VOO I? in: VI'OIIW Onze toekomst - onze zorg Puzzel Mijn T.V.-debuut: Live in Avro's "Service - Salon" Gepocheerde wijting met gesmoorde savooiekool onder redaktie van de Redaktiekommis- sie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant Redaktieadres: Mevr. P.J. de Rooy-Janse Postbus 42, 4424 ZG Wemeldinge - dersterfte 8,4 per 1000, in Noord- Holland en Limburg 9 per 1000. De Raad van Europa organiseerde een seminar over de problemen bin nen Europa en besteedde aandacht aan zes thema's: zuigelingensterfte, gebieden met ho ge bevolkingsdichtheid, vruchtbaar heid, gebieden met hoge immigratie, vergrijzing en gebieden met hoge emigratie. Dr. A. Kunsten, demograaf aan de Vrije Universiteit te Amsterdam sprak daarover als een van de rap porteurs van dat seminar. Het was op sommige punten schokkend om aan de hand van het cijfermateriaal te zien hoe de ontwikkeling zich voortzet. Door b.v. de snelle vervoersmoge lijkheden en de telekommunikatie- technieken wordt de faktor afstand veel minder belangrijk. De dalende geboortecijfers in Euro pa en de bevolkingsgroei in de Derde Wereld. Maar ook hierin kan in de toekomst een geheel nieuwe situatie ontstaan. Hieronder enige zinsneden uit het rapport van het seminar: Zuigelingensterfte. De vraag doet zich voor wat het probleem is en voor wie het een probleem is. Is er, gezien in wereldperspektief, wel een probleem in Europa? In de wereld worden jaarlijks 120 miljoen babies geboren en sterven 10 miljoen kinde ren per jaar, 95% van de kin dersterfte doet zich voor in de Derde Wereld en 1,2% in Europa 110.000). In de Derde Wereld is sprake van een dalende tendens, in Europa van een sterk dalende tendens. In Europa zijn wel belangrijke regio nale verschillen te zien. In heel Euro pa sterven 16 per 1000 kinderen be neden een jaar. Voor Noord- en West-Europa bedraagt dit cijfer 11 per 1000, voor Oost- en Zuid- Europa resp. 21 en 19 per 1000. Ook binnen landen doen zich verschillen voor. In geheel Nederland is de kin- per 1000. Gebieden met hoge immigratie. Liechtenstein en Luxemburg hebben het grootste percentage allochtonen, namelijk 36 en 26%. In Nederland vormen de allochtonen 3,8% van de bevolking en als Surinamers en An- tillianen tot de allochtonen worden gerekend 5,4%. Problemen die zich voordoen betref fen huisvesting, scholing en vooral integratie. Integratie wordt vaak be moeilijkt door veelvuldige beleids wijzigingen en door slechte verhou dingen tussen allochtone en autoch tone bevolking. Enkele aanbevelingen waren: bevor dering van deelneming aan lokale verkiezingen en oprichting van eigen belangenorganisaties Vruchtbaarheid (inkl. abortus). In Europa is sinds het midden van de jaren zestig sprake van een snelle da ling van de (gerealiseerde) vrucht baarheid. Negatieve effekten zijn vergrijzing en verslechtering van de afhankelijkhefdsgraad. Europa is in dreeën te verdelen: in de Zuidelijke landen is de daling nog recent en zijn de vruchtbaarheidscij fers nog het hoogste. In Frankrijk, Groot-Brittannië en België is geen daling meer en is de gerealiseerde vruchtbaarheid 2,1 kind per vrouw. In Noord-Europa (en in Noord- en West-Italië) zal de bevolkingsdaling nog verder gaan. Als het kriterium 1,5 kind per vrouw is, behoren in Nederland zeven provincies tot de probleemgebieden, waarvan Noord- Holland en Limburg zelfs in zeer sterke mate. Wat abortus betreft is^Néderland geen probleemgebied (overigens speelde ook hier de vraag wat onder 'probleemgebied' moet worden verstaan). 'A VRO Service Salon zoekt voor t.v.-uitzending op 27 januari kontakt met Zeeuwen bij wie de evakuatie tijdens de watersnood ramp heeft geleid tot blijvende vriendschap met hulpverleners of met gastgezinnen, of zelfs tot hu welijken tussen Zeeuwen en le den van gastgezinnen. Reakties gaarne met spoed naar Deze advertentie in de PZC van 14 januari 1987 was de aanlei ding voor mijn t.v.