Voor de vrouw
Fietsvakantie naar Ootmarsum e.o.
Kinderopvang in land
en tuinbouw van start
Gestoofde lever met pilaw rijst
Voor elk wat wils: volop keus!
Zelfvoorziening
pluimveevlees
Duitsland omlaag
onder redaktie van de Perskommissie Adres:
Bond van Plattelandsvrouwen C.J. de Jonge-Sto/s
voor Zeeland en Noord-Brabant. Brouwerijweg 2, 4424 CH Wemeldinge
In mei stapten 32 vrouwen op de
fiets om er eens een weekje tussen
uit te gaan. Het werd een gezellige
vakantie waarover iedereen zeer te
vreden was en die voor herhaling
vatbaar is. Met dank aan de reis-
kommissie voor het vele voorberei
dende werk.
Maandag 11 mei: via diverse
opstapplaatsen in Zeeland gingen
we per bus naar Ootmarsum. Veel
dames kenden elkaar nog van vroe
gere reizen en de stemming zat er al
snel in. We reden door een mooi
stuk Nederland in lentetooi. In de
omgeving van Diepenheim brachten
we een bezoek aan een Saksische
boerderij van de Erven Brooks. Deze
boerderij uit 1475 is omgebouwd
tot een restaurant waar het goed
pannekoeken eten is. Tot onze ver
rassing kregen we er roggebrood bij,
dat was tegen het vet, zo werd ons
verteld.
Wij zaten op de deel met rondom
ons oude landbouwwerktuigen en
in het midden was "de slob". In
vroeger dagen werd op de begrafe
nisdag daar de kist geplaatst. Er bo
ven werd het luik wat opengezet,
zodat de ziel naar de hemel kon
opstijgen. We weten nu wat het ge
zegde: "in het slob raken" betekent.
Later mochten we de hele boerderij
bekijken en werd ons voorgedaan
hoe we een mooi mozaïek tapijt
kunnen maken. In deze "Kamer-
breedtapijt tijd" niet aan ons be
steed maar wel leuk om te zien. Het
is een oud familiebedrijf, al het vier
de geslacht in de vrouwenlijn. In het
bakhuis wordt nog steeds brood ge
bakken met als brandstof takken
bossen. Tot 1866 werd hier door
alle omringende dorpsbewoners het
meel gebracht en werd er drie maal
in de week brood gebakken.
Rond vier uur waren we in Ootmar
sum. Na het diner was er een rond
wandeling en een dia-presentatie in
het stadje onder leiding van een
gids. Ootmarsum is waarschijnlijk
de oudste plaats in Twente. Als
stichter werd Odehians, koning der
Franken genoemd. Thans wordt al
gemeen aangenomen, dat de naam
is ontleend aan Othmar, een Franki
sche legeraanvoerder, die er een ne
derzetting stichtte. Heel bijzonder is
het dat de stratenloop nog exact
hetzelfde is als 300 jaar geleden. Er
is geen rooilijn, alle huizen ver
springen.
Na de ijstijd is dit land zodanig ver
schoven dat er geschikte grond ont
stond om uien op te telen, vandaar
de tweede naam voor Ootmarsum:
"Siepelstad".
Dinsdag 12 mei: na een goede
nachtrust gingen we de fietsen op
halen. Grote pret en eer ieder zijn
fiets had was het al laat geworden
en begon het te regenen. Dus alle
maal regenkleding aan. Op naar de
"Hezinger Grensland-route" en 's
middags een bezoek aan het open
lucht museum '"t Los Hoes". Dit
laatste ging echter wegens tijdge
brek niet door. De groep werd
gesplitst in snelle en in langzame
fietsers (rijders), omdat het in het
begin niet zo vlotte.
Woensdag 13 mei was het doel een
bezoek aan kasteel Sing raven en
een oude watermolen uit 1619 even
buiten Denekamp. Het weer was
goed en niet te warm. De molens
zijn nog steeds in gebruik en omvat
ten een koren- en een zaagmolen.
