Koemelkcelgetal levert nuttige informatie Oogkleppen af voor paardevlees Met Melasse ekstra voederwaarde aan kuilvoer Kortingsregeling celgetal in de maak Na twee jaar van eksperimenteel gebruik van het koemelkcelgetal in de VVB Hoornaar is de tijd rijp dit kengetal routinematig in de melkproduktie-kontrole op te nemen. Eind vorige week kreeg ir. C.J. Janmaat, adjunkt-direkteur van de direktie Veehouderij en Zuivel van het Ministerie van landbouw en visserij, het eindrapport over handigd door de Begeleidingskommissie van het proefprojekt Hoor naar. Janmaat wil op korte termijn rond de tafel en het rapport bespreken in de Centrale Melkwinningskommissie. Wat hem betreft moet men zo snel mogelijk van start met een landelijk uniforme sig naleringssysteem. Mogelijk kan in augustus van dit jaar al een begin worden gemaakt met het vermelden van een index cijfer op het melkkontrole-formulier achter iedere koe. Het vermelden van uitsluitend het koe-celgetal is niet voldoende, zo blijkt uit het pro- jekt Hoornaar. Er moet voor ieder bedrijf afzonderlijk een intern ver- gelijkingscijfer gegeven worden met een korrektie voor het laktatie- stadium, leeftijd van het dier en het bedrijfsnivo. Dit zou je kunnen uit drukken in een skore voor de uierge zondheid van het dier met daarnaast een ekstra vermelding voor die die ren met een hoge celgetalwaarde. De Kommissie Melkcelgetal Zuid- Holland acht het bovendien noodza kelijk dat de bepaling van het celge tal tenminste per twee opeenvolgen de melkkontroles plaatsvindt. Het liefst zou ze zien dat deze iedere pro- duktiekontrole standaard uitgevoerd werd. 'Dan bewijst het celgetal en de daar uit afgeleide skore zijn waarde pas echt als hulpmiddel voor de boer', sprak ing. W.P. de Jong de deelne mers en genodigden toe in het ge meenschapshuis te Hoornaar. De Jong zette uiteen wat de resultaten waren van het projekt, waar hij als melkwinningsspecialist vanaf de start in maart 1985 heel nauw bij be trokken is geweest. 'Een hoger celgetal geeft produktie- verlies, wat meestal niet direkt te zien is, maar wel geld kost. Bij een koe gemiddeld een verlies van 0,5 kg melk per dag. Het celgetal kan de veehouder nuttige informatie bieden om de uiergezondheid van zijn veestapel beter te bewaken. Indien op voormelde wijze en frekwent (12 keer per jaar) door het NRS ver werkt op het melkkontrole- formulier, zullen de kosten volgens onze berekeningen niet meer dan drie gulden per koe per jaar hoeven te bedragen. Wanneer driekwart van de veehouders die deelnemen aan de melkkontrole mee gaan draaien, kan het zelfs voor minder geldt', aldus De Jong. Uniforme werkwijze nodig Tijdens de presentatie van het eind rapport was ook aanwezig NRS- direkteur ir. W.M.G. Wismans. Hij was blij dat er nu eindelijk, naast de opgedane buitenlandse ervaring in de Verenigde Staten en de Skandina- vische landen, ook in eigen land een stuk praktijkkennis is verworven. Evenals Janmaatsprak hij zijn waardering uit voor dit projekt dat volgens hem richtingbepalend is voor het verder uitwerken van het celgetalonderzoek en de presentatie naar de bedrijven toe. 