verzekeringen zlm Ver/tondig verzekeren Maak de kans op brand zo klein mogelijk! over geld en goed De gezinsbestedingen Rabobank verstrekt f 32,8 miljoen aan Stimuleringsleningen gl Het is voor iedereen van het grootste belang dat men de kans op brand zo klein mogelijk weet te houden. Wie al eens een brand heeft meegemaakt zal dit zeker beamen. Het is verschrik kelijk wanneer al uw dierbare spullen in vlammen opgaan. Wat is nu eigenlijk vuur? Het is een kombirtatie van warmte, brandstof en zuurstof. Een eerste vereiste om vuur te doven is dus om één van de drie ge noemde faktoren weg te halen. Bij voorbeeld: Als we de gaskraan van het fornuis dichtdraaien dooft de brander omdat de brandstof is weg gehaald. Wanneer de vlam in de pan slaat kan men het vuur van zuurstof afsluiten door van zich af een deksel Brand heeft vaak ernstige gevolgen. Probeer daarom brand te voorkomen! over de pan te schuiven. Tenslotte kan warmte verminderd of weggehaald worden door middel van afkoeling met behulp van bijvoorbeeld water. Veel mensen hebben nog nooit stil gestaan bij de gevolgen van een brand, die verschrikkelijk kunnen zijn. Aleen het feit al dat bij elke brand rook ontstaat. Iedereen weet dat het zeer ongezond is en soms zelfs levensgevaarlijk om rook in te ade men. De rook bij een brand bestaat doorgaans uit giftige gassen en roet deeltjes. Men ziet vaak geen hand voor ogen. Verder is de temperatuur van deze rook vaak erg hoog (soms 80 graden Celsius). Het spreekt dus vanzelf dat het in zo'n atmosfeer erg ongezond is. Bovendien komt bij een brand vaak een aanzienlijke hoeveel heid van het zeer giftige koolmonoxi de vrij. Het beeld van de ellende is nu kompleet. Giftige hete rook, weinig zicht, zuurstofgebrek en hitte en vuur dat snel om zich heen grijpt. Er ko men dan ook tussen de 100 en 120 mensen per jaar om het leven als ge volg van een brand. Verder zijn er nog honderden gewonden te betreu ren. De verwondingen lopen uiteen van rookvergiftiging tot ernstige brandwonden. Preventie Om er zo goed mogelijk voor te zor gen dat we bovenstaande gevolgen van een brand niet aan den lijve zul len ondervinden is het noodzakelijk aan BRANDPREVENTIE te doen. Onder Brandpreventie wordt ver staan: het nemen van maatregelen om het ontstaan van brand te voorko men, uitbreiding van brand tegen te WIST U dat u in deze snelle tijd vele malen meer de kans loopt ergens voor aan sprakelijk gesteld te worden dan vroeger? WIST U dat wij daarom in ons pakket ook aansprakelijkheidsverzekeringen voe ren voor bedrijven (AVB) en partikulieren (AVP)? WIST U dat de premie van een AVP bij ons minder dan de helft bedraagt van wat u bij anderen betaalt, nl. ƒ40, WIST U DAT NIET? Dan is het maar goed dat u dit heeft gelezen. Doe er uw voordeel mee. Een AVP kunt u sluiten via onderstaande bon. Wilt u een AVB voor uw bedrijf, belt u dan even om een aanvraagformulier. De premie is afhankelijk van de aard en de grootte van uw bedrijf. AANVRAAG VOOR EEN AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKE RING VOOR PARTIKULIEREN Naam: Adres: Postcode woonplaats: Beroep: Bent u in het bezit van vee of kleinvee? zo ja, hoeveel Wenst u het jachtrisiko mee te verzekeren: ja/neen Ingangsdatum: Is er ooit een aansprakelijkheidsverzekering van u geweigerd, opgezegd of onder beperkende voorwaarden geaccepteerd of voortgezet? ja/neen Zo ja, door wie en waarom? Ondergetekende