VOO I? m: VI'OII W Interessante voorlichtingsavond over de inrichting van 'Neeltje Jans' Puzzel k rubriek Samenwerking ZLM, PJZ en Plattelandsvrouwen geslaagd Nieuwe kulinaire uitgave Zuivelburo onder redaktie van de Radaktiekommis- sie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant. Redaktieadres: Mevr. P. J. de Rooy-Janse M.A. Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge. Op 8 maart 1988 werd in het 'Tonnenmagazijn' te Brouwershaven de voorlichtingsavond gehouden met als thema 'De inrichting van de Neeltje Jans en de invloed daarvan op Schouwen-Duiveland'. Er wa ren vijf sprekers, t.w. de heren J.B. Ventevogel (gedeputeerde, Prov. Zeeland), ir. R.M.T.H. Adriaansens (direkteur van de Planologische Dienst Zeeland), A.M. Kannekens (voorzitter Mij. van Nijverheid en Handel in Zeeland), F. Beekman (leraar aardrijkskunde en land- schapskunde te Zierikzee) en Th. Kramer (lid van de Zeeuwse Milieu Federatie). De drie bovengenoemde organisaties waren samen verant woordelijk voor het programma en het is de bedoeling dat ook in an dere delen van de provincie gezamenlijke avonden worden opgezet met een onderwerp wat de bewoners van dat gebied aangaat. Bij de inleidingen over dit onderwerp bleek dat de plannen van de Maat schappij van Nijverheid en Handel in Zeeland (een grootschalig verblijfsre- kreatief projekt) en de Zeeuwse Mi lieu Federatie (laat de natuur haar gang gaan) het verst uit elkaar lagen. Daar tussen stond de visie van gede puteerde J.B. Ventevogel, die op het voormalige werkeiland een pu bliekstrekker van groot formaat ge realiseerd wil zien. Hij voelde veel voor de plannen van Louis van Gasteren uit Amsterdam, die over dekte projekten van de waterbouw wil maken in koepelvormige ruimten. De attraktiewaarde van de Neeltje Jans noemde de heer Ventevogel uniek. Prioriteit nummer 1 was voor de gedeputeerde de werkgelegenheid die de Neeltje Jans d.m.v. het toe risme kan gaan opleveren. 'Er zijn veel te weinig 'slechtweervoorzienin- gen' in Zeeland', vond de heer Vente vogel, en hij hoopte in Zeeland ook te bereiken dat de toerisme-seizoenen verlegd kunnen worden, en het voor- en naseizoen belangrijker en drukker worden. Het probleem, zoals zo vaak, is het geld. De heer Ventevogel wilde nog niet veel zeggen over zijn pogingen om bij het bedrijfsleven geld voor de inrichting van de Neeltje Jans los te krijgen. Het enige dat hij er over kwijt wilde is dat al lange tijd een groep mensen over dat onderwerp aan het praten is en dat belooft vol gens hem wel iets. De direkteur van de Provinciale Pla nologische Dienst, de heer Adriaan sens, voorspelde een verkeerschaos bij de stormvloedkering. Het wegen net, dat naar de stormvloedkering leidt, is bij lange na niet berekend op de te verwachten drukte van de zo mer. Hij noemde het dan ook een 'heel zorgelijke zaak'. De plannen om iets aan die verkeersproblematiek te gaan doen liggen wel klaar, maar kunnen nog niet uitgevoerd worden. Tussen de inleidingen door, werden er liedjes gezongen door plattelands vrouwen en plattelandsjongeren. De liedjes gingen over Zeeland en het toerisme, en waren gemaakt door mevrouw B. van der Linde-Florusse uit Zierikzee, lid van de kulturele kommissie van onze bond. De heer A.M. Kannekens, de voor zitter van de Maatschappij van Nij verheid en Handel in Zeeland, vond dat het provinciaal bestuur met de Kaas, kaas en nog eens kaas!! Toen de Romeinse legers rond het begin van onze jaartelling een groot deel van de lage landen on der de voet hadden gelopen, maakten kommandanten in hun rapporten aan Rome er al mel ding van dat er een zekere vorm van een georganiseerde rund veestapel was. En dat ze van de melk iets heerlijks maakten in een min of meer vaste vorm (dat later als kaas een heel bekend ar tikel zou worden!). De Romeinse legerscharen ontdekten al gauw het nut daarvan. Werd de verse melk eerst nog in geringe mate gebruikt voor het maken van kaas, allengs werd die produktie groter en groter en werd de kaas op zeer ambachtelijke wijze op vele boerderijen gemaakt! Rond het eind van de 19e eeuw ontstonden de eerste fabrieken, waardoor de kaas niet alleen fa brieksmatig kon worden ge maakt maar ook in grotere hoe veelheden. Vanaf die tijd zijn waarschijnlijk ook de eerste voorzichtige schreden gezet op het pad van de export, weliswaar in bescheiden mate, maar wat