p.j. zuid
geluid
"Marinades
Standpunten NAJK m.b.t. jaarthema
Het kan anders!
rubriek
"De toekomst van de land- en tuinbouw
redaktie Henk Tegels
"t ismeoeajetziet"
PJZ-agenda
Vee en vlees in beeld
Op 29 maart jl. vond in Utrecht het
jaarlijkse NAJK-kongres plaats. Tij
dens dit kongres zijn de eindstand
punten van het Nederlands Agra
risch Jongerenkontakt vastgesteld
naar aanleiding van het jaarthema:
de toekomst van de land- en tuin
bouw. In het kort zijn de volgende
standpunten vastgelegd.
Boer/tuinder worden
Jongeren in de land- en tuinbouw
zorgen voor nieuwe ideeën en nieu
we geluiden. Zonder jongeren heeft
land- en tuinbouw geen toekomst.
De overheid moet daarom bedrijfso
vername stimuleren in plaats van be
lemmeren.
De overheid moet:
- iedere opvolger in aanmerking la
ten komen voor de installatiepremie
door hiervoor meer geld beschikbaar
te stellen en de normen te ver
soepelen;
- maatregelen nemen om de zware
financieringslast na de overname te
kunnen dragen;
- de installatiepremie zo snel moge
lijk verhogen tot het nivo van de
EG-richtlijn.
Grondprijs overname
Pachtprijsverhoging en liberalise
ring van de pachtwet jagen de
grondprijs bij bedrijfsovername in
familieverband omhoog. Agrarische
jongeren wijzen alle maatregelen af
die kunnen leiden tot hogere grond
prijzen bij bedrijfsovername.
Deeltijdlandbouw
Deeltijdlandbouw kan agrarische
jongeren een reële mogelijkheid bie
den boer/tuinder te worden. Deel
tijdlandbouw kan de keuze voor
vrouwen en mannen groter maken
om te kiezen voor een baan buitens
huis naast het agrarisch bedrijf.
Deeltijdbedrijven dienen evenals
hoofdberoepsbedrijven in aanmer
king te komen voor landbouwstruk-
tuurmaatregelen zoals de subsidie op
bedrijfsovername (installatie
premie).
Lage kostprijs
Agrarische jongeren vinden het zeer
belangrijk om de kostprijs laag te
houden. We streven daarom naar zo
laag mogelijke prijzen voor produk-
tiemiddelen (nulwaarde kwota, lage
gasprijs, betaalbare grondprijzen,
geen oktrooien op zaaizaad, etc.).
Verbeteren bedrijfsresultaten
Goede bedrijfsresultaten is één van
de voorwaarden om een redelijk in
komen uit het bedrijf te halen. Via
gerichte scholing en voorlichting wil
len we de resultaten op alle bedrijven
optimaliseren.
Agrarische jongeren wensen agra
risch vervolgonderwijs en voorlich
ting die:
- voldoende aandacht schenkt aan
bedrijven met resultaten die beneden
het gemiddelde liggen;
- goedkoop en praktisch is;
- bijdraagt aan het verbeteren van
het inkomen en het milieu;
- plaatsvindt dichtbij huis in een
vertrouwde omgeving.
Bedrijfsomvang
Een redelijke bedrijfsomvang is één
van de voorwaarden voor een rede
lijk inkomen. In sektoren waar de
groeimogelijkheden beperkt zijn is
selektieve groei gewenst. Jongeren
op kleinere en middelgrote bedrijven
moeten bij voorrang in aanmerking
komen voor vrijkomende produktie-
ruimte.
Sociale positie
Agrarische mannen en vrouwen
moeten voluit deel kunnen nemen
aan de maatschappij (vakantie,
sport, verenigingsleven, politiek).
Dit is onmisbaar om jezelf sociaal te
ontwikkelen en bij te blijven. Het
agrarisch onderwijs en onze eigen
organisatie moeten agrarische jonge
ren hiertoe stimuleren.
Positie vrouw
Het is gewenst dat man èn vrouw sa
men afspraken maken over de verde
ling van het inkomen, over de verde
ling van de waardestijging (daling)
van het bedrijf en over de verdeling
van de kosten van de huishouding en
deze afspraken schriftelijk vastleg
gen. Een goede voorlichting over de
ze problematiek is van belang. Uit
gangspunt bij het maken van afspra
ken is de gelijkberechtiging van
vrouw en man en de ekonomische
zelfstandigheid van beide partners.