vraagt hierbij de aansprakelijkheidsverzekering voor partikulieren tot stand te brengen. plaats datum handtekening C.A. Toorenaar gaan en de gevolgen van brand te be perken. Er bestaan op het gebied van brandpreventie zeer veel tips. Het zou te ver gaan al deze tips op te sommen, dus we zullen de belangrijkste noemen. Het gebouw Sommige "klusjes" zijn geen doe-het- zelf werk. Laat bijvoorbeeld het bou wen van een open haard over aan de vakman. Aan de konstruktie van een schoorsteenkanaal worden strenge ei sen gesteld. U dient de schoorsteen minstens één maal per jaar te laten ve gen. Een vonkenvanger op het dak is zeer nuttig. De installaties Voor werkzaamheden aan elektrische en gasinstallaties ALTIJD een vak man inschakelen. Laat bovendien in werking zijnde apparaten nooit onbe heerd achter en laat gastoestellen jaar lijks kontroleren, schoonmaken en afstellen. De gewoonten Laat kinderen NOOIT met vuur spe len; houd lucifers en aanstekers bui ten hun bereikt. Denk eraan dat roken in bed zeer gevaarlijk is. Bij het branden van kaarsen dient men er al tijd op te letten stevige, onbrandbare kandelaars te gebruiken. Maak uw open haard op de juiste wij ze aan, dat wil zeggen NOOIT met spiritus of benzine maar met aan maakhoutjes of -blokjes. Als er ondanks uw goede zorgen tóch brand ontstaat adviseren wij u: - Waarschuw direkt de brandweer; - Zorg dat iedereen het huis snel en veilig verlaat; - Sluit zoveel mogelijk ramen en deu ren om te zorgen dat de brand zo min mogelijk zuurstof krijgt; Probeer, indien dit mogelijk is, de brand zelf te blussen, maar neem nooit enig risiko; - Wanneer de brandweer arriveert, leg dan duidelijk uit waar de brand is en wat er precies in brand staat en of er nog mensen binnen zijn. Laat vuur nooit uw vijand worden. Brand is vuur op een plaats waar het niet hoort. Zorg dat het nooit zover komt - DOE AAN BRANDPRE VENTIE want: VOORKOMEN IS BETER DAN BLUSSEN!!! C.A. Toorenaar Vanaf juni 1985 tot en met december 1986 is aan 864 ondernemers een Ra bobank Stimuleringslening toege zegd. Hiermee is een totaalbedrag gemoeid van ƒ32,8 miljoen. Met deze lening richt de Rabobank zich op startende ondernemers en op bedrijven in een ekspansiefase met een goed ondernemersplan, maar met te weinig eigen vermogen om voor normale kredietverlening in aanmerking te komen. Ongeveer 20 procent ging naar agra rische ondernemers (vooral tuinbou wers en, in mindere mate, vee houders). Het gemiddelde bedrag van een Sti muleringslening ligt in de agrarische sektor op ƒ50.000,in het midden- en kleinbedrijf is dit ƒ36.000, VERZEKERINGEN ZLM Postbus 70 - 4460 BA GOES Frans den Hollanderlaan 10 - 4461 HN GOES Telefoon: 01100-38000 Telex: 55537 Telefax: 01100-15341 Schademelding: 01100-38888 Polisafdeling: 01100-38880 vertegenwoordigers: Walcheren: Fa. J. Don, Kromme Weele 16, 4331 PB Middelburg, 01180-15151. Schouwen-Duiveland: M. Hanse, Oude Haven 21, 4301 JJ Zierikzee, postbus 97, 4300 AB Zierikzee, 01110-14275. Midden-Zeeland: Verzekeringen ZLM, F. den Hollanderl. 10, 4461 HN Goes, 01100-38000. Z. Vlaanderen Oost: Ass. knt. Boidin, Janseniuslaan 8, 4561 NM Hulst, 01140-12220. Z. Vlaanderen West: Ass. knt. Boidin, Markt 7, 4501 CJ Oostburg, 01170-2355. Z. Vlaanderen Midden: D.J. Dees, Beethovenhof 43, 4536 AE Ter- neuzen, 01150-94469. Poortvliet e.o.: J.W. van Dijke, Burgemeet 25, 4693 CJ Poortvliet, 01662-2509. Tholen e.o.: J.P.M. Overbeeke, Ten Ankerweg 72, 4691 GX Tholen, 01660-2888. West-Nrd. Brabant: F.J. Duine, Kamperfoeliestr. 