etaW
Gehakt speciaal
W10ÏËMA
Er even heerlijk tussenuit!
Tazelaar achter adviezen
commissie levensmiddelenwet
Promotie van
keurmerk voor
groentesnijbedrijven
Geef Uw tarwe een
SUPERSTART door
zaaizaadbehandeling
met VEGIMAX
VEGIMAX: Betere kieming
VEGIMAX: Betere uitstoeling
VEGIMAX: Minder ziektegevoelig
VEGIMAX: Vitaler gewas
Doens Vermue B.V.
MAAIDORSERS
Van Gemeren Troost BV
20
VRIJDAG 9 OKTOBER 1992
HHP
MMB
Schwarzwald, Duitsland; 26 - 31
oktober, 6-daagse busreis/5 over
nachtingen in Donaueschingen. Het
zuidelijke deel van het Schwar
zwald, bij Donaueschingen, biedt
spectaculair landschap met als
hoogste top de Feldberg (1493 m).
Naast de donkere, met naaldwou
den beboste bergen, zijn er lieflijke
weiden en dalen met heldere beken
en riviertjes, die de streek zijn speci
fieke karakter geven. Juist in de
herfst is het hier prachtig. Program
ma o.a.: 2e dag; bezichtiging Dom
van St. Blasien; bezoek agrarisch
bedrijf. 3e dag: tocht naar de be
roemde Rijnwaterval bij Schaffhau-
sen; rondleiding door de stad
Schaffhausen. 4e dag: bezoek aan
het prachtig gelegen Freiburg met
haar oude binnenstad en gezellige
hoofdstraat. 5e dag: openluchtmu
seum "Vogtsbauernhof" met ver
schillende typen
Schwarzwald-boerderijen; tocht
naar St. Georgen met agrarisch be
zoek. In het hotel maakt u een ge
zellige "Heimatabend" met
optreden van een folkloristische
groep mee Het Schwarzwald, een
bezoek waard.
Lissabon, Portugal; 4-11 novem
ber, 8-daagse vliegreis/7 overnach
tingen in Lissabon. Programma o.a.:
2e dag: een dag in Lissabon met
rondrit en bezichtiging van de histo
rische wijk Alfama, het Rijtuigmu
seum, het Jeronimos klooster en St.
George's kasteel. 3e dag: bezoek
agrarisch bedrijf in Alentejo; excur
sie naar de schilderachtige stad
Evora, met Moors-middeleeuws
aandoende steegjes, pleintjes en
versierde huizen. 4e dag: tocht in
noordelijke richting met bezoek
fruitteeltbedrijf; naar Alcobaca voor
bezichtiging van Cisterciënzer
klooster Santa Maria. 5e dag: excur
sie naar het koninklijk zomerpaleis
in Queluz; tocht door de "tuin van
Portugal". 6e dag: naar Montijo
voor bezoek aan kurkfabriek; be
zichtiging agrarisch bedrijf. 7e dag:
tocht in zuidelijke richting langs de
steile kustlijn van de Atlantische
Oceaan naar een vissersdorpje met
haven en visafslag en een moderne
badplaats; bezoek aan wijnbedrijf
en het proeven van wijn; diner met
folkloreshow en Fadozangkunst.
Een prettige reis naar het sfeervolle
Lissabon en de mooie omgeving.
Londen, Groot-Brittannië, 5-daagse
bus-bootreis/overnachtingen: 1 aan
boord, 2 in Londen, 1 aan boord in
2-peraoonshut. Programma o.a.: 2e
dag: rondrit Londen met Bucking
ham Palace, St. Paul's Cathedral, Pi-
cadilly Circus en 's middags vrije
tijd. 3e dag: "the Royal Smithfield
Show", een zeer interessante land
bouwtentoonstelling. 4e dag: be
zoek aan Tower of Londen met
bezichtiging van de kroonjuwelen;
wandeling door Hyde Park. Londen
is al in kerstsfeer!
Voor uw aanmelding of nadere in
formatie, kunt u opbellen naar het
Secretariaat van Agrarische Studie
reizen, Kleine Oord 179, 6811 JN
Arnhem, tel. 085-512087. Me
vrouw L. Deumer, Mieke van
Westeneng, Antoinette Bakker,
Liesbeth Snijder en Monique van
Dijk staan u gaarne te woord.
Voorzitter R. Tazelaar van de Pro-
duktschappen Vee en Vlees (PW)
en Pluimvee en Eieren (PPE) is zeer
ingenomen met het rapport 'Op
weg naar een gezonde kwaliteit',
waarin een door LNV en WVC in
gestelde commissie adviezen geeft
over de controle op de levensmidde
lenwetgeving.
Met name de aanbeveling dat het
bedrijfsleven zelf in eerste instantie
verantwoordelijk moet worden voor
de controle op de levensmiddelen
wetgeving spreekt hem erg aan. Hij
is het ook eens met de voorstellen
met betrekking tot het opstellen van
een raamwet. Deze zou naar zijn
mening zoveel mogelijk door het be
drijfsleven zelf ingevuld moeten
worden. Ook de aanbeveling tot het
op privaatrechtelijke basis oprichten
van een Federatie van Keuringsin
stellingen heeft zijn instemming.
Tazelaar pleit er echter voor dat zo'n
federatie "geen logge bureaucrati
sche instelling moet worden maar
een zo klein, flexibel en goedkoop
mogelijke organisatie die vooral zeer
deskundig moet zijn".
Verder steunt hij met name de aan
beveling over Integrale Keten Be
heersing (1KB). 1KB zou naar het
oordeel van de Commissie uit
gangspunt moeten zijn binnen de
diverse agrarische produktie-
sectoren.
