan delijks deze kookru- briek verzorgd te hebben, komt hier aan, in verband met de fusie, een eind. Ik hoop dat deze ru briek een leidraad mocht zijn bij uw cu linaire inspiraties en vaardigheden. Hoe dan ook, mij heeft het altijd veel plezier verschaft u in de loop der jaren vele gerechten en eetge woonten door middel van deze rubriek te helpen verzorgen. Daarom leg ik met iets van weemoed mijn pen neer en wens u, trouwe le zers, het allerbeste toe, plus bijzonder veel kookplezier bij het onderstaande feestfkerstjgebraad toe. Het is een goede gewoonte om in de donkere dagen als de kaar sen zijn ingekocht met Kerst of jaarwisseling welkome gasten ten dis te nodigen en ze daarbij te verrassen op een heerlijke kerstmaaltijd. Alhoewel we in Nederland geen echt duidelijk omschreven nationaal kerstge recht kennen, zoals dat in de door ons omringende landen wel het geval is, wordt er bij ons meestal een keuze gemaakt uit r (filet de porc en croüte) groot braadvlees of allerlei soor ten wild en gevogelte. In de Scandinavische landen echter eet men specifiek varkensge braad of worden ganzen opge diend in gesmoorde rode kool. Ook een op speciale manier be reide stokvis ontbreekt niet op het kerstdiner en daar voegt men nog een rijstgerecht met veel room en amandelen aan toe. Frankrijk dweept met zijn "Büch de Noël" plus veel vliegend wild met kastanjes. Duitsland veror bert kilometers gebak en allerlei luxe brood (o.a. Weihnachtstol). Daarbij vergeet men zeker niet de wat groot uitgevallen var kensgebraad (Schweinebraten). In Italië daarentegen vieren de speciale - hoe kan het ook an ders - pasta's hoogtij en wordt er een speciaal rozijnenbrood met veel geconfijte vruchten gecon sumeerd. Maar om dicht bij huis te blijven gaat onze keuze uit naar een varkensgebraad in een jasje, dat naar wij hopen een streling is voor de tong en waar bij uw geest op een prettige ma nier wordt beziggehouden. Dit is wat we nodig hebben (voor 6 personen): 2 mooie geschoonde var kenshazen; 2 pakken korst(fonceer) deeg, verkrijgbaar in super markten of speciaalzaken; 2 doosjes niet te fijngesne den champignons; 300 gram in reepjes ge sneden gekookte ham; 1 ragfijn gesneden ui; 50 gram roomboter 1 ei; 2 eetl. Sherry (medium); 1 theel. bieslook, 1 theel. ba silicum, 2 theel. kipkruiden, 2 theel. strooi-aroma, peper, mosterd, bloem en 1 eetl. maïsolia De bereiding: maak een mix van de peper, strooi-aroma, 1/2. eetl. bloem en de kipkruiden; wrijf hiermee de varkens haasjes goed in; verhit de boter samen met de maïsolie tot ze licht kleurt; bak hierin de varkenshaasjes snel aan alle kanten mooi bruin, haal ze uit de pan (laat ze afkoelen); zet vervolgens de champig nons, ham en uitjes aan in de achtergebleven braadboter tot het enigszins begint te kleuren; voeg er de sherry, bieslook en de basilicum aan toe; werk dit goed door elkaar, schep de garnituur uit de pan (schuimspaan) en laat het af koelen; rol nu van het korstdeeg 2 mooie grote vierkante plak1 j ken uit (af en toe bestuiven met bloem); is de korst uitgerold en overal even dik (diktè van een gul den) veeg er dan de overtolli ge bloem af (even laten rusten); smeer intussen de varkens haasjes goed in met de mosterd; maak aan de bovenzijde een forse insnijding, leg ze op de uitgerolde korst en vul de in snijding op met de garnituur; maak de randen nat met een kwastje water, vouw nu de korst eerst links en dan rechts naar elkaar toe, doe hetzelfde met de andere twee kanten; druk de korst goed aan en leg de varkenshaasjes met de vouw naar beneden op een goed ingevette bakplaat; bestrijk de bovenkant rijkelijk met (losgeklopt) ei en laat het 20 30 min. rusten; bestrijk de bovenkant nog maals met wat ei, prik er een paar gaatjes in en bak