Elektronenmicroscoop voor landbouwkundig onderzoek even belangrijk als computer Nieuwe techniek Cryo-SEM verdiept inzicht in oppervlakte struktuur 18KU X 2 8 8 0 De röntgenmicroanalyse De afdeling Elektronen Micro scopie (EM) van de Technische en Fysische Dienst voor de Land bouw (TFDL), heeft zich als on derzoeksdoel gesteld om de me thodologie van het onderzoeken van de ware (ultra)structuur van de ons omringende natuur en de materie, verder te ontwikkelen en specifiek aan te passen aan de landbouwkundige onder zoeksproblemen. Daarnaast wordt getracht relaties te leggen tussen de waargenomen (ul- tra)structuren en de locale che mie in het object, hetgeen in beeld is kan worden geanalyseerd bijvoorbeeld op fosforgehalte, zwavelgehalte e.d. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de röntgen microanalyse techniek. Het blijkt dat deze tweeledige benadering van onderzoekproblemen (ware structuur en locale chemie) zeer waardevolle gegevens kan ople veren voor het landbouwkundig onderzoek. De recent bij de Technische en Fysische Dienst voor de Land bouw te Wageningen geïntrodu ceerde lage temperatuur elektro- nenmicroscopie (de zgn. Cryo- SEM techniek) heeft zeer veel toepassingsmogelijkheden in de landbouw. Met deze techniek kan de oppervlakte van objecten zoals planten, melk enz. enz. worden bestudeerd terwijl tevens de chemische samenstelling ervan kan worden geanalyseerd. Op ons verzoek hebben dr. ir. A. Boekestein en F. Thiel van de Technische en Fysische Dienst in onderstaand verhaal ons enig in zicht gegeven in dit fundamenteel onderzoek. Zij spreken met Cryo-SEM van een nieuw tijd perk in het microscopisch en ul tra structurele (oppervlaktestruk- tuur) wereldje. Een nematode (aaltje) is hier afge beeld. Nematoden spelen in diverse plantenziektekundige onder zoeksproblemen een belangrijke rol. Door de cryo-SEM benadering kun nen de aaltjes snel en onveranderd onderzocht worden. Streep is 0,01 mm. (Onderzoek: E. den Beider, In stituut voor Platenziektekundig On derzoek, Wageningen). Het observeren van de micro- en ul trastructuur (de oppervlakte struk tuur van het blad van bijvoorbeeld een boon of van slagroom) wordt in de bio-wetenschappen van steeds groter belang. Feitelijk kan nu al een eeer groot deel van dit soort onder zoek niet meer plaatsvinden zonder een microscoop of een elektronen microscoop (die nog weer verder kan uitvergroten tot ca. 500.000 keer). Wat dat betreft is de microscoop ei genlijk van net zo vitaal belang ge worden als de computer. Dat het bio-onderzoek en vooral de toege paste variant daarvan de basis vormt voor de vernieuwing in de land bouw, zal niemand verbazen. Wel zal het de 'mensen in de praktijk' als vrij vaag voorkomen dat het vaak fundamentele en op het eerste ge zicht weinig zeggende, gecompliceer de technieken zijn, die aan de wieg staan van dergelijk onderzoek. Nog ondoorzichtiger wordt het als blijkt Oppervlak van een bonenblad weer gegeven waarbij een geopend huid mondje goed zichtbaar is. Streep is 0,01 mm. (Onderzoek: J. A ben, KE MA, Arnhem). dat er in die brij van technieken soms vrij spectaculaire ontwikkelin gen gaande zijn, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de re sultaten van het onderzoek. Meestal komt een dergelijke situatie pas in de openbaarheid als een bepaalde tech niek 'rijp' genoeg bevonden wordt om uit de beschermende laboratorium omgeving te worden losgelaten op De ultrastructuur van slagroom zoals dat in de cryo-SEM kan worden waar genomen. Vooral voor het onderzoek van voedselprodukten die veel vet en water bevatten, zoals kaas en room, is de scanning elecironen microscopie waarbij het object bevroren blijft, op dit moment de aangewezen (ultra) structurele onderzoeksmethode. Streep is 10 mm (Onderzoek: D.G. Schmidt, Ned. Instituut voor Zuivel Onderzoek, Ede). Vrijdag 11 november 1988 de praktijk. Deze