Grootschalige Ekoboer Jan de Zwart: landbouw kan alleen met gemengd bedrijf" EKO tarwe EKO uien Tot nog toe is Jan de Zwart in Oost- burg de enige ekoboer in Zeeuwsch Vlaanderen die zich op grote schaal bezig houdt met de ekologische landbouw en veehouderij. In de loop van een tiental jaren heeft hij zoda nige kennis en ervaring opgedaan dat hij nu voor de keuze staat om zijn boerenbedrijf volledig op eko over te schakelen. Dit houdt in dat 15 ha gangbare teelt bij de huidige 33 ha ekoteelt gevoegd wordt, waar door Jan de Zwart de eerste en enige boer is in Zeeuwsch-Vlaanderen met een volledig ekologisch bedrijf. Idealist? Een bekend probleem steekt direkt de kop op: onkruid dat handmatig of mechanisch bestreden moet wor den. En in de ogen van je kollega's heb je nauwelijks meer zicht op je gewas vanwege het onkruid dat de akker overwoekert, "'t Stik t'er van 't vuulte", was een veel gehoord kommentaar. "Ze keken je soms meewarig aan alsof je niet goed bij je hoofd was om ekologisch te gaan telen", vertelt Jan. "Gelukkig is dat tij nu gekeerd en komen ze, zoals tij dens een open dag, belangstellend een kijkje nemen. Dat doet me dan weer goed. Het ongeloof is het moei lijkst te bestrijden. Vroeger werd je aangezien als zonderling en idealist. Nu ben je bezig met een stukje reali teit waar we naar toe groeien". Eko produkten Het afgelopen jaar verbouwde Jan de Zwart tarwe, aardappelen, gerst, triticale en voederbieten op zijn eko logische akkers. In geringe hoeveel heden teelde hij ook gele mosterd, karwij en theekruiden. Op de akkers voor de gangbare teelt stonden win tertarwe en graszaad. In het verleden heeft hij diverse produkten uitgepro beerd. Niet alles is even geschikt voor de zware kleigrond die rondom Oostburg ligt. Groene erwten, kapu cijners en witte en bruine bonen kre gen het zwaar te verduren van de peulborder. Vooral groene erwten werden flink aangetast en daar is momenteel nog geen ekologische oplossing voor gevonden. Zaadgewassen zoals venkel gingen op zich goed, maar vanwege te wei nig zonneschijn kwam het venkel zaad niet mooi op kleur en kon het niet konkurreren tegen de zuidelij ker groeiende venkel. Dille werd in beperkte hoeveelheden gezaaid. Het probleem bij dit gewas was dat het laat afrijpt. Op een bepaald moment was het rendabel om bio-vlas te te len. De Zwart kon het vlaszaad te gen een goede prijs afzetten. Het stro daarentegen lag slecht in de markt en toen de konkurrentie van het biologisch geteelde vlas uit Ca nada te groot werd, verdween de motivatie om nog langer ekologisch geteeld vlas op de akkers te zetten. Tot vorig jaar verbouwde De Zwart met goed resultaat ook korrelmais. Doch hiervoor is de grond eigenlijk te zwaar, vooral omdat het veld laat geruimd wordt. Het is dan moeilijk om de stoppel om te ploegen. Struk- tuurschade is daarvan het gevolg. Afzet Het eerste jaar begon Jan de Zwart met een halve hektare. Het tweede jaar 2 tot 3 ha en zo bouwde hij dat elk jaar met een stukje uit. Nu staat hij voor de keuze om binnenkort volledig om te schakelen naar de ekologische akkerbouw. Het is nu zaak om voldoende afzetgebied te vinden onder een lever/afnemer- kontrakt. Het volledig omschakelen is niet niks. "Je moet produkten telen waar een afnemer voor is. In de gangbare teelt teel je in de meeste gevallen puur op de bonnefooi. Die kans heb je ook als de markt overvoert gaat worden met een specifiek ekologisch produkt, maar daar zit momenteel weinig kans in. Vooral naar tarwe, Vrijdag 12 januari 1990 Ekologische landbouw op de Zuidwestelijke akkers III. Jan de Zwart aardappelen en uien is veel vraag. Zelfs ekologisch geteeld blauw maanzaad vindt gretig aftrek bij bakkerijen en industriële ver werking. Voor suikerbieten