Koffie Puzzel VOO It m: Vit Oil W kook rubriek 1 Bloemkool Konsumptie Historie Verbouw Produktie Bloemsiertentoonstelling Breda Flora Plaats in de voeding p.j. zuid geluid CHIF EM WIE VIG LUI HAN GAST PLU MIS OOR LOM SNEL FON BE INKT OR GON FON KOM RUN FRAN SLUIT VRIJ NIM KOMT DRA SPET LAK GAAN VIS BARD DEL SNEL NET VIK NER LAM TER SAAL CO VOOR FOOR DA NT UIT ZE TUS ROD PLOOI onder redaktie van de Radaktiekommis- sie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant. Redaktieadres: Mevr. P. J. de Rooy-Janse M.A. Postbus 42, 4424 ZG 'Wemeldinge. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het koffiegebruik in Nederland gestaag toegenomen. In 1985 gebruikte men gemiddeld bijna 8 kg per persoon. En daarmee behoren wij, samen met de inwoners van de Scan dinavische landen, tot de grootste koffiedrinkers ter wereld. Omgerekend komt 8 kg koffie per persoon per jaar neer op 4 a 5 kopjes per dag. Ter vergelijking: van thee drinkt men dagelijks ruim 2 kopjes. De meeste koffie wordt thuis gedron ken (70%). Bijna 3% van de koffie die men drinkt is caffeïnevrij. De kon sumptie hiervan stijgt ten koste van gewone koffie. Andere westerse lan den gebruiken meer caffeïnevrije kof fie. Bijna 30% van de koffiedrinkers drinkt koffie zwart. Het woord koffie kan afkomstig zijn van het Arabische woord "qahwa" (uitgesproken als kawé) dat "het op windende" betekent. Het kan ook ontleend zijn aan de naam van de pro vincie Kaffa in Ethiopië waar de kof- fieplant oorspronkelijk vandaan komt. In het Midden-Oosten was kof fie al voor onze jaartelling bekend. Een Arabische arts vermeldde al in 900 voor Christus koffie in zijn ge schriften. De Arabieren hebben de koffieplant uit Ethiopië meegenomen om in hun eigen land te verbouwen. Niet lang daarna, in 1615, arriveert de eerste scheepslading koffie uit Turkije in Europa. In 1616 bracht de Nederlan der Pieter van den Broecke als eerste koffie op de Nederlandse markt. Daarmee maakte hij een einde aan het monopolie van verbouw en produk- tie van de Arabieren. Later hebben de Nederlanders de koffieproduktie van de Arabieren zelfs overtroffen nadat men er in 1699 in geslaagd was kof fie aan te planten op Java. In 1740 waren de Fransen de groot ste koffieproducenten ter wereld met hun koffiekultuur in Midden- Amerika. Nu is Brazilië de grootste producent. De koffieplant is eigenlijk een boom van het geslacht Coffea. Afhankelijk van de soort kan de boom 6-18 m hoog worden. Op de plantages snoeit men de bomen regelmatig zodat zij niet groter worden dan een struik. De boom heeft een vochtig en warm kli maat nodig zoals in tropische en sub tropische gebieden, zonder drastische temperatuurschommelingen. Oor spronkelijk is koffie zelfs een oer woudgewas. Aankopen vers vlees en vleeswaren in 1987 gestegen In 1987 zijn voor huishoudelijk ge bruik meer vlees en vleeswaren ge kocht. Gemiddeld werd er in 1987 per 100 huishoudens 2 procent meer vlees gekocht dan in 1986. Voor vleeswaren was de stijging 4 procent. Dit is één van de belangrijkste resul taten uit de onlangs verschenen marktverkenning van het Voorlich tingsbureau Vlees. De jaarcijfers van 1987 laten zien dat de stijging van de aankopen van vers vlees en vleeswaren een gevolg is van het feit dat kopers méér koch ten. Het aantal kopers bleef vrijwel konstant. Vakbeurs voor de tuinbranche wederom in jaarbeurs De vakbeurs voor de tuinbranche zal ook volgend jaar plaatsvinden in de Jaarbeurs te Utrecht. Gelijktijdig met de vakbeurs voor de doe-het-zelf branche zal van maandag 16 t/m donderdag 19 januari 1989 deze vak beurs worden gehouden. Eerst moet u twintig woorden zoeken van twee lettergrepen. Alle lettergre pen bevinden zich in het diagram. Als u de gebruikte lettergrepen doorstreept, houdt u nog acht letter grepen over, die achter elkaar gelezen een spreuk vormen, herbergzaam - opvallend knap meisje De maximumleeftijd van de kof- fiestruiken op de plantages is 15-40 jaar. In het 5e tot 7e levensjaar geeft de struik pas volle opbrengst. Het rij pingsproces van de vrucht is 8-12 maanden. De vrucht ofwel koffiebes bevat twee zaden, de bonen, die met de platte kant tegen elkaar liggen. Het geslacht Coffea bestaat uit meer dan 60 soorten. Slechts 2 soorten zijn belangrijk voor de koffiekultuur