Automatisering op melkveebedrijven PVV-voorzitter Tazelaar verwacht evenwichtiger situatie op rundvleesmarkt Algemene ledenvergadering roodvleesprodueenten Positie slachterij De kritische konsument Meer kwaliteit Op de melkveebedrijven komen we drie soorten automatiseringsap paratuur tegen, nl. sensoren, proceskomputers en de bedrijfskompu- ter. Een sensor eigenlijk niets anders dan een apparaat dat iets meet. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een temperatuurmeter. Een proceskomputer is een apparaat dat één proces bestuurt, zoals het verstrekken van krachtvoer door de krachtvoerkomputer. Tenslotte is er de bedrijfskomputer, ook wel managementsysteem genoemd, waarvoor vaak gebruik gemaakt wordt van een zgn. personal kom- puter. Dit apparaat is bij uitstek geschikt om gegevens op te slaan en te verwerken. Daarnaast hebben we ook te maken met eksterne kom- puters waar gegevens voor de veehouder worden opgeslagen en ver werkt, b.v. de NRS-komputer die de melkkontrolegegevens verwerkt. Met de krachtvoerkomputer is de ontwikkeling van de automatisering op de melkveebedrijven begonnen. Momenteel zijn er zo'n 5000 bedrij ven die er gebruik van maken. Basis voor dit systeem is de elektronische koeherkenning. Dit betekent dat de koe een zender om z'n nek heeft hangen. Als de koe in de krachtvoer- box komt wordt hij m.b.v. een ont vanger herkent. Er gaat dan een sig naal naar de komputer, welke na gaat of deze koe nog krachtvoer mag hebben of niet. Is dit wel het geval dan wordt er een bepaalde hoeveel heid krachtvoer gedoseerd. Om verstoten van een koe uit een krachtvoerbox te voorkomen zal aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden. Allereerst moet de portiegrootte die per keer verstrekt wordt niet te groot zijn, nl. ca. 100 gram. ook de doseersnelheid mag niet te hoog zijn nl. ca. 350-400 gram per minuut. Als deze waarden hoger liggen bestaat het gevaar dat als een koe verstoten wordt er nog een rest krachtvoer in de bak ligt en het verstoten dus beloond wordt. Ook de uitvoering van de zijwanden heeft wat invloed op het verstoten, bij dichte zijwanden zal er minder verstoten plaats vinden. Een voor deel van 'open' zijwanden is dat de dieren een beter kontakt met de veestapel houden en daarom zullen m.n. vaarzen sneller in de box gaan. Voor een bedrijf met 60 melkkoeien zal een krachtvoerkomputer een in vestering vragen van ca. 18.000 gul den (dit is ekskl. krachtvoersilo en vijzel). Dit betekent dat het per koe per jaar ongeveer ƒ75 kost aan rente, afschrijving en onderhoud. Eventuele baten van de krachtvoer komputer zijn de mogelijkheid om individueel krachtvoer te verstrek ken, de kontrolemogelijkheid op de opname, wat een indikatie kan zijn voor zieke of tochtige dieren, en de gespreide verstrekking van het krachtvoer over de dag wat een posi tief effekt heeft op de penswerking. Doordat er in de melkstal geen krachtvoer meer verstrekt hoeft te worden (of aan alle dieren evenveel) zal dit arbeidsverlichting geven. Ook kan er ca. 40 uur per jaar aan arbeid bespaard worden. Vergeet niet dat het aktueel houden van ge gevens ook regelmatig moet ge beuren. Of een krachtvoerkomputer voor uw bedrijf interessant is, is sterk afhan kelijk van hoe en hoe vaak u nu krachtvoer verstrekt. Automatisering bij het melken Ook de geautomatiseerde melkme- ting is in opkomst, zij het niet zo sterk als de krachtvoerkomputer. Ook bij de melkmeting is de elektro nische koeherkenning belangrijk. Wel is het bij een aantal systemen mogelijk om, in plaats van dit auto matisch te doen, m.b.v. een toetsen bord in de melkstal de koenummers door te geven. Dit heeft als nadeel dat de melker er weer een ekstra handeling bij heeft en hij/zij nog al le koeien moet kunnen herkennen. Er zijn globaal twee soorten melk meters nl. meters die werken met een aangepast melkglas en meters die werken op het doorstroomprincipe. Van beide systemen zijn er door het CMD goedgekeurd voor het gebruik bij de melkkontrole. Dit is ook een eis die u moet stellen aan een meter dat er een CMD goedkeuring bij is. Voordelen van een melkmeter zou den kunnen zijn een betere afstem ming van de krachtvoergift op de melkproduktie, betere kontrole op het produktieverloop en het sneller Vrijdag 3 maart 1989 kunnen opsporen van koeien met een afwijkende melkgift. Ook zou het bij een koppeling met de be drijfskomputer mogelijk moeten zijn om in de melkstal signaleringen te krijgen wanneer er met een koe iets aan de hand is, b.v. tochtig of dat de melk van het dier niet mee mag. Voor een bedrijf met 60 melkkoeien en een 2x4 visgraat melkstal moet u rekenen op een investering van