verzekeringen zlm
Ver/tondig verzekeren
Maak de kans op brand
zo klein mogelijk!
over geld
en goed
De gezinsbestedingen
Rabobank verstrekt
f 32,8 miljoen aan
Stimuleringsleningen
gl
Het is voor iedereen van het grootste
belang dat men de kans op brand zo
klein mogelijk weet te houden. Wie
al eens een brand heeft meegemaakt
zal dit zeker beamen. Het is verschrik
kelijk wanneer al uw dierbare spullen
in vlammen opgaan.
Wat is nu eigenlijk vuur? Het is een
kombirtatie van warmte, brandstof en
zuurstof. Een eerste vereiste om vuur
te doven is dus om één van de drie ge
noemde faktoren weg te halen. Bij
voorbeeld: Als we de gaskraan van
het fornuis dichtdraaien dooft de
brander omdat de brandstof is weg
gehaald. Wanneer de vlam in de pan
slaat kan men het vuur van zuurstof
afsluiten door van zich af een deksel
Brand heeft vaak ernstige gevolgen.
Probeer daarom brand te
voorkomen!
over de pan te schuiven. Tenslotte kan
warmte verminderd of weggehaald
worden door middel van afkoeling
met behulp van bijvoorbeeld water.
Veel mensen hebben nog nooit stil
gestaan bij de gevolgen van een
brand, die verschrikkelijk kunnen
zijn. Aleen het feit al dat bij elke
brand rook ontstaat. Iedereen weet
dat het zeer ongezond is en soms zelfs
levensgevaarlijk om rook in te ade
men. De rook bij een brand bestaat
doorgaans uit giftige gassen en roet
deeltjes. Men ziet vaak geen hand
voor ogen. Verder is de temperatuur
van deze rook vaak erg hoog (soms
80 graden Celsius). Het spreekt dus
vanzelf dat het in zo'n atmosfeer erg
ongezond is. Bovendien komt bij een
brand vaak een aanzienlijke hoeveel
heid van het zeer giftige koolmonoxi
de vrij. Het beeld van de ellende is nu
kompleet. Giftige hete rook, weinig
zicht, zuurstofgebrek en hitte en vuur
dat snel om zich heen grijpt. Er ko
men dan ook tussen de 100 en 120
mensen per jaar om het leven als ge
volg van een brand. Verder zijn er
nog honderden gewonden te betreu
ren. De verwondingen lopen uiteen
van rookvergiftiging tot ernstige
brandwonden.
Preventie
Om er zo goed mogelijk voor te zor
gen dat we bovenstaande gevolgen
van een brand niet aan den lijve zul
len ondervinden is het noodzakelijk
aan BRANDPREVENTIE te doen.
Onder Brandpreventie wordt ver
staan: het nemen van maatregelen om
het ontstaan van brand te voorko
men, uitbreiding van brand tegen te
WIST U
dat u in deze snelle tijd vele malen meer de kans loopt ergens voor aan
sprakelijk gesteld te worden dan vroeger?
WIST U
dat wij daarom in ons pakket ook aansprakelijkheidsverzekeringen voe
ren voor bedrijven (AVB) en partikulieren (AVP)?
WIST U
dat de premie van een AVP bij ons minder dan de helft bedraagt van
wat u bij anderen betaalt, nl. ƒ40,
WIST U DAT NIET?
Dan is het maar goed dat u dit heeft gelezen.
Doe er uw voordeel mee.
Een AVP kunt u sluiten via onderstaande bon. Wilt u een AVB voor
uw bedrijf, belt u dan even om een aanvraagformulier. De premie is
afhankelijk van de aard en de grootte van uw bedrijf.
AANVRAAG VOOR EEN AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKE
RING VOOR PARTIKULIEREN
Naam:
Adres:
Postcode woonplaats:
Beroep:
Bent u in het bezit van vee of kleinvee? zo ja, hoeveel
Wenst u het jachtrisiko mee te verzekeren: ja/neen
Ingangsdatum:
Is er ooit een aansprakelijkheidsverzekering van u geweigerd, opgezegd
of onder beperkende voorwaarden geaccepteerd of voortgezet? ja/neen
Zo ja, door wie en waarom?
