EEN PUZZELKLUIF VOOR DE FEESTDAGEN I l l Kerstbrood of Weihnachtstol I fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa fa 14 Na goede oplossing van het kruiswoordraadsel, kunt u de uiteindelijke oplossing invullen in het onderste diagram. HORIZONTAAL: 1 jaargetijde; 5 sterkte; 10 eikeschors; 13 dieren- pels; 17 onheil; 20 transpireren; 25 deel v.e. etmaal; 30 bos; 32 pl. in de Sowjet Unie; 33 pl. in N. Brabant; 35 Bijb. figuur; 36 planeet; 38 werk lust; 40 bewerkte dierenhuid; 41 kwaad; 42 visgerei; 44 voegw.; 45 euveldaad; 46 pl. in N-Holland; 47 oude maat; 48 Eur. organisatie; 50 watering; 51 reeds; 52 hoog bouw werk; 54 motorrace; 56 den lezer heil; 57 vervoersmaatschappij; 58 schel; 60 water in Friesland; 61 titel; 62 broeder; 63 woonplaats 64 oude Duitse munt; 65 ontkenning; 67 slang; 68 viervoeter; 70 heilige; 71 graan; 73 dwarshout; 75 vod; 77 drukkende lasten; 78 berg op Kreta; 79 Bijb. figuur; 81 opstootje; 82 ta felgerei; 83 naschrift; 84 noot; 85 modegek; 87 heilige; 89 tafelgerei; 91 Bijb. figuur; 92 ontkenning; 94 oogziekte; 96 sprookjesfig.; 97 fam.lid; 98 honingdrank; 100 inlich ting; 102 soort verlichting; 104 noot; 106 Bijb. plaats; 109 daar; 111 griezelig; 112 steensoort; 113 soort onderwijs; 114 ton; 115 grondsoort; 117 vernis; 119 water in Friesland; 121 fout; 123 roem; 124 halt; 125 gebouw in Amsterdam; 127 Noorse godheid; 128 delftstof; 130 muziek instrument; 132 vaartuig; 134 zotskap; 136 boerenbezit; 137 burcht; 140 vaartuig; 142 eiland i.d. Oostzee; 143 schoolvak; 145 wa terplas; 146 uitgave; 147 getand muurwerk; 150 verlichtingsmiddel; 151 pl. in Engeland; 153 voorz.; 154 Japanse munt; 155 gelofte; 157 laatstleden; 158 verpakkingsmiddel; 160 loopstok; 162 soort; 163 com pagnon; 164 afgemat; 166 Eur. hoofdstad; 168 tegoed; 169 zoute loos; 170 noot; 172 gelofte; 174 lengtemaat; 176 vlaktemaat; 178 voordat; 180 ronde stang; 181 Chin, maat; 183 dierengeluid; 184 kle dingstuk; 186 lengtemaat; 187 dik en zwaar; 189 omraming; 191 voorz.; 193 raamscherm; 194 pl. in W-Duitsland; 196 meetk. lichaam; 198 roeipen; 201 deel vle. kle dingstuk; 203 maanstand; 204 recht stuk vaarwater; 206 verhinde ring; 208 Rijksoverheid; 209 palm; 211 lidw.; 213 dierengeluid; 215 schoeisel; 217 gevangenis; 218 scheepspapier; 220 steengruis; 222 voor; 224 pigmentloos wezen; 226 voorz.; 227 op de wijze van; 229 bijwoord; 231 vermoeden; 233 her bergier; 234 drukkende lasten; 236 helder; 238 bouwmaateriaal; 240 duinvallei; 242 gat; 244 lumen; 245 einde; 247 mager; 249 Europeaan; 251 slaapziekte; 252 onzes inziens; 254 in de adelstand verheffen; 256 boom; 258 voorz.; 259 noot; 261 Oost-Duitsland; 263 voertuig; 264 heideplantje; 266 hetzelfde; 267 takje; 269 meedogenloos; 271 pers.vnw.; 272 smal; 273 ingeying; 275 aardappel; 277 vis; 278 pl. in Drente; 279 voorz.; 280 titel; 281 binnenkort; 282 op die tijd; 283 Grieks eiland; 285 noot; 287 insekt; 288 roofdier; 290 begin; 292 wa terkering; 294 namelijk; 296 scheepsbezitter; 298 tandeloos zoogdier; 300 vloerbedekking; 302 duister; 305 zandheuvel; 306 Frans lidw.; 307 