Voorkoelen verbetert trekresultaat witlof ït worden. Voor alles wat u oogst. Met oplossingen naar maat. TOLSMA BEWAARTECHNIEK Afsluitingsmanifestatie Europese kampagne D/Ej jPjljOjNjljEjRjSj rS.'" Tentoonstelling: een half miljoen boerinnen in de klas Tot ongeveer half oktober krijgt men met voorkoelen een beter trekresultaat. Algemeen advies is hiervoor de wortels minimaal een week te koelen bij 3 a 4°C Om een goed trekresultaat te krijgen moet de witlofwortel bij de oogst een bepaalde rijpheid hebben. Het vaststellen van de rijpheid is niet zo eenvoudig. Kriteria als groeidagen, bladkleur, beoordeling van de verti- kale worteldoorsnede geven enig in zicht. Voor een goed forceerresul- taat is die rijpheid te verbeteren door de wortelen een aantal dagen bij een lage temperatuur weg te zetten. In theorie rekent men globaal als leeftijd van de wortelen voor de ekstra-vroege trek (september opzet ten) 16 a 18 weken en voor de vroege trek (oktober opzetten) 20 weken. De rijpheid wordt echter niet alleen bepaald door de lengte van het groeiseizoen. Ras, grondsoort en ook zeker het weer spelen hierbij een grote rol. In warme en droge zomers zijn wor tels eerder rijp. In ons land is het weer echter veelal erg wisselend: warme weken worden veelal afge wisseld met koude, natte perioden. Het is niet bekend of elke periode een even grote invloed heeft op de rijpheid van de wortelen. Beoordeling in het veld maakt het weerseffekt beter zichtbaar. Zeker als meerdere keren tijdens het groei seizoen beoordeeld wordt. De blad- kleur is daarbij een belangrijk on derdeel. Bruin en verslijtend blad is bijvoorbeeld een duidelijk kenmerk van een gerijpt gewas. Nadert het tijdstip van rooien dan moet er meer naar de wortel worden gekeken. Snijd daarvoor een aantal wortels vertikaal door en kijk naar de doorsnede. Is er nog geen duide lijke halsvorm en inwendige holte waarneembaar, dan zijn de wortels onrijp. Het binnenste gedeelte is dan nog enigszins glazig, terwijl de bui tenkant helder wit is. Bij het begin van de rijping gaan de schouders iets oplopen en wordt de halsvorming zichtbaar. Inwendig ontstaat er een holte. Het binnenste gedeelte wordt sponsachtiger en witter van kleur bij het volledig rijp zijn. Of de wortelen ook echt rijp zijn, zal blijken tijdens de trek. Menig teler beoordeelt zijn wortels als voldoen de rijp naar aanleiding van de wor- teldoorsneden, maar krijgt er bij de trek geen mooi lof op. Later gerooi de wortelen zijn vaak wel goed for- ceerbaar. De beoordeling van de rijpheid blijft dus een moeilijke zaak. Maar zolang er geen betere methoden voorhanden zijn om in de praktijk toe te passen, moet men het met de genoemde globale methode doen. Rijpheid bevorderen Van oudsher tracht men de rijpheid van de witlofwortelen te bevorderen door deze los te rijden, een aantal dagen in de grond te laten zitten en dan te rooien. Diverse telers voeren dit bij hun eerste trek nog zo uit. Wanneer de hoeveelheid niet al te groot is, is met de hand rooien mo gelijk. Hierbij worden de koppen met een mes bijgesneden indien ze te hoog gekopt zijn. Veel efficiënter is het gebruik van een koelcel. Hierbij worden de wor telen gedurende minimaal een week bij een temperatuur van 3 a 4°C ge zet. Proeven toonden aan dat dit voorkoelen van witlofwortelen bij opzetten vóór half oktober een posi tief forceerresultaat opleverde. Ten aanzien van tijdsduur en opslagtem- peratuur komen er in de praktijk nogal eens verschillen voor. In tem peratuur varieert dat van 0°C tot zo'n 6°C. Vooral met die lagere tem peratuur denken telers meer koude eenheden bij de wortelen te brengen, waardoor de rijpheid toeneemt. Proeven op de Proeftuin Noord- Brabant te Breda van enige jaren te rug gaven dat effekt voor de toen ge bruikelijke rassen niet weer. Het ge bruikelijke advies van 3 a 4°C is ten aanzien van stroomverbruik iets goedkoper dan bijvoorbeeld 0 a 1°C. Temperaturen van 5 a 6°C worden aangehouden door die telers die niet lager kunnen met de be staande apparatuur. Dit is bijvoor beeld bij oude 'fruitkoelcellen' het geval. Indien de wortels nog niet vol ledig rijp zijn, is voorkoelen met 5 a 6°C beter dan niet voorkoelen. De tijdsduur van een week wordt al snel langer. De reden daarvoor is dat in het begin de rooikapaciteit niet vol ledig gelijk ligt met de opzetkapaci- teit. Die week is een minimum tijdsduur. Langer voorkoelen kent in principe geen problemen daar de wortelen in de eerste trekronden zelden te rijp kunnen zijn. Een kombinatie van 'in fasen rooien' en 'voorkoelen' wordt ook hier en daar weieens toegepast om de trekrijpheid te bevorderen. Dit gaat meer tijd vragen voordat men kan gaan forceren. Nadelen voorkoelen Het voorkoelen van witlofwortelen brengt uiteraard