Informatiemanagement van groot belang voor rendement Iers vlees kwalitatief beter dan produkt Nederlandse veehouderij Studiedag over automatisering in rundveehouderij: Voorlichter Albert Heijn: korte wenken veehouderij Eerste vleesveiling vlot verlopen Onlangs is in het Jaarbeurs Kongrescentrum te Utrecht de tweede studiedag gehouden over TAURUS (Takorganisatie automatisering uniformering rundveehouderijsektor). Aan de hand van ervaringen van de afgelopen jaren werd door de inleiders getracht om een visie te ontwikkelen over de automatisering in de komende jaren. Achter eenvolgens kwam op de studiedag aan de orde: bedrijfsmanagement, datakommunikatie, introduktie van komputersystemen en automati- seringsaktiviteiten 1988-1992. Naast informatie van buiten komt er ook veel informatie uit het bedrijf zelf Het is van belang dat de veehouder deze goed weet te registreren Dr.ir. D.C.M. Boonman van het PR in Lelystad ging in zijn inleiding, 'in formatieverwerking in de rundvee houderij', in op het belang van goe de en bruikbare informatie. Naast de informatie van buiten komt er ook informatie uit het bedrijf. Be langrijk is dat de veehouder bereid is goed te registreren; juiste gegevens leveren juiste informatie. Het onder wijs heeft enerzijds de taak de jonge ondernemer het belang van een goe de registratie onder ogen te brengen, anderzijds zal het zich moeten rich ten op het leren zien van de onderlin ge samenhang tussen kengetallen en het belang hiervan voor de bedrijfs voering. Aan het eind van zijn inlei ding wees de heer Boonman op het belang van kortdurende systemen zodat de ondernemer sneller 'fou ten' kan ontdekken en de bedrijfs voering kan aanpassen. Over de ervaringen die er zijn in de gezondheids- en tochtigheidsbewa king met behulp van sensoren (opne- mers) werd nader ingegaan door de heer K. Maatje van het IVO in Zeist. De sensoren verzamelen automa tisch gegevens over de dagelijkse melkgift, de lichaamstemperatuur, de aktiviteit van het dier, de elektri sche geleidbaarheid van de melk en de elektrische geleidbaarheid van het vaginaslijmvlies. De informatie die hier uit voort komt kan, als het ge bruikt wordt in een management systeem, dienen voor het bewaken van het produktieproces en voor het sturen van bepaalde processen als melken en voeren. Zeker in een au tomatisch melksysteem zijn sensoren voor gezondheidszorg noodzakelijk. Hoe de huidige stand van zaken is bij de ontwikkeling van systemen door TAURUS werd uit de doeken gedaan door ir. J. Doeksen (TAU RUS, Lelystad), in zijn inleiding, 'van model naar systeem'. Het hele model (systeem) voor de bedrijfstak kan worden opgedeeld in 6 zoge naamde clusters. Drie van deze clusters (voortplanting, gezondheid en veevervanging; melkproduktie; ruwvoerteelt en veevoeding) zijn na genoeg uitgewerkt en op elkaar afge stemd. De overige drie clusters (fi nanciën; beheer van grond, arbeid en gebouwen; planning en evaluatie) worden binnenkort opgestart. In de loop van 1989 zal er een beschrijving van de informatiebehoefte/- verwerking van een melkveehoude rijbedrijf beschikbaar zijn. Datakommunikatie Ing. S. Schermerhorn van TAURUS in Drachten lichtte in zijn inleiding, het VeeNET-projekt toe. Het VeeNET-projekt richt zich op de ge gevensuitwisseling tussen het melk veehouderijbedrijf en de komputer van de organisaties. De opzet van VeeNET maakt het de veehouder mogelijk om op een eenvoudige wij ze toegang te krijgen tot een breed aanbod van bedrijfsgegevens, uit verschillende komputersystemen. VeeNET wordt als een proefprojekt uitgevoerd in de provincie Friesland. Aan het eind van het projekt (sept. 1990) kan VeeNET, bij sukses, een vervolg krijgen. De kosten voor deelneming worden geschat op ƒ2.000,a ƒ3.000,per jaar. Het blijkt dat er steeds meer informatie op de veehouder afkomt. Aan de hand van al deze informatie kan de veehouder dan een weloverwogen keuze doen. Ook bij de zuivelindustrie bestaat steeds meer behoefte aan gegevens. Over dit onderwerp werd een toe lichting gegeven door ir. C.J. de Wit van DMV Campina BV te Veghel. Het gewijzigde EG-beleid en de ver anderende marktsituatie dwingt de zuivelindustrie om over te schakelen van een