Breed aanbod van cursussen
in winterseizoen 1992-1993
NOOD-
SLACHTINGEN
Informatie en tips over
zure zuivelprodukten
AOC in samenwerking met POOC:
Wat anders en toch dichtbij!
Doorlopend te koop gevraagd:
VAN DEN BERGE, YERSEKE b.v.
Agrarische ervaring opdoen
in het buitenland
Jacht op verwilderde duiven
weer open
F. HENDRICKX CONSTRUCTIE
Nieuwenhuijse - Kruiningen
GALLAGHER
P. CEVAAL
John Deere
KNOLSELDERIJ
UIEN
WINTERPEEN
Verkoop van uien en wortelenzaad
Kontrakten gevraagd voor:
uien, knolselderij en
winterpeen
Ossendrecht. Tel.: 01647-4143
Voor al uw
Tel. 01130-2503
Autotel. 06-52114682
12
Het AOC Zeeland heeft in samen
werking met het Provinciaal Overleg
Orgaan Cursusonderwijs (POOC)
een gevarieerd cursusprogramma
voor het seizoen 1992-1993 sa
mengesteld. Naast de bekende cur
sussen worden diverse nieuwe
cursussen aangeboden, vooral in de
fruitteelt en de tuinbouwsector.
Hoewel het cursusprogramma van
dit jaar nog niet helemaal is afgeslo
ten, kan nu al worden vastgesteld
dat het een succesvol cursussei
zoen is geweest. Een overgrote
meerderheid van de cursisten is zeer
tevreden over de cursus die zij heb
ben gevolgd. Uitspraken als: 'deze
cursus zou elke boer moeten vol
gen' zijn een stimulans voor de
voorbereidingen van het volgend
cursusseizoen, winter 1992/1993.
Deze voorbereidingen zijn al in volle
gang, het cursusprogramma is vast
gesteld, de cursusfolder en het cur
susboekje voor het komende
seizoen worden een dezer dagen
verzonden.
Aanmelding vóór 1 mei
In verband met het reserveren van
personeel van het AOC Zeeland e.o.
voor het cursusonderwijs is het
noodzakelijk dat vóór 1 mei a.s. dui
delijk wordt hoeveel cursisten zich
het komende seizoen aanmelden.
Ook indien een beroep wordt ge
daan op externe deskundigen, DLV
en/of SEV is een tijdige planning
noodzakelijk. Daarom dringen wij er
met klem op aan u vóór 1 mei aan
te melden!
Kort nè 1 mei wordt op grond van
het aantal aangemelde cursisten
besloten of een cursus al dan niet
doorgaat. Er zijn gemiddeld 14 cur
sisten per cursus nodig om een cur
sus door te kunnen laten gaan. Op
sommige praktische cursussen (o.a.
informatica en technische cursus
sen) kunnen niet meer dan 12 cur
sisten worden toegelaten in verband
met het beschikbare materiaal. In
dit geval wordt toelating op volgor
de van aanmelding toegepast.
Overzicht cursussen
A. Technische cursussen:
Booglassen beginners en gevorder
den; onderhoud op en rond het be
drijf; omgaan met hydraulische
apparatuur; houtbewerking be
ginners.
B. Automatiseringscursussen:
Basiscursus computerkunde; cursus
MS-DOS; Cursus WP 5.1.
C. Cursussen Fruitteelt/Tuinbouw:
Basiscursus fruitteelt; basiscursus
fruitteeltmedewerk(st)ers; basiscur
sus gewasbescherming in de fruit
teelt; gevorderdencursus
gewasbescherming in de fruitteelt;
koelen en bewaren van fruit; be
mesting in de fruitteelt; snoeien
fruitbomen (beginners en gevorder
den), teelt houtig kleinfruit, teelt
snijbloemen, oriëntatie kastuin-
bouw, vollegrondsgroenteteelt, tul-
penbroei (in samenwerking met
veiling Westland).
D. Cursussen speciaal voor
vrouwen:
Basiscursus akkerbouw, basiscur
sus fruitteelt, aanleg en onderhoud
(groente )tuin.
E. Economische cursussen:
Vakgebiedscursus economie, EVTO
akkerbouw, basiscursus boekhou
den, liquiditeitsbeheer/lezen ac
countantsrapport, werken met
financieel pakket MiFas; efficiënt
management, bedrijfsaanpassing in
de akkerbouw.
F. Akkerbouwcursussen:
Spuiten in de landbouw, consument
gericht produceren, oriëntatiecursus
ecologische landbouw, mineralen-
benutting in de akkerbouw, teelt
pootgoedaardappelen.
G. Dierhouderij cursussen:
Oriëntatie slachtkuikens als 2e tak,
mineralenbenutting in de rundvee
houderij, wet- en regelgeving in de
veehouderij.
H. Cursussen Groenvoorziening:
Erfbeplanting, ecologisch groenbe-
heer, spuiten openbaar groen.
I. Diversen:
Bijenteelt voor beginners en gevor
derden, kamperen bij de boer, kook
cursussen voor mannen,
communicatieve vaardigheden, ma
nagement studiedagen.
