De handel en wandel van het witte goud t worden. Voor alles wat u oogst. Met oplossingen naar maat START ASPERGESEIZOEN TOLSMA BEWAARTECHNIEK Groene asperge valt in de smaak bij veiling en telers zet, is bedoeld voor eigen gebruik, asperge. Het werk is zeker niet ge- DjEPI l/O/Nj jEjPjSj S™9 tewaar<i In het Brabantse Halsteren, vlakbij Bergen op Zoom woont tuinder Franken met z'n familie. Op zich niet zo bijzonder want er wonen nogal wat tuinders in de omgeving van Bergen op Zoom. Het bijzon dere is dat Franken 'wit goud', of tewel asperges teelt op z'n akkers van duinzandgrond. Nu zoon Fran ken het bedrijf heeft overgenomen is hij al de vijfde generatie die asperges teelt. Het vakmanschap zit dan ook diep geworteld in de fami lie die door de jaren heen al aardige 'wandelingen' van de gebieden ach ter de rug heeft. Een kijkje achter de schermen levert interessante in formatie op over het wandelen van een aspergeveld, een stukje geschie denis en de teelt. Voor een goede aspergeteelt moet je 'wandelen' met je gebied. Een beetje tuinder die gemiddeld 3 a 4 hektare land heeft, waarvan een 1/2 hektare asperges, verplaatst dit gebied om de 10 jaar. Hij 'wandelt' dan met die 1/2 hektare asperges op z'n eigen grond. Ook kan het zijn dat telkens een ander stuk land wordt aangekocht. Van het land waar asperges op geteeld worden kan namelijk maar maksimaal 10 jaar goed geoogst worden. Daarna moet het land minstens 30 jaar 'rusten', en mogen er geen asperges op geteeld worden. Wel geschikt om op deze grond te telen zijn aard beien en bonen. Duinzandgrond of löss De over-grootvader van zoon Fran ken begon met de aspergeteelt in Bergen op Zoom. Daar heeft de fa milie jarenlang asperges geteeld en 'gewandeld' met het gebied totdat de industrie in Bergen op Zoom op gang kwam. Door de stadsuitbrei ding trok een aantal telers weg, ver anderde van beroep of kocht nieuw land elders. Dat laatste deed de fa milie Franken, die nu alweer een aardige tijd in de asperges van de Halsterense akkers zit. En het is goed vertoeven voor de asperges in de West-Brabantse duinzandgron den. Want duinzandgrond of löss is het meest geschikt voor de teelt van asperges omdat deze de juiste voe dingsstoffen en bodemstruktuur bevatten. Van achter de duinen naar Limburg In de 19e eeuw werden in Neder land de eerste asperges geteeld op de losse zandgronden achter de Westlandse duinen, bij Hillegom, Beverwijk en Wijk aan Zee. Bergen op Zoom was toen ook al wel be kend met de aspergeteelt. In Noord-Limburg waar nu de meeste asperges worden geteeld kwam de teelt pas na de eerste wereldoorlog goed op gang. En sindsdien hebben de ontwikkelingen niet meer stil gestaan, vooral op het gebied van de veredeling. Teler Franken vertelt dit uitgebreid als hij tussen de heu veltjes van z'n aspergeland loopt. 'Het hele land staat tegenwoordig vol met mannetjesplanten. Die leve ren dikkere, uniformere en malsere asperges. De vrouwelijke planten zijn een aantal jaren geleden door de veredeling afgevoerd omdat ze sneller verouderen, taaier zijn en eerder breinaalden worden dan de mannelijke planten'. "Als u echt lekkere asperges wilt eten moet u die van de duinzandgrond van West-Brabant hebben", is de stellige overtuiging van teler Franken uit Halsteren. Intensieve teelt De teelt van de asperge begint zoals elke plant met zaaien, en dat is een kostbare aangelegenheid omdat één kilo zaad maar liefst vier a vijfdui zend gulden kost. Van dit zaad kweekt men de aspergeplantjes