bijvoorbeeld is er nu nog geen afzetgebied. De enige afnemer van ekologisch verbouwde suikerbieten (voor bio-stroop) heeft voldoende aan de opbrengst van één teler. Mogelijk zal in de nabije toe komst de Suikerunie dit initiatief verder oppikken. Recentelijk zijn daar besprekingen over geweest maar deze hebben nog geen door braak opgeleverd. Mengtype Jan de Zwart meent dat een be drijf met puur ekologische ak kerbouw vrijwel niet mogelijk is. "Volgens mij moet je akkerbouw en veeteelt combineren in een mengtype dat het beste bij je past". Jan heeft zelf naast zijn akkers een aantal koeien en scha pen. Deze produceren de organi sche mest voor de bemesting van het land. Om dit te verkrijgen ge bruikt hij alleen graanstro voor in de potstallen. Er wordt over vloedig gestrooid, zodat de die ren droog liggen en het stro het vocht goed op kan nemen. Later wordt deze samenstelling aange vuld met kalk om de mest goed te laten composteren. Het volgende seizoen kan deze dan uitgereden worden over de met hakvruchten te telen akkers. bouw, blijven we op deels zelf ont wikkelde mechanische hulpmiddelen aangewezen. "Dit is bijvoorbeeld het geval in de kruidenteelt. Jan verbouwt naast brandnetels ook salie, lavas en ci troenmelisse. Vooral bij brandnetels voor thee en medicinaal gebruik ligt de kwaliteit van het produkt voorop. De brandnetels staan vollevelds op 40 are. De brandnetels moeten ruim voor de bloei binnen één dag ge maaid en opgeladen worden. Binnen drie dagen moet het vochtgehalte van de plant van 95% naar 8% ge bracht worden. Gebeurt dat niet snel genoeg, dan wordt de plant zwart en is deze voor verdere verwerking on bruikbaar geworden. De gedroogde brandnetels moeten frisgroen van kleur blijven. Het blad mag niet ver welken omdat de werkzame stoffen van de netels dan verloren gaan. "Voor de oogst van brandnetels (drie oogsten op een jaar) heb ik een speciaal dorssysteem ontwikkeld. Hiermee wordt het blad van de sten gel gescheiden en worden de overige Ontwikkeling De technieken in de ekolandbouw worden vooral de laatste jaren steeds beter. Daarbij wordt vaak Vergeten dat die boeren die ekologisch bezig zijn, zich al die jaren ingezet hebben om gedegen oplossingen te vinden en die zelf op experimentele basis te ontwikkelen. "Elk jaar ben ik een ervaring rijker", vindt De Zwart. "Ik werk nog aan een wiedmachine, een borstelmachine en branders. Zo lang de aandacht van fabrikanten en andere machineproducenten toege spitst blijft op de gangbare land harde delen van het blad verwijderd. Daarna gaan de brandnetels op een palettenvloerdroger waarbij er opge warmde lucht doorheen geblazen wordt om ze snel te drogen. Daarna wordt er gesneden, geschoond en is het produkt klaar voor de afnemer. Deze hoeft ze alleen nog maar in kleinverpakking te doen. Op zich is een brandneteloogst een "beesten werk". De netelharen stuiven tijdens de verwerking en het droogproces in het rond en kruipen overal in. Tij dens warm weer is het behoorlijk ir ritant werk waar een goede kiloprijs op kontraktbasis tegenover staat. Ook de verwerkingslij n hebben we zelf ontwikkeld. Kruiden die in zuide lijke zonnige landen beter gedijen zijn hier niet konkurrerend te te len". De oogst van Urban wintertarwe, geteeld op ekologische wijze, leverde voor Jan de Zwart het afgelopen sei zoen 5500 kg/ha netto op bij 13% vocht. Bij de gangbare landbouw mag 8 ton/ha verwacht worden. De ekologisch geteelde partij gaat in de meeste gevallen naar bakkerijen met een EKO keurmerk, die dit verwer ken tot brood dat eveneens een EKO keurmerk krijgt. Tarwe is in het algemeen niet proble matisch, noch voor eko noch voor de gangbare teelt. "In de ekologi sche teelt heb je een ruimer bouw plan. Een jaar