nummer; 310 voorz.; 312 Eur.zeestraat; 313 dierenverblijf; 315 tafelgerei; 316 pl. in N-Brabant; 318 dierengeluid; 319 pl. in N-Holland; 321 bosgod; 323 beroep; 324 invi teren; 326 al; 327 deel v.e. etmaal; 328 hoog bouwwerk; 331 voor al les; 332 Bijb.fig.; 333 vermogen; 335 aanspreektitel; 337 soort school; 339 knaagdier; 341 insekt; 342 metaal; 344 ontkenning; 345 kunstprodukt; 348 voedsel; 350 huid; 351 zeezwaluw; 353 de onbe kende; 354 oud schriftteken; 356 voegw.; 357 metaal; 359 sterke drank; 360 Gr.godin; 362 het open baren; 364 onderricht; 365 kosten koper; 367 pl. in Overijssel; 368 he melwezen; 370 woonschip; 371 gravin v. Holland; 372 voormiddag; 374 het Romeinse rijk; 376 vogelei genschap; 377 werkschuw; 379 spil; 381 voegw.; 382 trek; 384 he den; 386 Europeaan; 387 smaad; 389 verzoeken; 394 knoeien; 399 loterijbriefje; 401 bouwmateriaal; 403 halfbloed; 405 pers.vnw.; 406 kort ogenblik; 408 bloeiwijze; 409 eerstkomend; 411 rekening; 412 windrichting; 414 hemellichaam; 416 onder andere; 417 pl. in Vlaan deren; 419 valwind in Frankrijk; 422 Gr. godheid; 424 daar; 425 ronde toren; 427 keukengerei; 428 volke renorganisatie; 430 noodlottig; 432 carnavalsgroet; 433 hinderen; 434 eikeschors; 436 rivier in Schotland; 437 oude maat; 438 kledingstuk; 440 houding; 442 voorz.; 443 on dergevel; 445 woonschip; 446 vier voeter; 447 voegw.; 448 een zekere; 449 paardje; 451 dyne; 452 jaargetijde; 454 lor; 456 nummer; 458 sportterm; 460 fraaie kleding; 461 voorz.; 462 bar; 463 verblijven; 465 telw.; 466 gebogen been; 468 vr. titel; 470 tandeloos zoogdier; 472 vogelverblijf; 474 tafelgerei; 475 maanstand; 476 pl. o.d. Velu- we; 477 plaag; 478 nieuw; 480 open plek in bos; 481 meermalen; 482 op grote afstand; 484 versla gen; 486 keukengerei; 488 reeds; 489 vlaktemaat; 490 graafwerk- tuig; 492 Gr.godin; 494 voorz.; 495 Eur. land; 496 noot; 497 onderne mingsraad; 499 regeringsregle ment; 501 boom; 502 inh.maat; 503 naschrift; 504 let wel; 506 het dringen; 507 eil. voor de Franse kust; 508 opschudding; 510 deel v.h. oor; 511 daar; 512 pl. in N- Holland; 514 voldoen; 516 vervoer middel; 518 deel v.e. etmaal; 519 Bijb. fig.; 520 vuur; 522 voorz.; 524 eindigen; 525 visgerei; 527 verdu ren; 528 keer; 530 deel v. Spanje; 531 inviteren; 532 zalfspaan; 533 droog; 534 smaden; 535 deel v.e. huis; 536 horizon; 537 soort stof. VERTIKAAL: 1 watervogel; 2 deel v.h. oor; 3 insekt; 4 uitgave; 6 rijkso verheid; 7 vlaktemaat; 8 oude munt; 9 inh. maat; 10 eenmaal; 11 gelofte; 12 dagblad; 14 reeds; 15 boom; 16 oppervl. maat; 17 dijk; 18 pl. in Drente; 19 pl. in N-Holland; 21 pers.vnw.; 22 wild zwijn; 23 ogen blik; 24 daar; 26 telw.; 27 gevange nis; 28 pl. o.d. Veluwe; 29 deelteken; 31 overeenkomst; 33 dans; 34 bergpl.; 36 biersoort; 37 vr. titel; 39 deel v.e. servies; 42 slang; 43 naar beneden; 48 man v. stand; 49 godin der aarde; 53 speel kaart; 55 deel v.e. trap; 58 meetk. li chaam; 59 moed; 62 opening in muur; 63 pl. in Overijssel; 66 pl. in Drente; 69 rund; 70 vaartuig; 71 vr. dier; 72 vochtig; 74 spil; 76 voorz.; 78 Europeaan; 80 godin; 82 deel