Het Produktschap voor Groenten en
Fruit trekt f 35.000,— uit voor het
promoten van een keurmerk voor
groentesnijbedrijven. Het keurmerk
wordt toegekend aan groentebe-
werkingsbedrijven die voldoen aan
de strenge kwaliteitseisen van de
Stichting Laboratoriumonderzoek
Tuinbouwprodukten (SU). Het pro
duktschap denkt dat het keurmerk
alleen kans van slagen heeft, als zij
goed onder de aandacht van de be
drijven worden gebracht.
VEGIMAS'
Voor informatie
LANDBOUWPRODUKTEN
Oranjestraat 40A - Postbus 10 - 4515 ZG IJzendijke
Tel. 01176 - 2020 - Fax 01176 - 1811
Ford 7810-4wd, 1989
Samé Centurion 75-2
Celli spitmachine 3.10 m.
Kverneland 3S-LD z.g.a.n.
Rumptstad 2S-Varimax
59.500,-)
15.000,-)
9.000,-)
9.500,-)
7.500,-)
- Rumptstad cultivator 3m 4m 2.000,-)
- Cappon 8S stoppelpl 4.500,-)
- Rumptstad 7S stoppelpl 2.250,-)
- Div. 2+4R loofklappers (v.a. 1.000,-)
- Perfect opvoerbandje TR 1500 (ƒ2.000,-)
- div. gebr. kappenfrezen 4 rij
gebr. plantmachines 4+6 rij
gebr. precisiezaaimachines
gebr. opraappersen
- FNH 1540S-1550S-8070-8080
- Laverda M120
Postbus 7224, 3280 AA Numansdorp. Tel. 01865-1000
Na 17.00 uur 0186a 10986/0186a 12319/
01862-2071/011 Oa 1657. Telefax 01865-3862
Gehakt uit vlees geboren! Vlees
dat vele voedende bestanddelen
in zich heeft, wat ontleend
wordt aan een bijzonder hoog ei
witgehalte. Daarbij komt dat het
vlees rijk is aan mineralen die on
der andere voor de smaak zor
gen, die exactiestoffen worden
genoemd. Stoffen die vrijkomen
bij de bereiding van bijvoorbeeld
bouillon en bij het braden van
het vlees, waardoor het vlees
eetlustopwekkend wordt. Ver
zorg en verwerk het vlees in een
zo kort mogelijke tijd, daar het
snel aan bederf onderhevig is!
Dat geldt zeker in grote mate
voor het gehakt en het verwer
ken daarvan. Gemalen vlees dat
in vele gevallen van reststukjes
wordt gemaakt. Het kan van bij
na alle slachtdieren worden
gemaakt.
Het gehakt wordt in de handel
gebracht en mag daarbij niet
meer vet bevatten dan 35%.
Verlangt men echter mager ge
hakt dan mag dat maar 20% vet
bevatten. Een variant op thema
gehakt is bijvoorbeeld tartaar
(10% vet), de gehakte biefstuk
(6% vet) of de filet americaine
(25% vet). De filet americaine
bestaat uit fijn rundergehakt
aangemaakt met een saus. Ook
het populaire fast-food is een
soort gehakt. Denk maar aan de
ham- en biefburgers. Zelfs de
versgestopte worst is in wezen
een gehaktsoort.
Koop het gehakt nooit te ver van
te voren in. Het beste is uw ge
hakt in te kopen op de daarvoor
ingestelde gehaktdag, die in de
meeste gevallen op de woens
dag valt. Wilt u het gehakt toch
iets langer bewaren, braadt het
dan van te voren en laat het al
dan niet onder het vet staan!
Vandaar deze heerlijke mid-week
schotel.
Dit hebben we nodig voor 4
personen:
- 8 stuks dikke witlofstronken, 1
overlangs doorgesneden;
- 500 gram gehakt (2 delen
rund-/ deel varkens- of lams
gehakt);
- 4 5 van korsten ontdane
sneetjes bruin brood;
- 1 ragfijngesneden uitje, Vz
ragfijngesneden prei;
- 2 eieren, 100 gram boter,
Va dl. maisolie;
1 dl witte wijn, Vz dl kof
fieroom;
- Vz eetlepel gehakte peterse
lie, 1 theelepel marjolein;
- 1 theelepel nootmuskaat, 2
theelepels strooi-aroma;
- wat zout en versgemalen
peper.
De bereiding gaat als volgt:
Laat de sneetjes brood weken in
de wijn en de koffieroom. Verhit
wat van de boter (ruime hap
jespan) en fruit het uitje de
prei erin (niet kleuren). Schep
het uit de pan en laat het afkoe
len. Meng vervolgens de uitjes,
prei, brood plus wijn en room, de
eieren, peterselie, strooi-aroma,
marjolein, nootmuskaat, zout en
peper goed door het gehakt, zo
danig dat er een enigszins taaie
massa ontstaat.
Neem nu de hapjespan met de
achtergebleven boter en voeg er
de rest van de boter en de olie
aan toe (enigszins verhitten). Leg
er 4 halve witlofstronken in
(platte kant naar boven en even
tueel de onderkant wat bijsnij
den) en vul ze rijkelijk met het
aangemaakte gehakt.
Dek nu de gevulde stronken wit
lof af met de andere helften
(even goed verhitten en iets
kleuren). Laat de gevulde witlof
op een laag pitje onder een
gesloten deksel in 20 25 minu
ten gaar worden (eventueel nog
iets water toevoegen). Garnituur:
aardappelpuree-kroketjes, frites
of gebakken aardappelen. Drink
er een pint bij van hoge gisting.
M.A. van der Vliet
De stortbunkers ^^vewerkring
kWal"e"' _j,,idaanv
Daardoor ku lts HA*1 V
(MIDI»*. H 1 -
S- 4413 ZH KRABBENDUKE