p.j. zuid
geluid
Agrarische studiereizen 1987
krubriek
Licht op de afdeling 's Heer Abtskerke/Nisse e.o.
Amerika-reis P.J.Z.
nog 3 plaatsen vrij!
Boterschaapjes
hs&%
Ei, ei, wat een snack!
Redaktie: Roelie Troost
40 jaar PJGN: 2 mei 1987
De organisatie van de P.J.Z.-Amerika-reis draait op volle toeren. Op
dit moment is het zeker dat er 14 personen meegaan. Er is nog plaats
voor drie personen.
Iedereen die nog mee wil, dient zich echter zeer snel op te geven. Dit
kan alleen nog op dinsdag 21 april en woensdag 22 april a.s. tussen
9.15 en 16.15 uur op het sekretariaat van de P.J.Z. te Zevenbergen
(tel. 01680 - 27921). Hierbij geldt de regel dat wie het eerste belt ook
het eerst in aanmerking komt.
Het programma
Het vertrek zal plaatsvinden op 8 ju
ni a.s. Terugkomst 29 juni.
De vlucht gaat naar Atlanta (Geor
gia). Daar wordt de groep opge
wacht door een vertegenwoordiger
van de 4-H club, die ons helpen bij
de organisatie van de reis in Ameri
ka. Van daaruit wordt iedereen over
gastgezinnen verspreid, waar men
ongeveer 2 weken zal overblijven.
Na deze twee weken worden er een
aantal auto's gehuurd waarmee een
rondrit door o.a. Florida gemaakt
zal worden. Hierbij wordt zeker een
bezoek gebracht aan Disneyland en
ook een bezoek aan Cape Kennedy
staat op het programma. Wat er ver
der nog bezocht zal worden zal nog
nader in overleg met de deelnemers
vastgesteld worden.
Kosten van de reis
De kosten van de reis bedragen
ƒ2500,per persoon. In deze prijs
zijn alle kosten opgenomen die in
groepsverband gemaakt worden zo
als reiskosten, verblijfkosten (o.a.
hotelkosten en kosten voor eten),
toegangsbewijzen voor de hele
groep, e.d.
Bijeenkomst
Op woensdag 22 april a.s. wordt er
een bijeenkomst van alle deelnemers
gehouden, waarop alle zaken betref
fende de reis besproken zullen wor
den. Deze bijeenkomst wordt gehou
den in de Caisson, motel Biezelinge
te Kapelle. Aanvang 20.00 uur. Alle
deelnemers worden op deze bijeen
komst verwacht.
Opgave
Degene die meer informatie over de
ze reis wil of zich op wil geven, moet
dat doen op de hierboven beschre
ven wijze. Doe het zo snel mogelijk
want vol is vol.
Henk Tegels
Onze afdeling telt momenteel 45 le
den, dat is een lager aantal dan enke
le jaren terug. Maar het zijn nu jon
gere en aktieve leden. Dat bleek vo
rig jaar al toen er veel belangstelling
was voor de aktiviteiten. Tevens is er
een aantal jongeren in het bestuur ge
komen wat de aktiviteit veel goed
doet.
In juli vorig jaar was er een gezellig
kampeerweekend met 30 leden.
Ter afsluiting van 1986 hebben we
een gourmetavond gehad die erg
goed bezocht werd.
In ^T^ijn we begonnen met onze
jaarlijkse toneelavonden. Het waren
2 suksesvolle avonden en er is door
de spelers met veel plezier aan ge
werkt. De uitslag van het juweel was
zeker voor onze afdeling positief. Er
was een 2de plaats bij de beste spe
lers en de 1ste prijs voor het dekor.
Dus een goede stimulans om verder
te gaan.
In maart hebben we onze ledenver-
planten en limoenenbomen; de vele
overblijfselen en herinneringen uit
de tijd van de Noormannen, de Ro
meinen, de Grieken, bijna elk volk
uit de eeuwenoude geschiedenis
heeft hier haar sporen achtergelaten.
Genieten van mooie tochten langs de
kust, typisch Italiaanse stadjes.
SICILIË, 8-daagse vliegreis, ron
dreis van 30 mei - 6 juni 1987.
En verder:
Tunesië: 19-26 mei, 8-daagse vlieg
reis, er zijn nog maar een paar plaatsen
vrij.
Lake-District: 6-daagse boot
busreis, 25-30 mei.
Normandië: 1-10 juni, 10-daagse
rondreis per bus.
