f Een Kerstpuzzel voor de feestdagen f I f f I f Wild! Redaktie ZLM-blad, Postbus 46, 4460 BA Goes. 14 HORIZONTAAL: 1 Feest; 7 meisjes naam; 13 bijb. tig.; 17 vrij; 24 koor; 25 niet even; 27 enkele; 30 ontvangen; 34 soort onderwijs; 35 riv. in Zwitserland; 37 aanhangsel; 39 zoogdier; 42 Bari um; 43 watertje; 44 vroeger schoolty pe; 46 bijvoorbeeld; 47 lekkernij; 48 vocht; 50 kaartspel; 52 water in N. Brabant; 53 gerucht; 55 inh. maat; 57 godvruchtig; 59 onfris; 61 ver; 62 deel Franse ontkenning; 63 schooltype; 65 zoogdier; 67 leven; 69 dief; 71 huid; 72 ongeluksgodin; 74 niets; 76 knaagdier; 78 laagte; 79 klomp planten; 81 op deze wijze; 82 deel van het jaar; 85 hoofddeksel; 87 zich schamen; 90 oorvijg; 91 reptiel; 94 trekdier; 96 pijn; 97 ter plaatse; 98 uitroep; 99 aanbie ding; 101 klepper; 102 klein vertrek; 103 groente; 104 Helium; 105 na kroost; 107 schoeisel; 111 herkauwer; 112 nieuw; 114 lokspijs; 115 bout; 116 gewicht; 117 fant. toekomstbeeld; 121 en anderen; 123 Gr. wijsgeer; 125 open plek; 126 scheper; 128 soort paard; 131 comm. bedrijf; 132 pachter; 133 ten bedrage van; 134 vruchtenat; 136 verstoteling; 138 militair; 139 Sp. titel; 141 steensoort; 142 in memoriam; 144 schriel; 145 voor; 146 schop; 148 dieregeluid; 149 voerbak; 152 sierlijk heid; 155 Tib. berggids; 158 maan stand; 159 vrl. dier; 160 inw. orgaan; 162 gevangenis; 164 vogel; 165 met name; 166 lofdicht; 167 het Rom. rijk; 169 de dat; 170 bez. vnw.; 172 nako meling; 174 afvoersloot; 176 deel van de hals; 178 vergrootglas; 180 van mening veranderd; 184 selderij; 187 blinkend; 188 vertaler; 190 numero; 192 koraaleiland; 194 schatting; 196 vaatwerk; 197 evenzo; 199 soort stof; 201 vleesgerecht; 202 Frans lidw.^203 muziekinstrument; 205 brij; 207 -It. rivier; 208 pl. in Z.-Holland; 210 eetge rei; 212 aankomend; 213 indien; 214 deel van een schoen; 216 Edelgroot- achtbare; 217 kerel; 219 boom; 221 int. vervoermiddel; 222 vroeger heerser; 224 kraakbeenvis; 226 de oudere; 227 groet; 228 tocht; 229 beweging van de zee; 231 vuurmond; 233 inwendig; 234 puistje; 235 onderstel; 236 witvisje; 238 ongeveer; 239 toespijs; 241 voertuig; 243 enkele; 245 ik; 248 strijdkreet; 249 larve; 250 gissen; 251 walgvogel; 254 doch; 256 Titanium; 257 vrl. dominee; 258 knaagdier; 260 voordat; 265 loop vogel; 266 lekkernij; 269 luchtstroom; 270 verharde huid; 272 drank; 274 toon; 276 vogel; 277 voorz.; 278 getij de; 280 dyne; 281 toon; 282 aspirant; 283 elektr. traktie; 284 speelgoed; 285 plaats; 286 schoollokaal; 287 sprook- jesfig.; 288 in orde; 289 bevel; 290 eerw. vader; 292 slechthorend; 293 bevel; 295 pers. vnw.; 296 tocht; 298 namiddag; 299 erg warm; 300 kl. plaats; 301 herald, kleur; 302 knevel; 304 te dien einde; 306 zwaardwalvis; 308 zwijn; 312 Radium; 313 berg plaats; 317 bijenhouder; 318 waterbek ken; 320 koningszoon; 323 oliehou dend gewas; 325 onbep. vnw.; 327 wereldtaal; 328 oxidatie; 329 driekroon; 330 gard; 332 de onbekende; 333 ge bint; 335 speelpenning; 337 met dank; 340 vlaktemaat; 342 wiel; 343 paarde- kracht; 344 loco-burgemeester; 346 uitroep; 347 eveneens; 349 mestvocht; 351 trek; 352 familielid; 354 soort brood; 358 jongensnaam; 363 onder meer; 365 bep. hoeveelheid; 367 licht breekbaar; 