er uiteindelijk toe zou bijdragen dat de Nederlandse kaas nu in alle Europese landen - en in veel lan den buiten Europa - op tafel ver schijnt! We hebben een paar (Hollandse) kazen voor u uitge licht, die de faam die ze hebben volledig waarmaken. De Belegen Goudse Naarmate kaas ouder wordt krijgt hij een uitgesproken ka rakter. Een kaas met een hartige en volromige smaak, en uiterma te geschikt voor bittergarnituur en salades. Kombineert uitste kend met een rode mengwijn of een rode bordeaux of een Medoc, moezel, rijnwijn of een droge sherry. Oude Goudse Een zeer pittige en wat brokkeli ge droge kaas, die zich bij voor keur goed leent geraspt te wor den en die zijn toepassing vindt in bijvoorbeeld macaroni, spag hetti, omelet en kaasgebak. Ook voor het gratineren van diverse groenten en visschotels is deze kaas goed te gebruiken. Drink er donker bier, een rode port of een glaasje Madeira bij! De Belegen Edammer Deze heeft een vrij droge, iets hartige smaak. Een kaas met ka rakter. Zeer geschikt voor het maken van borrelhapjes en sala des. Gaat goed samen met rhöne wijnen, bijvoorbeeld Chateaux- neuf du pape of een Cötes du Rhöne. Bij de wat jongere Edam mer past meer de Loire wijnen de wat fruitigere frisse iets zoete wijnen. De Leidse Kaas Een pittige, pikante en met ko mijn gekruide kaas. Wordt bij voorkeur oud of belegen gekon- sumeerd. Heeft als kenmerk een rode korst, smaakt uitstekend bij grof bruin brood of licht rogge brood. En gaat goed met een rijn- of moezelwijn. Friese Nagelkaas Heerlijk pittig en kruidig van smaak, vrij droog en brokkelt zeer snel af. Kan gebruikt wor den voor bijvoorbeeld salades (perziken, ananas, dadels) op crackers en op vers wit brood. De Maasdammer Een kaas met grote gaten en een nootachtige licht zoete smaak. Een zeer gewaardeerd aroma tisch stukje zuivel dat zich daar om uitstekend leent voor een fondue, als vulling voor pastei tjes, fleurons en omeletten en voor het maken van kaasragöuts. Hier past een Graves bij. Roomkaas Een smeuiige, milde en zeer zach te romige smaak. Zeer geschikt voor het maken van kaassaus als garnituur voor diverse groentes. En vermengd met noten, rozij- nerï, vijgen en dadels smaakt de ze roomkaas heerlijk. Of maakt het dik vloeibaar en overgiet er bananen, meloen of avocados mee. Tips En nu tot slot enkele tips voor het serveren en bewaren van kaas. De temperatuur voor wijn is zeer belangrijk, dat geldt ook voor kaas. Zeker voor de smaak! Bewaar uw kaas bij voorkeur in het groentevak van uw koelkast bij een temperatuur van tussen 6° en 8°C. Zet voor het gebruik vroegtijdig de kaas uit de koeling een Zi a 1 uur van te voren, zodat de smaak van de kaas zich goed herstellen kan! Omdat zoals u weet zuivel snel allerlei geurtjes opneemt is het raadzaam de kaas in de koe ling goed te verpakken, hetzij in folie hetzij in goed sluitende plastic dozen. Serveer uw kaas bij voorkeur op een mooi grote snijplank. En snij een deel van de kaas eventueel van te voren - in puntjes, blokjes, reepjes of rond jes. Geef er als garnituur drui ven, noten, radijs, olijven, papri ka, boter, stokbrood, rogge brood, crackers, toast, knacke- bröd, pistolets, fleurons en grof bruinbrood bij. Uiteraard op kleine bordjes en met klein bestek plus wat fleurige ser vetten! M.A. van der Vliet opstelling van de gedeputeerde hard leers is. Hij nam andere pretparken in ons land als voorbeeld, en stelde vast dat ze of failliet gaan, of zwaar gesubsidieerd worden, of worden op geheven. Hij vond ook dat de provin cie te lang op financiers voor haar plannen op de Neeltje Jans zat te wachten. Hij gaf aan dat alleen ver- blij fsrekreatieve plannen andere pro jekten op het eiland betaalbaar kun nen maken. Historische geografie De heer F. Beekman, aardrijkskun deleraar vertelde over de historische geografie van de Oosterschelde- monding. De historisch-geografische benadering begint in de Romeinse tijd. Tot aan de Noordzee had de Schelde (de Westerschelde was er nog niet) een rivier karakter. 