situatie doet zich thans voor in de elektronenmicro- scopie waar thans een techniek voor handen is gekomen, de zgn. Cryo- SEM, waarmee de ultrastructuur of de oppervlaktestructuur van een ob ject kan worden aanschouwd zonder dat er ook maar iets is veranderd in die structuur. Tot nu toe was dit met biologische objecten vrijwel nooit het geval. Er gingen celonderdelen verloren tijdens het prepareren of er trad volumeverandering op, enz. Deze aspecten vormen de voor naamste redenen die recentelijk heb ben geleid tot een nieuwe benadering in prepareren en microscopiseren. Het principe is zeer snel invriezen (met 10.000 graden per seconde) in een zeer koud medium (bijv. stikstof van -216°C) en het object vervolgens bevroren in het microscoop inbren gen en als zodanig observeren. Een voud is het kenmerk van het ware lijkt het wel. De prepareertijd wordt drastisch bekort terwijl (ultra)struc- turele kenmerken worden waargeno men die voordien niet zichtbaar wa ren of verloren gingen tijdens prepa reren. Dit is de Cryo-SEM techniek. De resultaten die tot nu toe met de nieuwe methode zijn verkregen, zijn dermate hoopgevend dat gesproken kan worden van een nieuw tijdperk in het microscopische en ultrastruc- turele wereldje. De elektronenmicroscoop Het elektronenmicroscoop is een in strument waarmee objecten flink uitvergroot kunnen worden weerge geven (tot ca. 500.000 keer). Hij kan dus veel verder uitvergroten dan een 'gewone' (licht)microscoop die maar tot ca. 1000 keer gaat. Het voordeel voor het onderzoek is hierbij dat zeer kleine structuren zichtbaar kun nen worden gemaakt. Deze informa tie wordt vaak gebruikt om tezamen met informatie verkregen met ande re technieken, de eigenschappen of de functies van een organisme (plant aardig of dierlijk) te verklaren. Wat dat betreft zijn we met zijn allen in het onderzoek eigenlijk bezig met een enorme legpuzzel. Iedere disci pline of methodiek brengt zijn eigen specifieke informatie in van een be paald onderzoeksprobleem. De elektronenmicroscoop kan zoveel verder gaan dan een lichtmicroscoop omdat gebruik wordt gemaakt van een elektronenbundel i.p.v. een zichtbaar-licht bundel. Er kunnen drie typen elektronenmi croscopen worden onderscheiden: 1. Het transmissie Elektronen Mi croscoop (TEM). Het object is hier bij transparant. De elektronenbun del staat stil en beschijnt het object. 2. Het Scanning Elektronen Micro scoop (SEM). Het object is hierbij niet transparant. Het kan zelfs een aantal mm dik zijn. De elektronen bundel voert een zig-zag beweging uit over het oppervlak van het object (zg. scannen). Zo wordt een beeld gevormd van het oppervlak van het object op een monitor. 3. Het Stanning Transmissie Elek tronen Microscoop (STEM). Dit ap paraat is een kruising tussen SEM en TEM. Het is duidelijk dat de snelle invriezing van de te bestuderen ob jecten en de daarop volgende scan ning ervan samen de nieuwe tech niek Cryo-SEM vormen. De Philips SEM535 scanning elektronenmicroscoop voorzien van Hex/and CT 1000/CP2000 cryo-systeem. Lengtedoorsnede van een rozenstengel met slijmvormende bacteriën, waar door verstoppingen in de houtvaten optreden. Streep is 1 um. OnderzoekW. van Doorn, Sprenger Instituut, Wage ningen). Oppervlaktestructuur van bladeren weergegeven in relatie tot druppelhech ting na bespuiting. Deze foto van kamille toont dat dit gewas een zeer gladde structuur heeft. Streep is 0,01 mm. (Onderzoek H. de Ruiter, Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek, Wageningen Onderdelen van de zintuigen van de larve (rups) van de vlindermot. Bepaalde ultrastructurele kenmerken waren met de tot nu toe gangbare prepareerme thoden niet goed zichtbaar te maken. Streep 1 um. (Onderzoek: P. Roes- singh, Vakgroep Entomolgie, Landbouwuniversiteit, Wageningen). 17

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1988 | | pagina 17