n.l. de Arabica en de Robusta. De Ara- bica is de belangrijkste: 65-75% van de wereldproduktie bestaat uit Ara bica. De Arabica heeft een caffeïne- gehalte van 0,8-1,3%. De Robusta is een iets sterkere plant dan de Arabi ca met een hogere opbrengst maar van een andere kwaliteit. De smaak is erg pittig. Het caffeïnegehalte is 1,6-2,5%. In ontwikkeling is een krui sing tussen de Arabica en de Robusta: de Arabusta. De rijpe bessen leveren de beste kof fiebonen. De oudste methode om de koffiebo nen te winnen is de dróge methode. Alle bessen, rijp en onrijp, worden ge plukt, soms gewassen en 2 a 3 weken gedroogd in de zon. Machinale dro ging duurt 3 a 4 dagen. Als de bessen goed droog zijn, worden ze gepeld in pelmachines. De droge methode past men vooral toe bij de massaproduktie. Omdat het uiterlijk en de kwaliteit van de kof fiebonen op deze wijze sterk wisselen, moet de koffie alsnog worden gesor teerd en gereinigd voor hij wordt gebrand. Bij de natte methode worden tijdens het plukken de rijpe en onrijpe bes sen al gescheiden. Tijdens het wassen verwijdert men nog eens achtergeble ven takjes, bladeren en onrijpe bes sen. Van de rijpe bessen verwijdert Van vrijdag 12 tot en met woensdag 17 augustus wordt in de Grote of On ze Lieve Vrouwe kerk van Breda de jaarlij kse bloemsiertentoonstelling Breda Flora gehouden. Een nationaal en ook internationaal hoog aange schreven ekspositie. Jaarlijks komen er tussen de 25.000 en 30.000 bezoe kers uit binnen- en buitenland. The ma van deze ekspositie is 'Bloemen en Beelden'. Breda Flora is open op vrijdag en zondag van 12.00 tot 21.00 uur, op de overige vier dagen van 09.00 tot 21.00 uur. De entree bedraagt ƒ7,50 per persoon. Voor groepen vanaf 20 personen, 65-plussers, kinderen tot 9 jaar en gezinnen is een reduktie mo gelijk. Verdere informatie is verkrijg baar bij de VVV Breda, Willemstraat 17-19, 4811 AJ Breda, tel. 076-222444. - versiering in een borduurwerk - pandhuishouder - zijden weefsel - partijblad - vrachtvrij - achterklein kind van Noach - koopmansgilde - zwenkgras - rolschijfje van een over een rail lopend gordijn - betrekking - glasheldere emailsoort - zaterdag voor Pinksteren - grote lettersoort - schuitje onder een luchtschip - beva ren matroos - koppotig weekdier - god van de rijkdom - kooktoestel. men machinaal de buitenste schil en het meeste vruchtvlees. Om de koffie bonen zitten dan nog de hoornschil, een gelatine-achtig laagje en het zil vervlies. Het gelatine-achtige laagje laat men gisten, waarna het kan wor den afgespoeld. Dit gistingsproces is belangrijk voor de geur, kleur en smaak van de koffie. Vervolgens laat men de bonen drogen in de zon of met machines. Als ze droog zijn wor den ze gepeld. De nog groene koffiebonen worden tenslotte gemelangeerd en gebrand. Melangeren is het mengen van ver schillende soorten bonen om de juiste smaak te krijgen en daardoor de kwa liteit konstant te houden. Bij het branden worden de bonen gaar en bruin gemaakt. Voor Nederland geven onderstaande cijfers de gemiddelde caffeïnegehal- tes weer, bij de in ons land gebruike lijke konsumptiegewoonten. verse koffie 75 mg per kopje poederkoffie 60 mg per kopje thee 30 mg per kopje caffeïnevrije koffie 3 mg per kopje cola 35 mg per glas Caffeine wordt snel opgenomen in het bloed. 3 a 4 minuten na konsumptie is de helft van de gebruikte hoeveel heid door het lichaam opgenomen. De halveringstijd in het bloed is on geveer 3'/2 uur; 2/r uur na inname is het effekt het grootst. Koffie is een genotmiddel. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van het opwekkende caffeine. De na men coffeïne en caffeine worden vaak door elkaar gebruikt. Caffeine be hoort tot de groep van de xanthine- derivaat caffeine, thee bevat naast caffeine enig theobromine en cacao bevat naast overwegend theobromine enige caffeine. Crèche voor de allerjongsten De ZLM-Manifestatie, bij uit stek geschikt voor het hele gezin! Dat willen we nog eens extra be nadrukken door ook te denken aan de allerjongsten. Jonge kin deren hoeven niet thuis te blij ven, want er is voor een "kinder opvang" gezorgd. Onder toe zicht en begeleiding en met be hulp van speelgoed, spelletjes en tekenfilmpjes zullen uw kinderen van 0 tot 5 jaar ook een fijne dag hebben. De crèche kunt u vinden naast het ZLM- sekretariaat. De openingstijden zijn: donderdag van 13.00-17.