Eerste betrouwbare balans over de nieuwe varkensklassifikatie Import vleesvee neemt massale vormen aan Nut Nationaal Park Schiermonnikoog hangt af van beheers- en inrichtingsplan Organisch materiaal in 1 werkgang onderwerken De nieuwe varkensklassifikatie loopt een maand of vier. Het Produktschap voor Vee en Vlees ging een eerste be trouwbare balans opmaken. Wij had den daarover een gesprek met Ir. Tjeert de Boer, Hoofd van de afde ling Landbouw en Technologie. Na de aanloopperiode loopt de nieu we varkensklassifikatie goed. Als er - behalve een enkele incidentele klacht - nog wat problemen zijn, zegt ir. De Boer dan zijn dat de wisselingen in het aanbod, met betrekking tot het vleespercentage van de varkens en de typebeoordeling. Zo heeft men de spekdikte nog te veel in gedachten, maar moet zonder dat element nu een typebeoordeling maken. Op dit punt wordt door het V.I.B., samen met het IVO in Zeist, nu de nodige begelei ding gegeven. Was vroeger de verwer king van de klassifikatiegegevens in handen van het VIB, die eenmaal per kwartaal de resultaten bekend maak te, nu gaan de gegevens van 57 slacht huizen naar het PVV. Deze gegevens worden wekelijks opgestuurd, zodat het PVV de week na inzending de re sultaten weet en kan doorgeven. De lange computerlijsten op het bureau van De Boer bewijzen de juistheid van zijn mededeling. De resultaten De eerste betrouwbare resultaten noemt ir. De Boer die over de perio de van half augustus tot begin okto ber. Over deze zeven weken in het derde kwartaal valt een eerste be trouwbare balans op te maken. Over deze periode komt het gemiddeld geslacht gewicht van een kleine 2Vi miljoen varkens uit op 80,2 kg. Het gemiddelde percentage mager vlees bedroeg 53,1 Verdeeld over de ver schillende klassen van de SEUROP- schaal is de uitkomst: klasse S (60% vlees en meer) 0,5%; klasse E (55-60% vlees) 35,6%; klasse U (50-55% vlees) 51,4%; klasse R (45-50% vlees) 11,2%; klasse O (40-45% vlees) 1,2%; klasse P (min der dan 40% vlees) 0,1%. Zoals bekend is het standaardvarken nu een varken met 52% vlees. Deze valt dus in de klasse U. De eerste re sultaten geven aan dat meer dan de helft van de geslachte varkens in die klasse worden ingedeeld op grond van de metingen met het "prikpistool". In de klasse daarboven vallen ook nog vrij veel varkens; in de klasse daar be neden veel minder. Deze uitkomsten verschillen enigszins met de verwach tingen in de proefperiode, maar daar aan deden nog geen 20.000 varkens mee. Nu zijn ze van een kleine 2Vi miljoen varkens. Bij de typebeoorde ling komt het volgende resultaat uit de bus: A.A (uitzonderlijk) 15,4%; A (zeer goed) 67,1%; B (middelmatig) 17,1%; C (vrij dun) 0,4%. Uit deze cijfers blijkt dat tweederde van de geslachte varkens tot het standaard type A behoort. Gewicht Het gewicht van de geslachte varkens is vanaf het begin van de nieuwe klas- sifikatie onderwerp van diskussie ge weest. Deze diskussie werd gevoerd in verband met de afzet van varkens vlees. Hoe zwaarder het varken name lijk wordt, hoe dikker de speklaag en hoe lager het percentage mager vlees. Omdat een hoger percentage mager vlees beter beloond wordt, was en is er de neiging om op een lichter ge wicht af te leveren. Maar.... de han del kreeg te veel lichte varkens en dus spraken de slachterijen af een andere kortingsregeling toe te passen dan aanvankelijk gold. Op 5 oktober jl. ging deze nieuwe regeling in en het lijkt er op dat deze effekt sorteert. Waren de varkens in de twee weken vóór deze datum gemiddeld 80,2 kg in de drie weken daarna klom deze op naar 80,5, 80,8 en 80,9. Om nog even te illustreren dat zwaardere varkens in een lagere klasse komen volgen hier de gewichten van de A varkens in de verschillende klassen: S 71,6 kg; E 77,3 kg; U 81,3 kg; R 84,3 kg; O 85,9; P 95,8 kg. Voor de volledigheid moet 18 Doordat nu de varkens wat zwaarder worden afgeleverd dan in het begin en de varkens dus langer aangehouden worden, is het aantal 'op te leggenbig gen gedaald. worden opgemerkt dat nu de varkens wat zwaarder worden afgeleverd dan in het begin (andere kortingsregeling) dit een negatief effekt heeft op het aantal "op te leggen" biggen, omdat de mestvarkens langer gehouden worden. Reakties vanuit de handel De handel in levende slachtvarkens vindt dat het lastig is, bij de afzet in de overige lidstaten van de EG, dctt alleen Duitsland en Nederland nog maar met een nieuwe klassifikatie werken (zie inventarisatie verderop). Bij de aankoop is het heel