Ondergetekende vraagt hierbij de aansprakelijkheidsverzekering voor
partikulieren tot stand te brengen.
plaats
datum
handtekening
C.A. Toorenaar
gaan en de gevolgen van brand te be
perken. Er bestaan op het gebied van
brandpreventie zeer veel tips. Het zou
te ver gaan al deze tips op te sommen,
dus we zullen de belangrijkste
noemen.
Het gebouw
Sommige "klusjes" zijn geen doe-het-
zelf werk. Laat bijvoorbeeld het bou
wen van een open haard over aan de
vakman. Aan de konstruktie van een
schoorsteenkanaal worden strenge ei
sen gesteld. U dient de schoorsteen
minstens één maal per jaar te laten ve
gen. Een vonkenvanger op het dak is
zeer nuttig.
De installaties
Voor werkzaamheden aan elektrische
en gasinstallaties ALTIJD een vak
man inschakelen. Laat bovendien in
werking zijnde apparaten nooit onbe
heerd achter en laat gastoestellen jaar
lijks kontroleren, schoonmaken en
afstellen.
De gewoonten
Laat kinderen NOOIT met vuur spe
len; houd lucifers en aanstekers bui
ten hun bereikt. Denk eraan dat
roken in bed zeer gevaarlijk is. Bij het
branden van kaarsen dient men er al
tijd op te letten stevige, onbrandbare
kandelaars te gebruiken.
Maak uw open haard op de juiste wij
ze aan, dat wil zeggen NOOIT met
spiritus of benzine maar met aan
maakhoutjes of -blokjes.
Als er ondanks uw goede zorgen tóch
brand ontstaat adviseren wij u:
- Waarschuw direkt de brandweer;
- Zorg dat iedereen het huis snel en
veilig verlaat;
- Sluit zoveel mogelijk ramen en deu
ren om te zorgen dat de brand zo min
mogelijk zuurstof krijgt;
Probeer, indien dit mogelijk is, de
brand zelf te blussen, maar neem
nooit enig risiko;
- Wanneer de brandweer arriveert,
leg dan duidelijk uit waar de brand
is en wat er precies in brand staat en
of er nog mensen binnen zijn.
Laat vuur nooit uw vijand worden.
Brand is vuur op een plaats waar het
niet hoort. Zorg dat het nooit zover
komt - DOE AAN BRANDPRE
VENTIE want: VOORKOMEN IS
BETER DAN BLUSSEN!!!
C.A. Toorenaar
Vanaf juni 1985 tot en met december
1986 is aan 864 ondernemers een Ra
bobank Stimuleringslening toege
zegd. Hiermee is een totaalbedrag
gemoeid van ƒ32,8 miljoen.
Met deze lening richt de Rabobank
zich op startende ondernemers en op
bedrijven in een ekspansiefase met
een goed ondernemersplan, maar
met te weinig eigen vermogen om
voor normale kredietverlening in
aanmerking te komen.
Ongeveer 20 procent ging naar agra
rische ondernemers (vooral tuinbou
wers en, in mindere mate, vee
houders).
Het gemiddelde bedrag van een Sti
muleringslening ligt in de agrarische
sektor op ƒ50.000,in het midden-
en kleinbedrijf is dit ƒ36.000,
VERZEKERINGEN ZLM
Postbus 70 - 4460 BA GOES
Frans den Hollanderlaan 10 - 4461 HN GOES
Telefoon: 01100-38000
Telex: 55537
Telefax: 01100-15341
Schademelding: 01100-38888
Polisafdeling: 01100-38880
vertegenwoordigers:
Walcheren: Fa. J. Don, Kromme Weele 16, 4331 PB Middelburg,
01180-15151.
Schouwen-Duiveland: M. Hanse, Oude Haven 21, 4301 JJ Zierikzee,
postbus 97, 4300 AB Zierikzee, 01110-14275.
Midden-Zeeland: Verzekeringen ZLM, F. den Hollanderl. 10, 4461
HN Goes, 01100-38000.
Z. Vlaanderen Oost: Ass. knt. Boidin, Janseniuslaan 8, 4561 NM
Hulst, 01140-12220.
Z. Vlaanderen West: Ass. knt. Boidin, Markt 7, 4501 CJ Oostburg,
01170-2355.
Z. Vlaanderen Midden: D.J. Dees, Beethovenhof 43, 4536 AE Ter-
neuzen, 01150-94469.
Poortvliet e.o.: J.W. van Dijke, Burgemeet 25, 4693 CJ Poortvliet,
01662-2509.