368 Rijksplantsoen; 369 hoefdier; 371 vorstelijk verblijf; 374 een zekere; 376 vod; 377 witte neerslag; 380 kerstboom; 382 zangnoot; 383 wel; 384 waterdoorlatend; 385 grappig; 387 knikker; 390 vervuiling; 391 blaas instrument; 393 onderaards hol; 395 middelpunt; 396 koud; 397 haars in ziens; 398 tweemaal; 400 Int. Arbeids- org.; 401 decibel; 402 Eur. kampioen schap; 404 wier; 406 niet lang; 408 bijb. fig.; 409 van af; 410 zoogdier; 413 maretak; 418 schrijfgerei; 420 Olymp. Spelen; 422 schilderslinnen; 424 vocht maat; 425 pl. in België; 426 IJzer; 427 verfplant; 428 vlaktemaat; 429 pers. vnw.; 430 netto; 432 Soc. Econ. Raad; 433 briefaanhef; 434 vroegere liedjes zanger; 435 soortelijk gewicht; 436 frisheid; 439 gokken; 441 werkl. wet; 443 aanw. vnw.; 445 vogel; 446 kruide rij; 447 vr. munt; 448 pl. op de Veluwe; 450 pl. op Ameland; 451 groot; 453 vroeger; 455 hoge berg; 457 riv. in Siberië; 458 feestmaal; 459 vieze; 461 norm. lage rivierstand; 463 Ver. Naties; 464 Bijz. Lager Onderwijs; 465 fijnma zig metalen vlechtwerk; 467 myth, fig.; 468 waakzaam; 470 vingertopontste king; 471 gedurfd; 473 houding; 475 sierdeken; 477 nummer; 479 omroep- ver.; 481 vroegere Chin, leider; 482 keukengerei; 483 prettig; 484 zoogdier; 486 mnl. dier; 488 duinvallei; 490 anno Christi; 492 hinderen; 495 kuip; 496 begrip; 498 bosgod; 500 geheel de uwe; 502 versierde spar; 504 openb. vervoer; 505 facade; 507 tijdsdeel; 508 wapen; 510 scheepstouw; 512 pook; 514 dwatehout; 515 voegw.; 518 Gr. letter; 519 onmeetb. getal; 520 heilige; 522 kassabriefje; 523 pers. vnw.; 524 Natrium; 526 myth, koning; 528 inw. orgaan; 530 Int. Arbeidsinspectie; 531 lidw.; 532 dieren; 534 eerlijk; 537 aan komend; 538 pl. in Overijssel; 539 privilege; 540 aarde; 541 maggiplant; 542 geestelijke. VERTIKAAL: 2 hoog aanzien; 3 hoef dier; 4 beteuterd; 5 sporeplantje; 6 visgerei; 8 aanstaande; 9 zeedier; 10 voorganger; 11 voor de middag; 12 graanopslagplaats; 13 bevestiging; 14 vrucht; 15 telwoord; 16 voegwoord; 18 Eng. drank; 19 visnet; 20 teugje; 21 onderzoeksinstituut; 22 visgerei; 23 lied; 26 ziekenhuisafd.; 28 onbep. vnw.; 29 pers.vnw.; 31 niet parkeren; 32 uitspansel; 33 speelgoed; 36 beek; 38 plat stuk hout; 40 voorm. eiland; 41 papegaai; 44 grafvaas; 45 deel van het hoofd; 48 bron; 49 voorz.; 51 loot; 54 keukengerei; 56 grondtoon; 57 rijg koord; 58 voorbeeld; 60 bijb. plaats; 61 ogenblik; 64 huisraad; 66 lust; 68 web; 70 voorz.; 71 gevuld; 72 deel van een molecule; 73 enorm; 75 koeiemaag; 77 Gr. letter; 79 schil; 80 gewas; 81 pers. vnw.; 82 valwind; 83 reeds; 84 oliepro- dukt; 86 gebied; 88 akelig; 89 overblijf sel; 90 riv. in Rusland; 91 einde; 92 Noord-Holland; 93 zuiver; 95 toon; 96 onontgonnen; 100 buitenstaanders; 102 gevangenbewaarder; 106 schee- peigenaar; 108 Amsterd. Peil; 109 bergweide; 110 uitgezette lijn; 113 mondwater; 115 groente; 118 land- bouwvork; 119 grondsoort; 120 onder nemingsraad; 122 karakter; 124 onzes inziens; 126 vrag. vnw.; 127 een zeke re; 129 zangstem; 130 muurholte; 132 familielid; 133 soort palm; 135 lange stok; 137 bouwland; 138 rechthoekig; 140 familielid; 143 Mijne Heren; 144 breiwerk herstellen; 145 rakel; 147 Eur. hoofdstad; 150 titel; 151 Indon. eiland; 153 waagstuk; 