moeilijk - vindt de levende handel - om prijsver schillen per varken vast te stellen en uit te voeren. De koper moet tegen de varkensmester zeggen "voor dit var ken geef ik minder en voor die meer" hetgeen hij geen prettige taak vindt. Bovendien is zijn oordeel objektief. Hij kan op het oog het percentage mager vlees niet vaststellen, maar wordt daar bij de afzet uiteindelijk wel mee gekonfronteerd. Daarom gaan er stemmen op om het PVV te vragen ook een klassifikatieschema voor levende varkens op te stellen, die in dit kader als indikatie en maatstaf kan dienen. Ir. Tj. de Boer De exporteurs in varkensvlees hebben wat meer problemen gekregen bij de verladingen. Het is soms moeilijk de vereiste aantallen voor de koper bij el kaar te krijgen, omdat de "band breedte" betrekkelijk klein is. Toevoegen van andere kwaliteiten gaat vaak ten koste van de totale op brengst of als ladingen voor meer dan één afnemer moeten worden samen gevoegd: extra vervoerskosten. Heel positief is het geluid van de exporteurs van varkensvlees, dat zij verwacht hadden dat er meer vraag zou komen naar varkensvlees in de lagere prijs klassen, maar dat het tegendeel nu het geval blijkt te zijn. Er is meer vraag naar het betere varkensvlees gekomen en dat sein moeten de varkenshouders maar goed voor ogen houden. De beurs van de boer Voor de vraag aan ir. Tjeert de Boer wat de boer van de nieuwe klassifika tie in zijn beurs gemerkt heeft, is het nog te vroeg. Bovendien heeft het P.V.V. daar niet direkt zicht op. Wel stelt De Boer een aantal zaken in dit opzicht vast: Deze klassifikatierege- ling is opgezet om van een meer sub- jektieve naar een meer objektieve beoordeling van kwaliteit te komen. Een goede zaak. Deze klassifikatiere- geling is van het Europese type. Be langrijk voor ons die met veel varkensvlees de grens over moeten. Deze klassifikatieregeling is meer ge richt op de konsument. Deze wil ma ger vlees. Deze klassifikatieregeling heeft een fijnere indeling, hetgeen eveneens meer klantgericht is. Deze klassifikatieregeling zal op den duur (en indirekt) vruchten afwerpen. Goed voor de mester, omdat onze konkurrentiepositie beter wordt. Tenslotte: ook deze klassifikatierege ling is voor het rendement in de var- kensmesterij niet overheersend. Er zijn ook nog zaken zoals voederkon- versie, voerprijzen, gezondheid toestand, uitval etc. Bij de fokkerij moet men derhalve de betekenis van klassificeren (en op basis daarvan uit betalen) ook weer niet overtrekken. Stand van zaken in de EG In West-Duitsland werd op 1 april jl. een nieuw klassifikatiesysteem inge voerd, waarbij drie werkmethoden gelden. Ieder slachthuis mag echter maar één methode gebruiken. In ge val van een defekt van het apparaat mag één van de andere methodes ge bruikt worden. Zoals bekend ging Ne derland in juli jl. overschakelen op een nieuwe EG-klassifikatie. Een 58-tal slachthuizen - die samen 97% van het aantal varkens in Nederland slachten - maakt sinds die tijd gebruik van het nieuwe schema, met behulp van de Hennesy Grading Probe (HGP2). In verschillende lidstaten van de Europese Gemeenschap is men nog niet zo ver. Van de EG hoeft dat ook niet, omdat men tot 1 januari 1989 de tijd heeft, om het EG- klassifikatiesysteem in te voeren. In Frankrijk zijn inmiddels 170 slacht huizen van indelings-apparatuur voorzien. Engeland moet de aanvraag in Brussel nog indienen. Italië is met proeven begonnen, die pas volgend jaar september aflopen. Luxemburg heeft geen eigen onderzoekscentrum en wacht de resultaten van andere lidstaten eerst maar eens af. Grieken land studeert nog op de problemen die de invoering van een indelings systeem aan de hand van objektieve methoden met zich kunnen meebren gen. België is nog bezig met het testen van verschillende apparaten. Spanje is met het eerste voorbereidende werk bezig. Portugal wil ook op 1 januari 1989 klaar zijn, al zou dit land - op grond van de toetredingsakte - nog twee jaar later mogen zijn met de in voering. Denemarken is op 1 oktober jl. begonnen met de nieuwe EG- regelingen, althans op de meeste slachthuizen die al jaren met een ap paraat waren uitgerust. De andere slachterijen zullen volgend jaar op 1 juli overschakelen. Ierland kreeg op 18 mei jl. toestemming van de Euro pese Commissie om te mogen over schakelen en gebruik te mogen maken van drie methoden daarvoor. Ierland is nu bezig - op vrijwillige basis - in een aantal slachthuizen proef te draai en en wil het nieuwe systeem zo spoe dig mogelijk