-debuut. Ik had immers afgelopen zomer sa men met mevrouw O. Smit-Van Calcar, bij wie ik na 1 februari 1953 de rest van het schooljaar heb doorgebracht, de storm vloedkering in de Oosterschelde bezocht. Ik nam kontakt op met de AVRO en Catherine Keyl, een van de presentatrices van Service Salon, kwam mij thuis bezoeken. Ze luisterde naar het verhaal over mijn evakuatie tijdens de waters noodramp en ze haalde en enke le markante punten uit, waarover ze mij tijdens de uitzending zou ondervragen. Na haar bezoek kreeg ik een bevestiging van de uitnodiging van de AVRO, met daarin aanwijzingen voor de kleur van mijn kleding, informa tie over de reiskostenvergoeding en een plattegrond van Hil versum. Om 13.30 uur begon de kamera repetitie. We moesten naar bo ven naar studio 3 en vandaaruit zou ook de rechtstreekse uitzen ding van 16.00 tot 17.25 uur plaatsvinden. Het Zeeuwse on Boerderij tijdens de watersnood in 1953. derwerp zou slechts een half uur duren. Daarin zou niet alleen een tiental personen worden geïnter viewd, er zou ook oud film journaal-materiaal worden ver toond. Tijdens de kamera repetitie werden de interviews op zich niet gerepeteerd, het ging nu blijkbaar alleen om het stembe- reik van iedereen afzonderlijk. Mevrouw Smit zou tijdens het interview naast mij zitten als 'ge tuige'. We werden geschminkt in de make-up salon en we kregen nog een drankje in afwachting van ons optreden. Ik had met mevrouw Smit natuurlijk heel wat bij te praten. De uitzending zelf was een onge looflijk ontspannende belevenis. De archieffilms en ook de verha len van de anderen bleken zeer aangrijpend. We waren heel even wezenlijk terug in die meest cha otische uren van ons leven. Bij de andere onderdelen van het pro gramma bleven we als publiek aanwezig.. Elk onderdeel werd met veel takt en deskundigheid begeleid. Achteraf ekskuseerde de regisseur zich voor het feit dat we zo dicht op elkaar hadden moeten zitten, vanwege het grote aantal medewerkers en hun met gezellen. Het was echter niet echt hinderlijk geweest door de enor me ruimte van de studio om ons heen. Ik nam afscheid van Me vrouw Smit en ging met de overi ge medewerkers eten in de kanti ne, een zelfbedieningsrestaurant van prima kwaliteit. In alle op zichten voldaan begonnen we aan de terugreis, gezellig weer met dezelfde mensen in,de auto van de AVRO. Thuis volgden de reakties: zowel positieve reakties als kritiek. Ik bekeek de videoband van de uit zending. Jammer was dat me vrouw Smit niet in beeld kon zijn op het moment dat er over haar gesproken werd. Ze vatte het zelf echter heel sportief op en vond dat ze een heerlijke middag had gehad. Achteraf bleek voor mij pas uit de vele reakties door hoevelen dit programma regelmatig wordt be keken. Slechts enkelen van hen waren op de hoogte van de Zeeuwse inbreng in deze uitzen ding. Ik vond het erg leuk dat ik een steentje heb bijgedragen aan dit middagprogramma van de AVRO. Het is voor mij een on vergetelijke belevenis geworden. W. Smallegange - Ribbens De slotkonklusie was dat verschillen tussen en binnen landen kunnen worden teruggebracht tot verschillen in seksueel gedrag van tieners en in kontraceptief gedrag van vol wassenen. Gebieden met hoge bevolkingsdicht heid. Het eerste hoofdstuk bevat een selektie van gebieden. Malta is het dichtstbevolkte land met 1022 inwo ners per km2, Nederland volgt met 424/km2 en IJsland sluit de rij met 2/km2. In Nederland is Drente de dunstbevolkte provincie met 150/km2, maar Drente is dichter be volkt dan 13 landen uit de Raad van Europa. Volgens de gehanteerde kriteria (200 inwoners/km2, minimaal 1 miljoen inwoners, 2 x de nationale dichtheid) bevat Europa 65 dichtbevolkte ge bieden. Een ander hoofdstuk behan delt verschillen tussen dichtbevolkte gebieden. Het Noordelijke ideaalty pe is te karakteriseren als verliezen in een proces van voortgaande de- konsentratie. Er is sprake van mi gratie naar buiten, gepaard gaande met vergrijzing, verarming, negatie ve natuurlijke groei en kleine huis houdensgrootte. Het Zuidelijke ide aaltype is te karakteriseren als win naar in een proces van voortgaande konsentratie: konsentratie van be volking en werkgelegenheid en een jonge leeftijdsstruktuur. Maar in beide gevallen is geen sprake van een onomkeerbaar proces. In de toekomst is voortzetting van de huidige trend te verwachten. Misschien is het niet zo gemakkelijk om zich een beeld van de toekomst te vormen, maar nadenken over de eventuele gevolgen van de ontwikke lingen binnen Europa. Ook hier kunnen landen veel van eikaars erva ringen leren. P.J. de Rooy-Janse, m.a. 1 2 3 4 5 6 p 