Merkvlees verovert markt Goede boterham belangrijker dan filosofie 12 |||||p|:il De produktie van merkvlees komt in ons land langzaam maar zeker van de grond. Juist deze week gaat de jonge koöperatie "De Eko Boer" te Boxtel de markt op met een zeer breed as sortiment merkvlees en vlees waren van rundvee, varkens en schapen. Merkvlees onder scheidt zich van vlees uit het ge wone circuit door onder meer garanties op de kwaliteit en door de wijze waarop het wordt ge produceerd. Het succes van de produktie van merkvlees hangt nauw samen met de wijze waarop de markt wordt be naderd. Steeds zoeken naar een evenwicht tussen vraag en aanbod in een betrekkelijk klein marktseg ment lijkt daarbij van groot belang. Kan de markt het aanbod niet opne men dan is de laatste schakel, de boer, het haasje. "Laten we eerlijk zijn en nuchter blij ven, wij zijn geen wereldverbete raars of hemelbestormers. Het gaat ook bij ons om het verdienen van een goede boterham en niet om de filosofie. Het gaat om de rentabili teit. Wij produceren dus wat de kon- sument vraagt". Na jaren van onderzoek en voorbereiding is de ekologische wroetvarkenshouder Bert van der Rijdt in Boxtel erin geslaagd een achttal mensen zoda nig in zijn zakelijke ideeën te interes seren dat er een gezamenlijke onderneming kon worden opgericht die op ekologische basis onder het merk "De Eko Boer" vlees produ ceert, verwerkt en verkoopt. Deze agrarische ondernemers met durf zijn de Boerenbond en Kees van Roesel beide in Udenhout, melkveehouder Jan Anssems in Te- teringen, Jan Bakker in Enumatil (Groningen), Jan de Zwart in Oost burg en D. v.d. Dries uit Ens (Noord oostpolder). Zij exploiteren de per 1 januari 1991 in Boxtel gevestigde gelijknamige koöperatie "De Eko Boer". De verstrekkers van het le denkapitaal zijn dus afkomstig uit verschillende delen van het land en uit alle geledingen van het agrarisch bedrijfsleven. Hun doel is het produ ceren en vermarkten van alle moge lijke soorten merkvlees tegen een voor de producenten aanvaardbare prijs. Het hele produktieproces staat onder strenge interne en externe kwaliteitskontrole volgens het idee van de zogenaamde Integrale- Keten-Bewaking. Vlees en vleeswa ren van "De Eko Boer" hebben het Eko-keurmerk. Producenten dienen te beschikken over de Eko-licentie van de Nederlandse Vereniging voor Ekologische Landbouw. Garantie De zeer enthousiaste initiatiefnemer Van der Rijdt komt van buiten de agrarische sektor maar begon vijf tien jaar geleden al met onderzoek naar alternatieve methoden voor het houden van varkens. Van der Rijdt: "Bij de opzet van ons bedrijf zijn we uitgegaan van de volgende uit gangspunten: de konsument wil kwaliteit, hij wil zekerheid over de kwaliteit, hij wil kunnen kiezen en hij wil een breed assortiment. Ons eko- logisch geproduceerd vleesaanbod voldoet daar aan. Wil je dat als aan bieder kunnen garanderen dan moet je ook alle schakels in beheer en on der kontrole hebben. Op het slach ten na - dat onder strenge kontrole wordt uitbesteed - is dat ook zo. On ze leden produceren allemaal onder het Eko-keurmerk". Het vervoer van dieren en vlees vindt plaats met ei gen vervoer. In een eigen slagerij in Boxtel wordt alles verwerkt en voor zover nodig voorverpakt. De eigen Eko-slagerij vervult naast de lokale winkelfunktie tevens een grossiers- funktie. Juist deze week waagt de jonge koöperatie de stap op de gro te markt en wordt het hele assorti ment gedistribueerd naar een veertigtal natuurvoedingswinkels in ons land. De acht ondernemende boeren vor men een bontgekleurd gezelschap. Jannes Trip: "We kunnen de markt aardig onder kontrole houden", (foto Jacob Melissen Er zijn akkerbouwers bij, gemengde bedrijven met melkvee en vleesvee, veehouderijbedrijven met rundvee, varkens, kippen en schapen in alle kombinaties. Van der Rijdt: "Op de ze wijze kunnen we alle soorten vlees aanbieden in alle