v.h. jaar; 83 fam. lid; 84 sportterm; 86 vogelverblijf; 88 motorrace; 90 rekenopgave; 92 Bijb. fig.; 93 gods huis; 95 op een andere wijze; 96 viering; 97 regerend persoon; 98 model; 99 meetk. fig.; 101 bergo- vergang; 103 eetgerei; 105 boom; 107 deel v. Nederland; 108 mikpunt; 110 getroffen; 112 den lezer heil; 113 pausenaam; 114 huid; 115 zeezoog dier; 116 kippeloop; 118 ver voersmaatschappij; 120 vroeger; 122 welaan!; 124 zeer warm; 126 rivier in W-Duitsland; 127 telw.; 129 kleur; 130 pl. o.d. Veluwe; 131 be werkte dierehuid; 133 verharde huid; 135 godsdienst; 136 akker; 138 schoolvak; 139 boom; 141 re kenopgave; 143 toespraak; 144 ont kenning; 146 telw.; 148 spil; 149 deel v.d. voet; 151 omroepver.; 152 Bijb. fig.; 154 knevel; 156 de dato; 158 noot; 159 de oudere; 161 pl. i.d. Betuwe; 163 ongeveer; 165 eike schors; 167 pl. in Rusland; 171 oude maat; 173 hoeder; 175 teken; 176 lengtemaat; 177 projectiel; 179 wiel; 182 voorz.; 183 serviesgoed; 185 noot; 186 schaaldier; 187 koei- emaag; 188 vertering; 190 ligplaats v. schepen; 192 Bijb. fig.; 193 stop!; 195 daar; 197 Bijb. fig.; 199 enorm gevaarte; 200 getekende grap; 202 niet even; 205 deel v.e. dier; 207 oogvocht; 208 snelle loop; 210 strafwerktuig; 212 drank; 214 bar; 216 groente; 217 appelwijn; 219 grondsoort; 220 heester; 221 deel v.h. gebit; 223 vordering; 225 W- Duitsland; 227 moeder van Maria; 228 rivier in Italië; 229 rivier in Spanje; 230 rustteken; 232 mann. dier; 233 bron; 234 pl. o.d. Veluwe; 235 opgeld; 237 ongaarne; 239 telw.;-241 werkschuw; 243 wijn soort; 246 voorz.; 248 Bijb. fig.; 250 verwonding; 253 man van adel; 255 vernis; 256 aanstoot ge ven; 257 sportart.; 260 van streek; 261 garen; 262 noot; 264 Bijb. plaats; 265 slang; 266 land in Azië; 267 en andere; 268 gebak; 269 groei; 270 aangerichte tafel; 271 Europeaan; 272 takje; 274 roem; 275 bergovergang; 276 springstof; 284 voorz.; 286 deel v.e. eendekooi; 288 schel; 289 bedwel ming; 291 tot en met; 293 cirkel vormig; 295 componist; 297 afsluitmiddel; 299 halfbloed; 301 hemellichaam; 302 fijne veertjes; 303 deel v.d. Bijbel; 304 bedorven; 306 vochtdoorlatend; 308 toespraak; 309 luchtig verblijf; 311 insekteneter; 312 reinigingsmiddel; 314 Europeaan; 315 aansporen; 316 weegtoestel; 317 inw. orgaan; 318 pl. in N-Brabant; 320 poeder; 321 sloom iemand; 322 verhaal; 323 heideplas; 325 gewas; 327 voorz.; 329 opstootje; 330 zuidvrucht; 333 soort stof; 334 inh. maat; 336 telw.; 338 nors; 340 deeg; 341 zui- velprodukt; 342 metalen staaf; 343 vlaktemaat; 346 uiting v. verdriet; 347 opening; 349 hetzelfde; 350 fam. lid; 351 groente; 352 dik en zwaar; 355 elek. tractie; 356 slot; 358 spil; 360 angstig; 361 rustte ken; 363 dierengeluid; 366 vr. munt; 368 roem; 369 begeerte; 370 voorz.; 373 pont; 375 voorz.; 376 pausenaam; 378 hetzelfde; 380 kleur; 382 voedsel; 383 pla gen; 385 bolgewas; 386 berg op Kreta; 387 rivier in Siberië; 388 Bijb. fig.; 390 vogel; 391 vis; 392 ge wicht; 393 wreed heerser; 395 niet even; 396 strafwerktuig; 397 gena deloos; 398 en andere; 399 Eur. hoofdstad; 400 pas; 401 dierenver blijf; 