154 ontkenning; 156 paradijs; 157 eerw. heer; 159 maalin richting; 161 schaakterm; 163 voorz.; 165 mijlpaal; 168 dat is; 171 dun; 172 dwaas; 173 hemelgeest; 175 hoofd; 177 hoofddeksel; 179 landbouwwerk tuig; 180 vervoermiddel; 181 pl. in Gelderland; 182 stuur; 183 omhulsel; 185 meervoud; 186 zaadkorrel; 187 afsluiting; 188 buidel; 189 stadsgracht; 191 blik; 193 kameelachtige; 195 afge mat; 196 worm; 198 inkeping; 200 grappenmaker; 201 voertuig; 202 traag; 204 vochtig; 206 katachtige; 208 watering; 209 boom; 210 maling; 211 groente; 213 komst; 215 tijdperk; 218 maatstaf; 220 heilige; 221 motorrace; 223 als onder; 225 Gem. Universiteit; 226 hemellichaam; 227 wier; 230 aan drift; 231 rustig; 232 luizeëi; 236 opera van Veraï; 237 toespraak; 238 geheim schrift; 240 laatstleden; 242 helden dicht; 244 daarna; 246 Jap. bordspel; 247 plant; 248 Eng. maat; 252 kleur; 253 opschepper; 255 Aartsbisschop; 259 Emeritus; 261 veger; 262 hoender; 263 sprookjesfi.; 264 onderstelling; 267 zonnegod; 268 aardappel; 269 mnl. vogel; 271 hijswerktuig; 272 vis; 273 selderij; 275 boom; 279 uitrooep; 280 Zoals ieder jaar is ook in deze Kerstbijlage een mammoetpuzzel afgedrukt. In deze Kerstpuzzel zit een slagzin. De slagzin kunt u, voorzien van naam en adresvóór 10 januari 1992 opstu ren naar: Onder de goede inzen ders worden VVV- kadobonnen verloot. hond; 283 lidw.; 289 Selenium; 291 speelgoed; 292 Eur. taal; 294 bloem; 295 snijwerktuig; 297 tegenover; 299 erf; 303 bedwelming; 305 Deo Volente; 307 Rijksmark; 309 zuiver; 310 twaalf dozijn; 311 klank; 312 oevergewas; 314 psalmdichter; 315 plant; 316 Eur. land; 317 hetzelfde; 319 en dergelijke; 321 cirkelvormig; 322 kapot; 323 die renverblijf; 324 zangpartij; 326 en om streken; 331 lichtbron; 332 troefkaart; 334 wissewas; 336 knaagdier; 338 droog; 339 lichaamsholte; 341 snel; 343 precies; 345 dieregeluid; 348 handvat; 350 kleur; 351 snelle loop; 352 bundel; 353 aanw. vnw.; 355 voorz.; 356 pers. vnw.; 357 trek; 359 uitroep; 360 gevangenis; 361 slede; 362 Ver. Naties; 364 vogel; 366 auto brandstof; 367 voedsel; 370 hemelli chaam; 371 vacht; 372 bijb. fig.; 373 Sovjet Unie; 375 keukenkruid; 377 sergeant-majoor; 378 insekteneter; 379 inbeelding; 381 woonboot; 383 weg kant; 384 vr. maat; 386 Kon. Besluit; 388 afgelopen; 389 gesloten; 390 vaartuig; 392 confectiemaat; 394 om roepvereniging; 395 zuivelprodukt; 396 kaarsdrager; 397 Heren; 399 toch; 401 vliegveld; 403 knokploeg; 405 Venet. schipper; 407 soort mijt; 408 deel van een rijgsnoer; 409 mengelwerk; 411 klaar; 412 teer; 414 magere; 415 sport- term; 416 kraan; 417 handvatten; 418 deel van een vis; 419 klein kind; 421 kortschrift; 423 corona; 425 binnen ruimte; 431 windrichting; 434 zang stem; 435 sarcasme; 437 te eniger tijd; 438 tijdsduur; 439 rustteken; 440 riv. in Spanje; 442 verlangen; 444 bar; 446 rijgkoord; 449 grappenmaker; 452 tekort; 454 vogelprodukt; 456 kouter; 458 dam; 459 planeet; 460 vlak; 462 spant; 464 schooier; 466 wintervoer- tuig; 469 regeringsreglement; 470 zeil; 471 zware takel; 472 aanw. vnw.; 474 bedorven; 476 per persoon; 478 dag deel; 480 Turk; 481 insekteneter; 482 oever; 483 party; 485 jongensnaam; 487 wagen; 489 Luchtstrijdkrachten; 490 afwezig; 491 verdriet; 