Voor de vrouw Fietsvakantie naar Ootmarsum e.o. Kinderopvang in land en tuinbouw van start Gestoofde lever met pilaw rijst Voor elk wat wils: volop keus! Zelfvoorziening pluimveevlees Duitsland omlaag onder redaktie van de Perskommissie Adres: Bond van Plattelandsvrouwen C.J. de Jonge-Sto/s voor Zeeland en Noord-Brabant. Brouwerijweg 2, 4424 CH Wemeldinge In mei stapten 32 vrouwen op de fiets om er eens een weekje tussen uit te gaan. Het werd een gezellige vakantie waarover iedereen zeer te vreden was en die voor herhaling vatbaar is. Met dank aan de reis- kommissie voor het vele voorberei dende werk. Maandag 11 mei: via diverse opstapplaatsen in Zeeland gingen we per bus naar Ootmarsum. Veel dames kenden elkaar nog van vroe gere reizen en de stemming zat er al snel in. We reden door een mooi stuk Nederland in lentetooi. In de omgeving van Diepenheim brachten we een bezoek aan een Saksische boerderij van de Erven Brooks. Deze boerderij uit 1475 is omgebouwd tot een restaurant waar het goed pannekoeken eten is. Tot onze ver rassing kregen we er roggebrood bij, dat was tegen het vet, zo werd ons verteld. Wij zaten op de deel met rondom ons oude landbouwwerktuigen en in het midden was "de slob". In vroeger dagen werd op de begrafe nisdag daar de kist geplaatst. Er bo ven werd het luik wat opengezet, zodat de ziel naar de hemel kon opstijgen. We weten nu wat het ge zegde: "in het slob raken" betekent. Later mochten we de hele boerderij bekijken en werd ons voorgedaan hoe we een mooi mozaïek tapijt kunnen maken. In deze "Kamer- breedtapijt tijd" niet aan ons be steed maar wel leuk om te zien. Het is een oud familiebedrijf, al het vier de geslacht in de vrouwenlijn. In het bakhuis wordt nog steeds brood ge bakken met als brandstof takken bossen. Tot 1866 werd hier door alle omringende dorpsbewoners het meel gebracht en werd er drie maal in de week brood gebakken. Rond vier uur waren we in Ootmar sum. Na het diner was er een rond wandeling en een dia-presentatie in het stadje onder leiding van een gids. Ootmarsum is waarschijnlijk de oudste plaats in Twente. Als stichter werd Odehians, koning der Franken genoemd. Thans wordt al gemeen aangenomen, dat de naam is ontleend aan Othmar, een Franki sche legeraanvoerder, die er een ne derzetting stichtte. Heel bijzonder is het dat de stratenloop nog exact hetzelfde is als 300 jaar geleden. Er is geen rooilijn, alle huizen ver springen. Na de ijstijd is dit land zodanig ver schoven dat er geschikte grond ont stond om uien op te telen, vandaar de tweede naam voor Ootmarsum: "Siepelstad". Dinsdag 12 mei: na een goede nachtrust gingen we de fietsen op halen. Grote pret en eer ieder zijn fiets had was het al laat geworden en begon het te regenen. Dus alle maal regenkleding aan. Op naar de "Hezinger Grensland-route" en 's middags een bezoek aan het open lucht museum '"t Los Hoes". Dit laatste ging echter wegens tijdge brek niet door. De groep werd gesplitst in snelle en in langzame fietsers (rijders), omdat het in het begin niet zo vlotte. Woensdag 13 mei was het doel een bezoek aan kasteel Sing raven en een oude watermolen uit 1619 even buiten Denekamp. Het weer was goed en niet te warm. De molens zijn nog steeds in gebruik en omvat ten een koren- en een zaagmolen. Ze werden reeds in de 17e eeuw ge kenmerkt als de beste molens van Twente. Kasteelrondleiding was niet aanwezig, jammer maar niets aan te doen. De omgeving was ook mooi en het kasteel van buiten ook. De tweede groep ging via Weerselo terug naar Ootmarsum. De eerste groep maakte een toer langs de ri vier de Dinkel en stopte bij het Stift: een overblijfsel van een Benedictij ner Abdij uit 1140. Onder een Stift verstond men een geestelijke stich ting waarin alleen ongehuwde adel lijke dames werden toegelaten. In de Franse tijd zijn de Stiften ver kocht door Napoleon. 's Avonds was er een ontmoeting met de Plattelandsvrouwen uit de omgeving van Slagharen. De Zeeuwse dames vertoonden een mooie dia-serie over hun provincie en voor ons was er een speciaal programma ingestudeerd met alle maal bekende Hollandse liedjes en waren er Twentse "Kiepertjes". Donderdag 14 mei: de snelle fiet sers hadden een hele dagtoer voor de wielen: nl. "de Lutterzandroute". Het weer was prachtig rond 25 gra den dus korte broeken en blote ar men. Een prachtige tocht door de vrije natuur. De tweede groep ging naar de "kuipersberg" met de Oriënteertafel van de ANWB en ver volgens naar "Het Stift" waar de andere groep de vorige dag geweest was. Daarna werden de fietsen weer teruggebracht naar de ver huurder. 