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 I Achter iedere omschrijving van deze puzzel staat een letter. Het is nu de bedoeling, dat u van de letters van het gevraagde woord, plus de gege ven letter een nieuw woord maakt. Dit nieuwe woord dient dan in het fi guur te worden ingevuld. Om u wat op weg te helpen geven we reeds één oplossing. Bij horizontaal 1 vindt u als omschrijving: "manne lijk schaap (A)". Een mannelijk schaap is een RAM. Samen met de letter A moet nu het woord RAAM worden gevormd. Als u de hele puzzel hebt opgelost, moet u de letters in de vakjes met de cijfers 9-11-15-18-5-21-6-1 - 4 - 20 achter elkaar zetten. U leest dan de naam van een vogel, die te vens de uiteindelijke oplossing van onze puzzel vormt. Horizontaal: 1. mannelijk schaap (A); 7. aanleg plaats (N); 9. veerkracht (N); 10. ein de (A); 11. papegaai (R); 14. voertuig (A); 15. welke aarde (E); 19. speel goed (N); 20. mistig (R); 21. belem mering (K). Vertikaal: 2. laagte (E); 3. snijwerktuig (N); 4. voorzetsel (S); 5. goed doorbakken (N); 6. op bout passende ring (N); 8. geheel door water omgeven land (N); 127weg met bomen (D); 13. gemeen (O); 16. niet raak (L); 17. roodachtig (N); 18. familielid (R). Pocheren van vis is een van de betere manieren om vis gaar te krijgen in zo weinig mogelijk vocht. Bovendien behoudt de vis op deze manier ^ijn konsistentie en smaak. Zowel zeevis als zoetwatervis ko men hiervoor in aanmerking, op enkele uitzonderingen na. We mogen pocheren dus niet verwar ren met koken! Bij pocheren mag het vocht nooit aan de kook ge bracht worden (dit in tegenstel ling met het koken van de vis!). Het vacht mag alleen heel voor zichtig in beweging worden ge houden en daarvoor is de beste temperatuur rond de 85°C a 90°C. U merkt het al, dit gaat ui teraard wel iets langer duren dan bij het koken, hierbij komt nog dat de tijdsduur mede afhankelijk is van de hoeveelheid vis en voor al de dikte. U ziet redelijk een voudig en houd u zich aan een paar bovengenoemde puntjes, dan is er zeker geen beletsel meer het onderstaande visgerecht eens te proberen! We hebben daar de volgende in grediënten voor nodig (voor 4 personen): 1 kg wijting, 1 gro te ui, 1 prei, 1 winterwortel, 2 laurierblad, wat citroensap, 1 stukje bladfoelie, grofgemalen peper, 1/4 liter water of visbouil lon en 250 gram room of boeren- boter. Vervolgens 600 a 700 gram savooiekool (ragfijn gesneden), 1/2 dl mais of Arachide olie, 1/2 rode peper, 1 theelepel paprika poeder, 1 ui (ragfijn gesneden) en wat zout. Staat dit alles klaar, dan gaan we over tot de be reiding! Breng het water of visbouillon aan de kook met de gesneden ui, prei, wortel, laurierblad, citroen sap, bladfoelie en grofgemalen peper. Laat er nu voorzichtig de schoongemaakte wijting (rugge- graat verwijderen) inglijden en temper de warmtebron en laat de vis ongeveer 15 minuten zachtjes pocheren. Zijn de visfilets gaar, zeef dan 1 1/2 a 2 dl van het kookvocht en hou de vis warm in het overige vocht. Maak van de achtergehouden en gezeefde vis bouillon de volgende saus: Breng de visbouillon aan de kook in een ruime steelpan en klop er met een garde de boter (koud) stukje voor stukje door, neem bij het laatste stukje boter het pannetje van het vuur en maak de saus verder op smaak met wat peper, iets strooiaroma en eventueel wat zout. (Hou het warm). Snij de kool ragfijn of laat ze snijden bij uw groentehandelaar, was ze en Iaat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een ruime pan zodanig dat ze gaat dampen en doe er de gesneden kool, de verse peper en de gesneden ui in. Hou hierbij de warmtebron goed hoog. En hou de groente goed in beweging met een houten spatel, en laat ze vervolgens goed gaar worden Jniet te gaar). Is de kool zover, maak ze dan op smaak met wat zout en de paprika poeder. Serveer de kool in een goed war me en ruime, enigszins diepe schaal en' dresseer er voorzichtig de warmgehouden wijting op. Overdek de vis met wat botersaus en garneer het af met bieslook of peterselie. Geef er de rest van de saus apart bij en geef er tot slot wat aardappelpuree of gekookte aardappelen bij. En probeer hierbij een rosé droog of een moezelwijn. M.A. van der Vliel 20 Vrijdag 13 maart 1987

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 20