Vanaf 6 juli worden de varkens meer
betaald naar werkelijke waarde
Dierenarts moet taken afstemmen
op veranderende kwaliteitseisen
Probeer lammeren af
te leveren van een
optimale kwaliteit
korte wenken
veehouderij
Overname slachthuis
Breda
Na veertien jaar wordt binnenkort afscheid genomen van de huidige
klassifikatieregeling bij varkens. Kille, dure en niet te beïnvloeden ap
paratuur zal de taak van een aantal subjektieve menselijke beoorde
lingen overnemen. De door konsumenten neergetelde guldens, zullen
daardoor anders - rechtvaardiger - onder de varkenshouders worden
verdeeld. Het prijsverschil tussen de beste en de slechtste varkens, ge
meten naar vleesopbrengst, zal groter worden. De varkenshouder die
het meeste mager vlees per varkensplaats produceert, krijgt de beste
beloning. Dat wil de konsument en dus de Overheid en het be
drijfsleven.
Er is een geweldige krachtsinspanning
- zowel technisch als financieel - no
dig geweest om tot een nieuw klassi-
fikatiesysteem voor varkens te
komen. Gelukkig gingen de Neder
landse wensen samen met de denk
beelden op dit terrein in Europa. Na
een diskussie van enkele jaren stelde
de Raad van landbouwministers op 13
november 1984 een nieuwe EG-
klassifikatieverordening voor varkens
vast. Op 1 januari 1985 werd deze van
kracht, maar de afzonderlijke lidsta
ten kregen vier jaren de tijd om deze
in praktijk te brengen. Nederland is
dus ruimschoots op tijd, al is wel ge
tracht om nog eerder met het nieuwe
systeem te beginnen. Het nieuwe
systeem laat ruimte open voor aan
vullende beoordelingen. Nederland
maakt daarvan gebruik door de type
beoordeling in takt te laten, waardoor
na 6 juli drie faktoren van belang zijn
bij de uitbetaling van varkens, te we
ten: gewicht, type en percentage ma
ger vlees.
Gewicht
Het gewicht moge dan niet een
klassifikatie-onderdeel zijn, het telt
uiteraard wel mee bij de uitbetaling.
Wel is het zo dat het nieuwe klassifi-
katiesysteem leidt tot een andere
vaststelling van het gewicht, met ove
rigens hetzelfde eindresultaat. Vóór
de weging zullen straks eerst reuzel,
nieren, middenrif, longhaasjes en
hartzakjes verwijderd worden. Dat
weegt samen 2 kg. De varkens wor
den daarna gewogen en dat warme ge
wicht wordt uitbetaald in plaats van
het koud gewicht (was warm minus 2
kg). Deze werkwijze wordt verplicht
gesteld op basis van een verordening
van het Produktschap voor Vee en
Vlees. Een ander punt dat speelt zijn
de gewichtsgrenzen, waarbinnen geen
kortingen worden toegepast. In de
praktijk is dat veelal 65 tot 87 kg,
maar het is niet uitgesloten dat deze
grenzen verlegd worden, als de markt
daarom vraagt. Uitgaande van een
benedengrens van 65 kg worden de
kortingen bij 64 kg 3 cent per kg, bij
63 kg 6 cent, bij 62 kg 9 cent, bij 61
kg 12 cent en bij 60 kg of lager 15
cent. De bovengrens van ons voor
beeld is 87 kg. Ook daarboven wordt
gekort en wel als volgt: bij 88 kg 1
cent, bij 89 kg 2 cent, bij 90 kg 3 cent,
bij 91 kg 5 cent, bij 92 kg 7 cent, bij
93 kg 9 cent, bij 94 kg 11 cent, bij 95
kg 13 cent, bij 96 kg 16 cent, bij 97
kg 19 cent, bij 98 kg 22 cent, bij 99
kg 25 cent, bij 100 tot 110 kg 35 cent
en daarboven maar liefst 40 cent per
kg. Een beetje lichter is nog te dra
gen, maar flink zwaarder wordt
zwaar gestraft. Toch wordt met deze
kortingen bereikt dat de uniformiteit
van de varkensleveranciers bevorderd
wordt en de handel weet van welk
groot belang dat is bij de afzet van
varkensvlees.