die na een jaar op het land worden ge zet, één meter onder het maaiveld. De plant vormt onder de grond een uitgebreid wortelstelsel waar uitein delijk de asperge uitgroeit, het jaar daarop worden de eigenlijke bed den gemaakt, lange rijen heuveltjes boven de aspergeplant. In datzelfde jaar kan er ook voor het eerst ge oogst worden. Er mogen dan ingrij pende ontwikkelingen in de asper gekuituur hebben plaatsgevonden, het oogsten is nauwelijks veran derd. Elke asperge wordt voorzich tig met een speciaal aspergemes af gesneden, in vaktermen heet deze handeling het 'steken' van de asperge. De oogst begint meestal eind april/begin mei en loopt tot 24 ju ni. Op 24 juni, de feestdag van St. Jan is plotseling alles afgelopen. De handel klapt in elkaar en de telers steken nauwelijks of geen asperges meer. Deze traditie binnen de teelt wordt konsekwent nageleefd. Goede handel en omzet In Nederland worden heel wat asperges geteeld. De totale produk- tie van asperges bedroeg vorig jaar maar liefst bijna 7.3 miljoen kilo, en was goed voor een omzet van 56 miljoen gulden. De verwachtingen voor dit jaar zijn erg moeilijk te voorspellen omdat de weersomstan digheden erg veel invloed hebben op de totale produktie. Bij warm weer kan er een eksplosie van de produktie ontstaan, terwijl als het veel regent er minder asper ges van het land komen. Het areaal asperges is ongeveer hetzelfde als vorig jaar, evenals het aantal telers dat zo'n beetje konstant blijft. Van de totale klasse 1 produktie (eksportkwaliteit) gaat 80% naar West-Duitsland. De Duitsers zijn erg gesteld op de kwaliteit van de maagdelijk witte blanke koningin nen uit Holland. Puur het lekkerst De meeste asperges worden aange voerd op de veiling te Grubben- vorst, maar liefst 80% van de totale produktie. Een goede tweede is het gebied Oost-Brabant. Ze weten er ook nog wel hoe de konsumptie gestimuleerd moet worden. 'In elk geval zouden de Nederlanders meer asperges moeten eten', vindt Jan Meulendijks van de veiling in Grubbenvorst. Hij is van mening dat de asperge een uitstekende groente is die je het beste puur kunt eten. 'Daarbij komt dat het een on bespoten produkt is dat weinig ka- loriën, veel vitamine C en andere mineralen bevat'. Nu de oogst van de asperges op gang komt zijn ze uiteraard het meest vers verkrijgbaar in Limburg en Brabant, in de maanden mei en juni. Mocht u Limburg of Brabant in die tijd willen aandoen, dan zijn er volop gelegenheden om verse asperges uit te proberen. Veel restaurants zetten met trots weer 'verse asperges' op het menu. 'En als u echte lekkere asperges wilt eten moet u die van de duinzand grond van West-Brabant hebben. Ze smaken net even anders dan die uit Limburg', aldus de stellige over tuiging van de teler Franken uit Halsteren. Nederland heeft zijn eigen groene asperges. Vorige week werden op de veiling in Veldhoven de eerste kistjes van het groene goud aangevoerd. De Nederlandse primeur, die op naam kwam van twee groentekwe kers uit Moergestel, leverde ƒ14,90 per kilo op. Deze prijs wist zich overigens niet te handhaven en lijkt zich op het ogenblik te stabiliseren op een gulden of tien per kilo. In andere Europese landen is de groene asperge een tamelijk gewoon produkt. Normaal gesproken impor teert Nederland ook uit deze landen. De eigen teelt, die op verzoek van de handel en de veilingbesturen is opge zet, is bedoeld voor eigen gebruik, maar vooral voor eksport naar En geland. In dat land worden bijna geen witte asperges gegeten. In midden- en oostelijk Brabant is dit jaar een tiental tuinbouwers begon nen met de teelt van groene asper ges. Dat gebeurt op tamelijk be scheiden schaal: de meesten hebben er 15 a 20 are voor ingeruimd. Eén van hen is fruit- en aspergeteler Nico de Koning uit Vessem. Nor maal heeft hij twee hektaren witte asperges, maar dit jaar heeft hij daar 20 are van af gehaald ten gunste van de nieuwe groente. 