'Een uniforme werkwijze is noodza kelijk om de kosten in de hand te houden', meent hij. Wijzend op de verschillende manieren van aanpak in het land zei Wismans: 'De Ge zondheidsdiensten hebben met de georganiseerde mastitisbestrijding ook al de nodige ervaring in huis. Eenvoud en tegenwoordigheid die nen voorop te staan, voor welk mo del je ook kiest. De keuze is aan de veehouder hoe vaak hij geïnfor meerd wil worden'. Celgetal niet zelfwerkend Uit het projekt Hoornaar is de waar de van het koemelkcelgetal onom stotelijk vast komen te staan. Met de nieuwe EG-richtlijn voor het celgetal (per 1 januari 1989 minder dan 500.000) lijkt nu dus tevens het ant woord gevonden op deze aanscher ping van de kwaliteitseisen voor boerderijmelk. Het koemelkcelgetal is een eerste in- dikatie. De veehouder zal er de pro- bleemdieren gemakkelijker mee kunnen opsporen. Hij zal er evenwel verder zélf aan moeten werken de melkkwaliteit en de uiergezondheid van de dieren te verbeteren. In het proefprojekt Hoornaar waren de deelnemers geen echte probleembe drijven. Toch wist men hier binnen de drie onderscheiden groepen (laag, middengroep, hoog) goede vooruit gang te boeken. Een belangrijke voorwaarde is dat de veehouder zelf bijhoudt, op bijvoorbeeld een be- drijfsmastitislijst, welke dieren klini sche mastitis hebben gehad en tel kens noteert waarmee ze behandeld zijn. Ron Kramers uit Rijswijk kreeg eind vorige maand de eerste gouden oog kleppen. Het was de internationale in novatieprijs, die de Nederlandse Bond van Paardeslagers, de Nebopa, had uitgeloofd voor het beste paarde- vleesprodukt. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de zeventigste Bondsdag van de paardeslagers. Het paard moge dan door velen be mind worden, bepaald miskend wordt het paard als producent van vlees. Het is geen uitzondering als een Engels man zijn paard liever begraaft, dan naar de slager brengt. Velen voelen het als zeer ongepast dat paarden ge bruikt worden als voedsel voor de mens. Toch eten dezelfde mensen zonder bezwaar paarderookvlees op de boterham. De produktie In het rapport van de Nationale Raad voor het Landbouwkundig Onder zoek - waarin een 25 mogelijkheden voor aanvullende produkties op vee houderijbedrijven besproken worden - wordt o.a. gesteld dat de perspek- tieven voor de produktie van paarde- vlees vooralsnog beperkt zijn. De relatief goedkope import van slacht- paarden is geen stimulans om paar den doelgericht voor vleesproduktie te houden. Die goedkope import houdt de gemoederen van de paarde- handelaren sterk bezig. Er is geen en kele bescherming in de EG aan de grens, omdat paardevlees een zoge naamd vrij produkt is. De produktie van paardevlees zal in Nederland klein blijven omdat de mesterij niet rendabel (genoeg) is. Bovendien zijn de slachtkosten hoog (een paard ca. ƒ160,— en een pony ca. ƒ80,—) en is er een slachtverlies van 50 a 60%. De konsumptie Het konsumptiepatroon van paarde vlees geeft in de diverse landen een verschillend beeld te zien. In Frank rijk en België bijvoorbeeld wordt 2 tot 4 kg paardevlees per persoon per jaar gegeten. In West-Duitsland is dat maar 1 a 2 ons, omdat de Duitsers vlees en vleeswaren van varkens pre- De heer Kramers met zijn, door de jury als 'de beste' bekroonde inzending. fereren. In Nederland was de kon sumptie vorig jaar 1,8 kg tegen 1,5 kg in 1983. De konsumptie van paarde vlees is dus stijgende in ons land. Dat komt mede door de promotie van dit vlees door de 300 bij de Nebopa aan gesloten slagers en de Stichting Vak onderwijs Slagers in Utrecht. De gouden oogkleppen Uit een 40-tal inzendingen, waaron der zelfs één uit Japan, werd die van Ron Kramers uit Rijswijk als de bes te beoordeeld. Het doel van de wed strijd was om het assortiment paardevlees en paardevleesprodukten uitgebreid te krijgen. De inzendingen moesten een produkt omvatten waar van paardevlees het belangrijkste bestanddeel was, het produkt moest voldoende kommerciële mogelijkhe den bieden voor slagers en voor de horeca, voldoen aan de eisen van vleeskeurings- en warenwet en de ge