Ze werden reeds in de 17e eeuw ge
kenmerkt als de beste molens van
Twente. Kasteelrondleiding was niet
aanwezig, jammer maar niets aan te
doen. De omgeving was ook mooi
en het kasteel van buiten ook.
De tweede groep ging via Weerselo
terug naar Ootmarsum. De eerste
groep maakte een toer langs de ri
vier de Dinkel en stopte bij het Stift:
een overblijfsel van een Benedictij
ner Abdij uit 1140. Onder een Stift
verstond men een geestelijke stich
ting waarin alleen ongehuwde adel
lijke dames werden toegelaten. In
de Franse tijd zijn de Stiften ver
kocht door Napoleon.
's Avonds was er een ontmoeting
met de Plattelandsvrouwen uit de
omgeving van Slagharen. De
Zeeuwse dames vertoonden een
mooie dia-serie over hun provincie
en voor ons was er een speciaal
programma ingestudeerd met alle
maal bekende Hollandse liedjes en
waren er Twentse "Kiepertjes".
Donderdag 14 mei: de snelle fiet
sers hadden een hele dagtoer voor
de wielen: nl. "de Lutterzandroute".
Het weer was prachtig rond 25 gra
den dus korte broeken en blote ar
men. Een prachtige tocht door de
vrije natuur. De tweede groep ging
naar de "kuipersberg" met de
Oriënteertafel van de ANWB en ver
volgens naar "Het Stift" waar de
andere groep de vorige dag geweest
was. Daarna werden de fietsen
weer teruggebracht naar de ver
huurder. 's Avonds was een folklo
ristische avond, die heel leuk en
muzikaal was. Enkele dames
dansten zelfs met de dansers mee.
Paleis Het Loo
Op vrijdag 15 mei pakten we onze
koffers en vertrokken met de bus
naar Paleis "Het Loo" in Apeldoorn.
Volgens mededelingen van het Duit
se ministerie van Landbouw (BEM)
daalde de zelfvoorzieningsgraad
pluimveevlees van 64% in 1990 tot
59% in 1991.
Dat is vooral toe te schrijven aan de
daling van de produktie van
599.000 ton tot 574.000 ton, in
hoofdzaak het gevolg van de ver
minderde produktie in de voormali
ge DDR. Bovendien steeg het totale
verbruik van 931.000 ton tot
976.000 ton.
De zelfvoorziening bij ganzen daalde
van 33% naar 13%, terwijl bij soep
kippen de zelfvoorziening daalde
van 96% naar 90%. Wat braadkui-
kens betreft was er een teruggang
van 60% tot 57%, bij eenden van
60 naar 49% en bij kalkoenen en
overig gevogelte van 68% naar
61%.
Even rust en de benen strekken.
Dit paleis geeft een beeld van de
historische band tussen het Huis
van Oranje-Nassau en de Nederlan
den. Na jarenlange restauratie zijn
paleis en tuinen sinds 1984 open
gesteld. Het middenhuis en de zijpa
viljoens aan weerszijden geven een
indruk van de bewoning van het pa
leis door de Oranje's gedurende 3
eeuwen. Van de stichter Koning-
Stadhouder Willem de Derde tot en
met Koningin Wilhelmina.
Jammer was het dat een mevrouw
uit Wemeldinge haar pols heeft ge
broken bij het nemen van een foto
en daarbij achteruit stapte in de vij
ver en ongelukkig terecht kwam. De
groep schrok erg maar we moesten
verder. Naar Kruiningen om de boot
te halen voor de dames uit Zeeuws-
Vlaanderen. Dit ging ook maar net
op de valreep. Vervolgens naar Goes
en naar Vlissingen waar het weer
racen voor de boot naar Breskens
was.
Het was een hele leuke fietsreis en
tot ziens op de reünie op 24 juni.