Belemmeringen hiervoor (formele en
informele) dienen zo snel mogelijk te
verdwijnen.
Inkomen, prijzen en
marktbescherming
Redelijke inkomens voor agrarische
gezinnen en toekomstmogelijkheden
voor agrarische jongeren dienen
hoofddoelstellingen te zijn van het
landbouwbeleid. Agrarische jonge
ren willen een inkomensgericht
marktbeleid in plaats van een markt
gericht prijsbeleid. Een systeem van
struktureel lage prijzen en strukture-
le inkomenstoeslagen voor een groot
aantal bedrijven wijzen agrarische
jongeren af. Kostendekkende prij
zen zijn voorwaarden voor het beha
len van redelijke inkomens.
Marktbescherming is en blijft nood
zakelijk voor het tot stand komen
van redelijke prijzen. Het doel van
marktbescherming is:
- het realiseren van kostendekkende
prijzen voor agrarische produkten;
- het afstemmen van het aanbod op
de koopkrachtige vraag door de
markt schoon te houden (produktie-
beheersing of doordraaien produk
ten bij een te lage prijs);
- het handhaven en versterken van
de gezamenlijke machtspositie van
boeren en tuinders ten opzichte van
de verwerkende industrie, handel en
grootwinkelbedrijven
Zullen er in het jaar 2000 nog meis
jes aktief zijn in het plattelandsjon
gerenwerk? Het Algemeen Platte
lands Jongeren Werk (kortweg
APJW) vindt deze vraag zo belang
rijk dat ze er een beleidsnota over
schreven. Deze nota gaat over meis
jes en jongens in het plattelandsjon
gerenwerk. Binnenkort zal er van
deze nota een leuk leesbaar boekje
verschijnen. Op 6 oktober zal er een
werkkongres zijn over dit thema.
Het APJW zal dan nieuw materiaal
presenteren zoals een theater, video
en spel. Ook zal er een forum zijn
met o.a. Jennie v.d. Horst, journa
liste voor "De Boerderij" en nog an
deren die we niet verklappen, in ie
der geval is er al één aanmelding van
een mevrouw die belde dat ze 6 okto
ber niet wilde missen en nu al een
plaats reserveerde! Deze mevrouw
had het een en ander te melden over
het thema...
Als jullie willen weten wie dit is moet
je wachten tot 6 oktober.
Meer nieuws over het werkkongres
horen jullie de komende maanden.
Wil je nu d.m.v. een spel en stellin
gen meer weten over de beleidsnota
"Meisjes en jongens in plattelands
organisaties". Bel en nodig ons
hiervoor uit!
Heili Bassa
en Dorien v.d. Hauten
070-730830
Na maanden van oefenen en zwe-*
ten was het dan zover, op 16 en
17 maart werd onze grote avond,
een jaarlijks terugkerend gebeu
ren gehouden.
Het geheel bestond uit kleine to
neelstukjes die op een geheel ei
gentijdse manier door Hans aan
elkaar werden gepraat. De eerste
avond was voor leden en dona
teurs en ondanks het goede weer,
kwamen er weer velen kijken en
luisteren naar de toneelgroep '"t
ismeoeajetziet".
Iedereen was gespannen voor de
aanvang, maar na een openings
woord door een van onze
bestuursleden kon het licht op
groen worden gezet en het spek
takel beginnen.
Het was hartstikke leuk en gezel
lig, na afloop was er gelegenheid
om bij te praten of te dansen
(door degenen die daar bedreven
in zijn).
De tweede avond was voor ieder
een toegankelijk en niet minder
gezellig. We hopen dat jullie er
van hebben genoten en was je
verhinderd, kom dan beslist vol
gend jaar, het was de moeite
waard.
Via deze weg, willen we ook alle
mensen bedanken voor het be
schikbaar stellen van de prijzen.
Het bestuur
Afd. Fijnaart
14 april: reisje naar het Belgische
pretpark Walibi. Vertrek om 8.15
uur vanaf de Voorstraat te Fijnaart.
Voor meer informatie: bel Petra, tel.
01687-3764.