middelde konsument aanspreken, danwel gemakkelijk te bereiden zijn. Voor de winnaar was ƒ1000, uitge loofd en toekenning van de interna tionale innovatieprijs "De gouden oogkleppen". De Nebopa wil met de ze promotie-aktiviteit ook proberen de konsument de oogkleppen af te ne men, om zodoende de positie en de afzet van paardevlees te bevorderen. Dat zal niet eenvoudig zijn want er rust nog een groot taboe op het eten van paardevlees, ondanks de lagere prijs, mede door goedkope importen. Toch gaan de paardeslagers, samen met het "Vakonderwijs" en het Be- drijfsschap voor het Slagersbedrijf er "hard tegen aan", aangemoedigd door de stijgende konsumptie van paardevlees in de laatste jaren. Vooral produkten van paardevlees schijnen grotere afzetkansen te bieden. Piet Westra In de voorjaarsvergadering van het COM-bestuur, belast met de invul ling van het kwaliteitspuntenstelsel voor boerderijmelk, is de EG- richtlijn betreffende de eis ten aan zien van het melkcelgetal besproken. Er is nog geen beslissing genomen over welk kortingssysteem voor het bedrijfsmelkcelgetal toegepast gaat worden. Uit de adviezen van de regionale melkorganen spreekt zonder uitzon dering de wens om de problematiek rond het celgetal aan te pakken. Het bestuur zoekt naar een kortingsrege ling die zoveel mogelijk aansluit bij de huidige kortingsregeling. Echter, het COM (Centraal Orgaan voor Melkhygiëne) mist essentiële infor matie om de nieuwe voorgestelde kortingsregeling voldoende met cij fers te onderbouwen. Nieuwe afweging Men wil in het bestuur eerst beter kunnen afwegen hoe het te hanteren systeem - korting opleggen van 1 punt bij iedere overschrijding van 500.000 berekend als geometrisch gemiddelde van drie opeenvolgende maandelijkse bepalingen - zich ver houdt tot de EG-richtlijn. Boven dien is niet duidelijk hoe een en an der precies gaat uitwerken naar de melkveebedrijven, aldus het bestuur. Kleinere bedrijven zouden zwaarder getroffen kunnen worden dan grotere, omdat het bedrijfscel getal een gemiddelde is van de veestapel. Het eerdere voornemen, de kortings regeling per 27 december 1987 in te voeren, is hiermee komen te verval len. In de loop van dit jaar zal het COM definitief beslissen over invoe ring van de nieuwe kortingsregeling die medio 1988 van kracht zal wor den verklaard. Vorig weideseizoen heeft bewe zen dat het winnen van goed ruw- voer voerkosten bespaart. Een betere kuilkwaliteit en een hogere opname geven meer melk uit ruwvoer. Hoe het toevoegen van rietmelasse hierbij behulpzaam kan zijn, leest u in dit artikel. Melasse is een bijprodukt van de sui kerbereiding. Uit de melasse kan niet meer op ekonomische wijze sui ker worden gewonnen. Bietmelasse komt vrij bij de fabrika- ge van suiker uit suikerbieten. Riet melasse is afkomstig van suikerriet. De rietmelasse wordt dan ook volle dig geïmporteerd. Aangezien in ons land in de veevoeding hoofdzakelijk rietmelasse wordt gebruikt, zullen wij hier nader op ingaan. Rietmelasse is een stroperig vloei baar produkt. Het bestaat in hoofd zaak uit suikers, (48%). Daarnaast is ca. 25% vocht aanwezig, de rest bestaat uit as (7.5%) en niet- suikerhoudend organisch materiaal. In vergelijking met bietmelasse is in rietmelasse vrij veel gemakkelijk omzetbaar glucose en fructose aan wezig. Door de goede samenstelling bevat melasse nog vrij veel voeder- waarde, namelijk gemiddeld 934 VEM per kilogram droge stof. Rietmelasse wordt in ons land op grote schaal in het veevoer verwerkt, met name bij het persen van brok. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van mengsels van rietmelasse met bijvoorbeeld bietvinasse. Daarnaast is het gebruik als toevoegmiddel bij het inkuilen van weidegras de laatste jaren sterk toegenomen. Het is van belang om hierbij zuivere rietmelas se te gebruiken, het gaat immers om de toegevoegde suikers. Het direkt voeren van melasse bijvoorbeeld over stro gebeurt slechts op zeer be perkte schaal. In ons land wordt ook veel melasse in de fermentatie en alkoholin- dustrie gebruikt. Het gaat hier om hoofdzakelijk bietmelasse. Korte veldperiode Het verkorten van de veldperiode staat de laatste jaren volop in de be langstelling, terecht daar een betere benutting van het grasland voorop staat. Eén dag veldperiode lijkt sinds vorig jaar in de mode. In veel geval len zal dit alleen haalbaar zijn met (te) hoge investeringen in machines met een grote kapaciteit. Het is dan ook beter om te werken met een 2-daagse veldperiode (24-36 uur). Aarzel niet om ook bij slecht weer daadwerkelijk met een hakselaar en een goed toevoegmiddel in te kuilen. Voerverbetermiddel Bij goed drogend weer wordt snel een droge stofgehalte van minimaal 35% bereikt. Een toevoegmiddel is dan niet direkt noodzakelijk. Het toevoegen van melasse kan zinvol zijn, zij het in mindere mate dan bij nattere kuilen, wanneer men de me lasse goedkoop kan aankopen. Rietmelasse met een voederwaarde van 934 VEM per kg droge stof past immers ideaal naast kuilgras. Daar naast voegt men nog eens een ekstra smakelijk produkt aan de kuil toe, hetgeen de opname verhoogt. In Nederland gooit het weer vaak roet in het eten. Wanneer geen goed toevoegmiddel wordt gebruikt, zijn de gevolgen groot; lagere voerkwali- teit en lagere opname, ekstra kracht voerkosten en meer sporen van bo- terzuurbakteriën in de kuil. In 1986 werden ca. 20 procent van alle kuilen behandeld met een toe voegmiddel. Hierbij is in bijna 50% van alle gevallen melasse gebruikt. Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van toe voegmiddelen. Daarnaast zijn er veel cijfers vanuit de praktijk ver zameld. Bij een droge stofgehalte beneden de 25% kan het verschil tussen opraap- wagen zonder melasse als ene uiter ste en hakselaar met melasse wel oplopen tot 200 VEM per kg droge stof. In de klasse 25-35% droge stof is dit verschil uiteraard kleiner. Een overzicht is weergegeven in de tabel. Uit de verzamelde gegevens van de bedrijfslaboratoria komt verder dui delijk naar voren dat de voederwaar de van kuilen behandeld met rietme lasse het hoogste is. De suikers wor den voor het grootste gedeelte omge zet in melkzuur en azijnzuur, die per kg produkt een VEM-waarde heb ben van resp. 2120 en 1160. Tabel: Verbetering van de voeder waarde in VEM per kg droge stof na konservering a.g.v. toevoegen van melasse volgens advies (Bron: Voor lichtingsdienst). d.s. klasse: Opraapwagen (20 mes sen) gras 20-25% d.s.: 180; gras 25-35% d.s.: 55; d.s. klasse: Opraapdoseerwagen (30 messen); gras 20-25% d.s.: 135; gras 25-35% d.s.: 55; d.s. klasse: Hakselaar; gras 20-25% d.s.: 70; gras 25-35% d.s.: 40. ing. H.J. Nagelhoud Ned. Melasse Handel Mij Amsterdam Verwarming in halfroostervloerstallen Van het varkensproefbedrijf 'Noord en Oost-Nederland' in Raalte is ver schenen het proefverslag nr. P 1.7. ge titeld "Wel of geen verwarming in halfroostervloerstallen vanaf ca. 40 kg". Exemplaren van proefverslagen kunnen worden verkregen door ƒ7,50 over te maken op postgirorek. 51.73.462 t.n.v. het Proefstation voor de Varkenshouderij te Rosmalen, o.v.v. het gewenste verslagnummer. Vrijdag 15 mei 1987 8t»T nm cl scbirtV 17 uOÏ ii9T -Mi

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 17