Tholen e.o.: J.P.M. Overbeeke, Ten Ankerweg 72, 4691 GX Tholen,
01660-2888.
West-Nrd. Brabant: F.J. Duine, Kamperfoeliestr. 53, 4621 GE Bergen
op Zoom, 01640-56000.
S.M. Timmers, Stationsstraat 1, 4761 BP Zevenbergen, 01680-23979.
Midden-Nrd. Brabant: A.M. Verbrugge, Pr. Hendrikstr. 39, 4941 JT
Raamsdonksveer, 01621-12924.
Oost-Noord-Brabant: J.J. Bolier, Boordseweg 41, 5671 AP Nuenen,
040-831469.
Werkendam: Rabobank Werkendam, Merwestraat 10, 4251 CR Wer
kendam, 01835-2700.
Melkhandelaren, AVM, Raadhuisstr. 39, 5056 HC Berkel Enschot.
013-339100.
In de loop van enige tientallen ja
ren kan er een behoorlijke ver
schuiving optreden in onze ge
zinsbestedingen. Op zich is dit
ook wel logisch omdat een toege
nomen inkomensgroei andere
bestedingen met zich brengen.
Ook andere leefgewoonten en
niet minder andere arbeidsom
standigheden zijn van invloed op
de bestedingen in de gezinshuis
houdens.
Wat dacht u van het gegeven dat in
het begin van de vijftiger jaren per
hoofd van de bevolking nog ca. 120
kg aardappelen per jaar werden ge-
konsumeerd. In 1980 is dit terugge
lopen tot ca. 80 kg. Zo ook is het ge
bruik van brood teruggelopen van
100 kg tot 60 kg per hoofd. De
schrijver van het artikel waaraan de
ze gegevens zijn ontleend (dr.ir. J.C.
van Ours) noemt als oorzaak van de
ze daling onder meer het afnemen
van zware spierarbeid waardoor de
behoefte aan grote hoeveelheden
voedsel verminderde. Schrijver geeft
in zijn artikel ook enig statistisch cij
fermateriaal weer. Hieruit blijkt b.v.
dat in 1951 aan eten en drinken ca.
21,5% van de totale uitgaven wordt
besteed, terwijl dit in 1980 nog is
12,2%. Kleding en schoeisel daalde
in de zelfde periode van 11,2% tot
5,8%. Bij deze cijfers moet wel be
dacht worden dat de percentages be
trekking hebben op het totale uitga
venpatroon. Bij een gestegen inko
men blijft het voedingspatroon
meestal gelijk (we eten nu eenmaal
niet meer brood) wat betekent dat
het aandeel van de voeding in het to
tale uitgavenpatroon zal dalen.
Daardoor zal het u niet verbazen dat
er bepaalde uitgaven ook gestegen
zijn. Te noemen zijn o.a. woonkom-
fort van 13,9% naar 17,3%; me
disch en lichamelijke verzorging van
4,2% naar 12,8% en verkeer en ver
voer van 5,6% tot 10,6%.
Ook rekreatie mocht toenemen van
5,2% tot 9,2%.
De gestegen onderdelen hebben alle
te maken met het gestegen inko-
menspeil. Omdat de eerste levensbe
hoeften waren vervuld, ontstond er
ruimte voor andere uitgaven. Een ie
der van u zal de stijging van de hier
voor genoemde onderdelen hebben
ervaren.
We reizen wat makkelijker dan vroe
ger en ook de vakanties zijn meer
voor een ieder mogelijk geworden.
De sterke stijging bij de medische
sektor zal u waarschijnlijk ook niet
verbazen omdat een ieder dit wel als
zodanig zal herkennen. Besparing
op gezondheidszorg wordt ons
steeds voorgehouden doch door het
kollektieve karakter nog slechts
spaarzaam bereikt.
Bovenstaande cijfers leren ons in ie
der geval dat de landbouw als leve
rancier van de grondstoffen voor
onze voeding er rekening mee moet
houden dat de konsument niet meer
gaat eten. De geproduceerde
grondstoffen zullen derhalve andere
aanwendingsmogelijkheden moeten
krijgen wil men voldoende afzet be
houden. Onderzoek naar andere ge
bruiksmogelijkheden is daarmee van
zeer grote waarde en kan niet genoeg
worden gestimuleerd.
B. Veerbeek
Vrijdag 13 maart 1987