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur. U kunt van deze service gratis gebruik maken! P.J.Z.-agenda voor 10 juni a.s. Afd. Fijnaart: 18 juni: Kanoën en brouwerij bezoek. Vertrek 's morgens om 7.30 uur vanaf de Voorstraat te Fijnaart. Terugkomst: 19.30 uur in Fijnaart. Kosten: ƒ25,voor le den en ƒ37,50 voor niet-leden. In schrijven: vóór 31 mei bij Bas Dane, tel. 01687-2384 of bij Arie Driesprong, tel. 01686-4479. Afd. West Zeeuws-Vlaanderen: 17 juni: SCHUURFEEST bij de familie De Hullu aan de rijksweg tussen Oost burg en Schoondijke. Tevens opbou wers gevraagd. Opgeven voor het op bouwen bij Pieter Nortier, tel. 01170-2592. 9 t/m 16 juli: uitwisse ling. De reis gaat naar Oostenrijk per trein en we logeren bij gastgezinnen. De kosten zijn ƒ450,maks. Opge ven vóór 20 mei bij Frans Dieleman, tel. 01152-1208. Afd. Zevenbergen: 19 juni: Feest van de KPJ waar de PJZ bij is uitgenodigd. Dit ter afslui ting van het seizoen. Deze gezellige diskoavond zal gehouden worden in 'De Zevensprong' te Zevenberg- schenhoek. Aanvang: 20.00 uur. En tree: gratis voor leden en ƒ2,50 voor introducees. In het verleden was bloemkool een voorjaarsgroente bij uitstek, tegenwoordig is deze echter het gehele jaar door verkrijgbaar. Een bijna oerhollandse koolsoort die bijzonder veel wordt gekonsu- meerd, die licht verteerbaar is en veel mineralen en vitamine B en C bevat. Een eigenaardige groente eigenlijk, want we eten niet de bloemen er van, maar het ver groeide en vertakte stelsel van de vlezige bloemenstengels, die aan de uiteinden de kleine bloem knopjes bevatten. Een typische va riant van de bloemkool is de broc coli die heel wat losser is en waar van de kleur groenviolet is. Broc coli werd en wordt vanuit Italië bij ons ingevoerd, een heerlijk en bijzondere groente, maar wordt nu sinds ja^r en dag in ons eigen land gekweekt. De bloemkool wordt in diverse soorten gekweekt en komt voor namelijk uit het Westland. Maar ook op Walcheren kweekt men mooie roomblanke bloemkolen. Gaat u bloemkool inkopen, let dan op de vastigheid, frisheid en de kool moet goed knappend zijn, bovendien moet de kool vrij zijn van ongedierte. Wilt u de kool iets langer bewaren, legt u ze dan op een koele plaats (1 a 2 dagen), maar in het groentevak van uw koelkast is het mogelijk de kool minstens één week goed te hou den. Er zijn voor de bloemkool vele toepassingen o.a. groente schotels, met kaas, olijven, radijs. Als tussengerechten, soepen en vele tafelzuren. Verder gaat de kool goed samen met diverse sau sen. Bechamel, kerry, paprika, mosterd, tomaten, hollandaise. bearnaise en niet te vergeten de mornaysaus (kaassaus). Maar er is echter nog een wat minder bekende tak van de vele bereidingen nl. de gefrituurde bloemkoolroosjes. Beslist de moeite waard het eens te proberen vandaar dit nu volgende receptje van: Bloemkool in bierbeslag (voor 4 personen) Maak een grote bloemkool goed schoon. Snij er mooie roosjes van en blancheer de kool in ruim ko kend water met wat zout (8 a 9 gram pl.) niet te gaar! Giet ze af en marineer ze terwijl ze nog warm zijn in marinade van olie, azijn, peper, zout en wat verse kervel 20 minuten. Maak in tussen van 80 gram bloem, een ei, iets zout en een flesje licht bier een beslag op de volgende wijze: Vermeng de bloem met het ei voeg er het zout aan toe en ver meng het zodanig met het bier dat het beslag dik vloeibaar blijft. Schep de roosjes uit de marinade en laat ze goed uitlekken (de roos jes moeten goed droog zijn) prik ze stuk voor stuk aan een vlees vork en haal ze door het bier beslag, laat ze heel voorzichtig in de hete frituur (180° a 190°C) zakken en frituur ze in 3 a 4 minuten mooi bruin. Serveer ze vervolgens goed warm, op een liefst linnen servet en gar neer de roosjes met een toef wa terkers! En geef er apart wat mosterdsaus bij. Verder kunt u er als garnituren diverse vleessoor ten: lamsvlees, warme ham, sau cijsjes en aardappelen bij serve ren. Maar ook in kombinatie met vissticks, kabeljauw of grote gar nalen (oedangs) smaakt dit bloemkoolgerecht uitstekend! M.A. van der Vliet 20 Vrijdag 10 juni 1988

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1988 | | pagina 20