Informatiemanagement van groot
belang voor rendement
Iers vlees kwalitatief
beter dan produkt
Nederlandse veehouderij
Studiedag over automatisering in rundveehouderij:
Voorlichter Albert Heijn:
korte wenken
veehouderij
Eerste vleesveiling
vlot verlopen
Onlangs is in het Jaarbeurs Kongrescentrum te Utrecht de tweede
studiedag gehouden over TAURUS (Takorganisatie automatisering
uniformering rundveehouderijsektor). Aan de hand van ervaringen
van de afgelopen jaren werd door de inleiders getracht om een visie
te ontwikkelen over de automatisering in de komende jaren. Achter
eenvolgens kwam op de studiedag aan de orde: bedrijfsmanagement,
datakommunikatie, introduktie van komputersystemen en automati-
seringsaktiviteiten 1988-1992.
Naast informatie van buiten komt er ook veel informatie uit het bedrijf zelf
Het is van belang dat de veehouder deze goed weet te registreren
Dr.ir. D.C.M. Boonman van het PR
in Lelystad ging in zijn inleiding, 'in
formatieverwerking in de rundvee
houderij', in op het belang van goe
de en bruikbare informatie. Naast
de informatie van buiten komt er
ook informatie uit het bedrijf. Be
langrijk is dat de veehouder bereid is
goed te registreren; juiste gegevens
leveren juiste informatie. Het onder
wijs heeft enerzijds de taak de jonge
ondernemer het belang van een goe
de registratie onder ogen te brengen,
anderzijds zal het zich moeten rich
ten op het leren zien van de onderlin
ge samenhang tussen kengetallen en
het belang hiervan voor de bedrijfs
voering. Aan het eind van zijn inlei
ding wees de heer Boonman op het
belang van kortdurende systemen
zodat de ondernemer sneller 'fou
ten' kan ontdekken en de bedrijfs
voering kan aanpassen.
Over de ervaringen die er zijn in de
gezondheids- en tochtigheidsbewa
king met behulp van sensoren (opne-
mers) werd nader ingegaan door de
heer K. Maatje van het IVO in Zeist.
De sensoren verzamelen automa
tisch gegevens over de dagelijkse
melkgift, de lichaamstemperatuur,
de aktiviteit van het dier, de elektri
sche geleidbaarheid van de melk en
de elektrische geleidbaarheid van het
vaginaslijmvlies. De informatie die
hier uit voort komt kan, als het ge
bruikt wordt in een management
systeem, dienen voor het bewaken
van het produktieproces en voor het
sturen van bepaalde processen als
melken en voeren. Zeker in een au
tomatisch melksysteem zijn sensoren
voor gezondheidszorg noodzakelijk.
Hoe de huidige stand van zaken is
bij de ontwikkeling van systemen
door TAURUS werd uit de doeken
gedaan door ir. J. Doeksen (TAU
RUS, Lelystad), in zijn inleiding,
'van model naar systeem'. Het hele
model (systeem) voor de bedrijfstak
kan worden opgedeeld in 6 zoge
naamde clusters. Drie van deze
clusters (voortplanting, gezondheid
en veevervanging; melkproduktie;
ruwvoerteelt en veevoeding) zijn na
genoeg uitgewerkt en op elkaar afge
stemd. De overige drie clusters (fi
nanciën; beheer van grond, arbeid
en gebouwen; planning en evaluatie)
worden binnenkort opgestart. In de
loop van 1989 zal er een beschrijving
van de informatiebehoefte/-
verwerking van een melkveehoude
rijbedrijf beschikbaar zijn.
Datakommunikatie
Ing. S. Schermerhorn van TAURUS
in Drachten lichtte in zijn inleiding,
het VeeNET-projekt toe. Het
VeeNET-projekt richt zich op de ge
gevensuitwisseling tussen het melk
veehouderijbedrijf en de komputer
van de organisaties. De opzet van
VeeNET maakt het de veehouder
mogelijk om op een eenvoudige wij
ze toegang te krijgen tot een breed
aanbod van bedrijfsgegevens, uit
verschillende komputersystemen.
VeeNET wordt als een proefprojekt
uitgevoerd in de provincie Friesland.
Aan het eind van het projekt (sept.
1990) kan VeeNET, bij sukses, een
vervolg krijgen. De kosten voor
deelneming worden geschat op
ƒ2.000,a ƒ3.000,per jaar. Het
blijkt dat er steeds meer informatie
op de veehouder afkomt. Aan de
hand van al deze informatie kan de
veehouder dan een weloverwogen
keuze doen.
Ook bij de zuivelindustrie bestaat
steeds meer behoefte aan gegevens.
Over dit onderwerp werd een toe
lichting gegeven door ir. C.J. de Wit
van DMV Campina BV te Veghel.
Het gewijzigde EG-beleid en de ver
anderende marktsituatie dwingt de
zuivelindustrie om over te schakelen
van een produktgerichte naar een
marktgerichte benadering. Dit bete
kent dat er meer behoefte bestaat
aan gegevensuitwisseling met zowel
de producent als de konsument.