493 meisjes naam; 494 ontkenning; 495 meisjes naam; 496 broeder; 497 werkplaats; 498 vr. munt; 499 Rijksuniversiteit; 501 mak; 502 paardje; 503 vr. munt; 506 vergelijk; 507 melkklier; 509 veehou der; 511 vroeger koning; 513 deel van het gezicht; 516 projectieplaatje; 517 lor; 518 lofdicht; 519 via; 521 voorz.; 523 winterpeil; 525 Alg. handelsvoor- waarden; 527 sportartikel; 528 verbin ding; 529 bezit van een boer; 532 dieregeluid; 533 aanmoediging; 535 oude maat; 536 Tantalium. Een verzamelnaam voor de in het wild levende dieren, waarop men jacht maakt en die door ons mensen als voedingsmiddel wordt gebruikt. Werd er vroeger maar klakkeloos gejaagd op alles wat enigszins bewoog, daar is in de loop der jaren een eind aan gekomen. We kennen nu vele diersoorten die wettelijk worden beschermd. Wild dat onder de Jachtwet valt wordt in die tijd vers aangevoerd tot ongeveer 7 dagen na sluiting van de jacht. In het buitenland verschillen de jachttijden nogal met de onze, o.a. in Polen en Hongarije. Van daar dat ook buiten onze jachttij den nog verschillende soorten wild in de handel verkrijgbaar zijn (diepvries). Gemakshalve wordt het wild in verschillende categorieën inge deeld. Zo verstaat men onder grofwild: hert, ree en wild zwijn. Onder klein wild rangschikt men haas, konijn, fazant, korhoen, patrijs, enzovoort. Ook het wa terwild komt in ons land redelijk veel voor, diverse soorten eend en ganzen. De bovenstaande ca tegorieën worden ook wel ver deeld in harig en veder wild. Over smaak van het wild valt te twisten, maar de echte liefheb bers houden van wat men noemt adelijk wild. Die smaak verkrijgt men door na het bester ven dit proces nog enkele dagen door te laten gaan. Hierdoor krijgt het wild die specifieke smaak die 'haute gout' wordt genoemd! Om kwaliteit van wild te kunnen beoordelen moet men wel enige kennis van zaken hebben. Zeker als het wild ontdaan is van huid, haren of veren. Ook de inslag van de hagel bij het schieten speelt een rol. Is de inslag op de rug dan is er wel één van de bes te stukken van het wild bescha digd. Ook een in een strik of val gevangen dier gaat in kwaliteit en waarde achteruit, men her kent dit aan de blauwachtige of bruingevlekte kleur, wat veroor zaakt wordt doordat het dier niet uitgebloed is, bovendien is dit vlees vrij taai. Onnodig te ver melden dat leeftijd hier ook een grote rol speelt. Hoe ouder het wild, hoe minder mals. Wild wordt huishoudelijk in de regel geheel (al dan niet gemari neerd) of in stukken verwerkt. Men braad het, in de oven of het fornuis. Alleen als u wild in zijn geheel gaat opdienen dan is het raadzaam een goed scherp vleesmes (evt. trancheermes) een wildschaar, een lang getan de vleesvork en een redelijk gro te snijplank voorhanden te hebben. We hebben voor een heerlijk stuk kerstgebraad, overgoten met een milde zoet-zure saus no dig: Voor 4-5 personen: 2 hazeruggen, 200 gr. roombo ter, 50 gr. mager vers rookspek (ragfijn gesneden), 1 kleine ui (idem), 1 teentje knoflook (idem), 3 dl. rode port, en mix van de volgende kruiden: 2 theel. strooiaroma, 1/4 theel. witte peper, 1/2 theel. zout, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. kruidnagel poeder, 1 eetl. bloem. Deze mix