Vrouw en Jongeren Terug naar wat verloren ging? Bedreigende kunst Agenda Kabeljauw in 't groen onder reda kt ie van de Perskommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Noord-Brabant. Adres: P.J. de Rooy-Janse M.A. Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge Informatiedag land- en tuinbouwschool Breda Verhuizing PJZ- sekretariaat naar Goes Versafdelingen voor supermarkten steeds belangrijker 20 Veel gebruiken en rituelen die in vroeger jaren bij het leven hoorden zijn in onbruik geraakt. Sommigen herinneren zich nog wel hoe het was maar jongeren kijken er dikwijls heel vreemd tegenaan. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel. Wat b.v. onmo gelijk was en dus niet meer gedaan werd, is na 1945 niet terug ge komen. De normen en waarden werden verlegd en moderne denkbeelden vonden ingang. In de vóóroorlogse jaren was er op het platteland een gebruik waarbij in het dorp voor het huis van een heel ernstige zieke stro over de straat kwam. Dit om het gedreun van de paardenhoeven zoveel als mogelijk te temperen, want het was storend voor de zieke. Nu denkt niemand er meer aan om zoiets te doen en het zou ook geen effekt geven bij ons gemotoriseerd verkeer. Toch gaf het iets heel speciaals aan de dorpsge meenschap, iedereen wist: in dat huis is een ernstige zieke en men kende elkaar, wist dus wie die zieke was. Leven en dood Alle facetten in het leven hadden een plaats binnen de samenleving. Er was burenhulp, al werd die ook wel eens als bemoeialligheid erva ren, men kon rekenen op anderen voor de meest noodzakelijke dingen. Natuurlijk liep het ook wel eens uit de hand en moest er nodig worden bijgesteld. Een voorbeeld daarvan zijn de enor me bruiloften die men moest geven en die dusdanig kostbaar werden dat men, bij het eerste huwelijksju bileum nog niet uit de schulden was. De geboorte was een ander ri tueel waarbij de normen van de ge meenschap bindend waren. Een jonge vrouw die zich er aan onttrok plaatste zich wel heel apart. Dat gaf dan weer gevolgen voor dat gezin of die familie. Sociale kontrole was sterk en men wilde er-bij-blijven- horen Vooral omdat dit voor kinde ren bijzonder belangrijk was. Begraven en het rouwproces is in onze tijd sterk versoberd. Ook dat was in de vóóroorlogse dagen iets wat IN de dorpsgemeenschap plaats vond. Eerst ging er een "aan zegger" rond die namens de familie kennis-gaf-van het overlijden. In het betreffende huis gingen dan de gor dijnen van de ramen, werden de lui ken gesloten. Spiegels werden omgekeerd en klokken stilgezet. Er werd in het huis gewaakt. Ook de buren sloten voor de rouw, de iets verder weg wonenden sloten één raam aan de kant van het sterfhuis, ledereen was betrokken bij het ge beuren. Na de begrafenis waren er strenge regels voor de nabestaanden. Ze moesten gedurende een bepaalde periode "rouw-dragen" d.w.z. ze moesten door de kleding tonen dat binnen hun familiekring een verlies was geleden. Rituelen Niet alles is verleden tijd. Er is altijd nog het afscheid nemen, het volgen in de stoet. Het handen geven na af loop en de koffie met of cake of een broodje. Daarna zijn er nu geen vor men meer en in sommige gevallen valt de rouwende in een grote leegte. Toch waren die oude gebruiken ook heel kostbaar. Rouwkleding was b.v. sterk aan mode onderhevig en heel duur omdat de kwaliteit van een stof in zwart heel zichtbaar is. Er waren ook voorschriften t.a.v. haar dracht en sierraden en niet te verge ten de lengte van de rouwtijd. Er was een sterke sociale kontrole op alles zodat het uiterlijk vertoon op de voorgrond kwam. Al rond 1800 heeft men in Nederland geprobeerd deze uiterlijke kant te versoberen. Mensen spraken af om meer in een voud te rouwen. Het verloren gaan van vormen en gebruiken heeft ook een negatieve kant. De rituelen gaven een uitings vorm aan mensen die in die omstan digheden verkeerden, leed was hanteerbaar. Het onbekende We worden nu met andere kuituren in kontakt gebracht, daardoor krij gen oude rituelen soms andere waarden en ontstaat er een heim wee naar dat ouda De klok terugzetten is echter onmo gelijk maar wel kunnen we ons ge drag wat aanpassen. Voor andere kuituren zijn wij heel sober en daar begrijpt men niets van b.v. "volgens- wens-in-alle-stilte". Verdriet moet men kunnen delen evenals vreugde. Die is er als we zien naar huwelijk, geboorte en verjaardagen. Allemaal om samen met anderen te vieren. u Feestje