etaW Gehakt speciaal W10ÏËMA Er even heerlijk tussenuit! Tazelaar achter adviezen commissie levensmiddelenwet Promotie van keurmerk voor groentesnijbedrijven Geef Uw tarwe een SUPERSTART door zaaizaadbehandeling met VEGIMAX VEGIMAX: Betere kieming VEGIMAX: Betere uitstoeling VEGIMAX: Minder ziektegevoelig VEGIMAX: Vitaler gewas Doens Vermue B.V. MAAIDORSERS Van Gemeren Troost BV 20 VRIJDAG 9 OKTOBER 1992 HHP MMB Schwarzwald, Duitsland; 26 - 31 oktober, 6-daagse busreis/5 over nachtingen in Donaueschingen. Het zuidelijke deel van het Schwar zwald, bij Donaueschingen, biedt spectaculair landschap met als hoogste top de Feldberg (1493 m). Naast de donkere, met naaldwou den beboste bergen, zijn er lieflijke weiden en dalen met heldere beken en riviertjes, die de streek zijn speci fieke karakter geven. Juist in de herfst is het hier prachtig. Program ma o.a.: 2e dag; bezichtiging Dom van St. Blasien; bezoek agrarisch bedrijf. 3e dag: tocht naar de be roemde Rijnwaterval bij Schaffhau- sen; rondleiding door de stad Schaffhausen. 4e dag: bezoek aan het prachtig gelegen Freiburg met haar oude binnenstad en gezellige hoofdstraat. 5e dag: openluchtmu seum "Vogtsbauernhof" met ver schillende typen Schwarzwald-boerderijen; tocht naar St. Georgen met agrarisch be zoek. In het hotel maakt u een ge zellige "Heimatabend" met optreden van een folkloristische groep mee Het Schwarzwald, een bezoek waard. Lissabon, Portugal; 4-11 novem ber, 8-daagse vliegreis/7 overnach tingen in Lissabon. Programma o.a.: 2e dag: een dag in Lissabon met rondrit en bezichtiging van de histo rische wijk Alfama, het Rijtuigmu seum, het Jeronimos klooster en St. George's kasteel. 3e dag: bezoek agrarisch bedrijf in Alentejo; excur sie naar de schilderachtige stad Evora, met Moors-middeleeuws aandoende steegjes, pleintjes en versierde huizen. 4e dag: tocht in noordelijke richting met bezoek fruitteeltbedrijf; naar Alcobaca voor bezichtiging van Cisterciënzer klooster Santa Maria. 5e dag: excur sie naar het koninklijk zomerpaleis in Queluz; tocht door de "tuin van Portugal". 6e dag: naar Montijo voor bezoek aan kurkfabriek; be zichtiging agrarisch bedrijf. 7e dag: tocht in zuidelijke richting langs de steile kustlijn van de Atlantische Oceaan naar een vissersdorpje met haven en visafslag en een moderne badplaats; bezoek aan wijnbedrijf en het proeven van wijn; diner met folkloreshow en Fadozangkunst. Een prettige reis naar het sfeervolle Lissabon en de mooie omgeving. Londen, Groot-Brittannië, 5-daagse bus-bootreis/overnachtingen: 1 aan boord, 2 in Londen, 1 aan boord in 2-peraoonshut. Programma o.a.: 2e dag: rondrit Londen met Bucking ham Palace, St. Paul's Cathedral, Pi- cadilly Circus en 's middags vrije tijd. 3e dag: "the Royal Smithfield Show", een zeer interessante land bouwtentoonstelling. 4e dag: be zoek aan Tower of Londen met bezichtiging van de kroonjuwelen; wandeling door Hyde Park. Londen is al in kerstsfeer! Voor uw aanmelding of nadere in formatie, kunt u opbellen naar het Secretariaat van Agrarische Studie reizen, Kleine Oord 179, 6811 JN Arnhem, tel. 085-512087. Me vrouw L. Deumer, Mieke van Westeneng, Antoinette Bakker, Liesbeth Snijder en Monique van Dijk staan u gaarne te woord. Voorzitter R. Tazelaar van de Pro- duktschappen Vee en Vlees (PW) en Pluimvee en Eieren (PPE) is zeer ingenomen met het rapport 'Op weg naar een gezonde kwaliteit', waarin een door LNV en WVC in gestelde commissie adviezen geeft over de controle op de levensmidde lenwetgeving. Met name de aanbeveling dat het bedrijfsleven zelf in eerste instantie verantwoordelijk moet worden voor de controle op de levensmiddelen wetgeving spreekt hem erg aan. Hij is het ook eens met de voorstellen met betrekking tot het opstellen van een raamwet. Deze zou naar zijn mening zoveel mogelijk door het be drijfsleven zelf ingevuld moeten worden. Ook de aanbeveling tot het op privaatrechtelijke basis oprichten van een Federatie van Keuringsin stellingen heeft zijn instemming. Tazelaar pleit er echter voor dat zo'n federatie "geen logge bureaucrati sche instelling moet worden maar een zo klein, flexibel en goedkoop mogelijke organisatie die vooral zeer deskundig moet zijn". Verder steunt hij met name de aan beveling over Integrale Keten Be heersing (1KB). 