's Avonds was een folklo ristische avond, die heel leuk en muzikaal was. Enkele dames dansten zelfs met de dansers mee. Paleis Het Loo Op vrijdag 15 mei pakten we onze koffers en vertrokken met de bus naar Paleis "Het Loo" in Apeldoorn. Volgens mededelingen van het Duit se ministerie van Landbouw (BEM) daalde de zelfvoorzieningsgraad pluimveevlees van 64% in 1990 tot 59% in 1991. Dat is vooral toe te schrijven aan de daling van de produktie van 599.000 ton tot 574.000 ton, in hoofdzaak het gevolg van de ver minderde produktie in de voormali ge DDR. Bovendien steeg het totale verbruik van 931.000 ton tot 976.000 ton. De zelfvoorziening bij ganzen daalde van 33% naar 13%, terwijl bij soep kippen de zelfvoorziening daalde van 96% naar 90%. Wat braadkui- kens betreft was er een teruggang van 60% tot 57%, bij eenden van 60 naar 49% en bij kalkoenen en overig gevogelte van 68% naar 61%. Even rust en de benen strekken. Dit paleis geeft een beeld van de historische band tussen het Huis van Oranje-Nassau en de Nederlan den. Na jarenlange restauratie zijn paleis en tuinen sinds 1984 open gesteld. Het middenhuis en de zijpa viljoens aan weerszijden geven een indruk van de bewoning van het pa leis door de Oranje's gedurende 3 eeuwen. Van de stichter Koning- Stadhouder Willem de Derde tot en met Koningin Wilhelmina. Jammer was het dat een mevrouw uit Wemeldinge haar pols heeft ge broken bij het nemen van een foto en daarbij achteruit stapte in de vij ver en ongelukkig terecht kwam. De groep schrok erg maar we moesten verder. Naar Kruiningen om de boot te halen voor de dames uit Zeeuws- Vlaanderen. Dit ging ook maar net op de valreep. Vervolgens naar Goes en naar Vlissingen waar het weer racen voor de boot naar Breskens was. Het was een hele leuke fietsreis en tot ziens op de reünie op 24 juni. M. Brons, Renesse N. Boers, Zierikzee Lever is een orgaanvlees dat zeer mager is. Het is in de keu ken goed te gebruiken en heeft bovendien een vrij korte bak tijd. Daarbij is de lever ook nog zeer rijk aan vitamines en mi neralen. Verwerk de lever liefst zo snel mogelijk, daar deze aan bederf onderhevig is, wat ove rigens in het algemeen voor al le organen geldt (niertjes, zwezerik, tong en hersens). Over het algemeen gaat men er van uit dat bij het bereiden van warme maaltijden kalfsle ver wordt gebruikt, omdat in tegenstelling tot varkens- en runderlever de kalfslever zeer fijn van smaak en aanmerkelijk malser is. De lever moet er bij aankoop fris uitzien, een donkerbruin-roodachtige kleur hebben en bovendien veer krachtig aanvoelen. Bak de lever niet onnodig lang, daar ze snel uitdroogt, krimpt en taai wordt. Ook is het van belang tijdig de lever te bestellen bij uw slager daar deze niet altijd voorradig is. Voor de bereiding van de on derstaande maaltijd hebben we dit nodig: 400 a 500 gram in dunne reepjes gesneden Voor vrouwen en mannen die woonachtig zijn in de regio's Em- men, Venlo of het Westland en werkzaam zijn in de agrarische sec tor start binnenkort een kinderop- vangproject. Vanaf 1 juli a.s. kunnen deze ouders zich hiervoor aanmelden bij het Landbouwschap in Den Haag. Het gaat om een expe riment dat twee jaar duurt en waar voor een bedrag van 500.000 gulden beschikbaar is. Dit project vloeit voort uit afspraken die werkgevers- en werknemersorgani saties daarover in het cao-overleg gemaakt hebben. Wanneer een echtpaar een eerste kind krijgt, heeft dat vaak tot gevolg dat één van de partners, meestal de vrouw, stopt met werken. De werk gever ziet daardoor een ervaren kracht vertrekken en is genoodzaakt een nieuwe werknemer te zoeken \en op te leiden. Vandaar dat tijdens het experiment wordt onderzocht of het bieden van kinderopvang helpt bij het in dienst houden van bestaand personeel of bij het aan trekken van nieuw personeel. Te vens willen de cao-partijen weten of kinderopvang voor de agrarische sector realiseerbaar is. Doordat het Lugano, Zuid-Zwitserland, 1-10 juli, 10-daagse busreis/overnachtingen: 1 in Leonberg, B.R.D.; 7 in Lugano; 1 in