J. Cursussen I.L.K.V.:
Basis- en middenkadercursussen.
Informatie bij ILKV, Cereshof 4,
4463 XH Goes, tel. 01100-147700.
K. Cursussen aan de Agrarische
Praktijkschool voor Mechanisatie en
Open teelten:
Informatie Agrarische Praktijk
school, Pr. Beatrixstraat 66, 4507
AL Schoondijke, tel. 01173-1551.
Meer informatie over de bovenge
noemde cursussen (A t/m I) is te
verkrijgen bij het AOC Zeeland, tel.
01100-27203 of 01100-31730.
Een zure-zeifzuive/aar
seenheden.
met kwark in verschillende verpakking-
Bijna 40 procent van de in 1991 in
het verenigde Duitsland geprodu
ceerde trekkers kwam uit de John
Deere fabriek te Mannheim. De pro-
duktie van ruim 27.000 eenheden
betekende echter toch een daling
met ca. 20 procent ten opzichte van
1990.
In totaal werden er vorig jaar in
Duitsland bijna 70.000 trekkers ge
produceerd, tegen ruim 77.000 in
1990.
Van alle zuivelprodukten die we da
gelijks eten bestaat ruim 40 procent
uit de zogenaamde zure zuivelpro
dukten: niet alleen yoghurt en kar
nemelk maar ook kwark, umer, zure
room en crème fraïche.
In een zojuist verschenen brochure
geeft Het Nederlands Zuivelbureau
informatie, wetenswaardigheden,
tips en recepten. Bijvoorbeeld: han
gop maken, sausjes met kwark,
links- en rechtsdraaiend melkzuur
en hoe yoghurt vlees malser maakt.
Fris en lichtzuur
Al deze produkten hebben één ding
gemeen: het gebruik van melkzuur-
bakteriën bij de bereiding. Zij zetten
de melksuiker om in melkzuur. Daar-
Capelleweg 13, 4416 PN Kruiningen
tel. 01130 - 3310; autotel. 06-52771998
door werkt het produkt fris en licht
zuur van smaak. Afhankelijk van het
produkt worden in de fabriek aan
melk of room bepaalde melkzuur-
bakteriën toegevoegd. Meest een
voudige voorbeeld is de karnemelk,
gemaakt van magere melk.
De-brochure "Zure zuivel" geeft in
formatie over de bereiding van de
verschillende soorten yoghurt en
van het jongste zure zuivelprodukt:
umer. Het verschil tussen zure room
en crème fraïche wordt duidelijk ge
maakt. En het buitenbeentje kwark
komt aan de orde; dit is eigenlijk
geen melkprodukt maar kaas.
Behalve informatie over bereiding en
samenstelling bevat de brochure
een handige tabel met de voedings
waarde van de produkten en gege
vens over gezondheidsaspekten. De
brochure "Zure zuivel" kan worden
aangevraagd bij Het Nederlands Zui
velbureau, Postbus 30, 2280 AA
Rijswijk, telefoon 070-3953395.
Luxemburg, 13-17 april, 5-daagse
busreis/4 overnachtingen in het ge
zellige stadje Vianden, gelegen aan
het riviertje de Our en bekend om
het kasteel boven op een rots. Ge
niet van een ontspannen reis in het
mooie Luxemburg. Programmapun
ten o.a.: Grotten van Remouchamps
(in België), bezoek aan hoofdstad
Luxemburg met rondrit en bezichti
ging van de belangrijkste monumen
ten, tocht door het mooie Müllerthal
'Klein Zwitserland', kasteel Vianden,
enige vrije tijd om te wandelen, etc.,
bezoek agrarisch bedrijf in de omge
ving van Vianden, naar Echternach,
wandeling door vlindertuin, met 40
soorten exotische vlinderrassen, be
zoek champagnekelder in Grever-
macher en Wijnmuseum in Ehnen,
bezoek aan stuwmeer Esch-sur-
Süre. Luxemburg, een klein land,
met een grootse natuurschoon!
Berlijn, 24-27 april, 4-daagse bus
reis/3 overnachtingen in hotel in
Berlijn. Berlijn, de 'nieuwe' hoofd
stad van Duitsland, met tal van
unieke en interesssante beziens
waardigheden! Programmapunten
o.a.: bezoek agrarisch bedrijf in om
geving van Berlijn; rondrit door Ber
lijn, o.l.v. deskundige gids;
bezichtiging Pergamonmuseum; be
zoek Potsdam en Grossmarkt, waar
75% van Berlijns behoefte aan le
vensmiddelen verhandeld wordt. De
'nieuwe' hoofdstad van Duitsland!
Madeira, 25 april-2 mei, 8-daagse
vliegreis/7 overnachtingen in Hotel
Quinta do Sol, Funchal. Madeira is
een prachtig vulkanisch eiland in de
Atlantische Oceaan. Door het gun
stige klimaat, het gehele jaar kleur
rijke bloemenweelde.