rond de ƒ27.000,Dit is inkl. koe herkenning maar ekskl. zenders en eventueel noodzakelijke aanpassin gen van de melkmachine. Dit bete kent dat de jaarkosten per koe op zo'n ƒ105,per koe per jaar zullen liggen. Daarnaast hebben we te maken met een aantal sensoren voor gezond heidsbewaking. Een voorbeeld hier van is de temperatuurmeting welke een indikatie kan geven bij mastitis, tochtigheid en gezondheidsproble men. Ook is het mogelijk om met een stappenteller de dieraktiviteit te meten. Geleidbaarheidmeting van de melk kan bij het opsporen van mastitis een hulpmiddel zijn. De eerste uitkomsten van proeven geven hoopvolle resultaten. Bedrijfskomputer Bij de bedrijfskomputer onderschei den we hard- en software. Onder hardware verstaan we het geheel van komputer, beeldscherm, toetsen bord en printer. Daarnaast hebben we te maken met software, waarmee de programma's worden bedoeld. Veel van de managementprogram ma's die op het ogenblik aangebo den worden zijn vaak gebaseerd op het Informatie Model Rundveehou derij. Dit informatiemodel is een schematische beschrijving van een rundveehouderijbedrijf, waarin de verschillende gegevens éénduidig zijn gedefinieerd. Dit is erg belang rijk omdat hierdoor mogelijk wordt om gegevens welke verschillende systemen berekenen te kunnen ver gelijken omdat ze op dezelfde ma nier worden berekend. In een bedrijfskomputer kunt u veel gegevens van uw bedrijf opslaan en hiermee rekenen. B.v. het opslaan van diergegevens waardoor u de mo gelijkheid heeft om een attentie te krijgen als een koe b.v. tochtig is. Of om aan de hand van melkgiften en rantsoen te bereken hoeveel kracht voer de individuele dieren nodig hebben. Voor een eenvoudig management systeem moet u denken aan een in vestering van rond de 10.000 gulden. Dit geeft ca. ƒ2.500,aan jaar- kosten. Of die 2500 gulden goed worden ge maakt aan ekstra opbrengsten of minder kosten is moeilijk aan te ge ven. Het zal wel mogelijk zijn om sneller verbanden te doorzien en wellicht is het eenvoudiger om beslissingen te onderbouwen. Ar beidsbesparing zal er waarschijnlijk niet of nauwelijks op treden omdat het bijhouden van uw gegevens in de bedrijfskomputer erg veel tijd kost. Als u hierin geen tijd investeert heeft een bedrijfskomputer geen zin om dat het systeem staat of valt met het aktueel houden van gegevens. Een procescomputer bestuurt één proces, zoals-het verstrekken van kracht voer door de krachtvoercomputer. Dit betekent ook dat mi.i. het verstan dig is om niet in éénmaal een heel uitgebreid systeem te kopen maar eenvoudig te beginnen. Hierdoor kunt u goed wennen aan het systeem; anders is het gevaar levens groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Als u tot aanschaf over denkt te gaan, ga dan bij u zelf na wat u di- rekt nodig denkt te hebben en wat uw plannen op dit gebied zijn in de toekomst. Sluit bij de aanschaf in ieder geval een onderhoudskontrakt af voor de programma's. Dit betekent dat als er een nieuwe versie van het program ma komt u deze krijgt. Omdat de ontwikkelingen op dit gebied snel gaan is het gevaar groot dat, als u dit niet doet, uw programma binnen de kortste tijd verouderd en dus waar deloos wordt! Ook een aandachtspunt bij de aan schaf is de opleiding door de firma. Dit is een van de dingen die het sla gen van vloeden. net automatiseren beïn- Taurus brochure Door de Stichting Taurus wordt een brochure uitgegeven welke een over zicht geeft van de verschillende ap paratuur en programma's die in Ne derland te koop zijn. Deze brochure geeft een goed overzicht van de mo gelijkheden van de verschillende krachtvoerkomputers, melkmeters en managementprogramma's waar door het vergelijken vereenvoudigd wordt. Deze brochure is te verkrij gen door het overmaken van ƒ10, op gironummer 516.99.11 van de Stichting Taurus, Postbus 1076, Le lystad, onder vermelding van 'Bro chure deel 5'. Dit artikel is een samenvatting van de inleiding van Theo Bijzet over au tomatisering op melkveebedrijven, zoals hij die onlangs in Grijpskerke heeft gehouden. De voorzitter van het Produktschap voor Vee en Vlees, de heer R. Tazelaar, verwacht dat er dit jaar minder vlees geproduceerd gaat worden, zodat een evenwicht tussen vraag en aanbod zal ontstaan. Op wat langere termijn wordt echter een wat toenemend aanbod van vlees verwacht, waardoor er weer méér dan het zelfvoorzienend nivo van de EG geproduceerd gaat worden. Hij zei dit tijdens de algemene ledenvergadering van het ZRS, kring C, de vereniging van rood vleesprodueenten in 'De Vroone' te Kapelle. De PVV-voorzitter hield een inlei ding over de toekomst van de gespe cialiseerde roodvleesprodueenten