VOOK in: En dan, ineens is het pap, je kunt er niets meer aan doen p.j. zuid geluid Handtekeningen aktie tegen verlaging akkerbouwprijzen Studiedag 'Landbouw en milieu' van Agrarische Kommissie Zeeland redaktie Henk Tegels vrouw onder redaktie van de Redaktiekommis- sie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant. Redaktieadres: Mevr. P. J. de Rooy-Janse M.A. Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge. Het zal iedereen wel eens overkomen, je hebt een ander soort aardap pel om te koken en als je dan even te laat bent is het een soort pap geworden en dat is niet meer te redden. Toen dat mij overkwam heb ik nog geprobeerd om er iets van te maken door er een ei in te klop pen en wat bloem. Daarna werd dat dan iets wat op drie in de pan lijkt door ze te bakken. Het kommentaar was: "Dat recept kun je ge rust weggooien" en "Het is te eten maar lekker is het niet". Al het zout wat met het afgieten meegaat blijft in zo'n situatie in de aardappelen en dat kan al veel te veel zijn. Zout is voor iedereen een ingrediënt waar voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Te veel zout is iets waar men na enige tijd aan is gewend en lekker gaat vinden. Het is dus zaak dat spaarzaam te ge bruiken. Ook in aardappelen. De smaak van al ons voedsel komt beter uit als we weinig zout gebruiken. Toch als het wordt vergeten ont breekt er wat aan het recept. Wij, wat eten wij We eten nog steeds aardappelen bij de warme maaltijd als hoofdgerecht, warme - verse aardappelen. Al loopt dat wel iets terug, was het in 1980 nog 67% en in 1985 nog 63%. Er worden steeds meer aardappelpro- dukten gebruikt en ook het gebruik van rijst en macaroni e.d. stijgt. Historie Uit vondsten in graven en ruïnes in o.a. Peru en Bolivia blijkt dat de voorlopers van de Europese aardap pel (Solanum tuberosum) al sinds mensenheugenis werden gegeten en in hoog aanzien stonden. De oor sprong ervan moet worden gezocht op de hoogvlakten van het Andesge- bergte. Van hieruit zou in de loop van de eeuwen de aardappel over het westelijk deel van Zuid-Amerika zijn verspreid. Archeologisch onder zoek heeft aangetoond dat 5200 jaar voor Chr. de aardappel in kui tuur is gebracht. In 1526 wordt de aardappel door de Spaanse veroveraars ontdekt in de binnenlanden van Zuid-Amerika. Cieza de Leon en Juan de Castella- nus waren de eerste Spanjaarden die in 1540 de aardappel beschreven als volksvoedsel van de Inca's. Omstreeks 1570 werden aardappelen voor het eerst verbouwd in Zuid- Spanje. Langs allerlei omwegen wer den ze over Europa verspreid, ener zijds via Oostenrijk en anderzijds via Ierland en Engeland. Wanneer de botanicus Carolus Clusius in 1593 een funktie krijgt aan de Hortus van Leiden, wordt de aardappel voor het eerst in Nederland verbouwd. Het gewas wordt dan meer beschouwd als curiositeit dan als voedselbron. Tegen het eten van aardappelen heb- Op 16 maart a.s. organiseert de Agrarische Kommissie van de Ne derlandse Bond van Plattelands vrouwen afd. Zeeland een studiedag met als thema 'landbouw en milieu'. Deze studiedag vindt plaat in het dorpshuis "De Pompweie" te Kort- gene, en duurt van 9.30 tot 16.00 uur. Om 9.30 uur ontvangst met koffie, waarna mevrouw C.M. Dees-Franje de studiedag om 9.50 uur opent. Om 10.00 uur houdt ir. J. Gerritsen, se- kretaris van de Kommissie Milieu van het Landbouwschap, een inlei ding, en daarna ing. J. Bomhof van de Inspektie Milieuhygiëne Zeeland. Na de koffiepauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Na de