Vanaf 6 juli worden de varkens meer betaald naar werkelijke waarde Dierenarts moet taken afstemmen op veranderende kwaliteitseisen Probeer lammeren af te leveren van een optimale kwaliteit korte wenken veehouderij Overname slachthuis Breda Na veertien jaar wordt binnenkort afscheid genomen van de huidige klassifikatieregeling bij varkens. Kille, dure en niet te beïnvloeden ap paratuur zal de taak van een aantal subjektieve menselijke beoorde lingen overnemen. De door konsumenten neergetelde guldens, zullen daardoor anders - rechtvaardiger - onder de varkenshouders worden verdeeld. Het prijsverschil tussen de beste en de slechtste varkens, ge meten naar vleesopbrengst, zal groter worden. De varkenshouder die het meeste mager vlees per varkensplaats produceert, krijgt de beste beloning. Dat wil de konsument en dus de Overheid en het be drijfsleven. Er is een geweldige krachtsinspanning - zowel technisch als financieel - no dig geweest om tot een nieuw klassi- fikatiesysteem voor varkens te komen. Gelukkig gingen de Neder landse wensen samen met de denk beelden op dit terrein in Europa. Na een diskussie van enkele jaren stelde de Raad van landbouwministers op 13 november 1984 een nieuwe EG- klassifikatieverordening voor varkens vast. Op 1 januari 1985 werd deze van kracht, maar de afzonderlijke lidsta ten kregen vier jaren de tijd om deze in praktijk te brengen. Nederland is dus ruimschoots op tijd, al is wel ge tracht om nog eerder met het nieuwe systeem te beginnen. Het nieuwe systeem laat ruimte open voor aan vullende beoordelingen. Nederland maakt daarvan gebruik door de type beoordeling in takt te laten, waardoor na 6 juli drie faktoren van belang zijn bij de uitbetaling van varkens, te we ten: gewicht, type en percentage ma ger vlees. Gewicht Het gewicht moge dan niet een klassifikatie-onderdeel zijn, het telt uiteraard wel mee bij de uitbetaling. Wel is het zo dat het nieuwe klassifi- katiesysteem leidt tot een andere vaststelling van het gewicht, met ove rigens hetzelfde eindresultaat. Vóór de weging zullen straks eerst reuzel, nieren, middenrif, longhaasjes en hartzakjes verwijderd worden. Dat weegt samen 2 kg. De varkens wor den daarna gewogen en dat warme ge wicht wordt uitbetaald in plaats van het koud gewicht (was warm minus 2 kg). Deze werkwijze wordt verplicht gesteld op basis van een verordening van het Produktschap voor Vee en Vlees. Een ander punt dat speelt zijn de gewichtsgrenzen, waarbinnen geen kortingen worden toegepast. In de praktijk is dat veelal 65 tot 87 kg, maar het is niet uitgesloten dat deze grenzen verlegd worden, als de markt daarom vraagt. Uitgaande van een benedengrens van 65 kg worden de kortingen bij 64 kg 3 cent per kg, bij 63 kg 6 cent, bij 62 kg 9 cent, bij 61 kg 12 cent en bij 60 kg of lager 15 cent. De bovengrens van ons voor beeld is 87 kg. Ook daarboven wordt gekort en wel als volgt: bij 88 kg 1 cent, bij 89 kg 2 cent, bij 90 kg 3 cent, bij 91 kg 5 cent, bij 92 kg 7 cent, bij 93 kg 9 cent, bij 94 kg 11 cent, bij 95 kg 13 cent, bij 96 kg 16 cent, bij 97 kg 19 cent, bij 98 kg 22 cent, bij 99 kg 25 cent, bij 100 tot 110 kg 35 cent en daarboven maar liefst 40 cent per kg. Een beetje lichter is nog te dra gen, maar flink zwaarder wordt zwaar gestraft. Toch wordt met deze kortingen bereikt dat de uniformiteit van de varkensleveranciers bevorderd wordt en de handel weet van welk groot belang dat is bij de afzet van varkensvlees. Type Zoals reeds gesteld handhaaft Neder land de beoordeling op type en blijft dit onderdeel van belang bij de hoogte van de uitbetaling. Wel moest de ty pebeoordeling worden bijgesteld, om dat de korrektie op spekdikte - voor het geval deze te groot was - komt te vervallen. Deze varkens, die voorheen in klasse 