verwerkte vormen; een assortiment kwaliteits vlees vergelijkbaar met die bij de keurslager. Wij vinden: als je zoiets doet, moet je het goed doen". De groep pakt het dus zeer com mercieel aan. Zo worden niet alleen de natuurvoedingswinkels beleverd, maar kunnen ook de "gewone" sla gers de produkten in elke gewenste vorm, ook vers verpakt in doorzich tig folie, bij "De Eko Boer" kopen. "We houden ons hart wel een beet je vast: straks ligt er bij de slager een half pond gehakt uit het gang bare circuit naast een half pond uit onze ekologische IKB-keten. Een ris kante onderneming want je weet niet hoe er op wordt gereageerd". Safe Uitgangspunt van "De Eko Boer" is dat de koöperatie zich tegenover de acht leden verplicht alle produkten tegen een gegarandeerde prijs te kopen. De afzet zit dus safe. Dat dwingt de koöperatie wel om be hoedzaam te werk te gaan om markt- en prijsverstoringen te voor komen. Door de voorspoedige groei de eerste twee maanden van haar bestaan, kan er al meer produkt worden afgezet dan de acht initia tiefnemers kunnen produceren. Er kunnen dus toeleveringskontrakten worden afgesloten met nieuwe leve ranciers. Van der Rijdt: "Van deze boeren wordt ook de afgesproken produktie afgenomen maar de koö peratie legt zich niet vast op een be paald tijdvak. Zo voorkom je dat produktie en afzet uit elkaar gaan lo pen". Een toeleveringskontrakt geeft dus maar tijdelijk zekerheid. Na een proefperiode kan een nieu we producent eventueel tot de koö peratie worden toegelaten. De jonge koöperatie houdt de rentabiliteit van de deelnemende bedrijven zeer goed in de gaten. Omdat de produktiekosten op de deelnemende bedrijven hoger zijn dan op de gangbare bedrijven is ook de konsumentenprijs van de eko- vleesprodukten relatief hoog. "Daar draaien we niet omheen. Zodoende kunnen we naar onze boeren ook de hoogste prijzen garanderen. De Eko Boer-prijzen zijn gemiddeld f 1,— a f 2,-t- per kilo hoger dan het gewo ne produkt. Gehakt is ongeveer Jan de Zwart: "Voorzichtig zijn bij het toelaten van nieuwe leden". even duur maar het tekort daarop pakken we rustig terug bij de duur dere vleessoorten die wel f 5,— per kilo duurder zijn", zo vertelt Van der Rijdt. Jan de Zwart uit Oostburg is een van de acht koöperators. Hij heeft een gemengd bedrijf op uiteraard ekologische basis. De Zeeuws- Vlaming heeft gekozen voor diversi teit: naast akkerbouw houdt hij zoogkoeien (Piemontese), varkens en schapen. De start van "De Eko Boer"-onderneming stemt hem tot tevredenheid. In ieder geval loopt de winkel in Boxtel goed maar de rest van Nederland moet nu volgen. De Zwart is redelijk tevreden over de prijs die hij voor zijn produkten ont vangt. Hij schat gauw rond de vijf tien procent meer dan kollega's in de gangbare akkerbouw en vee teelt. "Maar of we dat vast kunnen houden is de vraag. We zullen het gauw genoeg ontdekken nu we de grotere markt op gaan. En als we te duur worden, dan zullen we met de prijs moeten zakken. Wie dat dan in de keten voor zijn rekening moet ne men is natuurlijk de producent, de boer. Daarom moeten we ook bij het toelaten van nieuwe leden tot de koöperatie zeer voorzichtig zijn". Jan Ubels uit het Drentse Hoogha len hoopt zich aan te kunnen sluiten bij de merkvleesgroep "De Eko Boer". Hij houdt vleesvee van het type Charolais en heeft de laatste jaren op diverse fokveedagen kam- pioensprijzen in de wacht weten te slepen. Vorig jaar heeft hij zelfs van het Franse stamboek de Gouden Plaquette gekregen voor eigen ge fokt materiaal. Volgens Ubels past vlees van de Charolais koe uitste kend in het pakket van "De Eko Boer". Groot voordeel van dit ras is dat het vlees niet verkleurt en lan ger houdbaar is. Zijn dieren lopen ook voor 100% in natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hij voldoet dus aan de kriteria en hoopt toege laten te worden. Kip Akkerbouwer Jannes Trip (35) in