Eigen kontrole veevoeders wordt steeds belangrijker Gelders rivierendorp sprookjesachtig in bloeitijd CLO-instituut voor de veevoeding behouden Fruitteelt bepaalt prachtig landschap rondom Neerijnen 10 Enkele bedrijfsgebouwen van 'De Schothorst'. De toegangsweg tot het instituut. Vooral nu de samenstelling van het veevoer een belangrijkere rol gaat spelen, is het van belang dat de veehouders een eigen instantie heb ben die de kwaliteit van het veevoer in de gaten houdt. De CLO-kontrole, uitgevoerd door het instituut voor de veevoeding 'De Schothorst', is daarvoor uitstekend geschikt en moet dus behouden blijven. Het in stituut wil de ontwikkeling van en de kontrole op veevoeders integre ren. 'De Schothorst' kan naast het PVVr, dat besloten heeft zelf de kontrole op de basiskwaliteit uit te gaan voeren, gaan opereren en kan daarbij wel degelijk van nut zijn. Op de vergadering van de Afdeling Veredelingslandbouw van het KNLC op 7 mei 1992 werd uitvoerig gesproken over de toekomst van de CLO-kontrole op veevoeders. De laatste tijd is er twijfel gerezen over het nut van deze kontrole naast de certificering middels internationaal erkende normen van veevoerfabri- kanten en de kontrole die het PVVr uit wil gaan voeren. Het PVVr heeft onlangs besloten dat het de kontro le op de basiskwaliteit van het vee voer in eigen beheer wü gaan uitvoeren. De direkteur en de voor zitter van het CLO-instituut voor de veevoeding 'De Schothorst', respek- tievelijk de heren Van der Aar en Blokland kregen tijdens de vergade ring de gelegenheid om de visie van het instituut uitéén te zetten. Certificering Een bedrijf dat veevoeders fabri ceert kan een erkenning middels certificering van haar kwaliteitsbe wakingssysteem krijgen volgens in ternationaal erkende normen, de zogenaamde NEN/ISO-normen. Het systeem wordt dan getoetst aan de hand van een door het bedrijf zelf opgesteld kwaliteitshandboek. Het certificaat zegt echter niets over het kwaliteitsniveau van de produkten. De kontrole op naleving van de nor men, waarbij de kontrole op de ma terie, het voer en het voortbrengingsproces van het voer maar een beperkt deel inneemt, vindt hoogstens twee keer per jaar plaats. Omdat certificering geen uitspraak doet over het niveau van de kwali teit van het voeder, heeft volgens 'De Schothorst' kontrole op de pro- duktkwaliteit zeker betekenis. De CLO-kontrole brengt op basis van onderzoek op het instituut een kwa liteitsniveau aan waaraan alle voe ders moeten voldoen. De CLO-kontrole wordt vaker dan twee keer per jaar uitgevoerd, waardoor de kans op ontdekken van zwakke punten in de kwaliteitsbewaking van de mengvoederbedrijven groter is. Van der Aar gaf aan dat de meng- voerkoöperaties steeds grotere een heden worden en tevens meer professioneel. Bij de koöperaties ontstaat meer behoefte om zelf on derzoek op te starten en zelf de kwaliteit te bewaken. 'De Schot horst' kan echter eisen stellen aan de kontrole, waardoor het efficiënter werkt. De CLO-kontrole zal extra kwaliteit betekenen volgens Van der Aar. Daarnaast zei hij dat de koöpe raties zelf behoefte hebben aan een externe kontrole en bovendien is het goedkoper om zo'n kontrole geza menlijk op te pakken. Onderzoek 'De Schothorst' wil haar methode van kontroleren nu gaan aanpassen, omdat het PVVr te kennen heeft ge geven zelf ook te gaan kontroleren op de basiskwaliteit van het vee voer. Door gebruik te maken van de kontrole van het PVVr kan men bij de CLO-kontrole daardoor een aan tal aspekten laten rusten. De kosten van de CLO-kontrole kunnen daar door met 50 tot 60% worden terug gebracht. Op de vergadering werd de vraag gesteld wat er verloren gaat, als de kontrole volledig wordt uitbesteed. Van der Aar antwoordde dat ten eerste een stuk expertise verloren gaat. Het belangrijkste daarbij vond hij dat bij de kontrole onderzocht moet worden of men op de juiste manier tot de voedersamenstelling is gekomen. Dat kan niet door in- spekteurs van het Produktschap worden bekeken, maar moet door onderzoekers worden nagegaan. Ten tweede onderzoekt het Pro duktschap de kwaliteit van het pro- dukt door het te toetsen aan 'de wet'. Volgens Van der Aar kan 'De Schothorst' verder gaan in haar eisen ten aanzien van de kwaliteit dan het Produktschap. Zowel Van der Aar als Blokland we zen op het belang van een 'eigen' kontrolerend opgaan als 'De Schot horst'. De CLO is een ijkpunt voor iedereen en daarom moeten we be houden wat we hebben. Er zal an ders een stuk research worden weggegeven, die de landbouw in de toekomst naar alle waarschijnlijk heid steeds meer nodig zal hebben. Bij het uitwerken van het plan 'Mi neraal Centraal' is bijvoorbeeld ge bruik gemaakt van 'De Schothorst'. Alleen al omdat de samenstelling van het veevoer steeds belangrijker wordt, wordt het ook steeds be langrijker daar goede kennis van te hebben. De leden van de Afdeling Veredelingslandbouw