Afd. Tholen/
St. Philipsland
16 april: Vissen; 20 april: Algemene
Ledenvergadering.
Afd. Oost Zws. Vlaanderen
20 april: Pierbollen en disco. Plaats:
Hulsterweg nr. 14 te Kloosterzande.
Aanvang: 20.00 uur. Opgeven vóór
18 april bij: Wim, tel. 01147-1304.
Kosten: leden 10,niet-leden
15,-.
Afd. Noord-Beveland
22 april: bezoek vogeltjesmarkt te
Antwerpen. Vertrek: 8.30 uur op de
Kortgeense kade. Opgave: voor 20
april bij Joke (01109-203) of Wilmar
(01107-1501).
Provinciale aktiviteiten
Bezoeken provinciaal sekretariaat
Zevenbergen: 19 april: afd. O. M.
Brabant; 24 april: afd. Oost Zws.
Vlaanderen; 26 april: afd. Tho-
len/St. Philipsland; 5 juni: afd.
Walcheren; 7 juni: afd. West Zws.
Vlaanderen; 12 juni: afd. Zevenber
gen; dinsdag 17 april: HB-
vergadering.
Het Produktschap voor Vee en Vlees
(PVV) brengt jaarlijks een overzich
telijke brochure uit over produktie,
export en konsumptie van vlees. De
ze brochure, genaamd 'Vee en vlees
in beeld', omvat 36 pagina's en is
gratis te verkrijgen bij het PVV af
deling PR/voorlichting, postbus
5805, 2280 HV Rijswijk.
>5
Werden ze vroeger met mate in
bedrijfskeukens gebruikt, in deze
tijd van de barbecue, grillades en
vele Oosterse vis-, vlees- en kip
gerechten zijn de marinades niet
meer weg te denken.
Een marinade kan zowel koud
(rauw) als warm (gekookt) zijn.
In de praktijk geeft men aan de
koude (rauwe) echter de voor
keur, daar deze marinade a la mi
nute klaargemaakt kan worden
en daarbij direkt voor gebruik
gereed is. De warme (gekookte)
marinade daarentegen moet men
na het samenstellen opkoken en
koud laten worden. Daarbij
komt dat als u het te marineren
sche toko's), 1/4 theel. zout, 1
theel. suiker, Vi theel. strooiaro-
ma, Vi theel. basilicum, 2 dl. si
naasappelsap, 1 dl. witte wijn en
Vi dl. olie. De tweede marinade
wordt samengesteld uit: 1 teentje
knoflook (ragfijn gesneden), 1
uitje (ragfijn), 1 theel. suiker, 2
theel. boemboe saté, 1/4 theel.
5-kruiden (verkrijgbaar in to
ko's), 1/4 theel. zout, 2 eetl. ci
troensap, 2 eetl. sojasaus (ket
jap) en Vi dl. olie. Bovenge
noemde marinades zijn geschikt
voor o.a. kip (saté), kalkoen,
tam konijn. De marineertijd 4 tot
6 uur. Blus de braadjus even
tueel af met de marinade of ge
bruik ze als dressing.
1
In deze tijd van grill en barbecue zijn marinades niet meer weg te
denken.
produkt 3 a 4 dagen wilt laten
trekken deze marinade regelma
tig dient te worden opgekookt.
Vandaar dat in deze rubriek een
greep wordt gedaan uit de snel-
klaar marinades, de koude dus.
De tijdsduur van het te marine
ren produkt kan variëren van 2
uur tot 2 dagen. De korte duur
van 2 uur wordt meestal ge
bruikt voor het marineren van
o.a. gaar vlees, rauwe vis, ge
blancheerde groente en zelfs di
verse vruchten. De wat langere
duur bijvoorbeeld van 4 tot 12
uur, wordt gebruikt voor klein
slachtvlees, rund-, varkens-,
lams- en schapenvlees, tam ko
nijn (grillades, saté enz.), gevo
gelte (o.a. kip en kalkoen) (geen
jong gevederd wild) en grof harig
wild (haas, ree, wild zwijn).
