'oor de vrouw Aandacht voor olijfolie Vrouw en Jongeren Naar één organisatie plattelandsjongeren? t£ ZAJK: GATT desastreus Paddestoelen onder redaktie van de Perskommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Noord-Brabant. Adres: C.J. de Jonge-Sto/s Brouwerijweg 2, 4424 CH Wemeldinge Hoofdbestuursvergadering PJZ op 8 december VRIJDAG 4 DECEMBER 1992 13 Nederlanders zijn van oudsher zui- veleters. Boter op het brood, bak ken in boter en verder geen flauwekul. Olijfolie vindt men iets voor verre, warme landen. Boven dien gaan er ook nog verhalen dat olie vetter is dan boter en een laxe rende werking heeft. Niets is echter minder waar. Olijfolie is net zo vet en heeft dezelfde ener getische waarde (38 Kjoules, 9 Kcal per gram). In alle EG-landen lopen op het ogen blik campagnes om het gebruik van olijfolie onder de aandacht te bren gen. De campagne heeft twee doe len. Ten eerste kan olijfolie een bijdrage leveren aan de preventie van hart- en vaatziekten, door de cholesterol-verlagende werking. Ten tweede, om de olijfboeren in be scherming te nemen. In het zuiden van Europa zijn ongeveer twee mil joen gezinnen afhankelijk van de teelt van olijven. Het maken van olie is een arbeidsintensief proces, alles wordt namelijk met de hand ge daan: het plukken, wassen en sorte ren. De opbrengst is slechts een paar liter olijfolie per boom en de oogsten zijn sterk' afhankelijk van het weer. Veel boeren leven dan ook op de rand van of onder het bestaansminimum. Olijfolie is, net als wijn, in verschil lende kwaliteiten te koop. De kwali teit van de olie hangt af van het jaar, de oogst en de rijpheid van de olijf. Olijfolie heeft een geheel eigen smaak, die vind je lekker of niet. Maar voor de rest legt boter het af tegen de olie. In boter zit 59 gram verzadigd vet zuur per 100 gram vet, tegen 13 gram in olijfolie. De onverzadigde vetzuren (olijfolie bevat hiervan ruim 80 procent, waarvan 70 procent enkelvoudig en 10 procent meer voudig), werken cholesterolverla gend. Dus naast zonnebloemolie en soja-olie is olijfolie net zo goed. Vetzuren Waarom zijn de onverzadigde vetzu ren beter voor uw lichaam dan ver zadigde? Alle vetten en oliën die wij tot ons nemen bevatten een of meer van de drie soorten vetzuren die er bestaan: de verzadigde, de onverza digde en de meervoudig onverzadig de. Het verteren van veel verzadigde vetzuren (in geraffineerde oliën en vetten), vergt van ons lichaam veel energie. Verzadigde vetzuren zijn zuurstof-arme verbindingen en heb ben daarom bij het verteren veel zuurstof nodig. Mensen worden na een maaltijd met veel verzadigde vetzuren moe en slap en willen het liefst slapen. Qnverzadigde vetzuren daarentegen J.M. van der Ham-Sonnenschein zijn nog niet verzadigd en kunnen zich nog binden. Ze kunnen zich in het lichaam verbinden met minera len, eiwitten en zuurstof en helpen zo mee om een normale celstofwis seling en vooral een juiste celadem haling te bewerkstelligen. Bij een tekort aan onverzadigde vetzuren verbindt het cholesterol in het bloed zich met de vetten en hecht zich aan de aderwanden. Aderverkal king, verhoogde bloeddruk en een dreigend gevaar voor een beroerte kunnen het gevolg zijn. Het is dus belangrijk om alleen maar natuurlij ke oliën te gebruiken die voorname lijk bestaan uit onverzadigde vetzuren. Soorten olijfolie Er zijn drie hoofdsoorten olijfolie te koop: de extra virgin, de virgin en de pure olijfolie. Dit is een indeling naar de zuiverheid en de zuurgraad van de olie. Vroeger werd er gesproken over eerste en tweede persing, maar aangezien de tegenwoordig gebruik te persen zo sterk zijn dat alle olie er in één keer wordt uitgeperst, ge bruikt men deze benaming niet meer. Bij deze persing mag de tempera tuur niet boven de 33 graden Celsi us uitkomen. De virgin heeft een zuurgraad van 2 procent, de extra virgin (de fijnste olie) een zuurgraad van 1 procent, en beide zijn onge zuiverd. De pure olijfolie is een ge zuiverde olie. En om de smaak te vergroten, wordt er wat virgin olijf olie aan toegevoegd. Dit wordt een blend genoemd en heeft een zuur graad van 1,5 procent. Een extra vir gin kan het beste worden gebruikt voor het maken van dressing voor salades. Het gebruik van olijfolie De gewone olijfolie is geschikt voor het