Zeg ken jij de mosselman? 2^5r>^r Biotechnologie en automatisering nieuwjaarthema NAJK p.j. zuid geluid IIII mZ IB sie Bond van Plattelandsvrouwen voor W Ir II II Mevr. P. J. de Rooy-Janse M.A. Binder Lering trekken Redaktie: Roelie Troost Videofilm 'Koenijnen met gouden horens?' M m A onder redaktie van de Redaktiekommis- mwmA Zeeland en Brabant mw Hf Redaktieadres: M Mm Il Mm Ww Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge. Op 24 september jl. had de afdeling Noordgouwe e.o. een gezellige mosselavond. Er werd een film vertoond over de mosselvangst, er konden vragen gesteld worden aan de direkteur van het Produkt- schap voor Vis en Visprodukten, de heer L. Lucas, die ook heel inte ressant vertelde over mosselen, het ontstaan van de mossels, de mos selveiling, enz. Toen iedereen lekker was gemaakt met de mosselen, volgde er nog een gezellige mosselmaaltijd met stokbrood en sausjes, dat bijzonder in de smaak viel. De avond was in de sfeervolle kantine van camping 'De Stern' te Noordgouwe. Mosselen zijn weekdieren, die voor al in kustgebieden leven. In de Oosterschelde en de Waddenzee ko men zij het meeste voor. In het voor jaar en de zomer vindt de voortplan ting plaats. Miljoenen larven komen dan vrij en zwemmen rond. Spoedig zinken zij onder het gewicht van de zich ontwikkelende schelp naar de bodem. Met behulp van byssusdra- den hechten zij zich vast aan voor werpen of aan elkaar. Als ze vastge hecht zijn verplaatsen zij zich nau welijks meer. Het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen. Mosseltjes van ongeveer 1 cm groot noemt men mosselzaad. Na onge veer twee jaar zijn de mossels 6 a 7 cm groot en geschikt voor de ver koop als konsumptiemosselen. Het ontstaan van de mosselvisserij De oorspronkelijke bewoners van het Deltagebied, legden zich toe op de jacht en de visserij. Dat was niet verwonderlijk, want het Deltagebied was rijk aan wild en vis. Men ont dekte al gauw dat je mosselen, die je ver van huis had opgevist, dichtbij huis weer overboord kon zetten, om ze later weer op te vissen. Zo kon je de mosselen dicht bij huis bewaren tot je ze nodig had. Intussen groei den ze nog en werden heel goed van smaak. Aanvankelijk werd alleen gevist voor eigen gebruik. Spoedig kwamen er 'mosselaars', die mosse len gingen vissen voor de handel. In Zeeland was dat vooral in Bruinisse, Yerseke, Tholen, Philippine en Zie- rikzee. Philippine was eerst het cen trum van de mosselhandel, nu is dat Yerseke. Daar is ook de enige veiling voor mosselen gevestigd. Tot 1825 was de visserij op mosselen vrij. Niemand had eigen stukken grond (percelen) waar hij mosselen kon kweken of bewaren. Daardoor ontstond er wel eens onenigheid bij de vissers onderling, en er was ook wel sprake van overbevissing. In 1825 werd bij Koninklijk Besluit het beheer van de visserij opgedragen aan het Bestuur der Visserijen op de Schelde en de Zeeuwse stromen. Dit bestuur bepaalde de periode van het jaar dat er gevist mocht worden. Er werden regels opgesteld ten aanzien van de grootte van de aangevoerde mossels en de vismethoden. In 1870 begon men met het verpach ten van oester- en mosselpercelen. De mosselvisserij nu Voordat de mosselen als een heerlijk gerecht bij u op tafel staan, moet er door de mosselkwekers en handela ren heel wat werk worden verzet. De natuurlijke grondstof is het mossel zaad. De jaarlijkse massale voort planting valt in de maanden april en mei. De mosselzaadvisserij is slechts enkele weken per jaar toegestaan. Dit gebeurt met 'korren', een soort sleepnetten, waarvan er meerdere door een vaartuig worden gesleept. Op speciale percelen wordt het mos selzaad in dunne lagen uitgezaaid. Deze percelen worden van de Staat gepacht. Hier groeit het mosselzaad uit tot 'halfwas-mosselen', van 4a 5 cm lengte. De halfwas-mosselen worden weer opgevist, en weer op andere, voedselrijke percelen uitge zet. Deze mosselpercelen liggen in de Oosterschelde, en sinds de 50-er ja ren kweekt men nu ook mossels in het Waddengebied. De mosselveiling In Yerseke is de handel in mosselen gekonsentreerd, en daar is dus ook de mosselveiling. De mosselkwekers komen met hun opgeviste ladingen mossels naar Yerseke, om ze daar te laten keuren en te verkopen. Na het bepalen van de inhoud van het ruim, wordt uit de lading een mosnter van 2,5 kg genomen. Dit monster wordt gekeurd door het Produktschap van de visserij, en bestaat uit het vast stellen van het percentage 'tarra' 'Koenijnen met gouden horens?', dat is