Coniferen, de altijd groene basis van een tuin tuïntfps Tam konijn een kerst-idee! Toepassing, aanplant en verzorging A 99 In ons landje waar de winters veel al kaal en grauw zijn, is er een on miskenbare behoefte om tuinen te stofferen met blijvend groen. Dat blijvende groen kan bestaan uit wintergroene heesters of conife ren. Over coniferen, hun toepas sing, aanplant en verzorging gaat dit verhaal. In tegenstelling tot veel andere planten waarbij gedurende de ver schillende seizoenen spektakulai- re gedaanteverwisselingen optreden gedragen coniferen zich zeer kalm en statisch. Ze blijven onverstoorbaar groen, geelachtig of blauw-grijs en de enige momen ten waarop ze zich wat levendiger manifesteren zijn de perioden waarin nieuwe scheuten tot ont wikkeling komen of als er interes sante kegels worden gevormd. Toepassing van coniferen in tui nen moet - maar dat geldt eigen- lijk voor alle planten weloverwogen gebeuren. Teveel ervan kan tot een saaie vertoning leiden en niet alle partners in de tuin krijgen extra glans met coni feren als buur. Coniferen als heg Sommige coniferen laten zich uit stekend gebruiken als heg. De oudste en sterkste haagconifeer is de venijnboom Taxus bacciti of de smaller groeiende Taxus media 'Hicksii'. Het snelst groeit de ley- landcypres Cupressocuparis ley- landii en in beschutte situaties op zandgrond voldoen verschillende soorten en cultivars van de levens boom of Thuya heel goed. Andere toepassingen Andere coniferen zijn geschikt om als markante solitair te worden aangeplant. Heel bekend zijn de j Sneeuw op coniferen is prachtig, maar kan door haar gewicht takken te ver doen uitzakken. De karakteristieke vorm kan daardoor verloren gaan en om die reden is het vaak beter de sneeuw af te schudden. blauwsparren Picea pungens 'Koster', 'Moerheimii' of 'Hoop- sii' en de blauwe ceder Cedrus at- lantica 'Glauca'. Maar ook zilversparren, dennen, jeneverbes sen en cypressen hebben in hun fa milies interessante persoonlijkhe den die ze graag als solist naar voren schuiven. De minder opvallend groeiende en neutraal gekleurde soorten kun nen als altijd groene achtergrond voor kleurrijke heesters, rozen of vasteplanten worden aangeplant. Door een goede toepassing van die groene massieven ontstaan in de tuin ruimten waarbinnen de leven dige taferelen van groei, bloei en vruchtdracht van de andere plan ten zich afspelen. Tenslotte is er nog de interessan te groep van de zogenaamde dwergconiferen die in rotstuinen, patiotuinen, heidetuinen en bloembakken voor altijd groene elementen in soms heel bijzonde re vormen zorgen. Haast iedere coniferefamilie heeft meerdere le den voor dit werk beschikbaar. Het aanplanten In theorie heet het dat coniferen eigenlijk alleen in de periode april- mei of half augustus-september ge- of verplant mogen worden. Ofschoon dat ongetwijfeld de bes te periode is wordt er in de prak tijk van de tuinaanleg maar weinig rekening mee gehouden. Conife ren worden gewoon tegelijk met de andere tuinplanten in voor- en najaar aangeplant. Voorwaarde voor een geslaagde aanplant is de aanwezigheid van een goede wortelkluit met jonge kiemwortels. Dat hebben van een goed en aktief wortelstelsel is no dig omdat de altijd groene coni feren ook altijd water verdampen. Bij het rooien van planten wordt altijd een deel van het wateropne- mend wortelstelsel afgestoken. Om te voorkomen dat coniferen daardoor na het verplanten uit drogen worden ze op het verplan ten voorbereid door de vorming van een wortelkluit. Op de kwe kerij (maar als U in eigen tuin co niferen wilt verplanten geldt hetzelfde) worden vanaf augustus de wortels in de grond met een scherpe spade afgestoken. Binnen de cirkel waarin ze zijn afgestoken maken de wortels een grote hoe veelheid nieuwe kiemwortels. Die nieuwe kiemwortels in de wortel kluit zorgen ervoor dat de plant na het verplanten direkt voldoende water kan opnemen. c. j. nouse beveland bv. Coniferen worden vaak gebruikt om Paleistuin van nu Rijksmuseum Het doel is gebruikt. De nieuwe teeltmethode van plan ten in potten of plastik zakken (containers) ondervangt het hele probleem. Het feit dat in een pot of container een kompleet funk- tionerend wortelstelsel wordt mee geleverd maakt het mogelijk om planten nagenoeg zonder risiko het hele jaar door te verplaatsen. Het permanente verdampingspro ces bij coniferen betekent dat de wortels altijd water moeten kun nen opnemen. Voor het planten moet de wortelkluit goed nat wor den gemaakt. Het plantgat dat we zo ruim maken dat de wortelkluit er gemakkelijk in past verbeteren we door tuinturf door de aarde te vermengen. Ook het plantgat ma ken we goed vochtig. Het eventu ele gaaslinnen van de