Akkerbouw
Goede start oogst cichoreiwortels
Aardappeloogst
kent veel
oponthoud
Campagne loopt door tot half december
11
Het rooien van cichorei met de aangepaste bietenrooiers (zeifrijdende bunkerrooierskende een goede
start. Deze foto is gemaakt op een perceel van de heer Van der Eijnden te Stavenisse. De vertegenwoordi
ger van Vervaet, rechts op de foto, laat weten dat het goed gaat (foto Willem Mieras)
Vorige week vrijdag is op verschil
lende plaatsen in Nederland het
rooien van cichoreiwortels van start
gegaan. Maandagavond jl. zijn de
eerste wortels verwerkt in de fa
briek van Benuline bv op het terrein
van Suiker Unie in Roosendaal. Vol
gens Henk Roggeband, die namens
Cebeco-Zuidwest het cichoreipro-
ject in het Zuidwesten begeleidt,
verloopt de oogst goed, zowel op
het vlakke veld als bij de rug-
genteelt.
Zoals bekend is Benuline dit jaar
gestart met de teelt van 2.300 ha
cichoreiwortels, die in de fabriek te
Roosendaal worden verwerkt tot in-
uline en fructose. Voor het rooien
van dit nieuwe gewas wordt gebruik
gemaakt van aangepaste bieten
rooiers. Dit zijn allemaal zeifrijdende
bunkerrooiers, waarvan het rooime-
chanisme, de zonnen (reinigings
systeem) en de bunker veel fijner
zijn gesteld. Hiermee wordt voorko
men dat de cichoreiwortels gemak
kelijk breken of zelfs door de spijlen
heenvallen. Volgens Roggeband is
er geen verschil in oogstresultaat te
bespeuren tussen de beide merken
rooiers die worden gebruikt, Vervaet
en Cebeco. Voor de cichorei-oogst
zijn 11 rooiers beschikbaar, waarvan
negen in het Zuidwesten. De aange
paste rooiers zijn niet meer geschikt
om bieten te rooien.
De eerste dagen van de cichorei-
oogst werkt het weer erg mee De
teeltbegeleider: 'Zo bij het begin van
een nieuwe teelt moeten we natuur
lijk nog wel eens wat veranderen
aan de afstelling van de machines,
en dan is goed weer een prettige bij
komstigheid. Als het straks wat
moeilijker gaat weten we wat er al
lemaal mogelijk is'.
Vroeglevering
Volgens de planning kan in twee uur
één ha cichorei worden gerooid (in
clusief transporttijd). Dit betekent
dat voor de totale oppervlakte 35
rooibare dagen nodig zijn. Het is de
bedoeling dat de fabriek elf weken
in bedrijf is, zodat rond 18 decem
ber alles verwerkt is. Evenals bij de
suikerbieten is er een premie voor
de vroeglevering, als compensatie
voor verloren gegane groei. Ook de
telers die laat leveren (de laatste
maand van het verwerkingsseizoen)
krijgen een vergoeding voor de extra
arbeid en opslagkosten die zij moe
ten maken.
Nu de temperatuur nog hoog is kun
nen de cichoreiwortels maar enkele
dagen bewaard worden. Langer be
waren gaat ten koste van het inuli-
negehalte Ook in verband met broei
mag de cichorei niet te lang in de
hoop liggen. In tegenstelling tot sui
kerbieten mag de kop er niet af, an
ders gaat de knol 'bloeien', dat wil
zeggen dat er sap uitloopt. Het
beetje groen dat er aan moet blijven
zitten kan bij warm weer broei in de
hoop veroorzaken.
Hoge opbrengst
Roggeband weet nog niet exact hoe
hoog de eerste opbrengsten zijn.
Wel zijn de verwachtingen zeer
hoog gespannen, gezien de resulta
ten van de proefrooiingen. Op elf
percelen, verdeeld over het hele
land, zijn elke 14 dagen proefrooiin
gen verricht. Gemiddeld over Jieel
Nederland lag de opbrengst twee
weken geleden op 45 ton per ha.
Dit is inclusief de 500 ha 'slechte
VRIJDAG 2 OKTOBER 1992
gebieden', waar de opbrengst niet
boven de 35 ton per ha uitkomt. Dit
is onder meer het geval in Gronin
gen, Friesland, Oost-Brabant zand
en noord Noord-Brabant klei. Vooral
de droogte is hier oorzaak van de te
genvallende opbrengst.
Uit een proefrooiing van maandag jl.
blijkt dat de opbrengsten wel tot 70
ton per ha kunnen oplopen. Rogge
band: 'Ik heb met de hand een stuk
je van 4 m2 gerooid, hiervan
bedroeg de opbrengst 28 kg netto.