de titel van de nieuwe video film die in opdracht van het Ne derlands Agrarisch Jongeren Kontakt is gemaakt. Deze video film over automatisering en biotechnologie is in het kader van het jaarthema 1987/1988 van het NAJK samengesteld. Naast de stal van de toekomst en andere auto matiseringsmogelijkheden wordt in de videofilm aandacht geschon ken aan genetische manipulatie van planten en dieren, de toene mende afhankelijkheid van zaad firma's, de uitwisselbaarheid van agrarische grondstoffen en het ge bruik van BST. In de film schet- ^it de. Afdeling P.J.Z. Noord en Zuid- Beveland: deze organiseren een 'Bowlingkompetitie' op zaterdag 14 november a.s. aan de Beestenmarkt te Goes (Bowling centrum). Aan vang 18.00 uur tot 22.00 uur. Opge- sen de heren Paul (Stichting voor Plantenveredeling), Brands (Be- drijfsdiergeneeskunde Rijks Uni versiteit Utrecht), Oosterhuis (Suiker Unie) en Van 't Hooft (Vi- con) een beeld van allerlei nieuwe schitterende en minder schitteren de technische mogelijkheden. Nieuwe technische mogelijkheden die zeer ingrijpende gevolgen kun nen hebben voor de land- en tuin bouw en agrarische gezinnen. De videofilm die 30 minuten duurt is te huur (kosten 10,bij het NAJK, Postbus 816, 3500 AV Utrecht (030-730830) en bij de provinciale agrarische jongerenor ganisaties. ven bij Connie: 01109 - 282 of bij Hans: 01108-1361. Liefst niet meer dan 2 teams per afdeling vanwege de al reeds bestelde banen. Tot dan! P.J.Z.-afdeling Zevenbergen: 13 no vember organiseert de K.P.J. een feestavond in de 'Mijlpaal'. Hier voor is de P.J.Z., afd. Zevenbergen, uitgenodigd. Het belooft een gezelli ge avond te worden dus hou deze avond vrij. 12 december a.s. is ook een datum om vrij te houden. We zullen dan met z'n allen de Schouwburg in Bre da gaan bezoeken (zie meer informa tie konvokatie). 21 (b.v. losse schelpen, krabben, zeesterren, enz.), het meten van de schelpgrootte, het tellen van het aan tal mossels, en na het koken het vaststellen van het netto vleesge wicht in de schelp. Iedereen, die mossels wil kopen, doet een bod, en de hoogste bieder mag de mossels kopen. Als ze door een handelaar gekocht zijn, gaan ze in de 'natte pakhuizen', dat zijn ver waterplaatsen ten oosten van Yerse ke, en daar blijven ze tot ze echt no dig zijn om direkt te verkopen. De eksport van de mossels is enorm, en Yerseke is door de mosselhandel een welvarend dorp. Nederland is met zijn jaarlijkse pro- duktie van rond de 100 miljoen kilo gram een van de grootste mosselpro ducenten ter wereld. Verreweg het grootste deel van de produktie wordt geëksporteerd. De grootste afnemers zijn Frankrijk en België. In ons land is de konsumptie van mosselen de laatste jaren ook sterk gestegen. In de maanden mei en juni is de mossel minder geschikt om te eten, omdat dan de voortplantingsperiode is. Het is een fabeltje dat je alleen maar mossels kunt eten in maanden met een 'r' er in. In juli en augustus zijn de mossels ook lekker. Tot slot nog 2 mosselrecepten, een uit ons land en een uit België. Nederland Benodigdheden: een zak mosselen van 3 kg, 50 gram boter, 50 gram bloem, een scheut droge, witte wijn, 2 gepelde tomaten, tomatenpuree, knoflook, peper en zout. De mosselen koken, kookvocht be waren, van boter en bloem een mengsel maken, 3 dl kookvocht toe voegen, dat op smaak is gemaakt met peper, zout, knoflook en de wit te wijn. Daarna de mosselen, tomaat en tomatenpuree toevoegen, en het gerecht kan opgediend worden. Hierbij stokbrood serveren. België Benodigdheden: een plak mager rookspek van 1 cm dik, 1 kilo mos sels, een ui, selderij, een laurierblad, zout, peper, een prei. De mosselen goed afspoelen, koken in een ruime pan, met de selderij, het laurierblad, en zout en peper. Een paar keer omschudden tijdens het koken. Vlug aan de kook brengen. De spek in blokjes snijden, en bak ken, de prei ook in stukjes snijden en meebakken, dan de gekookte mosselen toevoegen en alles door el kaar roeren en bakken. Hierbij past stokbrood, een frisse salade en een glaasje witte wijn. Eet smakelijk! M.T. Vleugel-Mandemaker Het koor zingt op de feestavond Automatisering en biotechnologie staan in het winterseizoen 1987/1988 centraal in het agrarisch jongeren werk. Automatisering en biotechnologie: Koenijnen met gou den horens? Het NAJK-bestuur no digt alle agrarische jongeren uit mee te praten en een mening te vormen over de nieuwe technische moge lijkheden. Turbo-koeien, turbo-maïs, turbo tomaten, koenijnen en met de turbo- komputer