De marinade bestaat uit verschil
lende onderdelen waaronder aro
maten, zoals uien, selderij, wor
tels, prei, champignons, en altijd
redelijk fijngesneden. Ook een
belangrijk onderdeel vormen de
specerijen en kruiden, o.a. kruid
nagels (poeder), peperkorrels, je
neverbessen, laurierblad (poe
der), kaneel, kervel, dragon,
knoflook, tijm, basilicum, majo-
raan, rozemarijn, foeli, zout, pe
per en suiker. De basis kan
bestaan uit o.a. rode of witte
wijn, azijn (wijn), mineraalwa
ter, appel-, citroen- of sinaasap
pelsap, sojasaus (ketjap), karne
melk, sherry, port, cognac,
kirsh, jenever, vodka, aquavit en
tot slot olie, hetzij maïs-,
arachide-, olijf- of notenolie. Dit
om het aroma van de marinade te
behouden. Het te marineren pro
dukt hoeft niet per se onder te
staan, maar moet wel regelmatig
worden gekeerd, en daarbij op
een koele plaats, worden gehou
den (niet in de koeling).
Hieronder een kleine greep uit de
wereld van de marinades, be
doeld als leidraad voor het ma
ken van uw eigen marinades. Be
denk wel dat bij het samenstellen
van de marinades, de juiste volg
orde wordt aangehouden. Dat
houdt in dat u begint met het
mengen van de droge stoffen
(kruiden) en dan de vloeistoffen
toevoegt, waarvan altijd als laat
ste de olie. Eén theel. boemboe
saté (verkrijgbaar in Indonesi-
De twee volgende marinades zijn
o.a. voor klein slachtvlees (orga
nen), grillades, enz. Marineertijd
4 tot 8 uur. Gebruik de marinade
eventueel als saus of dressing: 1
teentje knoflook (ragfijn), 1
theel. kerrie, 1 theel. strooiaro-
ma, 1 theel. suiker, 1/4 theel.
zout, 1 eetl. sojasaus, 1/4 potje
atjar tjampoer en Vi dl. olie. De
tweede marinade bestaat uit: 1
uitje (ragfijn), 1 dl. witte wijn,
1/4 theel. kruidnagelpoeder, 1/4
theel. zout, 1/4 theel. thijm, 1/4
theel. peper, 1/4 theel. rozema
rijn en Vi dl. olijfolie.
De nu volgende marinades zijn
voor o.a. kabeljauw, schelvis,
haring, makreel, schol, tongfilets
of zeewolf. Verwerk ook hier
weer de marinade in de saus of
als dressing: 1 winterwortel (rag
fijn), 1 teentje knoflook (rag
fijn), bladselderij (ragfijn), 1/4
theel. zout, 1/4 theel. peper, 1
eetl. sojasaus, 1 eetl. citroensap,
2 dl. witte wijn, Vi dl. maïsolie.
De tweede marinade bestaat uit:
1 uitje (ragfijn), 1/4 knolselderij
(ragfijn), 1 theel. suiker, 1/4
theel. zout, l/4theH thijm,
theel. basilicum, 1 dl. witte wijn,
Vi dl. oude jenever, vodka of
aquavit en Vi dl. olie of Vi dl.
notenolie.
De laatste twee marinades zijn
o.a. bestemd voor grof harig
wild. De marineertijd is 8 tot 12
uur. Braad het wild aan en maak
het eventueel gaar in de marinade
(dit geldt vooral voor marinade
I). Passeer het stoofvocht voor
het serveren en bind ze eventueel
met wat in koud water opgelost
aardappelmeel: 250 gram mager
vers rookspek (ragfijn), 150
gram champignons (ragfijn), 1 ui
(ragfijn), 1 winterwortel (rag
fijn), 1 teentje knoflook (rag
fijn), 1/4 theel. thijm, 1 theel.
strooiaroma, 1 theel. kruidnagel
poeder, 1 theel. zout, 3 laurier
blad (poeder), 10 jeneverbes
sen, 10 peperkorrels, 1 dl.
azijn, 3 dl. rode wijn, 2 dl. water
en 1 dl. olie. De tweede marinade
bestaat uit: 1 uitje (ragfijn), 150
gram champignons (ragfijn), 1
theel. koks- of wildkruiden, 1/4
theel. zout, 1 lombok (spaanse
peper), 2 dl. cognac, 1 dl. madei
ra en 1 dl. olie.
M.A. van der Vliet
Vrijdag 13 april 1990
OVVl mqu ci gbu(,t>*
21