Type
Zoals reeds gesteld handhaaft Neder
land de beoordeling op type en blijft
dit onderdeel van belang bij de hoogte
van de uitbetaling. Wel moest de ty
pebeoordeling worden bijgesteld, om
dat de korrektie op spekdikte - voor
het geval deze te groot was - komt te
vervallen. Deze varkens, die voorheen
in klasse 4 terecht kwamen, zullen bij
het nieuwe klassifikatiesysteem wor
den ingedeeld in de klassen A-, B- of
C. De type bepaling vindt plaats op
grond van de ontwikkeling van de be
langrijkste onderdelen. De nieuwe
omschrijving - in volgorde van belan
grijkheid - wordt per 6 juli a.s. als
volgt: de ham moet goed ontwikkeld
en goed gevuld zijn; de rug moet dik
en breed zijn; de schouder moet goed
ontwikkeld zijn; de buik moet vlezig
zijn. Op grond van deze eigenschap
pen/kenmerken vindt de type
indeling plaats in vier klassen te we
ten: A.A.: zeer goede ontwikkeling
van alle belangrijke onderdelen. A.:
goede ontwikkeling van alle belang
rijke onderdelen. B.: middelmatige
ontwikkeling van alle belangrijke on
derdelen. C.: matige ontwikkeling
van alle belangrijke onderdelen. De
ontwikkeling van de verschillende on
derdelen behoeft niet gelijkmatig te
zijn. In twijfelgevallen is de ontwik
keling van de ham bepalend voor de
indeling. Type A. wordt per 6 juli de
standaard. Als het advies van het
P.V.V. wordt gevolgd zal voor A.A.
een toeslag van een dubbeltje per kg
gaan gelden. Voor B. en C. zal in dat
geval een korting van een stuiver per
kg worden ingevoerd. De bedoeling
van de type-beoordeling - en uitbeta
ling mede op grond daarvan - is om
de fokkers te stimuleren dat slachtvar-
ken te fokken, dat bij de afzet de
hoogste prijs opbrengt.
Bevleesdheid
De meest belangrijke faktor bij het tot
waarde brengen van een slachtvarken
is de vlees-vetverhouding. In het hui
dige systeem werd deze op het oog
door deskundigen vastgesteld. Bij het
nieuwe systeem zal apparatuur deze
rol overnemen. De invoering daarvan
kost naar schatting meer dan 10 mil
joen gulden, door de helft opgebracht
door het bedrijfsleven en voor de helft
gedragen door de Overheid. Een
"prikpistool" voorzien van een naald
met op de punt een meetvenstertje,
meet de kleur van het vet en de spie
ren (is mager vlees) en stelt de hoe
veelheid daarvan vast. Dat prikken
gebeurt aan de rechterzijde van het
karkas, tussen de 3e en 4e rib. Wordt
er op een andere plaats, of niet goed
geprikt of het betreft een extreem
stressgevoelig geweest varken, dan
geeft de computer aan dat er iets mis
is, waardoor vergissingen of heel spe
cifieke varkens niet in het systeem
kunnen indringen. Met een landelijk
geldende formule wordt de uitslag van
de meting omgerekend tot een percen
tage mager vlees. Deze percentages
worden in een EG-
handelsklasseschema - dat de naam
SEUROP draagt - ondergebracht. De
S in dit schema geeft de hoogste klasse
aan, dus varkens met het hoogste per
centage mager vlees. De S-varkens
hebben meer dan 60mager vlees,
de E-varkens 55-60%, de U-varkens
50-55%, de R-varkens 45-50%, de O-
varkens 40-45% en de P-varkens min
der dan 40%Besloten is om het var
ken met 52% mager vlees bij dit
klassifikatiesysteem tot standaard te
verheffen (zit dus in de U-groep). Als
het PVV uitbetalingsadvies wordt ge
volgd zullen varkens met meer dan
52% mager vlees, een toeslag ontvan
gen van 3 cent per kg per procent ma
ger vlees meer. Boven 65% mager
vlees wordt geen toeslag meer betaald.
Varkens met minder dan 52% mager
vlees krijgen bij de uitbetaling met een
korting te maken. Deze zal 4 cent per
kg per procent mager vlees beneden
52% bedragen. Onder de 40% zal
geen korting meer worden toegepast.
Beertjes - die een hoog percentage
vlees per definitie hebben - zullen wel
een aparte of extra korting krijgen
(moeten krijgen).