het onkruid te lijf. Onder zoekers, techneuten en industriëlen houden ons prachtige dingen voor. Wondermiddelen? Tovermiddelen te gen alle landbouwkwalen? Nu auto matisering en biotechnologie in opmars zijn, is er sprake van een landbouwkrisis. Overschotten, mi lieuproblemen en beperkende wetten. In deze landbouw-krisistijd dienen nieuwe technische mogelijkheden zich aan. Automatisering en biotechnologie: de redders in nood? Veel hangt af van de vraag hoe deze technische mogelijkheden worden ge bruikt. Automatisering en biotechnologie künnen een bijdrage leveren aan betere arbeidsomstandig heden, en aan milieuvriendelijker pro duceren. Ze künnen helpen een schoon produkt te leveren. Ze kunnen het welzijn van het dier gunstig beïn vloeden. Over het jaarthema is onlangs een boeiend themanummer van het leden blad Binder verschenen. Binder laat zien welke nieuwe technische moge lijkheden zich aandienen: knutselen met planten, knutselen met dieren, stoeien met komputers en knutselen met agrarische produkten. Wijkt het geweten voor geld en macht? heet een artikel over de ethishe kant van de nieuwe technieken. De konsument Vrijdag 30 oktober 1987 spreekt in Binder ook een woordje mee. Melk moet zonder pepmiddelen, zo blijkt uit Nederlands konsumenten- onderzoek. En de buitenlandse kon sument wil een natuurlijk en schoon produkt. Automatisering en hoe zit het met het werk? Ik word geen ty piste zegt een boerin. In Binder wor den verder de drijvende krachten ofwel de sponsors van de redding en de ondergang blootgelegd. Na de toe nemende afhankelijkheid van zaadfir ma's en de verwerkende industrie buigen twee heren zich over toekomst van de land- en tuinbouw. NCBTB voorzitter Doornbos is op zoek naar lagere landbouwprijzen maar voegt hij er aan toe 'ook op weg naar 't be loofde land moet er wel gegeten worden'. De Wageningse professor De Hoogh bepleit een ander marktgericht beleid. De Hoogh: 'Dat doet de industrie ook. Die zegt verrek, ik gooi die markt niet vol, ik beheers m'n volu me zodat m'n prijs niet bederft'. Automatisering en biotechnologie kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de land- en tuinbouw en voor agrarische gezinnen. Gevolgen die veel ingrijpender zullen zijn dan de gevolgen van de mechanisatie na de Tweede Wereldoorlog. De mechani sering bracht arbeidsverlichting en ar beidsbesparing. Samen met betere rassen en produktievere dieren kon de produktie enorm stijgen. Nederland werd niet alleen zelfvoorzienend maar kon steeds meer gaan eksporteren. De mechanisatie heeft mede geleid'^ot schaalvergroting, tot uitstoot van land arbeiders, tot sanering van bedrij ven. Uit deze ervaringen met nieuwe technische mogelijkheden kan lering worden getrokken voor de toekomst. Het Binder-themanummer over auto matisering en biotechnologie 'Koenij nen met gouden horens?' is verkrijgbaar door storting van 4,75 op giro 5445879 t.n.v. NFPJO te Utrecht. Schrijf erbij Binder 'Koenij nen met gouden horens?' De bedrijven die op dit moment nog steeds geen boekhouding hebben in gestuurd, krijgen deze week weer een brief in de bus waarin hen nog één maand de tijd wordt gegeven de boek- houdgegevens in te sturen. Doen zij dit niet dan zal de politie op de hoogte worden gesteld van de overtreding. Door justitie zal een onderzoek wor den ingesteld waarna een proces verbaal kan worden opgemaakt en een boete kan volgen. Die bedrijven wordt dan ook dringend aangeraden alsnog de boekhouding over 1986 in te sturen. De provinciale mestboekhouding staat los van de boekhouding die moet worden bijgehouden voor de landelijke mestwetgeving. In tegen stelling tot wat soms wordt gedacht, is de plicht om de provinciale mest boekhouding over 1987 bij te houden en voor 1 maart 1988 in te sturen, niet vervallen. De boekhouding moet worden bijge houden op een speciaal formulier. Deze boekhoudformulieren zijn sa men met het mestpasje aan u op gestuurd. Extra formulieren zijn verkrijgbaar bij de provincie Noord- Brabant. Op deze formulieren moet aangegeven worden bij welk agrarisch bedrijf of loonwerkbedrijf de mest is afgezet. Per transport moet worden aangegeven wie de mest heeft ver voerd, om wat voor soort mest het gaat en hoeveel mest is afgevoerd. Voor nadere informatie over de pro vinciale mestboekhouding kunt u kontakt opnemen met: de provincie Noord-Brabant, bureau Bodembe scherming, Postbus 90151 5200 MC 's-Hertogenbosch, tel. (073) - 812261.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 21