konden zich hier bij aansluiten. Geert Pinxterhuis Neerijnen is in de bloeitijd een dorp van een sprookjesachtige schoon heid. Boomgaarden en ook het bos maken dat Neerijnen als een van de mooiste Gelderse rivierdorpen be kend staat. In de dorpskern staan een kasteel, nu in gebruik als ge meentehuis, en een prachtige witte kerk. Rondom de kern liggen boer derijen. Zo ook het fruitteeltbedrijf van de familie Verstegen. Vader J.P. Verstegen en de twee zo nen Floor en Alfred werken en leven temidden van al dit schoons. Met aan de ene kant de Waal en de be langrijke Waalbandijk en aan de an dere zijde uitzicht op het bos en de kerk, eigenlijk midden in het dorp, ligt het bedrijf van maatschap Ver stegen. De boerderij, met een karak teristieke rieten kap, heet in de volksmond 'Jorissen'. Het zo'n hon derdvijftig jaar oude bedrijf dankt zijn naam aan het feit dat het lange tijd de enige partikuliere boerderij was. Andere boerderijen in Neerij nen behoorden tot het geslacht Van Pallandt. De baron en later de baro nesse woonden op het kasteel Nee rijnen en hadden een zeer belangrijke plaats in de dorpsge meenschap. Ruim dertig jaar geleden kocht J.P. Verstegen (59) de boerderij en vestigde daar zijn fruitteeltbedrijf. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 27 hektare grond, waar van op 21 hektare appels worden geteeld. Samen met zijn zonen Floor (34) en Alfred (25) vormt Verstegen een maatschap. De drie telers heb ben samen met een medewerker hun handen vol aan het bedrijf. De Elstars, Jona Golds en Coxen wor den zelf gesorteerd en opgeslagen in de eigen koelruimte. Grotendeels bestaat die koeling uit een lage zuurstofbewaring. Bos en dijk Het huisperceel ligt tussen het bos en de Waalbandijk in. Zodoende hebben de Verstegens nooit te kam pen gehad met vorstschade. Tot vo rig jaar, maar gelukkig kon toen al 11 hektare beregend worden. Nu is op het hele stuk van 21 hektare be regening aangelegd. "Die aanleg, dat hebben we zelf gedaan en de pompen hebben we ook zelf ge bouwd", vertelt Floor. Samen met Alfred bouwt hij nu ook een nieuwe werkplaats bij het bedrijf. Uniek Hun bedrijf ligt in de ruilverkaveling Avezaath-Ophemert. Die verloopt op dit moment wat moeizaam, van wege vele bezwaarschriften. Toch heeft de familie goede hoop dat zij door de ruilverkaveling ook de overi ge hektares kunnen inplanten met fruitbomen. "Een uniek dorpje", zo bestempelen de broers hun woon- en werkomge ving. "Toch valt het ons niet meer zo op, dat het hier zo mooi is". Al fred vindt wel dat als hij van een va kantie thuis komt, hij blij is dat hij weer in het prachtige Neerijnen is. "Op zichzelf is het hier prachtig werken en prachtig leven, mits je niet ahte veel problemen met bui tenstaanders krijgt", benadrukt Floor. De laatste tien jaar hebben zich in Neerijnen veel buitenstaan ders gevestigd. "Die mensen willen het dorp veranderen". De fruittelers hebben geen problemen met de overige bewoners, maar het kom- mentaar op hun werk stoort hen toch. "Als je een praatje met ze maakt, dan vragen ze altijd of dat spuiten wel nodig is". Verontwaar digd geeft Alfred aan dat op het ge hele bedrijf juist milieubewust geteeld (MTB) wordt. "Wij werken volledig volgens de MTB- richtlijnen". Milieubewust Al een paar jaar werkt de maat schap milieubewust. Dat houdt on der meer in dat er alleen gerichte Het fruitteeltbedrijf van maatschap Verstegen Hgt vlakbij de uitzon derlijke mooie dorpskern van Neerijnen. (Foto Cor de Cock). bestrijding plaats vindt. Met bijvoor beeld een Feromoonval kunnen ze bepalen of fruitmotbestrijding nodig is. Daarnaast werkt de maatschap met biologische bestrijders. Zo worden roofmijten ingezet tegen spint. En torenvalken moeten volgens de MTB-richtlijnen het ongedierte opruimen. Daarvoor hangt er ook een valkenkast op het bedrijf. Eigen lijk is die niet nodig, zo vinden de gebroeders, want helaas vallen ook veel kleine vogels ten prooi aan de valken. "Hier in deze bosrijke omge ving zitten namelijk al ontzettend veel torenvalken en ook een paar buizerds". Bloesemroutes De fruitteelt besteedt zorg aan het milieu en levert een belangrijke bij drage aan de zuurstofvoorziening. Daarnaast is die fruitteelt ook bepa lend voor het landschap. Beide broers zijn er van overtuigd dat hun boomgaard een landschap pelijke waarde heeft. "Reisorganisa ties organiseren zelfs bloesemroutes voor de toeristen", onderstreept Floor zijn standpunt. Natuurmensen Fruittelers zijn natuurmensen, vindt Floor. "Als het mooi weer is gaan wij ook in het bos wandelen". Al fred geniet ook absoluut van de prachtige omgeving. Voorop staat wel dat het bedrijf voor honderd procent uitgevoerd moet kunnen worden. "Je kunt wel van de natuur houden, maar ik moet toch van het bedrijf leven", besluit Floor. Ingrid van den Hengel

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1992 | | pagina 10