'Ik kan nog geen definitief oordeel geven, maar de eerste ervaringen zijn vrij goed, al verwacht ik geen grote verschillen in prijs en opbrengst met de witte asperge. Het werk is zeker niet ge makkelijker. In plaats van steken moet je de groene asperge afknippen of afsnijden. En je moet dieper buk ken dan in normale aspergebedden!' Dat laatste komt weer door de ande re teeltwijze van de groene asperge. In plaats van het traditionele op- ploegen van de grond voor de tradi tionele aspergebedden, wordt de bo dem vrijwel vlak gemaakt. De warmte komt daardoor iets sneller in de bodem, maar de vrucht is ook nachtvorstgevoeliger. Per hektare zijn door het ontbreken van de wal len meer planten mogelijk. Tenslotte zal door de andere teelt wijze de groene iets eerder geoogst kunnen worden dan de witte, al gaat het om dezelfde rassen. Volgens De Koning reageert de groente erg op het weer. Er kunnen dagelijks grote oogstverschillen op treden bij weers- en temperatuur schommelingen. Een nadeel zijn de lossere koppen, die de asperge krijgt als hij niet tijdig uit de grond wordt gehaald. Desondanks wil De Koning volgend jaar zijn areaal groene asperges aanzienlijk uitbreiden tot 60 a 100 are. Dat betekent dat hij zijn areaal witte asperges vrijwel halveert. Dat komt aardig overeen met de prognose van de veiling in Veldho ven, die een snelle groei van het nieuwe produkt verwacht. In zijn laatste jaarverslag heeft de veiling er al bij de tuinders op aangedrongen om inventief te blijven bij het zoe ken naar nieuwe produkten en afzet markten. Woordvoerder R. Lom- merse van de Veldhovense veiling: 'We verwachten dit jaar een aanvoer van 6000 kilo groene asperges. Dat is nog niets vergeleken bij de 900.000 kilo witte die hier jaarlijks onder de veilingklokken doorgaan. Als het produkt aanslaat, verwachten we ze ker enige verschuiving ten gunste van de groene'. Volgens Lommerse zal de groene asperge ook relatief meer klasse I te zien geven en minder klasse II en klasse III. Hij laat een kistje groene stengels zien: ze zijn pas klasse I als ze ook van kop tot staart zuiver groen zijn. Qua gewicht zijn ze iets lichter dan de witte, terwijl de smaak iets pittiger is. Verder is de groene asperge minder vezelig. 'In feite wordt hij groen omdat het zonlicht er beter bij kan dan in normale aspergebedden het geval is. Dat be tekent ook dat de groene asperge ge zonder is en meer vitaminen bevat dan de witte'. Harry de Bot BEWARING VAN TOLSMA De bewaar-know- how van Tolsma nauwkeurig ver taald in een perfekte klimaat computer. Leverbaar met verschillende regelgroepen. Per regelgroep zijn onder verdelingen mogelijk. HALFRONDE KANALEN. Ventilatiekanalen met grotere golven voor o.a. aard appelen en uien. Robuuste. uitvoeaVj door dikker materiaal^^ (1.25-1.50 mm. V gegalvaniseerd plaatstaal). Vraag uitvoerige dokumentatie bij: Tolsma Bewaartechniek B.V. Postbus 165, 8300 AD Emmeloord. Tel.: 05270-14755 Telex: 42475 tolem nl Fax: 05270-99532. Vrijdag 13 mei 1988 13

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1988 | | pagina 13