1KB zou naar het oordeel van de Commissie uit gangspunt moeten zijn binnen de diverse agrarische produktie- sectoren. Het Produktschap voor Groenten en Fruit trekt f 35.000,— uit voor het promoten van een keurmerk voor groentesnijbedrijven. Het keurmerk wordt toegekend aan groentebe- werkingsbedrijven die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Stichting Laboratoriumonderzoek Tuinbouwprodukten (SU). Het pro duktschap denkt dat het keurmerk alleen kans van slagen heeft, als zij goed onder de aandacht van de be drijven worden gebracht. VEGIMAS' Voor informatie LANDBOUWPRODUKTEN Oranjestraat 40A - Postbus 10 - 4515 ZG IJzendijke Tel. 01176 - 2020 - Fax 01176 - 1811 Ford 7810-4wd, 1989 Samé Centurion 75-2 Celli spitmachine 3.10 m. Kverneland 3S-LD z.g.a.n. Rumptstad 2S-Varimax 59.500,-) 15.000,-) 9.000,-) 9.500,-) 7.500,-) - Rumptstad cultivator 3m 4m 2.000,-) - Cappon 8S stoppelpl 4.500,-) - Rumptstad 7S stoppelpl 2.250,-) - Div. 2+4R loofklappers (v.a. 1.000,-) - Perfect opvoerbandje TR 1500 (ƒ2.000,-) - div. gebr. kappenfrezen 4 rij gebr. plantmachines 4+6 rij gebr. precisiezaaimachines gebr. opraappersen - FNH 1540S-1550S-8070-8080 - Laverda M120 Postbus 7224, 3280 AA Numansdorp. Tel. 01865-1000 Na 17.00 uur 0186a 10986/0186a 12319/ 01862-2071/011 Oa 1657. Telefax 01865-3862 Gehakt uit vlees geboren! Vlees dat vele voedende bestanddelen in zich heeft, wat ontleend wordt aan een bijzonder hoog ei witgehalte. Daarbij komt dat het vlees rijk is aan mineralen die on der andere voor de smaak zor gen, die exactiestoffen worden genoemd. Stoffen die vrijkomen bij de bereiding van bijvoorbeeld bouillon en bij het braden van het vlees, waardoor het vlees eetlustopwekkend wordt. Ver zorg en verwerk het vlees in een zo kort mogelijke tijd, daar het snel aan bederf onderhevig is! Dat geldt zeker in grote mate voor het gehakt en het verwer ken daarvan. Gemalen vlees dat in vele gevallen van reststukjes wordt gemaakt. Het kan van bij na alle slachtdieren worden gemaakt. Het gehakt wordt in de handel gebracht en mag daarbij niet meer vet bevatten dan 35%. Verlangt men echter mager ge hakt dan mag dat maar 20% vet bevatten. Een variant op thema gehakt is bijvoorbeeld tartaar (10% vet), de gehakte biefstuk (6% vet) of de filet americaine (25% vet). De filet americaine bestaat uit fijn rundergehakt aangemaakt met een saus. Ook het populaire fast-food is een soort gehakt. Denk maar aan de ham- en biefburgers. Zelfs de versgestopte worst is in wezen een gehaktsoort. Koop het gehakt nooit te ver van te voren in. Het beste is uw ge hakt in te kopen op de daarvoor ingestelde gehaktdag, die in de meeste gevallen op de woens dag valt. Wilt u het gehakt toch iets langer bewaren, braadt het dan van te voren en laat het al dan niet onder het vet staan! Vandaar deze heerlijke mid-week schotel. Dit hebben we nodig voor 4 personen: - 8 stuks dikke witlofstronken, 1 overlangs doorgesneden; - 500 gram gehakt (2 delen rund-/ deel varkens- of lams gehakt); - 4 5 van korsten ontdane sneetjes bruin brood; - 1 ragfijngesneden uitje, Vz ragfijngesneden prei; - 2 eieren, 100 gram boter, Va dl. maisolie; 1 dl witte wijn, Vz dl kof fieroom; - Vz eetlepel gehakte peterse lie, 1 theelepel marjolein; - 1 theelepel nootmuskaat, 2 theelepels strooi-aroma; - wat zout en versgemalen peper. De bereiding gaat als volgt: Laat de sneetjes brood weken in de wijn en de koffieroom. Verhit wat van de boter (ruime hap jespan) en fruit het uitje de prei erin (niet kleuren). Schep het uit de pan en laat het afkoe len. Meng vervolgens de uitjes, prei, brood plus wijn en room, de eieren, peterselie, strooi-aroma, marjolein, nootmuskaat, zout en peper goed door het gehakt, zo danig dat er een enigszins taaie massa ontstaat. Neem nu de hapjespan met de achtergebleven boter en voeg er de rest van de boter en de olie aan toe (enigszins verhitten). Leg er 4 halve witlofstronken in (platte kant naar boven en even tueel de onderkant wat bijsnij den) en vul ze rijkelijk met het aangemaakte gehakt. Dek nu de gevulde stronken wit lof af met de andere helften (even goed verhitten en iets kleuren). Laat de gevulde witlof op een laag pitje onder een gesloten deksel in 20 25 minu ten gaar worden (eventueel nog iets water toevoegen). Garnituur: aardappelpuree-kroketjes, frites of gebakken aardappelen. Drink er een pint bij van hoge gisting. M.A. van der Vliet De stortbunkers ^^vewerkring kWal"e"' _j,,idaanv Daardoor ku lts HA*1 V (MIDI»*. H 1 - S- 4413 ZH KRABBENDUKE

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1992 | | pagina 20