Roepprijs
Alle slachterijen doen mee aan het
nieuwe klassifikatiesysteem en zullen
uitbetalen volgens PVV-advies. Wie
daarvan afwijkt is - volgens een ver
ordening - verplicht dat op elke afre
kening aan te geven. De nieuwe
roepprijs die op 8 juli voor het eerst
- door de slachterijen en de inkoopor
ganisaties - bekend gemaakt zal wor
den, zal in één keer met 18 cent per
kg geslacht gewicht dalen. Deze da
ling is uitsluitend een gevolg van een
andere standaard. Deze is nu nog een
EAA varken en wordt straks een var
ken met 52% mager vlees (het A-
varken van nu). Het verschil tussen
EAA en A is 18 cent, vandaar de da
ling van de roepprijs. Overigens is het
de bedoeling dat de roepprijs op 8 juli
- bij uitzondering - niet zal wijzigen
onder invloed van marktomstandig
heden, zodat alle roepprijzen in die
week met 18 cent dalen en niet meer
en niet minder. De roepprijs zal van
af die datum betrekking hebben op
varkens van het type A, met een
vleespercentage van 52%.
De roepprijs voor een "standaard
varken" wordt dus anders, omdat de
standaard verandert. Bij de uitbeta
ling worden de verschillen groter. Het
verschil tussen een best varken (type
EAA) en een slecht varken (type IC)
bedraagt bij het huidige uitbetalings
systeem nu 50 cent per kg, maar kan
Vanaf 6 juli zal de varkenshouder die het meest mager vlees per varkensplaats
produceert de beste beloning krijgen.
straks tussen het beste en het slecht
ste varken oplopen tot ƒ1,02 per kg
(87 cent als gevolg van verschil in
vleespercentage en 15 cent als gevolg
van type-verschillen). Bij deze veel
groter wordende verschillen, worden
weliswaar de slechtste varkens meer
gestraft, dan de besten beloond, maar
het loont meer om beste varkens te
fokken en te mesten dan slechte. Zo
wil de konsument het en die is eind
doel van alle produkties. Betalen naar
werkelijke waarde wordt 6 juli 1987
werkelijkheid.
Piet Westra
'Een samenhangend kwaliteits- en
veterinair beleid vraagt scherpe kwa
liteitsnormen in de hele kolom van
voortbrenging, verwerking en distri
butie. In dit verband wordt van de
dierenarts verlangd, dat hij rekening
houdt met residuen, ondanks het feit
dat hij er belang bij heeft dierge
neesmiddelen af te zetten en zijn
denken en doen nog steeds in be
langrijke mate met de term massa-
medikatie valt te karakteriseren'.
Dit onder meer zei mr. G.J. van
Dinter op 22 mei jl. in Apeldoorn,
waar hij - als laatste dag in funktie
als sekretaris-generaal van het minis
terie van landbouw en visserij -
sprak op het kongres van de Ko
ninklijke Nederlandse Maatschappij
voor Diergeneeskunde over 'voed-
selproduktie en dierenarts'.
De heer Van Dinter vroeg zich af of
de koppelbehandeling, de zoge
naamde massamedikatie in het licht
van de wettelijke vereisten, zo lang
zamerhand niet toe is aan een kriti
sche beschouwing.
Een serieuze gedachtenwisseling
over de rol van de beroepsbeoefe
naar in de integrale ketenbewaking
tussen sektor en overheid is noodza
kelijk, aldus de sekretaris-generaal.
Ook een visie op de rol van de vlees
keuringsdierenarts is vereist. Ook
hem staan ingrijpende veranderin
gen in zijn beroepsaktiviteiten te
wachten, als het gaat om het voor
komen van besmettingen en bijvoor
beeld de hygiëne bij transport.
Bedrijfsbegeleiding
De heer Van Dinter signaleerde de
bij sommige producenten, tussen
handelaren en ook dierenartsen be
staande mening dat men onder de
dekmantel van bedrijfsbegeleiding
ongestraft en ongebreideld dierge
neesmiddelen kan leveren.
'De kreativiteit in de vorm van
postorder- en autobaandierenartsen
en B.V.'s die zich tot doel stellen ge
legenheid te geven de diergeneeskun
de uit te oefenen, is een ontwikke
ling die ons zorgen baart'.
Behalve een te ontwikkelen tucht-
trecht, zijn er volgens de sekretaris-
generaal ook andere mogelijkheden
namelijk een verlevendiging van
kwaliteitskonkurrentie op het punt
van de diergeneeskundige bijstand.
Mr. Van Dinter: 'De vrije dierenart
senkeuze zou niet meer beperkt moe
ten worden door kollegiale ere-
regels, evenmin als het omgaan met
reklame en public-relations'. Ook
een kritische veehouder - met kennis
van zaken als gevolg van beschikba
re informatie in een bevattelijke taal
- draagt bij tot de zijns inziens ge
wenste ontwikkeling.