Leonberg. Programmapunten o.a.: per kabelbaan naar de top Monte Bré; agrarische bezoeken; boottocht op meer van Lugano; bezoek Ita liaanse stad Milaan met rondrit; tocht via Vorstendom Liechtenstein. Lugano, gelegen aan het gelijknami ge meer! Hongarije, 7-14 juli, 8-daagse vlie greis/rondreis per bus/logies in: 2 Budapest, 2 Hajdüszoboszló, 2 Eger, 1 Budapest. Programma o.a.: rondrit Budapest met bezichtiging van de belangrijke monumenten; bezoek aan groente- en fruitmarkt; tocht naar Donauknie; bezichtiging landbouwcoöperatie en pottenbak kerij; tocht over Puszta, beschermd natuurgebied; bezoek paardenshow en druipsteengrotten. Hongarije, een gastvrij land, rijk aan natuur schoon, een interessante landbouw en een aparte cultuur! kalfslever, 1 winterwortel ook in dunne reepjes gesneden, J4 dl plantaardige olie, Z2 ragfijn gesneden ui, 2 teentjes knof look (pers), 2 dl. vleesbouil lon (tablet), 2 eetI. sojasaus, 2 eetI. bloem, en een mix van de volgende kruiden, 1 thee! laos, 2 theel. strooi-aroma, een rag fijn gesneden rode peper of 1 theel. sambal oelek en iets zout. De bereiding gaat zo: verhit de olie in een ruime stoof- of bak pan, liefst met deksel. Haal de lever goed door de bloem, ver hit de olie en zet de lever sa men met de wortel, ui en de knoflook aan tot ze iets gaat kleuren. Werk de bloem, plus budget beperkt is, blijft het experi ment beperkt tot drie regio's. De beschikbare middelen zijn onder gebracht bij de Stichting Utrechtse Kinderopvang (SUK). Het Land bouwschap geeft de aanmeldingen door aan deze stichting die het pro ject uitvoert. In overleg met de ouders zoekt de Stichting Utrechtse Kinderopvang een kinderopvang plaats in een kinderdagverblijf of via een gastouderbureau. De stichting regelt de plaatsing en int de ouder bijdrage. Deze is afhankelijk van het netto-gezinsinkomen. Bij een netto inkomen van bijvoorbeeld 3000 gul den en twee dagen kinderopvang bedraagt de bijdrage 169 gulden per maand. Deelname aan de regeling kost de werkgevers niets aangezien zij al collectief hun bijdrage hebben geleverd. Werknemers kunnen zich voor de regeling aanmelden bij de hoofdaf deling Sociale Zaken van het Land bouwschap, Prinsevinkenpark 19, 2585 HK Den Haag, tel. 070-3526625. Na aanmelding kan het drie tot vier maanden duren voordat de Stichting Utrechtse Kin deropvang erin slaagt een plaats te vinden. Finland, 24-31 juli, 8-daagse vlie- greis/busrondreis/overnachtingen: in Helsinki, Lappeenranta, Kuopio, Ah- tari. Programmapunten o.a.: rondrit Helsinki; tocht door Merengebied; rondrit Kuopio, bekend om alterna tieve elfstedentocht; boottocht op Paljanemeer; bezoek agrarisch be drijf en glasfabriek. Het land met een ongerepte natuur, duizenden meren en mooie bossen! Denemarken, 27 juli-4 augustus, 9-daagse busrondreis/overnachtin- gen o.a.: in Duitsland, Kopenhagen, Randers, Vejle. Zuidafrika, 30 oktober-20 novem ber, 22-daagse vliegreis/busron- dreis. Voorbespreking zaterdag 27 juni 1992, 10-15-12.30 uur, in Postiljon Nulde-Putten. Voor uw aanmelding, nadere infor matie of voor het aanvragen van de brochure 'Agrarische Studiereizen 1992', kunt u bellen naar Agrarische Studiereizen, Kleine Oord 179, 6811 HZ Arnhem, tel. 085-512087. de kruidenmix door. Zet dit even door, en giet er vervol gens de koude bouillon bij. Stoof (op matige warmtebron) onder een gesloten deksel de lever in 20 min gaar (indien nodig nog wat bouillon of wa ter er aan toevoegen). Is de le ver zo ver, maak ze dan verder op smaak met de sojasaus, plus eventueel nog wat zout. Voor de pilawrijst is dit nodig: 300 gr. rijst, 3/4 liter vlees-kip bouillon (tablet), 60 gr. bo ter, 1 ragfijn gesneden uitje en iets zout. De bereiding gaat zo: zweet in de helft van de boter (in een ruime pan) het uitje aan zonder te kleuren. Roer er de goed gewassen rijst en wat zout door. Voeg er de bouillon aan toe en laat dit onder een gesloten deksel langzaam gaar worden (20 a 25 minuten). Is de rijst gaar, maak ze dan even goed los met een vork. Werk er tot slot de rest van de boter doorheen. In plaats van rijst laat de lever zich ook heel goed smaken met bijvoorbeeld ge kookte mie. A/s garnituren: komkommer, courgettes, ijs bergsla en sperziebonen. M.A. van der Vliet

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1992 | | pagina 20