Voor meer informatie over deze en
volgende reizen èn voor het aanvra
gen van de brochure 'Agrarische
Studiereizen 1987' kunt u kontakt
opnemen met Agrarische Studierei
zen, Roermondsplein 20, 6811 JN
Arnhem, telefoon: 085 - 512087.
jpm
gadering gehouden. Op deze avond
kwamen weer veel leuke dingen naar
voren o.a. kanotocht, moonlight
zwemmen.
Tevens zullen we in juli weer gaan
kamperen.
Momenteel zijn we met de voorbe
reidingen bezig voor het Oranjefeest
op 2 mei te 's Heer Abtskerke. Dit
organiseert de PJZ altijd omdat er
geen oranjevereniging meer is. Er is
weer een vol programma voor deze
dag.
's Morgens kinderspelen voor de
kinderen van de basisschool, 's Mid
dags grote zeskamp voor de bevol
king van 's Heer Abtskerke. 's
Avonds kinderoptocht en ter afslui
ting een groots Oranjebal wat bij ie
dereen goed bekend staat.
Dus een aktieve afdeling die weer
opbloeit en hopend op suksesvolle
jaren.
Als je belangstelling hebt om ook lid
te worden van onze afdeling kun je
bellen naar Piet Minnaard, 01103 -
Twee bijzonder mooie reizen willen
wij onder uw aandacht brengen, na
melijk de agrarische studiereis naar
LUGANO, ZUID-ZWITSERLAND
en de agrarische studiereis naar SICI
LIË, een eiland ten zuiden van het vaste
land van Italië gelegen. Twee heel
verschillende bestemmingen, maar met
punten van overeenstemming: het zach
te klimaat in de maanden mei en juni en
de Italiaanse taal.
De agrarische studiereis naar LU
GANO 14-23 mei a.s. wordt genie
ten van: de stad zelf met een oud
centrum, bochtige straatjes, arcades
onder de huizen, een prachtige fla
neerboulevard aan het meer met
palmbomen; een boottocht op het
meer; eventueel wandelingen door
de bergen; de levendigheid van een
gezellige Italiaanse weekmarkt, de
stad Milaan; mooie tochten door het
gebergte van Oost- en Midden-
Zwitserland, de gezonde berglucht
en overal bloeiende struiken, bo
men, een subtropische flora. Genie
ten in een hotel met een fraai aange
legde tuin.
SICILIË is genieten van: een berg
achtig eiland bedekt met bloemen,
De laatste jaren kan men in ons
land overal de terugkeer van
oude tradities bespeuren.
In vroeger jaren was het gebrui
kelijk, om uit de melk van de
koeien, die in het voorjaar voor
het eerst weer in het land gelaten
werden, grasboter te karnen.
Om deze lenteboter zo feestelijk
mogelijk te serveren, werd de bo
ter in een malletje van hout tot
een liggend schaapje gevormd,
waarna op de plaats van de ogen
twee krenten werden gedrukt en
voor de oren en de staart ge
bruikte men een takje peterselie
of ook wel palmblaadjes
(Buxus).
Tot slot werd de hals opgesierd
met een smal rood lintje. Het was
de gewoonte om zo'n boter-
schaapje als geschenk aan de land
eigenaar of de notabelen van het
dorp aan te bieden.
Voor het gebruik plm. 1 uur het
vormpje in een bakje met zout
water leggen, daarna vult men
het vormpje met boter (koelkast-
temperatuur) en drukt ze stevig
tegen elkaar aan, dan de vormp
jes openen met een mespunt en
plaatsen op een schaaltje.
1472 of kom een keer langs bij één
van onze aktiviteiten.
PJZ-bestuur afd. 's Héér Abtsker
ke/Nisse e.o.
De afdeling Tholen/St. Philipsland
gaat ook dit jaar op 2e paasdag, dus
op 20 april, weer vissen. Er zijn 30
plaatsen dus geef je snel op bij
Bram! Tel. 01660-3888.'
In 1987 bestaat de Plattelands Jon
geren Gemeenschap Nederland 40
jaar. Dit jubileum wordt op 2 mei
a.s. gevierd in 'De Reehorst' te Ede.
De PJGN nodigt iedereen uit die in
die 40 jaar aktief is geweest, of nog
is, om hierbij aanwezig te zijn. Van
zelfsprekend zijn ook andere belang
stellenden van harte welkom. Cen
traal thans op de jubileumdag is 'Le
ven op het platteland blijft de moeite
waard'.
Alle belangstellenden worden ver
zocht hun naam en volledig adres
door te geven aan het secretariaat van
het PJGN.