over de hele linie invoeren. Uit deze inventarisatie blijkt dat de EG als geheel nog lang niet klaar is met de overschakeling op het nieuwe - objektieve communautaire - klassi fikatiesysteem bij varkens. Verder blijkt dat tot nu toe alleen Duitsland en Ierland meerdere apparaten ge bruiken. Toekomstverwachting Aan het slot van ons gesprek maakt ir. De Boer de balans van de varkens klassifikatie voor de toekomst op. Als de andere landen klaar zijn acht hij een eventuele bijstelling van het hui dige systeem niet uitgesloten. Tenslot te moet Nederland scherp letten op wat de konkurrenten doen en wat de afnemers vragen. Voorlopig zit Ne derland in de voorsprong door zijn leidersrol. Verder verwacht De Boer in de slachterijen een verdergaande automatisering en valt er een toene mende snelheid aan de slachtlijn te konstateren. Daardoor neemt de ka- paciteit toe. Nu kunnen er 400 tot 425 varkens per uur geklassificeerd wor den. Moeten de classificeurs mee met het verhoogde tempo door meer- ap paratuur? Die vraag moet waarschijn lijk beantwoord worden op een niet al te lange termijn. Zal het onderzoek naar de interne vervetting bij varkens - dat momenteel loopt - leiden tot ex tra kortingen, net als voor de beer tjes nu? Het onderzoek zal het nog moeten uitwijzen, maar De Boer sluit zo'n regeling in de toekomst bepaald niet uit. Tenslotte denkt De Boer dat er voorlopig wel een periode van sta bilisatie komt. Piet Westra De import van vleesvee begint mas sale vormen aan te nemen, waardoor de gezondheid van het Nederlandse vee ernstig in gevaar komt. Vooral in de grensstreek vullen veel boeren de opengevallen plaatsen in hun stallen aan met vleeskoeien uit België, Luxemburg, Frankrijk en West- Duitsland, die lang niet allemaal vol gens de vereiste procedure over de grens komen. Deze waarschuwing aan het adres van de veehouders uitte NCB-voorzitter ir. A. Latijnhouwers vorige week tij dens een kring-vergadering van de NCB in Leende bij Eindhoven. Ook de Gezondheidsdienst voor Die ren erkent dat lang niet alle dieren die Nederland binnenkomen over een ge zondheidscertificaat beschikken. Vol gens woordvoerder Arts van de dienst worden dit jaar ongeveer 20.000 run deren en 60.000 kalveren geïmpor teerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gebruiksvee en slacht vee. Vrijwel alle dieren in de eerste groep, die bestemd zijn voor de fok kerij, worden gekeurd. Dat is echter niet het geval met slachtvee, dat bin nen een half jaar wordt geslacht. Ove rigens noemt Arts de situatie in Noord-Brabant nog altijd redelijk. Ernstige ziekten zijn gelukkig de laat ste jaren niet meer voorgekomen. La tijnhouwers riep tijdens de vergadering van kring Eindhoven de leden ook op om attent te zijn op de richting die provincie en gemeenten inslaan in ruimtelijke ordening-zaken. De beide streekplannen in Noord- Brabant bevatten immers maatrege len die het de boeren moeilijker ma ken om zich te vestigen of hun bedrijf uit te breiden. De instelling van een Nationaal Park op Schiermonnikoog kan tot een be ter natuurbeheer leiden. Voorwaar de hiertoe is het tot stand komen van een zodanig beheers- en inrich tingsplan, dat daarin de vele bedrei gingen waaraan de natuur op dit eiland blootstaat ook daadwerkelijk worden aangepakt. Dit konkluderen Attie Bos en Margreet ter Steege in hun rapport 'Schiermonnikoog, Na tionaal Park?' Volgens de samenstellers hoeft een beter natuurbeheer geen afbreuk te doen aan de bewegingsvrijheid van eilanders. Zij beschouwen het wel als een groot nadeel dat het Natio naal Park niet het hele eiland beslaat. De Banckspolder, het inten siefste landbouwgebied van heel Ne derland, zit er bijvoorbeeld niet in. De eenheid van beheer, een van de sterkste punten van een NP, zou hiermee worden ontkracht. Tijdens de Fendt en Lemken de monstratie te Steenbergen op 10 no vember jl., werd o.a. de nieuwe 'SMARAGD' cultivator van Lem ken gedemonstreerd. Deze nieuwe machine onderscheid zich t.o.v. de konventionele cultiva tor door z'n konstruktie van de bei tels en de schijven. Dit maakt het mogelijk stro en stoppelresten maar vooral mest in één werkgang geheel onder te werken. Gezien de toekomstige verordening binnen de mestwetgeving, n.l. het in werken van uitgereden mest binnen 24 uur, is dit een oplossing die perspektief biedt voor de verminde ring van de ammoniak-uitstoot! Stoppelresten in 1 keer onderwerken. Vrijdag 20 november 1987

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 18