4 terecht kwamen, zullen bij het nieuwe klassifikatiesysteem wor den ingedeeld in de klassen A-, B- of C. De type bepaling vindt plaats op grond van de ontwikkeling van de be langrijkste onderdelen. De nieuwe omschrijving - in volgorde van belan grijkheid - wordt per 6 juli a.s. als volgt: de ham moet goed ontwikkeld en goed gevuld zijn; de rug moet dik en breed zijn; de schouder moet goed ontwikkeld zijn; de buik moet vlezig zijn. Op grond van deze eigenschap pen/kenmerken vindt de type indeling plaats in vier klassen te we ten: A.A.: zeer goede ontwikkeling van alle belangrijke onderdelen. A.: goede ontwikkeling van alle belang rijke onderdelen. B.: middelmatige ontwikkeling van alle belangrijke on derdelen. C.: matige ontwikkeling van alle belangrijke onderdelen. De ontwikkeling van de verschillende on derdelen behoeft niet gelijkmatig te zijn. In twijfelgevallen is de ontwik keling van de ham bepalend voor de indeling. Type A. wordt per 6 juli de standaard. Als het advies van het P.V.V. wordt gevolgd zal voor A.A. een toeslag van een dubbeltje per kg gaan gelden. Voor B. en C. zal in dat geval een korting van een stuiver per kg worden ingevoerd. De bedoeling van de type-beoordeling - en uitbeta ling mede op grond daarvan - is om de fokkers te stimuleren dat slachtvar- ken te fokken, dat bij de afzet de hoogste prijs opbrengt. Bevleesdheid De meest belangrijke faktor bij het tot waarde brengen van een slachtvarken is de vlees-vetverhouding. In het hui dige systeem werd deze op het oog door deskundigen vastgesteld. Bij het nieuwe systeem zal apparatuur deze rol overnemen. De invoering daarvan kost naar schatting meer dan 10 mil joen gulden, door de helft opgebracht door het bedrijfsleven en voor de helft gedragen door de Overheid. Een "prikpistool" voorzien van een naald met op de punt een meetvenstertje, meet de kleur van het vet en de spie ren (is mager vlees) en stelt de hoe veelheid daarvan vast. Dat prikken gebeurt aan de rechterzijde van het karkas, tussen de 3e en 4e rib. Wordt er op een andere plaats, of niet goed geprikt of het betreft een extreem stressgevoelig geweest varken, dan geeft de computer aan dat er iets mis is, waardoor vergissingen of heel spe cifieke varkens niet in het systeem kunnen indringen. Met een landelijk geldende formule wordt de uitslag van de meting omgerekend tot een percen tage mager vlees. Deze percentages worden in een EG- handelsklasseschema - dat de naam SEUROP draagt - ondergebracht. De S in dit schema geeft de hoogste klasse aan, dus varkens met het hoogste per centage mager vlees. De S-varkens hebben meer dan 60mager vlees, de E-varkens 55-60%, de U-varkens 50-55%, de R-varkens 45-50%, de O- varkens 40-45% en de P-varkens min der dan 40%Besloten is om het var ken met 52% mager vlees bij dit klassifikatiesysteem tot standaard te verheffen (zit dus in de U-groep). Als het PVV uitbetalingsadvies wordt ge volgd zullen varkens met meer dan 52% mager vlees, een toeslag ontvan gen van 3 cent per kg per procent ma ger vlees meer. Boven 65% mager vlees wordt geen toeslag meer betaald. Varkens met minder dan 52% mager vlees krijgen bij de uitbetaling met een korting te maken. Deze zal 4 cent per kg per procent mager vlees beneden 52% bedragen. Onder de 40% zal geen korting meer worden toegepast. Beertjes - die een hoog percentage vlees per definitie hebben - zullen wel een aparte of extra korting krijgen (moeten krijgen). Roepprijs Alle slachterijen doen mee aan het nieuwe klassifikatiesysteem en zullen uitbetalen volgens PVV-advies. Wie daarvan afwijkt is - volgens een ver ordening - verplicht dat op elke afre kening aan te geven. De nieuwe roepprijs die op 8 juli voor het eerst - door de slachterijen en de inkoopor ganisaties - bekend gemaakt zal wor den, zal in één keer met 18 cent per kg geslacht gewicht dalen. Deze da ling is uitsluitend een gevolg van een andere standaard. Deze is nu nog een EAA varken en wordt straks een var ken met 52% mager vlees (het A- varken van nu). Het verschil tussen EAA en A is 18 cent, vandaar de da ling van de roepprijs. Overigens is het de bedoeling dat de roepprijs op 8 juli - bij uitzondering - niet zal wijzigen onder invloed van marktomstandig heden, zodat alle roepprijzen in die week met 18 cent dalen en niet meer en niet minder. De roepprijs zal van af die datum betrekking hebben op varkens van het type A, met een vleespercentage van 52%. De roepprijs voor een "standaard varken" wordt dus anders, omdat de standaard verandert. Bij de uitbeta ling worden de verschillen groter. Het verschil tussen een best varken (type EAA) en een slecht varken (type IC) bedraagt bij het huidige uitbetalings systeem nu 50 cent per kg, maar kan Vanaf 6 juli zal de varkenshouder die het meest mager vlees per varkensplaats produceert de beste beloning krijgen. straks tussen het beste en het slecht ste varken oplopen tot ƒ1,02 per kg (87 cent als gevolg van verschil in vleespercentage en 15 cent als gevolg van type-verschillen). Bij deze veel groter wordende verschillen, worden weliswaar de slechtste varkens meer gestraft, dan de besten beloond, maar het loont meer om beste varkens te fokken en te mesten dan slechte. Zo wil de konsument het en die is eind doel van alle produkties. Betalen naar werkelijke waarde wordt 6 juli 1987 werkelijkheid. Piet Westra 'Een samenhangend kwaliteits- en veterinair beleid vraagt scherpe kwa liteitsnormen in de hele kolom van voortbrenging, verwerking en distri butie. In dit verband wordt van de dierenarts verlangd, dat hij rekening houdt met residuen, ondanks het feit dat hij er belang bij heeft dierge neesmiddelen af te zetten en zijn denken en doen nog steeds in be langrijke mate met de term massa- medikatie valt te karakteriseren'. Dit onder meer zei mr. G.J. van Dinter op 22 mei jl. in Apeldoorn, waar hij - als laatste dag in funktie als sekretaris-generaal van het minis terie van landbouw en visserij - sprak op het kongres van de Ko ninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde over 'voed- selproduktie en dierenarts'. De heer Van Dinter vroeg zich af of de koppelbehandeling, de zoge naamde massamedikatie in het licht van de wettelijke vereisten, zo lang zamerhand niet toe is aan een kriti sche beschouwing. Een serieuze gedachtenwisseling over de rol van de beroepsbeoefe naar in de integrale ketenbewaking tussen sektor en overheid is noodza kelijk, aldus de sekretaris-generaal. Ook een visie op de rol van de vlees keuringsdierenarts is vereist. Ook hem staan ingrijpende veranderin gen in zijn beroepsaktiviteiten te wachten, als het gaat om het voor komen van besmettingen en bijvoor beeld de hygiëne bij transport. Bedrijfsbegeleiding De heer Van Dinter signaleerde de bij sommige producenten, tussen handelaren en ook dierenartsen be staande mening dat men onder de dekmantel van bedrijfsbegeleiding ongestraft en ongebreideld dierge neesmiddelen kan leveren. 'De kreativiteit in de vorm van postorder- en autobaandierenartsen en B.V.'s die zich tot doel stellen ge legenheid te geven de diergeneeskun de uit te oefenen, is een ontwikke ling die ons zorgen baart'. Behalve een te ontwikkelen tucht- trecht, zijn er volgens de sekretaris- generaal ook andere mogelijkheden namelijk een verlevendiging van kwaliteitskonkurrentie op het punt van de diergeneeskundige bijstand. Mr. Van Dinter: 'De vrije dierenart senkeuze zou niet meer beperkt moe ten worden door kollegiale ere- regels, evenmin als het omgaan met reklame en public-relations'. Ook