Omgerekend per ha is dat precies
70 ton (28 keer 2500). Dan mag er
nog heel wat puntbreuk zijn om
toch nog ruimschoots een - als
goed beschouwde - opbrengst van
50 ton per ha te halen'.
Veel animo
De fabriek in Roosendaal kan de ci
choreiwortels van maximaal 3200
ha verwerken. Dit areaal kan vol
gens de teeltbegeleider gemakkelijk
gehaald worden. 'Er zijn dit jaar veel
telers die met het minimum areaal
van twee ha meedoen. Ze zijn om
allerlei redenen voorzichtig begon
nen. Nu de resultaten goed lijken
willen ze wel voor vier of zes ha
meedoen. We hebben afgesproken
dat de al bestaande telers voorrang
krijgen boven nieuwe telers'.
De teeltbegeleider kan de grote be
langstelling mooi afmeten aan de
reacties uit zijn eigen werkgebied,
Tholen en St. Philipsland. Dit jaar
worden daar 243 ha cichorei ge
teeld. Nu heeft hij al meer dan 300
ha 'op de boek'. Ook in Zeeuws-
Vlaanderen is de belangstelling zeer
groot. Het areaal is daar nu al groot,
nl. 650 ha. 'Het gebied zou dit sei
zoen eigenlijk maar 250 ha mogen
hebben, maar gezien de grote be
langstelling zijn we daar maar van
afgeweken. Voor volgend jaar wil
men in het gebied zelf wel naar
1000 ha. Benuline wil echter maar
tot een maximum gaan van 750 ha
cichorei in Zeeuws-Vlaanderen. Met
een capaciteit van 250 ha per rooier
is dat precies het areaal dat drie
rooiers aankunnen.
Aardappelen inschuren bij T. van Arenthals te Kortgene. Hijzelf vangt
de grofste kluiten meteen achter de stortbak op
graszaad als voorvrucht was ge
teeld. Die grond was zwaarder,
maar het rooien ging beter'.
Een familie uit Antwerpen zocht op
hetzelfde perceel de achtergebleven
aardappelen. 'We doen dat elk jaar,
De rooimachine bij P. van Schaik
ceel van klei worden ontdaan
na elke rondgang om het per-
Het rooien van de aardappels ver
loopt moeizaam. De zware omstan
digheden zijn er debet aan dat er
nogal eens gestopt moet worden
om de rooier van aanklevende klei te
ontdoen. Omdat het materiaal meer
te lijden heeft is er ook vaker wat
stuk. Daarbij komt dan ook nog
eens een keer dat de aardappels
'bijna niets' waard zijn, ze brengen
momenteel bij lange na niet de kost
prijs op. Ondanks alles is het als de
aardappelen worden binnengehaald
worden vaak een gezellige tijd, met
zijn allen aan de band. Bijgaande fo
to's zijn afgelopen zaterdag ge
maakt in Kortgene
Op een perceel 'moeilijke grond' van
Piet van Schaik moest na elke rond
gang de klei worden verwijderd van
de zeefkettingen en andere onder
delen van de rooimachine. De teler
stond zelf 'op de stortbak' terwijl
collega's met wie hij samenwerkt
zorgden dat de aardappels uit de
grond en ter bestemder plekke kwa
men. Volgens machinist van de rooi
machine Frank Zuidweg (STAP-per)
lag het ook aan de voorvrucht dat
het zo slécht ging. 'Hier heeft tarwe
gestaan. We waren vanmorgen op
een perceel aan het rooien waar
Een Antwerpse familie raapt, met toestemming van de boer, de achtergebleven, kleine aardappelen
als het even kan zoveel dat we er de
winter mee doorkomen', aldus een
van hen. Hij komt zelf van oor
sprong uit Zeeland. De aardappelen
slaat hij zolang op in de schuur van
zijn vader, en elke keer als hij in Zee
land op bezoek komt neemt hij een
portie mee naar België. 'Ik doe dit al
van jongs af aan. Niet alleen vanwe
ge de aardappelen, maar ook omdat
we het plezierig vinden op het boe
renland te zijn. Uiteraard vragen we
altijd eerst toestemming aan de
boer'.
Kleikluiten
Tonnie van Arenthals was eind vori
ge week nog maar net met rooien
begonnen, de schuur was nog bijna
leeg. Samen met een zoon van een
buurman probeerde de teler zoveel
mogelijk de kleikluiten van de trans
portband te verwijderen. Als het no
dig is springt mevrouw Van
Arenthals ook bij.
Van Arenthals pakt een grove lang
werpige Bint van de band, precies
zoals de fritesindustrie ze hebben
wil. 'Daar krijg je nu vier cent per kg
voor'. De teler gaat er evenwel van
uit dat de prijs in de loop van het af-
zetseizoen nog wat aantrekt.