Nieuw-Buinen is vorig jaar april be gonnen met het mesten van slacht- kuikens. Hij heeft er een nieuwe stal met een capaciteit van dertigdui zend slachtkippen voor laten bou wen. Hij mest op jaarbasis zeven koppels. "We hebben als akkerbou wers jarenlang slecht geboerd. Nu heb ik voor mezelf in ieder geval het idee dat ik er iets aan gedaan heb". Het eerste jaar is voor de Veenkolo niale ondernemer goed uitgepakt. De prijs van de slachtkippen was goed en de voerkosten relatief laag. Hij is één van de circa vijftien mesters die op kontrakt bij voerleve- rancier De Hoop in Zelhem kippen mest onder het kwaliteitsmerk Naturpur-kip. De Naturpur-kip wordt geproduceerd en op de markt ge bracht door een stichting waarin al le schakels van de keten zijn vertegenwoordigd: Broederij Van Hulst in Veldhoven, de veevoeder bedrijven Coppens in Hoogeloon en De Hoop in Zelhem en Janssen's Pluimveeslachterij in Putten. Samen met de producenten brengen zij een kip op de markt die zich door een gegarandeerde en gekontroleerde kwaliteit onderscheidt van de gang bare kippen. Er is een speciale slachtlijn voor aangelegd. De afzet verloopt via de poeliers in ons land. Een bewuste keus op grond van vakmanschap. De kippen worden per stuk verkocht en niet in delen. "Een belangrijk ver schil tussen onze manier van mesten en die op andere bedrijven is dat onze kippen worden gemest met uitsluitend plantaardig voer. Daardoor ziet het vlees er anders, beter uit en smaakt het ook beter. Het smaakt meer naar een volwas sen kip". De kontrole is streng. Zo worden de aankoopbonnen van het voer door de Internationale Controle Maat schappij gekontroleerd en worden voermonsters genomen. Dat ge beurt uiteraard onverwacht. Verder moeten de uitval en de eventuele toediening van medicijnen nauw keurig worden bijgehouden. Toedie ning van geneesmiddelen wordt zoveel mogelijk beperkt. Trip is best tevreden met zijn kontrakt met de stichting Naturpur-kip. Hij heeft een overeenkomst voor drie jaar met af rekening per jaar. Ervan uitgaande dat de voederconversie ongeveer gelijk is met die in de gangbare sek tor komt hij op een meeropbrengst per kip van circa drie cent. Maar de vergelijking is moeilijk. Zo gaan de gemeste kippen op een lager ge wichtsniveau weg dan de gangbare en de kuikens zijn ongeveer drie cent per stuk duurder. Het voer kost f 40,— per ton meer. Trip maakt zich wel wat zorgen over de toekomst. "Nu het goed gaat met de slachtkippen willen steeds meer akkerbouwers deze tweede tak erbij. Er zijn weinig remmende faktoren. Alleen de Dienst Land bouw Voorlichting waarschuwt voor een te snelle uitbreiding. Een gevaar is dat de prijs op termijn toch weer wat onder druk komt te staan en dan is de eerste schakel, de pro ducent vaak de dupe. We vallen dan terug op een gegarandeerde mini mumprijs. Dat is kostendekkend maar van een redelijke arbeidsver- goeding is dan nauwelijks nog spra ke. De tekenen in Duitsland wijzen er al op. Daar worden al zoveel slachtkippen geproduceerd dat de prijs bij de boer onder druk komt te staan. Als de slachterijen de baas worden ziet het er voor ons dus niet zo best uit. Zo werkt het gewoon. Gelukkig hebben we met de Naturpur-kip een eigen markt die we aardig onder kontrole kunnen houden". Beter Wil de ondernemer zich in een over- schottenmarkt kunnen handhaven dan zal hij volgens Trip beter moeten zijn dan het gemiddelde. Dat bete kent meer tijd en energie in het mesten steken. In ieder geval meer dan de twee uur daags die er voor staat. Het houden van dieren is de ras akkerbouwer op zich best bevallen. "Toch is de gebondenheid aan het bedrijf wel iets waar je erg aan moet wennen. Dat valt wel tegen. Je Ie vert een hoop vrijheid in. Zo ga je overal lang niet meer naar toe want je weet nooit wat er op de stal kan gebeuren". Johan Wierenga

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1991 | | pagina 12