Programmapunten o.a.: tocht naar
Porto Moniz; agrarische bezoeken;
interessante bezichtigingen;
madera-proeverij. Madeira, bloemen-
eiland in Atlantische Oceaan!
Tunesië, 9-16 mei, 8-daagse vlieg
reis/rondreis per bus/overnachtin
gen: 2 in Sousse, 1 Tozeur, 1 Gabès,
1 in Sousse, 2 Tunis. Tunesië, een
land met schilderachtige plaatsen
die Oosters aandoen, Arabische
markten, mooie ruïnes en sprookjes
achtige oasen. Op het programma
o.a.: bezoek melkfabriek en agrari
sche bedrijven; bezichtiging Ro
meinse opgravingen van Sbeitla en
holenwoningen in Matamata; be
zoek aan de oases van Tozeur en
Nefta en kunstenaarsdorpje Sidi
Bou Said; tochtje per dromedaris.
Tunesië, zonnig, vriendelijk en
mysterieus!
Bodensee, 9-14 mei, 6-daagse bus
reis/overnachtingen: 1 bij Stuttgart,
4 in Friedrichshafen, aan de oostzij
de van Bodensee, met leuke stadjes
aan de oevers. Programmapunten
o.a.: bezichtiging Konstanz; bezoek
bloemeneiland Mainau en agrari
sche bedrijven; boottocht op Bo
densee naar Lindau; tocht over deel
Oberschwabische Barockstrasse.
Bodensee, met een aantrekkelijke
omgeving!
Voor uw aanmelding, nadere infor
matie of voor het aanvragen van de
brochure 'Agrarische Studiereizen
1992' kunt u bellen naar het Secre
tariaat van Agrarische Studiereizen,
Kleine Oord 179, 6811 HZ Arnhem,
tel. 085-512087.
De Stichting Uitwisseling en Studie
reizen voor het Platteland te Bergen
heeft dit jaar voor ondernemende
jongeren nog verschillende moge
lijkheden om werkervaring op te
doen in het buitenland.
Jonge agrariërs en schoolverlaters
van MAS of HAS kunnen 9 tot 12
maanden met een werkvergunning
in Canada verblijven. Naast verbre
ding van de werkervaring is ook
oriëntatie op emigratie een belang
rijk aspect aan dit programma.
In de Verenigde Staten zijn werksta-
ges van 3 tot 12 maanden mogelijk,
al dan niet gecombineerd met een
agrarische cursus aan een universi
teit. De Stichting Uitwisseling zorgt
voor de werkvergunning.
Bij een individuele stage in Europa
bepaalt een deelnemer zelf de
begin- en einddatum. De Stichting
Uitwisseling zorgt voor een praktijk
adres via één van de Europese
zusterorganisaties. De stageduur is
tenminste 3 maanden. In Hongarije
zijn o.a. in de voedseltechnologie
een aantal stagemogelijkheden (3
maanden). China is eennieuwe mo
gelijkheid voor enkele studenten van
een Agrarische Hogeschool.
Deelnemers dienen tussen de 18 en
28 jaar oud en ongehuwd te zijn.
Een agrarische opleiding (al dan niet
afgerond) en/of agrarische werker
varing zijn ook vereist.
Informatie en aanmelding bij de
Stichting Uitwisseling, postbus 97,
1860 AB Bergen NH, tel: 02208 -
96144.
Nu het groeiseizoen weer nadert
komt voor een aantal gewassen ook
een jaarlijks terugkerend probleem
dichterbij: het probleem van verwil
derde duiven. Deze richten elk jaar
in teelten als bijvoorbeeld erwten,
bonen, broccoli, spruiten en boom-
kwekerijgewassen veel schade aan,
zowel in het voorjaar als tijdens de
oogst.
Deze schade kan slechts gedeelte
lijk worden voorkomen door het af
schrikken en verjagen van de wilde
duiven. Het afschieten heeft
meestal meer effect.
De ophokperiode voor 1992 geldt
van 16 maart tot en met 22 mei. De
ophokplicht geldt niet voor de tijd,
gelegen tussen 6.00 uur en 8.00
uur 's morgens en tussen 17.00 uur
en een half uur na zonsondergang.
Evenmin geldt de verplichting voor
zaterdagen, zondagen en algemeen
erkende feestdagen. Tenslotte is de
ophokplicht niet van toepassing op
het trainen van jonge postduiven.
Dit omdat, volgens vertegenwoordi
gers van de duivenhouders, de jon
ge duiven zich. in deze periode
slechts 100 tot 200 meter buiten
het duivenhok begeven.
te Ossendrecht
Vraag vrijblijvend prijsopgave
betreffende uw
Koel- en bewaarplaatsen
Machinebergingen
Allerlei soorten stallen
Levering en montage van
isolatiematerialen
Alles op het gebied van
elektrische afrastering
Schrikdraad apparaten,
kunststof palen, geer.
palen, bielzen,
paardenlint, draad,
schapengaas
Agrarisch handelsbedrijf
Grijpskerke,
tel. 01180-23445