M. Brons, Renesse
N. Boers, Zierikzee
Lever is een orgaanvlees dat
zeer mager is. Het is in de keu
ken goed te gebruiken en heeft
bovendien een vrij korte bak
tijd. Daarbij is de lever ook nog
zeer rijk aan vitamines en mi
neralen. Verwerk de lever liefst
zo snel mogelijk, daar deze aan
bederf onderhevig is, wat ove
rigens in het algemeen voor al
le organen geldt (niertjes,
zwezerik, tong en hersens).
Over het algemeen gaat men
er van uit dat bij het bereiden
van warme maaltijden kalfsle
ver wordt gebruikt, omdat in
tegenstelling tot varkens- en
runderlever de kalfslever zeer
fijn van smaak en aanmerkelijk
malser is. De lever moet er bij
aankoop fris uitzien, een
donkerbruin-roodachtige kleur
hebben en bovendien veer
krachtig aanvoelen. Bak de lever
niet onnodig lang, daar ze snel
uitdroogt, krimpt en taai wordt.
Ook is het van belang tijdig de
lever te bestellen bij uw slager
daar deze niet altijd voorradig
is.
Voor de bereiding van de on
derstaande maaltijd hebben we
dit nodig: 400 a 500 gram in
dunne reepjes gesneden
Voor vrouwen en mannen die
woonachtig zijn in de regio's Em-
men, Venlo of het Westland en
werkzaam zijn in de agrarische sec
tor start binnenkort een kinderop-
vangproject. Vanaf 1 juli a.s.
kunnen deze ouders zich hiervoor
aanmelden bij het Landbouwschap
in Den Haag. Het gaat om een expe
riment dat twee jaar duurt en waar
voor een bedrag van 500.000
gulden beschikbaar is. Dit project
vloeit voort uit afspraken die
werkgevers- en werknemersorgani
saties daarover in het cao-overleg
gemaakt hebben.
Wanneer een echtpaar een eerste
kind krijgt, heeft dat vaak tot gevolg
dat één van de partners, meestal de
vrouw, stopt met werken. De werk
gever ziet daardoor een ervaren
kracht vertrekken en is genoodzaakt
een nieuwe werknemer te zoeken
\en op te leiden. Vandaar dat tijdens
het experiment wordt onderzocht of
het bieden van kinderopvang helpt
bij het in dienst houden van
bestaand personeel of bij het aan
trekken van nieuw personeel. Te
vens willen de cao-partijen weten of
kinderopvang voor de agrarische
sector realiseerbaar is. Doordat het
Lugano, Zuid-Zwitserland, 1-10 juli,
10-daagse busreis/overnachtingen:
1 in Leonberg, B.R.D.; 7 in Lugano; 1
in Leonberg. Programmapunten o.a.:
per kabelbaan naar de top Monte
Bré; agrarische bezoeken; boottocht
op meer van Lugano; bezoek Ita
liaanse stad Milaan met rondrit;
tocht via Vorstendom Liechtenstein.
Lugano, gelegen aan het gelijknami
ge meer!
Hongarije, 7-14 juli, 8-daagse vlie
greis/rondreis per bus/logies in: 2
Budapest, 2 Hajdüszoboszló, 2
Eger, 1 Budapest. Programma o.a.:
rondrit Budapest met bezichtiging
van de belangrijke monumenten;
bezoek aan groente- en fruitmarkt;
tocht naar Donauknie; bezichtiging
landbouwcoöperatie en pottenbak
kerij; tocht over Puszta, beschermd
natuurgebied; bezoek paardenshow
en druipsteengrotten. Hongarije,
een gastvrij land, rijk aan natuur
schoon, een interessante landbouw
en een aparte cultuur!
kalfslever, 1 winterwortel ook
in dunne reepjes gesneden, J4
dl plantaardige olie, Z2 ragfijn
gesneden ui, 2 teentjes knof
look (pers), 2 dl. vleesbouil
lon (tablet), 2 eetI. sojasaus, 2
eetI. bloem, en een mix van de
volgende kruiden, 1 thee! laos,
2 theel. strooi-aroma, een rag
fijn gesneden rode peper of 1
theel. sambal oelek en iets
zout.