lunchpauze is een exkursie georgani seerd naar de Waterzuivering en naar de proefboerderij 'Rusthoeve' te Colijnsplaat. Kosten 12.p.p. per opgave voor 10 maart a.s. bij: C.M. Dees-Franje tel. 01134-1206; S.L. Hanse-Verburg tel. 01119-1265CPTimmerman- Aarnoutse tel. 01192-1432; L. Brasser-Verhulst tel. 01180-25177; N. van Driel-van der Weele tel. 01171-1465; C.C. Stoutjesdijk- Engelvaart tel. 01663-2362. ben lang vooroordelen bestaan. Men dacht b.v. dat de knollen giftig wa ren. Ook beweerde men dat klier ziekten, winderigheid en zuurvor- ming werden veroorzaakt door een overvloedig gebruik van aardappe len. Pas tegen het einde van de 18e eeuw raakte de aardappel als kui tuurgewas in Europa ingeburgerd. Vooral door de telkens mislukkende graanoogsten was men op andere voedselbronnen aangewezen. Lang zamerhand ontwikkelde de aardap pel zich tot het belangrijkste volks voedsel. Dit betekende niet dat de aardappel al direkt veel waardering oogstte, integendeel hij werd vooral gezien als 'voedsel voor de armen'. Vet Dat Nederlanders te veel en vooral te veel vet eten, was bekend. Maar dankzij onderzoek is nu bekend pre cies hoeveel te veel, uit welke voe dingsmiddelen en op welk moment van de dag vet wordt gegeten. Ook blijkt uit het onderzoek dat de kon- sumptie van fruit laag is: gemiddeld 125 gram per persoon per dag. Bij jongeren ligt dit gemiddelde nog lager. Voorts blijkt dat te weinig voedings vezel wordt gegeten en dat de hoe veelheid calcium en vitamine C per persoon per dag voldoende is Gehalte aan voedingsstoffen Aardappelen leveren zetmeel, voe dingsvezel en een kleine hoeveelheid eiwit. Bovendien is de aardappel een belangrijke leverancier van vitami nes (B-vitamines, vitamine C) en mi neralen (o.a. ijzer en kalium). Nieu we of pasgerooide aardappelen be vatten meer vitamine C dan oude. Wel is gebleken dat door de moder ne bewaarkondities het vitamine C gehalte na langdurig bewaren nu ho ger is dan vroeger. Ook wordt tij dens het bewaren door de aktieve stofwisseling in het binnenste van de knol een gedeelte van het aanwezige zetmeel verbruikt (na een Vï jaar 12%). Wanneer men geschilde aardappelen een dag of nacht onder water laat staan, gaat er 20% vitamine C verloren. Nog groter is het verlies van vitamine B dat optreedt. Ook bij het koken treden verliezen aan vita mine C op. Kookt men aardappelen in de schil dan bedraagt het verlies 15%; bij het koken van geschilde aardappelen is dit 25%. Dat zijn we zo gewend! Uit het historisch overzicht, zoals we dat in "Voeding" aantroffen zien we dat de aardappel nog niet zo heel lang ons hoofdvoedsel is. We noe men ze in een menu eigenlijk niet want het is de "vaste kern" van de maaltijd. De groente en het soort vlees of vis worden met name ge noemd. Op de vraag; wat eten* we? volgt eigenlijk altijd alleen de groen te en dat vinden we dan voldoende. Vandaag eten we spruitjes. Wat daar in het gezin verder bij hoort is onge veer bekend en dat wordt dus niet er bij gegeven als mededeling. En dan ineens is het pap! Zulke aardappelen, daar moet je bij blijven staan tot ze nog net niet pap worden. Dat geduld moeten we wel hebben en niet bij de pan gaan staan dromen over andere dingen, zoals de afdelingsbijeenkomst van b.v. gis teravond of van dat boek wat we net lazen in de leeskring. En als het dan toch pap wordt is het jammer dat je dat recept "gerust hebt wegge gooid". Maak er dan toch maar iets van en morgen zal het wel weer beter zijn. P.J. de Rooy-Janse m.a. In de komende twee weken zet het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt massaal de schouder onder een handtekeningen aktie tegen de verlaging van de akkerbouwprijzen. De eis in de aktie is: 'geen marktgericht beleid, maar een inkomensgericht beleid'. Na 10 maart aanstaande zullen de handtekeningen worden aangebo den aan minister Braks en aan het Landbouwschap. De handtekenin genlijsten zijn beschikbaar bij de sekretarissen van de R.A.K.