bouwen In veel gevallen worden er geen feesten meer gegeven, maar bou wen we een feestje rondom.... Nu is het niet belangrijk hoe we het noe men en hoe we het doen ALS het maar echt is. Wij bouwen geen feest meer omdat de gemeenschap ons dat voorschrijft. In orvze tijd ont staan feestjes of feesten als we er aan toe zijn, er zelf zin in hebben. Al lang niet meer omdat anderen dat ook deden. Een feestje kan men al bouwen om dat er meer vrije tijd in het verschiet ligt of om welke verzonnen reden dan ook, we bouwen een feestje omdat we er zin in hebben en onze gevoelens met anderen willen delen. Een oud verhaal De man en de vrouw gingen naar de wijze en vroegen of hij hen wilde De Middelbare Land- en Tuinbouw school in Breda, sinds 1 augustus 1990 onderdeel van het A.O.C. West-Brabant, houdt op zaterdag 19 januari 1991 een informatiedag voor toekomstige leerlingen. De dag be gint om 10.00 uur. Er zijn verschil lende inforondes, de laatste begint om ca. 13.00 uur. Om 15.00 uur sluit de school. Er wordt voorlichting gegeven over de 2-, 3- en 4-jarige dagopleidingen en deeltijdopleidingen (leerlingstel sels en kursussen): veehouderij, ak kerbouw, groenteteelt, bloementeelt, boomteelt, groen voorziening en bloemschikken. Voor bijna iedereen van 16 jaar of ouder heeft de school een passende opleiding in land- of tuinbouw, groenvoorziening of bloemenbran- che. De toekomstperspektieven voor afgestudeerden zijn goed. Vooral in de tuinbouw is veel vraag naar vakbekwame medewerkers. Doorstromen naar het H.B.O. (met name Hoger Agrarisch Onderwijs) behoort tot de mogelijkheden. scheiden. "Jullie huwelijk was een groot feest", zei de wijze, "de schei ding moet op dezelfde wijze". Zo gebeurde het. Aan het eind zei de wijze: "De vrouw gaat naar het huis van haar ouders en neemt het kost baarste stuk mee". De man had veel gedronken en was in diepe slaap. De volgende morgen werd hij wak ker in het huis van zijn schoonou ders. De vrouw had het kostbaarste meegenomen uit het huis. Weer werden alle vrienden en buren uit genodigd en weer werd er bruiloft gevierd! Drs. P.J. de Rooy-Janse Op 10 januari jl. zijn de spullen van de RJ.Z. verhuisd van het ZLM-Landbouwhuis te Zeven bergen naar het ZLM Landbouw- huis te Goes. Dit betekent dat de PJZ een ander adres en telefoon nummer gekregen heeft. Het nieuwe adres is: Grote Markt 28, 4461 AJ Goes. Het nieuwe telefoonnummer is: 01100-21010, toestel 58. Het se- kretariaat is overdag bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur. Kabeljauw. Wie kent hem niet de kanjer! Olijfgroen van boven met bruine stippen, witte buik, kin draad en witte zijstrepen. Hij is familie van de schelvis, de kool- vis, de wijting en de leng. Werd er vroeger een te veel aan kabel jauw opgevist (dat kon toen nog) dan wist men daar wel raad mee. De overtollige vis werd di- rekt aan boord ingezouten. Ook leurden in die tijd de toen beken de visvrouwtjes, meestal afkom stig uit Arnemuiden, de vis nog uit. Beladen met 2 manden vis, gedragen door middel van een juk. Die vis bestond meestal uit schar, bot, tong en kabeljauw (soms ook wel eens mosselen). Van de kabeljauw was het zach te wangvlees (wat bekend stond als "lippen en keeltjes") zeer geliefd. Ook was krimpvis erg in. De ka beljauw werd dan krimp gesne den d.w.z. er werden inkervingen gemaakt in de nog veerkrachtige spieren van de verse vis, waar door de randen zich samentrok ken bij het behandelen van de vis en er wijde gapingen ont stonden. Een stukje culinaire nostalgie. Vandaag aan de dag krijgen we de kabeljauw en zijn familie heel anders te zien in de vorm van vissticks, lekkerbekjes of de ont- grate van huid ontdane "filets". De filet die we nodig hebben voor de onderstaande te maken heerlijke visschotel! 