produktgerichte naar een marktgerichte benadering. Dit bete kent dat er meer behoefte bestaat aan gegevensuitwisseling met zowel de producent als de konsument. Introduktie Het is van belang dat nieuwe syste men goed worden ingevoerd. Om kinderziektes zoveel mogelijk te voorkomen, kan er o.a. worden ge werkt met studiegroepen die proef draaien met het nieuwe systeem. Ook bij het TAURUS-projekt zijn 4 regionale studiegroepen opgericht (zgn. T4-studiegroepen). Naast dat ze met deze systemen wer ken adviseren ze TAURUS. Ing. C.A. den Hartog, een veehouder uit Barneveld, is voorzitter van de lan delijke T4-studiegroepen. In zijn vi sie zijn kostenbewaking en kwali teitsverbetering de hoofddoelen voor de ondernemer van de komen de jaren. Voeg daarbij de regelmati ge aanpassingen van de regelgeving en het belang van goede en snelle in formatievoorziening is aangetoond. De verwerking van bedrijfsgegevens en vooral de interpretatie ervan wordt steeds komplexer. Een toene mende rol voor de komputer ligt hierbij voor de hand. Een andere mogelijkheid om kinder ziektes te voorkomen is certificering van programmapakketten. Dit ge beurt met duidelijke en algemeen geaksepteerde normen en eisen die zijn geformuleerd, aldus ing. J. Haytink, van TAURUS in Lelystad. Een ander voordeel is dat certifice ring de ondernemer kan helpen bij de keus van het programmapakket. Toekomst Ir. H. Folkerts (TAURUS, Lelystad) ging in zijn inleiding eerst in op de huidige stand van zaken. Van de 53.000 melkveebedrijven zijn er on geveer 100 tot 150 die werken met elektronische melkmeters, 5.500 be drijven maken gebruik van een pro- ceskomputer en 250 bedrijven ge bruiken een managementkomputer. Er is duidelijk een kleine groep voor trekkers en een grote groep die een afwachtende houding aanneemt. Duidelijk is, dat het grootste knel punt is, dat de veehouder zich nog niet voldoende bewust is van het be lang van goede informatie voor de bedrijfsvoering. Om dit te verbete ren zullen naast de lopende projek- ten ook nieuwe projekten worden opgestart. Daarnaast zal met werk groepen en voorlichting en onder wijs getracht worden om de veehou der verder op het belang van goede informatie te wijzen. Konklusie mag zijn dat een goed in formatiemanagement moet worden geleerd en is niet eenvoudig. Het bundelen van krachten en een aktief deelnemen van alle betrokkenen is dan ook de belangrijkste randvoor waarde voor sukses. door J. van Bennekom SEV-Utrechtse CBTB 'Een aantal mensen in onze klan tenkring wil beter vlees dan wat in Nederland doorgaans te koop is. In ons land staat de melkproduktie in de veehouderij nog steeds voorop, en niet de vleesproduktie en de - kwaliteit. Daar komen nog zaken bij, die niet bepaald de kwaliteit be vorderen, zoals een intensieve land bouwmethode, een hoge beweidings dichtheid en eenzijdige begrassing'. Aldus een voorlichter van het Ahold-konsern in Zaanstad. Hij doelt, pratend over 'beter vlees', op het zogeheten Greenfields vlees uit Noord-Ierland, dat het kruideniers- konsern ongeveer een jaar geleden op de markt bracht. Het Ierse rund vlees wordt op dit moment nog voornamelijk in winkels in de randstad verkocht, maar over pa kweg een jaar zal dit type rundvlees naar verwachting in alle Nederland se AH-filialen verkrijgbaar zijn. 'De verkoop loopt boven verwachting. Het prijsverschil met Nederlands rundvlees bedraagt ongeveer tien procent, maar gezien de omzetstij ging die we in korte tijd hebben ge boekt, lijkt die prijs voor veel men sen geen bezwaar te zijn. Er is een duidelijke vraag naar beter vlees', aldus de woordvoerder van Albert Heijn. Het Greenfields vlees is, althans vol gens een veel gebruikte reklame- tekst, anders van smaak en struk- tuur dan het Nederlandse rundvlees. Vrijdag 29 april 1988 Door een overvloed aan grasland kent Noord-Ierland ekstensieve vee houderij. De dieren grazen van april tot november op glooiende weilan den, die nog veel verschillende gras soorten en kruiden bevatten. Die ge varieerde begrassing op het groene eiland levert rundvlees op met een 'iets steviger struktuur' en een wat 'sterkere, vollere smaak' op. Ook wordt het Noordierse vlees fraaier van kleur en minder nat