402 deel v.e. Franse ontken ning; 404 nimmer; 405 kennen; 407 aanvang; 410 graan; 412 nu mero; 413 w.w. vorm van doen; 414 ontspanningsbezigheid; 415 heden; 417 opening; 418 kraan; 420 groen te; 421 recht stuk vaarwater; 422 kunstprodukt; 423 Japanse maat; 425 godsdienst; 426 deel v.h. oog; 429 achter; 431 oogvormig strikje; 433 alarmsein; 435 water in Fries land; 438 vr. dier; 439 schijnen; 441 viervoeter; 444 een weinig; 446 paard; 448 roem; 449 onver schrokken; 450 boom; 452 Bijb. fig.; 453 boomvrucht; 455 gevierde zangeres; 457 dwarshout; 459 lich te klap; 460 duindal; 461 pers. vnw.; 462 paradijs; 463 herbergier; 464 ontkenning; 465 pl. o.d. Velu we; 467 vismand; 469 noot; 471 pers. vnw.; 473 steensoort; 474 klap; 475 oude maat; 476 daar; 477 W-Duitse partij; 479 gewapend treffen; 480 hoog bouwwerk; 481 gevuld; 483 Eur. hoofdstad; 485 opdracht; 487 sein; 488 immer; 489 Noorse goden; 491 nauw; 493 rivier in Frankrijk; 496 roofdiertje; 498 zoogdier; 500 snelle loop; 502 duinvallei; 503 plaats; 505 betrek king; 509 weg; 511 Bijb. fig.; 513 wereldtaal; 515 gravin van Holland; 517 snel; 519 voordat; 521 deel v.e. Franse ontkenning; 522 voorz.; 523 noot; 525 numero; 526 voorz.; 528 noot; 529 Frans lidw.; 530 Frans lidw.. Een pagina grote puzzel dit keer. A/s u de puzzel goed heeft inge vuld en de letters hebt overge bracht naar het onderste diagram, ontstaat een slagzin. Schrijf deze op een briefkaart met daarop duidelijk naam, adres, en woonplaats, en stuur deze op naar het ZLM-b/ad. Onder de goede inzenders wor den drie boekenbonnen verloot. Stuur de inzending naar: ZLM-land en tuinbouwblad Postbus 2116 4460 MC Goes Kerstbrood of Weihnachtstol wordt ruimschoots aangeboden in deze tijd. Dat was in de achter ons liggende eeuwen wel even anders. Toen was men aanmer kelijk minder welvarend dan nu. Het gewone volk leed honger. Alleen op het platteland was dit in mindere mate het geval. Alhoe wel schraalhans keuken meester was, was er altijd wel wat. Zo slachtte men zelf dieren, waar van men het vlees op alle moge lijke manieren wist te bereiden. Ook waren er hier en daar nog wel wat knollen en kastanjes. Ook aan meel ontbrak het meestal niet en met wat fantasie wist men er allerlei soorten brood van te bakken. Geen hob byisten dus maar pure noodzaak! Wat betreft het "doe het zelf- bakken", dat kan nu in deze tijd nog steeds, met behulp van gist deeg. Gistcellen zijn voor ons van zeer groot belang, vooral in gistdegen, waar de gistcellen in staat zijn suiker om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Dat koolzuurgas nu is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het deeg. Zodra het gas zich heeft gevormd, wil het uit het deeg ontsnappen, wat weer wordt voorkomen door het gluten in de bloem. Daardoor gaat het deeg rijzen, wordt het zeer luchtig en krijgt die speciale smaak. De gist zorgt er ook voor dat het deeg licht verteerbaar wordt. De gist geeft een specifiek weeïge zure geur af en voelt enigszins voch tig aan. Het mag niet te brokke lig doch moet juist goed kneedbaar zijn. De verse gist kunt u