p.j. zuid geluid Agrarische studiereizen 1987 krubriek Licht op de afdeling 's Heer Abtskerke/Nisse e.o. Amerika-reis P.J.Z. nog 3 plaatsen vrij! Boterschaapjes hs&% Ei, ei, wat een snack! Redaktie: Roelie Troost 40 jaar PJGN: 2 mei 1987 De organisatie van de P.J.Z.-Amerika-reis draait op volle toeren. Op dit moment is het zeker dat er 14 personen meegaan. Er is nog plaats voor drie personen. Iedereen die nog mee wil, dient zich echter zeer snel op te geven. Dit kan alleen nog op dinsdag 21 april en woensdag 22 april a.s. tussen 9.15 en 16.15 uur op het sekretariaat van de P.J.Z. te Zevenbergen (tel. 01680 - 27921). Hierbij geldt de regel dat wie het eerste belt ook het eerst in aanmerking komt. Het programma Het vertrek zal plaatsvinden op 8 ju ni a.s. Terugkomst 29 juni. De vlucht gaat naar Atlanta (Geor gia). Daar wordt de groep opge wacht door een vertegenwoordiger van de 4-H club, die ons helpen bij de organisatie van de reis in Ameri ka. Van daaruit wordt iedereen over gastgezinnen verspreid, waar men ongeveer 2 weken zal overblijven. Na deze twee weken worden er een aantal auto's gehuurd waarmee een rondrit door o.a. Florida gemaakt zal worden. Hierbij wordt zeker een bezoek gebracht aan Disneyland en ook een bezoek aan Cape Kennedy staat op het programma. Wat er ver der nog bezocht zal worden zal nog nader in overleg met de deelnemers vastgesteld worden. Kosten van de reis De kosten van de reis bedragen ƒ2500,per persoon. In deze prijs zijn alle kosten opgenomen die in groepsverband gemaakt worden zo als reiskosten, verblijfkosten (o.a. hotelkosten en kosten voor eten), toegangsbewijzen voor de hele groep, e.d. Bijeenkomst Op woensdag 22 april a.s. wordt er een bijeenkomst van alle deelnemers gehouden, waarop alle zaken betref fende de reis besproken zullen wor den. Deze bijeenkomst wordt gehou den in de Caisson, motel Biezelinge te Kapelle. Aanvang 20.00 uur. Alle deelnemers worden op deze bijeen komst verwacht. Opgave Degene die meer informatie over de ze reis wil of zich op wil geven, moet dat doen op de hierboven beschre ven wijze. Doe het zo snel mogelijk want vol is vol. Henk Tegels Onze afdeling telt momenteel 45 le den, dat is een lager aantal dan enke le jaren terug. Maar het zijn nu jon gere en aktieve leden. Dat bleek vo rig jaar al toen er veel belangstelling was voor de aktiviteiten. Tevens is er een aantal jongeren in het bestuur ge komen wat de aktiviteit veel goed doet. In juli vorig jaar was er een gezellig kampeerweekend met 30 leden. Ter afsluiting van 1986 hebben we een gourmetavond gehad die erg goed bezocht werd. In ^T^ijn we begonnen met onze jaarlijkse toneelavonden. Het waren 2 suksesvolle avonden en er is door de spelers met veel plezier aan ge werkt. De uitslag van het juweel was zeker voor onze afdeling positief. Er was een 2de plaats bij de beste spe lers en de 1ste prijs voor het dekor. Dus een goede stimulans om verder te gaan. In maart hebben we onze ledenver- planten en limoenenbomen; de vele overblijfselen en herinneringen uit de tijd van de Noormannen, de Ro meinen, de Grieken, bijna elk volk uit de eeuwenoude geschiedenis heeft hier haar sporen achtergelaten. Genieten van mooie tochten langs de kust, typisch Italiaanse stadjes. SICILIË, 8-daagse vliegreis, ron dreis van 30 mei - 6 juni 1987. En verder: Tunesië: 19-26 mei, 8-daagse vlieg reis, er zijn nog maar een paar plaatsen vrij. Lake-District: 6-daagse boot busreis, 25-30 mei. Normandië: 1-10 juni, 10-daagse rondreis per bus. Voor meer informatie over deze en volgende reizen èn voor het aanvra gen van de brochure 'Agrarische Studiereizen 1987' kunt u kontakt opnemen met Agrarische Studierei zen, Roermondsplein 20, 6811 JN Arnhem, telefoon: 085 - 512087. jpm gadering gehouden. Op deze avond kwamen weer veel leuke dingen naar voren o.a. kanotocht, moonlight zwemmen. Tevens zullen we in juli weer gaan kamperen. Momenteel zijn we met de voorbe reidingen bezig voor het Oranjefeest op 2 mei te 's Heer Abtskerke. Dit organiseert de PJZ altijd omdat er geen oranjevereniging meer is. Er is weer een vol programma voor deze dag. 