een kritische veehouder - met kennis van zaken als gevolg van beschikba re informatie in een bevattelijke taal - draagt bij tot de zijns inziens ge wenste ontwikkeling. Deze maand worden de eerste slacht- lammeren afgeleverd. Om tot een goede prijsafspraak te komen is het nodig dat u weet of de bevleesdheid c.q. rijpheid van het lam goed is. Voor de bepaling van de bevleesd heid moet u het lam op 3 plaatsen betasten (zie tekening); de schouders (C) en rug (A) en de billen (B). De bevleesdheid is goed tot zeer goed als de lendenen en de rug dik en breed zijn. De doornuitsteeksels en dwars- uitsteeksels van de rugwervels mo gen slechts bij flink drukken met de vingers zijn te voelen. De beste in druk krijgt u op de plaatsen A B. Bij de schouders en de rug kunt u de bevleesdheid beoordelen, door vast te stellen de mate waarin de benige delen van rug en schouder nog voel baar zijn. Bij het vaststellen van het bedekkend vet moet u letten op de stuit en de vang. Probeer lammeren af te leveren met een optimale slachtkwaliteit. Dit is een voorwaarde voor een rendabele schapenhouderij. Het in TE LANG GRAS inscharen van melkvee komt nog te vaak voor. Dit heeft schadelijke gevolgen. Het is niet bevorderlijk voor de melkpro- duktie en bovendien zijn ruige perce len funest voor het grasbestand. Schaar bij voorkeur uw dieren in bij een graslengte van ca. 15 cm. De kwaliteit van het gras is dan goed, de drogest of opname hoog en de bewei- dingsv er liezen het geringst. De ZOMERSTAL VOEDERING wordt een perceel meerdere keren per jaar gemaaid. Dat betekent dat er ook veel afvoer plaats vindt van kali en fosfaat. Naast de stikstofbe mesting is er ook vaak een regelmati ge bemesting met fosfaat en kali nodig. Jaarlijks gebeuren er in de landbouw veel ONGELUKKEN MET MA CHINES. Denk niet: 'Mij zal zoiets niet overkomenWaak voor de vei ligheid van u zelf en anderen. Zet draaiende machines stil voor u er aan gaat werken. Zorg ook voor goed afgeschermde aftakassen. Het GOED SCHUDDEN VAN GRAS is van belang om een snelle droging te bevorderen. De eerste keer schudden niet harder rijden dan ongeveer 5 km/u. Bij een te hoge snelheid en een te laag toerental van de aftakas ontstaan er hopen. Deze zullen ook bij een volgende bewer king niet goed worden verspreid. Houd de MELKMACHINE IN EEN GOEDE STAAT. Omdat de teruggang in werking meestal gelei delijk gaat wordt dit door gewen ning vaak niet opgemerkt. Het is aan te raden om rubberonderdelen tijdig te vervangen. Kleine scheurtjes in het rubber worden onvoldoende ge reinigd en vormen zo een gevaar voor besmetting van de melk. Laat minstens eenmaal per jaar uw installatie grondig kontroleren door een vakman. Sluit bij voorkeur een onderhoudsabonnement af. KONTROLEER UW ROOSTER- BALKEN EENS! Kijk of er balken zijn die doorbuigen, waar scheuren inzitten of waarbij de wapening vrij komt. Vervang ze zonodig, wacht niet tot het vee er doorheen zakt. Er is in principe overeenstemming bereikt tussen het Kollege van Bur gemeester en Wethouders van de Ge meente Breda en de direktie van de ENCEBE te Boxtel inzake de over name van het gemeentelijk slacht huis te Breda door de ENCEBE. Er wordt naar gestreefd om de eksploitatie van het slachthuis in zijn huidige vorm, na enige aanpassingen en moderniseringen, voort te zetten. De ENCEBE zal hierbij zelf voor kontinuering van de varkensslacht- lijn zorgdragen. Daarnaast zal zij in overleg treden met de gebruikers van de runderslachtlijn om te komen tot een plan om ook dit deel van het slachthuis in bedrijf te houden. De ENCEBE zal aan de medewerkers van het slachthuis, die nu nog in ge meentedienst zijn, een passende funktie aanbieden. Vrijdag 5 juni 1987 17

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 17