Deze maand worden de eerste slacht-
lammeren afgeleverd. Om tot een
goede prijsafspraak te komen is het
nodig dat u weet of de bevleesdheid
c.q. rijpheid van het lam goed is.
Voor de bepaling van de bevleesd
heid moet u het lam op 3 plaatsen
betasten (zie tekening); de schouders
(C) en rug (A) en de billen (B). De
bevleesdheid is goed tot zeer goed als
de lendenen en de rug dik en breed
zijn.
De doornuitsteeksels en dwars-
uitsteeksels van de rugwervels mo
gen slechts bij flink drukken met de
vingers zijn te voelen. De beste in
druk krijgt u op de plaatsen A B.
Bij de schouders en de rug kunt u de
bevleesdheid beoordelen, door vast
te stellen de mate waarin de benige
delen van rug en schouder nog voel
baar zijn. Bij het vaststellen van het
bedekkend vet moet u letten op de
stuit en de vang.
Probeer lammeren af te leveren met
een optimale slachtkwaliteit. Dit is
een voorwaarde voor een rendabele
schapenhouderij.
Het in TE LANG GRAS inscharen
van melkvee komt nog te vaak voor.
Dit heeft schadelijke gevolgen. Het
is niet bevorderlijk voor de melkpro-
duktie en bovendien zijn ruige perce
len funest voor het grasbestand.
Schaar bij voorkeur uw dieren in bij
een graslengte van ca. 15 cm. De
kwaliteit van het gras is dan goed, de
drogest of opname hoog en de bewei-
dingsv er liezen het geringst.
De ZOMERSTAL VOEDERING
wordt een perceel meerdere keren
per jaar gemaaid. Dat betekent dat
er ook veel afvoer plaats vindt van
kali en fosfaat. Naast de stikstofbe
mesting is er ook vaak een regelmati
ge bemesting met fosfaat en kali
nodig.
Jaarlijks gebeuren er in de landbouw
veel ONGELUKKEN MET MA
CHINES. Denk niet: 'Mij zal zoiets
niet overkomenWaak voor de vei
ligheid van u zelf en anderen. Zet
draaiende machines stil voor u er
aan gaat werken. Zorg ook voor
goed afgeschermde aftakassen.
Het GOED SCHUDDEN VAN
GRAS is van belang om een snelle
droging te bevorderen. De eerste
keer schudden niet harder rijden dan
ongeveer 5 km/u. Bij een te hoge
snelheid en een te laag toerental van
de aftakas ontstaan er hopen. Deze
zullen ook bij een volgende bewer
king niet goed worden verspreid.
Houd de MELKMACHINE IN
EEN GOEDE STAAT. Omdat de
teruggang in werking meestal gelei
delijk gaat wordt dit door gewen
ning vaak niet opgemerkt. Het is aan
te raden om rubberonderdelen tijdig
te vervangen. Kleine scheurtjes in
het rubber worden onvoldoende ge
reinigd en vormen zo een gevaar
voor besmetting van de melk.
Laat minstens eenmaal per jaar uw
installatie grondig kontroleren door
een vakman. Sluit bij voorkeur een
onderhoudsabonnement af.
KONTROLEER UW ROOSTER-
BALKEN EENS! Kijk of er balken
zijn die doorbuigen, waar scheuren
inzitten of waarbij de wapening vrij
komt. Vervang ze zonodig, wacht
niet tot het vee er doorheen zakt.
Er is in principe overeenstemming
bereikt tussen het Kollege van Bur
gemeester en Wethouders van de Ge
meente Breda en de direktie van de
ENCEBE te Boxtel inzake de over
name van het gemeentelijk slacht
huis te Breda door de ENCEBE.
Er wordt naar gestreefd om de
eksploitatie van het slachthuis in zijn
huidige vorm, na enige aanpassingen
en moderniseringen, voort te zetten.
De ENCEBE zal hierbij zelf voor
kontinuering van de varkensslacht-
lijn zorgdragen. Daarnaast zal zij in
overleg treden met de gebruikers van
de runderslachtlijn om te komen tot
een plan om ook dit deel van het
slachthuis in bedrijf te houden. De
ENCEBE zal aan de medewerkers
van het slachthuis, die nu nog in ge
meentedienst zijn, een passende
funktie aanbieden.
Vrijdag 5 juni 1987
17