-s en de kontaktvrouwen van vrouwenregiogroepen. Ook zijn handtekenin genlijsten beschikbaar op het sekretariaat van het Z.A.J.K. tel. 01100-21010. broken mag worden'. Oftewel sui kerteelt mag niet te aantrekkelijk worden. - erwten en veldbonen. De prijs van veldbonen gaat 5,6% omlaag. Door het overschrijden van de produktie- drempel is de prijs van erwten en veldbonen met 9% gekort. Verwacht wordt dat de prijs dit jaar nog verder omlaag gaat. - fabrieksaardappelen. Voorstel is er nog niet, maar het zit er in dat de prijs net zo ver zal zakken als de graanprijs. Braks heeft bij de eerste besprekin gen gezegd dat de prijs niet zoveel omlaag moet, maar hoe hard hij daaraan vasthoudt is nog maar de vraag. Bovendien vindt hij wel dat de 'automatische' prijsdaling door moet gaan. Het Landbouwschap gaf in een eerste reaktie aan dat de prijs daling te hard gaat. Later ziet men toch geen prijsdaling te willen. Maar dat geldt alleen voor dit "moment. Men houdt vast aan het marktge richt prijsbeleid. Toch wordt binnen sommige landbouworganisaties nu gepraat of we niet van het marktge richt beleid af moeten. De graanpro- duktie stijgt volgens de Europese Commissie tot 185 miljoen ton in 1995 terwijl de vraag waarschijnlijk afneemt. Het overschot wordt steeds groter. In steeds meer EG-landen wordt openlijk gepleit voor verplicht braken en/of kontingentering. De Europese Commissie gaat in haar prijsvoorstellen een stap verder met de afbraak van de akkerbouwinko- mens. De voorstellen houden in dat de graanprijs in Nederland met ruim 8% omlaag gaat. Die 8% daling bestaat uit: 3% 'automatische' prijsdaling. Vol gens een EG-besluit van februari 1988 gaat de prijs 3% omlaag als in het voorgaande jaar de EG- produktie hoger is dan 160 miljoen ton. Omdat dit in 1988/1989 het ge val was gaat de prijs in 1989/1990 3% omlaag. 0,87% prijsdaling doordat de zogenaamde 'groene koers' aangepast is. Die aanpassing betekent dat de prijs in guldens lager wordt. 2,5% verlaging maximum vochtpercentage van 15,5 naar 14,5 (inklusief droogkosten). 0,75% ver laging prijsstaffel. 1% inkorten in terventieperiode. 8,12% in totaal. Voor het komend seizoen is meer graan uitgezaaid. De verwachting is dus dat komend seizoen mede verantwoordelijkheidsheffing wordt teruggegeven en volgend seizoen de prijs weer 'automatisch' met 3% omlaag gaat. - de suikerprijs met 5% zakt. Daar komt nog bovenop een aanpassing in de groene koers wat komt op een totale prijsdaling van 5,3%. De re den die de Commissie noemt is dat 'het evenwicht met granen niet ver- 20 Doel van de aktie Het doel van de aktie is allereerst Minister Braks en het Landbouw schap onder druk te zetten alles te doen wat mogelijk is om de voor gestelde prijsverlagingen (ook de zo genaamde 'automatische') tegen te houden. Deze prijsverlagingen staan niet op zich. Het beleid is volledig gericht op prijsdaling. Marktgericht beleid noemt men dat. Bij deze aktie gaat het er ook om dat het akkerbouwbe- leid anders moet. Een fatsoenlijk in komen voor akkerbouwers moet weer het doel van het beleid worden. Doel