's Morgens kinderspelen voor de kinderen van de basisschool, 's Mid dags grote zeskamp voor de bevol king van 's Heer Abtskerke. 's Avonds kinderoptocht en ter afslui ting een groots Oranjebal wat bij ie dereen goed bekend staat. Dus een aktieve afdeling die weer opbloeit en hopend op suksesvolle jaren. Als je belangstelling hebt om ook lid te worden van onze afdeling kun je bellen naar Piet Minnaard, 01103 - Twee bijzonder mooie reizen willen wij onder uw aandacht brengen, na melijk de agrarische studiereis naar LUGANO, ZUID-ZWITSERLAND en de agrarische studiereis naar SICI LIË, een eiland ten zuiden van het vaste land van Italië gelegen. Twee heel verschillende bestemmingen, maar met punten van overeenstemming: het zach te klimaat in de maanden mei en juni en de Italiaanse taal. De agrarische studiereis naar LU GANO 14-23 mei a.s. wordt genie ten van: de stad zelf met een oud centrum, bochtige straatjes, arcades onder de huizen, een prachtige fla neerboulevard aan het meer met palmbomen; een boottocht op het meer; eventueel wandelingen door de bergen; de levendigheid van een gezellige Italiaanse weekmarkt, de stad Milaan; mooie tochten door het gebergte van Oost- en Midden- Zwitserland, de gezonde berglucht en overal bloeiende struiken, bo men, een subtropische flora. Genie ten in een hotel met een fraai aange legde tuin. SICILIË is genieten van: een berg achtig eiland bedekt met bloemen, De laatste jaren kan men in ons land overal de terugkeer van oude tradities bespeuren. In vroeger jaren was het gebrui kelijk, om uit de melk van de koeien, die in het voorjaar voor het eerst weer in het land gelaten werden, grasboter te karnen. Om deze lenteboter zo feestelijk mogelijk te serveren, werd de bo ter in een malletje van hout tot een liggend schaapje gevormd, waarna op de plaats van de ogen twee krenten werden gedrukt en voor de oren en de staart ge bruikte men een takje peterselie of ook wel palmblaadjes (Buxus). Tot slot werd de hals opgesierd met een smal rood lintje. Het was de gewoonte om zo'n boter- schaapje als geschenk aan de land eigenaar of de notabelen van het dorp aan te bieden. Voor het gebruik plm. 1 uur het vormpje in een bakje met zout water leggen, daarna vult men het vormpje met boter (koelkast- temperatuur) en drukt ze stevig tegen elkaar aan, dan de vormp jes openen met een mespunt en plaatsen op een schaaltje. 1472 of kom een keer langs bij één van onze aktiviteiten. PJZ-bestuur afd. 's Héér Abtsker ke/Nisse e.o. De afdeling Tholen/St. Philipsland gaat ook dit jaar op 2e paasdag, dus op 20 april, weer vissen. Er zijn 30 plaatsen dus geef je snel op bij Bram! Tel. 01660-3888.' In 1987 bestaat de Plattelands Jon geren Gemeenschap Nederland 40 jaar. Dit jubileum wordt op 2 mei a.s. gevierd in 'De Reehorst' te Ede. De PJGN nodigt iedereen uit die in die 40 jaar aktief is geweest, of nog is, om hierbij aanwezig te zijn. Van zelfsprekend zijn ook andere belang stellenden van harte welkom. Cen traal thans op de jubileumdag is 'Le ven op het platteland blijft de moeite waard'. Alle belangstellenden worden ver zocht hun naam en volledig adres door te geven aan het secretariaat van het PJGN. Aanmelden bij het sekretariaat: Postbus 816, 3500 AV Utrecht, tele foon 030 - 730830. Sicilië - Agrigento: tempel van Castor en Pollux Pasen, "eieren" ja. Traditioneel. Eieren die in alle soorten worden gegeten van kippe-eieren tot visei- eren (kuit) en al wat daar tussen zit. Eieren die overigens bij onze spijsbereiding een zeer belangrij ke plaats innemen! Sterker nog, diverse gerechten ontlenen er hun naam en bestaansrecht aan. Voor al in de huishouding worden vele eieren gekonsumeerd maar ook in de industrie zijn ze van groot be lang bij fabrikage van b.v. bakke rij grondstoffen en salades, snacks en sausen. Niet alleen omdat ze zeer smake lijk en licht verteerbaar zijn maar meer nog door de rijke aanwezig heid van vitamines, vetten en voe- dingszouten. Gebruik bij voorkeur altijd verse eieren! Om dat op een vrij eenvoudige manier te kontroleren moet U het ei in de volle hand nemen en het heen en weer schudden. Van een vers ei is de inhoud onbewegelijk. Wil men de eieren gedurende een lange tijd bewaren leg ze dan in de koelkast bij een temperatuur van om en na bij de 0°C. (eiervak in koelkast). Maar genoeg hierover. Laten we ons beperken tot het maken van een leuke snack met als thema ei eren! Een snack die kan dienen als voorgerechtje, hoofdgerecht of als iets tussendoor. Wat hebben we nodig voor 4 a 5 personen. Om te beginnen 5 a 6 eieren, 2'eetlepels koffieroom, zout, peper, Vz thee lepel kipkruiden, 30 gram bo ter. Klop in schaal of klopkom de eieren met de koffieroom, zout, peper en de kipkruiden even goed los en luchtig. Laat intussen in een ruime steel pan de boter goed heet worden (niet kleuren), giet 'er het eier- mengsel in, temper de warmtebron en hou het voortdurend in bewe ging met een garde (hou het goed van de bodem) tot het mengsel gaat stollen. Zorg er echter wel voor dat de roereieren niet te droog worden! Wordt het echter toch iets te droog doe er dan een klontje bofer bij maar alleen in noodgevallen. Hou het vervolgens redelijk warm. Maak intussen 500 gram kip- pelevertjes goed schoon, verwijder alle ongerechtigheden, spoel ze goed af in koud water, laat ze goed uitlekken op een vergiet en droog ze goed af (keukenrol). Pre pareer de levers nu met wat zout, vers gemalen peper, Vz eetlepel strooiaroma en werk dit goed door de levertjes! Verhit vervolgens 20 a 40 gram boter plus 1 Vz eetlepel maisolie, wacht tot het begint te kleuren en voeg er voorzichtig de levers aan toe (pas op voor het spatten). Snij er 150 gram ver se champignons, 1 theelepel soja saus, 1 eetlepel droge sherry en eventueel nog wat zout aan toe en laat dit ongeveer 6 a 8 minuten zachtjes bakken. Hou de levertjes tijdens het bakken goed in be weging. Neem nu tot slot 2 kersverse stok broden. Snij ze in de lengte mid dendoor en haal er iets van het brood uit zodanig dat er een soort holte ontstaat. Schep de levertjes uit de pan en laat ze even goed uit lekken en vul er de stokbroden mee, bedek de levertjes met de roereieren en strooi er tot slot wat peterselie of bieslook over. Dien ze goed warm op. Geef er een komkommersalade bij en drink er een goed glas donker bier bij. Komkommersalade op de volgen de wijze bereid. Snij 2 komkommers doormidden en snij de helften in de lengte mid dendoor, verwijder eventueel het zaad en snij er nu grove repen van en maak ze op smaak met de vol gende dressing: 1 theelepel kerrie, 1/4 theelepel knoflookpoeder, 2 eetlepels suiker, 1 theelepel strooi aroma, Vz eetlepel basilicum, 1 eetlepel sojasaus, 1 dl azijn, Vz dl olie (in bovenstaande volgorde). Prettige feest(paas)dagen. M.A. v.d. Vliet Vrijdag 17 april 1987 13

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 13