53, 4621 GE Bergen op Zoom, 01640-56000. S.M. Timmers, Stationsstraat 1, 4761 BP Zevenbergen, 01680-23979. Midden-Nrd. Brabant: A.M. Verbrugge, Pr. Hendrikstr. 39, 4941 JT Raamsdonksveer, 01621-12924. Oost-Noord-Brabant: J.J. Bolier, Boordseweg 41, 5671 AP Nuenen, 040-831469. Werkendam: Rabobank Werkendam, Merwestraat 10, 4251 CR Wer kendam, 01835-2700. Melkhandelaren, AVM, Raadhuisstr. 39, 5056 HC Berkel Enschot. 013-339100. In de loop van enige tientallen ja ren kan er een behoorlijke ver schuiving optreden in onze ge zinsbestedingen. Op zich is dit ook wel logisch omdat een toege nomen inkomensgroei andere bestedingen met zich brengen. Ook andere leefgewoonten en niet minder andere arbeidsom standigheden zijn van invloed op de bestedingen in de gezinshuis houdens. Wat dacht u van het gegeven dat in het begin van de vijftiger jaren per hoofd van de bevolking nog ca. 120 kg aardappelen per jaar werden ge- konsumeerd. In 1980 is dit terugge lopen tot ca. 80 kg. Zo ook is het ge bruik van brood teruggelopen van 100 kg tot 60 kg per hoofd. De schrijver van het artikel waaraan de ze gegevens zijn ontleend (dr.ir. J.C. van Ours) noemt als oorzaak van de ze daling onder meer het afnemen van zware spierarbeid waardoor de behoefte aan grote hoeveelheden voedsel verminderde. Schrijver geeft in zijn artikel ook enig statistisch cij fermateriaal weer. Hieruit blijkt b.v. dat in 1951 aan eten en drinken ca. 21,5% van de totale uitgaven wordt besteed, terwijl dit in 1980 nog is 12,2%. Kleding en schoeisel daalde in de zelfde periode van 11,2% tot 5,8%. Bij deze cijfers moet wel be dacht worden dat de percentages be trekking hebben op het totale uitga venpatroon. Bij een gestegen inko men blijft het voedingspatroon meestal gelijk (we eten nu eenmaal niet meer brood) wat betekent dat het aandeel van de voeding in het to tale uitgavenpatroon zal dalen. Daardoor zal het u niet verbazen dat er bepaalde uitgaven ook gestegen zijn. Te noemen zijn o.a. woonkom- fort van 13,9% naar 17,3%; me disch en lichamelijke verzorging van 4,2% naar 12,8% en verkeer en ver voer van 5,6% tot 10,6%. Ook rekreatie mocht toenemen van 5,2% tot 9,2%. De gestegen onderdelen hebben alle te maken met het gestegen inko- menspeil. Omdat de eerste levensbe hoeften waren vervuld, ontstond er ruimte voor andere uitgaven. Een ie der van u zal de stijging van de hier voor genoemde onderdelen hebben ervaren. We reizen wat makkelijker dan vroe ger en ook de vakanties zijn meer voor een ieder mogelijk geworden. De sterke stijging bij de medische sektor zal u waarschijnlijk ook niet verbazen omdat een ieder dit wel als zodanig zal herkennen. Besparing op gezondheidszorg wordt ons steeds voorgehouden doch door het kollektieve karakter nog slechts spaarzaam bereikt. Bovenstaande cijfers leren ons in ie der geval dat de landbouw als leve rancier van de grondstoffen voor onze voeding er rekening mee moet houden dat de konsument niet meer gaat eten. De geproduceerde grondstoffen zullen derhalve andere aanwendingsmogelijkheden moeten krijgen wil men voldoende afzet be houden. Onderzoek naar andere ge bruiksmogelijkheden is daarmee van zeer grote waarde en kan niet genoeg worden gestimuleerd. B. Veerbeek Vrijdag 13 maart 1987

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 6