is ook zoveel mogelijk druk uit te oefenen om in plaats van een marktgericht een inkomensgericht beleid te krijgen. Het NAJK is de laatste jaren voor stander geweest van produktiebe- heersing. In deze aktie gaat het niet om produktiebeheersing. Produktie- beheersing is misschien een voor waarde om een inkomensgericht be leid voor de EG betaalbaar te ma ken. Zoals het er nu voor staat zal produktiebeheersing onvermijdelijk zijn. Want ook als de prijs zakt neemt het overschot toe. Maar zoals het nu gaat komt er een produktie beheersing met lage prijzen. Dan zijn we nog verder van huis. Nu gaat het er om dat er een beleid komt ge richt op kostendekkende prijzen en redelijke inkomens. Over produktie beheersing kunnen we dan altijd nog praten. Wie kan er tekenen? De handtekeningenaktie is vooral gericht op leden van akkerbouwge- zinnen (man en vrouw) vanaf 16 jaar. Niet alleen jongeren, ook ouderen kunnen tekenen. Veehou ders en tuinders die hun steun willen P.J.Z. AGENDA RAW Fijnaart/Zevenbergen: 8 maart, excursie naar de New- Holland fabriek te Zedelgem. Opga ve vóór 15 febr. bij Piet den Engels man (01682-2634) of Kees Hanson (tel. 01686-2590). Afd. Fijnaart: 24 febr. grote avond voor leden en donateurs; 25 febr. grote avond voor iedereen. Aan vang: 14.30 uur. Plaats Dorpshuis te Wissekerke. Bal na m.m.v. de band: Sylvester; 24 febr. ledenvergadering. Plaats: "De Graanbeurs" te Fij naart. Aanvang: 20.00 uur. Afd. Goes e.o.: 20 febr. Ledenver gadering en "Ronde van Biervliet". Plaats: de Caisson te Kapelle. Aan vang: 19.30 uur; Eerste weekend van maart: Langlaufen. Meer informatie en opgeven bij Leenjan of Janine (tel. 01130-3498). Afd. Nrd.-Beveland 24 febr. Leden- betuigen kunnen uiteraard ook tekenen. Een landelijke aktie Samen sta je sterker, daarom wordt deze handtekeningenaktie ook in an dere provincies gehouden. Het se kretariaat van het Nederlands Agra risch Jongeren Kontakt is verzamel punt voor alle handtekeningen lijsten. De bedoeling is dat alle volle of halfvolle handtekeningenlijsten naar Utrecht worden gezonden. Het adres daar is: N.A.J.K., Post bus 816, 3500 AV Utrecht. Het bestuur van het Z.A.J.K. vergadering. Plaats: "De Graan beurs" te Fijnaart. Aanvang: 20.00 uur; Grote avond op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari. Door eigen le den wordt een kabaretvoorstelling gebracht. Bal na. Afd. Oost Zw. Vlaanderen: 24 febr. Ledenvergadering. Plaats: café Cambrinus te Axel. Aanvang: 20.00 uur. Afd. Schouwen-Duiveland: 25 febr. ledenvergadering met na afloop Chi nees buffet. Plaats: bovenzaal Chinees-Indisch restaurant "Lo tus", Hoofdpoortstraat 2 te Zierik- zee. Aanvang: 19.30 uur. Kosten Chinees buffet: 15,p.p. Opgave vóór 17 febr. bij: Cees v. Gouds zwaard: 01110-14490. Anette Kuy- per: 01110-16934. Afd. Tholen/St. Philipsland: 26 febr. Volleybaltournooi in Halste ren. Opgeven voor 18 febr. bij Titia of Frans; 5 mrt. naar de Vogel tjesmarkt in Antwerpen. Vertrek om 8.30 uur bij de Chinees in Scher- penisse. Afd. Zevenbergen: febr./mrt. cur sus "Indisch koken". Deze kursus duurt 4 avonden en vindt waar schijnlijk plaats op woensdagavond. Opgave bij Mirjam Korteweg (01680-23591). Stageverslagen MAS Goes De geslaagden van 1988 van de MAS Goes kunnen - voor zover dat nog niet gebeurd is - hun stageverslag en herbarium ophalen bij de admi nistratie van de Rijks Middelbare Agrarische School te Goes, tel. 01100-27203. Vrijdag 24 februari 1989

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1989 | | pagina 20