Introduktie
Het is van belang dat nieuwe syste
men goed worden ingevoerd. Om
kinderziektes zoveel mogelijk te
voorkomen, kan er o.a. worden ge
werkt met studiegroepen die proef
draaien met het nieuwe systeem.
Ook bij het TAURUS-projekt zijn 4
regionale studiegroepen opgericht
(zgn. T4-studiegroepen).
Naast dat ze met deze systemen wer
ken adviseren ze TAURUS. Ing.
C.A. den Hartog, een veehouder uit
Barneveld, is voorzitter van de lan
delijke T4-studiegroepen. In zijn vi
sie zijn kostenbewaking en kwali
teitsverbetering de hoofddoelen
voor de ondernemer van de komen
de jaren. Voeg daarbij de regelmati
ge aanpassingen van de regelgeving
en het belang van goede en snelle in
formatievoorziening is aangetoond.
De verwerking van bedrijfsgegevens
en vooral de interpretatie ervan
wordt steeds komplexer. Een toene
mende rol voor de komputer ligt
hierbij voor de hand.
Een andere mogelijkheid om kinder
ziektes te voorkomen is certificering
van programmapakketten. Dit ge
beurt met duidelijke en algemeen
geaksepteerde normen en eisen die
zijn geformuleerd, aldus ing. J.
Haytink, van TAURUS in Lelystad.
Een ander voordeel is dat certifice
ring de ondernemer kan helpen bij
de keus van het programmapakket.
Toekomst
Ir. H. Folkerts (TAURUS, Lelystad)
ging in zijn inleiding eerst in op de
huidige stand van zaken. Van de
53.000 melkveebedrijven zijn er on
geveer 100 tot 150 die werken met
elektronische melkmeters, 5.500 be
drijven maken gebruik van een pro-
ceskomputer en 250 bedrijven ge
bruiken een managementkomputer.
Er is duidelijk een kleine groep voor
trekkers en een grote groep die een
afwachtende houding aanneemt.
Duidelijk is, dat het grootste knel
punt is, dat de veehouder zich nog
niet voldoende bewust is van het be
lang van goede informatie voor de
bedrijfsvoering. Om dit te verbete
ren zullen naast de lopende projek-
ten ook nieuwe projekten worden
opgestart. Daarnaast zal met werk
groepen en voorlichting en onder
wijs getracht worden om de veehou
der verder op het belang van goede
informatie te wijzen.
Konklusie mag zijn dat een goed in
formatiemanagement moet worden
geleerd en is niet eenvoudig. Het
bundelen van krachten en een aktief
deelnemen van alle betrokkenen is
dan ook de belangrijkste randvoor
waarde voor sukses.
door J. van Bennekom
SEV-Utrechtse CBTB
'Een aantal mensen in onze klan
tenkring wil beter vlees dan wat in
Nederland doorgaans te koop is. In
ons land staat de melkproduktie in
de veehouderij nog steeds voorop,
en niet de vleesproduktie en de -
kwaliteit. Daar komen nog zaken
bij, die niet bepaald de kwaliteit be
vorderen, zoals een intensieve land
bouwmethode, een hoge beweidings
dichtheid en eenzijdige begrassing'.
Aldus een voorlichter van het
Ahold-konsern in Zaanstad. Hij
doelt, pratend over 'beter vlees', op
het zogeheten Greenfields vlees uit
Noord-Ierland, dat het kruideniers-
konsern ongeveer een jaar geleden
op de markt bracht. Het Ierse rund
vlees wordt op dit moment nog
voornamelijk in winkels in de
randstad verkocht, maar over pa
kweg een jaar zal dit type rundvlees
naar verwachting in alle Nederland
se AH-filialen verkrijgbaar zijn. 'De
verkoop loopt boven verwachting.
Het prijsverschil met Nederlands
rundvlees bedraagt ongeveer tien
procent, maar gezien de omzetstij
ging die we in korte tijd hebben ge
boekt, lijkt die prijs voor veel men
sen geen bezwaar te zijn. Er is een
duidelijke vraag naar beter vlees',
aldus de woordvoerder van Albert
Heijn.
Het Greenfields vlees is, althans vol
gens een veel gebruikte reklame-
tekst, anders van smaak en struk-
tuur dan het Nederlandse rundvlees.
Vrijdag 29 april 1988
Door een overvloed aan grasland
kent Noord-Ierland ekstensieve vee
houderij. De dieren grazen van april
tot november op glooiende weilan
den, die nog veel verschillende gras
soorten en kruiden bevatten. Die ge
varieerde begrassing op het groene
eiland levert rundvlees op met een
'iets steviger struktuur' en een wat
'sterkere, vollere smaak' op. Ook
wordt het Noordierse vlees fraaier
van kleur en minder nat gevonden.