frituren en bakken. En wist u dat voordat u vlees op de barbecue De GATT-afspraken zijn desastreus voor de agrarische jongeren en daarmeer voor de leefbaarheid op het platteland. Dat stelt het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK). De GATT-afspraken leiden er toe dat een groot gedeelte van de agrari sche jongern hun toekomst perspectieven in rook zien opgaan. Vele agrarische jongeren zien deze afspraken dan ook als de zoveelste klap in hun gezicht. Het hele kleine beetje vertrouwen wat men na de McSharry plannen nog in de toe komst had, wordt door deze GATT- afspraken volledig weggenomen. Dit leidt tot het volgende: - Vele jonge agrariërs overwegen om geen enkele medewerking meer te verlenen aan de invulling van plannen op het gebied van het milieu, de inrichting en het beheer van natuurgebieden en allerlei andere plannen op het gebied van de ruimtelijke or dening. - Overname van het (ouderlijk) be drijf door jonge agrariërs wordt op de lange baan geschoven of zelfs helemaal onmogelijk. Hier door treedt er een vergrijzing van het platteland op met alle gevol gen van dien. legt het heerlijk is om het eerst in te smeren met olijfolie? Wanneer in olijfolie wordt gebakken, moet deze de juiste temperatuur hebben. Aardappelen, groenten, fruit, malse stukjes vlees en vis moeten worden gebakken op een matig vuur (aardappelen worden hierin trouwens mooier bruin dan in boter). Om te zien of de olie heet genoeg is, kan er een stukje brood worden ingelegd. Als de olie lichtjes rond het brood kookt, is ze op tem peratuur. Steaks en sudderlappen daarentegen moeten eerst op heet vuur worden gebruind. Als een druppel water in de hete olie een knetterend geluid geeft, is de olie op temperatuur. De olie kan verhit wor den tot 210 graden voordat het ver brandt. Om spetteren tijdens de bereiding te voorkomen, is het han dig de produkten voor het bakken af te drogen. Hoe bewaren? Olijfolie kan een jaar worden be waard, mits u de olie op een donke re en koele plek zet. U kunt na het gebruik van olijfolie deze bewaren. Giet de lauwwarme olie door een koffiefilter en zet de fles ook nu weer koel en donker weg. In de koelkast stolt de olie, u ziet vlokken ontstaan, maar bij kamertempera tuur wordt ze weer helder. J.M. van der Ham-Sonnenschein In alle provinciale plattelandsjonge renorganisaties wordt op dit mo ment volop gesproken over fusies, samenvoeging, e.d. Zo is reeds besloten dat er met ingang van 1 ja nuari 1993 op landelijk niveau de KPJN (de Katholieke Plattelands Jongeren Nederland), de PJGN (Plattelands Jongeren Gemeen schap Nederland) en de NCPJ (Ne derlandse Christelijke Plattelands Jongeren) één organisatie gaan vor men nl. de PJN de Plattelands Jongeren Nederland. De KPJN en de PJGN zullen zich opheffen terwijl de NCPJ in zeer afgeslankte vorm blijft bestaan. Ook in Zeeland wordt op dit mo ment hard gewerkt aan de oprich ting van één provinciale plattelands jongeren organisatie die de werk- naam ZPJO draagt. Deze organisa tie zal opgericht woren door de Zeeuwse KPJ- en (hopelijk ook) de Zeeuwse CPJ-afdelingen, Zeeuwse en Brabantse PJZ-afdelingen en de nog op te richten AJK's (Agrarisch Jongeren Kontakten). Deze AJK's komen in de plaats van wat voor heen de RAK's waren. In de afgelopen maanden hebben drie commissies, bestaande uit KPJ- PJZ- en ZAJK-bestuursleden, zeer intensief gewerkt aan de voorberei ding van de oprichting. Deze drie commissies zijn in het weekend van 14 en 15 november bij elkaar ge weest. Daarbij zijn de voorstellen van de drie commissies besproken. Waar nodig zijn ze bijgesteld en ver volgens vastgesteld. Het betreft hier de statuten van de nieuwe organisa tie, de begroting 1993 en afspraken over de verdeling van gelden in de jaren daarna, én de werkplannen voor 1993 voor zowel het algemene als het agrarische werk. Op 14 december a.s. komen de af delingsbesturen van de betreffende organisaties bij elkaar om bovenge noemde voorstellen te bespreken. Alle afdelingsbestuursleden van de PJZ hebben de uitnodiging en de stukken voor deze bijeenkomst reeds ontvangen. Tijdens de HB-vergadering van 8 de cember worden deze stukken ook aan de orde gesteld. Dan kunnen de afdelingen vragen stellen en kunnen hopelijk onduidelijkheden weggeno men worden. Het is dan ook zeer belangrijk dat alle afdelingen op 8 december aanwezig zijn op de HB- vergadering. Deze vergadering wordt gehouden in het Pannenhuis te Hoogerheida Aanvang: 20.00 uur. Henk Tegels PJZ-provinciaal 7 december: DB-vergadering. 