gevonden. Volgens de voorlichter van Albert Heijn vormt het Greenfields vlees een soort middenweg tussen het Ne derlandse rundvlees en de eksklusie- ve buitenlandse vleesrassen als Pië- montese, Charolais en Blonde d'Aquitaine. Die wijken nog verder af van de bepaald niet verwende Hollandse smaak. Over het verbeter de roodbonte vleesras van eigen bo dem, sinds kort voorzien van een ei gen stamboekvereniging, wil de AH- man nog geen oordeel vellen. Wel vindt hij dat de Nederlandse veehou derij en vleesverwerkende industrie niet tijdig genoeg hebben omgescha keld. Volgens hem zijn er ook in Ne derland steeds meer mensen die be ter vlees willen hebben en daar ook wat meer voor willen betalen. De AH-voorlichter zei overigens te ho pen, het betere vlees ooit weer in Ne derland terecht kunnen: 'Door de kortere lijnen werkt dat nu eenmaal gemakkelijker'. H. de Bot Het oog wil ook wat. Zorg daarom dat het ERF en de GEBOUWEN ER NETJES BIJLIGGEN. Het is een kleine moeite om regelmatig de rom mel tp te ruimen. Berg oud ijzer - palen - draad e.d. liefst zodanig op dat het niet van de weg af is te zien. Ook een goed verzorgde tuin is een lust voor het oog. Denk hierbij ook aan het OOG VAN DE BURGER. In de zomer komen veel mensen langs de boerderijen ge fietst en gewandeld. Streel daarom het oog van deze mensen want dat draagt bij aan het "BOER- VRIENDELIJK" zijn van de bur gers. Dat kan ook invloed hebben op b.v. hinderwetvergunningen en an dere zaken. Daarom, jaag de burger niet in het harnas. Goed gras spaart krachtvoer en dus geld. Maar altijd goed gras voor de koeien is niet zo gemakkelijk. Voor al in deze tijd van het jaar moeten we dan ook OP TIJD MAAIEN. We kunnen dan een prima kwaliteit kuil- voer winnen en op tijd weer goed vers gras voor de koeien hebben. En dat hebben de koeien nodig om met weinig krachtvoer toch veel melk te geven. A f wisselend weiden en maaien is be vorderlijk voor de kwaliteit van het De eerste veiling van vleesvee, vorige week dinsdag door de Veecentrale NCB en Cavee Coveco in "De Raap hof" te Bun- nik, is vlot verlopen. Ongeveer 600 belangstellenden bezochten de veiling, twee keer zoveel als waarop was gerekend. Voor de 157 dieren werd een gemiddelde prijs van ruim f 2.800 betaald. Een guste dikbil MRIJ koe, geb. 1-1-'84 bracht f 4.700 op. De kruisling zoogkoe op de foto, 2e kalfs en geb. 25-7-'84, bracht f 3.500 op, de Piëmontese vaarskalveren (resp. 1/2 en 3/4) werden samen voor f 4.100 verkocht. gras. Bij een dichte veebezetting kan er echter niet veel worden gemaaid. Dan is REGELMATIG BOSSEN noodzakelijk, meestal na zo'n twee keer weiden. Het bossen mag niet te diep gebeuren, want we moeten de groeitoppen buiten de bossen laten staan. Bij goed weer vreten de dieren nog veel van het blootsel op. Het wordt nu een drukke tijd voor de maai- en voederwinningswerktui- gen. Daarmee moet in een korte tijd veel werk worden gedaan, dus moe ten deze MACHINES IN ORDE zijn. Kijk daarom alles nog eens goed na, zodat er straks kan worden doorgewerkt. Dan voorkomt U daarmee een hoop schade, ergernis en kosten. En kostenbesparing geldt ook bij werktuigen. "Mij zal zoiets niet overkomen, ik kijk wel uit". Dat denkt iedereen, maar toch gebeuren er jaarlijks veel ONGELUKKEN, ook in de land bouw. Vooral het repareren of ver stellen aan draaiende machines is le vensgevaarlijk. PVV vraagt WIR-kompensatie ook voor veehouderij In het kader van de honderd miljoen gulden per jaar die het kabinet als gedeeltelijke kompensatie voor de afschaffing van de basispremie van de WIR aan de totale landbouw ter beschikking heeft gesteld, vraagt PVV-voorzitter Rob Tazelaar in een brief aan minister Braks aandacht voor een viertal speerpunten. Name lijk aanpassingen op bedrijfsniveau in de varkenssektor, invoering van sluitende identifikatie en registratie regelingen, aanpassingen in de kal- versektor en voortzetting en intensi vering van het vleesonderzoek in ons land. Het PVV acht het noodzake lijk dat de struktuur van de veehou- derijsektoren verder worden ver sterkt, gezien de zeer ingrijpende aanpassingen die voor de deur staan. 15

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1988 | | pagina 15