slechts 2 3 dagen bewaren op een vochtig plaatsje. Ook is er als alternatief droge gist in de handel verkrijg baar, dat is ook eenvoudig te verwerken. Besluit u het onderstaande brood te gaan bakken, werk dan zo rustig mogelijk, ook hier geldt: Haastige spoed is zelden goed! Weeg de ingrediënten zo secuur mogelijk af. Zorg dat de oven voorverwarmd wordt. Volg het bakproces op de voet, vermijd het te vaak openen van de oven deur daar het deeg bij een koude luchtstroom neer kan slaan. Te vens gaat het brood dan te snel kleuren, en is de bovenwarmte niet te regelen. Leg er dan een stuk aluminiumfolie over. Kontro- leer door middel van een brei naald of het brood goed gaar is. Steek de naald tot midden in het brood. Komt ze er helemaal droog uit dan is ze gaar. Ook kan men door op het brood te klop pen horen of het gaar is. Klinkt het hol dan is het brood gaar. Tot slot van deze paar algemene aanwijzingen. Werk bij de berei ding van het deeg bij voorkeur niet in een koude ruimte. Het beste is kamertemperatuur (dit geldt ook voor de ingrediënten) of iets warmer. Dit is er nodig voor het te bakken brood: 500 gr. bloem, 25 gr. ver se gist, 1 Vi dl melk, 2 eidooiers, 100 gr. roomboter, 8 gr. zout, Z2 theel. kaneel, 80 gr. witte basterdsuiker, 40 gr. citroenrasp, 40 gr. sukade of bigarreaux (fijn- hakken), of probeer eens gehak te gembernoötjes, 400 gr. sultana rozijnen (wellen in warm water), 300 gr. amandelspijs (verkrijgbaar in supermarkt) en poedersuiker. Nu dan de bereiding. Los de gist op in de melk (lauw) tot er een homogene massa ontstaat. Stort op een tafel of aanrecht de bloem en maak in het midden een kuiltje (kan niet op tafel of aanrecht gebruik dan een ruime schaal of beslagkom). Giet de aangemaakte gist in het kuiltje en begin het te kneden, kneed het net zo lang tot het een taaie massa wordt, en het deeg vlot van de handen loslaat (tafel of aanrecht regelmatig bestuiven met bloem). U kunt ook gebruik maken van een keukenmachine. Laat het verkregen deeg nu on der een vochtige doek minstens één uur rijzen. Laat intussen de boter goed zacht worden en werk er het zout, de suiker, de kaneel, de dooiers en de citroen rasp door. Kneed nu de boter plus de sukade en de droge rozij nen er goed door. Rol het deeg uit tot een dikke ovale plak, druk er in 't midden een gleuf in, maak een rol van de aman delspijs, leg het in de gleuf, klap het deeg dicht, zodanig, dat de onderste flap groter is dan de bovenste. Bol het brood wat op. Leg het deeg op een goed inge vette bakplaat en laat het brood minstens nog een Zi uur rusten. Besprenkel ze vervolgens met wat water of beter nog, besproei ze door middel van een plan tenspuit. Zet het brood in een voorverwarmde (250°C) oven en bak ze in 40 a 45 minuten mooi bruin en gaar. Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster, laat ze iets afkoelen en strijk ze rijkelijk in met wat roomboter en bestuif ze goed met poedersui ker. Herhaal dit als het afgekoeld is. Prettige (bak)feestdagen. M.A. van der Vliet

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1990 | | pagina 38