'Schelde' komt van het Germaanse woord 'skald' en betekent ondiep. De deltamonding kende vele ondieptes: eilandjes en zandplaten met enkele geulen ertussen. Scaldis leidde via Scouden (1156) tot Schouwen (naam van het eiland) en via Scaldia (1161) naar Schelde (naam van het water). Tempels voor de godin Mehalennia en wellicht een fort lagen aan de monding, die misschien toen al Roompot (Romanorum portus) heette. Na 1953 komt het Deltaplan en daar in stond de afsluiting van de Ooster- schelde. Tussen 1960 en 1970 worden de nadelen van een te grote menselij ke ingreep in de natuur steeds duide lijker (radio-aktieve besmetting, che mische vervuiling). Het eenzijdig ekonomisch denken komt ter diskus- sie. Milieubeweging en visserij beïn vloed de politieke partijen zodanig dat de regering in 1974 met het kom- promis komt van een afsluitbare Oosterschelde die 'de noodzakelijke bescherming tegen stormvloedram pen in overeenstemming wilde bren gen met het behoud van het natuur lijk milieu'. (Er staat dan ook Oosterscheldeke- ring en niet Oosterscheldedam op de borden). Het reeds bestaande werkei land (6 km) vormt met de afsluitbare geulen (3 km) de kering. Op 4 okto ber 1986 werd dit sluitstuk van het Deltaplan in gebruik genomen en sinds 5 november 1987 is de weg er over klaar. De Oosterscheldewerken kostten 8 miljard, de totale Deltawer ken 12 miljard. Kenmerkend voor het gebied waren altijd en zijn nog: wijdsheid, wind, zeevogels, zeehonden, veranderlijk heid, een dynamische kust. Ook in de toekomst zal die dynamiek er blijven: nieuwe zandbanken voor de kust, verplaatsing en opvulling van geulen, duinvorming. Binnen dit grootse na tuurgebeuren is de mens klein', aldus een samenvatting van het relaas van de heer F. Beekman. Hel was een zeer interessante avond, waarin bleek dat er nog niet een defi nitieve bestemming is gevonden voor de Neeltje Jans. Ook bleek deze avond dat de ZLM, PJZ en de Plat telandsvrouwen uitstekend samen kunnen werken, en een zeer interes sante avond voor al hun leden kon den organiseren. M.T. Vleugel-Mandemaker De nieuwste uitgave van Het Neder lands Zuivelburo is kookboek en naslagwerk in één. Duizend gezichten van zuivel bevat alle mogelijke infor matie over melk en zuivelprodukten uit alle streken van de wereld en uit alle tijden. Het boek is geschreven door de kulinaire journalisten Ton van Es en Fon Zwart. Vier kanten De hoofdlijn in het boek loopt van melk tot aan alle andere afgeleide produkten. Binnen ieder hoofdstuk wordt het onderwerp van vier kanten belicht. In de eerste plaats is er pro- duktinformatie: wat is melk, boter, kaas? Wat kun je er mee doen en wat niet? Hoe maak je er het beste ge bruik van? Dan zijn er recepten, in totaal 250, uit alle delen van de we reld. Deze zijn zo authentiek moge lijk weergegeven en omvatten zowel eenvoudige gerechten als haute Vervolgens de wetenswaardigheden: anekdotes, spreekwoorden, citaten, sagen, legenden, gedichten, die laten zien dat zuivel is verbonden met uit eenlopende onderwerpen als etymo logie, folklore, godsdienst, ekono- mie, kosmetika, oorlog, liefde, hu welijk en dood. Tenslotte zijn er de beelden, die mede het verhaal vertellen: foto's, gravu res, cartoons, schema's. In totaal on geveer 600, waarvan ruim de helft in kleur. Overal in het boek staan verwijzingen naar informatie elders, die verband houdt met jhet beschreven onder werp. Het boek blijft overzichtelijk door een gedetailleerde inhoudsopga ve, drie verschillende receptenre- gisters en een trefwoordenregister. Het telt 244 pagina's op A-4 formaat. Duizend gezichten van zuivel is voor 79,50 te koop in de boekhandel. Ieder gevraagd woord bestaat uit de zelfde letters als het voorgaande woord, vermeerderd of verminderd met één letter. Als u de hele puzzel hebt opgelost, moet u de letters, die voorkomen in de vakjes met de cij fers 5 - 7 - 9 - 22 - 12 - 13 - 20 - 3 ach ter elkaar zetten. U leest dan de naam van een beroep. 1. teengewas; 2. ovenkrabber; 3. gestel van een weefgetouw; 4. het rui send stromen; 5. groene bast van no ten en kastanjes; 6. geschikt; 7. jaar telling; 8. rivier in Noord-Brabant; 9. doorgronden; 10. krijgswezen ter zee; 11. Arabische lichttoren; 12. titel van het vroegere hoofd van een Frie se landgemeente; 13. eigenaar van land in een bedijkt gebied; 14. het aan de wal zetten van troepen; 15. vracht; 16. buitengemeen; 17. volks vergadering bij de oude Germaanse volken; 18. genormaliseerd papier formaat; 19. de kustontwikkeling van een land; 20. afbetaling; 21. aan nemelijk; 22. naar het gele zwemend; 23. dekriet; 24. weinig substantieel. 20 Vrijdag 13 mei 1988

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1988 | | pagina 20