Hij gaf onder meer aan dat de ont wikkeling op de rundvleesmarkt niet los te zien is van die in de melkvee houderij. Door de superheffing is hierin meer plaats gekomen voor de vleesveehouderij. Op de slachtvee- markt was er hierdoor een ekstra aanbod uit de melkveesektor, waar voor een afzet nodig was. Aan die ekstra uitstoot is nu een einde geko men. Uit een kombinatie van een per hoofd van de bevolking stabiele konsumptie van rundvlees en een la gere produktie konkludeerde Taze laar dat de marktsituatie voor rund vlees dit jaar in evenwicht komt. Door daling van het aanbod bij de slachterij is er een strijd ontstaan om het slachtrund. Op korte termijn werkt dit positief door voor de pro ducent, maar op langere termijn kon, het wel eens nadelig werken, aldus Tazelaar. In de rundvleesslachterij en is een grote overkapaciteit en een slechte rentabiliteit. Daarnaast wil ook de overheid geen helpende hand geven als niet eerst een sanering in deze sektor plaatsvindt. De slachterij wordt in steeds grotere mate gekonfronteerd met de kwali teitseisen van de afnemers. Een eer ste aanzet hiertoe is het EUROP klassifikatiesysteem. En hoewel er bij de producent zo nu en dan onrust is over het resultaat van deze visuele beoordeling van het karkas, zal het er wel toe bijdragen dat nog meer op de eisen van de afnemer ingespeeld kan worden. Er wordt dan ook vol op nagedacht om over mogelijkhe den dit systeem te optimaliseren. De slachterijen zouden daarentegen niet zo'n grote prijsverschil moeten gaan maken tussen de verschillende sub klassen. De konsument gaat ook steeds meer eisen stellen aan het produkt. Uit marktonderzoek blijkt dat de konsu ment best geld over heeft voor rund vlees mits het aan een aantal voor waarden voldoet, aldus de PVV- voorzitter. Ten eerste moet het ge makkelijk te bereiden zijn. De kwa liteit moet goed zijn en het moet makkelijk toe te passen zijn in het gebruik. Maar daarnaast gaat steeds meer de herkenbaarheid een rol spe len. De konsument is steeds meer ge neigd om 'merk' artikelen te kopen. Het vlees is tot nu toe nog volledig merkloos. Een ander aspekt is dat de konsu ment garantie wil dat het vlees geen enkele toevoeging bevat. En daaraan gekoppeld wil men steeds meer ze kerheid hebben dat het vlees gepro duceerd werd in een 'dierwelzijns vriendelijke omgeving'. Dergelijke garanties kan men de konsument ge ven als er een integratie is tussen producent, slachterij en afnemer. De nieuwe I R-regeling en het 1KB (integrale keten bewaking) kan hier in een positieve rol spelen. Behalve het merkartikel wil de konsument steeds meer een kant-èn-klaar arti kel. Ook daar zal de producent en de slachterij op in moeten spelen. In de toekomstige ontwikkeling zien we een toename van de betere soor ten vleesvee. Het is een goede ont wikkeling dat in ons land ook betere soorten vleesvee geproduceerd wor den. Het importeren van levend vee uit het buitenland draagt nogal wat risiko's met zich mee. Op de melkveebedrijven zullen, vol gens de heer Tazelaar, minder kalve ren worden geproduceerd. De strijd om het kalf tussen vleesveehouder en vleeskalfhouder zal nog voort gaan al zal hierbij de vleesveehou der in een wat gunstiger positie ko men, gezien de huidige ontwikkelin gen in vleeskalverensektor. Echter wanneer de tendens van rose kalfs vlees zich doorzet, komen de vlees veehouder en vleeskalfhouder met hun produkt steeds dichter bij elkaar. In de komende jaren zal er ook in de vleesveesektor nog het een en ander gebeuren. Reden voor het PVV- bgstuur om een struktuuronderzoek te gaan starten zoals ook in de scha- pensektor gebeurt. M.a.w. het in kaart brengen van de primaire sek tor, de slachterijen en de afzet. Aan de hand van de knelpuntenanalyse zal een verbetering in deze sektor mogelijk moeten zijn. Voorlopig is er geen reden om som ber gestemd te zijn. De verwachting is dat er zeker tot 1995 een krapper aanbod van rundvlees zal zijn. En wanneer de belangstelling van de konsument gelijk blijft, zal de prijs vorming gunstiger kunnen zijn voor de producent. Maar een ieder die werkzaam is in deze sektor zal zich ervan bewust moeten zijn dat Neder land zijn eigen weg moeten gaan vin den in een markt die steeds meer ei sen gaat stellen aan kwaliteit. Niet kwantiteit is meer belangrijk en dit dan afzetten tegen 'dumpprijzen', maar kwaliteit in de volle breedte wordt het sleutelwoord in deze sektor. De heer Tazelaar (l) in gesprek met de heer Ade Jonge uit Ovezande en (op de rug gezien) de heer R.A. Calon, voorzitter van de vereniging van rood vleesprodueenten 17

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1989 | | pagina 17