goed mengen. Bereid de ruggen op de volgende manier: wrijf met de bo venstaande kruidenmix de rug gen goed in. Laat de boter in een ruime braadslee of pan lichtjes aankleuren en bak de hazen rustig aan alle kanten mooi bruin. Voeg er de ui, knoflook en spek aan toe, even goed door zetten, blus vervolgens de braadjus af met de port. Temper de warmtebron. Laat de haas ongeveer 8 minuten doorgaren onder gesloten deksel. Haal tot slot de ruggen uit de braadjus, houd de ruggen enigszins warm. Laat de braadjus iets indampen passeer (zeef) en ontvet ze (bewaren). Voor da»saus is nodig: 75 a 80 gr. kristalsuiker, 1 dl. natuurazijn, 2 dl. rode port, 1 dl. Grand Mar nier, 2 eetl. tomatenpuree, 1 eetl. Granberry's (veenbessen) in blik of pot verkrijgbaar, 2 bolletjes gember (ragfijn gesneden), 1 si naasappel, 1 citroen, iets aard appelmeel en wat braadvocht. Bereid de saus op de volgende wijze: schil en pers de sinaasap pel en citroen uit (bewaar het sap). Snij de schillen in ragdunne reepjes. Blancheer ze in wat wa ter, vermeng met een 1/2 eetl. suiker af. Doe de schilletjes op een zeef en gooi het kookvocht weg (dit kan eventueel een dag voorzien worden voorbereid). Laat de suiker in een ruime pan licht kleuren (goed in beweging houden, liefst met een houten le pel. De suiker niet te ver door la ten kleuren (suiker kan dan bitter worden). Blus de suiker af met wat braadvocht van de hazen en de azijn. Voeg er de schilletjes, het sap, de tomatenpuree, gem ber, veenbessen, de port en de Grand Marnier aan toe. Breng de saus aan de kook, temper de warmtebron en hou ze 5 a 6 mi nuten tegen de kook aan. Bind de saus af met het in wat koud water opgeloste aardappelmeel. Klop er voor het serveren etc. nog een kluitje roomboter door. Serveer de haas nu op de vol gende wijze: snij de haasfilets los van het been en snij de filets in 3 a 4 stukken. Dresseer de karkassen op een niet te diepe warme schaal. Leg de getran cheerde haasfilets terug op de karkassen en bedek de haas rij kelijk met de goed warme saus. Zet als garnituur een opgevulde niet te grote ogenmeloen. Steek het bovenkapje van de meloen af, plat hem vanonder iets af zo danig dat de meloen niet gaat lekken. Lepel het vruchtvlees van de meloen los met een lepel of een aardappelboor (bolletjes). Vermeng het vruchtvlees van de meloen met mandarijntjes, fijn gesneden gember (2 bolletjes), 2 goed rijpe mango's in niet te klei ne stukjes, 1 eetlepel mango chutney en 2 eetl. honing. Vul er de meloen mee. Zet het kapje er schuin op, eventueel vast te zet ten met een sierpen. Als aardappelgarnituur enige suggesties: Pommes paille: schil aardappelen, snij ze in zeer dun ne reepjes, was en droog ze goed af, bak ze snel af in goed heet frituurvet; Pommes cha teau: schil middel grote aard appelen, snij ze overlangs in vieren, snij ze schuitvormig bij. Blancheer ze, bak ze in de boter goud-geel gaar; Pommes gau- frettes: schil de aardappelen, snij of schaaf ze (speciale schaaf), of maak er chips van, goed drogen en snel afbakken in hete frituur. Wijntip: rode Bourgogne (Cöte de Nuits) of Rhone wijn (Her mitage). Prettige (kook)feestdagen- M.A. van der Vliet

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1991 | | pagina 30