kosten met zich mee. De teler moet er een bepaalde hoeveelheid arbeid in steken en heeft de koelkosten. De hoeveelheid ar beid wordt vooral bepaald door de organisatie op het bedrijf. De meeste witlofbedrijven hebben zelf minstens één koelcel. Het voorkoe len van de wortelen vraagt dan enkel het binnenbrengen en uithalen naar de cel. Wanneer de wortels in voor- raadkisten zijn gerooid moet men bedenken dat de afkoeling van de wortelen tot 3 a 4°C in het centrum van de kist wel een week. kan duren. De afkoelsnelheid wordt o.a. be paald door de verhouding massa wortelen, koelkapaciteit en de begin temperatuur. Dit kan men verbete ren door de wortelen in kleinere kisten te brengen of de koude lucht door de 'grotere' kisten te zuigen of te persen. Deze technieken zien we in hoofdzaak op veilingen. Voorkoelen op het bedrijf zelf eist kleine kisten of een langere opslag. Een week voor de afkoeling en een week voor het 'voorkoelen'. Voorkoelen elders, bijvoorbeeld op een veiling, wordt in verhouding niet zoveel toegepast, omdat dat veel ekstra tijd en onkosten meebrengt. Bij het afkoelen is het opletten dat de koppen van de witlofwortelen niet veel 'indrogen'. Vooral bij grote koelcellen met 'zware' koelinstalla ties komt er veel koude lucht uit de verdampers geblazen, wanneer die luchtstroom kontinu op een aantal kisten terecht komt, zal er snel een uitdrogende werking ontstaan. Als de kisten niet afgeschermd of beter opgesteld worden, kunnen veel groeipunten zover indrogen, dat een goede hergroei niet meer mogelijk is. ing. H. Deenen CAT Tilburg In Historisch Museum Marialust in Apeldoorn is van 17 september t/m 20 november onder de titel 'Een half miljoen boerinnen in de klas' een veelzijdige tentoonstelling gewijd aan het thema landbouwhuishoud- onderwijs, zoals dat tot 1968 heeft bestaan. Een omvangrijke kollektie historisch fotomateriaal, dokumen- ten, leermiddelen en gebruiksvoor werpen waarmee leraressen en leer lingen werkten, geven een boeiend inzicht in een deel van het verleden dat weliswaar velen hebben meege maakt, maar tot nu toe onderbelicht is gebleven. Het betreft het aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de modernisering van de landbouw en de verbeteringen van de leefom standigheden op het platteland en hoe hun rol werd onderkend en gestimuleerd door de landbouw- en onderwijspolitiek. In de herfstvakantie van 15 tot en met 23 oktober a.s. zal de Euro pese Kampagne voor de Lande lijke Gebieden worden besloten met tal van aktiviteiten onder het motto 'Geniet van het Landelijk Gebied'. Het gaat hierbij o.a. om wande lingen, fietstochten, bezoeken aan agrarische bedrijven en ten toonstellingen. Er is voor elk wat wils in de verschillende regio in ons land. Alle aktiviteiten staan vermeld in een 8 pagina's tellen de krant die geheel in kleur is uit gevoerd. Deze krant zal in een oplage van 100.000 eksemplaren gratis worden verspreid vanuit 420 VVV-kantoren. Op 2200 ver kooppunten in ons land roept de firma Kortman Intradal de kliën- tèle op de krant te halen bij de dichtstbijzijnde VVV. Er is een aktie aangekoppeld met kor tingsbonnen voor bestedingen in de herfstvakantie. De apotheose van de vele aktivi teiten zal in genoemde week plaatsvinden in Flevohof bij Bid dinghuizen. De toegangsprijs tot dit themapark voor natuur, land schap en grondgebruik zal daar toe in de herfstvakantieweek met ƒ5,per persoon worden gere duceerd. Er zullen vele ekstra evenementen plaatsvinden zoals een folkloristische dag (op 15 september), een dag van het paard (op 16 september), een on- derwijsdag (op 17 september), een broodversierdag (op 19 sep tember), alsmede een beurs voor vakantie op het platteland (op 21, 22 en 23 september) en een opening van een tentoonstelling en mini-symposium over onder zoek in het Landelijk Gebied (op 22 september). Nadere informatie over het pro gramma alsmede over de Euro pese Kampagne kan worden ver kregen bij het sekretariaat (post bus 20020, 3502 LA te Utrecht, tel. 030-852406). Voor de aktivi teiten op Flevohof kan men ook terecht op Spijkweg 30, 8256 RJ te Biddinghuizen (tel. 03211-1514). F BEWARING VAN TOLSMA De bewaar-know- how van Toisma nauwkeurig ver taald in een perfekte klimaat computer. Leverbaar met verschillende regelgroepen. Per regeigroep zijn onder verdelingen mogelijk. HALFRONDE KANALEN. Ventilatiekanalen met grotere golven voor o.a. aard appelen en uien. Robuuste, uitvoej door dikker materiaalei (1.25-1.50 mm. v gegalvaniseerd plaatstaal). Vraag uitvoerige dokumentatie bij: Toisma Bewaartechniek B.V. Postbus 165, 8300 AD Emmeloord. Tel.: 05270-14755 Telex: 42475 tolem nl Fax: 05270-99532. Vrijdag 16 september 1988 13

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1988 | | pagina 13