De bereiding gaat zo: verhit de
olie in een ruime stoof- of bak
pan, liefst met deksel. Haal de
lever goed door de bloem, ver
hit de olie en zet de lever sa
men met de wortel, ui en de
knoflook aan tot ze iets gaat
kleuren. Werk de bloem, plus
budget beperkt is, blijft het experi
ment beperkt tot drie regio's.
De beschikbare middelen zijn onder
gebracht bij de Stichting Utrechtse
Kinderopvang (SUK). Het Land
bouwschap geeft de aanmeldingen
door aan deze stichting die het pro
ject uitvoert. In overleg met de
ouders zoekt de Stichting Utrechtse
Kinderopvang een kinderopvang
plaats in een kinderdagverblijf of via
een gastouderbureau. De stichting
regelt de plaatsing en int de ouder
bijdrage. Deze is afhankelijk van het
netto-gezinsinkomen. Bij een netto
inkomen van bijvoorbeeld 3000 gul
den en twee dagen kinderopvang
bedraagt de bijdrage 169 gulden per
maand. Deelname aan de regeling
kost de werkgevers niets aangezien
zij al collectief hun bijdrage hebben
geleverd.
Werknemers kunnen zich voor de
regeling aanmelden bij de hoofdaf
deling Sociale Zaken van het Land
bouwschap, Prinsevinkenpark 19,
2585 HK Den Haag, tel.
070-3526625. Na aanmelding kan
het drie tot vier maanden duren
voordat de Stichting Utrechtse Kin
deropvang erin slaagt een plaats te
vinden.
Finland, 24-31 juli, 8-daagse vlie-
greis/busrondreis/overnachtingen: in
Helsinki, Lappeenranta, Kuopio, Ah-
tari. Programmapunten o.a.: rondrit
Helsinki; tocht door Merengebied;
rondrit Kuopio, bekend om alterna
tieve elfstedentocht; boottocht op
Paljanemeer; bezoek agrarisch be
drijf en glasfabriek. Het land met
een ongerepte natuur, duizenden
meren en mooie bossen!
Denemarken, 27 juli-4 augustus,
9-daagse busrondreis/overnachtin-
gen o.a.: in Duitsland, Kopenhagen,
Randers, Vejle.
Zuidafrika, 30 oktober-20 novem
ber, 22-daagse vliegreis/busron-
dreis. Voorbespreking zaterdag 27
juni 1992, 10-15-12.30 uur, in
Postiljon Nulde-Putten.
Voor uw aanmelding, nadere infor
matie of voor het aanvragen van de
brochure 'Agrarische Studiereizen
1992', kunt u bellen naar Agrarische
Studiereizen, Kleine Oord 179, 6811
HZ Arnhem, tel. 085-512087.
de kruidenmix door. Zet dit
even door, en giet er vervol
gens de koude bouillon bij.
Stoof (op matige warmtebron)
onder een gesloten deksel de
lever in 20 min gaar (indien
nodig nog wat bouillon of wa
ter er aan toevoegen). Is de le
ver zo ver, maak ze dan verder
op smaak met de sojasaus,
plus eventueel nog wat zout.
Voor de pilawrijst is dit nodig:
300 gr. rijst, 3/4 liter vlees-kip
bouillon (tablet), 60 gr. bo
ter, 1 ragfijn gesneden uitje en
iets zout. De bereiding gaat zo:
zweet in de helft van de boter
(in een ruime pan) het uitje aan
zonder te kleuren. Roer er de
goed gewassen rijst en wat
zout door. Voeg er de bouillon
aan toe en laat dit onder een
gesloten deksel langzaam gaar
worden (20 a 25 minuten). Is
de rijst gaar, maak ze dan even
goed los met een vork. Werk er
tot slot de rest van de boter
doorheen. In plaats van rijst
laat de lever zich ook heel goed
smaken met bijvoorbeeld ge
kookte mie. A/s garnituren:
komkommer, courgettes, ijs
bergsla en sperziebonen.
M.A. van der Vliet