wortelkluit snijden we aan de wortelhals los. Na het plaats'en van de conifeer Picca breweriana is een zeldzame sparresoort die heel mooi als soli tair kan worden aangeplant. accenten te leggen. Op de foto de Loo waar Taxus baccata voor dat drukken we aanvulaarde stevig, maar niet te vast aan. Snoeien Het snoeien van coniferen beperkt zich in hoofdzaak tot het scheren van heggen met een heggeschaar. Andere coniferen die we solitair of in groepen aanplanten snoeien we niet of nauwelijks. Het enige snoeiwerk dat we aan solitair co niferen kunnen doen is de vorm zoals die op de kwekerij werd be paald verder vervolmaken. Bij schubconiferen zoals cypressen en thuya knippen we de net gevorm de groeischeutjes bij. Het zoge naamde sporen. Bij naaldconiferen knippen we verkeerd groeiende scheuten bijvoorbeeld dubbele kop- takkenweg. Om een mooie coniferenheg te krijgen moeten we regelmatig scheren. Coniferen kennen per jaar twee groeiperioden te weten mei-juni en augustus-september. Tijdens die groeiperioden moeten we de heg bijknippen. Met uitzon dering van taxus verdragen coni feren snoei alleen in -de jonge scheuten. Snoeien we terug in het oudere hout dan loopt de plant niet meer uit en ontstaan er kale plekken. Snoeien van conifereheggen bete kent het wegscheren van de jonge scheutgroei in de genoemde groei perioden. Verzorging in de winter De wat gevoeliger coniferesoorten in de winter tegen vrieswind be schermen door bijvoorbeeld het plaatsen van een rietmat. Bij sneeuwval de sneeuw van de tak ken schudden om lelijk uitzakken te voorkomen. Het voedsel tot zich nemen ofte wel eten is altijd een dankbaar on derwerp geweest en gebleven voor talloze soms pittige en eindeloze diskussies. Het was ook een dankbaar onder werp voor talrijke schilders, dich ters en schrijvers die in woord en beeld getuigenis gaven van de cu linaire geneugten van vooral de Bourgondische en Breugeliaanse maaltijden. Maaltijden die uit blonken door hun met pracht en praal omgeven overvloedige ban ketten uit lang vervlogen tijden. En die door beroemde en minder beroemde schilders op doek wer den gezet en zo voor ons bewaard zijn gebleven. Maar die tijd ligt ver achter ons en het ontbreekt ons aan tijd om zo lang en veelvuldig aan tafel te zitten. In deze jachti ge tijd wordt ons culinair gebeu ren efficiënt en zeer wetenschappelijk benaderd. Maar geen pessimisme. We blijven stre ven naar maximale vreugde, schoonheid en harmonie in alles wat dit leven ons culinair aanbiedt! We houden ons bij de realiteit van alle dag en stellen voor een heer lijk tam konijn toe te bereiden overdekt met een exotisch sausje gevuld met oosterse vruchten. Daarvoor hebben wij het volgen de nodig, om met de saus te be ginnen: 3 ontpitte en in niet te fijne reep jes gesneden mango's, 150 gram ontpitte en in fijne reepjes gesne den dadels, 50 gram goedgewas- sen rozijnen, 2 eetlepels honing, Zi liter Samoswijn, 100 gram bo ter, 1 Vi a 2 dl. dunne room en Zi eetlepel gemalen kokos. De saus wordt op de volgende wij ze bereid: Smelt de boter en laat het goed uitschuimen (niet kleu ren). Doe er de reepjes mango, de rozijnen, de dadels en de kokos in en laat het goed warm worden. Doe er vervolgens de honing in en blus de saus af met de wijn. Maak de saus af met de dunne room en houd het geheel warm. Dan hebben we verder voor 4 a 6 personen ongeveer 1 Zi a 2 kg. tam konijn nodig en gaan de bereiding op de volgende wijze uitvoeren: Snij het konijn in mooie stukken of vraag aan uw poelier het konijn panklaar te maken. Droog nu ver volgens de stukken goed af met theedoek of keukenrol. Maak een mix van de volgende kruiden: 1 theel. laos, Zi theel. gemberpoe der, Vt theel. kerry, 1 theel. strooi- aroma en 1/4 theel. laurierpoeder. Wrijf de stukken door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Verhit intussen 200 gram roombo ter samen met 1 dl. maïsolie in een braadpan waar de stukken goed in passen. Laat de boter en de olie iets kleuren en bak de stukken ko nijn snel aan alle kanten mooi bruin. Blus de braadboter af met wat koud water en leg een deksel schuin op de pan, zet de warmte bron iets lager en laat het konijn in ongeveer 1 a 1 Zz uur zachtjes gaar worden. Indien nodig regel matig iets koud water toevoegen. Is het konijn zover neem dan een goed voorverwarmde schaal of schotel, leg hierop de stukken ko nijn en schenk er een gedeelte van de saus over. Garneer het even tueel nog wat af met een mango. Serveer de rest van de saus er apart bij. Serveer er drooggekookte rijst of een rijst pilaue plus een glas goed gekoelde Samoswijn. Succes en prettige (kook-) feestdagen M.A. van der Vliet

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 21