Aanmelden bij het sekretariaat:
Postbus 816, 3500 AV Utrecht, tele
foon 030 - 730830.
Sicilië - Agrigento: tempel van Castor en Pollux
Pasen, "eieren" ja. Traditioneel.
Eieren die in alle soorten worden
gegeten van kippe-eieren tot visei-
eren (kuit) en al wat daar tussen
zit. Eieren die overigens bij onze
spijsbereiding een zeer belangrij
ke plaats innemen! Sterker nog,
diverse gerechten ontlenen er hun
naam en bestaansrecht aan. Voor
al in de huishouding worden vele
eieren gekonsumeerd maar ook in
de industrie zijn ze van groot be
lang bij fabrikage van b.v. bakke
rij grondstoffen en salades, snacks
en sausen.
Niet alleen omdat ze zeer smake
lijk en licht verteerbaar zijn maar
meer nog door de rijke aanwezig
heid van vitamines, vetten en voe-
dingszouten. Gebruik bij
voorkeur altijd verse eieren! Om
dat op een vrij eenvoudige manier
te kontroleren moet U het ei in de
volle hand nemen en het heen en
weer schudden. Van een vers ei is
de inhoud onbewegelijk. Wil men
de eieren gedurende een lange tijd
bewaren leg ze dan in de koelkast
bij een temperatuur van om en na
bij de 0°C. (eiervak in koelkast).
Maar genoeg hierover. Laten we
ons beperken tot het maken van
een leuke snack met als thema ei
eren! Een snack die kan dienen als
voorgerechtje, hoofdgerecht of als
iets tussendoor. Wat hebben we
nodig voor 4 a 5 personen. Om te
beginnen 5 a 6 eieren, 2'eetlepels
koffieroom, zout, peper, Vz thee
lepel kipkruiden, 30 gram bo
ter. Klop in schaal of klopkom de
eieren met de koffieroom, zout,
peper en de kipkruiden even goed
los en luchtig.
Laat intussen in een ruime steel
pan de boter goed heet worden
(niet kleuren), giet 'er het eier-
mengsel in, temper de warmtebron
en hou het voortdurend in bewe
ging met een garde (hou het goed
van de bodem) tot het mengsel
gaat stollen. Zorg er echter wel
voor dat de roereieren niet te
droog worden! Wordt het echter
toch iets te droog doe er dan een
klontje bofer bij maar alleen in
noodgevallen. Hou het vervolgens
redelijk warm.
Maak intussen 500 gram kip-
pelevertjes goed schoon, verwijder
alle ongerechtigheden, spoel ze
goed af in koud water, laat ze
goed uitlekken op een vergiet en
droog ze goed af (keukenrol). Pre
pareer de levers nu met wat zout,
vers gemalen peper, Vz eetlepel
strooiaroma en werk dit goed door
de levertjes! Verhit vervolgens 20
a 40 gram boter plus 1 Vz eetlepel
maisolie, wacht tot het begint te
kleuren en voeg er voorzichtig de
levers aan toe (pas op voor het
spatten). Snij er 150 gram ver
se champignons, 1 theelepel soja
saus, 1 eetlepel droge sherry en
eventueel nog wat zout aan toe en
laat dit ongeveer 6 a 8 minuten
zachtjes bakken. Hou de levertjes
tijdens het bakken goed in be
weging.
Neem nu tot slot 2 kersverse stok
broden. Snij ze in de lengte mid
dendoor en haal er iets van het
brood uit zodanig dat er een soort
holte ontstaat. Schep de levertjes
uit de pan en laat ze even goed uit
lekken en vul er de stokbroden
mee, bedek de levertjes met de
roereieren en strooi er tot slot wat
peterselie of bieslook over. Dien
ze goed warm op. Geef er een
komkommersalade bij en drink er
een goed glas donker bier bij.
Komkommersalade op de volgen
de wijze bereid.
Snij 2 komkommers doormidden
en snij de helften in de lengte mid
dendoor, verwijder eventueel het
zaad en snij er nu grove repen van
en maak ze op smaak met de vol
gende dressing: 1 theelepel kerrie,
1/4 theelepel knoflookpoeder, 2
eetlepels suiker, 1 theelepel strooi
aroma, Vz eetlepel basilicum, 1
eetlepel sojasaus, 1 dl azijn, Vz dl
olie (in bovenstaande volgorde).
Prettige feest(paas)dagen.
M.A. v.d. Vliet
Vrijdag 17 april 1987
13