Volgens de voorlichter van Albert
Heijn vormt het Greenfields vlees
een soort middenweg tussen het Ne
derlandse rundvlees en de eksklusie-
ve buitenlandse vleesrassen als Pië-
montese, Charolais en Blonde
d'Aquitaine. Die wijken nog verder
af van de bepaald niet verwende
Hollandse smaak. Over het verbeter
de roodbonte vleesras van eigen bo
dem, sinds kort voorzien van een ei
gen stamboekvereniging, wil de AH-
man nog geen oordeel vellen. Wel
vindt hij dat de Nederlandse veehou
derij en vleesverwerkende industrie
niet tijdig genoeg hebben omgescha
keld. Volgens hem zijn er ook in Ne
derland steeds meer mensen die be
ter vlees willen hebben en daar ook
wat meer voor willen betalen. De
AH-voorlichter zei overigens te ho
pen, het betere vlees ooit weer in Ne
derland terecht kunnen: 'Door de
kortere lijnen werkt dat nu eenmaal
gemakkelijker'.
H. de Bot
Het oog wil ook wat. Zorg daarom
dat het ERF en de GEBOUWEN ER
NETJES BIJLIGGEN. Het is een
kleine moeite om regelmatig de rom
mel tp te ruimen. Berg oud ijzer -
palen - draad e.d. liefst zodanig op
dat het niet van de weg af is te zien.
Ook een goed verzorgde tuin is een
lust voor het oog.
Denk hierbij ook aan het OOG VAN
DE BURGER. In de zomer komen
veel mensen langs de boerderijen ge
fietst en gewandeld. Streel daarom
het oog van deze mensen want dat
draagt bij aan het "BOER-
VRIENDELIJK" zijn van de bur
gers. Dat kan ook invloed hebben op
b.v. hinderwetvergunningen en an
dere zaken. Daarom, jaag de burger
niet in het harnas.
Goed gras spaart krachtvoer en dus
geld. Maar altijd goed gras voor de
koeien is niet zo gemakkelijk. Voor
al in deze tijd van het jaar moeten
we dan ook OP TIJD MAAIEN. We
kunnen dan een prima kwaliteit kuil-
voer winnen en op tijd weer goed
vers gras voor de koeien hebben. En
dat hebben de koeien nodig om met
weinig krachtvoer toch veel melk te
geven.
A f wisselend weiden en maaien is be
vorderlijk voor de kwaliteit van het
De eerste veiling van vleesvee, vorige week dinsdag door de
Veecentrale NCB en Cavee Coveco in "De Raap hof" te Bun-
nik, is vlot verlopen. Ongeveer 600 belangstellenden bezochten
de veiling, twee keer zoveel als waarop was gerekend. Voor de
157 dieren werd een gemiddelde prijs van ruim f 2.800 betaald.
Een guste dikbil MRIJ koe, geb. 1-1-'84 bracht f 4.700 op. De
kruisling zoogkoe op de foto, 2e kalfs en geb. 25-7-'84, bracht
f 3.500 op, de Piëmontese vaarskalveren (resp. 1/2 en 3/4)
werden samen voor f 4.100 verkocht.
gras. Bij een dichte veebezetting kan
er echter niet veel worden gemaaid.
Dan is REGELMATIG BOSSEN
noodzakelijk, meestal na zo'n twee
keer weiden. Het bossen mag niet te
diep gebeuren, want we moeten de
groeitoppen buiten de bossen laten
staan. Bij goed weer vreten de dieren
nog veel van het blootsel op.
Het wordt nu een drukke tijd voor
de maai- en voederwinningswerktui-
gen. Daarmee moet in een korte tijd
veel werk worden gedaan, dus moe
ten deze MACHINES IN ORDE
zijn. Kijk daarom alles nog eens
goed na, zodat er straks kan worden
doorgewerkt. Dan voorkomt U
daarmee een hoop schade, ergernis
en kosten. En kostenbesparing geldt
ook bij werktuigen.
"Mij zal zoiets niet overkomen, ik
kijk wel uit". Dat denkt iedereen,
maar toch gebeuren er jaarlijks veel
ONGELUKKEN, ook in de land
bouw. Vooral het repareren of ver
stellen aan draaiende machines is le
vensgevaarlijk.
PVV vraagt WIR-kompensatie
ook voor veehouderij
In het kader van de honderd miljoen
gulden per jaar die het kabinet als
gedeeltelijke kompensatie voor de
afschaffing van de basispremie van
de WIR aan de totale landbouw ter
beschikking heeft gesteld, vraagt
PVV-voorzitter Rob Tazelaar in een
brief aan minister Braks aandacht
voor een viertal speerpunten. Name
lijk aanpassingen op bedrijfsniveau
in de varkenssektor, invoering van
sluitende identifikatie en registratie
regelingen, aanpassingen in de kal-
versektor en voortzetting en intensi
vering van het vleesonderzoek in ons
land. Het PVV acht het noodzake
lijk dat de struktuur van de veehou-
derijsektoren verder worden ver
sterkt, gezien de zeer ingrijpende
aanpassingen die voor de deur staan.
15