4 kabeljauwfilets a 200 gram 100 gram roomboter 1 grote winterwortel, 2 uien, 4 grote aardappels en wat blad selderij 1 theelepel strooiaroma, 2 lau rierblad, iets nootmuskaat 1 eetlepel bieslook, zout en ver se peper en een Vi liter visbouil lon (tablet). De bereiding. Smeer een ruime ovenschotel met de helft van de boter goed in en leg er de filet in. Maak een mix van de bieslook, nootmuskaat, zout, peper en strooiaroma en bestrooi er de vis rijkelijk mee. Snij de aardappelen en de groente in hele kleine stuk jes en zet het op samen met de bouillon en het laurierblad. Blan cheer het even goed af en doe het bij de vis. Laat dit in een mid delmatig warme oven nog ca. 40 minuten doorgaren! Haal er tot slot de laurier uit. Doe het kook vocht apart even in een pannetje en klop er de rest van de room boter door (evt. nog een beetje dunne room). Serveer de vis in de schotel en doe er de goed warme saus over. Als garnituren: droge rijst of aardappelpuree, veldsla of rauwe andijviesalade (ook schelvis of wijting leent zich hier goed voor). M.A. van der Vliet Redaktie Henk Tegels 'Door de biotechnologie kunnen dierlijke vetten vervangen worden door plantaardige vetten. Nou, dat zie ik echt als een bedreiging. Dit gaat ons echt weer productie kosten, quota inleveren of melkprijs- verlaging', meent melkveehouder Anton Boerkamp in Olst. 'Trenta' heet de 'kunstkaas' van de Friese zuivelcoöperatie 'De Goede Verwachting'. Deze coöperatie loopt voorop wat betreft het mengen van ■melkeiwit en plantaardig vet. In Trenta is het melkvet dus vervan gen. Twee jaar geleden was dit nog ondenkbaar.. Toen waren mengsels van dierlijk eiwit en plantaardig vet nog verboden. Trenta speelt in op de gezondheidsrage en is mede be doeld voor mensen met een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Enkele jaren geleden slaagde het Nederlands Instituut voor Zuivelon- derzoek erin in het laboratorium een kaas te maken met plantaardig vet. De plant wordt een concurrent van de koe. Anton Boerkamp vreest dat de Nederlandse melkveehouderij een stukje marktaandeel verliest. Substitutie De vervanging van dierlijk vet door plantaardig vet is maar één voor beeld van substitutie. De ontwikke ling in de zoetsector is al enkele jaren ouder. Jaren geleden was er alleen riet- en bietsuiker. Toen kwam isoglucose, zoetstof gemaakt uit mais, op de markt. Sinds enkele ja ren komt er zelfs kunstmatige zoetstof uit de chemische fabriek. In de Verenigde Staten is de vervan ging van echte suiker door isogluco se en kunstmatige zoetstof al ver voortgeschreden. Echte suiker is verdrongen naar de tweede plaats. 'Technologische ontwikkelingen maken uitwisselbaarheid en vervan ging van agrarische grondstoffen meer en meer mogelijk. Sommigen vrezen dat de landbouw slachtoffer wordt van deze ontwikkelingen en zien het als een bedreiging. Anderen zien er uitdagingen in. Bijvoorbeeld akkerbouwers die graag grondstof fen willen leveren voor bioplastic en bio-ethanol en daarmee vervangers leveren voor aardolie. Anton Boerkamp ziet de technologi sche mogelijkheden eerder als een uitdaging dan als een bedreiging. 'Maar', zegt Anton, 'we moeten de ontwikkelingen streng in de gaten houden. De politiek moet ons een handje boven het hoofd houden. Zelf kunnen boeren ook iets doen, zoals het onderstrepen van de ge zondheid van onze producten, onze puurheid en zuiverheid'. Thema Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt vindt substitutie een be langrijk thema voor jongeren. De ko mende maanden starten in de afdelingen activiteiten die betrek^ king hebben op dit onderwerp. Een geluidsdiaserie of videofilm is te leen bij de provinciale agrarische jongerenorganisaties en bij het NAJK. Meer informatie is verkrijg baar bij het NAJK, 030-730830 (Maria Spreeuwenberg). Henk Weinans Goede versafdelingen worden voor de consument een steeds belangrij ker criterium op grond waarvan een primaire supermarkt wordt gekozen. Binnen het supermarktassortiment is het aandeel van verse produkten vorig jaar verder gestegen. Voor het eerste halfjaar komt het omzet- aandeel van alle versgroepen bij de levensmiddelenbedrijven uit op 35,7% tegen 35,0% in 1989. Hel aandeel van verse groenten en fruii binnen de levensmiddelenbedrijver is 3,2%. Vlees (7,2%), zuive (6,3%), vleeswaren (4,1%) en brooc (3,6%) scoren binnen de versgroep hoger. Groenten en fruit onderscheiden zich wel als het gaat om het toene mende belang dat consumenten hechten aan een goede kwaliteit en een grote keus. Aan een lage prijs van groenten en fruit wordt juist steeds minder belang gehecht. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen handel. Afd. Langstraat 21 januari: 'De Ronde van Biervliet'; een ont spannende en leuke avond over het gebruik van alcohol. Plaats: Cosy Corner in Sprang Capelle. Aanvang: 20.30 uur. Kosten: leden gratis, niet-leden f 7,50. 8 februari: Ledenvergadering. Provinciale aktiviteiten 21 januari: HB-vergadering in 'Het Pannenhuis' te Hoogerheide. Aanvang: 20.00

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1991 | | pagina 20