vantevoren moet je weten wat je op de desbetreffende akker gaat zetten. Op de zware klei moet je in augustus/september be mesten. Dat wordt op het gewas af gestemd. De lever/afnemerkontrak- ten worden vantevoren vastgelegd, vooral ook omdat het een relatief kleine markt is. In de ekologische landbouw is het moeilijk om op de bonnefooi te zaaien, zoals in de gangbare gebruikelijk is". Jan de Zwart verbouwt hoofdzake lijk baktarwe, naast enige voertar- we. "Hierbij moet je letten op de hoge bakkwaliteit, de ziekteresisten tie van het ras en de ziekten die op het bedrijf kunnen voorkomen. Hoe hoger de bemesting, hoe hoger de kans op ziekten. Door ervaring rijk geworden zegt Jan dat optimaal be mesten nodig is om te voorkomen dat roest en meeldauw vat kunnen krijgen op het gewas. Het afgelopen jaar was er toch gele roest in de tar we geslopen. Een dagelijkse kontro- le wees uit dat roest onder gunstige weersomstandigheden vanzelf stopt. Ook bruine roest bleef beperkt tot van onder in het gewas. Veel minder stikstof is de oorzaak van de stop van de roest. In feite spuiten boeren tegen hun eigenhandige overbe mesting", meent De Zwart. Het bereiken van een evenwicht in het bedrijf wordt mede bepaald door vraag en aanbod van de produkten. Op een ekologisch bedrijf moeten vijf produkten rouleren. Als je geen vroege teelten hebt, krijg je proble men met wortelonkruiden. Er moet ook een vrucht bij zijn waar niet zo veel werk aan is bijvoorbeeld tarwe of triticale. Dit is niet een bij voor baat garantieloos gemakkelijk pro dukt. Het is wel zo dat gewassen waar niet veel tijd in zit, tijd vrij maakt voor arbeidsintensieve pro dukten zoals uien. De markt van biologisch geteelde ui en is al jarenlang vrij groot omdat de kwaliteit met name ten aanzien van de bewaarbaarheid hoog is. De orga nisch bemeste ui is steviger, rijpt eer der af en is daardoor een gevraagd exportprodukt. De biologische teelt maatregelen zijn dan ook gebaseerd op veel praktijkervaring. Zowel plant- als zaaiuien worden ge bruikt voor de teelt van bewaaruien. Omdat de onkruidbeheersing de meeste aandacht vergt, zal - uitgaan de van plantuien - de onkruidbeheer sing een stuk eenvoudiger zijn. De plantuien laat men vervolgens door groeien zoals bij de zaaiuiteelt. Met de types zoals Sturon is dan tot in december een goed te bewaren bio-ui te leveren. Door de ui voor opkomst en na op komst (5 a 10 cm bladstadium) te branden (infrarood) is echter ook vrij eenvoudig een zaaiuienkultuur schoon te houden. Groeiremming door spuiten wordt dan in feite inge ruild voor groeiremming door branden. Een minder gebruikelijke methode is in plaats van 5 rijen maar 3 of 4 rijen per bed en de uien dan dichter in de rij te planten c.q. zaaien, zodat aan zienlijk bespaard kan worden op het aantal meters in met de hand te schoffelen rijen. De ruimere stand van het gewas draagt bij tot een min der snelle aantasting, door onder an dere schimmelziekten. Naast kontraktteelt is het goed mo gelijk bio-uien vrij te telen en afhan kelijk van de marktprijs af te zetten. In december werd bijvoorbeeld 70 cent betaald voor als veldgewas be waarde bio-uien. De opbrengst is ongeveer 60 tot 80% van die van gangbaar geteelde uien. De vroegere afrijping maakt dat de oogst onder meer optimale omstan digheden kan plaatsvinden. Het te len van een kwalitatief goed produkt is immers voor de teler een nood zaak omdat vaak tot in de winkel de herkomst van de uien bekend blijft. Lilian de Poorter Volgens Jan de Zwart is een puur ekologisch akkerbouwbedrijf vrijwel niet mogelijk: "Je moet akkerbouw en veeteelt kombineren in een mengtype". Zelf heeft hij dat ook gedaan. 13

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1990 | | pagina 13