de var kenshaasjes (voorverwarmde oven)-in 35 a 40 min. op 200°C af. Als garnituur: kleine gebakken aardappeltjes, (gevulde) tomaten met gestoofde maïs of spercie- boontjes (haricots verts), bloem kool, bleekselderij. Het gaat ook goed samen met compote (di verse vruchten) of halve peren (perziken) gevuld met bessenge lei of cranberry's (veenbessen). Wijn: Petit Chablis. Prettige (kook)feestdagen. M.A. van der Vliet S Ctt «S ÜQS «S E« «S £<S Eflt «S FULMEN ACCU'S Stootvast en onderhoudsvrij voor alle merken Traktoren. Auto's, Kranen, Combines, enz. P. Slabbekoorn, Bredero- destraat 36, 4481 AE Kloetin- ge. Tel. 01100 - 13602. KIPPEMEST te koop in soorten en garantie, 01155 - 61875 650#. C. Steendijk, Axel.V TE KOOP: hefmasten 2 T., 4.5 m. h.; Veenhuiskiper 8,5 t.; balenklem 8 balen; balen klem 48 balen; tandensleep eggen; houtensleep eg. L.P. melis 01189 - 1227. UW VERTROUWDE adres voor: aan- en verkoop van melk- en mestquotum, akkerbouw- en veeteeltbedrij ven. Marcel Obels O.G. b.v. taxateur, Wouw tel.: 01658 - 1570. GEBRUIKTE BETONKLIN- KERS, gebakken klinkerkei en, w.f. klinkers en natuur steenkeien. Pekaar Bestra tingsmaterialen b.v., tel. 01131 - 2069. SLACHTKUIKENS, STROOISELMEST met ge garandeerde gehaltes! De ge wasbeschermer van der Wal B.V., 01877 - 1200 - 2935. TELECOMMUNICATIE. Draadloze telefoons, telefax, beantwoorders, telefooncen trales, nummerkiezers, door kiezers, personen- zoekinstallaties, bewa- kings/observatieapp. d.m.v. camera/monitor. Bel voor doc. Becotex, tel. 01131 - 2406. WARMTEKANONNEN, 60.000 kcal. Splinternieuw in doos, met garantie, wegens partijvoordeel slechts 1.500,per stuk, excl. BTW. Bekend merk. Tel. 01103 - 2186. H.H. DRAINAGEBEZIT- TERS. Laat tijdig uw draina ge doorspuiten. Meer dan 30 jaar ervaring. Beleefd aanbe volen. J. Fierloos, Zuidweg 10, Nisse. Tel. 01194 - 9254. TE KOOP: boerderij met 3 ha grond in nabijheid van dorp in 't eiland Tholen. Inl.: 01130 - 82373. ro r<=> r<a> r<s rc. r<sj Uit de bij ons in verkoop zijnde objecten noemen wij: In Midden- en Oost-Brabant: een paar mooie goed verkavelde melkveehouderijbedrijven. In West-Brabant: enige akkerbouwbedrijven met bietenquotum en goede gebouwen. Van een uitstekend verkaveld akkerbouwbedrijf ter grootte van ca. 42 ha kan 40 ha in erfpacht verkregen worden. Een modern fruitteeltbedrijf met 11,3 ha en fraaie gebouwen. Schouwen-Duiveland: akkerbouwbedrijf met nieuwe gebouwen en 24 ha of meer goede klei. Walcheren: Voormalig melkveehouderijbedrijf met prachtige gebouwen en 26 ha goed land. Voor vele doeleiden geschikt. Kavel goede zavel van ca. 9 ha met bietenquotum nabij Nieuw- en Joos- land. Zuid-Beveland: percelen met bietenquotum groot 1, 7 en 12 ha. Zeeuws-Vlaanderen: akkerbouwbedrijf met 22,32,40 ha of meer zavel en klei met goede verkaveling en bietenquotum. Akkerboy "net 34, 35 en 60 ha. Enige percelen goed bouwland met bietenquotum en gunstige prijzen. Voor enige serieuze kandidaten: mooie akkerbouwbedrijven of kavels of uit te ruilen kavels voor nieuwbouw. Alle aanbiedingen worden vertrouwelijk behandeld. Ook in het nieuwe jaar zijn wij u weer graag van dienst Ook uw adres voor taxatiesonteigeningen en kavelruil NVR Hillewerfweg 1, 4421 PH Kapelle Tel. (01102) 43917, b.g.g. (04255) 4346 fax (01102) 44360 Joh. van der Slikke, tel. (01117) 1735, fax (01117) 1897 DE IDEALE SHOVEL VOOR HET BOERENWERK Laat daarom Uw spuit keuren door ons SKL goedgekeurd keuringsstation. Wij werken uitsluitend volgens SKL-normen en met SKL gediplomeerde keurmeesters. Voor inlichtingen: Zuidweg 13-15, 4413 NL KRABBENDIJKE Tel 01134-2610 Filialen te: Goes, tel 01100-30112 Koudekerke, tel 01180-11213 wmm

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1993 | | pagina 16