8 december: HB-vergadering in het Pannenhuis te Hoogerheide. Aan vang: 20.00 uur. 14 december: ZPJO-vergadering in De Vroone te Kapelle. Aanvang: 20.00 uur. De tijd dat men weide en bossen afstroopte om wat paddestoelen te vergaren ligt al ver achter ons. Dat zoeken naar paddestoelen was in die dagen wel een riskan te bezigheid. Vooral als men de zeer giftige en beruchte satans- boleet of de vliegenzwam plukte en men terzake niet deskundig genoeg was deze paddestoelen te onderkennen van de eetbare soorten. Dan kon het gebeuren dat men bezig was zichzelf te vergiftigen. Nee, vandaag de dag doen we dat anders en eten we gecultiveerde paddestoelen, zo als de champignon en de oester zwam. Een stuk veiliger dus. De oesterzwam is familie van de champignon, van oorsprong Ja pans en onderscheidt zich van de champignon in kleur en smaak, die is wat pittiger. De hoed is breed en plat met een enigszins onregelmatige rand, overigens wordt deze oester zwam al enige jaren in Nederland gekweekt. Werd de champignon oorspron kelijk gekweekt in de grotten van Limburg, thans kweekt men ze volop in de provincies Brabant, Gelderland en in geringe mate in Zeeland. Een door onze telers met zorg en toewijding omringd produkt, waarmee ze met de huidige techniek in 1993 een op brengst hopen te creëren van om en nabij de 210.000 ton!! Niet alleen eten wij daarvan 3 kg per hoofd), ook worden er tonnen geëxporteerd en niet te vergeten geconserveerd. Pad destoelen, de toepassingen daarvan zijn legio. Als begelei ding van vlees, vis en schaaldie ren, als groente en ragout, cocktails, salpicon, sauzen, sala des enz. enz. Bovendien zijn ze rijk aan mineralen, vitamine B en C en eiwitten. Kortom multifunc tioneel dus! Daar het behandelen van cham pignons algemeen bekend is, toch nog enkele tips bij aankoop en verwerking daarvan. De champignons moeten er uiter aard vers en blank uitzien. Bij de jonge champignons bijvoor beeld, moet de hoed bol zijn en de plaatjes aan de onderkant zien er enigszins rood gekleurd uit. Bij de oude daarentegen is de hoed gewelfd of zelfs hele maal plat en zijn de plaatjes don kerbruin of bijna zwart. De champignons zijn in twee soor ten verkrijgbaar, een fijne en een middel soort. De fijne worden in bakjes van 250 gram verpakt en de middel in bakjes van 500 gram. De oesterzwam in bakjes van 150 gram, maar bij uw groenteman zijn ze los verkrijg baar, zowel fijn als middel, ja zelfs in enkele gevallen de reuze champignons. Koop ze zo kort mogelijk van te voren in en ver werk ze snel. Wilt u ze bewaren, bewaar ze dan 't liefst in het groentevak van uw koeling 4 5 dagen), daar de paddestoe len zeer snel allerlei andere geurtjes opnemen! Als sluitstuk een recept op het thema champignons en dit heb ben we nodig: 1 stokbrood (in 8 schuine stukken gesneden) - 500 gr. champignons (in niet te dunne schijfjes gesneden) - 50 gr. boter - 8 plakken gebraden rosbief of gekookte ham - 2 theelepels bieslook 1 a V/i dl. zure room (crè me fraïche) 1 eetl. bloem Vï uitje (ragfijn gesneden) 1 laurierblad - 2 theel. strooi-aroma ruim versgemalen peper - enkele druppels maggi-aroma - iets zout naar smaak en de bereiding gaat zo: - verhit in een ruime hapjespan de boter tegen kleuren aan en voeg er de fijngesneden ui tjes plus het laurier toe - laat dit goed aanzweten, doe er nu de gesneden champig nons bij en laat dit even smo ren (hou het in beweging) - strooi er vervolgens bloem over, werk het goed door de champignons zodat er een gladde massa ontstaat, laat dit even doorgaren - verwijder het laurier, roer er de zure room en de bieslook door - maak nu de saus op smaak met de strooi-aroma, verse peper en de maggi-aroma eventueel nog wat zout - houd de saus warm - rooster de stukken stokbrood en beleg ze met het vlees - dresseer de stukken op een ruime, iets diepe schaal en overgiet ze met de goed war me saus - bestrooi het eventueel met wat vers gehakte peterselie M.A. van der Vliet

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1992 | | pagina 13